Gość: student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.02, 16:18 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 07.02.02, 17:00 takze, niestety, nie iwedza co dobre. Sprzedaja np. poochky - gule z ciasta drozdzowego napchana kisielem cytrynowym a jedyna paczki w polskim sklepie sa ze sliwkami. Nie ma wisni, nie ma rozy - PROTESTUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mags Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.moodys.com 07.02.02, 17:23 Reseanne a skad piszesz, bo w Anglii nie ma tlustego czwartku ale byl juz za to Shrove Tuesday czyli pancake day, kiedy to sie smazy nalesniki z cytrynowa polewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mags Re: shrove Tuesday! IP: *.moodys.com 07.02.02, 17:33 sorry, pokickalo mi sie! Masz racje! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 07.02.02, 17:55 pisze z Kanady. "Poochky" pojawiaja sie w tut. sklepach dzisiaj i jest (tak mysle) nalecialoscia pochodzaca od emigracji. Autochtoni swietuja Pancake-Tuesday. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xiv Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.blueyonder.co.uk 08.02.02, 16:15 a ja robie swoje "pancake party"... ale po raz pierwszy slysze o polowie cytrynowej - zawsze byl syrop klonowy... Xiv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fania Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.telia.com 07.02.02, 21:10 W Szwecji chyba tez we wtorek, nie wiem dobrze - jedza taka maslana bule wypelniona marcepanem do tego ubita smietana a na czubku pokrywka z cukrem-pudrem, ale zamiast to jesc teraz ,zaczynaja juz po nowym roku. Tu z tradycjami troche licho a z tej uczty co druga Szwedka ma pupe jak donica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.ppp.get2net.dk 07.02.02, 21:38 w Danii jedza fastelavnbøller -takie buly z ciasta francuskiego z budyniowym wkladem lub luk rem i czekolada,a dzisiaj obchodza fastelavn -zakonczenie karnawalu.dzieci sie w to bawia-wieszaja beczke z cukierkami i wala w nia po kolei az do skutku czyli az sie rozleci i wysypia sie cukierki z beczki .ten komu to sie uda zostaje kattekongen-krolem .jest to stary zwyczaj ,dawniej w srodku siedzial kot .Dunki jedza wszystko co popadnie ,szczegolnie te 30-40 latki i wygladajaaa,mlode za to marchewki na sniadanie zajadaja i sa ladne.tesknie za paczkami bardzo nie tylko dzisiaj ,w ogole za polskimi ciastami ale fastelavnboller sobie zjem i przezyje.pozdrawiam s. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 08.02.02, 16:52 Gość portalu: Fania napisał(a): > W Szwecji chyba tez we wtorek, dokladnie 12.02 -Fettisdagen > nie wiem dobrze - jedza taka maslana bule wypeln > iona marcepanem Droga Faniu, bulka o ktorej piszesz to bulka pszenna wypelniona masa migdalowa i nazywa sie SEMLA Tu z tradycjami troche licho a z tej uczty co druga Szwedka > ma pupe jak donica. No powiedzmy "doniczka" i to miniaturowa))pojedz do Usa, Kanady jesli chcesz zobaczyc co druga z pupa jak donica. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re:tluste dupy w Kanadzie i Stanach IP: *.home.cgocable.net 10.02.02, 23:09 No i co z tego , ze maja tluste dupki ? Przynajmniej cos maja .Wiecej tolerancji, prosze. Dobrze, ze nie mieszkam w Polsce, nie musze sie stresowac przynajmniej moja tlusta dupa.Tutaj ONA nikogo nie OBCHODZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student WIEC TAK..... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.02, 22:04 ...moi drodzy rozmowcy, ja dzis jadlem, w Polsce, prosto z piekarni: paczki z marmolada posypane cukrem pudrem, paczki z lukrem i skorka pomaranczy nadziewane masa z ajerkoniakiem ( swoja droga najlepsze), paczki z bita smietana polewane czekolada i posypane wiorkami kokosu... Pewnie bylo by ich wiecej ale padlem juz po 5 paczku... no bo ilez mozna ;o) pozdrawiam z Polski student... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: WIEC TAK..... IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.02.02, 22:28 Gość portalu: student napisał(a): > ...moi drodzy rozmowcy, ja dzis jadlem, w Polsce, prosto z piekarni: paczki z > marmolada posypane cukrem pudrem, paczki z lukrem i skorka pomaranczy > nadziewane masa z ajerkoniakiem ( swoja droga najlepsze), paczki z bita > smietana polewane czekolada i posypane wiorkami kokosu... Pewnie bylo by ich > wiecej ale padlem juz po 5 paczku... no bo ilez mozna ;o) pozdrawiam z > Polski > > student... Student sadzac po wyliczeniu ,macie cukiernika z fantazja ! Wpycha co sie da w biedne paczki!-bardzo kreatywny.Zapytaj moze za rok wepcha w te paczki drobno posiekany sledzik i poleje sosem tabasco-pycha ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: 192.168.1.* 07.02.02, 23:11 dostalem z okazji tlustego czwartku zyczenia od znajomego Drogie panie (to nie do mnie): Dzis tlusty czwartek i paczki, wiec....... Pamietajcie ze po paczkach sie tyje i rosnie biust. Piersi robia sie bardziej sexy i przykuwaja wieksza uwage. Przez to pojawia sie problem wiekszej ilosci adoratorow a w konsekwencji spotkan nacechowanych erotyzmem. To skolei powoduje obnizenie wydajnosci w pracy i prowadzi do zmniejszenia kondycji waszej firmy i wysokosci odprowadzonych podatkow z ktorych dotowana jest m.in. oswiata. Efektem jest obnizenie poziomu nauczania i degradacja umyslowa spoleczenistwa. pamietajcie o tym kiedy bedziecie jadly paczki z kazdym zjedzonym poczkiem rodzi sie 1000 nowych idiotow )) w odpowiedzi poslalem mu cos takiego Szanowny kolego, Pana twierdzenie dotyczace paczkow jest interesujace, kolejnosc wycigania wnioskow logiczna, aczkolwiek...wlasnie to aczkolwiek skonilo mnie do pewnych spostrzezen..... Otoz jak pan slusznie w swoim twierdzeniu udowadnia : tlusty czwartek + paczki = otylosc + wiekszy biust rownanie to jest prawie nie do obalenia uzywajac tradycyjnych metod matematyczno/fizycznych jednakze przy pewnej dozie alkoholu mozna z tego wyciagnac wnioski innej natury...... Jezeli dajmy na to cialo zwiekszy swoja objetosc o 5 % (otylosc) to w tym samym czasie piersi zwieksza swoja wielkosc o 5% w stosunku do swojej objetosci, ale porownujac to do calego ciala (ktore juz sie powiekszylo) w stosunku do jego objetosci zwieksza one swoja objetosc jedynie o skromny procent lub czasami nie daj boze promil - czyli proporcjonalnie do ciala sie zmniejsza.Jedzac paczki powodujemy ze biust sie pomniejsza w stosunku do objetosci ciala wlascicielki. Wstydzil by sie pan wciagac szanowana nauke w pana niecne, szarlatanskie deliberacje podszyte erotyzmem...a fe z wyrazami szacunku jego znajomy przygniotl mnie taka odpowiedzia Nie mogę pozostać głuchy na tak beztroskie deliberacje w tematach naukowych. Bardzo mnie też, porusza negatywnie fakt, iż koledzy nie uzględnili w tym temacie kilku podstawowych teorii, którymi rządzi się dzisiejsza nauka, a mianowicie: 1. Teoria mnogości 2. Teoria wielkich liczb. 3. Sieci neuronowe 4. Teoria względności (wiecznie żywa) I właśnie ta ostatnia ma tu niebagatelne znaczenie, biorąc pod uwagę układ odniesienia którym się tu możemy posłużyć, wychodząc na przeciw przeciętnym Paniom zjadającym pączki. Dajmy na to że osie układu poruszają się w przestrzeni n wymiarowej z prędkością światła , tak więc zakrzywienie lustra fotonów powoduje tutaj znaczny, (powiedziałbym nawet ponadoptymalny) wzrost masy ciała, który dochodzi nawet do do wartości c*q! do potęgi n-tej. Piersi tutaj, przy tych prędkościach wogóle nie odgrywają żadnej roli, ponieważ są rozciągniętete na nieskończenie długiej drodze po której porusza się układ. Nie ma też znaczenia ilość zjedzonych pączków ponieważ wiemy że aksjomat nieskończoność razy nieskończoność równa się nieskończoność co dowodzi że nawet 1 gram zjedzonego pączka, może nam przynieść trylionowe wzrosty wagi ciała, i bilionowej długości piersi. Proszę mi wybaczyć, jeśli uchybiłem gdzieć w obliczeniach, relatywistyka nie jest moją podstawową dziedziną w której pracuje. Miłego dnia życzę i czekam na ujęcie w rozważaniach mojej jak i też innych teorii. Niech NAUKA będzie z nami. prof. EGON i jak tu se robic jaja z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: TLUSTY CZWARTEK za granica IP: *.sympatico.ca 07.02.02, 23:53 w tutejszej piekarni paczkow nie znaja - tak to bywa w malutkich miasteczkach. Upieklam chrusciki/faworki - sa pyszne, zapraszam na uczte ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekster ! zerknijcie jak na poszło ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 00:35 www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=1024718&aid=1024718 www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=1024462&aid=1024462 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teryiaki Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.tnt2.milwaukee.wi.da.uu.net 08.02.02, 04:33 W polskim sklepie zakupilismy dzisiaj :paczki ze sliwkami,paczki z truskawkami posypane cukrem,paczki z ajerkoniakiem polane czekolada i pyszne z wisniami polane lukrem...wszystkie wielkie,pachnace i mieciutkie))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.ne.ch 08.02.02, 16:30 A tutaj - nic, w ciastkarni nawet tego ich smutnego erzatzu , czyli tzw "berlinskich kulek" wczoraj nie bylo !!! Studentm jak bedziesz dalej tak smakowicie opisywal polskie paczki - to cie faktycznie nakarmimy paczkami ze sledziem ¨!!! Do apsika : Niech zyje profesor EGON - najwiekszy surrealista w Necie !!! Wiwat ! I niech nam nieskonczenie rosna dupska i biusty po kazdym 1 gramie paczkow , niech nam sie czasoprzestrzen zakrzywia do woli ! Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mags Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.moodys.com 08.02.02, 16:44 A ja musze sie pochwalic, ze my w kazdy czwartek w firmie mamy tak zwany doughnut day (i sa paczki nawet smakiem i wygladem przypominajace polskie) wiec wczoraj nawet sie ladnie zlozylo...A tak poza tym to w kazda sobote chodze sobie do polskiego sklepu i kupuje te prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
magazyn1 Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? 08.02.02, 18:03 Wczoraj w Szikago w polskich sklepach i piekarniach paczkow bylo, ze tak powiem od zaje....!Kupujacych jeszcze wiecej,oczywiscie "Naszych". Amerykany maja swoj Fat Tuesday(przed sroda popielcowa),napychaja sie "donatsami" ale kudy tym donatsom do naszych "paczusiow". Co do nadzienia to ja np. w ten dzien szukam tylko z roza,ywentualnie malinka.Sa jednak tacy co wprowadzaja nawet z budyniem czy czekuladom!! tfuj! Warto jednak wydac $1.5o za dwa.Donatsy sa w cenie $3.49 z taxem za 12 sztuk,to tyz o czyms swiadzcy no nie? Smacznego sledzika zycze w "ostatki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeK A tak! Carnaval w Rio i Mardi Gras w Nowym Orleani IP: 199.72.137.* 08.02.02, 20:53 Mardi Gras to Tlusty Wtorek. Bylem w obydwoch miejscach, trza zdrowia i tegiej glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Paczki w TORONTO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.02.02, 21:23 Pisze z Toronto. Tlusty czwartek jest tylko w polskiej tradycji, nawet o tym nie pamietalam dzisiaj, przypomnieliscie mi.Tradycyjne polskie, paczki mozna kupic w polskich piekarniach, w niektorych sa rowniez z roza. Swoja droga to chyba nie ma na swiecie bardziej paczkowego kraju niz Kanada. Pelno tu takich Tim Hortonsow i innych gdzie sprzedaje sie paczki,ciasto, kawe, kanapki, nawet ciepla zupke itp. Mozna to rowniez zjesc na miejscu przy stolikach. 12 paczkow kosztuje tylko $4.50. Sa rozne rodzaje z nadzieniem cytrynowym, budyniowym, z czarnymi jagodami bez nadzienia, z jablkami i cynamonem, posypane kolorowymi cukiereczkami, lub z polewa czekoladowa, czekoladowe z orzechami, z miodem rozne. Jak sie kupuje pojedynczo to wychodzi drozej. Paczki jak paczki wiadomo sa slodkie i tuczace. A w polskich sklepach w tlusty czwartek zarowno w Polsce jak i tutaj potrafia byc surowe w srodku. Badzcie ostrozni jesli macie ciagle wyrostek robaczkowy. Mnie zaatakowal wiele lat temu w czasie takiego czwartowo- paczkowego objadania sie . Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia klasyczny paczek 08.02.02, 22:30 klasyczny i jedynie sluszny paczek jest z nadzieniem rozanym. Wszystkie inne to plagiat i niecne imitacje, wiec student nie chwal sie tak barzo. A swoja droga to moglbys podeslac biednej Szwedce paczusie z tymi wariacjami paczkowymi, moze wciagne cos na liste klasykow paczkowych. Moffffka , na ciebia zawsze mozna liczyc, dobrze to wytlumaczylas z ta selma, tfuuu semla. Semla to : bolka drozdzowa, okragla , ze scietym kapelusikiem, w srodku masa migdalowa, na to bita smietana, kapelusik na semle , posypac cukrem pudrem. Don, te paczki z nadzieniem tfuuuu sledzowym to Twoj wynalazek? Taki experyment polsko-szwedzko-hiszpanski? JoeK. a koraliki na Mardi Gras zdazyles kupic? I komu dales? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: klasyczny paczek 08.02.02, 22:44 Jeny Karelko, narobilas mi smaku z tymi swoimi opisami a ja w Gunarssonie dzis nie bylam po semle, ale nic to -postanowilam przy okazji Twojego opisu POKAZAC semle naszym milusinskim czytelnikom gazety: www.algonet.se/~sv/ Paluszki lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: klasyczny paczek 08.02.02, 22:50 no wiesz Mufffka, trzeba lansowac pozytywnie kraj w ktorym sie zyje.Niech nie mysla Polacy , ze u nas na polnocy to bida i chlodA neeee, slodka mandel massa , bita smietanka , no Canadaaa chociaz tylko Sverige ) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: ZAPROSZENIE NA PACZKI DO KANADY DLA SZWEDEK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.02.02, 11:25 Zapraszam panie szwedki na paczusie do Canady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 22:41 alez Wy bulicie kasy za te paczki i do tego pewnie sama chemia w nich, nie to co w Polsce...........tlusto ale prawdziwie Moja mama wczoraj placila za jednego paczka, bez wzgledu na wyglad i nadzienie, w slynnej sieci SPAR : 69 gr !!!!!!!! Czyli jakies 15 centow chyba tych hAmerykanskich za paczka ------ Odpowiedz Link Zgłoś
karelia glodny student 08.02.02, 22:54 sluchaj student, te paczki to Ci sie chyba na rozum rzucily, albo na inna czesc ciala , heheeh 69 69 69 To chyba byla jakas przecena, stare, suche, bez marmelady w srodku, takie z tasmy wielkopiekarniczej hehehe 69 69 69 , oj student jak cos powiesz to boki mozna zrywac ze smiechu, ale klade to na karb Twojej mlodosci i zyciowego niewyrobienia, Ale nie boj zaby, czytaj nas i ucz sie nas , hehehe 69 69 69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: glodny student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 23:03 sorrki za wyrazenie, ale co Pani, Pani Karelio pitolisz ;o))))? No przeciez wiem ile kosztowaly i nie wciskaj mi kiciorow ;o) Mieszkam w Polsce od 22,2 lat i wiem ile co kosztuje... Jestem jednym z tych co tu MIESZKAJA!!!!!!!!! wiec...........??? nadal chcesz mnie balamucic ???? 69 groszy, a ze 69 to jedna z form sexu, to ja juz nic na to nie poradze... a swoja droga to BARDZO przyjemna pozycja !!!!!!!!!! wiem co mowie ! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivana Re: glodny student IP: *.ppp.get2net.dk 08.02.02, 23:43 seks z mlodym studentem w pozycji 69 ,widze ze to pobudzilo fantazje....ale siec spar to discount ,w piekarni na pewno byly drozsze. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: glodny student 08.02.02, 23:49 juz od stuleci wiadomo, ze student biedny ale pan, a fantazje ma ze hoho sam Rockeffeller mu nie dorowna. A "nasz"student to wyjatkowe pachole, zostanie prezesem banku, prezydentem albo stalym gosciem aresztu w Harlemie. Innego wyjscia nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: glodny student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 23:58 tak sie sklada ze SPAR w moim miasteczku korzysta z wyrobow okolicznych piekarni ja zas mam ze SPARem troche do czynienia jesli chodzi o sex 69 noooooooooooooooooooooo to bardzo przyjemna pozycja..........zalezy jeszcze z kim ;o) Jedna Karelia z zachodu myslala strasznie do przodu... Ale na dobre jej to nie wyszlo, dostalo sie jej za wszystko... Teraz za kare choruje i ludzi wokolo denerwuje ;o) a tak powaznie TO POMIMO TEGO ZE JESTES STARSZA ODE MNIE O DOBRYCH PARE LAT TO MASZ 69 BUZIAKA ZA MAILA ;o))))))))))) ales mnie zaskoczyla ;o) student Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwecja Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.cm-upc.chello.se 09.02.02, 02:17 To ok 1 kr, zapalek za to nie kupisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.02, 02:46 Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!! Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o Karelii mojej ukochanej ;o) student Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 02:51 Gość portalu: student napisał(a): > Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!! > Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej > > sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o > Karelii mojej ukochanej ;o) > > student prosze tylko powiedz ze nie jest tak zle z polskim szkolnictwem i NIE jestes studentem kierunku humanistycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.02, 02:56 A moze to Ty dawno nie byles w Polsce ??? bo chyba za bardzo sie tutaj wymadrzasz tutaj........ dla Twojej informacji - nie, nie jestem studentem humanistyki - kierunek jak najbardziej techniczny !!!!!!!!!!!!!! GENIUSZU z zaaaggrrammmanicy... !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 03:00 Gość portalu: student napisał(a): > A moze to Ty dawno nie byles w Polsce ??? bo chyba za bardzo sie tutaj > wymadrzasz tutaj........ > > dla Twojej informacji - nie, nie jestem studentem humanistyki - kierunek jak > najbardziej techniczny !!!!!!!!!!!!!! GENIUSZU z zaaaggrrammmanicy... !!!! > Heh, no to wszystko w pozadku! Co do spraw natchnienia, radzilbym sie poradzic niejakiego p. Minety. Owocnej tworczosci! Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS 09.02.02, 03:52 Gość portalu: student napisał(a): > Dzyzassssssssssss jak nie wierzycie to juz pora przyjechac do Polski !!!!!! > Paczki byly po 69 groszy za jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!! To ostatni moj post w tej > > sprawie, nie bede sie wyklocac o pierdole !!!!!!!!!!! ide wymyslac wierszyki o > Karelii mojej ukochanej ;o) > Drogi studencie, alez nikt tu sie z Toba nie wykloca, napisales, ze kosztuja 69 gr, i sa tanie, wiec Ci pisze co mozesz(nie mozesz) kupic w Szwecji za 1kr, tu semle kosztuja roznie, ale w piekarni swiezutkie -ok 25kr czyli ok 10zl. juz lepiej pisz wierszyki i nje nerwujsja)))))))))))))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galatea Re: OHHHH MY GOOOOODNESSSS IP: *.n.club-internet.fr 09.02.02, 11:19 Witam wszystkich w ostatnia sobote karnawalu! Wy jestescie juz po szalenstwie paczkowo - faworkowym, a ja tu we Francji z utesknieniem czekam na "mardi gras" - czyli "tlusty wtorek", kiedy Wy bedziecie zapewne przy szanownym sledziku. A w ten "mardi gras" u nas jest szalenstwo nalesnikowe - smazy sie ich cale tony, kazdego podrzucajac na patelni, specjalnie do tego celu wylacznie zarezerwowanej, takiej specjalnej, baaaardzo plaskiej , tak, by w locie sie obràocil i spadl na druga strone - NA PATELNIE? OCZYWISCIE, a nie na swiezo wyczyszczona posadzke w kuchni. A zeby bylo mniej banalnie, to w tej garsci, w ktorej trzyma sie "trzymadlo" patelni (francuzi mowia "queue" - ogon - NO? TYLKO BEZ SKOJARZEN PROSZE) sciska sie jeszcze drobna monetke: ongis bylo to "sou", do zeszlzgo roku jeszcze centym (FRANKOWY) a teraz oczywiscie centym, ale €urowy - to oczywiscie na rozmnozenie (centymow i € oczywiscie, a niekoniecznie rodziny). Popija sie to zazwyczaj cydrem (takim musujacym "jabcokiem" albo jakimkolwiek innym bablowcem: np: crément de la Loire w mojej okolicy, "clairette de die" gdzie indziej lub oczywiscie szampanem wszedzie. A Votre santé - ide smazyc, ale jeszcze nie te tlustowtorkowe - dzisiaj beda bretonskie -nie, nie z fasoli a z maki "saracenowej", czyli po prostu gryczanej (szkoda, ze nie ma w Polsce ;- (((() Odpowiedz Link Zgłoś
karelia tylko spokoj;-))) 09.02.02, 12:50 eeeee student, jak ja bym sie chciala tak o wszystko denerwowac to bym dawno zwariowala. A ja jeszcze normalna , chyba )) Wiec jak Cie nerwy trzesa , to hierbatka ziolowa, paczus pyszny, ew chruscik , usmieszek wyrozumienia. I juz wszystko jest OK? Nieprawdaz? Tfoja osobista fanka Carelsita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola do Kaliny IP: *.telia.com 11.02.02, 17:57 Teraz przeczytalam, ze zapraszasz Szwedki na paczki do Kanady, dziekujemy, ale juz chyba za pozno. Bylam zreszta w polskich klubach i obzarlam sie paczkami po 7 koron sztuka jesli to kogos interesuje(2.80 gr). Do tego jablecznik i pierozki oplywajace tluszczem a na koniec jakies australijskie wino z kangurem. bylo fajnie, wytanczylam sie za wszystkie czasy, nie ma to jak polskie chlopaki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: DO TOLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.02, 19:45 Tola naprawde zazdroszcze ci tej zabawy i tych pychot, ktore jadlas. Pozdrawiam serdecznie, a do Canady mozecie wpasc nie tylko na paczki. Fajne dziewczyny z was. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia do Caliny 11.02.02, 19:51 tak wszystkiee??? no to ja juz spiworek pakuje, plecaczek, wygodne gimpadojor( kapcie gimnastyczne czyli adidasy hihihihi) bo chyba nie bedziemy sie obzerac, tylko latac wszedzie?Na piechoteeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola do kaliny IP: *.telia.com 11.02.02, 21:19 Wpadniemy, ale najpierw musze sobie odlozyc na podroz! Przysiegam (slowo harcerza), ze nie bede jadla slodyczy w tym miesiacu! Moze jakis grosz sobie odloze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: DO STUDENTA za 69 groszy. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.02.02, 11:15 Student a w ktorej klasie szkoly podstawowej ty sie uczysz?? $4.50 ( za 12 paczkow) to jest dla przecietnego kanadyjczyka znacznie mniej niz 0.69 zl razy 12= 8.28 dla przecietnego polaka. Zarobki sa tu "troszke" wyzsze niz w Polsce. Skad wiesz co ty jesz razem z tymi pakami???? Bo resztki Czarnobyla to napewno. Myslisz, ze ty nie konsumujesz chemii, genetyki itp. itd. Porzuc zludzania i zacznij zyc jak dorosly czlowiek a nie szczeniak. Ps. W Toronto sprzedaje sie w duzych sklepach( nie polskich) paczki z polska pisownia na opakowaniu( a z ogonkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigwa Re: TLUSTY CZWARTEK w PL - czy za granica takze ? IP: *.proxy.aol.com 10.02.02, 22:03 Gość portalu: student napisał(a): W Polsce jest wiele innych idiotyzmow, nie tylko tluste czwartki. Mnie najbardziej smiesza piesze pielgrzymki z Suwalk do Czestochowy, co tam tlusty czwartek.pigwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: Paczki Day, czy tlusty wtorek(OSTATKI) IP: *.home.cgocable.net 11.02.02, 17:45 A ja bede smazyc paczki ze sliwkowa konfitura, zupelnie takie same , a nawet lepsze niz w najlepszej cukierni warszawskiej.Smazcnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: DO RENKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.02, 19:52 Renka daj prosze przepis, moze i ja sprobuje kiedys upiec paczki, ale nie jestem pewna efektu, jesli chodzi o mnie. To chyba strasznie duzo roboty. Pozdrowionka. Kalina Odpowiedz Link Zgłoś