boo-boo 29.04.10, 21:55 Szczepilyscie ? Mieszkam w UK i sie zastanwaiam czy szczepic........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Szczepionka BCG 29.04.10, 22:40 Mieszkam w Niemczech , tu juz dawno sie na gruzlice nie szczepi. Koko Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Szczepionka BCG 29.04.10, 22:42 nie. U nas nawet nie szczepia. Chyba tylko w tych najbardziej najezdzanych rejonach typu Londyn bo tam gruzlica powrocila. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Szczepionka BCG 30.04.10, 04:44 w stanach nie szczepia... i na dodatek, ci co byli szczepieni pozniej maja problem z proba tuberkulinowa... zawsze dodatnia... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Szczepionka BCG 30.04.10, 18:40 mieszkam we Francji, u nas jest nieobowazkowa. nie szczepilam dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: Szczepionka BCG 01.05.10, 17:54 Oczywiscie,ze szczepilam dzieci na BCG.Jezdzimy czasami do Polski a tam niestety gruzlica jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Szczepionka BCG 01.05.10, 19:43 Szczepienie p/gruzlicy jest jednym z najbardziej nieskutecznych szczepien szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&id=91&to=szczepionka Warto zapytac znajacego sie na rzeczy lekarza, najlepiej specjalisty chorob plucnych. My z Niemiec, BCG nie jest tutaj nawet na liscie szczepien zalecanych (w odroznieniu od duzo grozniejszych pneumo- i meningokokow, ktore to szczepienie w Pl najczesciej jest traktowane jako "fanaberia" i nie jest refundowane...). Corki nie szczepilam, pediatra tez nie widzi najmniejszej takiej potrzeby. Do Pl tez jezdzimy na dluzsze urlopy, mimo to nie planuje szczepic. Na wszystko inne szczepiona, nawet na "kleszcza" bo strasznie duzo ich u nas na okolicznych lakach hasa ( Odpowiedz Link Zgłoś
iamgosik Re: Szczepionka BCG 13.06.10, 11:14 mieszkam w uk, nie szczepilam. choroba prawie wymarla, a wzrost zachorowan w Londynie jest glownie u emigrantow, i nosicieli aids. Odpowiedz Link Zgłoś
agama77 Re: Szczepionka BCG 13.06.10, 20:39 nie szczepilam. w ogole ograniczylam dziecku szczepienia. mieszkamy w londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Szczepionka BCG 14.06.10, 16:25 a ja jako dziecko przeszlam gruzlice, lezelam niecaly rok w sanatorium. Dziecko moje jest szczepione. Odpowiedz Link Zgłoś
fantastic.mama Re: Szczepionka BCG 20.06.10, 23:09 Oczywiście, że szczepiłam. Zdrowie dziecka to dla mnie piorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Alessia ... 24.06.10, 23:23 ...tak zciekawosci zapytam... upomnialas sie o ta szczepionke ?? W jakim wieku zaszczepili ci malucha ? Ja chcialam moja zaszczepic , bo mielismy podejrzenie choroby u rodziny w Pl . Bylam nawet w Gesundheitamt i nie pozwolili mi , bo nie ma w De szczepionki dla starszych dzieci. A ,ze ta szczepionka jest "zywa" mozliwosc zachorowania jest za duze. Koko Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Alessia ... 25.06.10, 17:25 de.wikipedia.org/wiki/Tuberkulose Mi lekarz tez stanowczo odradzal zaszczepienie malej (urodzona tutaj w De, ma 2,5 lat) bo myslalam o tym szczepieniu, bo w Pl oddzialy tzw. "gruzliczne" nie swieca pustkami. Mimo to - odradzil. Odpowiedz Link Zgłoś