Dodaj do ulubionych

Rynek w Katowicach

IP: *.gazeta.pl 14.02.02, 13:56

Witam

Pragnę rozpocząć dyskusję na temat przebudowy Rynku w Katowicach :
- nadania mu pierwotnej świetności
- wyrzucenia z Rynku Tramwaji / a właściwie mojego pomysłu by zeszły do
"podziemia"/
- zamknięcia Rynku np. Ratuszem od strony Spodka

Czekam na opinie !

Sędzia Dred

ps. swoją opinię na ten temat szczegółowo przedstawiłem w dyskusji na temat
Starego Dworca w Katowicach , chętnych zapraszam do przeczytania tych mailów.
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Rynek w Katowicach 14.02.02, 14:45
      Na pewno trzeba pozbyć się tego ochydztwa, jakim jest Zenit. Dom Prasy i
      Skarbek też mi tu nie pasują. Warto jednak na początek zastanowić się, jaki
      charakter ma mieć Rynek. Nowoczesny czy "archaiczny"? Osobiście skłaniałbym się
      ku drugiemu rozwiązaniu - korespondowałoby ono z sąsiednimi ulicami i obiektami
      architektonicznymi. Jeżeli przyjąć taką koncepcję, można by zrekonstrupować
      dawną zabudowę śródrynkową, spaloną przez sowietów w 1945 roku.
      Nowoczesne centrum kształtuje się obecnie wokół Biblioteki Śląskiej.
    • Gość: W Re: Rynek w Katowicach IP: *.*.*.* 15.02.02, 08:47
      Najpierw trzeba będzie poczekać na sprzyjający klimat. Jak na razie od
      kilkunastu lat ogłasza się konkursy na projekty rynku, ludzie wygrywają owe
      konkursy, ponownie ogłasza się konkursy na projekty rynku i ponownie ktoś
      wygrywa i tak w kółko Macieju. Błędne koło. Pieniędzy pewnie nie ma i nie
      będzie. Ale pofantazjować na temat rynku można. Widziałem kiedyś w ex-NRD
      specjalne nalepiane na tynk szpetnych budynków fragmenty stylizowane na dawne
      pomysły architektoniczne. I tak ze szpetnego szarego prostopadłościanu zrobiono
      naprawdę ładny budynek z wieżyczkami, gzymsami itp. Chyba coś takiego można
      zrobić z Domem Mody? Gorzej z aluminowoszklanym Zenitem i skarbkiem.
    • Gość: sqro Re: Rynek w Katowicach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 10:21
      Cóż ten temat będzie aktualny za pare lat (jakieś 5) - to tak na podstawie
      wypowiedzi bodajże Uszoka - teraz priorytetem Katowic jest infrastuktura
      drogowa, czego pierwsze efekty juz pomalutku widać. W dalszej kolejności jest
      natomiast "lifting" śródmieścia. Zaznaczm przy tym że nie powinno chodzić tu
      tylko o sam rynek ale całe centrum. Zresztą to jest temat do całkiem sensownej
      dyskusji. Wkrótce może będę miał więcej dostępu do inforrmacji na ten temat to
      chętnie się nimi z wami podzielę.

pzdr Przem
      • grzeg_ Re: Rynek w Katowicach 20.02.02, 17:07
        Na początek starczyłaby sensowna zmiana elewacji Skarbka i Zenitu. Nie trzeba
        od razu stylizować na jakąś archaiczną architekturę. Nowoczesne budynki czasami
        dobrze wyglądają razem ze starymi kamienicami, potrzebny jest tylko dobry
        pomysł. Jeśli chodzi o zmianę wyglądu budynków z poprzedniej "wspaniałej"
        epoki, to dobre rozwiązania mają właśnie "NRD-owcy" ( np w blokach z wielkiej
        płyty).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka