Dodaj do ulubionych

Polacy mieszkający za granicą - proszę o kontakt

22.10.04, 22:18
Interesuje mnie Wasze zycie na obczyźnie. Lepiej, gorzej... itp.. Chetnie
pogadam, także mailowo. Interesuje mnie czy tesknicie za krajem, czy
cieszycie sie z tego że jestescie od ojczyzny gdzieś heh, hen daleko? Moze
ktoś chciałby nawiązać pzyjacielskie kontakty z kims z ojczystego kraju, bo
nie ma tu rodziny czy bliskich znajomych ???
Pozdrawiam i czekam na wiadomości o Waszym nowym zyciu.
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont 22.10.04, 22:55
      Podaj wymiary: xx-xx-xx, wzrost, waga, wiek i moze sie jakis przyjaciel znajdzie.
      • Gość: Fan Klub A ciotami z P2 tez handlujesz? IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.04, 10:21
    • Gość: Dusza33 Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.04, 23:20
      Hi,
      no wiesz trudno ocenic, i podsumowywyc cos, czego sie nie doswiadczylo, czy
      przezylo. Ja jestem od 15-stu lat za granica i nie wiem czy i jak wiodloby mi
      sie gdybym zostala w kraju. Wiesz tam pozostala moja kolebka, szczesliwe
      dzecinstwo i tesknie za tym. W kraju jestem dosc czesto, ale i rowniez ciesze,
      gdy wracam do mojej nowej przystani. Napewno nie mam tylu znajomych czy
      przyjaciol, ale tych paru, ktorych mam to wiem ze mogw na nch liczyc - moglo
      ich byc troche wiecej ale...
      Pozdrowienia !!!
    • Gość: Gosia Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.159.165.10.Dial1.Chicago1.Level3.net 23.10.04, 03:50
      Ja mieszkam poza krajem od ponad 7 lat. Trudno jednym slowem okreslic, czy jest
      lepiej, czy gorzej. Napewno jest wygodniej, pracujac mozesz pozwolic sobie na
      dom, samochod, wakacje, etc.

Brakuje mi natomiast kontaktow z moja rodzina i starymi przyjaciolmi. W Polsce,
      niestety, nie bywam tak czesto, jakbym tego chciala, ale dzwonie przynajmniej
      dwa razy w tygodniu. Najgorsza jest Wigilia, kiedy dzwonisz do bliskich i
      slyszysz caly dom ludzi, to zamykasz oczy i probujesz powstrzymac lzy.
      Staram sie zachowac pewne tradycje w moim domu. Moje dzieci mowia (lub
      przynajmniej probuje mowic) po Polsku.
      Mam rowniez nadzieje, ze moja rodzina i znajomi mnie odwiedzac troche czesciej.

Pozdrawiam
      • vega7 Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont 23.10.04, 16:55
        Gosia, fajnie, ze swoje dzieci uczysz mówic po Polsku. To ważne. Jesteś dzielna.

A Cioci Dance i popierających ją - dziekuje za uwagi. Zajmijcie sie swoimi
        sprawami i nie wtrącajcie do moich rozmówców. Nie obrażajcie sie nawzajem.
        JAK NIE WIESZ JAK SIE ZACHOWAC - ZACHOWAJ SIE GODNIE Ciociu Danko i Tobie
        podobni.
    • Gość: Lola Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.tnt35.sfo8.da.uu.net 23.10.04, 05:07
      Ja nie zyje w swiecie terminologii "Obczyzna"/"Ojczyzna". Jezeli po xx latach
      miejsce, gdzie miaszkam ma byc dla mnie "obczyzna" to cos tu nie gra. Ja tu po
      prostu zyje, pracuje, kupuje bagietki, prosciutto, Munster cheese, ogladam
      realty shows, dziele sie ze wspopracownikami najnowszymi plotkami, spotykam sie
      z bliskimi w sushi bars, gotuje obiady, wyjezdzam na wakacje, nic nie robie w
      deszczowe niedziele. Nie znaczy to, ze nie mam pieknych wspomnien. Cudne
      dziecinstwo, swietna mlodosc, najlepsi przyjaciele. Ale to jest juz za nami
      (oprocz prawdziwych przyjaciol). Tych czasow nie mozna juz odtworzyc, sa juz
      tylko wspomnieniami, bez wzgledu czy sie jest na "obczyznie" czy
      w "ojczyznie". Tam, gdzie sie zbudowalo terazniejszosc i przyszlosc, tam jest
      Twoj dom.

A propos Twojej ofery nawiazania przyjacielskich kontaktow "z kims z ojczystego
      kraju", czy jestes samotny i szukasz "Pen Pal" czy raczej wolalbys tu wpasc
      do "obczyzny" i sie gdzies zahaczyc?

Serdecznosci,

Lola
    • Gość: Ciocia Danka Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.proxy.aol.com 23.10.04, 05:51
      Zajmij sie swoimi sprawami i odpalantuj sie od Polakow za granica.
      Polacy w kraju nienawidza za cos tam tzw. Polonii i lepiej bedzie jak sie
      skurwysyny zajmiecie swymi sprawami w Polsce i swym zyciem.
      Przestance nam wlazic w dupe, niech te dwa swiaty sie wreszcie rozdziela i
      bedzie spokoj.
      Kontakty z wami pierdolimy.
      • vega7 Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont 23.10.04, 16:27
        Jestem zaskoczona kilkoma wypowiedziami ??? Nie mam nic na celu i nie skaladam
        zadnej oferty. Jacy ludzie potrafia byc niezyczliwi i chamowaci. Jestem w wieku
        srednim, mam dom, normalny zresztą, męża, 16-letniego syna, pracujemy uczciwie,
        zyjemy skromnie i tak sie toczy nasze życie. Mimo ze oboje mamy wyzsze
        wykształcenie, dośc wysokie stanowiska zawodowe, nie jeździmy wcale poza
        granice kraju. Dlatego pomyslalam, ze fajnie byloby nawiązać jakies kontakty
        zeby choćby drogą elektroniczna dowiedziec się jak zyja Polacy za granicą.
        (Polacy, bo jezykiem obcym nie władamy na tyle sprawnie zeby nawiazac
        korespondencję z obcokrajowcami)
        Do napisania tego postu bezposrednio zainspirowaly mmnie rozmowy podczas gier
        on-line wlasnie z Polakami mieszkajacymi za granica dla ktorych rozmowa podczas
        gry jest jedynym kontaktem z polską mową. Bardzo mnie to kiedyś wzruszyło.
        Myslałam ze może komus też to jest potrzebne i ucieszyłby się na jakiś kontakt
        z kimś z kraju. Ale oczywiście wcale sie przy tym nie upieram, ani nikomu nie
        chcę narzucać.
        Dziękuje za kilka naprawdę cennych, szczerych wypowiedzi. Czytałam przed chwilą
        synowi wypowiedź powyzej, o wigilii poza rodzinnym domem w kraju. Bardzo to
        wzruszające. Wszystkich serdecznie pozdrawiam. 3majcie się cieplutko wink
      • Gość: Rodak Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: 142.94.86.* 23.10.04, 16:30
        Ciocia Danka to chamka!
        Ja ich wszystkich nie pierd...
        Tam sa moi przyjaciele, krewni, znajomi.
        Oczywiscie jest tam rowniez sporo bandytow i ciemnych typow spod czerwonej
        gwazdy z Urbanem na czele.
        Tych to owszem pierd...!
        • Gość: Пан Анджей Popieram Ciocię Dankę_____________________________ IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 16:36
          Gość portalu: Ciocia Danka napisał(a):

> Zajmij sie swoimi sprawami i odpalantuj sie od Polakow za granica.
          > Polacy w kraju nienawidza za cos tam tzw. Polonii i lepiej bedzie jak sie
          > skurwysyny zajmiecie swymi sprawami w Polsce i swym zyciem.
          > Przestance nam wlazic w dupe, niech te dwa swiaty sie wreszcie rozdziela i
          > bedzie spokoj.
          > Kontakty z wami pierdolimy.
          • jot-23 Re: Popieram Ciocię Dankę________________________ 23.10.04, 16:42
            a gdzie ja "popierasz" ?
            • Gość: Пан Анджей Re: Popieram Ciocię Dankę we wszystkich punktach;) IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 16:47
              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=46818
              • vega7 Kontakt z Polakami mieszkającymi za granicą 23.10.04, 16:59
                Cioci Dance i popierających ją - dziekuje za uwagi. Zajmijcie sie swoimi
                sprawami i nie wtrącajcie do moich rozmówców. Nie obrażajcie sie nawzajem.

JAK NIE WIESZ JAK SIE ZACHOWAC - ZACHOWAJ SIE GODNIE Ciociu Danko i Tobie
                podobni.

Nie wiedziałam ze wsród Polonii jest tyle ludzi pokroju Cioci Danki
                • jot-23 Re: Kontakt z Polakami mieszkającymi za granicą 23.10.04, 17:14
                  vega7 napisała:

> Nie wiedziałam ze wsród Polonii jest tyle ludzi pokroju Cioci Danki

tylu to znaczy ilu? (biorac pod uwage pare milionow polakow za granica)...z
                  tego jak sformulowane jest zdanie, wynika ze teraz "juz wiesz". jezeli moge ci
                  udzielic jakiejkolwiek rady to: nie daj sie "zekstremalizowac"... jak widzisz,
                  jest o to bardzo latwo... na wlasnym przykladzie, odpowiedzialo ci pare osob w
                  tym jakis jeden baran...zamiast sie koncentrowac na normalnych odpowiedziach,
                  zaczynasz sie koncentrowac wlasnie na tej, najmniej potrzebnej...i, wciagasz
                  sie w to, wyrazajac zupelnie nieprzemyslane opinie, jak tan na gorze....
                  • Gość: Ян Ковальский Podziękuj Giertychowi i wieszczowi Redlińskiemu IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 17:22
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=10739018&a=10760172--
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=12927798&a=16926588
                • Gość: Пан Анджей Tu masz 243 posty godnego Polaka IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 17:48
                  Paszportowy szacher i prawda (243) Założyciel: komentator

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10025
                  komentator definitywnie nie podziela poglądów Pani Cioci Danki ani
                  popierających ją.
                  • vega7 Ludzie opamiętajcie się 23.10.04, 18:04
                    J-23 na niczym sie nie koncentruje i dziekuje Ci za rady ale one mnie nie
                    interesuja. Zadalam konkretne pytanie, potem wyjasnilam w jakim celu a Tu jakis
                    oszolom jeden z drugim zasypuje mnie bzdurami ktorych nie zamierzam nawet
                    czytac bo mi na to szkoda czasu. Opinie opieram na reakcji po tych kilku
                    postach, reakcji jakiej się nie spodziewałam. Doceniam i to bardzo kilka
                    pozytywnych wypowiedzi powyzej. Prosze się nie czepiać słów, bo nie o to w moim
                    wątku chodzi. I dziekuje z góry za idiotyczne odpowiedzi. Mam nadzieje, że moje
                    pytanie nie jest az takie trudne do zrozumienia.
                    • jot-23 Re: Ludzie opamiętajcie się 23.10.04, 18:11
                      vega7 napisała:

> J-23 na niczym sie nie koncentruje i dziekuje Ci za rady ale one mnie nie
                      > interesuja. Zadalam konkretne pytanie, potem wyjasnilam w jakim celu a Tu
                      jakis
                      >
                      > oszolom jeden z drugim zasypuje mnie bzdurami ktorych nie zamierzam nawet
                      > czytac bo mi na to szkoda czasu. Opinie opieram na reakcji po tych kilku
                      > postach, reakcji jakiej się nie spodziewałam. Doceniam i to bardzo kilka
                      > pozytywnych wypowiedzi powyzej. Prosze się nie czepiać słów, bo nie o to w
                      moim
                      >
                      > wątku chodzi. I dziekuje z góry za idiotyczne odpowiedzi. Mam nadzieje, że
                      moje
                      >
                      > pytanie nie jest az takie trudne do zrozumienia.

aha, hehe pomylilem sie, przepraszam serdecznie! myslalem ze jestes moze jakas
                      naiwna zblakana duszyczka, nie majaca pojecia na czym polegaja fora publiczne,
                      a tu widze ze mam doczynienia ze stara betoniara zasluchana w piekny tembr
                      wlasnego glosu na "swoim" (hehe!) watku...
                      • Gość: Штирлиц Przepiękny tembr własnego głosu na "swoim" wątku IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 18:26
                        Wprawdzie Pamela nigdy sie nie napraszala, zeby z wami figlowac, ale za to wy jestescie juz od 12 lat gotowi figlowac z Pamela. Tacy jestescie na te figle napaleni, ze zupelnie nie rozumiecie, dlaczego ona pomimo waszej gotowosci calkiem nie ma ochoty zrobic wam dobrze.

• Gość: Мюллер Stara betoniara zasluchana w swój piekny tembr IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 18:52
                        Gazeta.pl : Forum : DIETA MONTIGNAC : Musze jeszcze ze 4 kilo zrzucić

Gazeta.pl : Forum : Psychologia : "Gdy czlowiek czlowiekowi wilkiem sad("

Gazeta.pl : Forum : Zdrowie : "zwlaszcza wrazliwa jestem na krzywde wyrzadzana ludziom, ktorzy pokornie ja znosza i nie potrafia sie bronic."

Gazeta.pl : Forum : Psychologia : "chlopak powinien jednak w takim przypdku opanowac lzy"
                • Gość: Пан Анджей Re: Kontakt z Polakami mieszkającymi za granicą IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 18:09
                  Kontakt z Polakami mieszkającymi za granicą można łatwo złapać na forum Gazeta.pl : Forum : Poznaniacy za granica oraz na Gazeta.pl : Forum : Polacy mieszkający za garanicą. Na forum Gazeta.pl : Forum : Polonia natomiast możesz nawiązać kontakt z Polonuskami i Polonusami.
                  • Gość: Ciocia Danka Ciocia Danka-Reply do oslow pokroju Jot-23 IP: *.proxy.aol.com 23.10.04, 18:35
                    Ty to chyba myslisz, ze jestes z tych ""rozwinietych"" polonosow, ktorzy w swej
                    swiatlosci beda utrzymywac nieco wynosle kontakty z Polska.
                    A gowno- widzisz, jak dolar dostaje w ryja nawet w stosunku do glupiej
                    zlotowki , widzisz, ze swiat naokolo sie rozpierdala dzikie jebancom i
                    crackheadom w typie Busha , trzymasz sie stolka w nedznej pracy, bo od dawna
                    probuja ci od niego oderwac sucha emigrancka dupe. i oderwa- jak dla swoich
                    zabraknie to i dla obcych nie bedzie najpierw.
                    Co dalej? Ano, prubujesz sie ze stara ojczyzna przeprosic i dolaczyc do tych,
                    co to "" nie wykluczaja kiedys powrotu"", sikasz z zazdrosci widzac te ""kwitna
                    ca dzis Polske"" na zdjeciach z netu i zastanawiasz sie, czy powrot jest
                    mozliwy i po chuja wlasciwie wyjechales.
                    nie jestes odosobniony, jeszcze bardziej ujebanym glupcem jest taki Bruno5.
      • Gość: ......da le ko Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 19:04
        No to ciotka dawaj w dluga z polskiego netu zlamasie bo ci w
        dupe nakopie jesli sie tego bedziesz serdecznie domagal
        coorvo rooska.
        • Gość: Василь Иваныч Domagam się. Nakop. IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 19:20
          Сидят Петька с Василием Ивановичем на завалинке.
          Мимо проходят бабы и говорят:
          - Смотри, Орел с говном сидят!
          Петька - "Ну я полетел, Василий Иванович"
          В.И. - "Полетишь, когда лопатой подбросят..."

--

Emigrant po kilkunastu latach nieobecności i pobycie w południowo -
          amerykańskiej dżungli wracając do kraju kieruje swoje pierwsze kroki do Urzędu
          Pracy .
          - proszę Panią proszę o pracę.
          - oczywiście proszę, menadzer reklamy,do dyspozycji mercedes,
          apartament w hotelu Mariot i 15 000 zł miesięcznie.
          - O rany , Pani żartuje?
          - Oczywiście ,że żartuję , ale to Pan zaczął.
          • Gość: gruppenfuhrer [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 20:12
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • Gość: lekarz psychiatra [...] IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 20:51
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Rumuński Maczo Re: Polacy mieszkający za granicą - proszę o kont IP: *.dyn.optonline.net 23.10.04, 21:15
          mp3.wp.pl/p/strefa/posluchaj/hifi,24390.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka