Dodaj do ulubionych

ciąża a waga

09.08.09, 13:51
chciałabym wiedzieć jaki wpływ ma masa ciała kobiet na zdolność do zajścia w
ciążę?? nie chodzi mi tu bynajmniej o nadwagę.... właśnie chodzi mi o
niedowagę... ważę 48kg przy wzroście 171cm....czy może być waga za niska, przy
której kobieta nie może zajść w ciążę?? dodaję, że mam normalnie okres...o
dziwo ostatnio regularnie.... jak to jest z tą niedowagą i ciążą??
Obserwuj wątek
    • fil.ona Re: ciąża a waga 09.08.09, 21:24
      moja znajoma waży teraz 47 kg 20tc przy wzroście 165
      • myszulka21 Re: ciąża a waga 09.08.09, 21:30
        Jest zasadnicza roznica miedzy niska waga gdy ktos po prostu taki jest..ma to
        wgenach i trudno mu przytyc mimo normalnego odzywiania sie, a niedozywieniem
        które może być przeszkodą w zajściu w ciąże.
        Jeśli Ty odżywiasz sie racjolanie, po prostu jestes szczupla.. to na pewno nie
        jest to przeszkodasmile
        • ognista998 Re: ciąża a waga 10.08.09, 11:12
          właśnie odżywiam się racjonalnie....i nie mam problemów z chęcią do
          odchudzania....ale jestem bardzo niedoświadczona w tematach typu ciąża...i
          sądziłam, że niska waga ma jakiś wpływ...
          dziękuję za informację i pozdrawiam
      • ognista998 Re: ciąża a waga 10.08.09, 11:15
        2 tydzień ciąży?? to praktycznie połowa ciąży...widocznie ma to szczęście, że
        nie przybiera na wadze tak bardzo.....mam znajomą, u której w 7 miesiącu ciąży
        dopiero zaczęło widać brzuchwink prawie w ogóle nie przybierała na wadze...
    • nextaga Re: ciąża a waga 11.08.09, 11:51
      jak masz regularne okresy to powinno być ok. ja mam wzrost 170 i
      ważyłam 52 w chwili zajścia w ciążę. Ale Twoja waga wydaje się dość
      niska...
      • ognista998 Re: ciąża a waga 11.08.09, 12:15
        no jak dla mnie to bardzo niska... w liceum ważyłam dobre 10 kilo więcej...a z
        apetytem nie mam problemów.....jeszcze do niedawna ważyłam 50 kg, ale nagle tu
        poleciało dwa kilo, choć wcale mniej nie jadłam...
        • myszulka21 Re: ciąża a waga 11.08.09, 15:06
          hmm tak z innej beczki to kiedy robilas sobie jakies badania?
          Kurcze nie znam sie na tym, ale moze warto by bylo przejsc sie do lekarza,
          powiedziec ze tracisz na wadze mimo że odżywiasz sie prawidlowo, niech cie
          skieruje na jakies badania.

Wiesz nie chodzi tylko o to by w ciaze zajsc, ale przede wszystkim by ja donosic.
          Myśle ze jesli jest cos co niepokoi (w twoim przypadku spadek wagi i tak juz
          przy niedowadze..) warto skonsultowac sie z lekarzem, zrobic badania, żeby
          ewentualnie wyleczyc sie przed poczeciem. Żeby później nie faszerować maleństwa
          lakami. Pomyśl o tym. Wiesz życze ci zdrówka i w ogole wszystkiego dobrego, ale
          myśle że warto o takich rzeczach pomyslec wczesniej.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • ognista998 Re: ciąża a waga 11.08.09, 16:31
            wiesz problem w tym, że ja regularnie robię badania...i...wyniki są
            świetne...każda próba zwiększenia mojego BMI kończy się fiaskiem...nie pomaga
            obżarstwo... ani Nutridrinki....
            ale możliwość poronienia przeraża mnie, nigdy bym nie chciała do tego dopuścić,
            gdybym była w ciąży...
            a ty masz w drodze dzidziusia?? jeśli tak to czy nie zdarzyło ci się przypadkiem
            spaść trochę na wadze na początku ciąży?? pytam z czystej ciekawości
            • myszulka21 Re: ciąża a waga 11.08.09, 18:49
              ognista998 powiem ci tam, w miom przypadku bylo akurat tak że ja mialam mdlości,
              ale tylko wieczorem, wiec w ciagu dnia moglam jesc prawie normalnie (mięsa
              jedynie nie tykalam), wymioty owszem zdazaly sie ale dopiero ok 11 tc. Także w
              sumie do konca 4 m-ca nie przybralam na wadze, ani nie schudlam.
              Ale znam dziewczyny ktore, wymiotowaly kilka razy dziennie doslownie po
              wszystkim i jedzenie bylo dla nich katorga. Schudly po 3-6 kg. Jestem pewna że
              jakbyś tak popytala na forum to i nznalazly by sie takei Panie ktore schudly
              wiecej.. i na rozwiazaniu mialy wage z przed ciazy, albo jeszcze z kilo mniej..
              Tak sie zdaza po prostu, gdy wymioty mecza bardzo dlugo i intensywnie.
              Ale sporo kobiet czuje sie rewelacyjnie w ciazy, zero mdlosci, jedza wszystko to
              na co maja ochote.. Moja kolezanka tak jadla, cala ciaze przechodzila nie majac
              ani razu mdlosci, bolu glowy, wymiotow. Jedyne co to spala w kólko i jadla
              doslownie za dwóch. Przytyla ok 20 kg. tak na moje oko, bo nie jestem z tych
              ktorzy pytaja o wage.

Także widzisz bywa roznie, nie jest powiedziane że schudniesz dodatkowo w ciazy,
              możesz tyc od poczatku..
              Kto wie moze w twoim przypadku ciaza zakonczy twoj problem z niedowaga.

Ps. Dobrze ze robisz badania i jestes zdrowa, to bynajmniej oznacza ze mozna
              wykluczyc że z powodu jakiejs choroby drastycznie spadnie twoja waga.
              Aha jeszcze cos, powiedz czy probowalas cwiczyc? Ale nie cwiczenia aerobowe,
              tylko takie na mase? Może to nie jest identyczny przypadek jak twoj ale powiem
              ci ze moj mąż pochodzi z rodziny gdzie wszyscy (oprócz mamy) są jak patyki i
              moga jesc w kolko golonki i nic nie przytyja.. On jest taki sam, ale zawsze zle
              sie z tym czul że jest taki szczuply, wzial sie za konkretne treningi (ja
              myslalam że to spowoduje ze bedzie jeszcze szczuplejszy) + konkretną diete dla
              sportowcow. Im wiecej cwiczyl tym wiecej potrzebowal zjadac pokarmów, organizm
              przerabial to na mase mięśniowa. Udalo mu sie przytyc ok 10 kg. Teraz wyglada
              swietnie, nie jest chudym patykiem, jest wysportowany i ma wyrzeźbione cialo
              (nie bral żadnych sterudów wiec nei wyglada jak "kark" tylko calkiem normalnie..)
              Myśle że moglabyś sprobowac, jesli masz na tyle samozaparcia. Nie musisz obawiac
              sie ze bedziesz wygladac jak facet umiesniona,he he
              Nie nie, fizjologia kobiety jest zupelnie inna i naturalnie bez sterydow nigdy
              nie bedziemy mialy takich miesni jak mezczyzni chocby cwiczyc wiele lat.
              • ognista998 Re: ciąża a waga 11.08.09, 20:13
                Tak ćwiczę. Prowadzę ciężki trening siłowy z biegami pompkami i hantlami. We
                wrześniu zaczynam pracę jako strażak. I po to ten trening. Ale po każdej serii
                ćwiczeń zjadam coś. Nawet czasem se kupię kalorycznego nutridrinka. Zjadam coś
                kiedy tylko poczuję głód albo ochotę na jedzenia. Zdarza się że jem nawet jak
                już się położę do łóżka przed snem. Ale nie wiem co robię źle skoro w kilka dni
                przy normalnym jedzeniu schudłam dwa kilo...

A mogę o coś spytać?? Jakie miałaś objawy ciążowe na samiutkim początku ciąży,
                kiedy się jeszcze nie zorientowałaś, ze zaciążyłaś?? Pytam z czystej ciekawości.
                bo niektóre kobiety od samego początki mają jakieś dolegliwości a inne wcale...
                jestem ciekawa jak to było u ciebie....

co do treningu na masę, to mogłabym spróbować. Tak się składa, że mam dużo
                samozaparcia. A jako strażakowi przydałyby mi się mięśniewink
                • myszulka21 Re: ciąża a waga 18.08.09, 10:40
                  czesc nie bylo mnie kilka dni ale juz jestem i odpisuje.
                  Jesli chodzi o twoje jedzenie i treningi to nie jestem ekspertem ale chyba wiem
                  w czym problem. Piszesz że po treningach zawsze "coś" zjesz. Hmm coś to chyba za
                  malo. Powinnas jesli konkretne posilki węglowodanowo-białkowe. Np. po treningu
                  zjesc ryz i pierś z kurczaka.
                  Pozatym wydaje mi sie ze jestes wlasnie typem takim jak moja szwagierka, ona
                  nigdy nie przytyje, bo je jedynie gdy czuje glód, tak jak ty, a szczerze mówiac
                  tow iem sama po sobie że można organizm nauczyc by czul glod naprawde rzadko.
                  Także myśle że powinnaś zastosowac konkretna dietę wysokobiałkową plus węglowodany.
                  Teraz nie masz takiej diety i jak sama zauwazylas, treningi sprawiaja ze
                  chudniesz zamiast odwrotnego skutku - nie dostarczasz budulca.

Ja nie odczuwalam żadnych wcześniejszych objawów ciązy. Po prostu czulam sie
                  dobrze, nie bolaly mnie piersi jak zawsze na @ ani brzuch, po prostu nic..
                  Ogólnie ja przez pierwsze tyg ciązy czulam sie bardzo dobrze - zero
                  dolegliwosci, przyszly dopiero ok 8-9 tc.

Jak tam twoje starania?
                  A może juz widzials dwie kreski?smile
                  • ognista998 Re: ciąża a waga 18.08.09, 19:11
                    wiesz co...muszę ci się zwierzyć.....ok jakiegoś tygodnia dokucza mi żołądek,
                    ale żeby bolał to jeszcze bym się nie przejmowała.....ale mnie mdli.....potrafi
                    mnie mdlić cały dzień....potrafi mnie mdlić od zapachu własnych perfum.....jak
                    mam posprzątać łazienkę, to muszę zakrywać nos i usta.....potrafi mnie zemdlić
                    dosłownie po wszystkim.... mało tego...ot tego żołądka jestem senna.....zamiast
                    wstać jak normalny człowiek ja wstaję przed południem.....nawet niekiedy nie dam
                    rady zjeść śniadania od tych mdłości.....i idę spać dalej..... mało tego....bolą
                    mnie krzyże....a razem z tymi krzyżami już drugi dzień boli mnie brzuch tak jak
                    na okres.....który nawiasem mówiąc mam dostać dopiero końcem miesiąca.....a na
                    PMS to u mnie jeszcze za wcześnie....cera mi się poprawiła.....drażliwa
                    jestem.... jak mi coś się nie spodoba to otwieram ogień.....

powiedz mi czy to jest to?? czy coś innego..... ja tu se trochę poczytałam.....
                    niektóre kobiety całkiem podobnie mają, kiedy zachodzą w ciążę..... ja cię
                    proszę powiedz mi co i jak jako osoba bardziej doświadczona....żeby wiedziała do
                    jakiego specjalisty się zgłosić.....
                    • myszulka21 Re: ciąża a waga 18.08.09, 22:31
                      hmm ogolnie to wszystko to co napisalas przypomina objawy ciazy.
                      Mdlości, wrażliwość na zapachy (czy jak to ując) i przemożna sennosc. Ja mialam
                      wszystkie te objawy ale dopiero w tym 8 tc chyba...
                      Może u ciebie szybciej sie objawia?
                      A powiedz kiedy ewentualnie moglo byc zaplodnienie?
                      • ognista998 Re: ciąża a waga 19.08.09, 11:22
                        hm... okres miałam 31 lipca.....trwał kilka dni.....zaraz po skończeniu okresu
                        "używałam sobie" z mężem praktycznie do teraz.... kochaliśmy się prawie
                        codziennie....a te objawy są od jakiegoś tygodnia. Ja nie wiem czy mogą być tak
                        od samego początku.... objawów PMS u siebie nie zauważam.....ja mam nadzieję, że
                        to mi przejdzie...
                        • myszulka21 Re: ciąża a waga 19.08.09, 18:26
                          Ja jak kochalam sie z mezem co dzien to zaszlamsmile)
                          • ognista998 Re: ciąża a waga 21.08.09, 11:27
                            heh przeszło...na szczęście to tylko grypa żołądkowa....niedługo dostanę okres i
                            wszystko wróci do normywink już wróciło....mam święty spokój z tym żołądkiemwink

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka