Dodaj do ulubionych

Zakupy za posrednictwem Ebay

IP: *.sympatico.ca 25.04.02, 16:16
Chcialbym zapytac uczestnikow tego forum czy
kupowaliscie cos za posrednictwem Ebay? Jakie sa Wasze
opinie na ten temat,jaka byla forma platnosci? Bardzo
dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 25.04.02, 16:29
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Chcialbym zapytac uczestnikow tego forum czy
      > kupowaliscie cos za posrednictwem Ebay? Jakie sa Wasze
      > opinie na ten temat,jaka byla forma platnosci? Bardzo
      > dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

czesto kupowalem/sprzedawalem na ebay... zawsze jest ryzyko, ale w 90% bylem
      usatysfakcjonowaqny tranzakcjami, oczywiscie glownie chodzi o cene za produkt.
      ale tez jest to miejsce gdzie mozna kupic szybko rzeczy trudno dostepne gdzie
      indziej. forma platnosi zalezy od sprzedajacego: najczesciej uzywany jest paypal,
      mozna placic tez karta kredytowa, oraz money orders.
      • Gość: Mirko Ebay i aukcje internetowe... Gra w 3 karty? IP: 65.206.44.* 25.04.02, 17:04
        90% oszustw konsumentów w USA dotyczy zakupów przez Internet, z czego kolejne
        90% to zakupy na aukcjach internetowych, z których zdecydowanie największą jest
        Ebay.

Pomyśl, jeśli każesz komuś NAJPIERW wysłać pieniądze n.p. jako WYŁĄCZNIE Money
        Order, który jest prawie jak gotówka a POTEM masz mu wysłać produkt to czy
        mając pieniądze w garści - na pewno wyślesz? A może "zapomnisz" albo
        zamiast "Mirko" zaczniesz się nazywać "J23"?

Załóżmy ponadto, że kupiłeś od złodzieja kontener komputerów (jechały do
        sklepu, więc są i najnowsze i będą po "atrakcyjnych cenach", gdzie je
        sprzedasz jeden po drugim - jak ciepłe bułeczki w mroźny poranek - za dobrą,
        podbijaną przez innych cenę?
        Jedyna rozsądna odpowiedź: NA EBAY-u !!!

To wady.
        A zalety?

Ebay jest ZDECYDOWANIE jednym z najciekawszych wynalazków związanych ściśle z
        internetem. Ma wielu naśladowców, m.in. polskie "Allegro".
        Wiele razy tam kupowałem i sprzedawałem, raz starając się o zwrot pieniędzy za
        pomocą ubezpieczalni Ebaya ale w międzyczasie, milczący jak grób przez dwa
        miesiące sprzedający odezwał się, przeprosił i odesłał pieniądze.

Sprzedając a szczególnie kupując trzeba pamiętać, że jesteśmy na targowisku,
        gdzie po odejściu od (WIRTUALNEGO!) stoiska (za które EBay - jako "cichy"
        pośrednik NIE PONOSI PRAKTYCZNIE ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI - nie ma praktycznie
        żadnych szans na reklamacje, towar oglądamy WIRTUALNIE a płacimy naprawdę.

Podsumowując: kupowałem tam, sprzedawałem i będę nadal. Z USA i spoza.
        (Ostatnio komplet starych znaczków z Estonii).
        Jest to i ciekawe i wciągające, ale trzeba pamiętać o "wolnoamerykańskich"
        zasadach tam panujących i DOKŁADNIE czytać drobny druk.
        Nie jest to jak kupowanie z katalogu/sklepu wysyłkowego, choć wiele
        katalogów/sklepów też sprzedaje przez EBay.
    • Gość: roseanne Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.sympatico.ca 25.04.02, 16:34
      kupowalam kolczyki, jakies poltora roku temu.
      do placenia uzywalismy uslugi Pay-pal.
      niestety nie pamietam szczegolow.
      Doszlo bez problemow (z USA) w dwa tygodnie
      • Gość: Mirko Ebay nie zawsze jest taki tani jak się uważa... IP: 65.206.44.* 25.04.02, 18:53
        Duży ruch panuje tam n.p. w komputerach a sczególnie podzespołach do nich.
        Wyraźnie też widać jak się ludzie napalają i często... przepłacają.

Porównując n.p. ceny do
        www.pricewatch.com
        czy www.hot-deals.org
        a w elektronice "ogólnej"
        www.pricegrabber.com
        nie zawsze się potwierdza (a nawet często nie), a że EBay tzn via EBay jest
        TANIO i koniecznie pamiętajac też, że to najczęściej DOKŁADNIE kupowanie kota w
        worku więc wnioski należy wyciągnąć samemu...

Co innego przedmioty nietypowe, kolekcjonerskie... Tylko jak wtedy z opisu/
        zdjęcia poznać autentyczność tego 18-to wiecznego miecza samurajskiego Suke-
        Sada, cena wywoławcza $1200 ? (Okazał się autentyczny i podobno jak najbardziej
        warty $1200. Zestrachany początkowo kolekcjoner w Polsce jest nim zachwycony!)
    • drapieznik Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 27.04.02, 04:54
      Raz kupilem jakis drobiazg za $30 od faceta z feedback 330. Wygladalo, ze pewna
      sprawa, nie? Akurat facet zadecydowal wycofac sie z ebay i nie odpowiadal na
      emaile. Zawzialem sie na niego i go wytropilem. Wyrwalem od niego towar i
      umiescilem negatywny feedback. A potem zauwazylem, ze skroil kilku innych.

Paypal, tylko paypal. Nie ma paypal to nie gadam z facetem. Wielu nie ma.

Raz pojawil sie rosyjski sprzet optyczny. Cudo cena. Podejrzewalem jakis
      przewal. Wygralem aukcje i napisalem jak przekazac pieniadze. Podal mi jaks
      zawila droge na Litwe. Powiedzialem mu ze przekazalem ale, ze to troche
      trwa.... Za kilka dni zadalem pytanie czy dostal pieniadze: nie odpowiedzial na
      emaile. A wiec zapytalem go czy moglbym dokupic jeszcze dwa takie urzadzenia
      (ok $600 od sztuki)? Nagle odpowiedzial, ze tak. Teraz bylem pewien ale nie
      mialem dowodu. Mial feedback 30 ale wszystko bylo starsze wiec nie bylo widac
      za co. Mogly byc transakcje np. za $1 i potem okazalo sie ze tak bylo.
      Zalozylem e-group na Yahoo i skontaktowalem wszystkich ktorzy wygrali aukcje a
      bylo ich chyba z 12. Dwoch zgadzalo sie ze mna ze przewal, kilku nie wyslalo
      pieniedzy a wiekszosc wyslala i czekala na towar. Za kilkanascie dni okazalo
      sie, ze facet sie zwina. Konto w ebay zamknieto, ludzie potracili ok $12,000,
      wielu grozilo, inni plakali pomagalem im tropic jego konakt amerykanski,
      znalazlem adres w Kaliforni a potem w Atlancie. Kobieta zmieniala dwa razy
      telefony az ja w konncu znalazlem. Ludzie mieli tylko isc na policje zglosic
      oszustwo. Nikt nie chcial tego zrobic... Ach, to tylko doswiadczenie zyciowe.
      Potem jeszcze pisali dlugo co mu (i jej) zrobia z nogami ale na tym sie
      skonczylo.

Reszta przypadkow byla pozytywna. ale zauwazylem ze najgorsi to ci co maja niki
      religijne albo zaklinaja sie na wszystkich swietych jacy to oni porzadni...
      Zawsze byly z nimi problemy. Allegro jest prowadzone na bardzo wysokim
      poziomie. Sprzedajacy byli super. Problem tylko z przesylaniem na konto PKO.

• Gość: WC Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 08:47
        Drapieznik, co myslisz o tej transakcji
        cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=
        862019738&r=0&t=0&showTutorial=0&ed=
        1020055896&indexURL=0&rd=1
        • drapieznik WC 28.04.02, 16:19
          1. Same wygi sie o to staraj.
          2. Sprzedawca jest aktywny i ma niezly feedback, te piec to ponizej
          statystycznego kurzu.
          3. Osobiscie nie lubie stron z takimi cegielkami ale to nie ma nic do rzeczy.
          4. "sound investment", "you don't know how much will it cost in the
          future". "surprise gifts coming with it" These seem to be giveaways. Ta rzecz
          wydaje sie byc niesprzedawalna.
          5. Nie znam tematu. Nie wiem nic o kolekcjonowaniu muzyki. Wiem, ze kolega
          kolekcjonar dal mi ostatnii kilkaset CDs, a przez lata zbieral namietnie.

6. Nawet jezeli jestes kolekcjonerem ktory musi to miec i wierzy ze to moze byc
          warte, to proponuje wziac te powiedzmy $300 i wplacic na fundusz zbiorowy i po
          10 latach zobaczyc ktora forma inwestycji byla bardziej oplacalna. Ja nie mam
          watpliwosci.

7. Mam kilka roznych kolekcji ktore nabylem od ludzi stracili zainteresowanie,
          stracic na tym nie strace ale tylko mi to zawalamiejsce. Czasem jak mi ktos
          wyrzadzi jakas przysluge to daje mu taka czesc z kolekcji i wszyscy sa
          szczesliwi...

8. Na twoim miejscu bym wyszedl z domu na czas aukcji. Staraj sie byc jak
          najdalej, tak zebys nie zdazyl w ostatnie chwili. Unikaj znajomych z dostepem
          do internetu tego dnia.

9. People who are bidding on it are collectors and/or dealers. The $6 isnurance
          only protects if the package gets lost -highly unlikely. Uzywa bidpay, jak
          wielu ludzi...

Kolekcjonowanie drogich rzeczy to problem finansowy, a kolekcjonowanie malych
          to problem miejsca. Ja kolekcjonuje wspomnienia, np te z wczoraj.
          Powodzenia w podejmowaniu dobrej decyzji.
          • drapieznik WC update 28.04.02, 19:29
            Zadalem to pytanie osobie ktora sie zna na muzyce. Oto odpowiedz:

Definately an investment! A very popular band with people in the 30-50yr old
            range.(the people that usually will spend)!

Jak widzisz, moj poglad jest odosobniony jak zreszta w wiekszosci przypadkow.
            • jot-23 Re: WC update 28.04.02, 19:37
              "I believe its possible that the blade may have arrived to America with the
              army of Pulawski or Kosciuszko "

cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1097314894

:>>
              • jot-23 Re: WC update 28.04.02, 19:47
                cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1096889198

to jest ... ciekawe....
                • drapieznik J-23 28.04.02, 22:53
                  Fascynujace. W tym drugim facet ma ciekawe zdjecia. Jedno to gliath a drugie to
                  halftrack.

Czytalem, ze niedawno wylowiono taki halftrack bodajze z Wisly i maja go
                  restaurowac.

Mialem raz M-37, stad moje zainteresowanie.
                  • Gość: Ciekawy Re: J-23 IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 00:24
                    drapieznik napisał(a):

> Fascynujace. W tym drugim facet ma ciekawe zdjecia.
                    Jedno to gliath a drugie to
                    >
                    > halftrack.
                    >
                    > Czytalem, ze niedawno wylowiono taki halftrack bodajze
                    z Wisly i maja go
                    > restaurowac.
                    >
                    > Mialem raz M-37, stad moje zainteresowanie.

Co to jest M-37
                    • jot-23 Re: Zie Krautwagon? 29.04.02, 00:27
                      • jot-23 Re: Zie Krautwagon? 29.04.02, 00:28
                        czyli hehe wagon na kapuste? smile))

www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm
                        • Gość: Ciekawy Re: Zie Krautwagon? IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 00:55
                          jot-23 napisał(a):

> czyli hehe wagon na kapuste? smile))
                          >
                          > <a
                          href="www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm"target="_bla
                          >
                          nk">www.tomtownsend-toyland.com/toyland/krautwagon.htm</a>

Dzieki za info, troche podobny do Dodge Comando,kiedys
                          bylem wlascicielem 4-cyl.Zundappa KS-800.Pozdrawiam
                    • drapieznik ciekawy 29.04.02, 02:33
                      ciezarowka wojskowa Dodge'a produkowana od 1952 do 1963, poprzednik Humvee.
                      2.5 tony, naped na 4 kola, podjezdza 45%. Max predkosc 55mph, 6-cyl, rzedowy.
                      Nie do zniszczenia. Auto 50-letnie wyglada jak nowe.
    • joasia1 Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 29.04.02, 01:56
      Znajomy kupuje i sprzedaje na eBay.de dotychczas nie mial najmniejszych
      problemow - transakcje tylko na terenie Niemiec.
      • drapieznik Re: Zakupy za posrednictwem Ebay 29.04.02, 02:35
        kazdy ma jakies problemy tylko wielu stara sie nie szrpac z trudnym klientem
        chyba ze chodzi o wieksza forse.
        • Gość: burak Re: Zakupy za posrednictwem Ebay IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 08:28
          kupowalem na e-bay wiele razy
          i tylko raz mialem problem
          a dlaczego zrozumialem gdy otrzymalem towar
          kupilem go za bezcen i wlascicielowi b.trudno bylo sie z nim rostac
    • Gość: --Michal tylko pay-pal IP: *.tiaa-cref.org 29.04.02, 17:39
      Tak jak pisal drapieznik. Inaczej mozesz sie latwo rozczarowac. Platnosci
      bezposrednio karta tez sa OK, tylko jest wiecej zamieszania w razie jezeli cos
      pojdzie nie tak. Moje jedyne zle doswiadcznie to kupujacy, ktorzy niechcieli
      wywiazac sie z tranzakcji. Dlatego niesprzedaje nikomu bez kilku
      pozytywnuch "feedbacks". Kupilem tam kupe rzeczy - swietnej klasy w
      przystepnych cenach (rowery, koponenty hifi i komp. itd.). Pamietaj ze jezli
      jaks oferta wydaj sie za dobra zeby byla prawdziwa to NAPEWNO JEST.
      Powodzenia.
    • Gość: bf mialem problemy, ale zawsze konczylo sie dobrze IP: *.agbms.ch / 10.0.2.* 29.04.02, 18:40
      czasami kupuje, czasami sprzedaje przez eBay (USA, Niemcy, Szwajcaria)

mialem dwukrotnie problem: raz z niemieckim sklepem (nie chcieli wyslac do CH
      mimo deklaracji o wysylce ogolnoeropejskiej), raz z amerykanskim sprzedawca
      (jeden modul urzadzenia nie dzialal - domagalem sie przeceny);

w obydwu przypadkach personel eBay zalatwil sprawe sprawnie i na moja korzysc
      (wczesniej, bez pomocy "urzednikow" z eBay obydwaj sprzedawcy olewali moje
      monity)

polecam eBay - tylko jak juz ktos tu powiedzial czytajcie dokladnie to co
      pisane "drobnym drukiem" - a jesli ktos Was oszukal to proscie o pomoc -
      transakcje sa ubezpieczone, a w razie oszustwa sprzedawca moze miec problemy

place roznie (zwykle PayPal lub przelewy na konto)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka