Dodaj do ulubionych

Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszkolach

23.10.10, 08:09
26.07.2010 Rada Miasta Katowice podjęła uchwałe nr LXII/1272/10 w sprawie ustalenia opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola, dla których organem prowadzącym jest miasto Katowice. ( bip.um.katowice.pl/index.php?s=16&id=1280474845 ). Zgodnie z uchwałą odpłatność, rodziców za 1 godzinę świadczeń wykraczających poza podstawę
programową wychowania przedszkolnego, obejmującą koszty dodatkowych świadczeń dydaktycznych, prowadzonych przez przedszkole ma wynosić 2,68zł. Uchwała zawiera również załącznik określający wykaz tych świadczeń. Obejmuje on między innymi naukę języków obcych, karate, rytmikę itp. Zgodnie z uchwała zajęcia te powinny być organizowane przez przedszkola i opłacane ze środków uzyskanych od rodziców czyli tych 2,68 za godzinę świadczeń dodatkowych. Zgodnie z paragrafem 4 zarządzenia Nr 2304/2010 Prezydenta Miasta Katowice z dnia 13 września 2010r. w sprawie określania zasad odpłatności przez przedszkola, dla których organem prowadzącym jest miasto Katowice w przypadku gdy między opłatami zebranymi od rodziców a kosztami zajęć dodatkowych wystąpi różnica zostanie ona pokryta z budżetu miasta. Tymczasem, w wielu przedszkolach (np przedszkole nr 21 czy nr 25) oprócz opłaty określonej zarządzeniem pobierane są dodatkowe opłaty za zajęcie wykraczające poza podstawę programową (np angielski czy rytmika). Czy nie jest oszustwem i nadużyciem pobieranie dwukrotnie opłaty za to samo? Skoro Rada Miasta zobowiązuje przedszkole do prowadzenia zajęć dodatkowych z języka obcego i wyznacza za to opłatę ryczałtową to jakim prawem przedszkole pobiera jeszcze opłaty dodatkowe??
Obserwuj wątek
    • Gość: Hann-a Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.centertel.pl 23.10.10, 08:49
      Wybierzcie tych samych radnych,tego samego prezydenta, a oszustwa ęedą trwać nadal.
      Dyrektora przedszkola zapyta jakim prawem pobiera opłaty. i do czyjej kieszeni te opłaty idą.
    • Gość: milusinski Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.chello.pl 23.10.10, 08:52
      Ten Zawadzki niech już się nie odzywa... pewnie dzieci i rodzice są bardziej radośni jak im się podwyższy o 100% opłaty, a w zamian da przeterminowaną pastę!

Rachunek jest prosty! (4X1,38)X20X12=1324.8zł rocznie w kieszeni rodzica!!

Panie Radny, wolę mieć te kasę na wydatki dla dziecka! Przedszkole miasto i tak ma obowiązek utrzymać. Łaski nie robi!
      • Gość: bambam62 Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.centertel.pl 23.10.10, 09:14
        Panie Zawadzki!
        więcej na remonty w przedszkolach? żartuje pan. Więcej, ale na łapówki brane przez osoby,które z nadania oszuka i siejnej odpowiedzialne są za remonty szkół i przedszkoli.
    • Gość: Adko Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszkolach IP: 195.93.250.* 23.10.10, 10:09
      Oby przeszedł projekt obniżający koszt godziny za pobyt dziecka w przedszkolu. Płaciłem 180 zł teraz za pobyt płace ponad 280 zł!!!
    • Gość: cnn Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszkolach IP: *.unilever.com 23.10.10, 13:55
      Kolejna wpadka ekipy Uszoka , miało byc taniej jest drozej , czego sie nie chyci to spieprzy , dosc tej błazenady panie OSZUK ostatnia kadencja na takim stanowiasku!!!
      Dosc sołtysowania!
    • Gość: Kachaha_84 Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszkolach IP: *.chello.pl 23.10.10, 17:25
      Dokładnie tak, Miało być taniej a jest drożej...Ja płaciła ze przedszkole średnio 220 zł miesiącznie teraz płacę ponad 300 zł + rytmika 100 za rok, a czterolatki nie mają zapewnionego ai angielskiego ani korekcyjnej!!!
      A Pan Prezydent i jego ekipa to dla mnie poprostu złodzieje i kłamcy!! dyrekcja w przedszkolach pozostawia wiele do życzenia!!
      WIęcej pieniędzy na remonty??Jakos nie zauważyłam wielkich zmian w przedszkolu do którego chodzi moje dziecko...sama do niego chodziłam 25 lat temu i mam wrażenie ze tam sie czas zatrzymał!!!
    • Gość: matkaprzedszkolaka Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 21:09
      W takim razie ja jestem bardzo ciekawa co sie dzieje z moimi pieniedzmi, poniewaz place 2,68 za kazdą ponadpodstwawowa godzine a za wszystkie zajecia dodatkowe(angielski, rytmika) rowniez place?!W naszym przedszkolu jest 100 dzieci, to tez mozna obliczyc, ze to nie licha sumka!
      • Gość: Hann-a Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: 178.56.20.* 23.10.10, 22:15
        To zapytaj oszuka, siejnę,żyrka, skarbnika miasta, radnych no i dyrektorkę przedszkola i dyrektora zojo.
    • Gość: guciorek Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszkolach IP: *.chello.pl 23.10.10, 23:53
      TO ZLIKWIDUJMY ZAJĘCIA DODATKOWE ;))
    • Gość: da Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.chello.pl 24.10.10, 00:07
      "........w sprawie określania zasad odpłatności przez przedszkola, dla których organem prowadzącym jest miasto Katowice w przypadku gdy między opłatami zebranymi od rodziców a kosztami zajęć dodatkowych wystąpi różnica zostanie ona pokryta z budżetu miasta. Tymczasem, w wielu przedszkolach (np przedszkole nr 21 czy nr 25) oprócz opłaty określonej zarządzeniem pobierane są dodatkowe opłaty za zajęcie wykraczające poza podstawę programową (np angielski czy rytmika). Czy nie jest oszustwem i nadużyciem pobieranie dwukrotnie opłaty za to samo? Skoro Rada Miasta zobowiązuje przedszkole do prowadzenia zajęć dodatkowych z języka obcego i wyznacza za to opłatę ryczałtową to jakim prawem przedszkole pobiera jeszcze opłaty dodatkowe?? ...... " - i interpretujemy jak chcemy bo nie koniecznie się znamy i prowokujemy, i podjudzamy, a tyle się mówi ostatnio o wyciszaniu emocji. Po pierwsze to należy rozróżnić dwie sprawy, zajęcia poza podstawą programową, a zajęcia odpłatne zorganizowane na prośbę rodziców, i te zajęcia są prowadzone przez osoby z zewnątrz czyli firmy a nie przez nauczycieli. Kto nie chce z nich korzystać, nie musi, w tym czasie może korzystać z kredek i książek w sali przedszkolnej. i czekać jak dziecko pójdzie do szkoły tam j. angielski za darmo nawet 2 razy w tygodniu. Z jednym się zgadzam ze stawka za godzinę 2,68 jest za wysoka (kalkulacja?). A czy "polsz" zastanowił się zanim napisał o sprawi płacenia za angielski, o zajęciach ze specjalistami takimi jak logopeda albo rehabilitant z gimnastyki korekcyjnej, zamiast judzić bo zajęcia z j. angielskiego i rytmiki zawsze były nawet gdy opłata za przedszkole była 158 zł i co wtedy to "polsz" nie przeszkadzało ciekawe. A więc na miejscu dyrekcji mając takich rodziców ..... sami sobie dopowiedzcie. ....
      • Gość: matka Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.chello.pl 24.10.10, 00:19
        wiecie co? na miejscu tych dyrektorek ..... nic bym Waszym dzieciom nie zorganizowała poza podstawą programową.. robią za Was i dla waszych dzieci tyle, a Wy wiecznie niezadowoleni. One tez czytają takie fora i nie zdziwi mnie jak wejdę w poniedziałek z synem do przedszkola i przeczytam, że od 1 listopada nie ma j. angielskiego i rytmiki w naszym przedszkolu - już Wam wszystkim "bardzo dziękuję" bo jestem matka pracującą i nie wiem kiedy mam jeszcze syna prowadzić na zajęcia dodatkowe gdzieś popołudniu... to co robi się w moim przedszkolu dla dzieci ja chwale ale to nie trzeba wszędzie węszyć spisku.
        • polsz Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk 24.10.10, 07:38
          oj matko pracując. Czy takie cięzkie jest Twoje życie jako nauczycielki w przedszkolu?
      • Gość: bolo Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.chello.pl 24.10.10, 07:31
        za logopedę i gimn. kor. też się płaci młotku. Czemu rodzice normaln9ie pracujący mają utrzymywać tych od podstawy programowej?
      • polsz sam się wycisz 24.10.10, 07:37
        " Po pierwsze to należy rozróżnić dwie sprawy, zajęcia poza podstawą programową, a zajęcia odpłatne zorganizowane na prośbę rodziców, i te zajęcia są prowadzone przez osoby z zewnątrz czyli firmy a nie przez nauczycieli."
        Przeczytaj uchwałe. Zgodnie z nią to przedszkole organizuje zajęcia dodatkowe za co pobiera opłatę w wysokości 2.68 za godzinę. Wśród tych zajęć wymienionych w uchwale są i angielski i rytmika i wiele innych. Więc to obowiązek przedszkola ma nie kręcenie lodów dla znajomych "specjalistów".
        • Gość: majkka Re: sam się wycisz IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 09:21
          witam

polsz to nie jest tak.
          Przedszkole pobiera opłatę dodatkową za każdą rozpoczętą godzinę poza programem. Czyli np. od 14.00 po 2,68zł to opłata za przebywanie dziecka w placówce. Zaś zajęcia dodatkowe np., rytmika, która rozpocznie się np. o 15.00 jest płatna dodatkowo, a nie w ramach tego 2,68zł.
          Następnie - owszem logopeda, psycholog są bezpłatnie. Ale np. spotkanie wyznacza sie dziecku na 16.00. zakładajac, ze rodzice mogli by odebrac je o 15.00 i tak musza zapłacic za kolejne godziny, by mogło skorzystac ze specjlistów i to ze wskazania przedszkola. zreszta trudno dziecku o 16.00 pracowac ze specjalista.

kolejna sprawa to, ze ja mam inna godzine rozpoczecia podstawy programowej niz moi znajomi. u nas jest od 7.00 do 13.00, u nich od 7.30, do 13.30. i tak jesli przywoza dziecko o 7.15 to i tak płaca za pełna dodatkowa godzine poza programem.

czemu za edukacje płaci sie tak duzo?
          • Gość: Hann-a Re: sam się wycisz IP: *.centertel.pl 24.10.10, 10:12
            a dlaczego milczy Sląska Społeczna Rada Oświatowa i pan Śnioszek, tak rzekomo walczący o sprawy rodziców i dzieci.
          • Gość: da Re: sam się wycisz IP: *.chello.pl 24.10.10, 10:46
            Majka... a w innych przedszkolach jest jeszcze inaczej np. od 8-14, ten kto rozpętał to wszystko a mam namyśli sprawę opłaty myślał tylko o sobie a nie o pozostałych rodzicach. Zawsze było w ustawie o systemie oświaty że min 5 godzin darmowych na realizację podstawy programowej.... Przedszkola są formą edukacji ale też świadczą opiekę nad dziećmi gdy rodzice są w pracy tak? czasami a nawet zawsze jest to 8 do 9 godzin opłata zryczałtowana te 158 nie wymuszała na rodzicach czyli na nas wbiegania do przedszkola z językiem lub nerwowo patrzenia na zegarek w autobusie, tramwaju lub w samochodzie stojąc w korkach - sami zgotowaliśmy sobie to piwo... jestem zła że tak się podziało że skalkulowana godzina jest taka droga i na jakiej wyliczeniach rada tego dokonała. Kto na tym ucierpi tylko nasze dzieci bo obawiam się, iż zaprzestanie się w przedszkolach organizowania tego co do tej pory. Zapoznałam się z podstawą programową wychowania przedszkolnego i obawiam się że to minimum dostaniemy.
          • polsz Re: sam się wycisz 25.10.10, 09:15
            makka, zapis w uchwale jest jednoznaczny: "ustala się opłatę za zajęcia dodatkowe". Nie za przebywanie w przedszkolu a za zajęcia dodatkowe. I płacę podwójnie bo raz do przedszkola nie wiem za co bo żadnych zajęć mojemu dziecku nie organizuje a drugi raz osobom prowadzącym zajęcia
            • Gość: da Re: sam się wycisz IP: *.chello.pl 25.10.10, 22:35
              To Twoje dziecko jest biedne, siedzi na krzesełku ...ojj, a może na dywanie, i czeka aż go dobierzesz..... czym prędzej bym go z tego przedszkola zabrała .... takie przedszkoleee feeeeeeee .. no jak tak można. Na szczęście "makka" weszła w życie zmiana do ustawy o systemie oświaty w której to reguluje się już pobieranie opłaty
              art. 14: ust. 2 otrzymuje brzmienie:„2. Przedszkole realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego.”,
              ust. 5 otrzymuje brzmienie: „5. Organ prowadzący ustala wysokość opłat za świadczenia udzielane przez:
              1) przedszkole publiczne w czasie przekraczającym wymiar zajęć, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2; - Art. 6. 1. Przedszkolem publicznym jest przedszkole, które:
              1) realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego;
              2) zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym niż 5 godzin dziennie; - bez zajęć dodatkowych, i po sprawie czytaj wprost....
    • Gość: mieszkaniec Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.tktelekom.pl 24.10.10, 18:09
      płacę podatki w Katowicach (bo tutaj mieszkam), moje dzieci chodzą do żłobka i przedszkola, więc płacę wysokie opaty, bo jak rozumiem, p. Uszok musi mieć kasę na organizację jakiś wiejskich potańcówek i innych festynów na Murckach, czy Nikiszowcach?... Mojego głosu nie będzie miał!
    • Gość: iskra Re: Populizm? Radni kłócą się o czesne w przedszk IP: *.tys4.1000lecie.pl 25.10.10, 08:29
      nieładnie, nieładnie, tak włsne dziecko traktować jako kartę przetargową w polityce... a feeeeeee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka