Dodaj do ulubionych

Metropolia to koń pociągowy

IP: *.bulldogdsl.com 09.02.07, 16:12
Wszystko pieknie, tylko ze pomyslodawca i faktycznym ojcem projektu byl nie
PiS-owski wojewoda Katowic, ale silnie zwiazany z PO prezydent Gliwic.
Wystarczy troche tylko pocztac na ten temat, a nie bedziecie publikowac bzdur
o tym, jak to Pan Frankiewicz jest teraz zapraszany do wspoltworzenia
projektu...
Obserwuj wątek
    • Gość: kruk51 Metropolia to koń pociągowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:44
      Jestem za utworzeniem metropolii, ale twierdzę, że ta formacja polityczna nie jest
      w stanie tego dokonać. Jeżeli ktoś goni za pierdołami i wrzeszczy, że dokonał
      wiekopomych dzieł nic nie zrobi.
    • Gość: sarCastro Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:55
      panie politolog proponuje przeczytać ten tekst (ze zrozumieniem) a potem sie
      wypowiadać. jak ja lubie ludzi 'na nie' - typowe dla czytelników gazety
    • Gość: SLIm Metropolia to koń pociągowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:56
      Co to ma być za ankieta???
      Odpowiedzi są źle skontrułowane, albo przynajmniej powinno być dodane "inna nazwa".
      Jestem zbulwersowany brakiem kompetencji i znajomości tematu dziennikarza, który wkleił tu tą ankietę.
      • Gość: dip Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:24
        znowu Zagłębie dostało ignora :P
      • Gość: sezam Mikuła - sprzedwwczyk WON ze Śląska!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 10:28
      • Gość: Adek Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.chello.pl 13.02.07, 22:44
        Ta ankieta mogła by służyć za wzór "nieprofesjonelnej" ankiety:)
    • Gość: hehe Sezon ogórkowy w GW trwa! IP: *.smstv.pl 09.02.07, 22:03
      j.w.
      • arnold7 Re: Sezon ogórkowy w GW trwa! 09.02.07, 23:16
        Zaglebie niech sobie zbuduje swoja nekropolie.
    • Gość: holass Metropolia to koń pociągowy IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.07, 23:34
      Np. Hiszpan raczej bedzie wiedzial, co to Silesia (alta o baja) ale Aglomeracja
      Katowicka czy inna nazwa raczej nic nie powie....
      • Gość: kedzierzawy ale my to robimy dla siebie nie dla hiszpanow IP: 83.238.180.* 10.02.07, 11:03
        zalosne sa argumenty o tym, ze silesia tak!, bo jakis tam niedouczony i leniwy
        hiszpan czy anglik bedzie wiedzial o co chodzi, ze bedzie to umial wymowic. jak
        bedzie im zalezec, bedzie to atrakcyjne rejon, to sami sie dowiedza gdzie on
        lezy, to sami beda sie uczyc nazwy chocby to byl szczebrzeszyn. noskiem kaske
        wyczuja. i nie robmy z naszego jezyka jakiegos wstydu! ty, ja umiemy w nim
        mowic, a wiec mozna! jesli anglik nie umie go wyslowic to dlatego, ze sie nie
        stara, bo mu sie nie chce, bo nie ma potrzeby. angielski tez wcale nie jest
        latwy, anglik na kilometr pozna polaka, chocby ten nie wiadomo jak sie staral
        (oczywiscie sa tez tacy polacy, co wyslawiaja sie jak w oryginale, ale to
        talenty).
    • Gość: sceptyk Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 00:01
      jak zawsze to samo

spory - JAKA NAZWA
      spory - KTO TO WYMYŚLIŁ
      spory - KTO TO ZREALIZUJE

Jakie to wszystko POLSKIE... Czy ktoś się zastanawia, czy przyniesie to
      korzyści / lub nie? Dlaczego nie ma merytorycznych dyskusji - tylko wnikanie w
      nieistotne detale???
      • arnold7 Re: Metropolia to koń pociągowy 10.02.07, 00:06
        Demokracja to spory. Sztuka jest w demokracji przekonac do konkretnej idei.

• Gość: hehe PiS daje?:)) Nieee.... IP: *.smstv.pl 10.02.07, 00:10
        Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> jak zawsze to samo
        >
        > spory - JAKA NAZWA

Arnold proponuje "Nekropolia Śląsko-Dąbrowska" albo na odwyrtkę:))

> spory - KTO TO WYMYŚLIŁ

Jak się okaże porażką to to dziecko będzie bękartem, na razie ma wieeelu ojców,
        więcej niż potencjalnych może mieć najmłodsze dziecko Anety K.(rawczyk)!

> spory - KTO TO ZREALIZUJE

Nasze pinionżki a właściwie te, które PiS od Unii wydębi w imieniu 2.2 mln
        potencjalnych mieszkańców i co najmniej 1.5 mln podatników:)))

> Jakie to wszystko POLSKIE...

Taak:)

• arnold7 Re: PiS daje?:)) Nieee.... 10.02.07, 00:23
          Panie hehe,to pana interpretacja jest, zajmijcie sie swoimi nekropoliami,
          naprawde sztuka jest, od czasu Egiptu, tyle wkladac w odroznianie sie od
          sasiadow, tych wlasnych, z tego samego cmentarza,

Nasze cmentarze sluza pochowkom, wasze sluza pysze.
          • Gość: hehe też lubi piwo Re: PiS daje?:)) Nieee.... IP: *.smstv.pl 10.02.07, 00:27
            wyższość cywilizacyjna na podstawie "smętarzy", no pięknie:))) LOL:)))
            one mieszczą tylko ludzkie więzienia duszy a raj jest dla wszystkich równie
            dostępny, czego nie chciałbym nawet w tej dyskusji zmieniać!

pzdr;)
            • arnold7 Re: PiS daje?:)) Nieee.... 10.02.07, 00:33
              Na szczescie wy czerwoni do Raju sie nie wybieracie:)
              • Gość: hehe Re: PiS daje?:)) Nieee.... IP: *.smstv.pl 10.02.07, 00:45
                wprowadzymy tam równość dusz, o której Laskowik jako diaboł mówił:)))
                • arnold7 Re: PiS daje?:)) Nieee.... 10.02.07, 00:51
                  Jak wszyscy modernisci pojdziecie do piekla:)

A Hieronim Bosch widzial i namalowal.

• oberschlesier1921 Metropolia to koń pociągowy 10.02.07, 03:17
      od kiedy sosnowiec to slask?

pisy buraki wara od slaska, giertychowskie czerwone zaglebie zionie nienawiscia
      do slaska.

freistaat schlesien!
      free silesia!
      • Gość: wilhelminiok Re: Metropolia to koń pociągowy IP: 38.100.22.* 10.02.07, 04:03
        albo malolat albo niedorozwoj jakis o giertychowskiej mentalnosci, jak cos ma
        byc czerwone to jak moze byc narodowe? giertych nienawidzi czerwonych i tak samo
        ci z tym oszolomem nie maja nic wspolnego. zreszta byle co jesz i pijesz to byle
        co piszesz, wiedzialbys ze lewicowe zaglebie z prawica lpr-u nie ma nic
        wspolnego, wylacz laptopa tatusia bo rachuneczek za prad nabijesz i na gorzole
        nie styknie.
        • fyrlok Re: Metropolia to koń pociągowy 27.04.07, 15:28
          giertychy pochodzom ze sosnowic !
    • Gość: stały czytelnik Metropolia to koń pociągowy IP: *.waldex.net 10.02.07, 07:29
      Jak widać z artykułu klamka zapadła bo tak chce PIS. Ale trochę pokory przecież za chwilę was nie będzie i kto zapłaci za durne pomysły. Każdy zdrowo myślący stwierdzi, że tworzenie takiego molocha to utopia. Nie dajecie sobie rady teraz a po powstaniu takiego giganta dacie sobie radę to jest naprawdę bardzo ciekawe. Kto zna Katowice to może o zarządzaniu tym miastem coś powiedzieć. Jedna wielka beznadzieja, mimo,że prezydent dostał mandat zaufania od mieszkańców to dalej nic.A wracając do tematu, może należało by zrobić najpierw referendum a potem forsować tak utopijny pomysł.
      • Gość: sceptyk Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:22
        >Kto zna Katowice to może o zarządzaniu tym miastem coś powiedzieć. Jedna wie
        >lka beznadzieja, mimo,że prezydent dostał mandat zaufania od mieszkańców to dal
        >ej nic.A wracając do tematu, może należało by zrobić najpierw referendum a pote
        >m forsować tak utopijny pomysł.

Mam pytania
        1) Dlaczego wg Ciebie pomysł jest utopijny - proszę o argumenty
        2) >>Kto zna Katowice to może o zarządzaniu tym miastem coś powiedzieć<<
        Jakiesz masz kompetencje, że znasz się na zarządzaniu miastem lepiej niż oni?
        może się mylę...
    • Gość: królik Bieruń... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:51
      Bieruń do metropolii? To jakoś nie pasuje. Bieruń żyje na innym poziomie
      cywilizacyjnym, chodzi mi o wydzieranie ziemi Tychom i zmiany granic, a tu
      nagle.... metropolia. Oj.
      • Gość: Cider Re: Bieruń... IP: *.compnet.com.pl 10.02.07, 14:48
        Oddajcie Tychy ,Bieruniowi nie waszą ziemię ,Bieruniowi się ta ziemia
        należy ,bo to historyczne ziemie Bierunia.W latach 70 tych ,zawłaszczyliście
        sobie tę ziemie ,a teraz nie macie zamiaru jej oddać , wstyd i hańba ,ale
        pieniądze przesłoniły wam sprawiedliwość ,ktoś kto bierze cudze nazywa się
        złodziejami , okradliście ich to teraz im to oddajcie , ale myśle ,ze pieniądze
        splywajace do waszej kasy z tej fabryki zaciemniają wam prawde ,chęć zysku jest
        większa od sprawiedliwosci ,podobnie było z Bytomiem w stosunku do Radzionkowa.
        • Gość: gość portalu Re: Bieruń... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:00
          może jakieś fakty historczne?
          szczegóły powiązań na linii Bieruń-Tychy?
    • Gość: Paweł Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:45
      Jeżeli ktoś uważa, że różnice między śląskiem a Zagłębiem są traktowane
      "wyłącznie w kategoriach żartu i anegdot" to musi być człowiekiem mocno
      ograniczonym umysłowo i izolowanym od świata zewnętrznego!!!!
      • Gość: Kry -wa narzeczona Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 09:44
        DLA LUDZI JEGO POKOLENIA !!!!- czytaj ze zrozumieniem - i ja ten pogląd
        podzielam -reprezentuję pokolenie 76'

"T.P.: Ludzie mojego pokolenia podziały na Śląsk i Zagłębie traktują wyłącznie w
        kategoriach żartu i anegdot."

Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Jeżeli ktoś uważa, że różnice między śląskiem a Zagłębiem są traktowane
        > "wyłącznie w kategoriach żartu i anegdot" to musi być człowiekiem mocno
        > ograniczonym umysłowo i izolowanym od świata zewnętrznego!!!!
        • Gość: AW Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.chello.pl 13.02.07, 22:54
          hmmm...to ciekawe. Ja jestem z pokolenia '85 i dla mnie te podziały nie sa w
          żadnym wypadku urojone i nie traktuję ich w kategori anegdot i żartów. Ojczyzną
          dla mnie jest Górny Śląsk, a rodakami Ślazacy. Górnym Ślaskiem nie jest
          Zagłębie, a rodakami nie są Zagłębiacy. Takie zacieranie róznic na siłę je
          przyniesie żadnego pożytku
          • fyrlok Re: Metropolia to koń pociągowy 27.04.07, 15:29
            Brawo Mody !
          • Gość: olotraper Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:43
            A ja jestem rocznik 67 i urodziłem się w Chorzowie, mieszkam w Katowicach,
            rodzice mieszani :-)krojcok ojciec gorol i matka chanyska i nie mam problemu z
            akceptacją zagłębiaków. Tylko małe móżdżki mają jakieś z tym problemy.Ci co nie
            dostrzegają korzyści z powstania śląsko-dąbrowskiej aglomeracji są
            niedouczonymi ksenofobicznymi, intelektualnymi liliputami. A najbardziej podoba
            mi się nazwa Silesia i wiem, że Zagłębiacy są w stanie ją zaakceptować, bo sami
            automatycznie mówią : "u nas na Śląsku". Różnorodność kulturowa to nasza siła
            wyróżniająca naszą aglomerację.
    • Gość: harc mistrz & HKP Re: Metropolia Katowice to koń pociągowy GOP... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:14
      Ustawa metropolitalna ---> Integracja śląsko-zagłębiowskich w jedno mega-miasto
      ---> Skończyć głupie dywagacje co do nazwy ---> Nie przejmować się ksenofobią i
      poszczekiwaniami durni po obu stronach "rzyki"(Brynicy) ---> K A T O W I C E !!!
      To bardzo ważna i poważna sprawa, szkoda czasu na pierdoły...
      • Gość: Kry -wa narzeczona Re: Metropolia Katowice to koń pociągowy GOP... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:13
        Ja uważam,że sugestia Mikuły co do nazwy -czyli Aglomeracja Katowicka ,jest nie
        fair w stosunku do pozostałych miast i wśród mieszkańców będzie tylko i
        wyłącznie źródłem konfliktów, chociaż sama pochodzę z Katowic, to nie podzielam
        lokalnego patriotyzmu w takiej prymitywnej formie.

A co do samej nazwy ,to zawsze mozna się pobawić - moze KRÓLESTWO ŚLĄSKIE i
        zamiast prezydenta -król, to by mogło rozreklamować królestwo na cały świat-
        SILESIA KINGDOM :)
        • Gość: Kry -wa narzeczona Re: Metropolia Katowice to koń pociągowy GOP... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:22
          Albo Republika Śląska będzie bardziej pasowało do Rzeczypospolitej Polskiej,
          albo Rzeczypospolita Śląska:)

Ogłosić konkurs na nazwę - a nagrodą niech będzie status honorowego mieszkańca:)
          • Gość: van deer Surrealizm przy tyju ze sztromem:):) [n.t.] IP: *.icm.edu.pl 11.02.07, 16:18
            • Gość: ~?~* Re:Nieudolnosc to budowac giganta nieudolnosci IP: *.proxy.aol.com 11.02.07, 23:24
              Niewiem jak to skwitowac? Ktos jest naprawde nienormalny. Jezeli wlodarze miast
              slaskich nie porrafa sie dogadac w powaznych kwestiach zycia ziemi Slaskiej to
              nalezy powolac taki moloch? Ej kochani nie robcie z zwyklych obywateli
              za "ciula" przepraszam za to slowo ale tego sie nieda wytlumaczyc.Jezeli maja
              problem z komunikacja to co bedzie dalej?
              Niech Bytom bedzie Bytomiem a Katowice Katowicami.
    • Gość: Jemi Metropolia to koń pociągowy IP: 81.210.71.* 13.02.07, 13:47
      w ten sposob - raz na zawsze - zostanie zamknieta droga do samorzadnosci Slaska
      • Gość: Adek Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.chello.pl 13.02.07, 22:57
        Nie przypadkowo PiS zainteresował sie tą kwestią wtdey gdy coraz głośniejsza
        robiła sie dyskusja o przywróceniu autonomi Górneog Ślaska. Metropolia ma być
        projektem konkurencyjnym i odwracajacym uwagę Ślazaków od kwestii odzyskania
        autonomii.
        • Gość: Igor Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 23:02
          Jestem Górnoślązakiem i kocham moją śląską ojczyznę, popieram autonomię, jednak
          jest to daleka wizja. Nie możemy tracić czasu w oczekiwaniu na coś, na co
          czekamy od kilkudziesięciu lat, a na co może nam przyjść oczekiwać jeszcze
          kolejnych kilkadziesiąt. Budujmy lokalną gospodarkę, nawet jeśli w grę wchodzi
          jeszcze większa integracja z Zagłębiem. Nie przepadam za nimi, ale tracąc czas
          na kłotnie dajemy się wyprzedzać tym, którzy zawsze byli za nami!
          • Gość: Adek Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.chello.pl 14.02.07, 00:28
            Nie mam nic przeciwko zaciesnianiu współpracy przez miasta konurbacji
            śląsko-dąbrowskiej, byle by to tylko nie rozmywało ślaskej tożsamości - chocby
            przez absurdalną nazwe (Silesia, czy Aglomeracja Śląska) i zawężanie pojęcia
            "Śląsk" do obszaru, który nie stanowi nawet 10% obszaru Śląska a dodatkowo
            składa się także z ziem historycznie małopolskich:) Ostatnio np. mogłem poczytac
            w GW, że dzięki DTŚce można przejechac z jednego końca Śląska na drugi.
      • fyrlok Re: Metropolia to koń pociągowy 27.04.07, 15:30
        Wlasnie: to tryk przeciw Autonomii !!!!!!!!!!
    • Gość: olotraper Re: Metropolia to koń pociągowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 13:32
      Tak się składa, że ten pomysł rzuciłem samodzielnie w 99 roku na zjeździe
      miejskiej SLD, po moim rocznym pobycie w Lonynie, analizując siłę i potęgę tego
      miasta oraz śledząc na przestrzenie wieków jego rozwój. Wcześniej nigdzie się z
      takim pomysłem nie spotkałe. Dlatego sądzę, że trudno jest komukolwiek
      jednoznacznie przypisywać autorstwo.
    • fyrlok Re: Metropolia to koń pociągowy 27.04.07, 15:25
      > Ludzie mojeo pokolenia podziały na Śląsk i Zagłębie traktują wyłącznie
      > w kategoriach żartu i anegdot - mówi wojewoda śląski.

Fajny Hopek, ale bredzi.

Chcecie gorola za sasiada ?
      Za wspôlpracownika ? Za ziecia ?
      • ruban Re: Metropolia to koń pociągowy 29.04.07, 09:11
        Gorol to nie człowiek ??? Dur.. chory z nienawiści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka