Dodaj do ulubionych

obywatelstwo dla dziecka

30.03.04, 17:02
Mam pytanie do dziewczyn ktore sa maja dzieci z obcokrajowcami: czy dziecko
moze miec dwa obywatelstwa?
Obserwuj wątek
    • asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:21
      to zależy gdzie mieszkasz
      w polsce dziecko prawnie występuje jako obyw. jednego kraju a jeśli ma 2
      obywatelstwa nie musi zrzekać się drugiego .
      moje córki mają 2 obywatelstwa
      polskie i amerykańskie
      urodziły się w polsce .
      pozdrawiam smile
      • diana5 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:27
        Dzieki Asiusmile) dziecko urodzi sie w Polsce, ojciec jest Australijczykiem(nie
        jestesmy malzenstwem) a gdzie bedziemy mieszkac? Jeszcze nie wiemysmile
        • asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:40
          Super smile
          my też nie jesteśmy małżeństwem smile
          ten fakt oczywiście nie przeszkadza w posiadaniu przez dziecko 2.
          obywatelstwa ...
          pozdrawiam smile
          • dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:57
            Jesli dziecko jako pierwsze bedzie mialo polskie obywatelstwo to bez problemu
            moze miec drugie australijskie. Jesli natomiast jako pierwsze mialoby
            australijskie to by miec polskie zgodnie z polskim prawem musialoby sie zrzec
            australijskiego.
            • aitee Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 21:06
              To nieprawda. Poszukaj na forum, było już kilka wątków na ten temat.
              Dziecko urodzone choćby z jednego rodzica Polaka (urodzone niekoniecznie w
              Polsce) dostaje automatycznie obywatelsywo polskie. Nikogo nie interesują
              pozostałe obywatelstwa. W Polsce obowiązuje jedno obywatelstwo, ale oznacza to
              jedynie to, że osoba posiadaja obywatelstwo polskie jest wobec władz polskich
              traktowana jakby innych obywatelstw nie posiadała.
              • dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 22:27
                Aitee moja kolezanka Beata urodzila dziecko w Anglii, tatus Anglik przez co
                dziecko tez od razu otrzymalo obywatelstwo angielskie. Beata nie starala sie o
                polskie obywatelstwo az do momentu gdy jej synek mial 4 latka. Wystapila wtedy
                o przyznanie jej synkowi polskiego obywatelstwa i jako warunek otrzymala
                wlasnie zrzeczenie sie obywatelstwa angielskiego. Powiedziano jej, ze gdyby
                dziecko mialo najpierw polskie obywatelstwo to nie byloby przeszkod w
                posiadaniu drugiego angielskiego. To bylo pare lat temu, moze prawo sie
                zmienilo, a moze ten urzednik cos namieszal. Nie dam sobie glowy za to uciac
                pisze wam tylko jak bylo
              • dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 22:30
                Poszperalam troche w internecie i oto co znalazlam. Ten urzednik nie mial racji
                wymagac zrzeczenia sie obywatelstwa
                Cytuje:
                A. Nabycie obywatelstwa polskiego
                Dziecko, którego przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem polskim, nabywa
                przez urodzenie obywatelstwo polskie z mocy ustawy o obywatelstwie polskim.
                Miejsce urodzenia dziecka nie odgrywa żadnej roli.
                Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś
                obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie.
                Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed konsulem w ciągu trzech
                miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo
                państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa
                tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
                Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z powyższymi zasadami, nabywa
                obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu 16 lat, a przed upływem sześciu
                miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed
                konsulem i konsul wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia. Osoba, która utraciła
                obywatelstwo polskie przez nabycie obywatelstwa obcego wskutek zawarcia
                małżeństwa z cudzoziemcem lub w związku z zawarciem takiego małżeństwa,
                odzyskuje obywatelstwo polskie, jeżeli po ustaniu tego małżeństwa lub jego
                unieważnieniu złoży odpowiednie oświadczenie przed konsulem i konsul wyda
                decyzję o przyjęciu oświadczenia.

Wiec masz racje Aitee
    • asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 07:58
      hej , to jeszcze raz ja .
      dziewczyny , nie mieszajmy już dianie smile
      w jej przypadku dzidziuś będzie miał 2 obywatelstwa bez żadnego problemu !
      miałam DOKŁADNIE taką samą sytuację jak diana i teraz mam w domu " podwójne "
      obywatelki
      ponieważ mieszkamy w PL to lepiej , żeby były w PL Polkami a w USA Amerykankami.
      diana , zapytaj jeszcze w ambasadzie austral. jakie ewentualne dokumenty musisz
      dostarczyć po urodzeniu dzidzusia .
      pa pa
      asia
    • judytak Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 10:05
      dziecko, urodzone w Polsce przez Polkę ma obywatelstwo polskie
      tj. w ciągu chyba trzech miesięcy mogłabyś zadeklarować, że zamiast
      obywatelstwa polskiego wybierasz inne, ale nie zrób tego

czy dziecko posiada drugie obywatelstwo, zależy od przepisów tego drugiego kraju
      jest to sprawa właśnie między tym drugim krajem i jego obywatelami (ojciec
      dziecka i dziecko), państwa polskiego nie należy w to mieszać

u mnie taka strategia się sprawdza :o)

pozdrawiam
      Judyta
      • diana5 Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 12:17
        Dziekuje bardzo, dziewczynysmile)
        Chcialabym aby corka miala dwa obywatelstwa, chociazby dlatego ze na Boze
        Narodzenie mialaby poznac dziadkow z antypodow i po prostu latwiej bedzie z
        podrozowaniem i dostaniem sie do Australii.Tak mniemamsmile
        A na zwiady do ambasady wysle tatusiasmile
        Jeszcze raz dziekuje.
      • kulju Tak naprawde moze miec wiecej niz 2 obywatelstwa 31.03.04, 16:33
        Moj maz np. ma 3 obywatelstwasmile)) (nie ma polskiego), wiec Adas bedzie mial
        polskie, kanadyjskie i amerykanskie. Moj maz ma jeszcze po swojej mamie niemieckie
        Procedura jest prosta, bo potrzebujesz tylko akt urodzenia w przypadku
        kanadyjskiego i amerykanskiego. A polskie Adas bedzie mial po mnie.
        Moim zdaniem im wiecej tym lepiej. Nigdy przeciez nie wiadomo co bedzie sie
        dzialo na swiecie za 10-20 lat.
        Pozdrawiam,
        Magda
        • asiaasia1 Re: Tak naprawde moze miec wiecej do kuliju 31.03.04, 16:46
          kuliju- moj tez ma więcej niż 1 obywatelstwo -czytając twój post, pomyślałam
          sobie , że fajnie byloby , gdyby nasze córki miały 3 obywatelstwa . czy znasz
          jakieś uregulowania prawne dotyczące 3 obywatelstw , czy tak samo się postępuje
          jak w przypadku 2 obywatelstw ? moj partner występuje w polsce jako obywatel
          amerykański .
          pozdr ,asia
          • kulju jak to zrobic ? 31.03.04, 18:20
            Czesc Asia,
            Po prostu nie informujesz np. w moim przypadku Kanady, ze synek ma juz paszport
            amerykanski, w miejsce obywatelstwo dajesz tylko polskie i
            kanadyjski...odwrotnie w ambasadzie amerykanskiej...a juz w Polsce nikt sie tym
            nie interesuje wink))
            W Polsce, w Stanach i Kanadzie mozna miec przepisowo 2 obywatelstwa (ale nie
            wiem czy dotyczy to wszystkich krajow, pewnie nie). Najwazniejsze, zeby dzieci
            dostaly akty urodzenia poszczegolnych krajow, bo na ich podstawie mozesz ubiegac
            sie o paszport itd...
            Adam urodzil sie w Kanadzie i moj maz wybiera sie do ambasady amerykanskiej po
            amerykanski akt urodzenia. Ja w konsulacie polskim skladam wniosek o polski akt
            urodzenia i polski paszport dla synka. A kanadyjskie swiadectwo urodzenia juz ma
            Nie wiem jakie Twoj maz ma obywatelstwa i po jakim czasie mozna ubiegac sie o te
            akty urodzenia.
            Pozdrawiam,
            magda
            • ma.pi Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 18:34
              kulju napisała:

> W Polsce, w Stanach i Kanadzie mozna miec przepisowo 2 obywatelstwa (ale nie
              > wiem czy dotyczy to wszystkich krajow, pewnie nie).

Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo.
              polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli.

A w Kanadzie mozna miec wiecej niz dwa obywatelstwa. Mowi o tym ponizsza ustawa.

www.cic.gc.ca/english/citizen/dualci_e.html
              Pozdr.
              • kulju Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:05
                ma.pi napisała:

> Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo.
                > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli.

Naprawde???!!!Wiesz, ze ja pierwszy raz o tym slysze???
                Myslalam, ze mozna miec 2 obywatelstwa...Wiesz, gdzie mozna o tym poczytac?
                Pozdrawiam,
                Magda
                • ma.pi Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:30
                  kulju napisała:

> ma.pi napisała:
                  >
                  > > Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo.
                  >
                  > > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli.
                  >
                  > Naprawde???!!!Wiesz, ze ja pierwszy raz o tym slysze???
                  > Myslalam, ze mozna miec 2 obywatelstwa...Wiesz, gdzie mozna o tym poczytac?
                  > Pozdrawiam,
                  > Magda

Mozna o tym przeczytac w ustawie o obywatelstwie polskim. Poszperaj w
                  internecie.
                  Tutaj kopiuje odpowiedni punkt tej ustawy. Ta ustawa ciagle obowiazuje. Mimo,
                  ze byly dyskusje nad jej zmiana to zaden rzad po dzien dzisiejszy jej nie
                  zmienil.

USTAWA

z dnia 15 lutego 1962 r.

o obywatelstwie polskim.

(tekst jednolity)

Rozdział 1
                  Obywatele polscy

Art. 1. W dniu wejścia w życie niniejszej ustawy obywatelami polskimi są osoby,
                  które posiadają obywatelstwo polskie na podstawie dotychczasowych przepisów.

Art. 2. Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie
                  uznawany za obywatela innego państwa.

Art. 3. 1. Zawarcie związku małżeńskiego przez obywatela polskiego z osobą, nie
                  będącą obywatelem polskim, nie powoduje zmian w obywatelstwie małżonków.

2. Zmiana obywatelstwa jednego z małżonków nie pociąga za sobą zmiany
                  obywatelstwa drugiego małżonka.

• asiaasia1 Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:44
                    tak , ale rządu polskiego nic nie obchodzi czy i jakie obywatelstwa mają
                    dzieci , które niejako " dziedziczą " niepolskie obywatelstwo po niepolskim
                    rodzicu .
                    moje córki , tak jak pisałam , w polsce są polkami a w usa są obywatelkami
                    amerykańskimi przede wszystkim smileasia
                    • kulju zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 20:47
                      Pan z dzialu prawnego wyjasnil mi, ze mozna miec kilka obywatelstw!! i Polska
                      nie ingeruje kto ma jakie obywatelstwo. Wiec tak jak Asia napisala - w Polsce
                      obywatele Polski podlegaja prawu polskiemu, ale moga miec jeszcze inne
                      obywatelstwa. Czyli cos jest nie tak z ta ustawa....
                      Pozdrawiam,
                      magda
                      • ma.pi Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 21:46
                        kulju napisała:

> Pan z dzialu prawnego wyjasnil mi, ze mozna miec kilka obywatelstw!! i Polska
                        > nie ingeruje kto ma jakie obywatelstwo. Wiec tak jak Asia napisala - w Polsce
                        > obywatele Polski podlegaja prawu polskiemu, ale moga miec jeszcze inne
                        > obywatelstwa. Czyli cos jest nie tak z ta ustawa....
                        > Pozdrawiam,
                        > magda

Chodzi mi o to, ze nie uznaja tego, ze obywatel polski ma rowniez inne
                        obywatelstwa. I w swietle tego ustawa jest OK. I w zwiazku z tym moga np. nie
                        wpuscic(wypusic) pani Kowalskiej do Polski(z Polski) na angielskim paszporcie,
                        tylko wymagac od niej polskiego. I w sumie tak powinni robic, ale ze nie
                        przestrzegaja prawa ktore sami ustanowili to juz inna para kaloszy.

A jak oni niby maja w to ingerowac? Wyslac anonim z pogrozkami np. do rzadu
                        kanadyjskiego zeby Kowalskiemu nie przyznawali takiegoz obywatelstwa.

Takie samo prawo jest w sumie w Kanadzie, z ta roznica, ze oni uznaja inne
                        obywatelstwa Kanadyjczyka, ale w to nie ingeruja. Nawet o tym pisze w ustawie o
                        obywatelstwie. Jezeli dajmy na to osoba ktora ma obywatelstwo kanadyjski i
                        polskie pojedzie do Polski to rzad kanadyjski nie bedzie bronil swojego
                        obywatela w Polsce, bo w tym momencie o jest na terenie kraju swojego innego
                        obywatelstwa. (pewnie pogmatwalam troche).

Teoretycznie obywatel polski moze miec iles tam roznych obywatelstw. Tylko, ze
                        te obywatelstwa nie sa uznawane w Polsce przez polskie prawo.

Pozdr.
                        • daisy123 Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 22:17

Sa reguly, ze mozna posiadac 2 obywatelstwa a nie dopuszcza sie posiadania 3.
                          Pewnie, ze kazdy zalatwia na wlasna reke odpisy aktòw, paszporty itd. Problem
                          jedynie w tym, ze gdy zlapia osobnika (sorry, za tego osobnika, bo pisalyscie,
                          ze to dzieci maja po 3 obywatelstwa)i znajda 3 paszporty na to same imie i
                          nazwisko to sprawa skonczy sie w sadzie.
                          • mrufkaa Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 22:53
                            Daisy, podaj zrodlo, prosze.
              • judytak Re: jak to zrobic ? 01.04.04, 13:52
                ma.pi napisała:

>
                > Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo.
                > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli.
                >

no, przeczytałam ten tekst,
                i zdaje mi się, że w Kanadzie jest tak samo, jak w Polsce, i jak jeszcze w
                wielu krajach na świecie:

a) państwo nie ingeruje w to, czy jego obywatele posiadają inne obywatelstwa,
                czy nie
                b) w konkretnych relacjach, na ogół wskutek umów międzynarodowych, wyklucza się
                podwójne obywatelstwo
                c) osoba, będąca obywatelem danego kraju, przez władze tegoż kraju jest
                traktowana jako jego obywatel, niezależnie od ewentualnie posiadanych innych
                obywatelstw
                (cytat z linku, który ma.pi podała: "whenever you are in a country, that
                recognizes you as a citizen, its laws take priority over the laws of any other
                country of which you are a citizen" - chyba jasne, nie?)

pozdrawiam
                Judyta
                • daisy123 Re: jak to zrobic ? 01.04.04, 23:50
                  "whenever you are in a country, that
                  > recognizes you as a citizen, its laws take priority over the laws of any
                  other
                  > country of which you are a citizen" - chyba jasne, nie?)

W tym linku kraj wystepuje w liczbie pojedynczej, wiec...
                  Ja kiedys rozmawialam z prawnikiem na temat posiadania podwòjnego obywatelstwa
                  i to wlasnie on mnie poinformowal, ze zaden kraj nie dopuszcza posiadania 3
                  obywatlstw. A sa nawet kraje, ktòre dopuszczaja posiadanie tylko jednego.
                  Mam kolege, ktòry mial ten sam problem - byl obywatelem Jugoslawii i Wloch. Po
                  wojnie w Jugoslawii dostal prawo do posiadania obywatelstwa albanskiego po ojcu
                  i bodajze serbskiego po matce. Musial sie zdecydowac jakie chce obywatelstwo
                  zatrzymac bo mieszkajac we Wloszech nie mògl miec 3 paszportòw.
    • aitee Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 23:41
      A czy zastanawiałyście się nad tym, że posiadanie podwójnego czy potrójnego
      obywatelstwa to nie tylko dodatkowy paszport i przywileje, ale i obowiązki?
      Na przykład podatki.
      Znalazłam w internecie informację, że np. każda osoba posiadająca obywatelstwo
      amerykańskie musi wypełniać dokumenty do Tax Return niezależnie od tego gdzie
      mieszka i skąd pochodzą jego dochody (w sensie z jakiego państwa). Nie chodzi o
      płacenie podatku, ale o wypełnienie formularzy itp. Jeżeli zaś ktoś zrzeknie
      się obywatelstwa amerykańskiego np. dla uniknięcia spraw podatkowych - taka
      osoba nie będzie w stanie wjechać do USA nigdy, ani jako turysta ani służbowo.
      Opieram się tutaj na danych z internetu - nie jestem specjalistą. Nie przeraża
      was jednak narzucanie dzieciom takich sytuacji?
      • kulju obywatelstwo a podatki 01.04.04, 01:36
        Moj maz jest amerykaninem i mieszkamy w Kanadzie i tylko w Kanadzie sie rozlicza
        z podatkow. I nie wypelnia amerykanskich formularzy.
        Magda
        • aitee Re: obywatelstwo a podatki 01.04.04, 12:33
          www.bdo.ca/en/library/publications/taxpub/weeklytaxtips/uscitizentax.cfm
          Moze sie przydac...
          Nie znam sie na prawie podatkowym kompletnie, tylko poniewaz sama zamierzam
          zrzec sie obywatelstwa polskiego dla corki - z roznych powodow, zaczelam sie
          zastanawiac jak to jest z tymi obowiazkami zwizanymi z obywatelstwem danego
          kraju...
      • judytak Re: obywatelstwo dla dziecka 01.04.04, 13:58
        płacenie podatków nie wiąże się z obywatelstwem, tylko ze stałym miejscem
        zamieszkania
        tyle, że trzeba się "wymeldować" z kraju swojego obywatelstwa, żeby przestali
        się interesować twoimi podatkami

pozdrawiam
        Judyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka