ewa-e Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:11 wysłało mi sie za wcześnie.... Moja córka 2,9 miesięcy niestety nie zaadoptowała sie do przedszkola..pochodziła 3 dni ( 8,30-12,30 h) i dałam sobie spokój, widać ze przechodzi traume i..więc dałam sobie na wstrzymanie z 4 dniem po czym do tego mi sie rozchorowała, gil do pasa.... Zadzwoniłam teraz do swojego przedszkola,że jednak córka najprawdopodobniej nie bedzie chodziła i zapytałam jak mam sie rozliczyć za te 3 dni i wiecie co ??? kazali zapłacić za 3 dni wyżywienia i czesne za cały miesiąc !!! to chyba jakiś absurd! miał ktoś taką sytuację ?? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:27 Dlaczego absurd? Przeczytaj umowę, obowiązuje Cię okres wypowiedzenia.Jestem pewna, ze przedszkole postąpiło prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_pa33 Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:28 absurdem jest poddanie się po trzech dniach. Minimum to 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-e Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:31 ale ja sie wcale nie poddaje, poszłyśmy spróbować i juz spróbowałam i widze ile to kosztuje moje dziecko, a ma z kim zostać więc to nie absurd.. a ja pytam o koszty .., Odpowiedz Link Zgłoś
r0sie Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:32 takie sa zasady chyba we wszystkich przedszkolach.. Odpowiedz Link Zgłoś
agramax Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:30 Moim zdaniem to całkiem zrozumiałe i powszechnie stosowane rozwiazanie. Czesne to opłata stała, niezależnie od tego czy dziecko chodzi czy nie, opłata za wyżywienie dotyczy rzeczywistej liczby dni obecności w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-e Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:35 a czy słyszałyście o czymś takim jak zapisanie dziecka na minimum czyli od 8-12 -tej i wtedy urząd miasta pokrywa koszty czasnego? Odpowiedz Link Zgłoś
agramax Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 14:59 Słyszałam, ale nigdy w realu nie spotkałam nikogo takiego, kto miałby możliwość skorzystania z takiej opcji. To jest zapis papierowy, bo w przedszkolach mają full pełnoetatowych przedszkolaków i nikt się nie będzie rozdrabniał. Odpowiedz Link Zgłoś
kamdam Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 15:06 niewiem jak jest w przedszkolach ale w tamtym roku zapisalam moje dziecko do zlobka i chodzil tez tylko 3 dni i wyladowalismy w szpitalu i go wypisalam i kazli mi zaplacic za miejsce ale ja napisalam podanie do urzedu ze taka sytuacja ze dziecko jest w szpitalu i niebedzie juz chodzic i niekazali mi placic za miejsce wogole tylko za 3 dni wyzywienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
de_la_hoya Re: Jakiś absurd? 20.10.07, 23:21 Bo w żłobkach jest stała opłata dzienna a w przedszkolach opłata miesięczna plus wyżywienie i dlatego w żłobku można zapłacić tylko za 3 dni a w przedszkolu nie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorynki Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 15:34 a ja właśnie nie płacę opłaty stałej, bo moje dziecko chodzi do p-la na 5 godzin od 8 do 13.00. Opłacam tylko stawkę żywieniową i zajęcia dodatkowe. Dodam, że córka chodzi do przedszkola państwowego w Warszawie na Ursynowie. Więc, droga agramax, masz już kogoś w realu pozdrawiam Was serdecznie. ps nie zabieram głosu w wiodącej sprawie, sama jestem ciekawa jak to jest. Piszę żeby udowodnić, ze zwolnienie z opłaty stałej nie jest jedynie na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
bezi do Mamawiktorynki 10.09.07, 15:53 A do którego przedszkola na Ursynowie chodzi Twoja córka? Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 19:31 Pracuje w przedszkolu i taka grupa istnieje.Co więcej istnieje w każdym przedszkolu w moim mieście. Faktycznie, dzieci uczęszczające do takiej grupy nie płacą, przynoszą swoje kanapki, herbatę natomiast dostaja na miejscu.Jest to jednak grup[a wyłącznie zerówkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Jakiś absurd? 11.09.07, 11:38 Moja córka korzystała z 5 godzin przez cały pierwszy rok przedszkola. Teraz gdy nie chodzi przez cały miesiąc (ma turnusy rehabilitacyjne) to też jest przepisywana "na podstawę" i nie płacę opłaty stałej. Tylko, że przedszkole powinno o tym wiedzieć wcześniej, a nie po rozpoczęciu danego miesiąca, a taka sytuacja miała miejsce u autorki wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mariwu Re: Jakiś absurd? 08.09.07, 12:36 > Moja córka 2,9 miesięcy niestety nie zaadoptowała sie do > przedszkola..pochodziła 3 dni ( 8,30-12,30 h) i dałam sobie >spokój, kazali zapłacić za 3 dni > wyżywienia i czesne za cały miesiąc !!! to chyba jakiś absurd! Dlaczego absurd? Koszty stałe ponoszone przez przedszkole (np. pensje i ubezpieczenia nauczycieli, energia elektryczna itp.) są takie same bez względu na to czy Twoja córka będzie chodzić trzy dni, czy cały miesiąc. Przyjmując Twoją córkę przedszkole zablokowało 1 miejsce i nie przyjęło innego dziecka, które być może przeszłoby okres adaptacyjny prawidłowo i chodziłoby (czyli płaciło czesne) przez cały rok. Wysokość czesnego w każdym przedszkolu kalkulowana jest z założeniem, że określona liczba dzieci będzie korzystać z usług danego przedszkola. Oczywiście każdy ma prawo zrezygnować i sposób tej rezygnacji oraz związane z tym koszty powinny być podane w umowie. W sytuacji kiedy po kilku dniach TY rezygnujesz (bo jak rozumiem nie nastąpiło to z winy przedszkola, które w tym czasie działało i zapewniało prawidłową opiekę) jest chyba naturalne, że opłacasz czesne do końca miesiąca, w którym rezygnujesz. Absurdem byłoby raczej, gdyby przedszkole zapowiedziało pozostałym rodzicom, że jedno dziecko zrezygnowało, więc koszty stałe zostaną w tym miesiącu rozłożone na tych, którzy w grupie zostają (czyli muszą solidarnie dopłacić część kosztów, która przypadała na Ciebie). Chociaż... papier jest cierpliwy Mógłby przyjąć wszystko Dlatego tak istotne jest czytanie umowy PRZED jej zawieraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.mix Re: Jakiś absurd? 11.09.07, 10:58 jak widać z poprzednich wypowiedzi może powinnaś sprawdzić w jaki sposób wypełniałaś kartę przyjęcia dziecka do przedszkola i dopiero wtedy odmówić zapłaty (jeżeli wpisałaś 5 godzin). Naprawdę szkoda, że nie próbowałaś dłużej przystosować dziecka do pobytu w przedszkolu. Moja koleżanka odpuściła tak jak Ty, w kolejnym roku dziecko pamiętało doskonale słabość mamy i też był problem, a za rok zerówka i co wtedy? a dzieci mają super pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia dlaczego zaraz absurd? 20.10.07, 09:14 a dlaczego absurd? Zawracasz ludiom glowe, potem rezygnujesz. To czego ty oczekiwalas, ze jeszcze nagrode ci dadza? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Jakiś absurd? 07.09.07, 15:40 A jak zapisywałaś dziecko to w karcie napisałaś 5 godzin??? Ja również posyłam dzieci na 5 godz i nie płacę opłaty stałej... Odpowiedz Link Zgłoś
dronka3 Re: Jakiś absurd? 08.09.07, 13:04 nie rozumiem, przecież opłata stała obowiązuje zawsze, bez względu na ilość godzin. przynajmniej u nas tak właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Jakiś absurd? 08.09.07, 13:42 Dzieci zapisywane na pobyt skrócony (pięcio godzinny) są zwolnione z opłaty stałej! Odpowiedz Link Zgłoś
yoanka Re: Jakiś absurd? 16.10.07, 16:40 U nas za 5 godzin opłata stała wynosi 46 zł. Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie z opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Jakiś absurd? 08.09.07, 13:46 Przeczytaj: www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=3945 masz tam jak wół: Opłaty stałej nie wnoszą rodzice, których dzieci korzystają z przedszkola tylko w czasie realizacji podstawy programowej, tj. w godz.: 8.00 – 13.00. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: zwonienie z oplat ale dla: 19.10.07, 15:38 dorotamakota1 napisała: > Przeczytaj: > www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=3945 > masz tam jak wół: > Opłaty stałej nie wnoszą rodzice, których dzieci korzystają z > przedszkola tylko w czasie realizacji podstawy programowej, tj. w > godz.: 8.00 – 13.00. TAK,tylkodrugim razem cytuj cała ustawe ktorej tytul brzmi: Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 200 poz. 1679 "USTAWA z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę" ...i w zwiazku z tym nie dopowiedzialas ze przepis ten i ustawa tyczy sie rodzicow malo zarabiających (czy zarabiających okreslone sumy).Czy zwolnieni z oplaty sa ludzie w okreslonej sytuacji zyciowe. Natomiast dzieci korzystające z 5 godzinnej zerowki sa zwolnione z oplaty niezaleznie od zarobkow rodzicow w związku z ustawa o objeciu nauczaniem wszytskich dzieci w tym wieku (6 lat) Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: zwonienie z oplat ale dla: 19.10.07, 21:42 Przepraszam bardzo, ale to Pani niedokładnie przeczytała. Dokładny cytat: Opłaty stałej nie wnoszą rodzice, których dzieci korzystają z przedszkola tylko w czasie realizacji podstawy programowej, tj. w godz.: 8.00 – 13.00. W przypadku, gdy dochód na jednego członka rodziny: * nie przekracza 60% minimalnego wynagrodzenia za pracę, opłaty za pobyt dziecka w przedszkolu ponad czas przeznaczony na realizację podstawy programowej wychowania przedszkolnego nie pobiera się, * przekracza 60%, lecz nie przekracza 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, opłata za pobyt dziecka w przedszkolu ponad czas przeznaczony na realizację podstawy programowej wychowania przedszkolnego wynosi 50% kwoty. Z tego jasno wynika, że zwolnienia z powodu niskiech zarobków dotyczą opłaty stałej ZA POBYT PONAD 5-GODZINNY!!! A za podstawę programową w jakiejkolwiek grupie przedszkola rodzice nie powinni płacić opłaty stałej!! Inna sprawa, że nie wszystkie przedszkola to respektują. Ale są takie, i to nawet w Warszawie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: zwonienie z oplat ale dla: 20.10.07, 10:04 > stałej ZA POBYT PONAD 5-GODZINNY!!! > A za podstawę programową w jakiejkolwiek grupie przedszkola rodzice nie powinni > płacić opłaty stałej!! Inna sprawa, że nie wszystkie przedszkola to respektują. W Polsce nie obowiązuje powszechny obowiązek nauczania przedszkolnego,dotyczy on tylko zerowki i realizacji wymganych tresci programowych w zerowce,z reszta nie bede sie powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: zwonienie z oplat ale dla: 20.10.07, 11:59 Ustawa o systemie oświaty: Art. 6. Przedszkolem publicznym jest przedszkole, które: 1) prowadzi _bezpłatne_ nauczanie i wychowanie w zakresie co najmniej podstawy programowej wychowania przedszkolnego; Dlatego jeżeli dziecko (każde, nie tylko zerówkowe) nie korzysta z wyżywienia i chodzi na 5 godzin, nie płaci nic. Odpowiedz Link Zgłoś
piano00 Re: zwonienie z oplat ale dla: 20.10.07, 12:04 > > Dlatego jeżeli dziecko (każde, nie tylko zerówkowe) nie korzysta z > wyżywienia i chodzi na 5 godzin, nie płaci nic. Piszesz znow jak nawiedzony teoretyk,walisz cytatami i paragrafami wyrywając je z kontekstów ,podaj przyklady bo u mnie nigdzie w miescie tak nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: zwonienie z oplat ale dla: 20.10.07, 12:13 piano00 napisała: > u mnie nigdzie w miescie tak nie ma! Jak znajdzie się rodzic, który to wyegzekwuje, to będzie. Moje stanowisko jest potwierdzone w komentarzu do ustawy o systemie oświaty autorstwa Mateusza Pilicha (str. 65). Jeżeli zaś chodzi ci o praktykę - moja gmina tego przestrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: zwonienie z oplat ale dla: 20.10.07, 13:14 To może ja odpowiem za scher, jako "praktyk' Przedszkola na warszawskim Żoliborzu, na pl. Henkla i ul. Wyspiańskiego. 2 przykłady znane mi osobiście Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manu0001 Re: Jakiś absurd? 10.09.07, 17:59 To nie zaden absurd! Jak sie podpisuje umowe to trzeba czytac uwaznie. Jak kazda instytucja zrobi wszystko aby nie oddawac kase, wiec tak napisze umowe tak aby kasa zostala im w kieszeni. Wiec napewno kasy nie dostaniesz, musisz sie z tym niestety pogodzic. Ja czytam 3-4 razy cos zanim podpisze, a jak cos nie rozumie, albo wydaje mi sie absurdalne to ide i sie o wszystkim dowiaduje dopuki podpisze. Tobie tez tak radze. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminowasia Re: Jakiś absurd? 16.10.07, 18:59 Rodzice podpisują umowę cywilno-prawną i takie są tego konsekwencje, że jeżeli nie rozwiążą umowy pod koniec m-ca( czyli np. we wrześniu rozwiązują umowę na październik, bo dz.choruje albo jedzie np. do sanatorium)) to muszą zapłacić opłatę stałą za m-c, jeżeli nie rozwiążą umowy, a dziecko nie było ani jednego dnia, to niestety płacą całość( u nas 120 zł), a opłata nie jest dla p-la, tylko wędruje do urzędu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaka12 Re: tak-absurd 19.10.07, 11:27 to jest absurd te oplaty, w ten sposob zabezpieczaja sobie pensje nauczycielki przedszkola, absurd jest dla rodzicow bo sie ich zwyczajnie naciaga i ktos sie wreszcie powinien tym zajac. jak do mnie sie umawia klient i zapisuje na termin a potem nie przychodzi to przeciez nie placi za ten zajety termin prawda? po prostu w polsce bardzo malo obchodza rzad sprawy socjalne dotyczace macierzynstwa, stad te plakaty o pensje o niewywalanie matek z pracy ,doszlo odpisywanie od podatku wydatki na dziecko [nareszcie!!!] moze ktos sie tez wkrotce zajmie przedszkolami....najlepsze bylyby grupy po 3-5 osob, no i zeby chore nie przychodzily. malo jest serca dla dzieci w naszym kraju....ale chcieliby zeby rodzic nowe bo sie martwia ze na ich emerytury nie bedzie mial ktopracowac . i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: tak-absurd 19.10.07, 12:40 jestem handlowcem, w wielu firmach praktykowana jest 30% przedpłata za towar, jest to swego rodzaju zabezpieczeni dla sprzedającego przed rezygnacją klienta. W przypadku rezygnacji 30% przedpłata pozostaje sprzedawcy. Tutaj sytuacja jest taka sama przedszkole oferuję usługę pilnowania dzieci, zabezpieczeniem jest opłata stała. Podobna sytuacja jest z umowa o pracę, każda umowa ma okres wypowiedzenia, za który pracodawca ma obowiązek płacić pracownikowi. Jeżeli nie podoba wam sie opłata stała, czyli sposób zabezpiczenia przedszkola przed pozostaniem na lodzie, chcecie zmian to idąc tym tokiem chcecie zmian zmierzających do bezkarnego zrywania umów, z natychmiastowymi ich skutkami. czyli chcecie by pracodawca z dnia na dzień mógł wam wypowiedzieć prac, właściciel mieszkania z dnia na dzień mógł was wyrzucić z mieszkania, z dnia na dzień normalnie funkcjonująca rodzina mogła znaleźć się na bruku. Okresy ochronne i zabezpieczenia są stworzone po to, aby każdy mógł sie przygotować na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: sylwiaka12 jestes laikiem... 19.10.07, 15:31 sylwiaka12 napisała: > to jest absurd te oplaty, w ten sposob zabezpieczaja sobie pensje > nauczycielki przedszkola, Zastanow sie kobieto co piszesz i nie zabieraj glosu w sprawie o ktorej nie masz pojecia!!! Na pensje daje urząd! Oplaty rodzicow nie starczą nawet na polowe wyplat obslugi przedszkola!!!!! Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Jakiś absurd? 20.10.07, 12:01 jasminowasia napisała: > Rodzice podpisują umowę cywilnoprawną Co proszę? W przedszkolu umowę cywilnoprawną??? Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Jakiś absurd? 20.10.07, 08:14 Mój synek był na liście rezerwowej i po kilku dniach jedno dziecko tak jak twoje przestało chodzić. Syn poszedł na to miejsce zaraz następnego dnia jak tamta mama zgłosiła że dziecko nie będzie chodziło. Ja zapłaciłam za cały miesiąc opłatę stałą, rodzice tamtego dziecka tylko za wyżywienie w tych kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Jakiś absurd? 20.10.07, 11:44 Nie, to nie absurd. Jeśli przedszkole jest Państwowe, to możesz oczywiście napisać podanie, żeby zwolinili Cię z połowy stawki opłaty miesięcznej - czyli czesnego (nie wiem, jak eraz, ale był taki zapis , że jesli dziecko chorowało ponad 15 dni w mies (czyli korzystało mniej niż 15 dni w tym miesiącu) to można obniżyć stawkę o 50%) Nie ma natomiast czegoś takiego, jak odliczanie proporcjonalne i sytuacje, gdy mamy płacą tylko za wyżywienie w przypadku rezygnacji to tylko i wyłącznie dobra wola przedszkola. Nikt zaś ich zmusić do tego nie może. Przecież nie zgłosiłaś dziecka na samą podstawę programową, prawda? Jeślibyś zgłosiła dziecko na te ustawowe 5 godzin w momencie zapisów, to wtedy nie żądali by od Ciebie tej opłaty - nie mieli by podstawy... Nie można jednak nagle postanowić sobie, że będzie to ta podstawa programowa bez uzgodnienia z przedszkolem - przecież mają sprawozdawczość przed gmoną, która to dopłaca do każdego dziecka pieniądze i musi mieć pełną jasność. Odpowiedz Link Zgłoś
mayesia Re: Jakiś absurd? 22.10.07, 14:06 to żaden absurd! gdyby tak każdy chciał pochodzić 2 dni czy nawet tygodnie i z każdym trzebaby się było osobno rozliczać, chyba byłby niezły meksyk. Poza tym nawet jak dziecko nie chodzi przez miesiąc czy dwa należy płacić opłatę stałą. Jest taki problem z miejscami w przedszkolach że ja bym na Pani miejscu nie rezygnowała tylko płaciła opłatę stałą i czekała, próbowała. Córka jest jeszcze mała, ale jest duza szansa że za kilka m-cy zupełnie inaczej potraktuje przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś