Dodaj do ulubionych

zmowa Chinczykow z CIA....

17.08.12, 21:15
~big_grinDD:
USA w czolowce...!?Toz to jakas przesada. Od dawna bowiem wiadomo ze UJ i UW sa o wiele lepsze od najlepszej uczelni amerykanskiej (i ze wyksztalceni w tych dwoch polskich uczelniach geniusze to... geniusze..........)... Przeciez USA to taki (podobno) prymitywny kraj a Amerykanie to (podobno) glupole. A tu raptem takie zestawienie!? Amerykanskie wyzsze uczelnie najlepsze na swiecie!!?? Nic, tylko musi jakas zmowa Chinczykow z CIA (ktore niewatpliwie przekupila chinoli tworzacych ten ranking umieszczajac uczelnie amerykanskie w swiatowej czolowce a uczelnie polskie w grupie pozycji w swiecie miedzy 300 a 400......

Szanghajski ranking uczelni 2012

Uniwersytet Harvarda jest najlepszą uczelnią na świecie. Polskie uniwersytety dopiero w czwartej setce. Ogłoszony został ranking szanghajski najlepszych uczelni na świecie w 2012 roku.
W grupie wyróżnionych polskich uczelni znalazły się Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Jagielloński. Eksperci umieścili polskie uczelnie dopiero w czwartej setce. Redaktor naczelni miesięcznika Perspektywy Przemysław Siwiński uważa, że to mimo wszystko całkiem niezły wynik polskich szkół wyższych. Zwraca uwagę, że polskie uczelnie cały czas się rozwijają, ale te z czołówki światowej rozwijają się szybciej, dlatego trudno jest polskim uczelniom wskoczyć na wyższe miejsce w rankingu.

biznes.onet.pl/forum/szanghajski-ranking-uczelni-2012,2,709499,0,czytaj-strumien.html
ekhm...:
Dlaczego te skurczybyki Amerykanie zawsze we wszystkim prawie musza byc najlepsi? Nwet medali na IO2012 w Londynie najwiecej w kazdym z trzech kolorow zdobyli. No i to zestawiienie uczelniane... Dlaczego my Polacy takich osiagow nie mamy? Przeciez jestesmy (podobno) we wszystkim lepsi i (podobno) madrzejsi od Amerykanow. Czy moze mnie ktos oswiecic w tej materii?
Obserwuj wątek
    • stokrotka_stokowa Re: zmowa Chinczykow z CIA.... 17.08.12, 22:09
      ten ranking to jest taki mniej wiecej jak moj albo twoj.Np niemieckie szkoly sa powyzej 200. Do tej pory tak bylo ze ludzie w 3-cim swiecie pchali swoje pociechy na studia do ameryki i placili gotowka bo wierzyli ze pociechy po powrocie beda kapitanami wasnych gospodarek. Niestety to sie zmienia szybko, w miare jak sie okazuje ze nie wszystko zloto co sie swieci a mieni sie tepym odblaskiem twardego jak orzech wolframu a nie miekkiego jak g. zlota.
    • starypierdola Wyjasnie Ci to, doby czlowieku! 17.08.12, 22:54
      Pomysl: Kto byl najlepszym olimpijczykiem?

Odpowiedz: zalezy .... w jakiej dziedzinie?

Pomysl: jaki kraj jest najlepszy do zycia?

Odpowiedz: zalezy .... pod jakim wzgledem? Jesli pod wzgledem pogody to Kanada sie nie liczy.

Ta chinska ocena o ktorej piszesz jest tez oparta na szeregu kryteriow, z ktorych wiele jest dla wiekszosci ludzi nieistotne.

Np. jakosc nauczania na poziomie 'undergraduate' ....
      ....nie wchodzi w ocene. A przeciez wiekszosc uniwersytetow powolana jest DO KSZTALCENIA. Gdybys choc troche znal Harward to wiedzial bys ze wiele wykaldow (na 'undergraduate level') prowadzone jest przez (chinskich?) graduate students ktorzy zastepuja swych profesorow mimo ze ledwo ze ledwo znaja angielski; jesli juz jakis 'wielki' profesor cos wyklada to dla klasy kilkusetosobowej bez prawie zadnego kontaktu / konsultacji ze studentami. Czyli biorac pod uwage jakosc nauczania 'undergraduate' to prawie ze samo dno.

Moglbm podac jeszcze inne przyklady, np. jakosc nauczania polskiego czy literatury polskiej, czy zasad polskiej gospodarki. Albo zalozmy ze chcesz studiowac np. inzynierie gornicza, gornictwo naftowe czy geodezje gornicza. Tez mialbys pecha bo takich kierunkow Harward nie oferuje.

Czyli ze dla przecietnego polskiego studenta, ktory przy tym nie bardzo mowi po angielsku, tak UJ jak i UW sa zdecydowanie lepsze.

Glownym kryterium w 'chinskiej' ocenie jest szereg kryteriow zwiazanych z badaniami (research), ktore sa dla 'undergraduates' czy dla Polakow nieistotne. Wiaza sie one glownie z wydatkami na research (badania), z iloscia publikacji (glownie po angielsku), itp. Poczytaj co i jak,

Juz pomijam ze po Chinsku USA to Mei Guo ('piekny kraj') co tez rzutuje na ocene.

Czyli sam widzisz ze stwierdzenie 'Kanada to najlepszy kraj na swiecie', czy 'Harward to najlepszy uniwersytet na swiecie' nie jest prawdziwe jesli nie napiszesz co oceniasz.

Mam nadzieje ze se zastanowisz nad powyzszym

Twoj nauczyciel i korektor
      SP
      • ratpole Re: Wyjasnie Ci to, doby czlowieku! 17.08.12, 23:04
        starypie... napisał:

> Czyli sam widzisz ze stwierdzenie 'Kanada to najlepszy kraj na swiecie', czy 'H
        > arward to najlepszy uniwersytet na swiecie' nie jest prawdziwe jesli nie napis
        > zesz co oceniasz.

To moze ja napisze co oceniam?
        Oceniam durnego polackiego ciecia po Harvardzie, Oxfrodzie, AGH, KULu i SGPiSie, pyerdolace glupoty sie po forach i twierdze, ze jest gluipsze od donka hehehe

> Mam nadzieje ze se zastanowisz nad powyzszym

Szkoda gadac, jakbys sie mogl zastanowic to juz dawno strzelibys sobie w durny cymbal

> Twoj nauczyciel i korektor

Korektorze, skorektuj sie sam hehehe
        • starypierdola Kto jest najwiekszym psycholem na forach Gazety? 18.08.12, 04:53
          Wypowiedzcie sie, dawajcie kandydatow.

Jak wskazuje powyzszy wpis. jak i inne jego wpisy, niejaki Ratpole jest chyba jednym z najpowazniejszych kandydatow.

Czlowiek nawiedzony, opetany poczuciem wlasnej waznosci i prawomyslnosci, pelen kompleksow szczura ktory uciekls z okretu o ktorym myslal ze tonie ....

Jacys inni konkurenci?

Wasz SP
          • stokrotka_stokowa Re: Kto jest najwiekszym psycholem na forach Gaze 18.08.12, 04:57
            moze mial ciezki dzien? Nie wiesz przeciez, moze ma akurat chore dziecko czy jakis wypadek... ech faceci, wam to testosteron zawsze buzuje w glowach...
            • starypierdola Zwykly psychol ... 20.08.12, 08:36
              ... dla ktorego kazdy dzien jest ciezkisad

Diagnostyk SP
              • stokrotka_stokowa krol psycholi 20.08.12, 14:22
                przyznaje ci racje. usilowalam w nim widziec zagubionego czlowieka a to jest po prostu wsciekle zwierze latajace luzem bez kaganca. Roznych widzialam w zyciu ale ten to powinien byc krolem psycholi z wieloma nikami
      • stokrotka_stokowa Re: Wyjasnie Ci to, doby czlowieku! 18.08.12, 03:48
        starypie..., bardzo skladnie to wytlumaczyles, musialam dwa razy przeczytac zanim to wszystko zrozumialam, ale warto bylo. smile Ja na to patrze tak ze tu chodzi o darcie kasy i ktos ja darl przez 100 lat nie ma zamiaru puscic takiego zlotego interesu i sobie kupi firme rankingowa, nawet w Chinach. Z akredytowaniem czy rankingiem jest dokladnie tak samo jak z malzenstwem: najlepiej samemu.
      • warcholski Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 09:47
        Ja nie mowie, ja siem nie czepiam, ja ucze sie od korektora
        starepyrdolece napisali:

>>Ta chinska ocena o ktorej piszesz jest tez oparta na szeregu kryteriow, z ktorych wiele jest dla wiekszosci ludzi nieistotne.<<

Chiba mialo byc albo nie byc, ot tak?:

pie...a "ocena...jest nie istotna(om)" lub pyrdolcow oceny nieistotnr -zzzzkorektuj mnie...

...dalej w art. cytuje: "Redaktor naczelni miesięcznika.... "
        jak sie to pisze? - redaktor naczelny czy redaktorzy naczelni (uczeni)

Najlepiej sie czyta zawarte tam (pod art.) komentarze i mozna sobie wyrobic idealne zdanie na temat kRajowych uniwersytetow i zasiedzialych tam komuszych profesorow. Nie potrzeba rankingow.
        • stokrotka_stokowa Re: Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 14:10
          a moze lepiej od razu powiedz ze te pierwsze 100 uniwersytetow ma najwiecej noblistow. Wlasnie, pogadajmy o noblistach, za co sie OD ZAWSZE dostawalo tego nobla po co zaraz mowic ze pierwszy uniwerek najlepszy tylko splaca sie go 4 zycia jak masz szczescie. Pogadajmy o braku sprzetu za piec milionow dolarow zeby zsyntetyzowac jakas kropelke na raka ktory tylko zmieni pare linijek w lancecie.
        • nad_oceanem Re: Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 18:18
          Wes tabletke andrzejku.
          Frustracja cie zzera.

warcholski napisał:

> Ja nie mowie, ja siem nie czepiam, ja ucze sie od korektora
          > starepyrdolece napisali:
          >
          > >>Ta chinska ocena o ktorej piszesz jest tez oparta na szeregu kryterio
          > w, z ktorych wiele jest dla wiekszosci ludzi nieistotne.<<
          >
          > Chiba mialo byc albo nie byc, ot tak?:
          >
          > pie...a "ocena...jest nie istotna(om)" lub pyrdolcow oceny nieistotnr
          >
          -zzzzkorektuj mnie...
          >
          > ...dalej w art. cytuje: "Redaktor naczelni miesięcznika.... "
          > jak sie to pisze? - redaktor naczelny czy redaktorzy naczelni (uczeni)
          >
          > Najlepiej sie czyta zawarte tam (pod art.) komentarze i mozna sobie wyrobic ide
          > alne zdanie na temat kRajowych uniwersytetow i zasiedzialych tam komuszych prof
          > esorow. Nie potrzeba rankingow.
          • stokrotka_stokowa Re: Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 18:49
            wy sie znacie i jeszcze ze soba rozmawiacie? Czy ty i warcholski to jeden nick? Bo w tego andrzeja to nie uwieze.
            • nad_oceanem Re: Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 20:08
              Jak z tego ze napisalem do niego po imieniu wywnioskowalas ze sie znamy tudziez ze jestesmy ta sama osoba?
              Czy to ta przyslowiowa kobieca logika? wink.

stokrotka_stokowa napisała:

> wy sie znacie i jeszcze ze soba rozmawiacie? Czy ty i warcholski to jeden nick?
              > Bo w tego andrzeja to nie uwieze.
              • stokrotka_stokowa Re: Korektor - jakosc nauczania polskiego! 18.08.12, 23:03
                dwie rozne mozliwosci ale przepraszam jak ze nie rozdzielilam pytan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka