karelia Re: Zebranie Klubu (5) 10.04.02, 06:28 Cappuccino, gazetka, relax? praca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Zebranie Klubu (5) IP: *.ne.ch 10.04.02, 08:52 Inzynier ma na dzis zwolnienie L4 - wzgledy zdrowotne... Prezes Wszystkim innym : dziendoberek Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
troy-der-1 Re: Zebranie Klubu (5) 10.04.02, 09:08 Guuuuuuuuuuuten Moooooooooorgen,wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cariño Re: Zebranie Klubu (5) IP: 193.133.143.* 10.04.02, 09:46 buenos dias i pochwalony! Ale sie towarzystwo rozpisalo! Do Karelli, Szwedki i Narvala: na temat naszych panow to ja powiem dwa slowa: eye candies,(to taki angielski pudding; lol). juz ich przerabiam na fototapete. Obiekcie Uwielbienia: witamy de nuevo. Suerte w interesie - nastepny bar? Powoli dochodze do wniosku ze chyba tez sie bede musiala zrobic self-employed, bo wszyscy moi dotychczasowi zwierzchnicy byli ode mnie glupsi. A jak dla debila pracowac? Ja tak przepraszam ze ja najpierw o eye candies, a pozniej dopiero o OU, ale wiosna w powietrzu, no co ja sie bede tlumaczyc. Z przymruzeniem zielonego slowianskiego Cariño Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student DZIEN DOBRY :o) - mowi pan inz. ;o) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.04.02, 10:19 witam wszystkich "starych" i nowych czlownkow Noc byla spokojna bez naglych ewakuacji w strone wc dzien dzisiejszy rozpoczne od szklanki jakiegos zimnego "bezalkoholowego" trunku pozdrawiam Wszystkich serdecznie i pora zaczynac dzionek 10:18 wybila... bastard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Witajcie ing. ..........i do roboty!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 10.04.02, 10:29 No, widze, ze ing. Adas juz wstal, to teraz do roboty, na konto narvalowej, prosze wystukac: Co to jest IP? Tudziez w dziwacznych miejscach internetowych dowiedzialam sie, ze sluzy to grzebaniu w MOIM kompie!!!!! Jak to mozliwe? I co oni moga sie dowiedziec, na temat mojego konta? I jakie kroki nalezy przedsiewziac, aby zapobiec tej obcej interwencji? No bo ja nie panimaju!! Postaram sie przeslac kopie "dziwacznej" strony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Witajcie ing. ..........i do roboty!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.04.02, 10:50 Hello PAni Narvalowa Adresy wszystkich komputerów w Internecie są wyznaczane przez właściwości protokołu IP i każdy taki adres można podzielić na dwie części część identyfikującą daną sieć w necie, a takze część identyfikującą konkretny komputer w tej sieci. Najlepiej zaloz sobie Fire Wall i bedziesz miala spokoj Ja mam IP przyznawane dynamicznie... czyli kazde polaczenie powoduje przyznanie nowego IP... ma to swoje dobre i zle strony.... ok zainstaluj albo ZONE LABS albo jakiegos inneg fire wall i bedziesz miala spokoj... no a bez zabezpieczenia kompa to oczywiscie, ze moga Ci wejsc "na niego" ... papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Witajcie ing. ..........i do roboty!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 10.04.02, 10:59 Adas, no a ten Norton Antywirus to nie ma nic wspolnego z tym o czym piszes......<ZONE LABS albo jakiegos inneg fire wall>..... No i gdzie szukac tego ZONE LABS'a??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Witajcie ing. ..........i do roboty!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.04.02, 11:09 anty wirus to anty wirus - jak sama nazwa wskazuje... fire wall to taka "ogniowa sciana" - nikogo nie puszcza ! wejdz na www.znoelabs.com lub na www.zonelabs.com/zap26_za_grid.html sciagnij zone alarm pro 3.0 a pozniej podam Ci strone z crakiem do tego albo Ci go wysle na maila.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Witajcie ing. ..........i do roboty!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 10.04.02, 11:27 ZoneAlarm Pro 3.0 30-Day Trial ZoneAlarm Pro 3.0 and PestPatrol to, ktore ja mam sciagac? A piszesz o krak? To wrony, bedziesz mi przesylal)) A ta notka, ktora Ci wyslalam, to w sumie jakie 'ciekawe' wiadomosci zawiera? Czy to tak ogolnie? Odpowiedz Link Zgłoś
columb Re: O adresie IP, firewallu itp :) 10.04.02, 16:03 Gość portalu: narval napisał(a): ) No, widze, ze ing. Adas juz wstal, to teraz do roboty, na konto narvalowej, ) prosze wystukac: Co to jest IP? Tudziez w dziwacznych miejscach internetowych ) dowiedzialam sie, ze sluzy to grzebaniu w MOIM kompie!!!!! Spokojnie. Nie panikuj. To jest podstawa, bo mozesz tylko bardziej sobie zaszkodzic. A teraz tak: IP- zeby cos mozna bylo latwo znalezc, najlepiej jak to ma swoj niepowtarzalny adres, nr, itp. Czyli tak: kady telefon ma swoj niepowtarzalny nr. Prawda? Nie do konca... Ale narazie tak przyjmijmy ) No a jak z komputerami w internecie? Tu tez przeciez trzeba sie jakos "odszukac", identyfikowac itp. Najlatwiej przydzielic kazdemu nr (bo tak maszynom wygodniej). A wiec zgodnie ze specyfikacja protokolu TCP/IP (z niego kozystamy laczac sie z internetem, jesli chce ktos wiedziec wiecej o tym protokole to na priva) MAMY NR UNIKATOWY. I tu powstaje maly problem... We wczesnych zalozeniach, nikt jeszcze wtedy nie przewidywal ze INTERNET Z CZASEM SIE TAK BARDZO ROZROSNIE(!!!) przyjeto, ze adres IP skladal sie bedzie z czterech czlonow, od 0 do 255 kazdy. Czyli teoria: IP moga byc od 000.000.000.000 do 255.255.255.255 To tylko teoria, bo dochodza rozne tam broadcasty itp. Ale zaraz, w telefonach mamy np. NUMERY WEWNETRZNE!!! Czyli majac jeden nr telefonu, przez specjalne urzadzenie mozemy podlaczyc wew. kilka innych numerkow ) Co za oszczednosc! czy tak mozna z adresem IP? PEWNIE ZE TAK ! Otoz przyjeto, ze niekazdy potzrebuje adres zewnetrzny, widoczny w calym swiecie. Prezciez moze miec wew. Tak jak z telefonami, 102 do p. Krysi, 110 do p. Jacka a 111 ma sam kierownik! Ale to U pani Malinowskiej w biurze. U mnie akurat 102 jest do Macka, 110 ja mam, a 111 nie ma... A Przeciez sa to wciaz NIEPOWTARZALNE NR. Bo przeciez jak dzwonie na 102 to nie dzwoni tel na biurku w biurze w innym miescie Generalnie nie dodzwonimy sie BEZPOSREDNIO z miasta na te nr, prawda? Trzeba przejsc przez CENTRALE! I w sieciach komputerowych jest tak samo. Zazwyczaj stoi sobie server. Ma jeden nr zewnetrzny (w moim przypadku to 217.96.239.73) i kilkanascie wewnetrznych, ktorych nie widac z zewnatrz) Ale jak odroznic te zewnetrzne od tych wew? W telefonach to latwo- sa krotsze... Tutaj musza (!!!) miec te cztery czlony... (XXX.XXX.XXX.XXX). Jakies pomysly? TAK! To przeciez takie proste!!! Mozna zarezerwowac jakies grupy adresow TYLKO NA WEW!!! Przeciez ich i tak na zew. nikt nie zobaczy ) A wiec np. grupa 192.168.XXX.XXX jest ZAREZERWOWANA tylko na adresy wew. Nooo, to daje dosyc duuzo mozliwosci i generalnie sieci wew zazwyczaj nie sa az tak rozlegle... Sa jeszcze inne. Sa tez adresy zarezerwowane. Kazdy (!!!) moze zrobic taki maly test: Podam dla windowsa: (al to dziala na kazdym komputerze, na kazdym z protokolem TCP/IP) MENU START, URUCHOM, i tam prosze wpisac: ping -t 127.0.0.1 I co? JEST ODPOWIEDZ! Ten adres 127.0.0.1 jest wlasnie adresem zarezerwowanym dla waszego komputera) Teraz juz mopzecie zamkac okienko. Co to ping- otoz jest to komenda, ktora wysyla dany pakiet i czeka az ten pakiet powroci. Moze cie np. zrobic ping wp.pl Po co? Mozna okreslic czy dziala polaczenie internetowe. (tak, to ze np. wp.pl sie nieodezwie, nie oznacza ze siec nei dziala.... Moze przeciez wp.pl nie dzialac... Moze POLSKA nie dzialac itp. itd) A jaka tu rola servera? Otoz tak jak centralka, MASQuje (ci co wiedza o czym pisze to wiedza)) te wewnetrzne (czyli 192......) i puszcza je juz jako z zewnetrznego adresu. Dlatego nie widzicie tutaj 192.168.10.52 tylko wlasnie ten 217.96.239.73. Ale zaraz, te nr do zapamietania sa STRASZNE!!!!!!!!! No przynajmniej jak dla mnie... (dla wiekszosci spoleczenstwa) Informatycy to lenie! I dlatego ulatwiaja sobie prace, jak bardzo tylko moga. Wymyslono cos takiego jak DNS. Po co to komu? Ano zamiast pamietac 217.96.239.73 mozna zapamietac columb.one.pl ! Latwiej? Jak dla mnie znacznie. A teraz pomyslcie sobie, ze np. wp.pl to 212.77.100.101 a onet.pl to 213.180.130.200 a gazeta.pl to 194.149.231.16 ... heh, kazdy ZUPELNIE INNY... (Mozecie wpisac te adresy w Wasza przegladarke. Co sie stanie?) Latwo bylo by? Dodam jeszcze ze KAZDY IP mozna przetlumaczyc na nazwe- ale nie kazdy jest przetlumaczony )) U mnie w sieci wew. np moj adres ten 192.168.10.52 jest przetlumaczony jako columb )) Ale to tylko w wenetrznej!!!! czyli wpisanie columb w przegladarke nic nie da... Ale zaraz: co sie stanie po wpisaniu np. email.one.pl? Czyzby columb mial dwie strony? DWA SERVERY? (akurat mam wiecej, ale to nie o to chodzi) NIE!!!!!!!! Otoz do jednego adresu IP moze byc przypisane wiecej nazw)) I wiecie co? Mozecie wpisac sobei tez 217.96.239.73 Co widzicie? Zdziwieni? Juz pewnie nie )) Ok. Teraz juz zapewne wiecie, dlaczego zamiast loginu na forum czasem jest adres IP. Na podstwie IP mozna np. stwierdzic jaki PROVIDER, jaki kraj, czasem rowniez rejon... CZESTO NAWET MIASTO!!! Ale tylko tych zewn. Sluza do tego specjalne programy jak np. traceroute Ok. ale dlaczego w portalu gazety jedna czesc jest zaslonieta gwiazdka? To proste- majac te pozostale 3 (mowie o nazwach IP a nie nazwach DNSowych, tego dotyczylo pytanie) mozemy z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic jaki to PROVIDER, a juz na 100% jaki to kraj. Ale znowu takie male szanse (ok 252) ze ciezko trafic tego kogos ) Po to ta gwiazdka. ) ) Jak to mozliwe? I co oni moga sie dowiedziec, na temat mojego konta? I jakie ) kroki nalezy przedsiewziac, aby zapobiec tej obcej interwencji? ) Oni. Brzmi naprawde groznie. Po pierwsze musza znac TWOJE IP. Nie jest to latwe, ale tez nie jst niemozliwe. Masz IP zew czy wew? Tzn czy jestes podlaczona MODEMEM np. czy do sieci lokalnej? LAN sie to zazwyczaj nazywa. W tym drugim wypadku... Coz, szasnse sa MNIEJSZE. Najpierw trzeba pokonac server. To nie jest proste, (w zaleznosci od admina) ale tez i nie jest niemozliwe... Pamietaj o tym. Druga sprawa: mozesz pasc ofiara PRZYPADKU a mozesz byc ofiara zaplanowanego ataku. Watpie w to drugie. Dlaczego? Co taka narvalova moze miec u siebie na komputerze? Pare schowanych fotek golych facetow? Podanie o podwyzke, ktore do dzis nie jest wydrukowane? A moze kilka innych zeczy- BARDZO WAZNYCH DLA NIEJ. Ale nie dla kogos innego... Tak, fakt. Sa ludzie ktorzy NISZCZA. Jest ich malo i to tez nalezy wziasc pod uwage. A jak z przypadkiem? Nooo, szanse na TRFIENIE Ciebie sa jeszcze mniejsze)) Pomysl ze latwiej 6 w totka trafic. Nooo tak. Ale ludzie 6 trafiaja.... Jak mozna sie zabezpieczyc??? Przede wszytskim: UPDATY DO PROGRAMOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szczegolnie do windowsa.... Kohani, jest taka stronka (to dla tych co maja windowsa) i tam sa DOKLADNIE opisane, krok po kroku LATKI do Waszego systemu. Zapraszam: http://windowsupdate.microsoft.com/ A moze w menu start macie pozycje WINDOWS UPDATE? Wykorzystajcie ja! To jest pierwszy, najwazniejszy krok. Inne systemy: Linux/Unix- szukajcie update ow na stronach producentow! Zazwyczaj mozna to ustawic tak, ze system sam sie "updejtuje". Mac- proponuje odwiedzic www.apple.com i tam support (chyba, moze ERRATA). Nie wiem, bo dawno sie macami nie bawilem ) A jak wyglada update windowsa? np tak: -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: O adresie IP, firewallu itp :)-Jeeeeeezu 10.04.02, 16:26 Krzysiu,jesteś geniuszem. Nawet ja zrozumiałam. Kończyłeś nauczanie początkowe,czy pedagogikę specjalną? ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: O adresie IP, firewallu itp :)-Jeeeeeezu IP: *.ne.ch 10.04.02, 16:49 Ja tez : O Jeeezuuuu !! Krzychu konczyl na pewno "Propedeutyke nauczania informatyki w srodowiskach humanistycznych i wsrod dzieci specjalnej troski " Geniusz !!! A moze nawet Eugeniusz !!! Padam do nog !!! Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
columb O adresie IP, firewallu itp :) CD!!! 10.04.02, 18:24 Ehhh, qrcze, ucielo mi polowe listu ((( No nie wiedzialem ze az tak sie rozpisalem. I ze nie ma tutaj OGRANICZENIA w okienku do pisania (( ok, dokoncze. Szkoda ze tamto mi wcielo Ale to nic- npaisze jeszcze raz... ------ - CD - ------ Update sa bardzo wazne. Mozna powiedziec, ze sa to DWA PIERWSZE KROKI. Tak, sa to DWA KROKI. Ale nalezy je wykonywac minimum raz na tydzien! Bo co z tego, ze sciagneliscie juz latki skoro znaleziono nowe dziury w systemach ktore posiadacie... No co z tego? Latki beda lezaly- a dziury beda)) Tylko ze nowe. A to wlasnie przez DZIURY moga sie do Was dostac. I tylko przez dziury! (noo, chyba ze przez KONIE TROJANISKIE- ale to inny temat. Kolejna sprawa to antywirus. Polecem tego od nortona. Symantec ) WWW.NORTON.COM albo jak kto woli WWW.SYMANTEC.COM I obowiazkowo wlaczcie SPRAWDZANIE POCZTY! Do tego polecam zalozyc sobie konto na jakims dobrym serverze, ktory ma skaner antywirusowy I do Waszych skrzyneczek poczta bez wirusikow wpada! Moim zdaniem w Polsce najlepsze darmowe konta to na www.wp.pl Bezapelacyjnie. Szybkie, bez spamu, wriusow i reklam, dobrze zabezpieczone. Jeszcze odnioesnie Waszego antywira. Otoz M<USICIE go rowneiz UPDEJTOWAC!!!! Tzn te nowe programy sa wyposazane w funkcie, ktora sama sciaga sobei nowe szepionki ) Bo codziennie sa NOWE, grozniejsze wirusy!! A wiece, co wart jest Wasz Antywir ze startymi szczepionkami? No pytam co??? Tak jak z grypa- co roku nowa szczepionka. Co roku cos innego! A przeciez grypa tylko jedna. No i nie powstaje codzinnie kilkaset nowych gryp A zwirusami tak jest- codziennie nowe. Uwazac trzeba. Ale B E Z przesady. No czy niewychodzicie na dwor bo tam przeciez mozecie spotkac chorego na grype, angine, gruzlice? Wszusyko z umirem. I tylko bez paniki. BEZ PANIKI)) Kolejna sprawa to tak zwane dialery. Dotyczy to i Panow ale takze PAN ! Cezsto wchodzac na strony erotyczne, mamy takie mniej wiecej zachecnie: "Sciagnij maly, bezplatny programik i polaczysz sie z naszym serverem...." W tynm mameci NIE NALEZY KLIKAC NA TAK!!!!! NIE SCIAGAC!!! Tak, fakt- ten programik laczy Tylko ze min takiegopolaczenia kosztyuje (UWAGA) ok. 4.5 zl Polskiego. Nie wiem jak u Was za granica, ale pewnei podobnie. Nazywac sie to moze roznie- klopoty sa za to STRASZNE. Akurat nie raz zdazylo mi sie usuwac takie programy u niczego nie swiadomych - do momentu pierwszego rachunku- klientow.... ((((( Jakies inne pytania- priv. Ok. Jeszce ostania sprawa na dzis. A nie, przed ostania. Firewalle. Opisze o nich chyba jutro - jesli tylko zechcecie. Adam polecal dobrego- ZoneAlarm. Podal tez link. Trzeba sciagnac tego [...]30 TRY AND B U Y. Pisze wyraznie TRY i jak sie spodoba bo tym czasie to w abrzdo prosty sposob mozna go kupic za niewielkie pieniadze. Jest tez gdzies wersja DARMOWA, ale dosyc ograniczona i starsza. Chociaz podobno tez sie sprawuje dobrze )) A nawet BARDZO DOBRZE. To co ja moge dodac, to to- ze trzeba tez umiec ta sciane ogniowa SKONFIGUROWAC)) tak jak nam pasuje- a wiec CZYTAJCIE kochani, czytajcie!!!! I juz ostatnia sprawa: CZYTAJCIE KOMUNIKATY! CZYTAJCIE CO KLIKACIE! NIE KLIKAJSCIE "TAK" ALBO "NIE" TYLKO DLATEGO ZE JEST PODKRESLONE! TO _W Y_ MUSICIE ZDECYDOWAC! Podkreslenei sugeruje JEDYNIE wybor autora tego kominkatru, cos jak wybor domyslny. A czasem chce sie cos innego.... DLATEGO CZYTAJCIE A NIE KLIKAJCIE!!! Szczegolnie jak sie pojawiaja dziwne komunikaty ze stron WWW.... Ok. To tyle. Jesli chciecie o czyms sie jeszcze dowiedziec- smialo mozecie pytac Moze jak dziala ten FIREWALL? I po co go instalowac??? I czy to jest AZ tak rewelacyjne? I czy go ptrzebuje? Albo cos jeszcze innego Was frapuje? Niewstydzcie sie)) Mam nadzieje, iz z Adamem Wam pomozemy Odnosnie postow wychwalajacych tamta czesc: Dzieki kochani!!! "Taka impreza, zostaje do srody!" [SHREK] Ale naprawde prosze bez przesady.... Niestety, nie konczylem takich kierunkow. Jestem zwyklym informatykiem. Taaki, zwykly. Jesli moge sie natomiast pochwalic: kiedys prowadzilem kursy komputerowe i naprawde mialem OBLOZENIE. Niby dobrze tlumaczylem )) Uczylem tez sasiadki jak komputer obslugiwac. Ale CZAS. A raczej jego brak... A! I jeszce jedno: zastepowalem nauczycieli informatyki jako laborant w mojej szkole. Ehhhh, ocen nie wstawialem, ale zawsze byl komplet )) A nigdy nie bylo jakiegos tam odpuszczenia czy zwyklego grzebania w sieci... Zawsze normalne lekcjie )) Ok. Teraz to juz koniec ) Ide popracowac troszke. Pozdrawiam serdecznie Krzys. Odpowiedz Link Zgłoś
columb O adresie IP, firewallu itp :) CD!!! 10.04.02, 18:36 Ehhh, qrcze, ucielo mi polowe listu ((( No nie wiedzialem ze az tak sie rozpisalem. I ze nie ma tutaj OGRANICZENIA w okienku do pisania (( ok, dokoncze. Szkoda ze tamto mi wcielo Ale to nic- npaisze jeszcze raz... ------ - CD - ------ Update sa bardzo wazne. Mozna powiedziec, ze sa to DWA PIERWSZE KROKI. Tak, sa to DWA KROKI. Ale nalezy je wykonywac minimum raz na tydzien! Bo co z tego, ze sciagneliscie juz latki skoro znaleziono nowe dziury w systemach ktore posiadacie... No co z tego? Latki beda lezaly- a dziury beda)) Tylko ze nowe. A to wlasnie przez DZIURY moga sie do Was dostac. I tylko przez dziury! (noo, chyba ze przez KONIE TROJANISKIE- ale to inny temat. Kolejna sprawa to antywirus. Polecem tego od nortona. Symantec ) WWW.NORTON.COM albo jak kto woli WWW.SYMANTEC.COM I obowiazkowo wlaczcie SPRAWDZANIE POCZTY! Do tego polecam zalozyc sobie konto na jakims dobrym serverze, ktory ma skaner antywirusowy I do Waszych skrzyneczek poczta bez wirusikow wpada! Moim zdaniem w Polsce najlepsze darmowe konta to na www.wp.pl Bezapelacyjnie. Szybkie, bez spamu, wriusow i reklam, dobrze zabezpieczone. Jeszcze odnioesnie Waszego antywira. Otoz M<USICIE go rowneiz UPDEJTOWAC!!!! Tzn te nowe programy sa wyposazane w funkcie, ktora sama sciaga sobei nowe szepionki ) Bo codziennie sa NOWE, grozniejsze wirusy!! A wiece, co wart jest Wasz Antywir ze startymi szczepionkami? No pytam co??? Tak jak z grypa- co roku nowa szczepionka. Co roku cos innego! A przeciez grypa tylko jedna. No i nie powstaje codzinnie kilkaset nowych gryp A zwirusami tak jest- codziennie nowe. Uwazac trzeba. Ale B E Z przesady. No czy niewychodzicie na dwor bo tam przeciez mozecie spotkac chorego na grype, angine, gruzlice? Wszusyko z umirem. I tylko bez paniki. BEZ PANIKI)) Kolejna sprawa to tak zwane dialery. Dotyczy to i Panow ale takze PAN ! Cezsto wchodzac na strony erotyczne, mamy takie mniej wiecej zachecnie: "Sciagnij maly, bezplatny programik i polaczysz sie z naszym serverem...." W tynm mameci NIE NALEZY KLIKAC NA TAK!!!!! NIE SCIAGAC!!! Tak, fakt- ten programik laczy Tylko ze min takiegopolaczenia kosztyuje (UWAGA) ok. 4.5 zl Polskiego. Nie wiem jak u Was za granica, ale pewnei podobnie. Nazywac sie to moze roznie- klopoty sa za to STRASZNE. Akurat nie raz zdazylo mi sie usuwac takie programy u niczego nie swiadomych - do momentu pierwszego rachunku- klientow.... ((((( Jakies inne pytania- priv. Ok. Jeszce ostania sprawa na dzis. A nie, przed ostania. Firewalle. Opisze o nich chyba jutro - jesli tylko zechcecie. Adam polecal dobrego- ZoneAlarm. Podal tez link. Trzeba sciagnac tego [...]30 TRY AND B U Y. Pisze wyraznie TRY i jak sie spodoba bo tym czasie to w abrzdo prosty sposob mozna go kupic za niewielkie pieniadze. Jest tez gdzies wersja DARMOWA, ale dosyc ograniczona i starsza. Chociaz podobno tez sie sprawuje dobrze )) A nawet BARDZO DOBRZE. To co ja moge dodac, to to- ze trzeba tez umiec ta sciane ogniowa SKONFIGUROWAC)) tak jak nam pasuje- a wiec CZYTAJCIE kochani, czytajcie!!!! I juz ostatnia sprawa: CZYTAJCIE KOMUNIKATY! CZYTAJCIE CO KLIKACIE! NIE KLIKAJSCIE "TAK" ALBO "NIE" TYLKO DLATEGO ZE JEST PODKRESLONE! TO _W Y_ MUSICIE ZDECYDOWAC! Podkreslenei sugeruje JEDYNIE wybor autora tego kominkatru, cos jak wybor domyslny. A czasem chce sie cos innego.... DLATEGO CZYTAJCIE A NIE KLIKAJCIE!!! Szczegolnie jak sie pojawiaja dziwne komunikaty ze stron WWW.... Ok. To tyle. Jesli chciecie o czyms sie jeszcze dowiedziec- smialo mozecie pytac Moze jak dziala ten FIREWALL? I po co go instalowac??? I czy to jest AZ tak rewelacyjne? I czy go ptrzebuje? Albo cos jeszcze innego Was frapuje? Niewstydzcie sie)) Mam nadzieje, iz z Adamem Wam pomozemy Odnosnie postow wychwalajacych tamta czesc: Dzieki kochani!!! "Taka impreza, zostaje do srody!" [SHREK] Ale naprawde prosze bez przesady.... Niestety, nie konczylem takich kierunkow. Jestem zwyklym informatykiem. Taaki, zwykly. Jesli moge sie natomiast pochwalic: kiedys prowadzilem kursy komputerowe i naprawde mialem OBLOZENIE. Niby dobrze tlumaczylem )) Uczylem tez sasiadki jak komputer obslugiwac. Ale CZAS. A raczej jego brak... A! I jeszce jedno: zastepowalem nauczycieli informatyki jako laborant w mojej szkole. Ehhhh, ocen nie wstawialem, ale zawsze byl komplet )) A nigdy nie bylo jakiegos tam odpuszczenia czy zwyklego grzebania w sieci... Zawsze normalne lekcjie )) Ok. Teraz to juz koniec ) Ide popracowac troszke. Pozdrawiam serdecznie Krzys. Odpowiedz Link Zgłoś
columb Re: O adresie IP, firewallu itp :) A dlaczcego? 10.04.02, 18:55 Ehh, cos nei tak Chyba moj reload na stronie wyslal POSTA drugi raz Sorry- to jakies takie niedopatrzenie... Mysle, iz postram sie nei klikac w "reload" Widzicie, nawet takim informatyka zdazja sie beledy! A co dopiero zwyklym uzytkownika! Nic sie nie martwicie Komputery nie gryza, nie bija, czasem te kiepsko i be serca zrobione KOPIA A tak.... Ehh, zabieram sie do pracki: Pozdrawiam! Krzys Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: O adresie -Jeeeezu po raz drugi.;) 10.04.02, 19:48 columb napisał(a): > Ehh, cos nei tak > > Mysle, iz postram sie nei klikac w "reload" > Widzicie, nawet takim informatyka zdazja sie beledy! > A co dopiero zwyklym uzytkownika! > Nic sie nie martwicie > Komputery nie gryza, nie bija, czasem te kiepsko i be > serca zrobione KOPIA Tym razem za niezrozumiałość! Krzysiu,chyba strasznie Ci się spieszyło do tej pracy!!! ))))) Pozdrawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Jeeeezu........a to tylko dwie literki......IP!!:( IP: *.abo.wanadoo.fr 10.04.02, 20:43 Krzycho! Zachodze w glowe, jak dwie lierki, moga tak natchnac do pisania! Napisalabym swoje rodowe MP, pozniej MC i ciezko byloby!) Czytalam, na razie 2razy, ale pozniej podziele na paragrafy i bede uskuteczniala, na moim lap-kompie! Przyznam Ci sie, ze kiedy wtraciles slowko 'Shrek' poczulam sie bardziej swojsko! Widocznie, ten IP nie jest taki straszny, jak go widze! Wyslalam Adaskowi dane tego IP, ale bez odwetu, przesle i Tobie zebys mnie informatycznie uswiadomil czy to rzeczywiscie takie niewinne jak zrozumialam! W moim lap-kompie ostatnio wiecej strat niz ciekawostek do wertowania! Nie wiem czy czytales moj temat, kilka pieterek wyzej, jak to w tamtym tygodniu nie moglam polaczyc sie z Internetem. W linii adres, byl wpisany 'tenze' mojego dostawcy internetu, a na dole w linii poszukiwan, szukal Windows! Zadzwonilam do 'zlodziejczej' oneline i po godzinie, powiedzieli mi, ze nie znaja tego problemu! Coz wtedy robilam? Zaserwowalam mu reanimacje z tygodniowo wczesniejsza data! I wszystko wrocilo do normy! Prawie wszystko! Works nie chce sie otwierac i Incredimail rowniez! Krzychu, na tych kursach informatycznych, prowadzonych przez Ciebie chcialabym sie znalesc! I w pierwszym rzedzie....ma sie wiedziec!) Bo, tu niby tylu informatykow na okolo, akiedy zapytasz o problem....kreca! Dziekuje czlonkom "Klubu Dona" serdecznie za odpowiedz na-te 'dwie literki'. Badzcie pewni nauka nie pojdzie w las!) Tym 'fire well' zajme sie w trybie przyspieszonym) No, az przyjemnie patrzec jak forumowy klubik rosnie w sile!) ....tyle obtrzaskanych jednostek! Ach, zapomnialabym o Prezesie!! Tez zrobil wyklad! Na temat <Mentalnosc Francuza>! Wnikliwy opis....socjologiczny! No, dwa BIG wyklady, na dzien dzisiejszy wystarcza! Z metlikiem w glowie......pije Wasze zdrowko) Bywajcie wiosennie. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Zebranie Klubu (5) 10.04.02, 11:15 no, musze pochwalic inzyniera, niby w niedyspozycji, ale trzezwy jak niemowle, takie ciekawe info nam podaje, uczmy sie niedouczone kuchty. Tylko ta zona , co to Narvalce zalecasz... ona sama jest zona, dlaczego ma w domu instalowac jeszcze jedna zone. 2 zony dla 1 meza? Adas, wszystko OK? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Metlik w glowie 10.04.02, 21:06 jaki metlik, u mnie to nawet metliku nie ma bo szoku dostalam , ze tego tyle , tych roznych roznosci, toz to zycia mojego krotkiego ( bom emerytka-inwalidka) zabraknie, zeby to tak choc troche pojac, choc z 10% . Ci mlodzie to tacy oblatani , wyszczekani , a jakie slowa znaja, no bez slownika ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Narvalova , IP 10.04.02, 21:08 a wlasciwie dlaczego tak sie wypytujesz o ten IP adres??? Jakie to ma znaczenie dla ciebie ? Czy trzeba znac swoj Ip adres? Ja nie znam i zyje? Po co to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Narvalova , IP IP: *.abo.wanadoo.fr 10.04.02, 21:40 Karelka, one upon a time...... Dostalam wiadomosc od znajomej, ze Admin, o ktorym pisal Krzys, moze miec dostep do Twojego IP i w ten sposob moderatorzy forum, maja prawo grzebac w Twoim kompie! Nie za wiele zrozumialam, ale to wydalo mi sie podejrzane, ze postronne osoby, buszuja w moim lap-topie! No, przyznam sie, ze ja tez zagoscilam w kompie Adasia! Skromniutko, bez kafki, winka, paluszkow, ale siedzialam jakies 20min. Ale, wiesz jak to z chlopami; ja w gosci, a Adas mowi: mozesz siedziec ile chcesz, bo ja do sklepu jade! No i tyle wszystkiego!) A znasz przyslowie: Kto pyta nie bladzi! Teraz niewiele zrozumialam, z wyjatkiem Shrek'a, hahahah! To taka bajka dla dzieciakow! Powiem Ci w sekrecie, ze najmniej 3 razy widzialam!) (mamy DVD w domu) Ale ten wyklad IP, przekopiuje na dyskietke i bede go 'rozgryzala'! No, niby to proste! Ale juz nie dzisiaj) No to jeszcze raz dzieki chopaki, za wiadomosci.....IP! Napewno sa tez inni, ktorzy chetnie poczytaja!) Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Narvalova , IP 11.04.02, 11:15 to teraz rozumiem, ale Columbus chlapnal wykladem trzeba troche czasu , zeby to pojac Odpowiedz Link Zgłoś
troy-der-1 Re: Narvalova , IP 11.04.02, 13:42 karelia napisał(a): > to teraz rozumiem, ale Columbus chlapnal wykladem trzeba troche czasu , zeby to > > pojac Narobil przytym tyyyle zamieszania. ale wytlumaczyl wszystko wyczerpujaco. Moze tez wytlumaczy dlaczego mimo,ze posiadam Breitband,to czasami sie dobijam "tu" caaaaaale wieki???? Z pozdrowieniem dla kazdego Berlin Office Oberleutnant Troy Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Re: Narvalova , IP 11.04.02, 19:13 Twoj Breitband (tak samo jak i moj np.) okresla tylko teoretycznie z jako maksymalna predkoscia MOGLBY sie Twoj PC laczyc z siecia. Niestety w praktyce predkosc przeplywu danych jest taka na jaka pozwala najslabsze ogniwo w calym "lancuchu", ktorym jestes niejako polaczony ze serwerem, z ktorym chcesz sie polaczyc (np. serwer GW). Ten lancuch sklada sie z wielu odcinkow przeroznych kabli, ktorymi sa polaczone serwery "posredniczace" w Twoim polaczeniu. Tak np. ktos mieszkajacy w Berlinie tak jak Ty przy probie polaczenia z jakim s serwerem np. w Warszawie (tak jak prawdopodobnie serwer GW) moze uzyskac polaczenie , w ktorym posrednicza serwery np w Japonii albo Australii. Zeby cala sprawa byla jeszcze bardziej skomplikowana to sygnal jaki Ty wysylasz do tego docelowego serwera "idzie" niejako kilkoma drogami i dopiero u odbiorcy laczy sie ponownie w jakas sensowna informacje (np kolejny bezsensowny post na tym forum ). Jesli Ciebie to interesuje to sprobuj, tak jak juz pisal nasz nadworny informatyk (a propos: Columb. Gratulacje, rzeczywiscie jasniej tego wytlumaczyc nie mozna!) "zapingowac" adres np. gazety albo jeszcze lepiej otworz "okno" DOS i wpisz nastepujacy rozkaz: tracert gazeta.pl. Ciekawe, co? Mozesz to samo oczywiscie wyprobowac z kazdym innym adresem i stwierdzic jak wyglada ten "lancuch" przeroznych serwerow, ktory laczy Twoj PC z celem. Mozesz wtedy tez stwierdzic, ktore z tych ogniw "hamuje" Twoj Breitband. Inna sprawa to serwer docelowy. Jesli np. w sobote wieczorem wszystkim nam zbierze sie na "produkowanie" koleinych "wypocin" to nieraz zdarza sie, ze serwer GW jest po prostu przeciazony no i wtedy zaden Breitband na to nie pomoze. Pozdr. ro-bert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Wy tu o IP a ja o PIciu :o)kolejny dzien juz jutro IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.04.02, 14:56 ... ach ta moja glowa zyc nie umierac czlowiek po dwoch dniach ma tak wspaniale wspomnienia i teraz dopiero widzi, ze to wszystko, jakby nie bylo, to najwspanialsze chwile w zyciu jak dobrze pojdzie to bedzie kolejna "popijawa" hehehe w trakcie podrozy do Lodzi na rozdanie diploma inzyniera informatika - hehehahahaha Dzis tylko ETOPIRYNA bo jutro trzeba byc twardym a nie mietkim jak beda lac do kielichow ZAPRASZAM! miasto: Bielsko - Biala miejsce: "FABRYKA" czas: pewnie pozno - wieczorny.... powrot: kiedys tam... moze sobota, ale kto wie achhhhhh niech zyje mlodosc ale ja dzis mam humorek Pania Narvalowa grzecznie prosze o chwile relaksu i pozwolenia na odpoczynek od wszystkiego co zwiazane z informatyka Jak dojde do Siebie to i pomoge.. ale teraz zero LINUXA - UNIXA - C++ DELHI BORLANDA SIECI TELEKOMUNIKACJI AUTOCADA. i calej reszty......... teraz zabawa i radosc no to ide drzewka bielic wapnem bo sie wiosna na calego zaczela a one takie ponure....... ******************************* inz. bastard ********************************* +_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+ hahahahahaha +_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+_+ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Zebranie Klubu .....informatykow:)) IP: *.abo.wanadoo.fr 11.04.02, 21:10 No i leci kabarecik) Po wczorajszym wykladzie Krzysia jeszcze nie doszlam do siebie, a juz dzisiaj nowy wyklad prof. Roberta Karelka, skrupulatne notki zrobilas, bo ja juz na samym poczatku....pochrzanilam) Adas podpadles mi! Niby nie ma czasu na mejle odpowiadac, bo to niby nieprzytomny od....bimbrowych libacji, a tak dokladnie inszych uswiadamia jak wyrwac sie z Polski! Ing. student.... oko Wielkiego Brata ma sie pod scisla kontrola! Brak odpowiedzi na gify, 'cosiktam' o moim zlodziejczym dostawcy netu, slowku - topik! No to Big Brater, nie zaliczyl zadania Popijajcie aperitify i niech Wam sie 'jako-tako' wiedzie.....do wyplaty Do najblizszego poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
karelia aaaaa 11.04.02, 22:17 dopiero co wstalam i zaraz sie poloze, aaaaaaa jutro piatek, moze zrobimy sobie fulll relax, zadnych meczarni szarych komorek, 0 myslenia, latwo, lekko i przyjemnie, aaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś