Dodaj do ulubionych

Brak drzwi w wc w przedszkolu

05.09.11, 09:15
Witam
Mam pytanie jak jest u Was?? Córka zgłosiła mi że w jej przedszkolu nie ma drzwi w kabinach w wc i bardzo krepuje sie robic tam siku i po prostu "trzyma" cały dzien. Jest w grupie zerowej-ma 6lat. Sama kiedys pracowałam w przedszkolu i szczerze jest to dla mnie szok gdzie prawo do poszanowania godnosci?? Proszę o opinie bo juz nie wiem czy sie czepiam czy faktycznie to nie jest ok
Obserwuj wątek
    • kroliczyca80 Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 05.09.11, 09:38
      U nas drzwi w kabinach mają nawet toalety maluszków. Mój młody mówi, że pani wprowadza grupę dzieci do łazienki, każdy zamyka za sobą drzwi toalety, załatwia się i wychodzi - pani ewentualnie dopina spodnie. Nie wiem co z dziećmi, które mają problemy z samodzielnym obsłużeniem się, prawdopodobnie pani wchodzi z nimi i robi co trzeba. Ale wc bez drzwi u 6-latków? Domyślam się, że jest też koedukacyjne. Ja w wieku 6 lat z pewnością wstydziłabym się załatwiać na oczach kolegów (w których już się podkochiwałamwink. Zresztą nawet inne dziewczynki oraz pani mogą w tym wieku krepować, w końcu w wc dzieci nie tylko sikają... Wg mnie nie czepiasz się.
      • sunny-bunny Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 05.09.11, 10:02
        Tak. łazienka jest wspólna. Mała mówiła mi,że chłopcy się tam szwendają a ona się krępuje. Jestem coraz bardziej zła na ta sytuacje-chyba zadzwonie do kuratorium i zapytam ich jak to jest mozliwe
        • gajmal Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 05.09.11, 10:05
          Ja bym zrobiła dziką awanturę.
          Albo kazała pójść Pani Dyrektorce, żeby zrobiła siusiu w czasie kiedy całe przedszkole będzie na to patrzyło.
          • sunny-bunny Niby zgodnie z prawem 05.09.11, 10:42
            dzwonilam do kuratorium i jest to zgodne z prawem to jest szok!!! Gdzie poszanowanie godnosci???? No do licha!!!
            • gajmal Re: Niby zgodnie z prawem 05.09.11, 11:37
              To zrób tak jak Ci powiedziałam.

Jak Pani Dyrektor nie będzie chciała siusiać przy dzieciach, to niech siusia tylko przy swoich koleżankach z pracy, bo przecież przy rówieśnikach nie ma co się wstydzić według jej opinii.
              Terapia szokowa powinna zadziałać
              • sunny-bunny Re: Niby zgodnie z prawem 05.09.11, 11:55
                Masz racje-tak zrobie. Osobiscie uwazam,ze to skandal
                • pasik Re: Niby zgodnie z prawem 15.09.11, 02:36
                  Miałam niestety podobną sytuację..wytłumaczyłam Pani Dyrektorceże 6 latki mają poczucie i odczucie prywatności. Robienie siusiu czy kupki na oczach innych dzieci nie jest najlepszym rozwiązaniem.
                  Po tygodniu pojawiły się ceratkowe zasłonki zawieszone na drążkach.
                  Trzeba im podpowiedzieć, a jeśli nie przejdzie..zwrócić uwagę że dziecko skarży się np na bóle pęcherza spowodowane przetrzymywaniem moczu.Masz umówioną wizytę u nefrologa..blefuj...bo jak mozna o czymś tak oczywistym nie pomyśleć.
                  • margo_kozak Re: Niby zgodnie z prawem 15.09.11, 13:23
                    o matko! moj 3-latek potrzebuje intymnosci podczas robienia kupy i nikt nie ma prawa wchodzic do łazienki.
            • scher Re: Niby zgodnie z prawem 15.09.11, 17:16
              sunny-bunny napisała:

> dzwonilam do kuratorium i jest to zgodne z prawem to jest szok!!!

Nie wierz w nic, co ci powie wizytator. Oni często bywają skrajnie niekompetentni. Pisz skargę do dyrektorki przedszkola. W oświacie sprawa zaczyna się dopiero wtedy, gdy jest pismo.
    • lipenka Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 15.09.11, 14:28
      mamy taka ksiazke dla dzieci, przedruk chyba z francuskiego, jest tam na obrazku lazienka przedszkolna - toalety bez drzwi
    • maltry Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 23.09.11, 15:25
      W przedszkolu mojejcórki toalety mają drzwi jednak dla bezpieczeństwa dzieci
      1. nie mają zamków
      2. kończą się gdzieś na wysokości 160 cm - dziecko nie podejrzy a dorosły może "górą" spojrzeć, czy maluch nie potrzebuje pomocy
      • mariela1987 Re: Brak drzwi w wc w przedszkolu 24.09.11, 00:20
        Rozmawiałaś z dyrektorką?
        • sunny-bunny A WIEC 30.09.11, 15:18
          Poruszylam te sprawe na zebraniu i niestety wiekszosc rodzicow mnie "zdeptala" uznano,ze nie ma problemu. Bez poparcia zostalo mi tylko napisanie skargi do dyr ale z gory wiem,ze bedzie neg. rozpatrzona bo wszystko jest zgodne z prawem
          • scher Re: A WIEC 30.09.11, 21:05
            sunny-bunny napisała:

> z gory wiem,ze bedzie neg. rozpatrzona bo wszystko jest zgodne z prawem

Z jakim prawem? Wskazała ci dyrekcja przepisy, które to regulują?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka