Dodaj do ulubionych

2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja?

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 16:01
Mam propozycję pracy legalnej. Podobno życie jest tam tańsze niż w Polsce. Czy
ktoś z Was był tam?? Jak się tam żyje??

Stefan
Obserwuj wątek
    • Gość: --Michal Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.client.attbi.com 13.04.02, 16:32
      Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Mam propozycję pracy legalnej. Podobno życie jest tam tańsze niż w Polsce. Czy
      > ktoś z Was był tam?? Jak się tam żyje??
      >
      > Stefan

W USA glowna roznica pomiedzy kosztami zycia jest koszt nieruchomosci.
      Zeczywiscie w NC nieruchomosci sa stosunkowow tanie. To ze koszt zycia jest
      tanszy niz w PL raczej wlozyl bym miedzy bajki. Bedzie drozej. Klimat znacznie
      cieplejszy i wilgotniejszy od PL [deszczowa zima]. "Blisko" na FL i NY i innych
      ciekawych turystycznych miejsc. Jezeli lubisz zeglowac to zanieszkaj na wybrzezu -
      duzo wiatru. Pozatym zapoznaj sie ze stereotypem "red neck", jest w tym troche
      prawdy IMHO, ale nie jest az tak zle. Pozatym sa tam tez dobre szkoly. Napisze
      jak mi co jeszcze przyjdzie do glowy. Daj znac jak masz pytanie.
      Pozdrawiami i Powodzenia.

PS
      Jezli to placa na miesiac to mozesz miec klopoty z odstaniem autoryzacji z DOL na
      H1, bo wyglada to dosc nisko. Kiedys tu podalem link do srednich zarobkow USA,
      poszukaj.
      • Gość: eli Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.atl.client2.attbi.com 13.04.02, 16:43
        $2000 miesiecznie brutto to bardzo male pieniadze w USA w Polnocnej Karolinie
        nawet dla jednej osoby. Perspektywa - bardzo skromne zycie, ale nie niemozliwe.
        Jakie sa twoje oczekiwania i wyobrazenia?
        Pozdrowienia
    • Gość: --Michal Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.client.attbi.com 13.04.02, 16:40
      Na tej stronie mozesz znalezc srednie place w roznych stanach: www.census.gov.
    • jot-23 Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? 13.04.02, 16:44

> Mam propozycję pracy legalnej. Podobno życie jest tam tańsze niż w Polsce. Czy
      > ktoś z Was był tam?? Jak się tam żyje??
      >
      > Stefan

Stefan, a ta praca i wyjazd, to na stale? na rok? na wakacje? jaki tryb zycia
      prowadzisz i czego oczekujesz... pomoz nam smile

z tego co wiem $24k rocznie to w "tych" rejonach standartowa pensja w tzw menial
      jobs..sprzedawcy w sklepach, sekretarki itd.. wiele ludzi pracuje za taka
      pensje ...i zyje...
      • Gość: Stefan Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:33
        Ja zarabiam 1000 zł /mies na reke i też jakoś żyję.
        Jeśli dostane wize to mam szansę pojechać tam na 3 lata. Praca na farmie.
        Ile kosztuje wynajecie pokoju/domku . Da się coś odlożyć z ok. 1500$ na rękę??

Stefan
        • jot-23 Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? 13.04.02, 17:54

> Ja zarabiam 1000 zł /mies na reke i też jakoś żyję.
          > Jeśli dostane wize to mam szansę pojechać tam na 3 lata. Praca na farmie.
          > Ile kosztuje wynajecie pokoju/domku . Da się coś odlożyć z ok. 1500$ na rękę??
          >
          > Stefan

z $2000 niemozliwe...jak bedziesz bardzo oszczedny to pewnie $1000/mies
          zaoszczedzisz... jak przyjechalem do USA 12 lat temu to moja pierwsza praca
          byla $850/mies na reke , rozumiesz...hehe wliczajac inflacje to pewnie jakies
          $1100 na dzisiejsze $$$... jakos dalo sie przezyc, ale nie bylo milo.
    • Gość: Kasia Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.first.waw.pl / 10.0.0.* 13.04.02, 16:55
      To mało. nie wiem, co to za praca, ale moi znajomi na wakacyjnych studenckich
      wyjazdach "Work and Travel" zarabiali mniej wiecej tyle.
      • Gość: JoeK Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.rdu.bellsouth.net 13.04.02, 17:03
        Stefan
        Jakie okolice Polnocnej Karoliny Cie interesuja?
        • Gość: Stefan Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:38
          Okolice Willmington. Fayetteville ...

Stefan
          • Gość: Martyna Re: 2000 $ brutto w Płn. Karolinie to dobra pensja? IP: *.proxy.aol.com 13.04.02, 20:11

Hallo!

Z 2000 brutto prawdopodobnie dostaniesz na reke okolo 1600 (byc moze po
            przepracowanym roku dostaniesz czesciowy zwrot podatku). Moze uda Ci znalezc
            apartament za 350 dolarow na miesiac , wiec jak znajdziesz wspollokatora co nie
            jest zreszta trudne to na mieszkanie wydasz okolo 200 na miesiac.
            Jedzenie w zaleznosci jak jestes oszczedny okolo 200-300 dolarow na miesiac no
            chyba , ze chcesz jesc w Mc Donaldzie .
            Czy praca, ktora Ci proponuja jest to praca z ubezpieczeniem medycznym,
            dentystycznym i farmakologicznym( na lekarstwa)bo jesli nie to jesli chcesz byc
            ubezpieczony co ja bym zreszta radzila bedziesz musial zaplacic okolo 150
            dolarow na miesiac.
            Jak z dojazdami? Czy pracodawca zapewnia transport? Bo jesli nie to wydatki na
            autobus czy na metro to srednio 50 dolarow na miesiac .
            Jesli chcesz zaoszczedzic 1500 prawdopodobnie bedziesz musial znalezc druga
            prace na pol etatu, czy tez na weekendy.

Pozdrawiam
            • Gość: JoeK Do Stefana IP: *.rdu.bellsouth.net 14.04.02, 01:34
              Gość portalu: Martyna napisał(a):

>
              > Hallo!
              >
              > Z 2000 brutto prawdopodobnie dostaniesz na reke okolo 1600 (byc moze po
              > przepracowanym roku dostaniesz czesciowy zwrot podatku). Moze uda Ci znalezc
              > apartament za 350 dolarow na miesiac , wiec jak znajdziesz wspollokatora co nie
              >
              > jest zreszta trudne to na mieszkanie wydasz okolo 200 na miesiac.
              > Jedzenie w zaleznosci jak jestes oszczedny okolo 200-300 dolarow na miesiac no
              > chyba , ze chcesz jesc w Mc Donaldzie .
              > Czy praca, ktora Ci proponuja jest to praca z ubezpieczeniem medycznym,
              > dentystycznym i farmakologicznym( na lekarstwa)bo jesli nie to jesli chcesz byc
              >
              > ubezpieczony co ja bym zreszta radzila bedziesz musial zaplacic okolo 150
              > dolarow na miesiac.
              > Jak z dojazdami? Czy pracodawca zapewnia transport? Bo jesli nie to wydatki na
              > autobus czy na metro to srednio 50 dolarow na miesiac .
              > Jesli chcesz zaoszczedzic 1500 prawdopodobnie bedziesz musial znalezc druga
              > prace na pol etatu, czy tez na weekendy.
              >
              > Pozdrawiam

Stefan
              Martyna Ci doskonale przedstawila ogolna sytuacje finansowa.
              Moge tylko dodac ze Willmington to piekne miasto portowe. Miasto z tradycja i
              ze "starymi pieniedzmi". Napewno tam bedzie drozej niz w Fayeteville. To miasto
              istnieje dzieki Fort Bragg. Bedzie tam taniej ale nieciekawo.

• Gość: kaia Re: Do Stefana IP: *.nc.rr.com 14.04.02, 03:15
                no wiec ja mieszkam w polnocnej karolinie. mysle, ze wynajecie mieszkania za
                350 dolarow miesiecznie to troche malo choc moze i faktycznie za tyle mozna cos
                znalezc. ja sie spotkalam z najnizsza cena za one bedroom - 500$ (ale nie w
                wilmington ani fayetteville).
                2000 dolarow miesiecznie to taka srednia pensja, jak juz ktos wspomnial
                przecietny zarobek kasjerek czy sekretarek. zadne "wielkie halo". jesli jestes
                bardzo oszczedny to odlozysz gora 1,000 miesiecznie, ale i to wydaje mi sie
                malo realne. zawsze beda wydatki tzw. inne - np. srodki czystosci, pasta do
                zebow czy chociazby zachce ci sie isc do kina.... moze bedziesz chcial tez
                poleciec na troche do Polski (piszesz bowiem ze ten wyjazd to na 3 lata). Jak
                bedziesz chcial kupic samochod aby sie swobodnie poruszac (nie ma tu miejskich
                autobusow ani metra) to za jakiegos staruszka zaplacisz conajmniej 1,000 albo
                2,000. Pamietaj tez o oplatach za mieszkanie (gaz, energia, woda, telefon....-
                mysle, ze conajmniej 150$ za wszystko miesiecznie). Potem jedzenie - jakies 300
                $... no i sam wynajem mieszkania...
                Osobiscie zycze ci powodzenia. Mysle ze kto nie ryzykuje to i nic nie ma. A
                poza tym w kazdej chwili przeciez bedziesz chyba mogl wrocic do polski...

pozdrawiam
                kaia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka