Dodaj do ulubionych

TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.02, 16:18
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 07.02.02, 17:00
      takze,
      niestety, nie iwedza co dobre.
      Sprzedaja np. poochky - gule z ciasta drozdzowego napchana kisielem cytrynowym
      a jedyna paczki w polskim sklepie sa ze sliwkami.
      Nie ma wisni, nie ma rozy - PROTESTUJE
      • Gość: Mags Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.moodys.com 07.02.02, 17:23
        Reseanne a skad piszesz, bo w Anglii nie ma tlustego czwartku ale byl juz za to
        Shrove Tuesday czyli pancake day, kiedy to sie smazy nalesniki z cytrynowa
        polewa...
        • zaza shrove Tuesday! 07.02.02, 17:25
          bedzie dopiero w nadchodzacy wtorek!!!!!!
          • Gość: Mags Re: shrove Tuesday! IP: *.moodys.com 07.02.02, 17:33
            sorry, pokickalo mi sie! Masz racje!
        • roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 07.02.02, 17:55
          pisze z Kanady.
          "Poochky" pojawiaja sie w tut. sklepach dzisiaj i jest (tak mysle)
          nalecialoscia pochodzaca od emigracji.
          Autochtoni swietuja Pancake-Tuesday.
        • Gość: Xiv Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.blueyonder.co.uk 08.02.02, 16:15

a ja robie swoje "pancake party"... ale po raz pierwszy slysze o polowie
          cytrynowej - zawsze byl syrop klonowy...

Xiv

• Gość: Fania Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.telia.com 07.02.02, 21:10
      W Szwecji chyba tez we wtorek, nie wiem dobrze - jedza taka maslana bule wypelniona marcepanem
      do tego ubita smietana a na czubku pokrywka z cukrem-pudrem, ale zamiast to jesc teraz ,zaczynaja
      juz po nowym roku. Tu z tradycjami troche licho a z tej uczty co druga Szwedka ma pupe jak donica.
      • Gość: selma Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.ppp.get2net.dk 07.02.02, 21:38
        w Danii jedza fastelavnbøller -takie buly z ciasta francuskiego z budyniowym
        wkladem lub luk rem i czekolada,a dzisiaj obchodza fastelavn -zakonczenie
        karnawalu.dzieci sie w to bawia-wieszaja beczke z cukierkami i wala w nia po
        kolei az do skutku czyli az sie rozleci i wysypia sie cukierki z beczki .ten
        komu to sie uda zostaje kattekongen-krolem .jest to stary zwyczaj ,dawniej w
        srodku siedzial kot .Dunki jedza wszystko co popadnie ,szczegolnie te 30-40
        latki i wygladajaaa,mlode za to marchewki na sniadanie zajadaja i sa
        ladne.tesknie za paczkami bardzo nie tylko dzisiaj ,w ogole za polskimi
        ciastami ale fastelavnboller sobie zjem i przezyje.pozdrawiam s.
      • mufka Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 08.02.02, 16:52
        Gość portalu: Fania napisał(a):

> W Szwecji chyba tez we wtorek,

dokladnie 12.02 -Fettisdagen

> nie wiem dobrze - jedza taka maslana bule wypeln
        > iona marcepanem

Droga Faniu,
        bulka o ktorej piszesz to bulka pszenna wypelniona masa migdalowa i
        nazywa sie SEMLA

Tu z tradycjami troche licho a z tej uczty co druga Szwedka
        > ma pupe jak donica.

No powiedzmy "doniczka" i to miniaturowawink))pojedz do Usa, Kanady
        jesli chcesz zobaczyc co druga z pupa jak donica.
        Pozdrawiam

• Gość: Renka Re:tluste dupy w Kanadzie i Stanach IP: *.home.cgocable.net 10.02.02, 23:09
          No i co z tego , ze maja tluste dupki ? Przynajmniej cos maja .Wiecej
          tolerancji, prosze. Dobrze, ze nie mieszkam w Polsce, nie musze sie stresowac
          przynajmniej moja tlusta dupa.Tutaj ONA nikogo nie OBCHODZI smile
    • Gość: student WIEC TAK..... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.02, 22:04
      ...moi drodzy rozmowcy, ja dzis jadlem, w Polsce, prosto z piekarni: paczki z
      marmolada posypane cukrem pudrem, paczki z lukrem i skorka pomaranczy
      nadziewane masa z ajerkoniakiem ( swoja droga najlepsze), paczki z bita
      smietana polewane czekolada i posypane wiorkami kokosu... Pewnie bylo by ich
      wiecej ale padlem juz po 5 paczku... no bo ilez mozna ;o) pozdrawiam z
      Polski smile

student...
      • Gość: Don Re: WIEC TAK..... IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.02.02, 22:28
        Gość portalu: student napisał(a):

> ...moi drodzy rozmowcy, ja dzis jadlem, w Polsce, prosto z piekarni: paczki z
        > marmolada posypane cukrem pudrem, paczki z lukrem i skorka pomaranczy
        > nadziewane masa z ajerkoniakiem ( swoja droga najlepsze), paczki z bita
        > smietana polewane czekolada i posypane wiorkami kokosu... Pewnie bylo by ich
        > wiecej ale padlem juz po 5 paczku... no bo ilez mozna ;o) pozdrawiam z
        > Polski smile
        >
        > student...

Student sadzac po wyliczeniu ,macie cukiernika z fantazja ! Wpycha co sie da
        w biedne paczki!-bardzo kreatywny.Zapytaj moze za rok wepcha w te paczki drobno
        posiekany sledzik i poleje sosem tabasco-pycha !
    • Gość: a psik Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: 192.168.1.* 07.02.02, 23:11
      dostalem z okazji tlustego czwartku zyczenia od znajomego
      Drogie panie (to nie do mnie):

Dzis tlusty czwartek i paczki, wiec.......

Pamietajcie ze po paczkach sie tyje i rosnie biust. Piersi robia sie bardziej
      sexy i przykuwaja wieksza uwage. Przez to pojawia sie problem wiekszej ilosci
      adoratorow a w konsekwencji spotkan nacechowanych erotyzmem.
      To skolei powoduje obnizenie wydajnosci w pracy i prowadzi do zmniejszenia
      kondycji waszej firmy i wysokosci odprowadzonych podatkow z ktorych dotowana
      jest m.in. oswiata. Efektem jest obnizenie poziomu nauczania i degradacja
      umyslowa spoleczenistwa.

pamietajcie o tym kiedy bedziecie jadly paczki
      z kazdym zjedzonym poczkiem rodzi sie 1000 nowych idiotow smile))

w odpowiedzi poslalem mu cos takiego

Szanowny kolego,
      Pana twierdzenie dotyczace paczkow jest interesujace, kolejnosc wycigania
      wnioskow logiczna, aczkolwiek...wlasnie to aczkolwiek skonilo mnie do pewnych
      spostrzezen.....
      Otoz jak pan slusznie w swoim twierdzeniu udowadnia :
      tlusty czwartek + paczki = otylosc + wiekszy biust
      rownanie to jest prawie nie do obalenia uzywajac tradycyjnych metod
      matematyczno/fizycznych jednakze przy pewnej dozie alkoholu mozna z tego
      wyciagnac wnioski innej natury......
      Jezeli dajmy na to cialo zwiekszy swoja objetosc o 5 % (otylosc) to w tym samym
      czasie piersi zwieksza swoja wielkosc o 5% w stosunku do swojej objetosci, ale
      porownujac to do calego ciala (ktore juz sie powiekszylo) w stosunku do jego
      objetosci zwieksza one swoja objetosc jedynie o skromny procent lub czasami
      nie daj boze promil - czyli proporcjonalnie do ciala sie zmniejsza.Jedzac
      paczki powodujemy ze biust sie pomniejsza w stosunku do objetosci ciala
      wlascicielki.
      Wstydzil by sie pan wciagac szanowana nauke w pana niecne, szarlatanskie
      deliberacje podszyte erotyzmem...a fe
      z wyrazami szacunku

jego znajomy przygniotl mnie taka odpowiedzia

Nie mogę pozostać głuchy na tak beztroskie deliberacje w tematach naukowych.

Bardzo mnie też, porusza negatywnie fakt, iż koledzy nie uzględnili w tym
      temacie kilku podstawowych teorii, którymi rządzi się dzisiejsza nauka, a
      mianowicie:
      1. Teoria mnogości
      2. Teoria wielkich liczb.
      3. Sieci neuronowe
      4. Teoria względności (wiecznie żywa)
      I właśnie ta ostatnia ma tu niebagatelne znaczenie, biorąc pod uwagę układ
      odniesienia którym się tu możemy posłużyć, wychodząc na przeciw przeciętnym
      Paniom zjadającym pączki. Dajmy na to że osie układu poruszają się w
      przestrzeni n wymiarowej z prędkością światła , tak więc zakrzywienie lustra
      fotonów powoduje tutaj znaczny, (powiedziałbym nawet ponadoptymalny) wzrost
      masy ciała, który dochodzi nawet do do wartości c*q! do potęgi n-tej.
      Piersi tutaj, przy tych prędkościach wogóle nie odgrywają żadnej roli,
      ponieważ są rozciągniętete na nieskończenie długiej drodze po której porusza
      się układ. Nie ma też znaczenia ilość zjedzonych pączków ponieważ wiemy że
      aksjomat nieskończoność razy nieskończoność równa się nieskończoność co
      dowodzi że nawet 1 gram zjedzonego pączka, może nam przynieść trylionowe
      wzrosty wagi ciała, i bilionowej długości piersi.
      Proszę mi wybaczyć, jeśli uchybiłem gdzieć w obliczeniach, relatywistyka nie
      jest moją podstawową dziedziną w której pracuje.
      Miłego dnia życzę i czekam na ujęcie w rozważaniach mojej jak i też innych
      teorii.
      Niech NAUKA będzie z nami.
      prof. EGON

i jak tu se robic jaja
      z wyrazami szacunku
    • Gość: roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK za granica IP: *.sympatico.ca 07.02.02, 23:53
      w tutejszej piekarni paczkow nie znaja - tak to bywa w malutkich miasteczkach.
      Upieklam chrusciki/faworki - sa pyszne, zapraszam na uczte ;o)
    • Gość: dekster ! zerknijcie jak na poszło ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 00:35

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=1024718&aid=1024718

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=1024462&aid=1024462
    • Gość: Teryiaki Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.tnt2.milwaukee.wi.da.uu.net 08.02.02, 04:33
      W polskim sklepie zakupilismy dzisiaj :paczki ze sliwkami,paczki z truskawkami posypane cukrem,paczki z ajerkoniakiem polane czekolada i pyszne z wisniami polane lukrem...wszystkie wielkie,pachnace i mieciutkiesmile)))
    • Gość: Baloo Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.ne.ch 08.02.02, 16:30
      A tutaj - nic, w ciastkarni nawet tego ich smutnego erzatzu , czyli
      tzw "berlinskich kulek" wczoraj nie bylo !!!
      Studentm jak bedziesz dalej tak smakowicie opisywal polskie paczki - to cie
      faktycznie nakarmimy paczkami ze sledziem ¨!!!

Do apsika : Niech zyje profesor EGON - najwiekszy surrealista w Necie !!!
      Wiwat ! I niech nam nieskonczenie rosna dupska i biusty po kazdym 1 gramie
      paczkow , niech nam sie czasoprzestrzen zakrzywia do woli !

Baloo
      • Gość: Mags Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.moodys.com 08.02.02, 16:44
        A ja musze sie pochwalic, ze my w kazdy czwartek w firmie mamy tak zwany
        doughnut day (i sa paczki nawet smakiem i wygladem przypominajace polskie) wiec
        wczoraj nawet sie ladnie zlozylo...A tak poza tym to w kazda sobote chodze
        sobie do polskiego sklepu i kupuje te prawdziwe...
        • magazyn1 Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 08.02.02, 18:03
          Wczoraj w Szikago w polskich sklepach i piekarniach paczkow bylo, ze tak
          powiem od zaje....!Kupujacych jeszcze wiecej,oczywiscie "Naszych".
          Amerykany maja swoj Fat Tuesday(przed sroda popielcowa),napychaja sie
          "donatsami" ale kudy tym donatsom do naszych "paczusiow".
          Co do nadzienia to ja np. w ten dzien szukam tylko z roza,ywentualnie
          malinka.Sa jednak tacy co wprowadzaja nawet z budyniem czy czekuladom!!
          tfuj!
          Warto jednak wydac $1.5o za dwa.Donatsy sa w cenie $3.49 z taxem za 12
          sztuk,to tyz o czyms swiadzcy no nie?
          Smacznego sledzika zycze w "ostatki".
          • Gość: JoeK A tak! Carnaval w Rio i Mardi Gras w Nowym Orleani IP: 199.72.137.* 08.02.02, 20:53
            Mardi Gras to Tlusty Wtorek.
            Bylem w obydwoch miejscach, trza zdrowia i tegiej glowy.
            • Gość: Kinga Re: Paczki w TORONTO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.02.02, 21:23
              Pisze z Toronto. Tlusty czwartek jest tylko w polskiej tradycji, nawet o tym
              nie pamietalam dzisiaj, przypomnieliscie mi.Tradycyjne polskie, paczki mozna
              kupic w polskich piekarniach, w niektorych sa rowniez z roza. Swoja droga to
              chyba nie ma na swiecie bardziej paczkowego kraju niz Kanada. Pelno tu takich
              Tim Hortonsow i innych gdzie sprzedaje sie paczki,ciasto, kawe, kanapki, nawet
              ciepla zupke itp. Mozna to rowniez zjesc na miejscu przy stolikach. 12 paczkow
              kosztuje tylko $4.50. Sa rozne rodzaje z nadzieniem cytrynowym, budyniowym, z
              czarnymi jagodami bez nadzienia, z jablkami i cynamonem, posypane kolorowymi
              cukiereczkami, lub z polewa czekoladowa, czekoladowe z orzechami, z miodem
              rozne. Jak sie kupuje pojedynczo to wychodzi drozej. Paczki jak paczki wiadomo
              sa slodkie i tuczace. A w polskich sklepach w tlusty czwartek zarowno w Polsce
              jak i tutaj potrafia byc surowe w srodku. Badzcie ostrozni jesli macie ciagle
              wyrostek robaczkowy. Mnie zaatakowal wiele lat temu w czasie takiego czwartowo-
              paczkowego objadania sie . Smacznego.
    • karelia klasyczny paczek 08.02.02, 22:30
      klasyczny i jedynie sluszny paczek jest z nadzieniem rozanym. Wszystkie inne to
      plagiat i niecne imitacje, wiec student nie chwal sie tak barzo. A swoja droga
      to moglbys podeslac biednej Szwedce paczusie z tymi wariacjami paczkowymi, moze
      wciagne cos na liste klasykow paczkowych.
      Moffffka , na ciebia zawsze mozna liczyc, dobrze to wytlumaczylas z ta selma,
      tfuuu semla. Semla to : bolka drozdzowa, okragla , ze scietym kapelusikiem, w
      srodku masa migdalowa, na to bita smietana, kapelusik na semle , posypac cukrem
      pudrem.
      Don, te paczki z nadzieniem tfuuuu sledzowym to Twoj wynalazek? Taki experyment
      polsko-szwedzko-hiszpanski?
      JoeK. a koraliki na Mardi Gras zdazyles kupic? I komu dales?
      Pozdrawiam K.
      • mufka Re: klasyczny paczek 08.02.02, 22:44
        Jeny Karelko,
        narobilas mi smaku z tymi swoimi opisami a ja w Gunarssonie dzis nie bylam po
        semle, ale nic to -postanowilam przy okazji Twojego opisu POKAZAC semle naszym
        milusinskim czytelnikom gazety:

www.algonet.se/~sv/

Paluszki lizac!
        • karelia Re: klasyczny paczek 08.02.02, 22:50
          no wiesz Mufffka, trzeba lansowac pozytywnie kraj w ktorym sie zyje.Niech nie
          mysla Polacy , ze u nas na polnocy to bida i chlodwinkA neeee, slodka mandel
          massa , bita smietanka , no Canadaaa chociaz tylko Sverige wink)
          Pozdrawiam K.
          • Gość: Kalina Re: ZAPROSZENIE NA PACZKI DO KANADY DLA SZWEDEK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.02.02, 11:25
            Zapraszam panie szwedki na paczusie do Canady.
    • Gość: student OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 22:41
      alez Wy bulicie kasy za te paczki i do tego pewnie sama chemia w nich, nie to
      co w Polsce...........tlusto ale prawdziwiesmile

Moja mama wczoraj placila za jednego paczka, bez wzgledu na wyglad i nadzienie,
      w slynnej sieci SPAR : 69 gr !!!!!!!! Czyli jakies 15 centow chyba tych
      hAmerykanskich za paczka ------
      • karelia glodny student 08.02.02, 22:54
        sluchaj student, te paczki to Ci sie chyba na rozum rzucily, albo na inna czesc
        ciala , heheeh 69 69 69
        To chyba byla jakas przecena, stare, suche, bez marmelady w srodku, takie z
        tasmy wielkopiekarniczej
        hehehe 69 69 69 , oj student jak cos powiesz to boki mozna zrywac ze smiechu,
        ale klade to na karb Twojej mlodosci i zyciowego niewyrobienia, Ale nie boj
        zaby, czytaj nas i ucz sie nas , hehehe 69 69 69
        • Gość: student Re: glodny student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 23:03
          sorrki za wyrazenie, ale co Pani, Pani Karelio pitolisz ;o))))? No przeciez
          wiem ile kosztowaly i nie wciskaj mi kiciorow ;o) Mieszkam w Polsce od 22,2 lat
          i wiem ile co kosztuje...

Jestem jednym z tych co tu MIESZKAJA!!!!!!!!! wiec...........??? nadal chcesz
          mnie balamucic ????

69 groszy, a ze 69 to jedna z form sexu, to ja juz nic na to nie poradze... a
          swoja droga to BARDZO przyjemna pozycja !!!!!!!!!! wiem co mowie !

pozdrawiam!
          • Gość: ivana Re: glodny student IP: *.ppp.get2net.dk 08.02.02, 23:43
            seks z mlodym studentem w pozycji 69 ,widze ze to pobudzilo fantazje....ale
            siec spar to discount ,w piekarni na pewno byly drozsze.
            • karelia Re: glodny student 08.02.02, 23:49
              juz od stuleci wiadomo, ze student biedny ale pan, a fantazje ma ze hoho sam
              Rockeffeller mu nie dorowna. A "nasz"student to wyjatkowe pachole, zostanie
              prezesem banku, prezydentem albo stalym gosciem aresztu w Harlemie. Innego
              wyjscia nie widze.
              • Gość: student Re: glodny student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 23:58
                tak sie sklada ze SPAR w moim miasteczku korzysta z wyrobow okolicznych
                piekarni ja zas mam ze SPARem troche do czynieniasmile jesli chodzi o sex 69
                noooooooooooooooooooooo to bardzo przyjemna pozycja..........zalezy jeszcze z
                kim ;o)

Jedna Karelia z zachodu
                myslala strasznie do przodu...
                Ale na dobre jej to nie wyszlo,
                dostalo sie jej za wszystko...

Teraz za kare choruje
                i ludzi wokolo denerwuje ;o)

a tak powaznie TO POMIMO TEGO ZE JESTES STARSZA ODE MNIE O DOBRYCH PARE LAT TO
                MASZ 69 BUZIAKA ZA MAILA ;o))))))))))) ales mnie zaskoczyla ;o)

student
      • Gość: Szwecja Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.cm-upc.chello.se 09.02.02, 02:17
        To ok 1 kr, zapalek za to nie kupisz...
        • Gość: student Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.02, 02:46
          Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!!
          Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej
          sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o
          Karelii mojej ukochanej ;o)

student
          • jot-23 Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 02:51

> Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!!
            > Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej
            >
            > sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o
            > Karelii mojej ukochanej ;o)
            >
            > student

prosze tylko powiedz ze nie jest tak zle z polskim szkolnictwem i NIE jestes
            studentem kierunku humanistycznego...
            • Gość: student Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.02, 02:56
              A moze to Ty dawno nie byles w Polsce ??? bo chyba za bardzo sie tutaj
              wymadrzasz tutaj........

dla Twojej informacji - nie, nie jestem studentem humanistyki - kierunek jak
              najbardziej techniczny !!!!!!!!!!!!!! GENIUSZU z zaaaggrrammmanicy... !!!!

• jot-23 Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 03:00

> A moze to Ty dawno nie byles w Polsce ??? bo chyba za bardzo sie tutaj
                > wymadrzasz tutaj........
                >
                > dla Twojej informacji - nie, nie jestem studentem humanistyki - kierunek jak
                > najbardziej techniczny !!!!!!!!!!!!!! GENIUSZU z zaaaggrrammmanicy... !!!!
                >

Heh, no to wszystko w pozadku! Co do spraw natchnienia, radzilbym sie poradzic
                niejakiego p. Minety.

Owocnej tworczosci!
          • mufka Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 03:52

> Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!!
            > Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej
            >
            > sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o
            > Karelii mojej ukochanej ;o)

> Drogi studencie,
            alez nikt tu sie z Toba nie wykloca, napisales, ze kosztuja 69 gr, i sa tanie,
            wiec Ci pisze co mozesz(nie mozesz) kupic w Szwecji za 1kr, tu semle kosztuja
            roznie, ale w piekarni swiezutkie -ok 25kr czyli ok 10zl.

juz lepiej pisz wierszyki i nje nerwujsjawink))))))))))))))
            pozdr.

• Gość: galatea Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.n.club-internet.fr 09.02.02, 11:19
              Witam wszystkich w ostatnia sobote karnawalu! Wy jestescie juz po szalenstwie
              paczkowo - faworkowym, a ja tu we Francji z utesknieniem czekam na "mardi
              gras" - czyli "tlusty wtorek", kiedy Wy bedziecie zapewne przy szanownym
              sledziku. A w ten "mardi gras" u nas jest szalenstwo nalesnikowe - smazy sie
              ich cale tony, kazdego podrzucajac na patelni, specjalnie do tego celu
              wylacznie zarezerwowanej, takiej specjalnej, baaaardzo plaskiej , tak, by w
              locie sie obràocil i spadl na druga strone - NA PATELNIE? OCZYWISCIE, a nie na
              swiezo wyczyszczona posadzke w kuchni.
              A zeby bylo mniej banalnie, to w tej garsci, w ktorej trzyma sie "trzymadlo"
              patelni (francuzi mowia "queue" - ogon - NO? TYLKO BEZ SKOJARZEN PROSZE) sciska
              sie jeszcze drobna monetke: ongis bylo to "sou", do zeszlzgo roku jeszcze centym
              (FRANKOWY) a teraz oczywiscie centym, ale €urowy - to oczywiscie na rozmnozenie
              (centymow i € oczywiscie, a niekoniecznie rodziny). Popija sie to zazwyczaj
              cydrem (takim musujacym "jabcokiem" albo jakimkolwiek innym bablowcem: np:
              crément de la Loire w mojej okolicy, "clairette de die" gdzie indziej lub
              oczywiscie szampanem wszedzie. A Votre santé - ide smazyc, ale jeszcze nie te
              tlustowtorkowe - dzisiaj beda bretonskie -nie, nie z fasoli a z
              maki "saracenowej", czyli po prostu gryczanej (szkoda, ze nie ma w Polsce ;-
              (((()
    • karelia tylko spokoj;-))) 09.02.02, 12:50
      eeeee student, jak ja bym sie chciala tak o wszystko denerwowac to bym dawno
      zwariowala. A ja jeszcze normalna , chyba wink)) Wiec jak Cie nerwy trzesa , to
      hierbatka ziolowa, paczus pyszny, ew chruscik , usmieszek wyrozumienia. I juz
      wszystko jest OK? Nieprawdaz?
      Tfoja osobista fanka Carelsitawink
      • Gość: Tola do Kaliny IP: *.telia.com 11.02.02, 17:57
        Teraz przeczytalam, ze zapraszasz Szwedki na paczki do Kanady, dziekujemy, ale juz chyba za pozno.
        Bylam zreszta w polskich klubach i obzarlam sie paczkami po 7 koron sztuka jesli to kogos
        interesuje(2.80 gr). Do tego jablecznik i pierozki oplywajace tluszczem a na koniec jakies australijskie
        wino z kangurem. bylo fajnie, wytanczylam sie za wszystkie czasy, nie ma to jak polskie chlopaki!!!!
        • Gość: Kalina Re: DO TOLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.02, 19:45
          Tola naprawde zazdroszcze ci tej zabawy i tych pychot, ktore jadlas.
          Pozdrawiam serdecznie, a do Canady mozecie wpasc nie tylko na paczki. Fajne
          dziewczyny z was.
          • karelia do Caliny 11.02.02, 19:51
            tak wszystkiee??? no to ja juz spiworek pakuje, plecaczek, wygodne gimpadojor(
            kapcie gimnastyczne czyli adidasy hihihihi) bo chyba nie bedziemy sie obzerac,
            tylko latac wszedzie?Na piechoteeeee
          • Gość: Tola do kaliny IP: *.telia.com 11.02.02, 21:19
            Wpadniemy, ale najpierw musze sobie odlozyc na podroz! Przysiegam (slowo harcerza), ze nie bede jadla
            slodyczy w tym miesiacu! Moze jakis grosz sobie odloze.
    • Gość: Kalina Re: DO STUDENTA za 69 groszy. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.02.02, 11:15
      Student a w ktorej klasie szkoly podstawowej ty sie uczysz?? $4.50 ( za 12
      paczkow) to jest dla przecietnego kanadyjczyka znacznie mniej niz 0.69 zl razy
      12= 8.28 dla przecietnego polaka. Zarobki sa tu "troszke" wyzsze niz w Polsce.
      Skad wiesz co ty jesz razem z tymi pakami???? Bo resztki Czarnobyla to
      napewno. Myslisz, ze ty nie konsumujesz chemii, genetyki itp. itd. Porzuc
      zludzania i zacznij zyc jak dorosly czlowiek a nie szczeniak. Ps. W Toronto
      sprzedaje sie w duzych sklepach( nie polskich) paczki z polska pisownia na
      opakowaniu( a z ogonkiem).
    • Gość: pigwa Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.proxy.aol.com 10.02.02, 22:03

W Polsce jest wiele innych idiotyzmow, nie tylko tluste czwartki. Mnie
      najbardziej smiesza piesze pielgrzymki z Suwalk do Czestochowy, co tam tlusty
      czwartek.pigwa.
      • Gość: Renka Re: Paczki Day, czy tlusty wtorek(OSTATKI) IP: *.home.cgocable.net 11.02.02, 17:45
        A ja bede smazyc paczki ze sliwkowa konfitura, zupelnie takie same , a nawet
        lepsze niz w najlepszej cukierni warszawskiej.Smazcnego!
        • Gość: Kalina Re: DO RENKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.02, 19:52
          Renka daj prosze przepis, moze i ja sprobuje kiedys upiec paczki, ale nie
          jestem pewna efektu, jesli chodzi o mnie. To chyba strasznie duzo roboty.
          Pozdrowionka. Kalina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka