Dodaj do ulubionych

rada rodziców - dlaczego nie płacicie????

30.11.05, 10:08
mam pytanie do rodziców, którzy świadomie nie płacą za radę rodziców -
dlaczego?????? (oczywiscie nie chodzi mi tu o ludzi, których na to nie stac,
bo np. utrzymują sie z MOPSu lub naprawdę mało zarabiają)
mamy w przedszkolu kilku rodziców, którzy regularnie nie płacą za komitet,
ale bez skrupułów przyprowadzają dziecko na wszystkie imprezy (w tym Mikołaj,
na ktorego przeznaczone jest 20 zł na dziecko). Dodam, że ci rodzice nigdy
nie złożyli podania z prośbą o zwolnienie tylko nie płacą i już
a może macie pomysły jak z takimi rozmawiać???? a nie jest to jakaś bardzo
starszna kwota, bo 80 zł na cały rok.....
Obserwuj wątek
    • edytek1 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 11:10
      Jako mam przedszkolaka nie bardzo rozumiem 80 zł na rok to wychodzi 8 zł na
      miesiąc. Jeśli komuś naprawdę cieżko to można mu obniżyć do np. 4zł płatnych co
      miesiąć przy opłacie za przedszkole te 4 zł to nic. Jak rozmawiać normalnie
      bbyle na osobności... Proszę pani przedszkole ma wydatkiw zwiazku z ... i
      potrzebuje pieniedzy przeznaczamy na to ... z komitetu rodzicielskiego. Z
      doświadczenia wiem ,z ę dla niektórych dobrowolne znaczy ja nie muszę. jestem
      za jawnoscią płacenia tyle za to tyle za to ...
      • edytek1 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 16:12
        U nas opłata jest dobrowolna i płacą wszycsy rodzice według uznania i
        możliwości. Mam świadomość tego, że jeśli jak płącę 200 % tego co pani x to coś
        tam jej dziecku funduję, ale co inego placić mało lub nie placić bo nie moc a
        co innego nie płacić nic tylko dlatego , zę mi się nie chce.
    • alfee Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 11:56
      Pozazdrościć przedszkolasmile Ja na radę rodziców płacę 45 zł, ale miesięcznie!! Z
      drugiej strony wiem jednak, że te pieniądze są na imprezy, prezenty i wyjazdy
      do teatru, więc mi nie szkoda. Chociaż przedszkolne opłaty to poważny wydatek w
      moim budżecie.
      • monia263 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 12:13
        ja pałciłam cały poprzedni rok na rade rodziców, ale w tym roku miarka się
        przebrała gdy dowiedziałam sie ze na wyciecze musze wpłacic 45 zł, na kino
        kolejne 20, na reczniki dla dzieci......itp. To pytam po co jest rada rodziców
        jesli nie na nasze maluszki? Wole zaplacic za wycieczke bo wiem ze place na
        dziecko a nie w kosmos.
        • alergenzb Do monia263 Bardzo słusznie 30.11.05, 19:23
    • kbarszczyk1 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 13:11
      ja płacę 30 miesięcznie bo przecież są to pieniądze na imprezy w przedszkolu
      oprócz tego jeszcze wyprawka 90 zł chociaż moje dziecko chodziło przez te 3
      miesiące łącznie tylko miesiąc.
      ale krew mnie zalała kiedy dowiedziałam się że z tych pieniędzy panie kupiły
      wszystkim 110 dzieciom jednakowe rożowe kubki do mycia zębow.(bo zostały
      pieniądze)chociaż każde dziecko na początek roku przedszkolnego miało przynieść
      KUBEK szczoteczke i pastę.
      czy też musicie mieć worki PŁÓCIENNE z ubrankami na przebranie?(nie mogą być
      inne)
      • monia263 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 13:40
        u mnie musi byc worek z ubrankiem na przebraniem ale nie jest istone z jakiego
        materiału. Musiałam dac tez pościel i przybory do mycia.
      • edytek1 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 16:15
        U nas worki już były w maluchach w groszki czerwone z czego nie mam pojecia.
        Każdy rodzic wrzuca do worka komplet zapasowy nie przynosi się pościeli,
        ręcznika przedszkole ma własne.
    • sweet.joan Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 14:36
      Ja nie płacę, bo u nas nie ma czegoś takiego jak składka na komitet. Przynosimy
      tylko:
      ubranie na zmianę (w jakimkolwiek worku, byle podpisanym),
      piżamkę, którą co jakiś czas dostaję na weekend do prania,
      kubek, szczotkę i pastę do mycia zębów,
      raz w miesiącu pudełko chusteczek higienicznych.
      To wszystko. Na pierwszym zebraniu zostało uzgodnione, że jak przedszkole będzie
      "bankrutowało" i nie będzie kasy na papier czy kredki, to nas zawiadomią i
      postanowimy, co dalej. Na razie na wszystko starcza.
      Raz w miesiącu w przedszkolu są koncerty - za nie nic nie dopłacamy.
      Teraz jest pierwsza wyjątkowa dodatkowa zbiórka pieniędzy - na prezenty na
      Mikołaja (po 25zł za dziecko).
      Dodam, że Młody jest w maluchach. Może za rok coś się zmieni?
      • alex05012000 Re: rada rodziców - ależ płacimy!!! 30.11.05, 15:43
        ja płacę 35 zł miesięcznie (w-wa), z tego kupowane są pomoce szkolne, prezenty
        (bardzo ładne!), i inne na potrzeby dzieci ... nie wnikam w detalach, wolę to
        niż co kilka dni 5zł na to 10 na tamto... ; żadnych wyprawek nie ma!, trzeba
        przynosić szczotki, pastę i raz kubek, chusteczki hig. raz na jakiś czas i
        tyle... worki na pościel i na gimnastyczne stroje każdy ma jakie chce,
        a poza tym corocznie na zebraniu dyrektor mówi, co wydano na co, ile było z
        komitetu ile zostało i na co przeznaczone było/będzie... i rodzice wyrazają
        zgodę!!! w końcu to ich pieniądze... a poza zebraniem napewno powinien też
        takich informacji udzielić, u nas wszystko wiadomo z góry i nie ma żadnych
        problemów...
    • kbarszczyk1 płacimy i dopłacamy 30.11.05, 16:16
      ja napisałamjuż wcześniej.
      przed rozpoczęciem roku przedszkolnego kupiłam worek ze sztucznego materiału(5
      zł.)kubek,szczotkę,pastę(ok.24zł).worek nie spełnia wymogów sznepidu musi być
      pócienny -odebrać.kupić nowy -płócienny((10zł).kubek-odebrać -panie kupiły
      dla110 dzieciaczków -jednakowe z pieniędzy z rady rodziców tylko po co?
      szkoda że na zebraniu we wrześniu nikt nic na ten temat nie powiedział.......
    • timaru25 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 18:31
      Najleprze jest to ( np u nas) że nie płącą takie wymalowane lalunie, u których
      biedy raczej nie widać, a ci biedni płącą, chociać rozumiem że czasami trudno
      im znależć to 10 zł miesięcznie.
      Reasumując, nie płacą cwaniaki, co dobrze wiedzą,że i tak dziecko dostanie
      prezent, bo nikt nie ma serca, żeby karać dziecko za głupotę rodziców...

Mamuśka
    • alergenzb Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 19:19
      Czy płatność jest obowiążkowa?
      Czy wystawiacie rachunki miesięcznie za komitet, rytmik, angielski, tańce itd.??
      • timaru25 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 19:43
        Płatność na radę rodziców jest raczej obowiązkowa, chyba że nie chcemy żeby
        nasze dzieci miały prezenty, czy inne imprezy...(wszystko kosztuje)
        Płacąc za rytmikę, czy angielski ( zajęcia nieobowiązkowe) dostajemy rachunek.
    • pacynka27 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 30.11.05, 22:22
      Ja płaciłam za cały rok i rachunek dostałam.
    • agulec.majulec Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 01.12.05, 14:03
      W moim przedszkolu -oplata całoroczna za komitet to 60 zł- mozna zapłacic w
      dwóch semestralnych ratach.Pieniądze są przeznaczane na zakup zabawek do
      przedzkola, paczki mikolajowe, drobne upominki np z okazji pasowania na
      przedszkolaka i poczęstunki po każdej takiej imprezie(jeszcze była akademia z
      okazji dnia rodziców i dnia babci).I jedna całodniowa wycieczka z ogniskiem dla
      dzieci w czerwcu.Pokwitowanie dostałam.
    • anek.anek Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 01.12.05, 16:42
      Magda, a nie można zapytać wprost tych rodziców?
      a płacę w tym roku 40 zł miesięcznie! I szczerze mówiąc po zebraniu i
      przedstawieniu rozliczenia za rok ubiegły też miałam ochotę przestać! OK, dzieci
      mają faktycznie dużo atrakcji: średnio co dwa tygodnie przychodzi do przedszkola
      teatrzyk, zabawki na święta, wycieczki. Ale jednocześnie zostało na tym zebraniu
      powiedziane, że do niektórych wycieczek będziemy dopłacać oddzielnie,
      poproszono o przynoszenie (dobrowolnie oczywiście) materiałów typu papier,
      chusteczki itd, zabawek..
      awet jesli 25 % rodziców nie płaci, to w kasie Rady co miesiąc jest ok 3000 zł.
      To jest naprawdę dużo, biorąc pod uwagę pomoc rzeczową (taskam ryzy papieru,
      książeczki itd).
      Trochę mnie szlag trafiłsad
      Może Wasi rodzice nie płacą, bo te nie podoba im się sposób wydawania pieniędzy?
      Może NIE MAJĄ świadomości tego, że te pieniądze idą na takie cele jak
      organizacja imprezy dla dzieci?
      Trzeba z nimi szczerze porozmawiać.
      Ja osobiście chciałabym mieć większy wpływ na to w jaki sposób moje pieniądze są
      wydawane.
      • emka13 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 01.12.05, 19:09
        Ludzie!
        Przeciez pieniadze zbierane na tzw. komitet rodzicielski to pieniadze, którymi
        powinna dysponowac Rada Rodziców nie dyrektor przedszkola. Problem polega tylko
        na tym ,że często Rodzice niechetnie zgłaszaja sie do takiej Rady, bo trzeba
        zbierac sie co jakis czas, decydować, kupowac czy zamawiać (np teatrzyki,
        imprezy) - odpowiadac za swoje decyzje, rozliczac sie przed innymi rodzicami a w
        rezultacie dostawac po głowie za to co sie zrobiło, bo jak jest 100 dzieci w
        przedszkolu, to wszystkich rodziców zadowolic nie mozna. Nikt nie ma na to czasu
        i ochoty. No moze przesadziłam - u mnie w przedszkolu jest rada rodziców -
        zbieraja sie co miesiąc, konferuja z dyrektorem lub (i )nauczycielkami na co
        wydac kasę a przede wszystkim jak ja zdobyć!!! Bo z Waszych postów wynika, że
        "przedszkole' (tzn: dyrektor, nauczycielki?)kombinuja tylko jak wyłudzić a potem
        jak przepuscic Wasze pieniadze. Trzeba skorzystac z praw, jakie Wam, rodzicom
        przysługują ale to wymaga wysiłku!!!
        • 26magda3 Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 01.12.05, 20:47
          ja zadałam to pytanie ponieważ w tym roku zgłosiłam się do Rady Rodziców -
          dodam,że chętnych raczej nie było. Na pierwszym zebraniu tejże rady zostało
          rozdysponowane na co będą przeznaczone pieniądze i wiem, że w całości idą na
          potrzeby dzieci (mikołaj, wycieczki, dnie babci, matki, bale itp.) I właśnie co
          roku jest problem, że są rodzice którzy nie płacą ale bez obciachu
          przyprowadzają dzieci na wszystkie imprezy. Dodam też, że zostało ustalone, że
          jak kogoś nie stać na płacenie to żeby złożył podanie. Wpłynęły tylko 2 takie
          podania od rodziców którzy mają w przedszkolu więcej niż jedno dziecko i
          zostali oni zwolnieni z części opłaty. A ci co nie płacili i tak dalej nie
          płacą - a mnie szlag trafia, że jestem (i wszyscy płacący) sponosorem dla
          dziecka takich rodziców.
          Jeśli chodzi o wysokość opłaty to była ona zaproponowana na pierwszym zebraniu
          wszystkich rodziców i nikt nie mówił, że za dużo albo ze cokolwiek mu nie
          pasuje.

a tak wogóle miałam nadzieję, że jednak odezwie się ktoś kto nie płaci i powie
          mi dlaczego tak robi!!!
          dodam, że też musieliśmy przynieśc wyprawkę, ubranko na przebranie i poszewkę
          na kołderkę oraz piżamkę - nie było wymogu co do worka i nikt nie kupował dla
          wszystkich jednakowych kubków
          pieniądze z Rady zostały naprawde rozsądnie rozdysponowane
          • escribir Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 02.12.05, 10:48
            U nas na pierwszym zebraniu we wrześniu rodzice pisemnie zdeklarowali się co do
            kwoty na rr. Co łaska, z prośbą by nie było to mniej niz 10 zł.
            Ta kwota dopisywana jest do mieięcznych płatności. Osoba przyjmujaca zapłaty ma
            juz wczęsniej przygotowane wszystkie "kwitki" , zsumowane, pospinane,
            uporządkowane. Cała "procedura" płacenia zajmuje 3 minuty i tak naprawde nie ma
            mozliwości żeby ktos nie zapłacił akurat rr, jeśli już się zdeklarował.
        • anek.anek Re: rada rodziców - dlaczego nie płacicie???? 02.12.05, 22:01
          U nas problem jest taki, że do Rada jest stała. w tym roku są te same osoby co w
          ubiegłym i pomimo, że było kilka osób chętnych nie dokonano zmian.
          Zgadzam się, że nie da się wszystkich zadowolić, ale nie znaczy to, że pomysły
          Rady są najlepszesad
          • 26magda3 do anek.anek 06.12.05, 11:54
            a u nas wręcz przeciwnie - gdyby tylko byli chętni do Rady to niektóre osoby
            chętnie by zrezygnowały z tej funkcji
            • mm1124 Re: do anek.anek 06.12.05, 19:31
              Płacimy 15 zł. miesięcznie i z tego opłacana jest rytmika, prezenty (raczej
              skromne),teatrzyki. Przybory papiernicze trzeba przynieść we wrześniu.
              Powiem,że do głowy by mi nie przyszło, że ktoś może nie płacić za radę rodziców!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka