Dodaj do ulubionych

5 latki musza przyjac?Pomocy

09.03.10, 20:10
Witam
chcialabym sie dowiedziec czy 5 latki "musza" byc przyjete do przedszkoli?juz tlumacze : ja niepracuje,maz pracuje , czy nasz syn ma szanse dostac sie do przedszkola?wiem ze 6latki maja takie prawo a 5 latki???????????? Dodam ze mieszkamy w plocku.
Bardzo dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 09.03.10, 20:44
      a wiesz co to wyszukiwarka?
    • binkaa Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 09.03.10, 22:42
      muszą
      pięciolatek ma teraz prawo być w tzw "zerówce"
      • kazet.1 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 10.03.10, 20:47
        wcale nie muszą. 5 latek ma prawo do edukacji przedszkolnej i w założeniu gmina
        powinna umożliwić mu uczęszczanie do przedszkola (niekoniecznie do zerówki), to
        znaczy, że ma pierwszeństwo w przyjęciu przed dziećmi młodszymi. ale prawo do
        edukacji to nie to samo co obowiązek, bo ten wejdzie dopiero we wrześniu 2011r.
        i wtedy wszystkie 5latki będą musiały uczęszczać do przedszkola lub oddziału w
        szkole.
        • binkaa Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 10.03.10, 23:15
          jak rodzic chce posłac 5-latka do przedszkola lub "zerówki" w szkole to ma prawo
          a placówka nie może odmówić
          • mariolka55 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 08:27
            musza przyjac (tylko wiadomo,tu rejonizacja ma duzo do rzeczy)
            pieciolatek ma prawo,szesciolatek obowiazek
            za rok obowiazkiem beda juz objete pieciolatki.
          • ariana1 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 15:47
            binkaa napisała:
            > jak rodzic chce posłac 5-latka do przedszkola lub "zerówki" w
            szkole to ma praw
            > o
            > a placówka nie może odmówić

Bzdura. A jak nie ma miejsca, to co? Ma przyjąć na trzydziestego, bo
            nie może odmówić?
            • filipianka Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 16:13
              nie bzdura tylko takie jest prawo
              jak nie ma miejsca to gmina ma obowiązek takie miejsce stworzyć
              zawsze można przyjąć mniej 3 latków
              • mandziola Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 16:32
                Owszem, ale niekoniecznie w przedszkolusmile Moze to byc oddział w szkole.
                • kaska_79 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:03
                  www.polskatimes.pl/fakty/edukacja/83590,przedszkola-musza-przyjac-pieciolatki-choc-nie-maja-miejsc,id,t.html
                  • mandziola Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:14
                    Tia sraty tatysmile) To a propos artykułusmile A wiesz jak jest?? Nie przyjma
                    wszystkich pięciolatków do przedszkoli (rocznik 2005) bo nie bedzie miejsc.
                    Opieka Przedszkolna - nie oznacza miejsca w przedszkolu jako budynku
                    przedszkola. Oznacza, że pięciolatki rocznik 2005 - musza zostac przyjete albo
                    do pzredszkoli, albo do oddziałów w szkole. Bo np pięciolatki rocznik 2006 juz
                    ida do zerówki obowiązkowo.
                    Ja nie rozumiem po co się tak upierac przy przedszkolach?? Skoro dziecko do
                    przedszkola nie chodziło, to równie dobrze moze isc do szkoły. Mój z 2006 juz
                    bedzie miał taki obowiazek.
                    • kaska_79 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:30
                      jestem w tak dobrej sytuacji ze syn urodzil sie w 2005 w tym
                      momencie zapisalam go do oddzialu przedszkolnego przy szkole ale za
                      rok moge uznac ze dzieciatko jest jeszcze nie gotowe na pierwsza
                      klase i moze nadal uczeszczac do ,,zerowki,,boli mnie tylko to ze
                      ustawa mowi ze Pięciolatki od września 2009 roku będą miały prawo
                      być w przedszkolu lub innej formie wychowania przedszkolnego lub w
                      oddziale przedszkolnym w szkole. U mnie w calym miescie nie
                      znalazlam placowki ktora by przyjmowala dzieci wlasnie z tych
                      rocznikow na 5-cio godzinne oddzialy
                      Ps uwazam ze skoro jest reforma to powinny byc formy
                      przygotowane ...przynajmniej na wypieki
                      • mandziola Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:37
                        Kasia ja się z Toba zgadzamsmile) Tylko ja wiem gdzie zyje i nie mam złudzeńsmile)
            • binkaa Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:22
              jak nie ma miejs to przyjma mniej trzylatków
              • mandziola Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 11.03.10, 23:38
                Bianka - A przeczytałas wszystko co napisałysmy wczesniej czy tak sobie gadasz
                bez sensu???
                • kalanitka Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 12.03.10, 09:25
                  Bianka ma rację powinny przedszkola przyjąć wszystkie 5-latki które
                  się zgłoszą jednak nie zawsze się tak dzieje.
                  U nas jest taka kolejność przyjmowania dzieci w regulaminie:

"W przypadku zgłoszenia się większej liczby dzieci niż liczba miejsc
                  wykazana w projekcie organizacyjnym w pierwszej kolejności do
                  przedszkola przyjmowane są dzieci:
                  1) dzieci sześcioletnie odbywające obowiązkowe roczne
                  przygotowanie przedszkolne,
                  2) dzieci pięcioletnie mające prawo do rocznego przygotowania
                  przedszkolnego w przedszkolu,
                  3) dzieci już uczęszczające do przedszkola w poprzednim roku
                  szkolnym oraz ich rodzeństwo,
                  4) dzieci matek lub ojców samotnie wychowujących dzieci; matek
                  lub ojców wobec, których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień
                  niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz
                  niezdolność do samodzielnej egzystencji, na podstawie odrębnych
                  przepisów;
                  5) dzieci z rodzin zastępczych lub domu dziecka,
                  6) dzieci obojga rodziców pracujących,
                  7) dzieci na pełny pobyt (10 godz. dziennie)"

I jeśli złoży karty np choć to nierealne 100 rodziców 5-latków będą
                  one przyjęte niestety kosztem dzieci młodszych. W obecnym roku
                  szkolnym mieliśmy taką samą sytuację. Jeśli rodzic 6,5-latka wyrazi
                  chęć aby jego dziecko uczęszczało do naszego przedszkola nie
                  odeślemy do "zerówki" szkolnej.
                  • mandziola Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 12.03.10, 09:39
                    Kalanitka - ale ja nie twierdzę, ze nie powinny. Ja po prostu nie wierze, ze
                    stanie się nagle tak, że w całym przedszkolu będzie tylko jedna wielka grupa 5
                    latków. Przygotuja miejsc tyle ile zostanie im po 6 latkach, które poszły do
                    szkoły i więcej po prostu nie przyjma. Odesla z podaniami do szkół. Przedszkole
                    nie jest z gumy.
                    • binkaa Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 12.03.10, 10:37
                      z gumy nie
                      ale dzieci 5-letnich jest pewna ilość w POLSCE
                      nagle nie urodzą się kolejne 5-latki !!!
                      więc nie jest tak że do każdego przedszkola zgłosi się więcej 5-latków niż
                      istnieje smile
                    • analist73 Re: 5 latki musza przyjac?Pomocy 12.03.10, 12:05
                      Nie wszędzie są zerówki w szkołach. U nas jest taka kolejność przyjmowania:
                      6-latki
                      5-latki
                      a potem inne dzieci (tu już nie znam kolejności). Jeżeli dzieci 5,5 letnich
                      będzie tyle aby zapełnić przedszkole to nie będzie młodszych grup.
                      Ale uwaga jeżeli rodzic 5-cio latka obudzi się po zamknięciu list do przedszkola
                      to dziecko ląduje na liście rezerwowej.
    • wiosenka00 Kuratorium 18.03.10, 18:54
      Witam ponownie. Dzwonilam do kuratorium i sprawa wyglada tak : najpierw przyjmuja 6latki ,pozniej 5latki na takich samych zasadach jak 6latki .maja prawo do przedszkola jak najblizej miejsca zamieszkania np.te same osiedle.jesli miejsc brak -przyjmuja mniej 3latkow.mam nadzieje ze tak bedzid w praktyce...
      • kalanitka Re: Kuratorium 18.03.10, 20:37
        Właśnie tak powinno być, ale teoria teorią a praktyka to jeden
        wielki znak ???. W projekcie organizacyjnym przedszkola
        (przynajmniej u nas) grupy tworzy się w zależności jakie dzieci się
        zgłoszą. Nie ma tak np 25 dla -6 latków 25- dla 5latków itd. Jeśli
        starszych będzie więcej niestety młodsze nie będą przyjęte. To
        raczej nierealne ale przedszkole może składać się np tylko z dzieci
        6-5-4 a tych trzylatków może być niewiele.
        Życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka