Dodaj do ulubionych

wiza do USA

24.01.13, 19:39
Hej! mam oto taki problem. Jestem doktorantka w Holandii, skonczylo mi sie dofinansowanie z Uniwersytetu ponad rok temu i nie mam obecnie zatrudnienia. Rok temu dostalam sie na konferencje do Stanow, ale nie dostalam wizy w konsulacie w Amsterdamie. W tym roku znow zostalam zaakceptowana na konferencje do Baltimore. Mam oto takie pytanie, czy lepiej zlozyc wniosek o wize w Polsce, czy znow mam probowac w Holandii? Pamietam, ze rok temu pani w konsulacie krecila glowa na to, ze moja rodzina mieszka w Polsce, a ja w Holandii, to w jej mniemaniu znaczylo, ze nie mam kontaktu z rodzina. Z drugiej strony, doktorat robie na holenderskiej uczelni. Co byscie mi doradzili? Gdzie mam skladac wniosek?
Obserwuj wątek
    • joanna_super Re: wiza do USA 24.01.13, 20:10
      w Holandii. A tak na marginesie, po cholere ci jakis doktorat z sera ktory nigdzie na swiecie nie ma zadnego znaczenia? Moze pora zabrac sie za jakies normalne i dochodowe zajecie? Przestan sie oszukiwac.
      • ontarian hehe, doratczyni siem znalazla 24.01.13, 20:28
        joanna_super napisała:

> w Holandii.
        tak? a dlaczego? pijany bonk ci to podpowiedzial?

< A tak na marginesie, po cholere ci jakis doktorat z sera ktory nigd
        > zie na swiecie nie ma zadnego znaczenia?
        no pewnie, tfuj doktorat z mopa ma wszendzie znaczenie

> Moze pora zabrac sie za jakies normalne i dochodowe zajecie?
        nie kazdy chce jak ty dupy wszystkim dawac

> Przestan sie oszukiwac.
        slusznie, po co siebie, lepiej kogos
        • joanna_super ekspert z Ontario od kupek i macior sie znalazl 24.01.13, 20:41
          pedz, syfie!
          • ontarian zabolala cie prawda, hehe 24.01.13, 20:55
            joanna_super napisała:

> pedz, syfie!
            ic w pisdu dupodaju
            • joanna_super jak zwykle blysnales intelektem i kupka 24.01.13, 21:13
              pedz syfie
              • ontarian no a ty ino zlotym zembem blysnonc mozesz 24.01.13, 21:22
                a syfa to ty masz w dupie
                ic do lekarza jak nie wierzysz
                • joanna_super za malo sie walisz 24.01.13, 21:36
                  ta deska za plastyk po pustym lbie. Pedz syfie.
    • warcholski Re: wiza do USA 24.01.13, 20:41
      doktorantka81 napisała:
      skonczylo mi sie dofinansowanie z Uniwersytetu ponad rok temu i nie mam obecnie zatrudnienia

jako wyksztalcona i inteligentna osoba powinnas wiedziec, ze nie dostalas i dostaniesz wizy do USA zarowno w Holadii jak i w PL z powodow braku srodkow na przezycie chociazby jednego dnia na terenie Stanow Zjednoczonych
      za rok mozesz skladac ponownie jak wykazesz udowodnione "zatrudnienie" (bez wgledu czy to W PL czy Holandii) ...hej!! i po takim problemie!!!
      • doktorantka81 Re: wiza do USA 24.01.13, 20:47
        no tak, ale mam z list z mojego uniwersytetu, ze pokryja moje koszty pobytu na tej konferencji. to chyba powinno miec jakies znaczenie mimo braku zatrudnienia.
        • warcholski Re: wiza do USA 24.01.13, 20:51
          dziecko nie krec, patrz i czytaj odpowiednie rubryki we wniozku wizowym -patrz -prawidlowa odpowiedz

Twoje pytanie bylo gdzie wypelniac "w Polce czy w Holandii..."
          • doktorantka81 Re: wiza do USA 24.01.13, 21:09
            dlaczego mnie pan obraza wypraszam sobie. Mam 32 lata na marginesie.
            • ontarian Re: wiza do USA 24.01.13, 21:14
              doktorantka81 napisała:

> dlaczego mnie pan obraza wypraszam sobie.
              a czym on cie tak znowu obrazil?

> Mam 32 lata na marginesie.
              no to juz jakis poczatek.
              a teraz moze troche wiecej, no wiesz
              wzrost, wymiary, a najlepiej to jakbys tu fotke wrzucila
              • warcholski Re: wiza do USA 24.01.13, 21:18
                hehe, kobieta nigdy nie mowi ile ma lat
                czym zes tak obrazona "laseczko-stokorotko" ???
                to taka wdziecznosc za doradztwo w Twoim "OTO" problemie
              • doktorantka81 Re: wiza do USA 24.01.13, 21:19
                widze, ze sie pomylilam piszac na tym forum. teraz rozumiem dlaczego Polska jako jedyny kraj nie zostala objeta program bezwizowym jesli jezdza do Stanow same prymitywy z ciezkim porazeniem mozgowym jak na tym forum. Tez bym sie bala wpuscic takiego bydla do mojego kraju. Wspolczucie dla waszych rodzin.
                • joanna_super Re: wiza do USA 24.01.13, 21:21
                  Ty sie tak przy robieniu doktoratu wyrobilas?
                • warcholski Re: wiza do USA 24.01.13, 21:31
                  pytalas i grzecznie odpowiedzialem czule nazywajac cie dziecina, w pelni serca i zyczliwosci a tu nic tylko wozrem ataku scierwa, atak histerii?...ale zgadza sie takim furiatkom wizy nie wydaja i teraz rozumiem dlaczego jestes "kobieto32" kolejnym odrzutem wizowym
                  juz lepiej nie moglas sie okreslic

> widze, ze sie pomylilam piszac na tym forum. teraz rozumiem dlaczego Polska jak
                  > o jedyny kraj nie zostala objeta program bezwizowym jesli jezdza do Stanow same
                  > prymitywy z ciezkim porazeniem mozgowym jak na tym forum. Tez bym sie bala wpu
                  > scic takiego bydla do mojego kraju. Wspolczucie dla waszych rodzin.

ciezkie rodzinne przezycia?

PS. za doradztwo sie placi nawet za wypelnienie wniosku, prymitywnom niewyszkolonym
                  patrz ponizej link:
                  www.wizy.pl/ameryka-polnocna/stany-zjednoczone-ameryki/
                  • joanna_super Re: wiza do USA 24.01.13, 21:34
                    co z ta gupiom qrvom rozmawiasz?
                    • warcholski Re: wiza do USA 24.01.13, 21:59
                      to kolejny ulomny przypadek, ktory uwaza, ze jak wizy sa zniesione to z kielnia w teczce mozna sobie wjechac o kazdej porze i jak ona pokaze jakies niepotwierdzone listy to oni "musza" dac jej wize...a ona tego doktoratu nie zrobi itp.

>Polska jak
                      > o jedyny kraj nie zostala objeta program bezwizowym

nie "jedyny" to po pierwsze (Izrael sie musi starac i co z tego), a po drugie gdyby nawet zostala objeta to nie znaczy ma prawo wjechac bez udowodnionych srodkow do zycia za kazdy dzien (min $100) na okres do daty wyjazdu widniejacym na powrotnym bilecie (nie dluzszym niz 90 dni), urzednik ma prawo zapytac...ale kretnom i kretynkom wydaje sie ze machnie na granicy paszportem i urzednik graniczny wpuszcza klaniajac sie w pas bo Polska bylaby objeta "programem bezwizowym" (nie ma cos takiego jak "program bezwizowy" -bardzo mylne pojecie)
            • joanna_super Re: wiza do USA 24.01.13, 21:19
              jak nie jestes pasztet to mialabym dla ciebie fajna robotke
              • gassarbajter wiza do USA ? visu NIET !!! 25.01.13, 04:54
                i visu nie budiet !!!!!!!!! ,,,hyyhhyyhhyhyhyhhyyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyh

=======================================================
    • ontarian niech zgadnem, ten doktorat to z lemologii 25.01.13, 13:55
      i nie w Holandii, a w Australii
      zgadza siem kaganek?
    • czoznek he he he ale trafiłaś! 25.01.13, 19:55
      czego ty się spodziewałaś na tym forum?
      przecież ten warcholski gassarbaJter(hotdog) to są prymitywy po 4 klasach szkoły podstawowej pracujący na czarno za najniższą stawkę na budowie a tych ich doktoratem po przepitych oczach razisz. Po za tym to pytanie raczej nie na forum polonijnym tylko na forum o wizach bardziej by się nadawało. Moim zdaniem powinnaś się ubiegać o wizę w Polsce o wiele łatwiej będzie ci udowodnić konsulowi swoje przywiązanie do "łojczyzny' Ponadto sprawdź jaki rodzaj wizy powinnaś dostać. Ja miałem wizę F-1 tylko że uczęszczałem normalnie na zajęcia na uniwersytecie teraz mam gdzieś wizy bo podróżuję na niemieckim paszporcie. I nie przejmuj się tymi zazdrosnymi półgłówkami taka natura polaczka biedaczka na wygnaniu!
      • ontarian Re: he he he ale trafiłaś! 25.01.13, 20:56
        czoznek napisał:

> tylko że uczęszczałem normalnie na zajęcia na uniwersytecie
        z kuntraktorem przy remoncie kibluf, hehe

> teraz mam gdzieś wizy
        no sie ameryka bardzo tym zmartfila

> bo podróżuję na niemieckim paszporcie.
        znaczy siem folksdojczem jestes
        • gassarbajter CzoZZznek i volkse paszport !! 25.01.13, 21:30
          ahahhaahahhahaah nareszcie wyszlo szydlo z worka ze zcoZZnek to volksdojcz !!!!!, dziadek byl w Wermachcie ??
          ,,hyhyhyyhyhyhyhyyhhhyhyyhyhyyhyhyhyhhyhhhyhyh
          ======================================================
          • czoznek Re: CzoZZznek i volkse paszport !! 25.01.13, 22:10
            Dziadek był w SS i takimi kurffami jak ty jego podwładni w piecu palili!
            • warcholski Re: CzoZZznek i volkse paszport !! 26.01.13, 17:57
              czoznek napisał:

> Dziadek był w SS i takimi kurffami jak ty jego podwładni w piecu palili!

czyli spelniasz wszystkie kryteria p o s p o l i t e g o s c i e r w a
              • gassarbajter Re: CzoZZznek i volkse paszport !! 26.01.13, 18:38
                on spelnia kryteria bycia volksdojczem czyli 4 tej kategorii niemcem,ktory usluguje i lize doope prawdziwym niemcom ,,,haahaahahahahahahaahahahaahahahahahah
                ==================================================
                • warcholski Re: CzoZZznek i volkse paszport !! 26.01.13, 19:27
                  czerwonoarmista, syn ormowca, byly zomowiec pozbawiony pracy stal sie krzyakiem hehe
                  • czoznek Re: CzoZZznek i volkse paszport !! 26.01.13, 19:57
                    Niemcy robili porządek! Jak ktoś był polakiem ale był pracowity uczciwy i się mył to nic mu się złego nie działo. Tylko takie zlodziejskie ścierwa jak wy miały problemy!
                    No hotdog przyznaj się za co cię Niemcy wypie...li z BRD? Kradzież samochodów czy pijaństwo i nielegalny socjal?
    • warcholski "oto taki problem" 26.01.13, 18:34
      nie sluchaj volksdojcza czosnka, pospolitego scierwa, ktory nie ukonczyl szkoly podstawowej, odrzut wizowy, wsciekly zarejestrowany terrorysta jako niepozadany grozy osobnik dla Stanow Zjednoczonych...

...na poczatek zastanow sie czy spelniasz wszystkie wymienione kryteria

Before beginning the F-1 student visa application process, you must meet certain criteria that begin with acceptance at an accredited educational institution approved by U.S. Citizenship and Immigration Services.
      In order to qualify, applicants need to satisfy several strict criteria:
      Must have a foreign residence and must intend to return there upon completion of studies; Can only study at the academic institution through which the visa was granted; Must have sufficient financial support; Must have strong ties to home country (e.g. job offer letter upon completion of studies, assets, bank accounts, and family).
      Additional criteria include full-time enrollment status; proficiency (or working toward proficiency) in the English language; a verifiable foreign address; sufficient financial support; and proof, such as family ties, property ownership or an offer of employment, that you intend to return to your home country after completing your studies.

Rok te
      > mu dostalam sie na konferencje do Stanow, ale nie dostalam wizy w konsulacie w
      > Amsterdamie. W tym roku znow zostalam zaakceptowana na konferencje do Baltimore
      > .
      ----you must meet certain criteria that begin with acceptance at an accredited educational institution approved by U.S. Citizenship and Immigration Services.

> . Mam oto takie pytanie, czy lepiej zlozyc wniosek o wize w Polsce, czy znow ma
      > m probowac w Holandii?

Nie ma znaczenia gdzie, tylko czy spelniasz wszystkie wyzwej wymienione kryteria...jesli konsul zorietujesie bo nie znasz ani w zab angielskiego, nie zamierzasz wracac bo jako 32 letnia jeszcze nawet nie ma rodziny (bezdzietna, samotna) , nie masz pieniedzy czy dochodow to wybij se z glowy i szkoda twojego czasu dziecko-hehe...

ze rok temu pani w konsulacie krecila glowa na
      > to, ze moja rodzina mieszka w Polsce, a ja w Holandii, to w jej mniemaniu znac
      > zylo, ze nie mam kontaktu z rodzina.
      ...to odpowiedz sobie sama, dlaczego i na jakiej podstawie pani konsul miala domniewac zyjesz z rodzina? skad wiadomo czy kontakt masz z kochankiem, np? ...glupota nie pasuje do powaznej doktorantki

Z drugiej strony, doktorat robie na holend
      > erskiej uczelni.
      powodzenia zrob ten doktorat, nie wazne gdzie

>>Co byscie mi doradzili? Gdzie mam skladac wniosek?

oto temat wyczerpany
      • joanna_super Re: "oto taki problem" 26.01.13, 19:42
        tak, bo kazdy wie ze doktorat ze szkolki niedzielnej w Serlandii przebija doktorat z Lemologii Stosowanej w monaszau.
        • warcholski Re: "oto taki problem" 26.01.13, 20:14
          nie wazne czy doktorat w "Serolandi", moze to byc nawet szkolka niedzielna wieczorowa pora
          ale jak sie idzie na wizyte z pania konsul to przynajmniej wykaze sie znajomoscia angielskiego (po zrozumie sens wykladu, lopatologi) i nie zamierza emigrowac tylko doksztalcic sie (bo jedyne na swiecie miejsce gdzie moze wiedze osiagnac), podniesc agro-farm-kulture, poniewaz zaraz, natychmiast po powrocie zamierza podniesc produkcje truskawek i tulipanow zas farmerzy w Serolandi oczekuja na pania docent doktor habetowana ..to takie proste jak budowa sierpa i grabi

Podstawa prawna odrzutu wizowego- section 214(b) of the Immigration and Nationality Act
          szczegolowe wyjasnienie, tutaj:
          travel.state.gov/visa/laws/telegrams/telegrams_2173.html
          • joanna_super Re: "oto taki problem" 27.01.13, 01:57
            tak bylo w przeszlosci, poczytaj dziesiejszy WJ: robia nagonke na MBA, doktorow z Open University w Kinshasa nie oszczedza. Ja czytalam jak klient tlukl moja glowa o ten artykul.
      • czoznek Re: "oto taki problem" 26.01.13, 20:00
        he he rady robola z budowy, a teraz przetłumacz to coś wkleił!
        widzę żeś się mocno zabulgotał swoją szansę straciles kilka postów wyżej dziewczyna zapytała normalnie a tyś prostaku odpowiedział jak odpowiedział więc teraz nie próbuj się mądrzyć.
        Idziesz o zakład że w Holandii raz jeszcze jej odmówią wizy?
        I co ty możesz chłopku małorolny wiedzieć o wizach jak sam masz wbitą w paszport B1/B2 przesiedzianą już 15 lat?
        • warcholski prostaki folksdojczu nie probuj sie madrzyc 26.01.13, 21:17
          zobaczz lajzo wsciekly odrzucie wizowy o czym ty folksdojczu piszesz:

"a tyś prostaku odpowiedział jak odpowiedział więc teraz nie próbuj się mądrzyć. -->
          -->Moim zdaniem powinnaś się ubiegać o wizę w Polsce o wiele łatwiej będzie ci udowodnić konsulowi swoje przywiązanie do "łojczyzny' Ponadto sprawdź jaki rodzaj wizy powinnaś dostać."

>>Idziesz o zakład że w Holandii raz jeszcze jej odmówią wizy?"

Nie!!! nie ide, z tego samego pododu nie dostala w Holandi tez nie dostanie w "łojczyznie' , jak samojak ty odzrucie wizowy ani F-1 ani B1/B2 no jedyna szansa zyciowa bylo sie powolac na dziada helmuta i tam twoje scierwo miejsce - i bez wzgledu jakim teraz paszportem sie posluzysz jako wsciekly terrorysta-komuch nienawizadcy Ameryke jestes juz dawno na liscie niepozadanych, twoje miejsce jest w Stuttgarcie w piwnicy dawac doopy chlopcom grajacym w krikieta

> teraz mam gdzieś wizy
          ontarian dobrze ci odpisal:
          no sie ameryka bardzo tym zmartfila
          • czoznek he he ekspert od wiz 28.01.13, 20:48
            z wizą typu 2by4 he he he
            prosty robolu w przeciwieństwie do ciebie ja nie spędziłem ani jednego dnia w USA NIELEGALNIE!
            studiowałem w usa i miałem pozwolenie na legalną pracę ale nie pracowałem bo cały czas poświęcałem na naukę! A teraz weź kolegę z zawodówki hotdoga i ponarzekajcie na doktorantów!
    • 4almal Re: wiza do USA 28.01.13, 19:16
      Wszystko zależy na kogo trafisz. Jednym będzie przeszkadzać to, że uczysz się w Holandii a pochodzisz z Polski a innym nie. Jeśli masz pracę w Holandii powinnaś złożyć wniosek w Holandii, bo jak złożysz w Polsce to mogą zapytać Cię czemu składasz w Polsce a nie w Holandii skoro doktorat robisz w Holandii. W tej sytuacji zawsze do czegoś mogą się przyczepić.

Powinnaś udowodnić im, że jedziesz tylko i wyłącznie na konferencję. Po konferencji wracasz do Holandii. W Holandii jest twoja praca i nie masz zamiaru więcej czasu marnować w Stanach. A tym samym nie masz zamiaru zajmować miejsc na amerykańskich uczelniach.
      Urzędniczka, która zadała Ci rok temu to pytanie chciała pewnie się dowiedzieć, dlaczego nie robisz doktoratu w Polsce i czy nie chcesz wykorzystać tej konferencji do przeniesienia się do pracy do USA.
      Dlatego podczas rozmowy musisz udowodnić Amerykanom, że Ty jedziesz tam wyłącznie na konferencję i po konferencji wracasz. Możesz dodać, że jedziesz do USA jedynie wymienić doświadczenia z kolegami po to, żeby udoskonalać swoją pracę w Holandii.

Z drugiej strony jeśli nie masz pracy w Holandii myślę, że lepiej zgłosić się po wizę w Polsce. Tu będziesz argumentować, że robiłaś doktorat w Holandii. Teraz chcesz wymienić doświadczenia na konferencji w USA. Dzięki temu będziesz miała szansę na dobrą pracę na uczelni. Przecież nie mogą pozbawić Cię szansy na dobą karierę. Musisz im pewnie wyjaśnić, że jedziesz tam po swoją drugą szansę, która oczywiście czeka na Ciebie w Europie a nie w USA.
      • warcholski Re: wiza do USA 28.01.13, 21:19
        konsul : " moze pan/pani doktoryzowac sie dalej (np jak wjechac do Stanow), a jak zdobedzie pan/pani wystarczajace srodki na tymczasowy pobyt (w hotelu "roboticzym" np plus wyzywienie), to sie zastanowimy"..."dla nas kazdy potencjalny nie-imigrant jest formalnie imigrat (opowiadajacy banaluki niepotwierdzone) az do czasu jak tego nie udowodni, prosimy probowac za rok, za rok..za rok az do skutku"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka