Gość: Marcin IP: *.sympatico.ca 25.04.02, 16:16 Chcialbym zapytac uczestnikow tego forum czy kupowaliscie cos za posrednictwem Ebay? Jakie sa Wasze opinie na ten temat,jaka byla forma platnosci? Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 25.04.02, 16:29 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Chcialbym zapytac uczestnikow tego forum czy > kupowaliscie cos za posrednictwem Ebay? Jakie sa Wasze > opinie na ten temat,jaka byla forma platnosci? Bardzo > dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. czesto kupowalem/sprzedawalem na ebay... zawsze jest ryzyko, ale w 90% bylem usatysfakcjonowaqny tranzakcjami, oczywiscie glownie chodzi o cene za produkt. ale tez jest to miejsce gdzie mozna kupic szybko rzeczy trudno dostepne gdzie indziej. forma platnosi zalezy od sprzedajacego: najczesciej uzywany jest paypal, mozna placic tez karta kredytowa, oraz money orders. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Ebay i aukcje internetowe... Gra w 3 karty? IP: 65.206.44.* 25.04.02, 17:04 90% oszustw konsumentów w USA dotyczy zakupów przez Internet, z czego kolejne 90% to zakupy na aukcjach internetowych, z których zdecydowanie największą jest Ebay. Pomyśl, jeśli każesz komuś NAJPIERW wysłać pieniądze n.p. jako WYŁĄCZNIE Money Order, który jest prawie jak gotówka a POTEM masz mu wysłać produkt to czy mając pieniądze w garści - na pewno wyślesz? A może "zapomnisz" albo zamiast "Mirko" zaczniesz się nazywać "J23"? Załóżmy ponadto, że kupiłeś od złodzieja kontener komputerów (jechały do sklepu, więc są i najnowsze i będą po "atrakcyjnych cenach", gdzie je sprzedasz jeden po drugim - jak ciepłe bułeczki w mroźny poranek - za dobrą, podbijaną przez innych cenę? Jedyna rozsądna odpowiedź: NA EBAY-u !!! To wady. A zalety? Ebay jest ZDECYDOWANIE jednym z najciekawszych wynalazków związanych ściśle z internetem. Ma wielu naśladowców, m.in. polskie "Allegro". Wiele razy tam kupowałem i sprzedawałem, raz starając się o zwrot pieniędzy za pomocą ubezpieczalni Ebaya ale w międzyczasie, milczący jak grób przez dwa miesiące sprzedający odezwał się, przeprosił i odesłał pieniądze. Sprzedając a szczególnie kupując trzeba pamiętać, że jesteśmy na targowisku, gdzie po odejściu od (WIRTUALNEGO!) stoiska (za które EBay - jako "cichy" pośrednik NIE PONOSI PRAKTYCZNIE ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI - nie ma praktycznie żadnych szans na reklamacje, towar oglądamy WIRTUALNIE a płacimy naprawdę. Podsumowując: kupowałem tam, sprzedawałem i będę nadal. Z USA i spoza. (Ostatnio komplet starych znaczków z Estonii). Jest to i ciekawe i wciągające, ale trzeba pamiętać o "wolnoamerykańskich" zasadach tam panujących i DOKŁADNIE czytać drobny druk. Nie jest to jak kupowanie z katalogu/sklepu wysyłkowego, choć wiele katalogów/sklepów też sprzedaje przez EBay. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.sympatico.ca 25.04.02, 16:34 kupowalam kolczyki, jakies poltora roku temu. do placenia uzywalismy uslugi Pay-pal. niestety nie pamietam szczegolow. Doszlo bez problemow (z USA) w dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Ebay nie zawsze jest taki tani jak się uważa... IP: 65.206.44.* 25.04.02, 18:53 Duży ruch panuje tam n.p. w komputerach a sczególnie podzespołach do nich. Wyraźnie też widać jak się ludzie napalają i często... przepłacają. Porównując n.p. ceny do www.pricewatch.com czy www.hot-deals.org a w elektronice "ogólnej" www.pricegrabber.com nie zawsze się potwierdza (a nawet często nie), a że EBay tzn via EBay jest TANIO i koniecznie pamiętajac też, że to najczęściej DOKŁADNIE kupowanie kota w worku więc wnioski należy wyciągnąć samemu... Co innego przedmioty nietypowe, kolekcjonerskie... Tylko jak wtedy z opisu/ zdjęcia poznać autentyczność tego 18-to wiecznego miecza samurajskiego Suke- Sada, cena wywoławcza $1200 ? (Okazał się autentyczny i podobno jak najbardziej warty $1200. Zestrachany początkowo kolekcjoner w Polsce jest nim zachwycony!) Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 27.04.02, 04:54 Raz kupilem jakis drobiazg za $30 od faceta z feedback 330. Wygladalo, ze pewna sprawa, nie? Akurat facet zadecydowal wycofac sie z ebay i nie odpowiadal na emaile. Zawzialem sie na niego i go wytropilem. Wyrwalem od niego towar i umiescilem negatywny feedback. A potem zauwazylem, ze skroil kilku innych. Paypal, tylko paypal. Nie ma paypal to nie gadam z facetem. Wielu nie ma. Raz pojawil sie rosyjski sprzet optyczny. Cudo cena. Podejrzewalem jakis przewal. Wygralem aukcje i napisalem jak przekazac pieniadze. Podal mi jaks zawila droge na Litwe. Powiedzialem mu ze przekazalem ale, ze to troche trwa.... Za kilka dni zadalem pytanie czy dostal pieniadze: nie odpowiedzial na emaile. A wiec zapytalem go czy moglbym dokupic jeszcze dwa takie urzadzenia (ok $600 od sztuki)? Nagle odpowiedzial, ze tak. Teraz bylem pewien ale nie mialem dowodu. Mial feedback 30 ale wszystko bylo starsze wiec nie bylo widac za co. Mogly byc transakcje np. za $1 i potem okazalo sie ze tak bylo. Zalozylem e-group na Yahoo i skontaktowalem wszystkich ktorzy wygrali aukcje a bylo ich chyba z 12. Dwoch zgadzalo sie ze mna ze przewal, kilku nie wyslalo pieniedzy a wiekszosc wyslala i czekala na towar. Za kilkanascie dni okazalo sie, ze facet sie zwina. Konto w ebay zamknieto, ludzie potracili ok $12,000, wielu grozilo, inni plakali pomagalem im tropic jego konakt amerykanski, znalazlem adres w Kaliforni a potem w Atlancie. Kobieta zmieniala dwa razy telefony az ja w konncu znalazlem. Ludzie mieli tylko isc na policje zglosic oszustwo. Nikt nie chcial tego zrobic... Ach, to tylko doswiadczenie zyciowe. Potem jeszcze pisali dlugo co mu (i jej) zrobia z nogami ale na tym sie skonczylo. Reszta przypadkow byla pozytywna. ale zauwazylem ze najgorsi to ci co maja niki religijne albo zaklinaja sie na wszystkich swietych jacy to oni porzadni... Zawsze byly z nimi problemy. Allegro jest prowadzone na bardzo wysokim poziomie. Sprzedajacy byli super. Problem tylko z przesylaniem na konto PKO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 08:47 Drapieznik, co myslisz o tej transakcji cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item= 862019738&r=0&t=0&showTutorial=0&ed= 1020055896&indexURL=0&rd=1 Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik WC 28.04.02, 16:19 1. Same wygi sie o to staraj. 2. Sprzedawca jest aktywny i ma niezly feedback, te piec to ponizej statystycznego kurzu. 3. Osobiscie nie lubie stron z takimi cegielkami ale to nie ma nic do rzeczy. 4. "sound investment", "you don't know how much will it cost in the future". "surprise gifts coming with it" These seem to be giveaways. Ta rzecz wydaje sie byc niesprzedawalna. 5. Nie znam tematu. Nie wiem nic o kolekcjonowaniu muzyki. Wiem, ze kolega kolekcjonar dal mi ostatnii kilkaset CDs, a przez lata zbieral namietnie. 6. Nawet jezeli jestes kolekcjonerem ktory musi to miec i wierzy ze to moze byc warte, to proponuje wziac te powiedzmy $300 i wplacic na fundusz zbiorowy i po 10 latach zobaczyc ktora forma inwestycji byla bardziej oplacalna. Ja nie mam watpliwosci. 7. Mam kilka roznych kolekcji ktore nabylem od ludzi stracili zainteresowanie, stracic na tym nie strace ale tylko mi to zawalamiejsce. Czasem jak mi ktos wyrzadzi jakas przysluge to daje mu taka czesc z kolekcji i wszyscy sa szczesliwi... 8. Na twoim miejscu bym wyszedl z domu na czas aukcji. Staraj sie byc jak najdalej, tak zebys nie zdazyl w ostatnie chwili. Unikaj znajomych z dostepem do internetu tego dnia. 9. People who are bidding on it are collectors and/or dealers. The $6 isnurance only protects if the package gets lost -highly unlikely. Uzywa bidpay, jak wielu ludzi... Kolekcjonowanie drogich rzeczy to problem finansowy, a kolekcjonowanie malych to problem miejsca. Ja kolekcjonuje wspomnienia, np te z wczoraj. Powodzenia w podejmowaniu dobrej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik WC update 28.04.02, 19:29 Zadalem to pytanie osobie ktora sie zna na muzyce. Oto odpowiedz: Definately an investment! A very popular band with people in the 30-50yr old range.(the people that usually will spend)! Jak widzisz, moj poglad jest odosobniony jak zreszta w wiekszosci przypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: WC update 28.04.02, 19:37 "I believe its possible that the blade may have arrived to America with the army of Pulawski or Kosciuszko " cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1097314894 :>> Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: WC update 28.04.02, 19:47 cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1096889198 to jest ... ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik J-23 28.04.02, 22:53 Fascynujace. W tym drugim facet ma ciekawe zdjecia. Jedno to gliath a drugie to halftrack. Czytalem, ze niedawno wylowiono taki halftrack bodajze z Wisly i maja go restaurowac. Mialem raz M-37, stad moje zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: J-23 IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 00:24 drapieznik napisał(a): > Fascynujace. W tym drugim facet ma ciekawe zdjecia. Jedno to gliath a drugie to > > halftrack. > > Czytalem, ze niedawno wylowiono taki halftrack bodajze z Wisly i maja go > restaurowac. > > Mialem raz M-37, stad moje zainteresowanie. Co to jest M-37 Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Zie Krautwagon? 29.04.02, 00:28 czyli hehe wagon na kapuste? )) www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Zie Krautwagon? IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 00:55 jot-23 napisał(a): > czyli hehe wagon na kapuste? )) > > <a href="www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm"target="_bla > nk">www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm</a> Dzieki za info, troche podobny do Dodge Comando,kiedys bylem wlascicielem 4-cyl.Zundappa KS-800.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik ciekawy 29.04.02, 02:33 ciezarowka wojskowa Dodge'a produkowana od 1952 do 1963, poprzednik Humvee. 2.5 tony, naped na 4 kola, podjezdza 45%. Max predkosc 55mph, 6-cyl, rzedowy. Nie do zniszczenia. Auto 50-letnie wyglada jak nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 29.04.02, 01:56 Znajomy kupuje i sprzedaje na eBay.de dotychczas nie mial najmniejszych problemow - transakcje tylko na terenie Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 29.04.02, 02:35 kazdy ma jakies problemy tylko wielu stara sie nie szrpac z trudnym klientem chyba ze chodzi o wieksza forse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 08:28 kupowalem na e-bay wiele razy i tylko raz mialem problem a dlaczego zrozumialem gdy otrzymalem towar kupilem go za bezcen i wlascicielowi b.trudno bylo sie z nim rostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal tylko pay-pal IP: *.tiaa-cref.org 29.04.02, 17:39 Tak jak pisal drapieznik. Inaczej mozesz sie latwo rozczarowac. Platnosci bezposrednio karta tez sa OK, tylko jest wiecej zamieszania w razie jezeli cos pojdzie nie tak. Moje jedyne zle doswiadcznie to kupujacy, ktorzy niechcieli wywiazac sie z tranzakcji. Dlatego niesprzedaje nikomu bez kilku pozytywnuch "feedbacks". Kupilem tam kupe rzeczy - swietnej klasy w przystepnych cenach (rowery, koponenty hifi i komp. itd.). Pamietaj ze jezli jaks oferta wydaj sie za dobra zeby byla prawdziwa to NAPEWNO JEST. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bf mialem problemy, ale zawsze konczylo sie dobrze IP: *.agbms.ch / 10.0.2.* 29.04.02, 18:40 czasami kupuje, czasami sprzedaje przez eBay (USA, Niemcy, Szwajcaria) mialem dwukrotnie problem: raz z niemieckim sklepem (nie chcieli wyslac do CH mimo deklaracji o wysylce ogolnoeropejskiej), raz z amerykanskim sprzedawca (jeden modul urzadzenia nie dzialal - domagalem sie przeceny); w obydwu przypadkach personel eBay zalatwil sprawe sprawnie i na moja korzysc (wczesniej, bez pomocy "urzednikow" z eBay obydwaj sprzedawcy olewali moje monity) polecam eBay - tylko jak juz ktos tu powiedzial czytajcie dokladnie to co pisane "drobnym drukiem" - a jesli ktos Was oszukal to proscie o pomoc - transakcje sa ubezpieczone, a w razie oszustwa sprzedawca moze miec problemy place roznie (zwykle PayPal lub przelewy na konto) Odpowiedz Link Zgłoś