Dodaj do ulubionych

co zabrać do Stanów?

04.06.04, 21:01
Dziewczyny, proszę o radę. Wyjeżdżamy niedługo na kilka lat do Stanów, mąż
będzie tam pracował. Jadą z nami nasze dwie córeczki, 3,5 roku i roczek.
Poradźcie, jak sie spakować? Co wziąć na początek? Na pewno te z Was, które
się przeprowadzały z dziećmi, mają jakieś doświadczenia, przemyślenia - jak
się pakowałyście? Znajomi bombardują nas różnymi radami: weźcie kołdrę wink,
weźcie to, nie bierzcie tamtego...
I jak najlepiej przesłać rzeczy - statkiem? nadbagaż w samolocie? Będę
wdięczna za wszystkie rady smile
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: co zabrać do Stanów? 04.06.04, 22:33
      Po pierwsze napisz w jaki rejon sie wybieracie!, a po drugie gdziekolwiek to by nie bylo nie biez
      garsonek i szpilek bo tu nie ma sie gdzie w tym pokazac smile) Poza tym tu sie raczej spi pod
      przescieradlem wink
      • ewagrant Re: co zabrać do Stanów? 05.06.04, 03:02
        Fakt te przescieradla sa tragiczne. Ja kupilam koldre w Ikei. leciutka milutka.
        Ale bez przesady koldry sa w sklepach. Things and Linens maja kolder od
        zawalenia. Drogie tylko cholerstwo.
        • edytkus Re: co zabrać do Stanów? 05.06.04, 04:32
          ewagrant napisała:

> Fakt te przescieradla sa tragiczne. Ja kupilam koldre w Ikei. leciutka milutka.

Ja mam koldre z jakiegos malego sklepu, za to poszewki z Ikei i niestety ale poszewki nie pasuja
          idealnie (ale nie jest tragicznie). Trzeba wyjasnic ze koldry tu sa ale czesto sluza za ozdobe, maja taki
          sam desen jak reszta poscieli (zaslonki, chodniki etc etc. smile))) i nie naklada sie juz na nie poszewek. Ja
          kiedys dostalam sliczny haftowany komplet poszewek z Polski, ktory wciaz spoczywa w oryginalnym
          opakowaniu poniewaz nie pasuje rozmiarem na amerykanskie poduszki i koldre.
      • ewagrant Re: co zabrać do Stanów? 05.06.04, 03:06
        edytkus napisała:

> Po pierwsze napisz w jaki rejon sie wybieracie!, a po drugie gdziekolwiek to
        by
        > nie bylo nie biez
        > garsonek i szpilek bo tu nie ma sie gdzie w tym pokazac smile) Poza tym tu sie
        ra
        > czej spi pod
        > przescieradlem wink

Zamiast szpilek i garsonek (powala mnie to slowo ha ha ) proponuje klapki i
        spodnie bojowkismile)))) To jesli nie chcesz sie wyrozniac z tlumu. Jesli chcesz
        wez jedno i drugie.
        >
    • wilga_kasia Re: co zabrać do Stanów? 05.06.04, 18:50
      Dziękuję za wyjaśnienie problemu kołder wink
      Jedziemy do Columbus, Ohio. Szpilek i garsonek na szczęście nie lubię i nie
      posiadam smile
      A co z koszulami męża? Mąż będzie pracował na uniwersytecie, w laboratorium.
      Czy zaopatrzyć go jeszcze w ubrania w Polsce, czy kupić już na miejscu (myślę
      np. o porządniejszych spodniach).
      A czy wiecie, jak najlepiej przesłać rzeczy? My pewnie będziemy mieli trochę
      książek, bo ja będę je potrzebowała do pracy.
      Na miejscu będziemy musieli wynająć jakieś lokum i pewnie je umeblować,
      urządzić. Będziemy potrzebowali łóżeczka dla dzieciaków. To wszystko będziemy
      musieli załatwić dosyć szybko. Może mogłybyście mi poradzić, gdzie najlepiej
      się zaopatrywać? A jak z fotelikami samochodowymi? Czy wybór jest taki sam,
      jak u nas? Jakie najlepiej kupić?
      Mam jeszcze jedno pytanko: czy któraś z Was leciała sama z dwojgiem małych
      dzieci? Zastanawiamy się, czy nie byłoby najlepiej, gdyby mąż poleciał ze dwa
      tygodnie wcześniej, żeby pozałatwiać pierwsze sprawy, a ja bym potem
      przyleciała z maluchami. Tylko czy to da się przeżyć?
      • edytkus Re: co zabrać do Stanów? 06.06.04, 00:16
        wilga_kasia napisała:

> > A co z koszulami męża? Mąż będzie pracował na uniwersytecie, w laboratorium.
        > Czy zaopatrzyć go jeszcze w ubrania w Polsce, czy kupić już na miejscu (myślę
        > np. o porządniejszych spodniach).

W laboratorium porzadne spodnie nie potrzebne smile) NIe no na serio, moi profesorowie albo sa ubrani
        na luzie (dzinsy i koszulki) albo utkneli gdzies w latach osiemdziesiatych smile)) Tylko JEDEN nosi krawat
        ale nie do garnituru.

Będziemy potrzebowali łóżeczka dla dzieciaków. To wszystko będziemy
        > musieli załatwić dosyć szybko. Może mogłybyście mi poradzić, gdzie najlepiej
        > się zaopatrywać? A jak z fotelikami samochodowymi? Czy wybór jest taki sam,
        > jak u nas? Jakie najlepiej kupić?

To wszystko mozesz kupic za jednym zamachem w babiesrus: www.amazon.com/exec/obidos/
        tg/browse/-/540744/ref%3Drd%5Fbru%5Fhp%5FSTE/002-1384407-4856810 Na tej stronie mozesz
        znalezc opinie uzytkownikow. Moim zdaniem lepiej jest kupic fotelki tutaj niz w Polsce, bo tutaj one
        faktycznie sa testowane a nie tylko atestowane. A na jaki wiek foteliki potrzebujesz? Dla niemowlat
        polecam Graco Snugride, potem Evenflow Triumph5 albo cos z Britaxow. Mebelki mozesz tez kupic w
        Ikei.

> Mam jeszcze jedno pytanko: czy któraś z Was leciała sama z dwojgiem małych
        > dzieci? Zastanawiamy się, czy nie byłoby najlepiej, gdyby mąż poleciał ze dwa
        > tygodnie wcześniej, żeby pozałatwiać pierwsze sprawy, a ja bym potem
        > przyleciała z maluchami. Tylko czy to da się przeżyć?
        >
        Nie mam doswiadczenia w tej kwestii. Moim zdnaiem lepiej bedzie jesli Twoj maz pojedzie pierwszy a
        Ty za nim na gotowe. Ale najprawdopobniej umeczysz sie w podrozy z dziecmi (ale to tylko kilka
        godzin).
        • ewap_mama_alexa Re: co zabrać do Stanów? 08.06.04, 23:13
          Foteliki beda potrzebne juz w podrozy z lotniska, bo bez nich dzieci samochodem
          wozic nie wolno,wiec wariant kupienia ich w Stanach mozliwy jest jesli maz Kasi
          poleci najpierw sam.
          IKEA niestet nie wszedzie jest, zdaje mi sie ze w Columbus,OH nie ma, natomiast
          za wysylke przy zamawianiu z katalogu badz internetu zdzieraja potwornie (mniej
          wiecej tyle co za towar). Lozeczka dla dzieci mozna chyba niedrogo kupic w
          sklepach typu Once Upon a Child, chili "stuff with previous experience".
          To moje trzy grosze...

pozdr

Ewa
      • mamamichelle Re: co zabrać do Stanów? 08.06.04, 18:29
        Odpowiadasz na :
        wilga_kasia napisała:

> Dziękuję za wyjaśnienie problemu kołder wink
        > Jedziemy do Columbus, Ohio. Szpilek i garsonek na szczęście nie lubię i nie
        > posiadam smile
        > A co z koszulami męża? Mąż będzie pracował na uniwersytecie, w laboratorium.
        > Czy zaopatrzyć go jeszcze w ubrania w Polsce, czy kupić już na miejscu (myślę
        > np. o porządniejszych spodniach).

Ja proponuje wziasc koszule i spodnie garniturowe z Polski, maz twierdzi ze w
        Polsce te rzeczy sa tansze i o wiele ladniejsze niz tutaj.Moj maz pare koszul
        tutaj sobie kupil a reszte sprowadzil sobie z Polski . I wlasnie te
        sprowadzone z Polski wszystkim sie podobaly i pytali go znajomi, gdzie sobie
        kupil koszule i krawaty: -)))))
    • mk.tarch Re: co zabrać do Stanów? 07.06.04, 21:13
      Przede wszystkim dziwie ze ze piszecie o koldrach czy o ubranich .Bron boze tego nie neguje
      ale to nie jest wazne, mozna to kupic wszedzie i co chcesz.
      Ja przyjechalam 1,5 roku z malutkim dzieckiem do Stanow i teraz Ty bedziesz w takiej sytuacji
      jak ja bylam.Musisz sie przygotowac ze tutaj wszystko jest inne w sklepach od jedzenia po
      lekarstwa i kosmetyki.Malo mozna dostac cos Europejskiego.Obce nazwy i przystosowanie.
      Zajelo mi duzo czasu aby sie rozejrzec i poznac ceny(aby nie wydac majatku-trzeba trafiac na
      dobre okazje) tym bardziej ze dzieci nie masz komu zostawic i musisz wszedzie je zabierac.
      Przede wszystkim wez ze soba kosmetyki dla siebie i dzieci ktore Ci wystarcza przez pierwsze
      miesiace.Pozniej mozesz nie dostac te ktore lubisz ,tam gdzie jedziesz.Moze sie stac ze
      ktores z Was zachoruje wiec wez ze soba cos na przeziebienie i grype to co lubisz i dobrze
      tolerujesz.Tutaj jest tak duzo roznych medykamentow ze staniesz przed polka i nie bedziesz
      wiedziala co wziasc.Potem juz bedziesz sie orientowac.Tak samo jak macie jakies szczegolne
      przypadlosci np. alergie, astme i inne tez wescie ze soba na pierwsze miesiace.Bedziesz
      spokojna ze masz wszystko pod reka bo napewno po przyjezdzie nie bedziesz miala na nic
      czasu.
      Moze wyda sie to glupie ale w Polsce nie bylo problemem dla mnie kupic henny do brwi tutaj nie
      moglam kupic nigdzie i nikt o tym nie slyszal.Co jakis czas dostaje od mojej mamy w liscie.
      Wiec przemysl tak naprawde co uzywasz najczesciej i co lubisz.
      Tylko nie bierz ze soba za duzo gdyz na lotnisku moga Ci zabrac.
      Taka jest moja opinia, jak masz jakies watpliwosci to pisz.
      Pamietaj ze tutaj w Ameryce jest za duzo cukru, soli i tluszczu i ludzie w mniejszych miastach
      nie ubieraja sie wcale elegancko, profesorowie na uniwersytetach chodza w ogroniczkach a na
      urodziny do kogos przychodzi sie w klapkach i szortach.
      Monika

• wilga_kasia Re: co zabrać do Stanów? 07.06.04, 21:35
      Dziękuję. O lekarstwach pomyślałam, ale o kosmetykach nie, wezmę to zatem pod
      uwagę.
      Edytkus, dziękuję za link, zajrzę tam zaraz.
    • wilga_kasia Re: co zabrać do Stanów? 09.06.04, 08:40
      Jeszcze o fotelikach: będę potrzebować dwa, jeden dla prawie 4-latki, 16 kg i
      ok. 100 cm, a drugi dla rocznego malucha. Możecie poradzić mi coś konkretnego?
      jakich Wy używacie? Chcemy dosyć dużo jeździć, więc zależy mi na
      bezpieczeństwie i wwygodzie.
      • mk.tarch Re: co zabrać do Stanów? 11.06.04, 22:52
        Sorki ze tak pozno odpisuje ale nie wchodzilam ostatnio na forum.
        Moim zdaniem jezeli bedziesz leciec tylko samolotem to mozesz zabrac ze soba foteliki.Ja tak
        zrobilam i jeszcze wzielam wozek ktory okazal sie niezbedny w podrozy.Mielismy jedna
        przesiadke.Musisz pamietac ze w Stanach jezeli bedziesz jechac samochodem nawet
        pierwszego dnia musisz miec fotelik, tutaj jest to bardzo restrykcyjne(mam nadzieje ze dobrego
        slowa uzylam) i znowu bedziesz miala problem z glowy z szukaniem fotelikow po przyjezdzie.
        Ale jezeli postanowisz kupic tutaj to sa w wiekszych supermarketach od ceny 40dol. do ponad
        100dol. w zaleznosci od wielkosci.Przewazaja Graco i Cosco.Zreszta wszystkie firmy sa dobre.
        powodzenia Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka