Dodaj do ulubionych

Szczerość w podaniu

19.02.07, 21:36
Hej,

jak myślicie czy lepiej napisać, że dziecko bedzie chodzić 8 godzin czy mniej
(myślę, że będzie to mniej, bo boję się, że 8 godzin dla trzylatka to za
dużo). Może jak napiszę mniej niż 8 to pomyślą, że nie potrzebuję tego
przedszkola ( a babcia już nie ma tyle siły).

A z drugiej strony czy warto pisać, że dziecko jest alergikiem? Może też się
przestraszą (jest uczulona na składnik chyba wszystkich dziecięcych zup czyli
marchew) czy nie będzie to miało wpływu...

Pozdrawiam

M.
Obserwuj wątek
    • karola742 Re: Szczerość w podaniu 20.02.07, 07:39
      np. w poznańskich przedszkolach pierwszeństwp mają dzieci zapisywane na pobyt
      całodzienny, który podpowiem - można potem zmienić. Pozdrawiam
      • agulka04 Re: Szczerość w podaniu 20.02.07, 08:57
        alergi to raczej nie powinnaś ukrywać

może się zdziwiwsz i Twóje dziecko tak moja trzylatka po 8 godzinach nie będzie
        chciało iść do domu smile
        możesz przecież zapisać na 8 godzin i czasem odbierać wczesńiej (szczególnie
        na początku gdy jeszcze się nie przyzwyczai), tylko to są różnice w opłacie (w
        każdym razie u nas)
      • greenland Re: Szczerość w podaniu 22.02.07, 21:57
        Karola742 - to chyba od przedszkola zalezy. Ja akurat w Poznaniu mialam problem
        aby zmienic z 8 na 5.
    • nowika12 Re: Szczerość w podaniu 20.02.07, 10:06
      Ja w podaniu napisałam, że dziecko będzie przebywało w przedszkolu przez 9
      godz., ale obecnie są to 4 godz. z biegiem czasu jak się zaklimatyzuje będzie
      zostawał coraz dłużej.
      Jeżeli chodzi o opłaty to płacę za całodzienny pobyt, nikt z dyrekcji nie
      informował mnie, że mogę płacić mniej, bo dziecko jest krócej.
      a alergię dziecka zgłoś koniecznie, przecież to ważne.
    • ewaj75 Re: Szczerość w podaniu 20.02.07, 13:14
      witaj,
      ja nie byłam szczera do końca. Napisałam że mam dostać pracę, bo inaczej synek
      mógłby nie dostać się do przedszkola. Bo praca w domu "się nie liczy".
      Co do alergi to pytałam się o to czy przyjmują dzieci alergiczne, córeczka
      uczulona na mleko teraz ma 2 latka, i powiedzieli że nie ma możliwośći
      przygotowywania dla niej posiłków bezmlecznych, więc marne szanse na jej
      przyjęcie. Może jeszcze wyrośnie do czasu jak będę chciała ją oddać.
      • mouse1001 Re: Szczerość w podaniu 20.02.07, 22:06
        No to cię oszukali. Pytałam specjalnie w Wydziale Edukacji w Warszawie, czy moga
        mi odmówić przestrzegania diety bezmlecznej. Nie mogą! Wystarczy mieć
        zaświadczenie od lekarza, że dziecko takiej diety wymaga. Nie dajcie się
        spławiać! Personel przedszkoli po prostu chce sobie ułatwić zadania i nie mieć
        kłopotu z alergikami.
        • maw3 Brawo! 21.02.07, 15:16
          Rozumiem, ze jestescie dumne z tego , że skłamałyście w podaniach.A nie
          przyszło wam do głowy, ze rodzice innych dzieci naprawdę nie mają co zrobić z
          nimi przez 8 godzin dziennie, bo nie maja żadnej babci/cioci/innej pomocy???
          I przez różnego rodzaju kombinatorstwo innych rodziców ich dzieci mogą się nie
          dostac do przedszkola (jedynej formy opieki jaka mogą zapewnić pracujący długo
          rodzice)???. Rzeczywiscie jest się czym chwalić.Gratuluję.
        • gruzya Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 15:17
          Wg mnie pytanie o alergie jest nie na miejscu w ogóle, przecież to chodzi o
          zdrowie dziecka. Chciałabyś, żeby później pakowali w Twoje dziecko to, na co
          jest uczulone, bo nie zastrzegłaś na początku tego? Przedszkola mają obowiazek
          dbać o dzieci z alergiami, tym bardziej, że to nie są pojedyńcze przypadki,
          tylko b. dużo dzieci ma w tej chwili alergie.

Co do pracowania z domu, to też nie jest problem, o ile możesz poświadczyć jakoś
          swoją pracę. Ja pracuje zdalnie i po prostu wyciągnęłam od swoich zleceniodawców
          tkaie zaświadczenie o tym, że wykonuję dla nich prace, pieczątka, podpis i pani
          dyr w przedszkolu, do którego skłądałam papiery jak najbardziej to uznała.
          pzdr
        • ewaj75 Re: Szczerość w podaniu 24.02.07, 10:08
          Pewnie wystarczyłoby zaświadczenie o alergi, ale boję się że jakbym chciała dać
          do przedszkola córeczkę alergiczkę to przedszkole już by znalazło inną
          przyczynę dla której nie mogliby przyjąć córeczki do przedszkola. Na razie mała
          ma 2latka i alergia jest u niej coraz mniesza. Mam nadzieję że za rok będzie
          już na tyle dobrze że będzie mogła iść do przedszkola.
    • reni25 Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 16:01
      Odnośnie szczerości dotyczącej długości/czasu pobytu. Nie oceniaj pochopnie
      motywacji rodziców posyłających dziecko do przedszkola. Czasem jest tak, że nie
      możesz zapewnić opieki innej niż przedszkolna, ale czasem większe znaczenie ma
      zapewnienie kontaktu z dziećmi dzięki przedszkolu. Dla mnie ważne jest, żeby
      moje dziecko chodziło chociażby 2 godziny dziennie i uczyło się samodzielności
      i nawiązywania kontaktów z dziećmi, bo ma z tym problem. Wiem, że nie będzie 8
      godzin dziennie, ale w związku z tym nie czuję się winna, nawet jeśli w czyimś
      mniemaniu mogę zabierać komuś miejsce. Przedszkole pełni nieco więcej funkcji
      niż tylko zapewnienie dziecku dachu nad głową, kiedy rodzice są w pracy. W
      ZWIĄZKU Z TYM RADZĘ OSTROŻNOŚĆ W NAZYWANIU KOGOŚ KOMBINATOREM. Realia nasze są
      takie, że czsami zmuszają do mijania się z prawdą, bo jednostkowe problemy
      nikogo specjalnie nie obchodzą. To tyle moich wynurzeń. Szybkie osądy nie
      zawsze są słuszne.
      • ryffa Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 16:16
        A ja ma pytanie z innej beczki. W podanu trzeba podać w jakich godzinach
        dziecko będzie przebywać w przedszkolu. Ja nie jestem w stanie przewidzieć, czy
        będę odbierać dziecko po ośmiu czy dziewięciu godzinach. Czy te zadeklarowane
        godziny odbioru są rygorystycznie przestrzegane czy przedszkola są elastyczne.
        Pozdrawiam
        • cotelle24 Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 16:36
          u nas w przedszkolu nie ma znaczenia czy 8 czy 9 godzin.
          8 godzin na podaniu świadczy o tym że dziecko je wszystkie posiłki w przedszkolu. Po ostatnim posiłku zazwyczaj są jakieś dodatkowe zajęcia albo po prostu dzieci sie bawią i czekają na rodziców.

Jak rok temu składałam podanie to dyrektor mówiła że rodzice wpisują 8 godzin zazwyczaj na podaniu a dzieci odbierane są różnie. Jedni obierają po obiedzie bo akurat w tym okresie ktoś może odebrać dziecko wcześniej a raz są okresy kiedy dziecko jest dłużej niż 8 godzin.
          • nunik Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 20:01
            Na podaniu pisze się ilość godzin a potem we wrześniu i tak można to zmienić.
            Do przedszkola wysłałam moje dziecko aby się bawiło, uczyło żyć w grupie.
            A jakim sposobem się tam dostanie to nie jest ważne. Najważniejsze że chodzi i
            uwielbia swoją panią i przedszkole. Z braku miejsc w tym mogłaby chodzić do
            innego rejonowego-gdzie panie we wrześniu uspakajały płaczące dzieci jak w
            kazdym przedszkolu a oprócz tego walczyły z siarczystymi przekleństwami dzieci
            z pobliskich familoków.

To co może lepiej wysłać moje dziecko do tego przedszkola ???????????
    • binkaa Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 20:58
      tu chodzi tylko o to czy je wszystkie posiłki czy tez nie
      ja nie pisałam godzin
      pisałam "całość"
    • makare1 Re: Szczerość w podaniu 21.02.07, 22:31
      W Warszawie jest przedszkole, gdzie chodzą dzieci z alergiamii pokarmowymi.
      Trzeba się dowiedzieć! A to raczej ważna sprawa, bo alergia to banalna wysypka
      ale także wstrząs anafilaktyczny!!!
      • maw3 Do obrończyń składania fałszywych deklaracji 22.02.07, 08:23
        Chyba nie do końca się rozumiemy.
        Nie chodzi o to, ze ktoś posyła dziecko do przedszkola na 4 godziny dziennie
        ponieważ chce aby miało kontakt z rówieśnikami.Bo to jest w porządku.Nieuczciwe
        jest natomiast to , ze rodzice z premedytacją posługują się kłamstwem aby
        zdobyć miejsce w przedszkolu.W podaniu przedstawiają fałszywe dane mając pełną
        świadomosć tego, ze i tak nie wywiążą się z deklaracji.Co takie działanie ma na
        celu??? Przeciez wszyscy wiemy, ze chodzi o zdobycie paru dodatkowych punktów
        na w ocenie kandydatury dziecka. Wybaczcie, ale świadome zatajanie prawdy lub
        tez posługiwanie się kłamastwem w celu zdobycia jakiejkolwiek korzyści to JEST
        KOMBINATORSTWO czy wam się to określenie podoba czy nie.
      • bibibobi Re: Szczerość w podaniu 22.02.07, 08:54
        Ja chcialam synka na poczatku odbierac przed lezakowaniem, wiec napisalam ze na
        5 godzin. Kiedy po kilku miesiacach synek zaadoptowal sie w przedszkolu,
        postanowilam sprobowac zostawic go na dluzej. Niestety, uslyszalam od pani
        dyrektor ze w umowie jest 5 godzin, i mozna zmienic to dopiero od wrzesnia
        nastepnego roku sad
        Co do alergii, zglos ja koniecznie. Dieta u alergika to bardzo wazna sprawa.
        Mozesz najpierw porozmawiac z p. dyrektor. Zalezy jeszcze na co twoje dziecko
        jest uczulone. Jezeli na jajka, to przeciez nie jest problemem podanie mu
        kanapki z samym serem. Jezeli pocicha nie moze jesc nabialu ani glutenu, to
        moze juz stanowic problem dla przedszkola.
        • matizka Re: Szczerość w podaniu 22.02.07, 21:44
          Ja też nie uważam, że komuś zabieram miejsce jeśli jednak babcia będzie
          odbierać małą wcześniej. pracuję na cały etat od jej 5 miesiąca - babcia ma 76
          lat i choć jest cudowna i mówi, że ma po co żyć to jednak nie uwierzę, że jest
          jej łatwo.

Z drugiej strony jak widzicie drugie w drodze i nie wiem co zrobię czy pół
          etatu i babcia na pół czy niania na cały? i wtedy córka też na cały w
          przedszkolu czy też niania/pani do pomocy dla babci na kilka godzin. Tak, że
          naprawdę nie znam swoje przyszłości ale wiem, że będę się starać by to nie był
          cały dzień! Ale myślę, że lepiej adeklarować się na cały.

A z alergią powiem i sróbuję przekonać przedszkole, że w zasadzie wystarczy nie
          dawać małej zup i tyle.(no i marchwi w czystej postaci).

Taka niepewność to chyba jednak nie kombinatorstwo tylko strach przed byciem
          zbyt szczerym - naiwnym.

pa,

M
          • maw3 Re: Szczerość w podaniu 23.02.07, 08:42
            matizka napisała:
            Taka niepewność to chyba jednak nie kombinatorstwo tylko strach przed byciem
            > zbyt szczerym - naiwnym.

Jeżeli szczerość wg ciebie to naiwność, to ja nie mam więcej pytań....

PS.cóż za godne podziwu wzorce zachowań w społeczeństwie gdzie ponad 90% to
            zagorzali katolicy...- taka mała, niezobowiązująca dygresja...
            • matizka Re: Szczerość w podaniu 23.02.07, 09:49
              Czy naprawdę czytając całą moją wypowiedź masz prawo w taki sposób wyrwać to
              zdanie z kontekstu, żeby zarzucić mi hipokryzję, obłudę czy nie postępowanie
              zgodnie z zasadami wiary. Własnie dlatego, ze ten problem mnie nurtuje czy to,
              ze może moje dziecko jednak nie bedzie chodzic 9 godzin do przedszkola a tyle
              wpisze nie będzie nadużyciem zadałam takie pytanie.

Ale Ty w ramach niezobowiązującej dygresji postanowiłaś poczuć się lepiej i
              komuś przypiąć łatke niegodnego postępowania - dziękuję - bez względu na to czy
              jestes w tych 90% czy 10% postąpiłaś nie bardziej godnie ode mnie.

Pozdrawiam i dziękuję za kolejną lekcję tego, że szczerość nie popłaca (bo ja
              szczerze podzieliłam się swoim wątpliwościami a ty je tak wyśmiałaś)

M
            • cotelle24 Re: Szczerość w podaniu 23.02.07, 11:37
              maw3
              czytam tak Twoje wypowiedzi na temat szczerości i sie zastanawiam
              do czego pilisz??
              Czy myślisz że jak nawrzucasz na forum to świat się zmieni i bedzie
              całkowicie szczery??

Wiele osób planujac posłanie dziecka do przedszkola robi to w jakimś celu a nie żeby komus zająć bezczelnie miejsce.

Rok temu jak składałam podanie do przedszkola byłam wtedy na urlopie wychowawczym i wg Twojego toku powinnam była to wołami napisać tak??
              Ale nie napisałam bo miałam w planach wrócić do pracy od połowy września ale nie wróciłam na cały etat bo zaszlam w ciąże. W jednym byłam szczera w podaniu że moje dziecko chodzi tyle godzin do przedszkola ile napisałam w podaniu.
              Płace za przedszkole tak samo jak każdy inny rodzic. Nie stać mnie na prywatne przedszkole i płacenie 1000 zł miesiecznie dlatego za wszelką cene starałam sie posłać dziecko do państwowego.

Wiec zamiast się wymądrzać i szkalować innych rodziców zastanów sie czy mieli jakieś powody aby nie napisać szczerze w podaniu.

A co do wierzących to tutaj porównanie nie na miejscu, bo to nie ma tutaj z tym nic wspólnego.
              A Ty jak sądze zagorzała katoliczka powinnaś wiedzieć że duchowni też nie zawsze są szczerzy.
            • ewaj75 Re: Szczerość w podaniu 24.02.07, 10:06
              Napisałam w podaniu że będę pracować poza domem tylko dlatego że jak matka
              pracuje w domu (zawodowowo) to tak jakby nic nie robiła. Czyli siedzenie przy
              biurku w firmie to praca a siedzenie przy biurku, komputerze w domu to już nie
              praca. Dopóki praca zawodowa w domu nie będzie doceniana i porównywana z pracą
              poza domem to trzeba będzie naginać prawdę. Pracując w domu nie mogę się dobrze
              zająć dwójką dzieci, dlatego wysłałam starszego do przedszkola. Dodatkowo
              kontakt synka z innymi dziećmi, rówieśnikami też się liczy dla mnie. Ni9e mam
              wyrzutów że "skłamałam" i jak będzie potrzeba zrobię to ponownie.
              • nunik Re: Szczerość w podaniu 24.02.07, 15:40
                Dla mnie najważniejsze jest żeby moje dziecko chodziło do tego przedszkola do
                którego chodzi. Nie ważne w jaki sposób się tam dostanie. A to które mam obok
                mojego bloku nie podoba mi się. A nazywać to może każdy jak chce. A kombinować
                trzeba bo nie mam ochoty oduczać 4 latka przekleństw z pobliskiego przedszkola
                gdzie wiele dzieci chodzi opłacane z opieki. I martwić się czy moje dziecko
                wróci w swoich butach czy nie.
                A swoją drogą jak ja nie zakombinuję to z pewnością zrobi to ktoś inny a straci
                na tym tylko moje dziecko.
                • mouse1001 Re: Szczerość w podaniu 24.02.07, 20:30
                  Aż strach pomyśleć, co wyrośnie z twojego dziecka, jak mu zaszczepisz takie
                  polądy.Przepraszam, ale chyba wolałabym, żeby moje dziecko chodziło do
                  przedszkola z dziećmi z opieki społecznej niż z twoją pociechą.
                  • nunik Re: Szczerość w podaniu 24.02.07, 23:18
                    No właśnie strach pomyśleć co wyrosnie z mojego dziecka. Dziecinna czterolatka,
                    która nie uczy się klnąć w przedszkolu, nie musi sama radzić sobie w sytuacjach
                    zabierania jej przez inne dziecko ubrania. Dzieci mojej koleżanki wracały już
                    bez rajtuz, kapci. A przy 120 dzieciach w przedszkolu nie zawsze wszystko mozna
                    zauwazyć.

A przedszkole wybieram takie w którym pracują panie, które uwielbia moja córka.
                    Nigdy nie miała kryzysu przedszkolnego, chętnie wstaje i chodzi do przedszkola.
                    Zajęcia są atrakcyjne i nie mam zadnych zastrzeżen.
                    Przedszkole z mojego sąsiedztwa dobrze znam i siedzące dzieci z pupami w
                    piaskownicy we wrześniu gdy jest zimno jest dla mnie nie do przyjęcia ze
                    wzgledu na stan zdrowia mojej małej.
                  • maw3 Re: Szczerość w podaniu 26.02.07, 14:47
                    mouse1001 napisała:

> Aż strach pomyśleć, co wyrośnie z twojego dziecka, jak mu zaszczepisz takie
                    > polądy.Przepraszam, ale chyba wolałabym, żeby moje dziecko chodziło do
                    > przedszkola z dziećmi z opieki społecznej niż z twoją pociechą.

,,szanowna internautko", czy mogłabyś się odstosunkowac od mojego dziecka???
                    Nie twoja zakichana sprawa na kogo ono wyrośnie .Zapwniam Cię, ze zrobie
                    wszystko aby nie na kłamliwą kombinatorkę.Mam nadzieje, ze chociaz z tą opieka
                    społeczną ci się uda.

Wszystkim paniom reprezentujacym nową kategorię ,,porządnych inaczej"
                    oświadczam,iż nie przekonały mnie swoimi pożal się boże pobudkami do składania
                    fałszywych oświadczeń.
                    Gwoli wyjaśnienia - nie jestem zagorzałą katoliczką, jak to któraś z mamuś
                    mniema.
                    Notabene - jak moze być dobrze w kraju, w którym większośc chyli czoła
                    zasadzie ,,ja nie ja ich to oni mnie" więc po cóż się wysilać...
                    • mouse1001 Re: Szczerość w podaniu 26.02.07, 16:20
                      Dobra rada... Jak ktoś nie chce być krytykowany za swoje wypowiedzi, to zamiast
                      udzielać się na forum powinien pisać pamiętnik. A ja nie jestem "porządna
                      inaczej" tylko "porządna normalnie". Rozumiem, że to teraz niemodne, a dla
                      niektórych po prostu za trudne.
                      • maw3 Re: Szczerość w podaniu 27.02.07, 08:29
                        mouse1001 napisała:

> Dobra rada... Jak ktoś nie chce być krytykowany za swoje wypowiedzi, to
                        zamiast
                        > udzielać się na forum powinien pisać pamiętnik. A ja nie jestem "porządna
                        > inaczej" tylko "porządna normalnie". Rozumiem, że to teraz niemodne, a dla
                        > niektórych po prostu za trudne.

Kochaniutka, jak się zdażyłaś być może zorientować forum służy między innymi do
                        dyskusji i wymiany poglądow.Gdzie napisałam, ze nie chcę aby mnie krytykowano?
                        Bo ja sobie nie przypominam...
                        Jeżeli jednak uważasz,że kłamiąc jesteś ,,porządna normalnie", to ja nie chce
                        mieć nic wspólnego z takim kimś ,,normalnym" i tym samym nie zamierzam wdawać
                        sie w jałowe pseudodyskusje.
                        PS.Popieram opinie pani z ośrodka pomocy społecznej.
                        Cóż, wszystko jednak wskazuje na twoją ,,porządnosć"...
                        • mouse1001 Re: Szczerość w podaniu 27.02.07, 14:35
                          Ja w swoim podaniu o przyjęcie dziecka do przedszkola nie uciekałam się do
                          kłamstw. Dlatego ma pewnie niewielkie szanse. Ale zrobiłam wszystko, żeby go
                          jednak przyjęli. Zapewniam cię, że można próbować przekonać Komisję Rekrutacyjną
                          nie posługując się krętactwami. Przecież to wszystko i tak kiedyś wylezie. I jak
                          wtedy będą patrzeć na dziecko? Zaznaczam od razu, że łapówki też nie dałam. I
                          nie denerwuj się tak bardzo - to szkodzi na cerę!
                • jadwisia44 Re: Szczerość w podaniu 26.02.07, 20:11
                  Witam! Rzadko piszę na forum, ale to co przeczytałam przeraziło mnie. Nie mogę
                  milczeć w takiej sytuacji. Jestem dyrektorem placówki oświatowej, która ma
                  w "swoich szeregach" jak to Pani nazywa "dzieci opłacane z opieki". Skąd
                  przekonanie , że są to dzieci z rodzin patologicznych? Nie przyszło Pani do
                  głowy, że każdy z nas może znaleźć się na tzw. zakręcie życiowym i będzie
                  potrzebował czyjejś opieki? Czy to, że nie ma pieniędzy jest zbrodnią? Czy to
                  dziecko przeklina bo wychowuje się w biedzie, a to z tzw. "dobrych domów"
                  tryska kulturą? Zaręczam Pani, że moje dzieci "opłacane z opieki" wychowują się
                  w kochających rodzinach, które z różnych względów otrzymują pomoc państwa. I ja
                  także im pomagam, jak mogę i moja rada rodziców również. Nie mam na szczęście
                  wśród swojej społeczności przedszkolnej reprezentantów takich opinii. "Takie
                  mamy społeczeństwo, jakie sobie wychowaliśmy" - może czas pomysleć o tym w
                  świat jakich wartości wprowadzamy nasze dzieci. Życzę powodzenia wśród bogatych
                  elit, a w wolnej chwili proponuję minutkę refleksji.
    • a.kustosz Re: Szczerość w podaniu 27.02.07, 14:40
      ja nie podałam że dziecko jest alergikiem, chociaż byłam pewna ze to zrobiłam.
      I teraz wiem że gdybym podała to od razu to dziecka by do przedszkola nie
      przyjęli. Miałam przeprawę z p.dyrektor, sugerowali zmianę przedszkola. Udało
      się jakoś dogadać, ale powiedzieli że jesli dojdą jakieś nowe produkty które
      dziecko uczulają to dziecko trzeba będzie wypisać.
      Może lepiej powiedz od razu prawdę, będziesz znała podejście szanownej kadry, a
      przecież można wszystko dogadać i ułożyc.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka