Dodaj do ulubionych

laserowa korekta wady wzroku

IP: 194.129.43.* 08.03.02, 09:52
czy jest na forum ktos, kto doswiadczyl, lub zna kogos, kto zdecydowal sie na
ta operacje(?); czy warto ryzykowac (wada wzroku -6.0)? mysle o tym ostatnio,
bo od dluzszego czasu moje oczy b. cierpia (klima w pokoju bez okien), a w
binoklach czuje sie potwornie (jak pijana); czekam na opinie, dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Troy Re: laserowa korekta wady wzroku IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.02, 11:24
      Gość portalu: pyza napisał(a):

> czy jest na forum ktos, kto doswiadczyl, lub zna kogos, kto zdecydowal sie na
      > ta operacje(?); czy warto ryzykowac (wada wzroku -6.0)? mysle o tym ostatnio,
      > bo od dluzszego czasu moje oczy b. cierpia (klima w pokoju bez okien), a w
      > binoklach czuje sie potwornie (jak pijana); czekam na opinie, dzieki

Ja caly czas o tym mysle. Rowniez mam dosyc moich kontaktow,albo
      bryli. Osobiscie nie znam nikogo,ale czytalem,ze powinno sie ten zabieg
      robic w renomowanych lub znanych klinikach.
      Nigdy w tanszych,zagranicznych (Polska,Wegry,Tajlandia)!!!!!!!!!
    • zaza Pyza 08.03.02, 11:25
      skontaktuj sie ze mna na prywatny adres
      • Gość: ds Re: Pyza IP: 194.203.201.* 08.03.02, 11:40
        > skontaktuj sie ze mna na prywatny adres

A ja moge?
        Tez jestem slepy z podobnym dylematem.
        • zaza Re: Pyza 08.03.02, 12:23
          To moze zalozymy jakis osobny klub?taki ze jak sie bedziemy obijac po scianach,
          bez okularow, to nikt nam nie bedzioe dokuczal!!!????????
        • zaza DS 08.03.02, 12:24
    • Gość: Lilka Re: CZY WARTO RYZYKOWAC? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.02, 15:49
      To zapewne marzenie kazdego w okularach ich nie nosic. Ja sama na szczescie ich
      nosic nie musze, ale moj maz i syn owszem. Co wowczas? Czy skorzystac z
      najnowszych technik operacyjnych??? Powiem szczerze, ze ja bym sie bala. Wiele
      sie slyzy o problemach po takich operacjach, jak chociazby problem z widzeniem
      nocnym ( gorszy po operacji). Komplikacja moze zdarzyc sie zawsze. Czy warto
      ryzykowac??????? Kiedys sama chcialam sie tak udoskonalic, idac do kregarza, bo
      mialam problem z moim kregoslupem po porodzie. 3 miesiace myslalam, ze juz
      nigdy nie bede sie poruszac o wlasnych silach. Wiecie co ja przezylam, ile razy
      walilam sie sama po glowie? Blad nie do wybaczenia, czysta glupota. Pomogly mi
      zagraniczne zastrzyki, ktore uparlam sie sama sobie zaaplikowac, bo lekarze nie
      bardzo umieli mi pomoc. No i pomogly, cos w koncu drgnelo i organizm zaczal sie
      sam regenerowac. Ale po co mi to wszystko bylo, w imie czego tyle bolu i
      strachu, aby byc taka naprawiona kobitka na 100%? Nikt nigdy nie jest na 100%,
      trzeba polubic swoje ulomnosci, robic co sie da aby bylo lepiej, nic jednak na
      sile, trzeba wszystko wywarzyc na spokojnie.Jesli nie ma nic do stracenia to
      rozumiem, ale jesli mozecie ewentualnie wyjsc z gorszym wzrokiem po takiej
      operacji to czy warto ryzykowac? Przeciez widzicie.
    • Gość: tato Re: laserowa korekta wady wzroku IP: 213.156.54.* 08.03.02, 18:07
      Poznalem pare lat temu goscia z wada -4.Zrobil zabieg i widzi do dzisiaj
      dobrze.Fakt,zchudl przy zabigu dziesiec kilo, ale to bylo pare lat temu,mowil
      tez ze teraz robia to zimnym laserem i nie boli.Mozna miec troche problemu gdy
      jest ciemno na dworze ale nie tak jak w okularach.Koszt 1000-1500 euro,wiem bo
      moj brat chce sobie to zrobic.
    • Gość: Jasiu Re: laserowa korekta wady wzroku IP: *.bankofamerica.com 08.03.02, 19:00
      Moja zona (-8.0! od malej dziewczynki) miala JEDEN tylko zabieg dwa lata temu i
      nadal widzi wszystko perfekt. Nawet teraz biedna czasem nie moze sie temu
      nadziwic. Fakt, ze Jej glowna wada nie bylo nieprawidlowe wygiecie "lens"
      (soczewka?), ale sama rogowka, ktora byla grubsza niz normalnie, wiec trudno
      bylo sobie wyobrazic lepsza kandydatke na ten zabieg.

Pare waznych rzeczy:
      Trzeba sie upewnic, ze rogowka nie jest za cienka, bo jak jest to sie horrorow
      po zabiegu spodziewac tylko mozna. Upewnic sie tego mozna w renomowanych
      klinikach, lepiej w wiecej niz jednej dla pewnosci. Zabieg najlepszy to teraz
      jest tzw. LASIK czyli podcinanie rogowki z trzech stron, odkrycie jej,
      podciecie laserem od srodka i powtorne przyklejenie. Bolu jest raczej brak,
      tylko chyba samej paniki jak wiele, szczegolnie jak sobie to czlowiek wyobrazi.
      W USA kliniki dobre z badaniami i dodatkowymi korektami do roku biora za to
      ponad cztery tysiace $. Slyszalem, ze w Kanadzie mozna to zrobic za co najmniej
      polowe ceny na podobnym poziomie. Powodzenia!
    • Gość: Stary Re: laserowa korekta wady wzroku IP: *.clover.com.au 09.03.02, 11:08
      Poszukaj po sieci, uzywajac slowa kluczowego LASIK (Laser In Situ
      Keratomilieusis). Osobiscie uwazam, ze ryzyko wyjscia z gorszym zwrokiem (ponad
      1%) moze sie ewentualnie oplacac komus, kogo wlasnie maja wywalic za
      pograszajacy sie wzrok z posady kapitana Boeinga 747 za $250k rocznie, ale nie
      normalnemu czlowiekowi. Mam wiecej tych dioptrii niz ty, okulary nosze od 40
      lat, a nie zdecydowalbym sie.
      • Gość: horasNJ mialem LASIK IP: *.trnrsv01.nj.comcast.net 11.03.02, 01:20
        ja mialem ten zabieg w sierpniu 2001 i nie narzekam ....cala przyjemnosc to
        1200$ za pare oczu, teraz ok 2000-3000 $, www.columbuslaservision.com
        • Gość: pyza Re: mialem LASIK IP: 194.129.43.* 11.03.02, 10:56
          dzieki wszystkim! jak na razie nie zniechecilam sie, ale jeszcze chwile
          pomysle, pozdrawiam
          • Gość: Biala Re: do Pyzy IP: *.sympatico.ca 11.03.02, 17:21
            Gość portalu: pyza napisał(a):

> dzieki wszystkim! jak na razie nie zniechecilam sie, ale jeszcze chwile
            > pomysle, pozdrawiam

Pyzo,
            nosze okulary od liceum. Lubie je. Powiedzialabym, ze mam na ich punkcie lekkiego
            fiola. Nawet przeciwsloneczne mam korekcyjne. Swietnie w nich widze w
            pomieszczeniach zamknietych wiec zdarza mi sie zapomniec je zmienic i wygladam
            wtedy jak czubek, ha, ha. Ale nie o tym mialo byc
            Moje dwie znajome zrobily sobie taka operacje w Kanadzie. A moze to juz jest
            tylko zabieg? Obie sa bardzo zadowolone. Twierdza, ze dodalo im to pewnosci
            siebie.
            Ja i tak wole cyngle. Pozdrawiam wszystkich okularnikow.

Na marginesie, czy znasz taka stara ksiazeczke pt. "Pyza na polskich drozkach"?
            • Gość: pyza Re: do Bialej IP: 194.129.43.* 11.03.02, 17:37
              taaak! taka okragla pyza, w chustce na glowie - zupelnie jak ja! i nawet bajke
              animowana pamietam! trzymaj sie!
    • drapieznik PyzkaJG 11.03.02, 22:52
      Kilka uwag:

1. Prawda, ze 1% moze sie nie udac ale jeseli tobie sie nie uda to bedzie to
      dla ciebie 100%.

2. Mialem operacje Lasik 2 lata temu. Wspaniala rzecz. Koszt ok $3k za pare
      oczu.

3. Moga byc problemy z jazda w samochodem w nocy. Ja - o dziwo ich nie mam i
      uwielbiam jazde noca.

4. Bol jak sk. Malo nie umarlem z bolu. Potem sie okazalo, ze trzeba bylo wziac
      tabletke przeciwbolowa, a ja twardziel powiedzialem ze nie...

5. Najlepsze, ze korekcja byla na widzenie w dali a powiedzieli mi ze bede
      musial miec oklary do czytania. No, dobra, zgodzilem sie z tym. Po operacji
      zaczalem szukac tanich okularow do czytania a wszystko po $200- $300 dolarow.
      obszedlem wszystkich optykow a te te sk. wszedzie to samo. Zawzialem sie i
      powiedzialem (do siebie): nie po to robilem operacje zeby nisic okulary.
      Wtedy nie widzialem nawet klawiatury. Trwalo tak kilka miesiecy i nagle, powoli
      wzrok wrocil do normy. najlepsze bylo jak czekalem na okuliste w gabinecie i
      czytalem gazete w przyciemnionej poczekalni: jak pana wzrok?? Oh, widze ze
      bardzo dobrze, bo czyt apan gazete. Byl bardzo zdziwiony,z e rowniez moge
      czytac bez okularow.

6. Jak wybrac lekarza? Musi miec 250 do 300 operacji MINIUMUM za soba. Tylko
      jak to sprawdzic.

7. Moj kolega zrobil te operacje z tym samym lekarzem i nosi okulary ale
      podejrzewam dlatego ze kupil tanio okulary do czytania. Jest o 10 lat mlodszy.

8. Czy warto? Nie tyle,z e warto tylko kiedy mozesz sobie na to pozwolic.
      Proponuje jednak wziac urlop, zeby wzrok doszedl do siebie.

9. Badanie topografii oka jest za darmo. Wyglada to tak samo jak topografia np.
      gory.

10. Odradzam goraco Canade jako miejsce operacji.

Zbadaj, pytaj, odkladaj $ i zrob cos dla siebie fajnego. Dla mnie byly to
      najlepiej wydane pieniadze w zyciu.

Mam teraz ubaw jak mi przysylaja kupony z Lenscrafters.

A zdecydowalem sie na to z pobudek dosyc niskich: nie chcieli mi dac znizki na
      nowe okulary. Jest to polska cecha, ze moga nam jezdzic po glowie do czasu.
      • Gość: Jean Re: PyzkaJG IP: *.client.attbi.com 12.03.02, 17:49
        Ty chyba jestes chory.
        Ja goraco polecam Kanade bo uzywaja ta sama technike co w US i tamtejsi lekarze
        byli prawie na pewno trenowani w US jest tylko znacznie taniej co chyba nie
        jest wada.
        A przy okazji porownaj sobie ceny lekarstw w US i Kanadzie.
        Nic dziwnego, ze na internecje istnieje dziesiatki firm kanadyjskich gdzie to
        samo lekarstwo kosztuje w Kanadzie duzo, duzo taniej niz w US.
        Tysiace amerykanow korzysta z tej mozliwosci doprowadzajac do dzikiego szalu
        amerykanskich aptekarzy
        • drapieznik Droga Jean, 12.03.02, 20:39
          Coz cie tak ruszylo? O jakiej chorobie ty majaczysz?

Jezeli chodzi o Canade w sprawie operacji Lasik, to OSOBISCIE odrodzam takie
          oszczednosci dla osoby w USA. Osoba w Kanadzie czy w innym kraju musi podjac te
          decyzje sama. Majc mozliwosci wyboru, namawiam zeby nie probowac oszczedzac na
          lekarzu okuliscie.

Ja tez bylem pod wplywem tych ogloszen ze w Kanadzie taniej i o malo nie
          podjalem zlej decyzji. Lekarz okulista mojej kolezanki nawial w drugi koniec
          Canady jak mu sie grunt zaczal palic pod nogami a dziewczyna zostala z polslepa
          i z infekcja na drugie oko.

Na temat cen lekow sie nie wypowiadam, bo nie wiem. Nie kupuje zadnych lekow, w
          tym rowniez kanadyjskich i amerykanskich. Jedna cholera no i tak jest taniej.
          Taki lek mozna porownac do Wbijania gwozdzia w stope, potem go wyjmuja i mowia,
          ze wszystko jest dobrze.

Nie wiedzialem, ze jest az tak tanio z tymi lekami w Kanadzie. Dziekuje
          za "tip. Sprawdze gdy bedzie okazja i wtedy cieplo o tobie pomysle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka