Dodaj do ulubionych

Jak dogadac niemcowi?

IP: 192.168.100.* 11.02.02, 14:14
Mieszkam w niemczech i mam w klasie dwoch durniow(niemiec i jugol) co zartuja
sobie z polski i z polakow.Probowalem zwracac im delikatnie uwage potem
stanowczo ale to nic nie daje. Jak im dogadac.
Obserwuj wątek
    • zocha1 Re: Jak dogadac niemcowi? 11.02.02, 14:21
      A czy naprawde warto na nich zwracac uwage?
      • Gość: freaknet Re: Jak dogadac niemcowi? IP: 192.168.100.* 11.02.02, 14:28
        Jasne ze warto to przeciesz dotyczy minie i wszystkich polakow
    • Gość: Tadeusz Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 14:29
      Nie wiem jak dogadać Niemcowi ale powiem jak dogadywałem Belgom (oczywiście tym
      z niższej półki). Otóż często spotykałem się z opinią, że Polacy to pijacy lub
      inne komentarze ubliżające nasze nacji. Kilka lat temu (chyba dwa)w Belgii była
      seria przestępstw z udziałem pedofili i ja to wykorzystywałem do bulu. Pytałem
      po prostu czy on też jest pedofilem lub bardziej natrętnych tak nazywałem przy
      jego kolegach. Efekt był piorunujący
      • zocha1 Re: Jak dogadac niemcowi? 11.02.02, 14:33
        No tak,ale w Germanii o pedofilach cisza. Maja jakis innych przestepcow?
        • Gość: mysz Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.ab.hsia.telus.net 12.02.02, 10:48
          zocha1 napisał(a):

> No tak,ale w Germanii o pedofilach cisza. Maja jakis innych przestepcow?

Cisza?.A po co oni jada na wakacje do Azji?.
      • Gość: Reniek Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 14:35
        A ja slyszalem, ze Belgowie maja dlugie nosy. Czy to prawda?
        • zocha1 Re: Jak dogadac niemcowi? 11.02.02, 14:37
          Gość portalu: Reniek napisał(a):

> A ja slyszalem, ze Belgowie maja dlugie nosy. Czy to prawda?

I za to moga ich zamknac w pierdlu?
          • jot-23 Re: Jak dogadac niemcowi? 11.02.02, 16:00
            zocha1 napisał(a):

> Gość portalu: Reniek napisał(a):
            >
            > > A ja slyszalem, ze Belgowie maja dlugie nosy. Czy to prawda?
            >
            > I za to moga ich zamknac w pierdlu?

haha... no jesli trzeba narady grupowej zeby wymyslic haka na niemca to masz
            problem chlopie smile)) chyba sie skonczy na tym ze bedziesz im musial oddawac swoje
            kanapki...
            • Gość: Troy Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.02, 16:09
              Ignoruj,nic prostszego!
    • Gość: zygmunt Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.volkswagen.de 11.02.02, 16:17
      Gość portalu: freaknet napisał(a):

> Mieszkam w niemczech i mam w klasie dwoch durniow(niemiec i jugol) co zartuja
      > sobie z polski i z polakow.Probowalem zwracac im delikatnie uwage potem
      > stanowczo ale to nic nie daje. Jak im dogadac.

Jest taka piosenka zespolu "Die Prinzen" - Deutschland. Wykorzystaj cytaty
      ("Schwein" u.s.w.) Inna metoda to komentarz nt. "Schweinefleisch mit Kartoffeln"

• Gość: Bartosz Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.telia.com 11.02.02, 16:40
        Nie moge pojac jak Jugol moze sie nabijac z Polaka? U nas w Szwecji ,Jugol to zlodziej i nozownik,
        taka maja opinie. Ja osobiscie nigdy nie uznaje takich sadow o innych nacjach, to sa stereotypy!
        Dziwi mnie , ze Jugol moze sie nasmiewac z Polaka. U nas Polacy sa dobrze traktowani i maja dobra
        opinie w odroznieniu od Jugolcow, ktorzy znajduja sie na nizinach spolecznych.
        Jesli chodzi o Niemca, to albo nie jest on rodowitym Niemcem, albo jakis straszny kompleks
        nizszosci nim powoduje.
    • Gość: --Michal Interesujacy problem dla rodzica. IP: *.tiaa-cref.org 11.02.02, 17:25
      Spotkal sie moze ktos z rodzicow z tak sytuacja, co poradziliscie swoim
      pociecha? ..."W czasach mojej mlodosci" to by sie skonczylo mordobiciem,
      oczywiscie teraz rozumiem ze to nie najlepsze rozwiazanie. Prosta droga na sale
      sadowa. Moze sprobowac rozsadnego podejscia i porozmawiac z "delikwentami" na
      spokojnie. Szczeze nie mam pojecia co nalezy zrobic, nie sadze ze pojsie po
      linni narodowej cos momoze. Jakies pomysly? Moze rozwiazac sprawe przez
      przelozonego?
      • jot-23 Re: Interesujacy problem dla rodzica. 11.02.02, 17:30
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Spotkal sie moze ktos z rodzicow z tak sytuacja, co poradziliscie swoim
        > pociecha? ..."W czasach mojej mlodosci" to by sie skonczylo mordobiciem,
        > oczywiscie teraz rozumiem ze to nie najlepsze rozwiazanie. Prosta droga na sale
        >
        > sadowa. Moze sprobowac rozsadnego podejscia i porozmawiac z "delikwentami" na
        > spokojnie. Szczeze nie mam pojecia co nalezy zrobic, nie sadze ze pojsie po
        > linni narodowej cos momoze. Jakies pomysly? Moze rozwiazac sprawe przez
        > przelozonego?

Michal... te sprawy "szkolne" chyba musza byc zalatwiane miedzy samymi
        dzieciakami, bez ingerencji rodzicow, no oczywiscie w rozsadnych granicach.
        Pierwszy istotny problem jaki mi sie nasowa na mysl to zalatwianie problemu za
        kogos...to moze zle rzutowac na przyszlosc. Mysle ze trzeba pogadac z pociecha, i
        generalnie wzmacniac w nim poczucie wlasnej wartosci.
        • Gość: sharky Re: Interesujacy problem dla rodzica. IP: *.lion.dialup.pol.co.uk 12.02.02, 01:04
          Nie wiem jak z Jugolami bo nie znam zadnego, ale Niemcow krew zalewa jak im sie
          przypomina wojne i gazowanie Zydow w Oswiecimiu. Byl w Anglii taki
          serial 'Faulty Towers' z Johnem Cleesem, ktory przedrzeznial Niemcow parodiujac
          Hitlera, i tym samym doprowadzil ich do zalamania...Mysle ze mozna sprobowac
          tego sposobu. Ale moim zdaniem lepiej olac kolesiow. Szkoda zawracac sobie
          glowy zwlaszcza ,ze jeszcze nie raz sie spotkasz sie z mniej lub bardziej
          wrogim nastawieniem do Polakow.
    • Gość: Tadeusz Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 08:19
      Może to wyjdzie ci na dobre. Zycie to wojna, ciągłe potyczki z przeciwnikiem,
      porażki i sukcesy. Ty masz już swój poligon w szkole. Próbuj różnych taktyk i
      straregii. Staraj się walczyć konwencjonalnie nigdy nie używaj ciosów poniżej
      pasa. Nie atakuj na oślep (bez przemyślenia nie odpowiadaj na zaczepki),
      wybierz najczulsze miejsce przeciwnika i wtedy atakuj. Pamiętaj o zachowaniu
      planu "B". Prawdopodobnie te zaczepki są robione pod publikę. Musisz ich
      ośmieszyć przy ich widowni. Pamiętaj zeby ta wojna nie stała sie twoja obsesją
      i celem samym w sobie. Powodzenia.
    • Gość: Beny Re: Jak dogadac niemcowi? IP: 213.68.127.* 12.02.02, 10:04
      Niemiec potrzebuje Pana!
      Daj sie poznac jako jego Pan. Pamietaj rodowici Niemcy sa w glebi duszy
      straszne zamkniecie i boja sie wszystkiego co obce. Trudno na gnoja znalezc
      latwa metode, ale nie przesadzaj z ta "wojna" szkoda czasu. Badz lepszy od
      niego i daj mu to poznac.
      Jak po przegranych Malysza swoim kolegom w pracy zadalem pytanie jaki jest
      synonim do slowa mydlo. Dla tych ktorzy sie nie domyslaja odpowiadalem Zyd.
      Ucielo to natychmiast wszystkie dyskusje.
      • Gość: Baloo Re: To ci chwat !!! IP: *.ne.ch 12.02.02, 10:40
        Gość portalu: Beny napisał(a):

> Jak po przegranych Malysza swoim kolegom w pracy zadalem pytanie jaki jest
        > synonim do slowa mydlo. Dla tych ktorzy sie nie domyslaja odpowiadalem Zyd.
        > Ucielo to natychmiast wszystkie dyskusje.

A tos im powiedzial ! Blyskotliwie, inteligentnie, dowcipnie, kulturalnie... Tyle
        tresci w kilku prostych slowach... Slowem : Wersal, Paniedziejaszku.
        Na pewno jeszcze bardziej Cie za to pokochaja.

Z wyrazami szczerego podziwu

Baloo
        • Gość: Asia Re: Jugo&Szwab IP: 217.19.35.* 12.02.02, 15:53
          Zakompleksione Szwaby bardzo dobrze rozumieja sie z bucami Jugolamismile))))))))))
          .........a Tschusch bleibt Tschusch (Jugo)smile)))))))))))))
          Najlepiej ich olacsmile)))))))))))))
      • Gość: Elf Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.adsl.hansenet.de 12.02.02, 14:53
        Jak po przegranych Malysza swoim kolegom w pracy zadalem pytanie jaki jest

A co ma sportowiec Malysz do Zydow i mydla (wymyslone ntb. dla potrzeb
        propagandowych po wojnie) ?
        Nie dziwie sie, ze ze zdumienia nad taka LOGICZNA ANALOGIA, Niemcy w zdumieniu
        mogli tylko zamilknac ...
      • Gość: --Michal Temu Panu juz dziekujemy. IP: *.tiaa-cref.org 12.02.02, 15:48
        [...]

Temu Panu juz dziekujemy! sad.
        • Gość: Baloo Re: Alez wcale nie !!! IP: *.ne.ch 12.02.02, 16:10
          Alez nie !!! Niech sie freaknet (i my wraz z nim) uczy, jak kulturalnie
          skierowac konwersacje na wlasciwe tory ... i przytloczyc dyskutantow nieodparta
          logika argumentacji ...
          Mozna ich jeszcze potem opluc , i na koniec , korzystajac z zaskoczenia (no i
          tylko wtedy , jesli sa slabsi), skuc im te szwabskie ryje ... O !

Baloo
          • Gość: Don Re: Alez wcale nie !!! IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 17:04
            Gość portalu: Baloo napisał(a):

> Alez nie !!! Niech sie freaknet (i my wraz z nim) uczy, jak kulturalnie
            > skierowac konwersacje na wlasciwe tory ... i przytloczyc dyskutantow nieodparta
            >
            > logika argumentacji ...
            > Mozna ich jeszcze potem opluc , i na koniec , korzystajac z zaskoczenia (no i
            > tylko wtedy , jesli sa slabsi), skuc im te szwabskie ryje ... O !
            >
            > Baloo

Zgadzam sie :nie damy Niemcom pluc nam w twarz ni dziewczyn nam chedozyc.
            Trzeba ostro i bez oporow !Najlepszy argiment : nie rozmawiam z takimi co wojne
            przegrali!! Tu nastepuje lista przegranych wojen i bitew. Mozna tez bic w morde i
            za kazdym razem dodawac-za warszawe,za paryz,za minsk,za saloniki itd az morda
            spuchnie .Nie pomoze ale radoche sie ma.
            • jot-23 Re: Alez wcale nie !!! 12.02.02, 17:05
              Gość portalu: Don napisał(a):

> Gość portalu: Baloo napisał(a):
              >
              > > Alez nie !!! Niech sie freaknet (i my wraz z nim) uczy, jak kulturalnie
              > > skierowac konwersacje na wlasciwe tory ... i przytloczyc dyskutantow nieod
              > parta
              > >
              > > logika argumentacji ...
              > > Mozna ich jeszcze potem opluc , i na koniec , korzystajac z zaskoczenia (n
              > o i
              > > tylko wtedy , jesli sa slabsi), skuc im te szwabskie ryje ... O !
              > >
              > > Baloo
              >
              > Zgadzam sie :nie damy Niemcom pluc nam w twarz ni dziewczyn nam chedozyc.
              > Trzeba ostro i bez oporow !Najlepszy argiment : nie rozmawiam z takimi co wojne
              >
              > przegrali!! Tu nastepuje lista przegranych wojen i bitew. Mozna tez bic w morde
              > i
              > za kazdym razem dodawac-za warszawe,za paryz,za minsk,za saloniki itd az morda
              > spuchnie .Nie pomoze ale radoche sie ma.

Zaczynamy wyliczac od Cedyni oczywiscie!
          • Gość: --Michal ... bicie po pyskach i inne pojedynki IP: *.tiaa-cref.org 12.02.02, 17:12
            IMHO: Bicie po ryju jest niedoceniane i moze nieslusznie pietnowane w
            dzisiejszym swiecie (pod warunkiem ze jest prowadzone wedlug ogolnie znanych
            zasad: nie bic slapszego, nie kopac w jaja, nie drapac itd smile. ), chyba
            bardziej kulturalnie i logicznie jest przylozyc w paszcze niz wyskakiwac z
            tekstami "o mydle" [?] co nie zmienia faktu ze oba rozwiazanie nie sa "bardzo"
            parlamentarne.
      • Gość: ? Re: Benny biedaku ! IP: *.proxy.aol.com 12.02.02, 22:48

> Niemiec potrzebuje Pana!
        > Daj sie poznac jako jego Pan. Pamietaj rodowici Niemcy sa w glebi duszy
        > straszne zamkniecie i boja sie wszystkiego co obce. Trudno na gnoja znalezc
        > latwa metode, ale nie przesadzaj z ta "wojna" szkoda czasu. Badz lepszy od
        > niego i daj mu to poznac.

Rozumiesz znaczenie pojecia kolega?
    • paw_dady Re: Jak dogadac niemcowi? 12.02.02, 21:35
      szkopa zalatw argumentami "demograifcznymi", typu - jak
      mnie wkurzysz powiem kalifowi z kolonii, on zrobi z
      niemcami porzadek albo co sie ze mnie smiejesz myslisz,
      ze albanski dzieciaki, ktore teraz flekuje twojego
      bachora w szkole bede pracowac na twoja emeryture?

a jugolowi powiedz, ze nalepisz mu na dom znaczek
      ambasady chinskiej.
      • Gość: selma Re: Jak dogadac jugolowi IP: *.ppp.get2net.dk 12.02.02, 22:42
        paw_dady napisał(a):

> szkopa zalatw argumentami "demograifcznymi", typu - jak
        > mnie wkurzysz powiem kalifowi z kolonii, on zrobi z
        > niemcami porzadek albo co sie ze mnie smiejesz myslisz,
        > ze albanski dzieciaki, ktore teraz flekuje twojego
        > bachora w szkole bede pracowac na twoja emeryture?
        >
        > a jugolowi powiedz, ze nalepisz mu na dom znaczek
        > ambasady chinskiej.

dla jugola najgorszym wyzywiskiem bedzie:piczka mater ,a na pozegnanie ajdi bre-
        (wont) -na pewno sie odczepi.

• Gość: Don Re: Jak dogadac jugolowi IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 23:18
          Gość portalu: selma napisał(a):

> paw_dady napisał(a):
          >
          > > szkopa zalatw argumentami "demograifcznymi", typu - jak
          > > mnie wkurzysz powiem kalifowi z kolonii, on zrobi z
          > > niemcami porzadek albo co sie ze mnie smiejesz myslisz,
          > > ze albanski dzieciaki, ktore teraz flekuje twojego
          > > bachora w szkole bede pracowac na twoja emeryture?
          > >
          > > a jugolowi powiedz, ze nalepisz mu na dom znaczek
          > > ambasady chinskiej.
          >
          > dla jugola najgorszym wyzywiskiem bedzie:piczka mater ,a na pozegnanie ajdi bre
          > -
          > (wont) -na pewno sie odczepi.
          >
          >
          Nie selmo to ma byc " jebem te majku"
          • Gość: selma Re: Jak dogadac jugolowi IP: *.ppp.get2net.dk 12.02.02, 23:37
            Drogi Donie -wyjales mi to z ust ,wlasnie to mialam na mysli, piczka mater to
            tylko przeklenstwo a to drugie przegoni jugola w sina dal.
            • jot-23 Re: Jak dogadac jugolowi 13.02.02, 00:23
              Gość portalu: selma napisał(a):

> Drogi Donie -wyjales mi to z ust ,wlasnie to mialam na mysli, piczka mater to
              > tylko przeklenstwo a to drugie przegoni jugola w sina dal.

jugole, szkopy, szwaby, jebac ich matki, mydlo, po ryju , swinie ... ot tak
              sobie dla rozrywki bo nie ma co robic wieczorem... zenujace.
              • Gość: Don Re: Jak dogadac jugolowi IP: *.uc.nombres.ttd.es 13.02.02, 00:30
                jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: selma napisał(a):
                >
                > > Drogi Donie -wyjales mi to z ust ,wlasnie to mialam na mysli, piczka mater
                > to
                > > tylko przeklenstwo a to drugie przegoni jugola w sina dal.
                >
                > jugole, szkopy, szwaby, jebac ich matki, mydlo, po ryju , swinie ... ot tak
                > sobie dla rozrywki bo nie ma co robic wieczorem... zenujace.

Jot ,spokojnie ,to dokladnie tak jak napisales z nudow to sie bierze.czasami ma
                sie ochote na glupoty. dobrze ,ze nie wybijamy szyb sasiadom.
                • Gość: Baloo Re: Jak dogadac jugolowi IP: *.ne.ch 13.02.02, 08:46
                  Don, boj sie Boga !
                  Alez w tobie drzemie dzika bestia !
                  Czyzbys piescil mysl wybicia szyby sasiadowi - jugolowi ? I tylko trudno tak
                  jakos zebrac sie w sobie, podniesc kamulca i ... eeech. wink

I dziwia sie potem ludziska, ze przemoc w szkolach, jak tu strae pryki i
                  pryczki (za przeproszeniem) , doradzaja takie rzeczy mlodziezy ... Toz
                  takie "jebem te majku" i tym podobne "Wersaliki" musza obowiazkowo skonczyc sie
                  mordobiciem ... A przypominam, ze tamtych jest dwoch :o))

Freaknet, albo ich olej, albo nekaj (ale za to nieustannie) w taki sposob, zeby
                  nie wiedzieli, za co wlasciwie mogliby ci dac po buzi .... W swiecie doroslych
                  czlekoksztaltnych to sie chyby nazywa "harassement" albo cos w tym stylu ..

Baloo
    • Gość: TYP Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.we.mediaone.net 13.02.02, 02:45

Powiedz niemcowi ze sa nienawidzeni na calym swiecie, a ich wklad historyczny dla
      swiata to komory gazowe, polowa niemcow to pedaly a niemieckie kobiety maja ryje
      jak bomby glebinowe.

Powiedz jugolowi ze jego dziewczyny mozesz kupic za 5 dolarow w Polsce i sie nimi
      handluje jak zywym towarem, najlepsze sa z Belgradu na aukcji pod Warszawa.
      • Gość: TYP Re: Jak dogadac niemcowi? IP: *.we.mediaone.net 13.02.02, 02:49
        Gość portalu: TYP napisał(a):

> Gość portalu: freaknet napisał(a):
        >
        > > Mieszkam w niemczech i mam w klasie dwoch durniow(niemiec i jugol) co zart
        > uja
        > > sobie z polski i z polakow.Probowalem zwracac im delikatnie uwage potem
        > > stanowczo ale to nic nie daje. Jak im dogadac.
        >
        >
        > Powiedz niemcowi ze sa nienawidzeni na calym swiecie, a ich wklad historyczny d
        > la
        > swiata to komory gazowe, polowa niemcow to pedaly a niemieckie kobiety maja ryj
        > e
        > jak bomby glebinowe.
        >
        > Powiedz jugolowi ze jego dziewczyny mozesz kupic za 5 dolarow w Polsce i sie ni
        > mi
        > handluje jak zywym towarem, najlepsze sa z Belgradu na aukcji pod Warszawa.

Jeszcze mozesz dodac ze obydwa kraje - niemcy i jugoslawia to kolonie arabskie, a
        ich kobiety ciagna arabskich jak odkurzacz.
        • jot-23 Re: Jak dogadac niemcowi? 13.02.02, 03:27
          Gość portalu: TYP napisał(a):

> Gość portalu: TYP napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: freaknet napisał(a):
          > >
          > > > Mieszkam w niemczech i mam w klasie dwoch durniow(niemiec i jugol) co
          > zart
          > > uja
          > > > sobie z polski i z polakow.Probowalem zwracac im delikatnie uwage pot
          > em
          > > > stanowczo ale to nic nie daje. Jak im dogadac.
          > >
          > >
          > > Powiedz niemcowi ze sa nienawidzeni na calym swiecie, a ich wklad historyc
          > zny d
          > > la
          > > swiata to komory gazowe, polowa niemcow to pedaly a niemieckie kobiety maj
          > a ryj
          > > e
          > > jak bomby glebinowe.
          > >
          > > Powiedz jugolowi ze jego dziewczyny mozesz kupic za 5 dolarow w Polsce i s
          > ie ni
          > > mi
          > > handluje jak zywym towarem, najlepsze sa z Belgradu na aukcji pod Warszawa
          > .
          >
          >
          > Jeszcze mozesz dodac ze obydwa kraje - niemcy i jugoslawia to kolonie arabskie,
          > a
          > ich kobiety ciagna arabskich jak odkurzacz.

aaaaa teraz poznaje, przeciez to nie kto inny tylko niejaki WARR... tak mi to
          chodzilo po glowie...

• globe Re: Jak dogadac niemcowi? PO CO? 13.02.02, 04:51

Freaknet:

Czy po przeczytaniu powyzszych postow przez ludzi typu selma, Don, TYP i banda
      nie ogarnia cie obrzydzenie. Czy chcesz brac rady od ludzi podobnych to twoich
      szydercow? Czy chcesz sie stac wiekszym durniem niz twoi przesladowcy i "doradcy"?

Ktos rzuci pierwszy kamien, i prosze, nie brakuje chetnych aby dokonczyc brudna
      robote (dla zartu, dla zabicia czasu, z zawisci, ...).
      • Gość: TYP Re: Jak dogadac niemcowi? PO CO? IP: *.we.mediaone.net 13.02.02, 06:02
        globe napisał(a):

> Gość portalu: freaknet napisał(a):
        >
        > > Mieszkam w niemczech i mam w klasie dwoch durniow(niemiec i jugol) co zart
        > uja
        > > sobie z polski i z polakow.Probowalem zwracac im delikatnie uwage potem
        > > stanowczo ale to nic nie daje. Jak im dogadac.
        >
        > Freaknet:
        >
        > Czy po przeczytaniu powyzszych postow przez ludzi typu selma, Don, TYP i banda
        > nie ogarnia cie obrzydzenie. Czy chcesz brac rady od ludzi podobnych to twoich
        > szydercow? Czy chcesz sie stac wiekszym durniem niz twoi przesladowcy i "doradc
        > y"?
        >
        > Ktos rzuci pierwszy kamien, i prosze, nie brakuje chetnych aby dokonczyc brudn
        > a
        > robote (dla zartu, dla zabicia czasu, z zawisci, ...).

A ja nie widze w niczym problemu, trzeba szwabowi i jugolowi dac pieknym za
        nadobne, powiem wiecej trzeba i nalezy to zrobic z wdziecznym usmiechem na
        twarzy.
    • ya_bolek Re: Jak dogadac niemcowi? 13.02.02, 05:42
      Sprobojcie ich olac. Ale spokojnie, bez nerwow. Olac naprawde. Zwrociles
      uwage raz - wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka