jaa30 26.04.07, 09:27 www.zdrowedzieci.pl/content.php?id=czUxbWs3MGJwMTU1Nw%3D%3D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgosha Re: program Najlepsze Przedszkole Dla Twojego Dzi 19.06.07, 22:04 Podciągam wątek do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
mariwu Re: program Najlepsze Przedszkole Dla Twojego Dzi 19.06.07, 23:10 To bardzo ciekawy pomysł Tylko... jak można zrobić RANKING przedszkoli?! Ranking oznacza uszeregowanie czegoś od najlepszego do najgorszego. Albo odwrotnie. A jakie przedszkole jest OBIEKTYWNIE najlepsze? To, w którym jest 5 tysięcy zajęć dodatkowych czy to, w którym dzieci mają dużo czasu na rozwijającą je zabawę? Wielkie, nowoczesne, dla setki dzieci czy małe, kameralne, dla jednej grupy mieszanej wiekowo? To, w którym co chwilę wprowadza się modne innowacje czy to, w którym pracuje się dobrymi, sprawdzonymi metodami? Z religią czy bez? Drogie czy tanie? Myślę, że najlepsze przedszkole to takie, które odpowiada potrzebom konkretnego dziecka i spełnia oczekiwania konkretnych rodziców. A dzieci są różne... Rodzice tym bardziej Czytałam ankietę dla dyrektorów przygotowaną do proponowanego programu. Połowa pytań dotyczy warunków sanitarnych przedszkola. Bezzasadnie. WSZYSTKIE te warunki trzeba spełnić, żeby przedszkol w ogóle mogło działać. To WYMÓG a nie zaleta. Jedno z pytań brzmi: "Ile pieniędzy rocznie wydaje przedszkole na zabawki?" Jeśli dużo to dobrze czy źle? Może dużo, bo do przedszkola chodzi dużo dzieci? Może dużo, bo dzieci w tym przedszkolu zamiast się bawić niszczą zabawki i trzeba ciągle kupować nowe? A czy gra planszowa to zabawka? Znaczna część pytań wzbudza podobne watpliwości. I jeszcze zasady przyznawania miejsca w rankingu. 80% - opinia rodziców, 20% ankieta wypełniona przez dyrektora. W zasadzie słusznie. Tylko, że rodzic musi taką opinię wyrazić. Czyli musi wiedzieć o istnieniu takiego programu. Dowie się albo przypadkiem, albo zostanie poproszony przez dyrektora placówki o wyrażenie takiej opinii (delikatnie, przez wywieszenie plakatu informacyjnego albo skuteczniej, przez nacisk bezpośredni Czyli wygra/zostanie uznane za najlepsze to przedszkole, które: a. ma na stanie znaczną liczbę rodziców, b. ma dyrektora potrafiącego skutecznie skłonić rodziców do wyrażenia pochlebnej opinii o placówce. Tylko, że ja bym wcale nie chciała, żeby moje dziecko chodziło do takiego przedszkola Rozumiem potrzebę przekazania rodzicom pełnej oferty wszystkich (publicznych i niepublicznych) przedszkoli. Ale takie już są. Co rok drukuje je Rzeczpospolita i Gazeta Wyborcza. Także Kuratoria mają pełne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka222 Re: program Najlepsze Przedszkole Dla Twojego Dzi 20.06.07, 08:29 Mariwu- zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100% ! Nic dodać nic ująć pozdrawiam Aniell Odpowiedz Link Zgłoś