Dodaj do ulubionych

Pierniczki

29.11.04, 22:20
Hej, sama bylam zainteresowana pierniczkami i znalazlam fajny watek na -
wszystko o jedzeniu- z przepisem na pierniczki, ktore maja sie kazdemu udac.
Wrzucam, bo moze bedziecie zainteresowane
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=5371427
pozdrawiam przedswiatecznie
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: Pierniczki 30.11.04, 09:50
      Posi,
      To wlasnie te pierniczki zrobilam i na razie ciasto w lodowce. Bede piec 15-go
      grudnia. Dam znac, co wyszlo. Ty tez zrobilas?
      m.
      • posi1 Re: Pierniczki 01.12.04, 21:17
        Tak, wlasnie tez zrobilam i stoi w lodowce, u nas pieczenie 10, wiec tez
        napisze, czy wyszlo.
        pozdrowienia
        Posi
    • mama5plus Re: Pierniczki 01.12.04, 19:29
      pieczemy je juz trzeci rok wink
      Od 2 tyg stoi potrojna porcja zarobiona smile
      • posi1 Re: Pierniczki 01.12.04, 21:17
        A czyy naprawde tak sie cudownie udaje?!
    • kasiaw43 Pytanie o skladniki (do mam z USA) 01.12.04, 21:33
      Czesc,
      mam ogromna ochote zrobic te pierniczki. Jezeli ktoras z Was mieszka w Stanach
      oswieccie mnie gdzie moge kupic smalec, no i jaki rodzaj miodu dodajecie, taki
      zwykly sztuczny? no i jak sie nazywa soda oczyszczona.
      Z gory dziekuje.K
      • ma.pi Re: Pytanie o skladniki (do mam z USA) 01.12.04, 21:55
        kasiaw43 napisała:

> Czesc,
        > mam ogromna ochote zrobic te pierniczki. Jezeli ktoras z Was mieszka w Stanach
        > oswieccie mnie gdzie moge kupic smalec,
        Oj ze smalcem to moze byc problem, chyba ze masz gdzies w poblizu polski sklep.

no i jaki rodzaj miodu dodajecie, taki
        > zwykly sztuczny? no i jak sie nazywa soda oczyszczona.

Baking Soda a Baking Powder to proszek do pieczenia. Do znalezienia gdzies na
        polkach niedaleko maki w supermarkiecie.

Pozdr.

> Z gory dziekuje.K
        • kashunda Re: Pytanie o skladniki (do mam z USA) 02.12.04, 04:22
          z tego co sie orietuje to smalec mozna dostac w kazdym sklepie spozywczym
          nazywa sie lard.Poszukaj w dziale z olejami?Przepis wyprobowalam w zeszlym roku
          uzywalam pol na pol maslo i smalec.Ewentualnie wyprobuj crisco to cos takiego
          jak smalec tylko pochodzenia roslinnego.Miod tylko naturalny najlepiej
          skrystalizowany.Zycze powodzenia -pierniczki sa wysmienite.
    • mamamon Do mama5plus 02.12.04, 11:40
      Hej,
      A w jakiej temperaturze piecze sie te pierniczki? Bo tej informacji w przepisie
      nie bylo. I jak dlugo Twoje czekaja na pieczenie? Moje na razie siedza w
      lodowce dwa tygodnie i za dwa tygodnie planuje je upiec.
      m.
      • mama5plus Re: Do mama5plus 04.12.04, 23:07
        Moje w poprzednich latach czekaly 3-4 tyg. W tym roku beda dluzej.
        Moga i rok lezec wink Przez polowe tego roku non stop mialam ciasto zarobione w
        lodowce i pieklam z niego albo pierniczki albo piernik na niespodziewane
        wyjscie czy dla `niespodziewanych gosci` Pyszny wychodzi przelozony marmolada
        morelowa i polany czekolada, posypany platkami migdalowymi.
        Pieklam (pierniczki) chyba w klasycznej temp czyli 180. A z czasem to trzeba
        sobie wycyrklowac. Jesli sa grubsze to ciut dluzej. Jesli sie bardziej
        rozwalkuje to szybciej. No i mam piekarnik z termoobiegiem to doslownie kilka
        minut i gotowe. Wazne by sie nie przypalily albo zbyt bardzo nie spiekly bo
        beda niezbyt smaczne a spieczone - dosyc twarde :-]
    • posi1 Re: Pierniczki 02.12.04, 19:49
      Hej, przeszukalam watek i tak, niektore dziewczyny radza piec 10 min a niektore
      15-20 min w 180 stopniach. Ponoc pierniki sa miekkie caly czas i nie nalezy sie
      tym przejmowac, radza tez przewrocic na chwile na druga str. Niektore spryskuja
      woda przed wlozeniem do pojemnika, aby zmiekly. To, co mnie dodatkowo
      zaintrygowalo, to lukier-kolor zielony-osiagany dzieki wodorostom. Co wy na
      to?! I ewentualnie czego i gdzie szukac w UK?
      Posi
      • mamamon Calkiem zglupialam 07.12.04, 10:27
        Dziewczyny,
        Czy te pierniczki po upieczeniu musza lezakowac dwa tygodnie, zeby zmiekly, czy
        od razu sa dobre?
        m.
        • mama5plus Re: Calkiem zglupialam 07.12.04, 18:47
          Jesli upieczesz dosc cienkie to lepiej by polezaly z tydzien. Te grubsze po
          lukrowaniu sa calkiem miekkie. Przynajmniej moje byly.
    • posi1 Re: Pierniczki 07.12.04, 13:10
      Dziewczyny, upieklam kilka probnie. Ciasto bylo za rzadkie, dosypywalam maki.
      piklam ok 10 min w 180 stopnia. Wyszly wybornie. zalecane jest lezakowanie, ale
      to zalezy, czy masz czas. Niektore dziewczyny dluzej trzymaja ciasto w lodowce
      a niektore lezakuja upieczone po spryskaniu woda. Mysle, ze zalezy, jak komu
      pasuje. calosc pieczemy w najblizsza sob. jeszcze sie odezwe.
      pozdrawiam
    • posi1 Re: Pierniczki 13.12.04, 22:24
      Dziewczyny,moje juz upieczone i polukrowane. tak jak do probnych, musialam
      dosypac maki i jeszcze chwile wyrabiac, ale wyszly pyszne. Towarzystwo w czasie
      wycinania zazeralo sie surowym ciastem i balam sie o ich brzuchy, ale skarg nie
      bylo. Zycze Wam wesolego pieczenia i fantazji w ozdabianiu - tu jest mnostwo
      detali, ktorymi mozna ozdabiac pierniczki. Wesolych Swiat o pierniczkowym
      zapachu!
      Agnieszka
      • mama5plus Re: Pierniczki 13.12.04, 22:41
        Pieklismy wczoraj big_grin
        Cale 4 godziny. Ja nadzorowalam 5 piernikowych wycinaczy
        ( w tym jeden burzliwy)a Matt pilnowal piekarnika, wyjmowal te upieczone,
        wstawial surowe, przekladal gdzie trzeba i podawal natluszczone blachy smile
        Tylko kilka sie przypalilo - na kilkaset bo potrojna porcja ;0)
        W czasie sesji zdjeciowej hehe smile
        Czesc pozartych na goraco. Reszta czeka. Ozdabiac bedziemy pozniej i nie
        wszystkie-tylko te ktore w prezencie pojda, domek z piernika i moze pare na
        swiateczny stol. Reszta zdrowsza w takiej formie. No chyba, ze gorzka czekolada
        polejemy pare
    • mamamon Re: Pierniczki 16.12.04, 09:52
      Dziewczyny,
      Upikeklam wczoraj pierniczki, a ze jestem gapa, to zapomniala kupic foremki,
      ale jakos sobie poradzilam. Teraz chcialabym zrobic lukier, ale taki gesty,
      zeby narysowac wzor. Jak robi sie gesty lukier?
      pozdrawiam,
      monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka