Dodaj do ulubionych

Ktg 40 zł

17.10.09, 09:45
Na jutro mam termin porodu,dzidzia duża 4kg.Ruchy czuje jest ich mniej ale
są.na początku tygodnia byłam 3 doby w szpitalu,ponieważ mam skurcze dosyć
bolesne ale krótkie nie powodujące postępu porodu,rozwarcie 2 cm,tętno ok.Do
swojego lekarza idę 22.10.Dzisiaj zadzwoniłam do szpitala opowiadam moją
sytuację a on na to że bardzo wskazane będzie ktg ale za 40 zł,bo nie ma wskazań.
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 09:50
      no zartujesz chyba, nie chcę mysleć, że coś takiego mnie może spotkać. Idź do tego szpitala, nagadaj o skurczach, może zrobia za darmo.. poza tym co ten lekarz gada: bardzo WSKAZANE ktg, ale płatne, bo NIE MA wskazań ???? zarobic chce i tyle, to po mojemu
      • aqa82 Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 09:56
        Według niego wskazane dla mnie w celach uspokojenia kobiety która szaleje bo
        termin mija,a dziecko ma jeszcze 2 tygodnie czasu...a nie wskazane z przyczyn
        medycznych.a ja się trosze boje bo pierwszy poród,od skurczy które poczułam do
        przyjścia dziecka na świat 45 minut.
        • matysiaczek.0 Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 10:05
          ale to czego się boisz? wiesz jak ja bym chciała w ciagu godz od pierwszych skurczy urodzic? najwyżej wołaj karetkę i tyle, a jak w taxi urodzisz, to dzieć zniżkę do smierci będzie miał, nie bój sie....

a jeszcze BTW: w poprzedniej ciąży, poszłam na ktg, lekarz zbadał szyjkę dodatkowo i powiedział, że to jeszcze ani widu ani słychu, spokojnie z tydzień połażę, a ja następnego dnia rano juz urodziłam....
    • poleczka09 Ktg-ważne! 17.10.09, 10:40
      Ostatnio była afera w sprawie nielegalnego pobierania opłąt za ktg!Minister zdrowia powiedziałą,że ktg ma byc darmowe i wlepiła kary szpitalom...Przeczytajcie ten artykuł:

miasta.gazeta.pl/torun/1,79778,7006624,KTG_znow_bezplatne_w_Toruniu_i_Chelmzy.html
    • kai_30 Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 12:07
      W moim szpitalu było identycznie, a nawet gorzej - poszłam na ktg 2 dni przed
      terminem, bo wydawało mi się, że słabiej czuję ruchy. KTG mi zrobiono, owszem,
      nie wykazało żadnych nieprawidłowości, po czym skasowano te 40 zeta. Położna
      poinformowała mnie, że bezpłatne KTG przysługuje, jak jest skierowanie od
      lekarza (są wskazania) oraz po terminie porodu. A w mojej sytuacji nie pobrano
      by opłaty, gdyby sie okazało, że z dzieckiem rzeczywiście jest coś nie tak.
      paranoja, nie? wink

Ale u Ciebie rzeczywiście wskazań nie ma - ruchy są, tętno jest, po co Ci to
      KTG? Skurcze przecież sama czujesz i chyba zorientujesz się, że "to już", KTG
      nic tu nie zmieni...
    • gosiasprezynka Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 12:19
      KTG płatne?? Rany, nie spodziewałam się tego..

W szpitalu, w którym będę rodzić (Inflancka) od 38 tc robią KTG _bezpłatnie_ co tydzień (po wcześniejszym zapisaniu się) i jeszcze namawiają do tego, żeby przychodzić. Nie trzeba mieć żadnych wskazań.
      • isiaisia Re: Ktg 40 zł 17.10.09, 17:49
        KTG płatne dla mnie to tez nie do pomyslenia
        jestem w sytuacji że mam cukrzyce i KTG w przychodni co tydzien musze miec
        no i dostałam od lekarza skierowanie juz do szpitala, ale powiedział żeby pojechać wczesniej i zapytać sie kiedy mam sie zgłosic (wg niego 22.10.2009) no ale lepiej to omówić
        pojechałam wiec (bo przez telefon jakos nie mogłam sie dogadac) do szpitala Bródnowskiego w Warszawie tylko zapytać sie o procedure w moim przypadku a tam zrobili mi KTG, USG, zbadali /mimo iż nic sie nie dzieje/ straciłam mase czasu (bo miałam nadzieje że spedze tam max 20 minut a siedziałam 3 godziny) ale wiem że wszystko jest ok, ja o badania nie prosiłam no i nic nie zapłaciłam za to
        nie wyobrażam sobie żeby żądano ode mnie opłaty za KTG
        wręcz jeszcze nakazano przyjeżdżać kontrolnie co 2 dni oraz gdyby sie coś działo...
    • malazabka.de Re: Ktg 40 zł 10.03.10, 19:28
      Mieszkam w Niemczech, tutaj takie badania jak KTG, USG (dopochwowe,
      brzuszne, 3D lub 4D) sa bezplatne i wykonywane bardzo czesto, nawet
      bez `wskazan`. W glowie sie nie miesci, zeby lekarz za takie badania
      bral pieniadze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka