diana5 30.03.04, 17:02 Mam pytanie do dziewczyn ktore sa maja dzieci z obcokrajowcami: czy dziecko moze miec dwa obywatelstwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:21 to zależy gdzie mieszkasz w polsce dziecko prawnie występuje jako obyw. jednego kraju a jeśli ma 2 obywatelstwa nie musi zrzekać się drugiego . moje córki mają 2 obywatelstwa polskie i amerykańskie urodziły się w polsce . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diana5 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:27 Dzieki Asiu) dziecko urodzi sie w Polsce, ojciec jest Australijczykiem(nie jestesmy malzenstwem) a gdzie bedziemy mieszkac? Jeszcze nie wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:40 Super my też nie jesteśmy małżeństwem ten fakt oczywiście nie przeszkadza w posiadaniu przez dziecko 2. obywatelstwa ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 19:57 Jesli dziecko jako pierwsze bedzie mialo polskie obywatelstwo to bez problemu moze miec drugie australijskie. Jesli natomiast jako pierwsze mialoby australijskie to by miec polskie zgodnie z polskim prawem musialoby sie zrzec australijskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aitee Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 21:06 To nieprawda. Poszukaj na forum, było już kilka wątków na ten temat. Dziecko urodzone choćby z jednego rodzica Polaka (urodzone niekoniecznie w Polsce) dostaje automatycznie obywatelsywo polskie. Nikogo nie interesują pozostałe obywatelstwa. W Polsce obowiązuje jedno obywatelstwo, ale oznacza to jedynie to, że osoba posiadaja obywatelstwo polskie jest wobec władz polskich traktowana jakby innych obywatelstw nie posiadała. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 22:27 Aitee moja kolezanka Beata urodzila dziecko w Anglii, tatus Anglik przez co dziecko tez od razu otrzymalo obywatelstwo angielskie. Beata nie starala sie o polskie obywatelstwo az do momentu gdy jej synek mial 4 latka. Wystapila wtedy o przyznanie jej synkowi polskiego obywatelstwa i jako warunek otrzymala wlasnie zrzeczenie sie obywatelstwa angielskiego. Powiedziano jej, ze gdyby dziecko mialo najpierw polskie obywatelstwo to nie byloby przeszkod w posiadaniu drugiego angielskiego. To bylo pare lat temu, moze prawo sie zmienilo, a moze ten urzednik cos namieszal. Nie dam sobie glowy za to uciac pisze wam tylko jak bylo Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1974kr Re: obywatelstwo dla dziecka 30.03.04, 22:30 Poszperalam troche w internecie i oto co znalazlam. Ten urzednik nie mial racji wymagac zrzeczenia sie obywatelstwa Cytuje: A. Nabycie obywatelstwa polskiego Dziecko, którego przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem polskim, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie z mocy ustawy o obywatelstwie polskim. Miejsce urodzenia dziecka nie odgrywa żadnej roli. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed konsulem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo. Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z powyższymi zasadami, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu 16 lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed konsulem i konsul wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia. Osoba, która utraciła obywatelstwo polskie przez nabycie obywatelstwa obcego wskutek zawarcia małżeństwa z cudzoziemcem lub w związku z zawarciem takiego małżeństwa, odzyskuje obywatelstwo polskie, jeżeli po ustaniu tego małżeństwa lub jego unieważnieniu złoży odpowiednie oświadczenie przed konsulem i konsul wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia. Wiec masz racje Aitee Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 07:58 hej , to jeszcze raz ja . dziewczyny , nie mieszajmy już dianie w jej przypadku dzidziuś będzie miał 2 obywatelstwa bez żadnego problemu ! miałam DOKŁADNIE taką samą sytuację jak diana i teraz mam w domu " podwójne " obywatelki ponieważ mieszkamy w PL to lepiej , żeby były w PL Polkami a w USA Amerykankami. diana , zapytaj jeszcze w ambasadzie austral. jakie ewentualne dokumenty musisz dostarczyć po urodzeniu dzidzusia . pa pa asia Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 10:05 dziecko, urodzone w Polsce przez Polkę ma obywatelstwo polskie tj. w ciągu chyba trzech miesięcy mogłabyś zadeklarować, że zamiast obywatelstwa polskiego wybierasz inne, ale nie zrób tego czy dziecko posiada drugie obywatelstwo, zależy od przepisów tego drugiego kraju jest to sprawa właśnie między tym drugim krajem i jego obywatelami (ojciec dziecka i dziecko), państwa polskiego nie należy w to mieszać u mnie taka strategia się sprawdza :o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
diana5 Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 12:17 Dziekuje bardzo, dziewczyny) Chcialabym aby corka miala dwa obywatelstwa, chociazby dlatego ze na Boze Narodzenie mialaby poznac dziadkow z antypodow i po prostu latwiej bedzie z podrozowaniem i dostaniem sie do Australii.Tak mniemam A na zwiady do ambasady wysle tatusia Jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kulju Tak naprawde moze miec wiecej niz 2 obywatelstwa 31.03.04, 16:33 Moj maz np. ma 3 obywatelstwa)) (nie ma polskiego), wiec Adas bedzie mial polskie, kanadyjskie i amerykanskie. Moj maz ma jeszcze po swojej mamie niemieckie Procedura jest prosta, bo potrzebujesz tylko akt urodzenia w przypadku kanadyjskiego i amerykanskiego. A polskie Adas bedzie mial po mnie. Moim zdaniem im wiecej tym lepiej. Nigdy przeciez nie wiadomo co bedzie sie dzialo na swiecie za 10-20 lat. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Tak naprawde moze miec wiecej do kuliju 31.03.04, 16:46 kuliju- moj tez ma więcej niż 1 obywatelstwo -czytając twój post, pomyślałam sobie , że fajnie byloby , gdyby nasze córki miały 3 obywatelstwa . czy znasz jakieś uregulowania prawne dotyczące 3 obywatelstw , czy tak samo się postępuje jak w przypadku 2 obywatelstw ? moj partner występuje w polsce jako obywatel amerykański . pozdr ,asia Odpowiedz Link Zgłoś
kulju jak to zrobic ? 31.03.04, 18:20 Czesc Asia, Po prostu nie informujesz np. w moim przypadku Kanady, ze synek ma juz paszport amerykanski, w miejsce obywatelstwo dajesz tylko polskie i kanadyjski...odwrotnie w ambasadzie amerykanskiej...a juz w Polsce nikt sie tym nie interesuje )) W Polsce, w Stanach i Kanadzie mozna miec przepisowo 2 obywatelstwa (ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich krajow, pewnie nie). Najwazniejsze, zeby dzieci dostaly akty urodzenia poszczegolnych krajow, bo na ich podstawie mozesz ubiegac sie o paszport itd... Adam urodzil sie w Kanadzie i moj maz wybiera sie do ambasady amerykanskiej po amerykanski akt urodzenia. Ja w konsulacie polskim skladam wniosek o polski akt urodzenia i polski paszport dla synka. A kanadyjskie swiadectwo urodzenia juz ma Nie wiem jakie Twoj maz ma obywatelstwa i po jakim czasie mozna ubiegac sie o te akty urodzenia. Pozdrawiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 18:34 kulju napisała: > W Polsce, w Stanach i Kanadzie mozna miec przepisowo 2 obywatelstwa (ale nie > wiem czy dotyczy to wszystkich krajow, pewnie nie). Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo. polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli. A w Kanadzie mozna miec wiecej niz dwa obywatelstwa. Mowi o tym ponizsza ustawa. www.cic.gc.ca/english/citizen/dualci_e.html Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kulju Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:05 ma.pi napisała: > Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo. > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli. Naprawde???!!!Wiesz, ze ja pierwszy raz o tym slysze??? Myslalam, ze mozna miec 2 obywatelstwa...Wiesz, gdzie mozna o tym poczytac? Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:30 kulju napisała: > ma.pi napisała: > > > Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo. > > > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli. > > Naprawde???!!!Wiesz, ze ja pierwszy raz o tym slysze??? > Myslalam, ze mozna miec 2 obywatelstwa...Wiesz, gdzie mozna o tym poczytac? > Pozdrawiam, > Magda Mozna o tym przeczytac w ustawie o obywatelstwie polskim. Poszperaj w internecie. Tutaj kopiuje odpowiedni punkt tej ustawy. Ta ustawa ciagle obowiazuje. Mimo, ze byly dyskusje nad jej zmiana to zaden rzad po dzien dzisiejszy jej nie zmienil. USTAWA z dnia 15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim. (tekst jednolity) Rozdział 1 Obywatele polscy Art. 1. W dniu wejścia w życie niniejszej ustawy obywatelami polskimi są osoby, które posiadają obywatelstwo polskie na podstawie dotychczasowych przepisów. Art. 2. Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa. Art. 3. 1. Zawarcie związku małżeńskiego przez obywatela polskiego z osobą, nie będącą obywatelem polskim, nie powoduje zmian w obywatelstwie małżonków. 2. Zmiana obywatelstwa jednego z małżonków nie pociąga za sobą zmiany obywatelstwa drugiego małżonka. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: jak to zrobic ? 31.03.04, 20:44 tak , ale rządu polskiego nic nie obchodzi czy i jakie obywatelstwa mają dzieci , które niejako " dziedziczą " niepolskie obywatelstwo po niepolskim rodzicu . moje córki , tak jak pisałam , w polsce są polkami a w usa są obywatelkami amerykańskimi przede wszystkim asia Odpowiedz Link Zgłoś
kulju zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 20:47 Pan z dzialu prawnego wyjasnil mi, ze mozna miec kilka obywatelstw!! i Polska nie ingeruje kto ma jakie obywatelstwo. Wiec tak jak Asia napisala - w Polsce obywatele Polski podlegaja prawu polskiemu, ale moga miec jeszcze inne obywatelstwa. Czyli cos jest nie tak z ta ustawa.... Pozdrawiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 21:46 kulju napisała: > Pan z dzialu prawnego wyjasnil mi, ze mozna miec kilka obywatelstw!! i Polska > nie ingeruje kto ma jakie obywatelstwo. Wiec tak jak Asia napisala - w Polsce > obywatele Polski podlegaja prawu polskiemu, ale moga miec jeszcze inne > obywatelstwa. Czyli cos jest nie tak z ta ustawa.... > Pozdrawiam, > magda Chodzi mi o to, ze nie uznaja tego, ze obywatel polski ma rowniez inne obywatelstwa. I w swietle tego ustawa jest OK. I w zwiazku z tym moga np. nie wpuscic(wypusic) pani Kowalskiej do Polski(z Polski) na angielskim paszporcie, tylko wymagac od niej polskiego. I w sumie tak powinni robic, ale ze nie przestrzegaja prawa ktore sami ustanowili to juz inna para kaloszy. A jak oni niby maja w to ingerowac? Wyslac anonim z pogrozkami np. do rzadu kanadyjskiego zeby Kowalskiemu nie przyznawali takiegoz obywatelstwa. Takie samo prawo jest w sumie w Kanadzie, z ta roznica, ze oni uznaja inne obywatelstwa Kanadyjczyka, ale w to nie ingeruja. Nawet o tym pisze w ustawie o obywatelstwie. Jezeli dajmy na to osoba ktora ma obywatelstwo kanadyjski i polskie pojedzie do Polski to rzad kanadyjski nie bedzie bronil swojego obywatela w Polsce, bo w tym momencie o jest na terenie kraju swojego innego obywatelstwa. (pewnie pogmatwalam troche). Teoretycznie obywatel polski moze miec iles tam roznych obywatelstw. Tylko, ze te obywatelstwa nie sa uznawane w Polsce przez polskie prawo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy123 Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 22:17 Sa reguly, ze mozna posiadac 2 obywatelstwa a nie dopuszcza sie posiadania 3. Pewnie, ze kazdy zalatwia na wlasna reke odpisy aktòw, paszporty itd. Problem jedynie w tym, ze gdy zlapia osobnika (sorry, za tego osobnika, bo pisalyscie, ze to dzieci maja po 3 obywatelstwa)i znajda 3 paszporty na to same imie i nazwisko to sprawa skonczy sie w sadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: zadzwonilam do konsulatu i... 31.03.04, 22:53 Daisy, podaj zrodlo, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: jak to zrobic ? 01.04.04, 13:52 ma.pi napisała: > > Male sprostowanie w Polsce oficjalnie mozna miec tylko jedno obywatelstwo. > polska nie uznaje innych obywatelstw awoich obywateli. > no, przeczytałam ten tekst, i zdaje mi się, że w Kanadzie jest tak samo, jak w Polsce, i jak jeszcze w wielu krajach na świecie: a) państwo nie ingeruje w to, czy jego obywatele posiadają inne obywatelstwa, czy nie b) w konkretnych relacjach, na ogół wskutek umów międzynarodowych, wyklucza się podwójne obywatelstwo c) osoba, będąca obywatelem danego kraju, przez władze tegoż kraju jest traktowana jako jego obywatel, niezależnie od ewentualnie posiadanych innych obywatelstw (cytat z linku, który ma.pi podała: "whenever you are in a country, that recognizes you as a citizen, its laws take priority over the laws of any other country of which you are a citizen" - chyba jasne, nie?) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
daisy123 Re: jak to zrobic ? 01.04.04, 23:50 "whenever you are in a country, that > recognizes you as a citizen, its laws take priority over the laws of any other > country of which you are a citizen" - chyba jasne, nie?) W tym linku kraj wystepuje w liczbie pojedynczej, wiec... Ja kiedys rozmawialam z prawnikiem na temat posiadania podwòjnego obywatelstwa i to wlasnie on mnie poinformowal, ze zaden kraj nie dopuszcza posiadania 3 obywatlstw. A sa nawet kraje, ktòre dopuszczaja posiadanie tylko jednego. Mam kolege, ktòry mial ten sam problem - byl obywatelem Jugoslawii i Wloch. Po wojnie w Jugoslawii dostal prawo do posiadania obywatelstwa albanskiego po ojcu i bodajze serbskiego po matce. Musial sie zdecydowac jakie chce obywatelstwo zatrzymac bo mieszkajac we Wloszech nie mògl miec 3 paszportòw. Odpowiedz Link Zgłoś
aitee Re: obywatelstwo dla dziecka 31.03.04, 23:41 A czy zastanawiałyście się nad tym, że posiadanie podwójnego czy potrójnego obywatelstwa to nie tylko dodatkowy paszport i przywileje, ale i obowiązki? Na przykład podatki. Znalazłam w internecie informację, że np. każda osoba posiadająca obywatelstwo amerykańskie musi wypełniać dokumenty do Tax Return niezależnie od tego gdzie mieszka i skąd pochodzą jego dochody (w sensie z jakiego państwa). Nie chodzi o płacenie podatku, ale o wypełnienie formularzy itp. Jeżeli zaś ktoś zrzeknie się obywatelstwa amerykańskiego np. dla uniknięcia spraw podatkowych - taka osoba nie będzie w stanie wjechać do USA nigdy, ani jako turysta ani służbowo. Opieram się tutaj na danych z internetu - nie jestem specjalistą. Nie przeraża was jednak narzucanie dzieciom takich sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kulju obywatelstwo a podatki 01.04.04, 01:36 Moj maz jest amerykaninem i mieszkamy w Kanadzie i tylko w Kanadzie sie rozlicza z podatkow. I nie wypelnia amerykanskich formularzy. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aitee Re: obywatelstwo a podatki 01.04.04, 12:33 www.bdo.ca/en/library/publications/taxpub/weeklytaxtips/uscitizentax.cfm Moze sie przydac... Nie znam sie na prawie podatkowym kompletnie, tylko poniewaz sama zamierzam zrzec sie obywatelstwa polskiego dla corki - z roznych powodow, zaczelam sie zastanawiac jak to jest z tymi obowiazkami zwizanymi z obywatelstwem danego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: obywatelstwo dla dziecka 01.04.04, 13:58 płacenie podatków nie wiąże się z obywatelstwem, tylko ze stałym miejscem zamieszkania tyle, że trzeba się "wymeldować" z kraju swojego obywatelstwa, żeby przestali się interesować twoimi podatkami pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś