Dodaj do ulubionych

Autonomia dla Slaska

IP: 213.186.78.* 05.10.02, 00:02
Zwlekanie nic nie da. Utworzenie regionu G. Slask w historycznych granicach
to jedyna sznsa na rozwoju tej czesci Europy Srodkowej. Dosc marazmu i
warsiawskiego cetralizmu. Winietki? Budzet stabilizacji i rozwoju? LUDZIE
PRZESTANCIE DAWAC SIE ROBIC ZA ................!!!!!!!!!!!!!

P.S. Tyn gorol Admin wciepol tyn tymat do tyj
pszechowalni "Slask,Polska,Niemcy" bez mojij zgody. Bez to sie pozwola na
powrot na glowne forum Kattowice. Pyrsk.

Obserwuj wątek
    • Gość: Karlik Re: Autonomia dla Slaska IP: *.cpe.quickclic.net 05.10.02, 00:22
      Ja ,winietki to czyste zlodziejstwo zasilajace kase Warszawy,co bydzie jak niy
      wlezymy do UUni,katastrofa,zodnego planu czy pomyslu na rozwoj,ino Unia,dobrze
      to niy je.
      • Gość: Wilym Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 22:03
        Arnold! Wlaczymy z adminym! niych ino tyn temat wciepnie kaj indziyj-bydymy
        dalij stoc przi swoim! Autonomi do Gornego Slonska, pra? Nawet Baski nos
        popierajoum!!!
        • Gość: gewant Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 17:06
          Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Arnold! Wlaczymy z adminym! niych ino tyn temat wciepnie kaj indziyj-bydymy
          > dalij stoc przi swoim! Autonomi do Gornego Slonska, pra? Nawet Baski nos
          > popierajoum!!!

Jo mum w nosie waszo "autonomia"
          Pyrsk!
    • Gość: hans Re: Autonomia dla Slaska IP: *.starnet.katowice.pl / *.radio-gazeta.pl 05.10.02, 22:46
      Autonomia to chyba troche za duzo; nikt w Polsce nie zgodzi sie na wyjatek dla
      jednego wojewodztwa;wystarszy stopniowe przekazywanie kompetencji rzadowych do
      wszystkich wojewodztw,z wyjatkiem spraw zagranicznych obronnych ,wymiaru
      sprawiedliwosci i spraw zwiazanych z budzetem centralnym , ktory by wyzej
      wymienione ministerstwa finansowal;cala reszta powinna byc w kompetencji
      regionow.Taki absurdalne resorty jak rolnictwa , kultury , zdrowia, szkolnictwa
      powinny byc natychmiast zlikwidowane, takze te wszystkie
      agencje,fundusze,kretynskie gospodartwa pomocnicze przy ministerstwach/nikt na
      zachodzie nie rozumie co to jest/.Jesli chodzi o polaczenie zaglebia z
      kieleckiem - jestem jak najbardziej za!Pyrsk.
    • Gość: szulajter Re: Autonomia dla Slaska IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.02, 23:45
      Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Zwlekanie nic nie da. Utworzenie regionu G. Slask w historycznych granicach
      > to jedyna sznsa na rozwoju tej czesci Europy Srodkowej. Dosc marazmu i
      > warsiawskiego cetralizmu. Winietki? Budzet stabilizacji i rozwoju? LUDZIE
      > PRZESTANCIE DAWAC SIE ROBIC ZA ................!!!!!!!!!!!!!
      >
      > P.S. Tyn gorol Admin wciepol tyn tymat do tyj
      > pszechowalni "Slask,Polska,Niemcy" bez mojij zgody. Bez to sie pozwola na
      > powrot na glowne forum Kattowice. Pyrsk.
      >
      Arnold, mosz recht i to 2 razy
      Zodnego ni minie co mu pisane, oto moje slowo na niedziela.
      • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 06.10.02, 01:23
        -wrozka?, czy co?
    • Gość: Dorota Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 22:26

Już wkrótce!

Po wyborach.
    • Gość: hugon Re: Autonomia dla Slaska- NIE( MOCNY SAMORZAD) IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 13:42
      Karliku hans tak to jest jak najbardziej słuszna droga coraz więcej władzy i
      pieniędzy ma zostawać w regionie. Już teraz widzi sie gołym okiem kto te środki
      umie wykorzystać a gdzie sa marnotrawione.Jedno jest pewne jak sie nie
      przypilnuje czerwonych to beda uprawiać prywate na szeroką skalę.I to obojetne
      w Sosnowcu czy Gliwicach Śląski ,Zagłębiowski, Polski -Czerwony to Czerwony
      dla nich liczy sie jak zawsze partia a teraz dzięki transformacji napychają
      sobie kabzy naszym groszem i już sie nie muszą ukrywać swojego bogactwa.

A sprawy granic historycznych i zmiany obecnych Arnold to temat nie do
      ugryzieńia ja rozumię twoje i tobie podobnym fobie i strachy ale to właśnie
      przez takich jak wy nie da się czegoś nowego i wartościowego zbudować wy macie
      spiskową teorię dziejów ,
      Smutne to i prawdziwe ale niestety nie myślicie dzielicie ludzi na gatunki
      macie wszystko poszufladkowane i to was niesamowicie ogranicza , spłaszcza i
      zuboża. Na nienawiści niczego trwałego nie zbudujecie to może dać wam tylko
      chwilową popularność.
      hugon
      • Gość: !!! Re: Autonomia dla Slaska- NIE( MOCNY SAMORZAD) IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.10.02, 14:22
        przeczytales wywiad z profesorem kiefer? on wlasnie o talich jak ty sie
        wypowiadal! niezbyt pozytywnie, gdyz zasciankowosc jest odwrotnoscia postepu i
        obiektywizmu...
        • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 10.10.02, 18:48
          Jedyny powod niecheci do przyznania naszej pieknej krainie autonomii jest taki
          sam, jak powod odwolania pana Sosnierza. Po prostu jak na Slasku co sie dobrze
          dzieje to nalezy to zniszczyc, nawet kosztem reszty spoleczenstwa. Tym bardziej
          nie mozna dopuscic do tego, zeby Slask, ktory ma ku temu najlepsze warunki,
          zostal motorem gospodarki. Nie slyszalem zadnego racjonalnego argumentu
          przeciwko autonomii. Jedynie nacjonalistyczno-wszechpolacki belkot. Chyba ze
          jedyny znany jej przyklad dla sporego grona forumowiczow to autonomia
          palestynska. A przeciez nie o to chodzi. Nikt nie bedzie nikogo stad wyganial,
          czy dyskryminowal, swoboda przeplywu kapitalu, mysli i sily roboczej bedzie
          regulowana jedynie przez rynek. Kazdy mieszkajacy w regionie o takich
          mozliwosciach bedzie dzialal na rzecz jego rozwoju, niezaleznie od swojej
          narodowosci. Mamy XXI wiek i zmarnowanych 13 lat. Czy naprawde sa jeszcze
          powazni ludzie wierzacy w to ze Warszawa cokolwiek zrobi dla Slaska,
          Wielkopolski, czy Pomorza? Zastanowmy sie przed wyborami co jest wazniejsze? -
          stereotypowe myslenie czy szansa na przyszlosc, ktora mozemy wypracowac tylko
          sami, wszyscy mieszkancy Slaska. Pozdrawiam - Arnold.
          • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 10.10.02, 21:39
            Mozna tez glosowac na dzialaczy SLD jak ten kandydat:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=65&w=3206047
          • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 10.10.02, 22:34
            -Arnold, odwaze sie tak napisac, po ostatnim zajsciu
            -to wszystko co piszesz jest prawda, ale musisz zrozumiec kwestie; "ingerencja
            Niemiec do Autonomi"
            -jestem przekonnany, ze Wszyscy chca tego samego, ale nie na tych warunkach,
            warunkach gdzie Niemieccy politycy beda rzadzic?, to jest nie do przyjecia dla
            tych ludzi, prawdziwych Slazakow, ktorzy walcza o niezaleznosc - to ostatnie
            slowo mowi samo za siebie!
            • hugon Re: Autonomia dla Slaska 11.10.02, 08:04
              Arnold z tego co mi wiadomo to Pan Sosnierz To Polak i do tego Zagłębiak ?
              Tam zdobywał szlify zawodowe.Skoro sie na niego powołujesz może byś tak brał z
              niego przykład i wzbił sie ponad te głupie podziały które wywołuja tylko
              antagonizmy.
              Wiem ludzie zawsze będą sie dzielić i różnić taka nasza natura ale w tej
              naszej odmienności trzeba szukać wzajemnego wzbogacenia a nie wywoływać
              nieustanne konflikty.
              hugon
              • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.10.02, 22:23
                hugon napisał:

> Arnold z tego co mi wiadomo to Pan Sosnierz To Polak i do tego Zagłębiak ?
                > Tam zdobywał szlify zawodowe.Skoro sie na niego powołujesz może byś tak brał
                z
                > niego przykład i wzbił sie ponad te głupie podziały które wywołuja tylko
                > antagonizmy.
                > Wiem ludzie zawsze będą sie dzielić i różnić taka nasza natura ale w tej
                > naszej odmienności trzeba szukać wzajemnego wzbogacenia a nie wywoływać
                > nieustanne konflikty.
                > hugon

-to jest piekny tykst panie Hugon, ale pan Arnold trzyma fason i ni mozy tygo
                zrozumic, lobrozil si na dobry! szkoda?

PS. lobrazamy, plujymy, i szkalujymy jydyn drogiego na tym forum ale jystym
                przykonany, ze jok przyjdzi do konkrytnych dzialan to ni bydzie tak zly!
                • Gość: Karlik Re: Autonomia dla Slaska IP: *.cpe.quickclic.net 11.10.02, 22:55
                  W tej kwesti do jaednego nie mozemy miec watpliwosci,autonomiczny Slask to nie
                  znaczy ze niemiecki,to podstawowy warunek ktory nie moze byc dyskutowany czy w
                  najmniejszym stopniu podwazany,nalezy wypracowac taka formule ktora bedzie do
                  przyjecia dla wszystkich tzn;Polakow zamieszkujacych ta ziemie,Slazakow ktorzy
                  zamieszkuja w Niemczech,i Slazakow miejscowych,a takze dla tych ktorzy widaza
                  sie albo czuja sie zwiazani zta ziemia obojetnie z kad by nie byli.
                  • Gość: Gizd Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 14:19

Czy bez to Rzymełka jest przeciw Autonomji?

Czy bez to trzimie ze swojymi ze warszawki?

Nojprzod Ślonsk, a dziepiyro potym cołko reszta!
                  • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 12:48
                    Gość portalu: Karlik napisał(a):

> W tej kwesti do jaednego nie mozemy miec watpliwosci,autonomiczny Slask to
                    nie
                    > znaczy ze niemiecki,to podstawowy warunek ktory nie moze byc dyskutowany czy
                    w
                    > najmniejszym stopniu podwazany,nalezy wypracowac taka formule ktora bedzie do
                    > przyjecia dla wszystkich tzn;Polakow zamieszkujacych ta ziemie,Slazakow
                    ktorzy
                    > zamieszkuja w Niemczech,i Slazakow miejscowych,a takze dla tych ktorzy widaza
                    > sie albo czuja sie zwiazani zta ziemia obojetnie z kad by nie byli.

Jo myśla ze mosz tak w dusy:
                    1.etap - "autonomia"
                    2.etap - anszlus
                    Ni mom recht?
    • Gość: Prorok Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 12:31

... sie ziści bez pomocy polskego forum z "Gazyty".

Dej Panie Boże!
      • Gość: Amyn Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 16:54

Amyn!
    • hugon Re: Autonomia dla Slaska 14.10.02, 08:12
      Panowie autonomia a kto to ma zrobić może tych kilku nawiedzonych z RAŚ ?
      Co myślą głównie o stołkach dla siebie a do tego są przepojeni nienawiścią do
      Polski to moją ojczyznę obarczają winą za własne niepowodzenia. A tych gnojach
      volksdojczach to nawet pisać mi się nie chce.
      Uważam że jedyną słuszną drogą rozwoju Śląska jest silny samorząd .
      Nasze pryncypia widzę są odmienne dla najpierw się jest POLAKIEM a następnie
      Ślązakiem.
      hugon
      • slezan Re: Autonomia dla Slaska 14.10.02, 09:40
        hugon napisał:

> Panowie autonomia a kto to ma zrobić może tych kilku nawiedzonych z RAŚ ?

Na samej liście do sejmiku w okręgu katowickim jest ich kilkunastu, a w skali
        województwa ponad sześćdziesięciu. Jeżeli doliczyć maista i gminy to uzbiera
        się pewnie znaczni więcej. A do tego ci co nie kandydują, jak choćby autor tych
        słów, i są zapewne w większości.

> Co myślą głównie o stołkach dla siebie a do tego są przepojeni nienawiścią do
        > Polski to moją ojczyznę obarczają winą za własne niepowodzenia.

O, znawca natury ludzkiej. Ciekaw jestem z iloma członkami RAŚ rozmawiałeś.
        Sądzę, że gdybyśmy chcieli dla siebie stołków bylibyśmy w kabaretowych
        ugrupowaniach w stylu PiS, Samoobrona lub w SLD.

> A tych gnojach
        > volksdojczach to nawet pisać mi się nie chce.

Ktoś tu mówił o nienawiści.

> Uważam że jedyną słuszną drogą rozwoju Śląska jest silny samorząd .

Autonomia gwarantuje własnie silny samorząd.

> Nasze pryncypia widzę są odmienne dla najpierw się jest POLAKIEM a następnie
        > Ślązakiem.

Każdy ma jakiś problem.

• Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 17:31
        hugon napisał:

> Nasze pryncypia widzę są odmienne dla najpierw się jest POLAKIEM a następnie
        > Ślązakiem.

Jo tak se myśla co Ty mosz recht..
        • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 14.10.02, 21:30
          Jo jes Sloonzok. Moga byc? Som jakiejs kontry? Pyrsk!
          • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.d.003.pth.iprimus.net.au 22.10.02, 11:57
            Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Jo jes Sloonzok. Moga byc? Som jakiejs kontry? Pyrsk!
            A co to jest "sloonzok" bo nie moge tego wyszukac w encyklopedii
      • Gość: !!! Re: Autonomia dla Slaska IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 15.10.02, 00:33
        co znaczy "jest"?!
        a jak sie nie jest polakiem?
        • arnold7 Re: Autonomia dla Slaska 15.10.02, 00:37
          Jo jes Sloonzok. Niy wiym jak to jes byc Polokiym.
          • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 19:07
            arnold7 napisał:

> Jo jes Sloonzok. Niy wiym jak to jes byc Polokiym.

Oj, bidoku, bidoku...
      • silesius Re: Autonomia dla Slaska 16.10.02, 10:15
        hugon napisał:

> najpierw się jest POLAKIEM a następnie Ślązakiem.

A ja na przyklad przestalem byc Polakiem w 1984 wraz pozbyciem sie obywatelstwa
        PRL.

Polakiem sie bywa, mozna sie nim stac, mozna nim przestac byc - czysta
        formalnosc.
        Slazakiem sie JEST lub nie.

Silesius
        • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 19:13
          silesius napisał:

> ...Polakiem sie bywa, mozna sie nim stac, mozna nim przestac byc - czysta
          > formalnosc.
          > Slazakiem sie JEST lub nie.

Ja, a co byś był np. kajbyś do enerfu wyjszoł i obywatelstwo ichnie wzion ?
    • hugon Re: Autonomia dla Slaska 14.10.02, 12:17
      slezan przeginasz PiS to raczej nie kabaret z wieloma postawami i ideami
      lansowanymi przez PiS się zgadzam .
      Po co autonomia na Śląsku ? dla kogo ? t
      To co dotychczas przeczytałem i usłyszałem to pobożne życzenia oderwane od
      realizmu ekonomicznego mydlenie oczu ......
      hugon
      • Gość: !!! Re: Autonomia dla Slaska IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 14.10.02, 14:03
        hugon napisał:

> slezan przeginasz PiS to raczej nie kabaret z wieloma postawami i ideami
        > lansowanymi przez PiS się zgadzam .
        > Po co autonomia na Śląsku ? dla kogo ? t
        > To co dotychczas przeczytałem i usłyszałem to pobożne życzenia oderwane od
        > realizmu ekonomicznego mydlenie oczu ......
        > hugon

ooo, "realizm ekonomiczny"!, moze opowiesz nam wiecej? ;-)
        • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.10.02, 21:54
          -Der Klaun!, wystarczy wywodow!
          -to tyz fajny film produk. niemieckiej?
          • arnold7 Re: Autonomia dla Slaska 14.10.02, 23:56
            Tyn film jes dochodowy!!!!! Daewoo min. Pola mo inny problym. A deficyt
            zauotomy my.
    • hugon [...] 15.10.02, 08:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: edirokis Re: Autonomia dla Slaska IP: proxy / 212.244.68.* 16.10.02, 11:10
      A bier se tyn coły Slunsk
      ni beda jo coły czos dopłocow do Wos.
      Spadam bo jeszcze dostanę w głowę od
      jakiegoś bandyty(nie mylić z górnikiem).

E
      • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 19:20
        Gość portalu: edirokis napisał(a):

> A bier se tyn coły Slunsk
        > ni beda jo coły czos dopłocow do Wos.

A wielo to som dopłocosz - i komu?
        • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 16.10.02, 23:36
          -doplacomy tobi do tygo bys miol za co broc zapomoga, jok ni rozumisz zjawisk
          strukturalnych to lypij si ni lodzywoj
          • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 16:28
            Gość portalu: mrW napisał(a):

> -doplacomy tobi do tygo bys miol za co broc zapomoga, jok ni rozumisz zjawisk
            > strukturalnych to lypij si ni lodzywoj

To Ci powim synek: co jesce ni biero zapomoga. I chioubych znoć co to ty
            oune "zjawiska strukturalne", wytumoc mi prosza bardzo niedouconymu :)
    • Gość: Aborygyn Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 22:43

Autonomio polityczno i uniyzależniynie sie łod takich wpływow warszawki!

To bydzie nojwiynkszo zdobycz we tych wyborach.
      • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 16.10.02, 23:40
        -i to bydzie wydarzynie na skala oultonomi!
        -a to ryszta dziolaczy to mni ino przygnybiaja!
      • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.10.02, 16:13
        Gość portalu: Aborygyn napisał(a):

>
        > Autonomio polityczno i uniyzależniynie sie łod takich wpływow warszawki!
        >
        > To bydzie nojwiynkszo zdobycz we tych wyborach.
        Ty tluku!pisze sie A B O R Y E N
        • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 17.10.02, 16:22
          1.Kozdy mo nick jaki chce, np hozuf - tyz moze byc niy?

2.Co to jest "A B O R Y E N"?, moze chodzi o:

wiem.onet.pl/wiem/000199.html
          3.Po slonsku boloby Aborygyn, zgadzo sie?

• Gość: Lyjna Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 23:11

I ze Administratorym nowo władza zrobi porzondek.

Zapewni Nom AUTONOMIO i na tym Forum!
      • Gość: achim Re: Autonomia dla Slaska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 16:35
        Gość portalu: Lyjna napisał(a):

>
        > I ze Administratorym nowo władza zrobi porzondek.
        >
        > Zapewni Nom AUTONOMIO i na tym Forum!

Co, wciepni go do gaza? ;)
    • Gość: Widz Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 22:21

Jak sie widzi co te Janowske, Leppery i inksze robioom w cyrku na Wiejskiyj,
      to jedynom na to radom jest zrobić łod tego absztand.

Czyli AUTONOMIO!
      • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 17.10.02, 23:46
        Ja, mosz recht!
      • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.c.002.pth.iprimus.net.au 18.10.02, 04:35
        Gość portalu: Widz napisał(a):

>
        > Jak sie widzi co te Janowske, Leppery i inksze robioom w cyrku na Wiejskiyj,
        > to jedynom na to radom jest zrobić łod tego absztand.
        >
        > Czyli AUTONOMIO!
        Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie zblizac sie
        wsciekle psy
        • slezan Re: Autonomia dla Slaska 18.10.02, 11:20
          Gość portalu: gorol napisał(a):

> Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie zblizac sie
          > wsciekle psy

Poczytaj sobie trochę o autonomii. Wypowiadając się na tematy, o których nie
          masz zielonego pojęcia, kompromitujesz się.
          • Gość: Pytek Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 00:43

Co jest złego w tym, że gorol chce sie łodgrodzić łod cyrkowyj zwierzyny?

• Gość: Cyrkowiec Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 12:57

Nic!

Byle łogrodzynie zrobioł ze właściwyj strony.

Tak coby cyrkowe zwierzoki łostały po jego stronie!
              • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 15:32
                Autonomista:

www.ballada.pl/llach.htm
            • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 22.10.02, 08:22
              Gość portalu: Pytek napisał(a):

>
              > Co jest złego w tym, że gorol chce sie łodgrodzić łod cyrkowyj zwierzyny?
              >
              > i tak szczekaja o tej autonomii tak jak w cyrku
              >
              • piotr965 Re: Autonomia dla Slaska 22.10.02, 10:08
                Pamiyntej Gorol ze w cyrku som i tresery i malpy i wnet ty gorolsko malpo
                bydziesz tanczyl tak jak ci slonsko orkiestra zagro>wlos gorol na płotek i
                mrugo <. jo jusz kupuja bilet na tyn spektakl.
          • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.d.003.pth.iprimus.net.au 22.10.02, 12:03
            slezan napisał:

> Gość portalu: gorol napisał(a):
            >
            > > Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie zblizac s
            > ie
            > > wsciekle psy
            >
            > Poczytaj sobie trochę o autonomii. Wypowiadając się na tematy, o których nie
            > masz zielonego pojęcia, kompromitujesz się.
            A Ty przeczytaj orzeczenie Sadu co do pojecia "slazak"i zamknij sie!
            • slezan Re: Autonomia dla Slaska 22.10.02, 12:52
              Gość portalu: gorol napisał(a):

> slezan napisał:
              >
              > > Gość portalu: gorol napisał(a):
              > >
              > > > Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie zbli
              > zac s
              > > ie
              > > > wsciekle psy
              > >
              > > Poczytaj sobie trochę o autonomii. Wypowiadając się na tematy, o których n
              > ie
              > > masz zielonego pojęcia, kompromitujesz się.
              > A Ty przeczytaj orzeczenie Sadu co do pojecia "slazak"i zamknij sie!

Tak się złożyło, że czytałem orzeczenie Trybunału w Strassburgu, zapewne w
              przeciwieństwie do Ciebie, gdyż dostępne jest w wersji angielksiej i
              francuskiej. Nie sądzę, by nawet najwybitniejszy pedagog mógł nauczyć języka
              obcego kogoś na Twoim poziomie. A może się mylę?
              Tak więc dla Twojej wiadomości - w orzeczeniu nie ma nic o pojęciu "Ślązak".
              • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 28.10.02, 15:03
                slezan napisał:

>
                > > slezan napisał:
                > >
                > > > Gość portalu: gorol napisał(a):
                > > >
                > > > > Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie
                > zbli
                > > zac s
                > > > ie
                > > > > wsciekle psy
                > > >
                > > > Poczytaj sobie trochę o autonomii. Wypowiadając się na tematy, o któr
                > ych n
                > > ie
                > > > masz zielonego pojęcia, kompromitujesz się.
                > > A Ty przeczytaj orzeczenie Sadu co do pojecia "slazak"i zamknij sie!
                >
                > Tak się złożyło, że czytałem orzeczenie Trybunału w Strassburgu, zapewne w
                > przeciwieństwie do Ciebie, gdyż dostępne jest w wersji angielksiej i
                > francuskiej. Nie sądzę, by nawet najwybitniejszy pedagog mógł nauczyć języka
                > obcego kogoś na Twoim poziomie. A może się mylę?
                > Tak więc dla Twojej wiadomości - w orzeczeniu nie ma nic o pojęciu "Ślązak".
                Gamoniu,przyjzyj sie mojemu IP
              • Gość: gorol Re: Autonomia dla Slaska IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 28.10.02, 15:07
                slezan napisał:

>
                > > slezan napisał:
                > >
                > > > Gość portalu: gorol napisał(a):
                > > >
                > > > > Tak!ogrodzic drutem kolczastym i plotem na 3metry i napisac :nie
                > zbli
                > > zac s
                > > > ie
                > > > > wsciekle psy
                > > >
                > > > Poczytaj sobie trochę o autonomii. Wypowiadając się na tematy, o któr
                > ych n
                > > ie
                > > > masz zielonego pojęcia, kompromitujesz się.
                > > A Ty przeczytaj orzeczenie Sadu co do pojecia "slazak"i zamknij sie!
                >
                > Tak się złożyło, że czytałem orzeczenie Trybunału w Strassburgu, zapewne w
                > przeciwieństwie do Ciebie, gdyż dostępne jest w wersji angielksiej i
                > francuskiej. Nie sądzę, by nawet najwybitniejszy pedagog mógł nauczyć języka
                > obcego kogoś na Twoim poziomie. A może się mylę?
                > Tak więc dla Twojej wiadomości - w orzeczeniu nie ma nic o pojęciu "Ślązak".
                Jesli jestes tak dobry w tych dwoch jezykach,to poucz sie teraz polskiego!
    • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 15:46
      Hipokryzja?

hfhr.hfhrpol.waw.pl/Tybet/deklaracjafin.html
      • Gość: {)xx[::::::::::::) Re: Autonomia dla Slaska _ Projekt IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 19.10.02, 16:10
        a moze by w ten sposob:

DEKLARACJA
        Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
        z dnia xx.xx.xx

w sprawie solidarności Sejmu Rzeczypospolitej polskiej
        z narodem slaskim

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża solidarność z narodem slaskim w jego
        działaniach na rzecz respektowania elementarnych praw człowieka na Slasku.

Nigdy nie można godzić się na niesprawiedliwość, szczególnie wtedy, gdy dotyka
        ona narody, które same chcą decydować o swoim losie i swojej przyszłości. W
        chwilach trudnych dla Polski inne narody nie godziły się na niesprawiedliwość i
        solidaryzowały się z narodem polskim. Dziś polscy parlamentarzyści, mając w
        pamięci otrzymywaną pomoc, nie mogą milczeć, gdy inne narody poddawane są
        opresji.

Od lat docierają do nas informacje o tragedii narodu slaskiego. Władze polskie
        brutalnymi metodami tłumią wszelkie dążenia Slazakow do wolności oraz usiłują
        doprowadzić do zmiany struktury demograficznej na zaanektowanym Slasku. W
        konsekwencji Slazacy mogą stać się mniejszością we własnej ojczyźnie.

Sejm wolnej Polski będzie kontynuował zabiegi na arenie międzynarodowej o
        wykonanie wszystkich rezolucji ONZ dotyczących sytuacji na Slasku, gdzie
        wyraźnie uznano prawo narodu slaskiego do samostanowienia, które daje
        rzeczywista autonomia, a zaborcza Polske wezwano do zaprzestania praktyk
        pozbawiających naród slaski podstawowych praw człowieka i wolności.

Koniecznym warunkiem porozumienia jest podjęcie przez rząd polski rozmów z
        TSKMN oraz RAS. Władze polskie muszą uszanować swiadomosc narodowa i kulturalna
        Slazakow oraz dziedzictwo ich cywilizacji powstalej przed nasza. Jesteśmy
        przekonani, że tylko konsekwencja i determinacja w upominaniu się o
        ciemiężonych może doprowadzić do polepszenia losu narodu slaskiego.

MARSZAŁEK SEJMU

;-)
        • Gość: Cytaty Autonomia dla Slaska _ Projekt IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 23:11

Fajnie by sie to czytało, suchało we radjoku i łoglondało we telewizorze.

Byle by na koniec niy uostauo powiedziane iże to je sajynsfixyn.

Jo by popar tako projekta!
    • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 16:10
      Wzor na wyliczanie kasy wysylanej do Warszawy w okresie przedwojennej autonomii:

slask.attic.oho.pl/strona/historia/pol_2.htm
      • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 23:01
        Jeszcze cos o herbie:

www.upper-silesia.com/sekundy04.html
        • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 23:05
          I fajna mapa:

www.upper-silesia.com/jpgs/oldmap.jpg
          • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 19.10.02, 23:08
            Jeszcze jedna mapa:

www.upper-silesia.com/silesiamap.htm
            • Gość: Historyk Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 12:21

Dziynki Ci Arnold!

Widza iże robisz przyśpieszony kurs ze historje, ło keryj przez poradziesiont
              lot żodyn niy chcioł godać na lekcjach historje.

Trza to jakoś nadrobić!

Ino czy "łoni" bydom chcieli łostać korsantami?

Wontpia.
              • Gość: Zosia Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 22:08

Ja zgłaszam się do udziału w takim kursie by nadrobić braki w wiedzy i poznać
                Prawdy historyczne.

Gdzie będzie taki kurs organizowany?
                • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: *.blueyonder.co.uk 21.10.02, 00:19
                  -i jo tyz chca poznoc dzijy Slonska!
                  -tylko byz ciu..nia?!
    • Gość: Wloka Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 20:50

Administrator jak korzdy inkszy administrator wiy irze jego dni som policzone.

Jak choćby ino te ze administracje samorzondowyj.

Portkami trzynsom!
    • Gość: KBAMM Re: Autonomia dla Slaska IP: *.ame.net.pl 26.10.02, 16:39
      Co się tyczy dyskusji na temat autonomii Śląska, to w końcu każdy ma swój
      wirtualny świat. Przeraża mnie jednak ten PRYMITYWNY POZIOM dyskusji. Jak nas
      widzą (w internecie), tak o nas piszą.
      • Gość: piotr965 Re: Autonomia dla Slaska IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 18:34
        Dlatego KBAMM niy zabierej głosu, to nos niy ośmieszysz. A co do kursu to
        jezech za ,ino fto bydzie prelegentem ?
        • Gość: Knytel Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 21:37

Jo myśla iże Bartek, kery łopublikowoł artykuł ło AUTONOMII.

Pokazuje w niym iże AUTONOMJO jest nojwyższom formom samorzondu!

Ale czy bydom za Niym głosować we Gliwicach, Zobrzu, Bytoniu?
        • Gość: mrW Re: Autonomia dla Slaska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 27.10.02, 00:01
          -te Piter, ty tu ni czoruj ino przydstaw kiero paryija rypryzyntujysz?!
    • Gość: Warszawiak Re: Autonomia dla Slaska IP: *.acn.waw.pl 27.10.02, 01:40
      i to jak najszybciej !!!
      będziecie sobie na miejscu demonstracje robić, miasto blokować i demolować
      okolice siedziby LOKALNYCH władz
      • Gość: Arnold Re: Autonomia dla Slaska IP: 213.186.78.* 27.10.02, 01:51
        Ja, mosz recht.
        • Gość: Jurgen von Knipde Re: Autonomia dla Slaska IP: 80.51.254.* 27.10.02, 15:06
          Ja. Er bist recht. Heil heil heil!
          Meine autonomie das gut. Das gut tyż dla fatherland. Ja groose popierom. Heil.
      • Gość: Marszałek Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 14:17

Pońdymy pod Syjm, ale jak bydzie na powrot Ślonski.

Ustawodawczo władza Autonomji Ślonska - Syjm Ślonski.
        • Gość: KBAMM Re: Autonomia dla Slaska IP: *.ame.net.pl 27.10.02, 16:46
          Kochani, przyjmijcie proszę jedną zasadę: myślcie po śląsku, mówcie po śląsku,
          ale na Miłość Boską piszcie po polsku, bo z tego całego bełkotu nie jeden
          językoznawca dostał już palpitacji serca.
          • Gość: Lingwista Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 12:07

To pojakymu jak som szkolone niy weznom sie cuzamyn do kupy za kodyfikacjo
            Jynzyka Ślonskego, coby sie mogli z Nami pisować i pojmować nasze myśli?

Abo niych sie najmnom dolmeczrow!

Trza sie wziońć za nauka.
    • Gość: Wrocławianin Re: Samorząd dla regionów IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 27.10.02, 18:39
      Ludzie, ale Wy macie fantazje,

Autonomia dla Śląska, przecież to nie możliwe dlaczego?
      a) Autonomia G. Śląska kojarzy się w Polsce z traktatem mniejszościowym
      narzuconym RP, przez mocarstwa w obronie "prześladowanej" mniejszości
      niemieckiej
      b) że Baskowie Was popierają to jeszcze gorzej z czym kojarzy się Kraj Basków?a
      no z ETA, ETA z terroryzmem, więc chwalenie się tym sojuszem, raczej
      sprzymierzeńców innych ( w Polsce)nie przysporzy
      c) Co to są historyczne granice Śląska? Śląsk zaczyna się na zachód od Gorlitz,
      a kończy na południe od Ostrawy.
      Natomiast szeroki samorząd, ża tym to zapewne zgodzą, się i w Katowicach i w
      Krakowie i w Gdańsku, czy Wrocławiu i innych regionach.
      Pozdrowienia z Wrocławia
      • Gość: Arnold Re: Samorząd dla regionów IP: 213.186.78.* 27.10.02, 20:12
        No i o to chodzi. Autonomia dla Slaska! Dolny musi dojzec do tego, ja mam na
        mysli Gorny Slask w historycznych granicach. Dosc warsiawskiego dyktatu!
        • Gość: Abnorygyn Samorząd dla regionów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 12:14

I czas nojwyższy cobyście posuchali łobecnego wrocławianina, kery Wom tuplikuje,
          iże godzi sie nazywać Ślonsk naszym Heimatym, bo te słowo łoddowo istota Rzeczy!

Mein Szlyjzynland, mein Heimatland ... (fto to jeszcze poradzi śpiywać?)
    • Gość: Glacok Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 22:52

Iber 60% Ślonzokow wolało łostać przi żeleźnioku, niźli żle zagłosować.

Zrobiyli gest Kozakiewicza wzglyndym Polski!

Bez Autonomje już Nos niy ruszycie i niy zagonicie do żodnyj roboty!
    • Gość: Powstaniec Autonomia dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 12:18

... to jedyny sposób, by utrzymać możliwości wpływania na procesy zachodzące na
      Śląsku.

60% mieszkańców Śląska nie chce być przedmiotem manipulacji i ręcznego
      sterowania z Centrali.

Ten Region pragnie usamodzielnienia od dziesiątek lat.

Daje temu wyraz przy każdej sposobności.

Czy potrafią to zrozumieć wreszcie chorzy na władzę nad Ślaskiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka