przedszkole2 08.02.05, 22:14 Szanowni rodzice, nie przegapcie terminu naboru. W tym roku jeszcze wcześniej czyli od 15 lutego do 15 marca !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 08.02.05, 23:58 Witam, nie będę się bawił w podchody i zapytam, czy możesz podać adres swojego przedszkola? chciałbym mieć te możliwość i poznać je bliżej. Co Ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 13:18 Witam również, kusiło mnie już od dłuższego czasu, ale nie miałam odwagi. Skoro jednak znalazł się odważniejszy ode mnie, to dopisuję się do tej prośby. Jeśli to tylko możliwe, to bardzo chętnie spotkałabym się z Panią osobiście w Pani przedszkolu. Zrozumiem, jeśli nie zechce się Pani ujawnić, ale mam nadzieję na kontakt. Mój adres: aqq@aster.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 13:54 o i ja chętnie oddałabym swoje dziecko pod Pani opiekę... Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 15:05 Ja też, mój adres to: renatas@kpwig.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 15:18 aaa zapomniałam podac aderes lolalilu@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zdz Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 17:02 Ja też jestem ciekawa co to za przedszkole ? Z takim mądrym czyt.pozytywnym,rozważnym dyrektorem. Dużo już widziałam i moje dziecko też i w nic już nie wierzę ale co szkodzi sie dowiedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 18:06 No no to się narobiło! Dziękuję wam wszystkim za uznanie, bo jest to bardzo miłe, ze po prowadzonym diagologu na formu jesteście wstanie zaiteresować się moim przedszkolem. To naprawdę miłe. Ale nie, musze stanowczo odmówić zarówno jeśłi chodzi o podanie bliższych informacji na forum , jak i na skrzynki lub tym podonne. Tak sobie tu założyłam, że może uda mi się przekonac paru rodziców, że w przedszkolach nie pracują tyrani ale normalni i kotaktowni ludzie, którzy zeby oddać się tej pracy spędzili kilka lat na wnikliwej nauce zawodu. A jeśłi chodzi o dyrektorki przedszkoli to są wśród nich napradę fajne, kontaktowe, na poziomie kobitki. W tym zwgędzie się tez dużo zmieniło w ostanich kilkunastu latach, Wymieniła sie kadra dość ostro. Na stanowiska weszły młode, wykształcone i zdecydowane osoby. Naprawdę przedszkola to inny świat niż ten, który pamiętacie ze swojego dzieciństwa. Jestem pewna, że traficie wlasnie na takie dyrektorki i ( co ważniejsze ) dobrą kadrę. Przecież "kto pyta nie błądzi". A może uda nam się spotkać własnie w moim przedszkolu nie wiedząc o tym. Życie jest pełne niespodzianek. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje i jeszcze raz przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 18:47 to proszę mi chociaż napisać w jakiej dzielnicy jest Pani przedszkole - będę wiedziała czy mogę mieć nadzieję, że moje dziecko trafi pod Pani opiekę )) To co Pani tu robi jest dla nas ogromnie ważne i bardzo pomocne Osobiście nie należę, do specjalnie "upierdliwych" rodziców - stosuję raczej zasady - jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz - oczywiście w ramach zdrowego rozsądku, więc nie będę chyba miała problemów z wybraniem przedszkola... Ale dzięki Pani wiem na co zwracać uwage i jak powinno być, żeby było dobrze Dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 19:45 Strasznie mi przykro, ale wystawiasz na próbe moją asertywność. Nie moge nawet powiedzię z jakiej jestem dzielnicy, bo czasami piszę źle o przedszkolach i czasami zdradzam pewne rzeczy, które właściwie nie są tajemnicą ale rodziców w wielu przedszkolach nie dopuszcza się do takiej infromacji. Po Pani wypowiedzi widać, że naprawdę nie będzie miała Pani problemów z wyborem przedszkola, do tego trzeba podejść zdroworozsądkowo. Takie robi Pani na mnie właśnie wrażenie. Jeśli podałabym tu komuś swoje przedszkole złamałabym własną zasadę i idee jaką sobie założyłam i musiałabym zniknąć z forum, bo stałaby się to kryptoreklama, a nie rozmowy i ewentualna pomoc rodzicom. Zresztą przedszkole które prowadzę nie jest najlepsze i wcale tak nie sądzę, cały czas staram się żeby placówka moja się rozwijała oraz żeby dzieci i rodzice czuli się tam dobrze, ale nie ma placówek idealnych i nie ma możliwości sprostaniu wszystkim wymaganiom rodziców. Bardziej wyrażam tu swoje opinie i sądy i dziele się z rodzicami wiedzą i doświadczeniem zawodowym.Robię to z wielką przyjemnością. Ale i mnie zdażyło sie mieć niezadowolonych rodziców ( chociaż niewielu ) ale zdażyło się. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:14 rozumiem. Zasada to zasada - siła wyższa. Ja "nasze" przedszkole obserwuję z balkonu... Wiem nawet jakie produkty kupują - bo widzę jak wnoszą zakupy, znam panów dozorcow, ale nie wiem czy małego zechcą przyjąć, bo mam na koncie pewnien incydent z czasów kiedy jeszcze daleko mi było do macieżyństwa... W przedszkolu zorganizowano bardzo głośną imprezkę w ogrodzie. Muzyka z głośników wyła tak, że u mnie latały szyby w mieszkaniu - poniważ pracowałam wtedy w domu i miłam bardzo pilną pracę do zrobienia, a nie wywieszono ani pół informacji o tym, że cos takiego się odbędzie (i że będzie tak strasznie głośno) wściekłam się zrobiłam małą konkurencję wyjącej (i fałszującej koszmarnie) pani... a mamy dość dobry sprzęt grający. Doszło do pyskówki i wyzwisk pod moim adresem ze strony Pań które zupełnie nie mogły zrozumieć, że ten rodzaj imprezy bez uprzedznia może uniemożliwić komuś pracę (a terminy goniły). Teraz mi starsznie wstyd... Bo mnie poniosło wtedy. Chociaż muzyka którą puściłam nie była sczególnie ostra. Ale nie miałam dziecka myślałam w innych kategoriach. Mam nadzieję, że Panie mi wybaczą ale i tak na "rekrutację" poślę męża )) Ni cóz mam jeszcze chwilę czasu i kilka innych przedszkoli w okolicy na wszelki wypadek. Dziękuję za Pani informację i życzę miłych i układnych rodziców Wnikliwych, ale nie upierdliwych (sorry za kolokwializm...) Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:17 Dziękuje. No no, jak to punkt patrzenia zależy od ... Ja też mam za sobą imprezy, z wizytami lokatorów z pobliskich domów, chyba każda dyrektorka ma. ALe proszę się nie przejmować napewno już wszystcy zapomnieli. Ja przynajmniej już nie pamiętam tych którzy mnie wtedy odwiedzili. Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 19:46 a ja jestem wnikliwy i się tego nie wstydze ani nie boje. Moje dziecko musi mieć dobre warunki i moja w tym głowa i nie pozwole aby było inaczej. Nie tylko prosze i wymagam ale też daje od siebie. Nie boje się pracy i chętnie się angażuje do pomocy i nie widzę przeszkód aby tak było również w stosunku do przedszkola, jeżeli tylko sprawi to poprawe warunków dla mojej córki. Wiem, że ludzie są różni ale proszę wierzyć, że z doświadczeń z działalności we wspólnocie mieszkaniowej wiem, że wszyscy chcą aby było lepiej i ci sami chcą aby zrobić to za nich a ja jestem jednym z tych który ich wyręcza. Nie rozumiem, czemu niektózi pisali, że zabrakło im odwagi aby Pani zapytać, gdzie mieści się Pani przedszkole, przecież ich Pani nie pobije, nie nawyzywa ani nie pogryzie ....mam nadzieje - (to żarcik) ale przez to, że dużo osób "nie chce się narażać", to później tacy jak ja traktowani są jako zło statystyczne. Szkoda, że nie chce Pani podać tego adresu, bo zgadzam się z przedmówcami, że z Pani podejściem można mieć nadzieje, że wszystko będzie super ale również to uszanuje -nie mam przecież innego wyboru Aaaaaaaaaa bardzo przepraszam, że wcześniej pisałem per Ty ale szczerze mówiac w internecie panuje taka zasada, że się nie zwracamy do siebie per Pan/i i to nie było chamstwo tylko brak wyczucia z mojej strony, -- z wyrazami szacunku buszujący w przedszkolach Sepus Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:14 Forma "Ty" wcale mi nie przeszkadza, wiem że panują na necie takie zasady. Tylko co innego pogaduszki ze znajomymi, a co innego rozmowy z rodzicami, zwyczajnie przyzwyczajenie zawodowe. Jeśli forma Ty jest wygodniesza to prosze bardzo. Staram się dopasować odpowiedź formą do rozmówcy, czyli jak ktoś do mnie pani to ja tak samo itd. Jedna uwaga co do warunków w przedszkolu, zgadza się, że lepiej postrzegamy rodziców zaangażowanych i zainteresowanych ( oczywiście z umiarem bo są tacy, którzy najchętniej by u nas zamieszkali czyli już nie współpraca ale kontrola, czyli brak zaufania ). Zainteresowanie rodziców i chęć współpracy jest bardzo istotne, rodzice kontaktowi, otwarci są przez nas lubiani, nawiązują się przyjazne stosunki, czasami traktujemy się jak dobrzy znajomi i jest super, ale ! dziecko, których rodzice nie współpracują ma takie same warunki i dajemu mu tyle samo ile innym, a nawet czasem więcej bo ciągle głowimy się jak dotrzeć do rodziny i jak w mierę potrzeb pomóc i otworzyć rodziców na nas i nawiązać dobre relacje. Ważne jest też żeby wnikliwość nie zamieniła się w podejrzliwość i ciągłe kontrolowanie bo to naprawdę nie działa na nikogo dobrze. WNikliwość tak, ale policyjne podejście do nauczycielek i przedszkola stanowczo NIE! Ktoś w końcu powierzył mi stanowisko dyrektora nie za ładne oczy ale za moje kompetencje. Zeby zostać dyrektorem przedszkola naprawdę trzeba się trochę napracować, to nie jest takie łatwe : pełne kwalifikacje czyli minimum mgr z kierunkiem wychowania przedszkolnego lub pokrewnym, studia podyplomowe z zarządzania oświatą, koncepcja na 5 lat, itd, - komosja z rodzicami, nauczycielami, władzami i głosowanie po prezentacji, jednym słowem magiel. Więc ? Zaufajmy komuś czasami - to się opłaca. Dyrektor tez dobiera sobie najlepszy personel i stara się mieć super nauczycieli. Dodam, że w przedszkolu nie można być nauczycielem bez kwalifikacji pedagogicznych i kierunkowych, większość nauczycieli ma mgr przed nazwiskiem, pokończone dodatkowe studia podyplomowe - proszę ufać ludziom. Kiedyś powiedziałam pewnemu rodzicowi 6 latka, który ciągle nas kontrolował "Przecież Ja nie karzę Panu wysłać dziecko na rysy bez prowiantu ..." Zaufajmy sobie czasami No i masz racje - nie gryzę! hihi Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:43 wierze Ci, chyba, tak mi się wydaje, że raczej wierze....hihi No dobra a teraz grzecznie: PODAWAJ TEN ADRES! ) Jesteś z nami to do końca a ja nie znam takich zasad, które zabraniałyby Ci się ujawnić. Przecież nikogo, do niczego nie zmuszasz ani nie zachęcasz. Jesteś miłą i wykształconą osobą, to na zadane pytanie tylko udzielasz nam odpowiedzi. Według 136 zasady Sepusa, na każde jego pytanie należy odpowiadać niezwłocznie, udzielając wyczerpującej odpowiedzi na zadane pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:45 przypominam 136 zasade Sepusa, Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 17:23 Nie i koniec. Ale obiecuje CI, że jak trafisz do mojego przedszkola to jak wyprowadzisz mnie z rónowagi swoją wnikliwością i uporem to się ujawnie - hihi. To był żart oczywiście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 20:51 muszę powiedzieć, że to nieuczciwe, bo Ty będziesz miała przewage wiedząc, że ze mną rozmawiasz !!! a ja nie. Czy możesz mi zatem obiecać, że jak się spotkamy i domyślisz się, że to ja, to mi się przyznasz ????????????? Taka "gentleman agreement" To chyba uczciwa propozycja, bo przecież nie odwiedze wszystkich 400 warszawskich przedszkoli ! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 21:19 odpowiedź dla Sepus na skrzynce mailowej forum Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 21:43 Sepus - na ostatni list odpisałam na skrzynkę mailową ale nie wiem czy przeszło bo mam jakieś problemu, jakbyś mógł dać znać, że otrzymałeś byłabym wdzięczna, prawie nigdy nie korzystałam z tej skrzynki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 23:28 odpowiedź dostałem, dziękuję. Chciałbym uspokoić wszystkich, że adresu nie dostałem Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:16 Sepus - jesteś świetny!!! Oby więcej takich rodziców ) Odpowiedz Link Zgłoś
sepus Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 09.02.05, 20:28 wielkie dzięki ale właśnie podpadłaś mojej żonie a ja zaczynam się tłumaczyć, że istotnie szukam przedszkola a nie znajomości dzięki, dzięki, dzięki, to miło usłyszeć, że mimo iż "jestem, jaki jestem", to moja postawa nie tylko wzbudza negatywne emocje ale też i te pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Bardzo lubie przedszkole swoich dzieci 10.02.05, 08:54 Widze, ze naprawde mielismy duze szczescie co do naszego przedszkola i przedszkole2 moglaby byc dyrektorka naszego. Bardzo przyjemnie sie rozmawia z paniami, sa mile i do rodzicow i do dzieci. Najlepiej swiadczy o tym, ze moje dzieci w ogole nie chca wieczorem wychodzic i ciagle mam z tym problem. Wczoraj nawet chcieli tam przenocowac. Gdy jakis czas temu byla drobna roznica zdan pomiedzy rodzicami w sprawie z wyjsciami na dwor paniom udalo sie znalesc kompromis. Poza tym nie ma problemow. Bardzo zaluje, ze tam nie ma zerowki i ze moj 6-latek bedzie musial odejsc. No ale rowniez dzieci potrzebuja nowe wyzwania. Pozdrawiam, Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
antosia21 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 19:43 Witam!! Na wstępie serdecznie pozdrawiam ) Mam pytanie związane z tegorocznym naborem do przedszkoli. Otóż,planujemy we wrześniu oddać naszego synka do przedszkola. W trakcie zbierania informacji od znajomych dowiedziałam się iż pierwszeństwo w przyjmowaniu mają dzieci których oboje rodzice pracują. U mnie w domu sytuacja nieco się komplikuje gdyż owszem mój małżonek pracuje, natomiast ja jestem studentką (od września 5roku) w systemie dziennym. Czy jako studentka, niepracująca mam szanse na przyjęcie mojego dziecka do publicznego przedszkola? Z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 10.02.05, 21:06 Studia, tymbardziej dzienne traktuje się jak pracę, trzeba to wpisac w kartę w informacjach dotyczących zatrudnienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rene.p Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 12.02.05, 00:36 Witam i pozdrawiam serdecznie. Proszę wybaczyć drobiazgowość, ale w temacie wiadomości napisała Pani, że nabór do przedszkoli jest od 15 lutego do 25 marca, a w treści, iż jest od 15 lutego do 15 marca Czy mogę prosić o uściślenie? I następne pytanie: dzwoniłam do wybranego przeze mnie przedszkola około 3 tygodni temu i Pani Dyrektor powiedziała, żeby zgłosić się po ankietę do wypełnienia w marcu. Czy wówczas termin naboru był jeszcze nieznany i czy w związku z tym faktycznie czekać do marca, czy lepiej zgłosić się od razu po 15 lutego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 12.02.05, 07:40 Przepraszam, to pomyłka przy pisaniu na komputerze, oczywiście termin skladania wniosków jest jak w poście głownym 15 luty - 25 marzec. Termin ten dotyczy całego miasta stołecznego, dyrektorka mogła 3 tygodnie temu o tym terminie. W zeszłym toku było to od połowy marca i pierwszyt tydzień kwietnia, a przed tem całe lata zapisy były w kwietniu. O nowym terminie dyrektorzy dowiedzieli się na tydzień, dwa przed rozpoczęciem !Kolejność składania kart nie ma żadnego znaczenia. Można pobrać i wypisać kartę oststniego dnia i też będzie dobrze. Wiem, że w przepełnionych przedszkolach jeśłi dyrektor ma już komplet kart informuje kolejnych rodziców o tym i czasami prosi, że może jednak zdecydowalby się na inną placowkę ale może być to jedynie prośba i nic więcej. Radzę jednak nie czekać do ostatniogo dnia - bo jest to Wielki Piątek i pewnie dyrektorka będzie myślami na świętach ! ( hihi ) Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re:od 15 lutego wydajemy karty 14.02.05, 23:14 Od 15 lutego ( czyli jutro ) wydajemy karty sa też dostępne na stronie internetowej urzędu miasta, więc można ją ściągnąć wypełnić w domu i już gotową zanieść do wybranego przedszkola. Drodzy rodzice, tylko zorientujcie się czy w typowanych przedszkolach, które chcecie zwiedzić dyrektorki nie wyznaczyły konkretnych dni na tego typu spotkania, bo przecież warto zastać dyrektorkę i osobiście z nią porozmawiać jednocześnie szanując jej czas ( mamy naprawdę dużo obowiązków ). Z góry dziękuje - pewnie nie tylko w moim imieniu. Powodzenia wszystkim przyszłym przedszkolakom zyczę i ich rodzicom dobrych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
hkobus karta on-line 15.02.05, 09:35 Karta do przedszkola do sciagniecie ze strony: edukacjawarszawska.hi.pl/ i dalej "Organizacja przyjęć dzieci do przedszkoli m.st. Warszawy w roku szkolnym 2005/2006". Polecam tez wiadomosc "Liczba oddziałów i uczniów w szkołach i przedszkolach"- zzipowane, mozna sprawdzic ile jest dzieci w tym roku w grupie w danym przeddszkolu. Na mokotowie nie jest tak zle! w "moim" wymarzonym tylko 22! Pwodzenia! i pytanie do Pani Dyrektor: w karcie nalzey wpisac na ile godzin dziennie chce zapisac dziecko. Czy jak wpisze, ze na 5, to czy nie potraktuja mnie w ostatniej kolejnosci? Czay lepiej zapewniac "pelne oblozenie"? Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: karta on-line 17.02.05, 17:25 Podpowiedż nie oficjalna : można zapisać dziecko na ful, a w trakcie roku zawsze można zmienić. CHociaż dla nas dyrektorek to żadna różnica bo pieniądze płacone na opłatę stałą przez dzieci na więcej niż 5 godzin i tak idą do gara miejskiego i od ilości dzieci na 5 czy na 8 godzin nic nie zależy. Ja nawet wolę mieć w każdej grupie 1-2 dzieci na 5 godzin, wtedy spokojniej pracuje się po południu. A miejsc w przedszkolu jest 22 bo nowa grupa 3 latków może mieć max 25, więc pewnie chodzi już tam 3 dzieci mlodszych, powiem tylko dla pocieszenia, że zawsze przyjmuje się 2 dzieci więcej bo maluchy się wykruszają już zazwyczaj we wrześniu ktos odpada lub rezygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 19.02.05, 20:37 Sory ale przestawiam ten watek na początek, bo moim zdaniem jest istotny, a znalazł się już na 2 stronie. Od zeszłego roku ulega zmianie termin naboru do przedszkoli. W 2003 r i wiele lat wstecz był to zawsze kwiecień, w zeszlym roku połowa marca i początek kwienia a w tym połowa lutego i marzec. W związku z tym jeśli ktoś nie zapisywał dawno lub nigdy dziecka do przedszkola może przeoczyć ten nowy termi, dla pracowników przedszkoli też był on zaskoczeniem. A co najgorsze to jak przegapi się czas naboru to potem w niektorych rejonach w-wy może byc problem! Życzę udanego polowania na dobre przedszkola. Pozdrawiam wszystkich rodzicow przyszlych przedszkolaków. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 20.02.05, 21:22 Witam! Kilka pytań od osoby totalnie zielonej w tematyce edukacji przedszkolnej Czy można złożyć karty do kilku przedszkoli? Moja Ala we wrześniu będzie miała 2,8 p. dyrektor w najbliższym przedszkolu zapowiedziała, że chętnie przyjmie młodsze dziecko, jeśli tylko nie będzie kompletu z rocznika 2002. Czy mogę się zatem w ten sposób zabezpieczyć? Jestem zameldowana na Woli, mieszkam na Mokotowie, tu też będę niedługo zakładać firmę - w jaki sposób będę traktowana, to przecież nie jest "mój rejon"? Bardzo serdeczne pozdrowienia! To naprawdę bardzo fajna sprawa, mieć informacje od TAKIEGO ŹRÓDŁA! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 20.02.05, 22:24 Witam. Własciwie ( o tym juz pisałam ) dziecko powinno być przyjmowane ze swoim rocznikiem, bo z tymi dziećmi bedzie chodzić do zerówki i potem do szkoły. Jednak jeśli jest więcej chętnych dzieci niż miejsc, faktycznie może dyrekotor zacząć przyjmowanie dzieci od "pełnych" trzylatków. Jednak dyskutowałabym komu jest bardziej potrzebne przydszkole czy 2, 8 latkowi , ktorych rodzice pracują na pełnych etatach czy 3 latkowi, ktorego mama nie pracuje. Ja biorę pod uwagę rocznik, a nie miesiące urodzenia. Co do skladania karty w kilku przedszkolach to w większość dzielnic dyrektorki sprawdzają czy dziecko nie stara się o miejsce w kilku przedszkolach. Ja zawsze radzę wybrać to przedszkole, do ktorego rodzice z calą świadomością i przekonaniem chcą poslać dziecko. Decyzja należy do Was. W sprawie miejsca zamieszkania, a zameldowania powiem tak : w karcie jest polecenie wpisać miejce zamieszkania i tyle. Co np z dziećmi, ktore maja zameldowanie w innym mieście, a rodzice wynajmują w w-wie mieszkanie bo tu pracują? Nawet jeśłi starają się o miejsce w przedszkolu nie obleganym to i tak co nam po adresie zameldowania w np. Katowicach? Uważam, że powinniście wpisać miejsce zamieszkania. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dostanie się do upatrzonego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
jp76 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 24.02.05, 19:17 Pytanie do Pani Dyrektor: Mieszkamy w Ursusie, nie mamy tu zameldowania, bo wynajmujemy, zaś naszą córkę (rocznik 99) czeka od września obowiązkowe przedszkole; upatrzyłam już sobie jedno z przedszkoli w Ursusie i zamierzam tam złożyc podanie (podobno mogę do tylko jednego przedszkola), co będzie w sytuacji gdy córka tam nie zostanie przyjęta, bo do zerówki musi chodzić, a nie jestem w stanie dowozić ją kilkanaście kilometrów do innego przedszkola? Czy 6-latki mają jakieś preferencje w przyjęciu do przedszkola, np. czy dyrektor moze zdecydować, zeby utworzyć 2 lub 3 oddziały zerówkowe, a przyjać mniej dzieć 3-letnich? Czy dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawnoci mają pierwszeństwo? Dodam, ze nie jest to przedszkole integracyjne tylko zwykłe, bo wada mojego dziecka nie wymaga posyłania go do przedszkola integracyjnego. Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 24.02.05, 20:22 I tu jest pies ... Dla 6cio latka dzielnica właściwa dla miejsca zameldowania ma obowiązek zapenienia miejsca. W tym wypadku sprawa jest trudna. Nie moża okłamać w karcie co do miejsca zameldowania bo dyrektor i tak się o tym dowie bo będzie informowac szkołę rejonową. Własciwie realizacje obowiązku przedszkolnego powinno realizować się do 3 km od miejsca zamieszkania bo innaczej dzielnica powinna zapenić dziecku dowóz. Dzieci z orzeczeniami nie mają pierwszeństwa w masowych przedszkolach tylko w integracyjnych w ramach wolnych miejsca dla dzieci niepełnosprawnych. Właściwie Ursynów musi zapewnić miejsca wszystkim swoim dzieciom 6 letnim. Co moge poradzić. W karcie wpisać miejsce zameldowania i miejsce zamieszkania i w uwagach uzasadnic wybór przedszkola miejscem wynajmowania mieszkania a także pracy w w-wie ( np, bo nie wiem jaka jest sytuacja ). W sytuacji jeśli ilość dzieci wskazywałaby na konieczność otworzenia kolejnych grup w dzielnicy ( czyli we wszystkich przedszkolach ursynowskich nie będzie miejsca dla 6 letków )grupy takie się otwiera, ale kolejność jest taka przy przyjmowaniu - najpierw wszystkie 6 latki, a potem młodsze dzieci w ramach wolnych miejsc. Może się okazać, że gdzieś nie powstanie grupa młodsza albo zostanie otwarta dodatkowa zerówka w szkole ( zresztą jest ona dużo tańsza dla dzielnicy ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jp76 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 25.02.05, 10:25 Sprawa jest jeszcze bardziej złożona, bo zameldowanie mamy 300 km od Warszawy, w W-wie natomiast mieszkamy i pracujemy, nie jest więc realne by dziecko chodziło do obowiązkowej zerówki w miejscu maszego stałego zameldowania;najprawdopodobnie już w sierpniu zameldujemy się w Ursusie (bo kupilismy mieszkanie i czekamy na klucze), niemniej jednak w momencie składania podania, czyli już teraz, nie mamy tego zameldowania; zerówka w szkole odpada, bo pracujemy do 16-17; kolejna sprawa: dlaczego dzieci nauczycieli mają pierwszeństwo przy przyjęciu do przedszkola (poruszane to było w innym wątku), a nie np. dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności, albo jakiekolwiek inne?; jeśli ma być równouprawnienie to dla wszyskich dzieci, dziwię się, że ten przepis rodem z poprzedniej epoki jeszcze istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 25.02.05, 19:11 Proszę napisac w karcie adres zamieszkania i tyle. Dzieci z orzeczeniami mają takie same prawa w przedszkolach masowych jak dzieci bez orzeczeń, w przedszkolu integracyjnym najpierw stara się im zepewnić miejsca w ramach przewidywanych miejsc. CO do dzieci nauczycieli to nie mój wymysł. Ale w szpitalach lekarze też mają pewne fory i ja z tym niedyskutuje, tak jest i tyle. Rodziny kierowców komunikacji miejskiej tez jeżdżą za darmo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolal4 Re: 15 luty - 25 marca nabór do przedszkoli W-wa 27.02.05, 22:43 Nie bede pytac, w jakim przedzkolu Pani pracuje, bo widze, ze jest Pani bardzo asertywna)) Ale czy moglabym wykorzystac Pani wiedze i doswiadczenie i prosic o podpowie0dz w paru kwestiach? Za tydzien mam termin porodu, a moj pierwszy syn w lipcu skonczy 3 latka. Wybieram sie na 1,5-roczny urlop wychowawczy, ale chcialabym poslac starszego od wrzesnia do przedszkola. Z kilku powodow. Po pierwsze, niesamowicie w domu sie nudzi, i wydaje mi sie, ze kontakt z rowiesnikami bylby dla niego bardzo dobry. Po drugie bardzo malo mowi i mysle, ze co jak co, ale kontak z rowiesnikami mu w tym duzo pomoze. To jego pozne mowienie szczegolnie nas nie martwi, bo w rodzinie meza wiekszosc dzieci zaczynala pozno mowic. Ale boje sie, ze tez z drugiej strony troche go blokujemy, bo nie czuje sie zmuszony do poznawania nowych slow - my go przeciez rozmumiemy. Nie wiem czy dobrze mysle, ale wydaje mi sie, ze kontakt z dziecmi w jego wieku troche go zmobilizuje Poza tym chcialabym jakos gladko go przystosowac do przedszkola i nie oddawac od razu na caly dzien, a za 1,5 roku bede musiala. Wiec mysle, ze fajnie by bylo, gdyby pochodzil przez rok, czy pol na pol dnia no i potem na caly etat ;- )) No i zasadnicza kwestia. Czy w podaniu pisac, ze chcemy na caly dzien, czy na pol? Jak sa takie podania rozpatrywane? Czy mozliwe jest przyjecie dziecka do przedszkola od na przyklad lutego, czyli w polowie roku i czy to dobry pomysl? I jak to jest z rejonizacja. JAkie mamy szanse w przedszkolu nie z naszego rejonu, czy takie podania sa rozpatrywane? Czy lepiej wtedy zlozyc podanie tez w rejonie? Czy tylko w tym przedszkolu, w ktorym chcemy, zeby dziecko bylo przyjete? Bylabym wdzieczna za podzielenie sie przez Pania swoim doswiadczeniem. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś