xsenna 31.12.04, 13:08 Czesc szukam mam z Irlandii.Mieszkam w Roscomon mam corke(5lat)i drugie bedzie w marcu.Co sadzicie o opiece kobiet w ciazy i w ogole o tym kraju.Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 00:47 Czesc Xsenna, Ja mysle, ze to fajny kraj. Nie mieszkam tu dlugo, bo ponad 8 mieciecy, ale przezylam tutaj porod i ostatnie miesiace ciazy. Mam troche inne poglady na temat sluzby zdrowia tutaj niz to slysze od innych mam. Moze mi sie zmieni jeszcze.. Mieszkam w Dublinie, wiec moze troche jest inaczej niz w Roscomon. Moja coreczka ma 3,5 miesiaca. pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 10:49 Hej Zapytajnick!!! Welcome back!!! Jak Malenstwo?? Jak wszystko przechodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 21.03.05, 17:55 Hello, U nas wszystko ok. Maja rozwija sie super. Wlasnie wrocilismy z nart, niestety Maja miala goraczke tzw 3 dniowke tam. Potem mnie dopadlo chorobsko no i tak przelezalam caly urlopik;-(... Teraz wypoczywam po urlopie... a co u Ciebie Maja? pozdr Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mamy z Irlandii 22.03.05, 16:28 Hej Gosia, Zazdroszcze Ci urlopu))))) Ja probuje zachowac dni wolne na wrzesien kiedy Jonathan pojdzie do szkoly. Chce wziac dwa pierwsze tygodnie, by pobawic sie w matke chociaz przez ten czas i odprowadzic i odebrac dziecko ze szkoly w Jego pierwszych dniach)))) Moja pani opiekunka sie ze mnie nasmiewa, ze ja chyba jestem bardziej przejeta ta szkola niz Jono)))) Wlasnie sobie uzmyslowilam - Boze jaka ja stara jestem!!!!! - dwojka moich dzieci juz bedzie w duzej szkole od wrzesnia!!!!!! Nie bedzie juz maluchow w moim domu))))))))) Pozdrwienia, Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 28.03.05, 23:28 eeee tam... kobieta jest jak wino... mi ostatnio 30 stuknela.. Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 15:11 xsenna, ja mieszkam w dublinie od 5.5 roku, sluzba zdrowia w polsce znacznei lepsza ale raczej pryw niz panstwowa.... tu bywa roznie raczej srednio aczkolwiek z opieki polozniczej jestem zadowolona, wybralam opcje pryw wiec rachunek jest ogromny ale jestem zadowolona... mam termin na 18 marca a ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 15:23 Jovanka_Lena, Jezeli masz BUPA lub VHI to Ci zroca za rachunek ze szpitala. Ja w 2001 zaplacilam 480 funtow, ktore bylo uregulowane przez moja ubezpieczalnie. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna czesc Jovanka 21.01.05, 20:00 Ja mam na 23marca pierwsza mialam na 18marca,ale mialam cholestaze i Emma urodzila sie 5marca.Teraz robili mi wyniki i sa podwyzszone beda sprawdzac w poniedzialek i dostane sterydy,za bardzo niechce ale lekarz twierdzi ze tak lepiej bo moga juz wyjac w 34tyg.Co do opieki to dopiero teraz sie dowiedzialam ze moglam tez pryw teraz to i tak za pozno.Ostatnio troche narobilismy szumu w szpitalu bo niestety potraktowali mnie fatalnie jakis arab wogole nic nie umial nawet scanu wlaczyc jaja jak nie wiem co,no i caly czas musialam sie go pytac co on mowi nierozumialam go moze sie wkurzyl. Bardzo chetnie przeprowadzilabym sie do Dublina albo do Galwey ale moj maz tutaj ma swoj biznes wiec jestem skazana polakow jak mrowkow chodza pijani po ulicach!No i mam tu siostre z corka i mezem a takze tesciowa(na tej akurat mi nie zalezy).Jestem tutaj 5lat ale w Dublinie jeszcze nie bylam moj maz twierdzi ze to strata czasu .Jak chcesz to napisz na xsenna@gazeta.pl milo by bylo .Pozdrawiam Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama22 Re: Mamy z Irlandii 23.01.05, 20:32 moj maz pojechal do COrk i moze mnie tam sciagnie moze jakas mama z irlandi mi napisze jak sa polacy traktowani w IRlandii czy lepiejjest jak w polsce mam corcie 9 mieeczna i bardzo bym prosila o jakies informacje Odpowiedz Link Zgłoś
asku100 Re: Mamy z Irlandii 25.03.05, 22:42 Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich, Ja jestem w Dublinie na stałe od 2,5 miesiecy, mieszkamy w Dublinie. Moj mąz jest tam rok i do tej pory tylko go odwiedzałam. Teraz ja zaczynam moje życie w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 28.03.05, 23:31 pozdrawiam rowniez! I jak do tej pory? Jak sie mieszka? Ja tez jestem w Dublinie z tym, ze od 9 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mamy z Irlandii 29.03.05, 10:59 Gosia, oj to ja jeszcze starsze wino jestem)))))) moze ktos w koncu otworzy ta butelke, bo siem zepsujem))))))))))))))))))) Witam nastepna Dublininake))) Ja juz 6 i pol roku koczuje w tym miescie)) Jak wrazenia z pierwszych miesiecy? Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 29.03.05, 21:28 ha ha ha, rozmieszylas mnie Maja!!!!))) Ja chetnie bym otworzyla jakies winko. Powoli przerzucam moja Majke na butelke, to bede juz niedlugo mogla spozyc. Oj chce mi sie wyjsc potanczyc tez... Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Mamy z Irlandii 01.04.05, 15:38 No czesc dziewczyny.Od dwoch tygodni jestem podwojna mamusia urodzilam synka Louisa,troche dlugo to trwalo porod bezbolesny bo mialam epidural ale potem troche kiepsko bylo,nie moglam przec wyciagneli go vacum do tego nacieli popekala mi szyjka i mialam lekki krwotok.Wyszlam w drugiej dobie a moje iron levels byly 7.4.Co mnie zszokowalo ze ja jako jedyna na sali karmilam piersia one wszystkie od samego poczatku butla.Nietwierdze ze mi to przeszkadza,ale patrzyly na mnie jak na kogos z kosmosu.No i jednak majac porownanie to chyba raczej wole cesarke.Moj maly duzo spi je i troszke marudzi.Pokarmie go pewnie z pol roku i wroce do pracy.Moja Emma caluje go caly czas i ogolnie to sprawuje sie dobrze czasem tylko mu dokucza.Pozdrawiam z Roscommon Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 02.04.05, 11:17 GRATULACJE!!! No teraz to koniecznie musisz wtawic zdjecia. No ja rodzilam 6 miesiecy temu i tez bylam jedna z niewielu karmiacych piersia. Tu niestety nie ma 'tradycji' takiej. No ale kazdy robi jak mu pasuje. Najwazniejsze, zeby maluszek byl zadowolony . Troche mnie przestraszylas tym porodem. Biedna, musialas sie nacierpiec; vacum, naciecie, krwotok.. szok! Ja rodzilam przez cesarke po 27 godzinach i po cichu mam nadzieje, ze bedzie cesarka przy nastepnym Gosia ps; a z tym mierzeniem, to pewnie co szpital to obyczaj. Ja rodzilam w Drogheda, nie chcielismy gniezdzic sie w Dublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Do zapytajnick. 02.04.05, 11:43 No czesc ja mialam pierwsza cesarke wiec wiem jak to jest tym razem chcialam sprobowac wiesz taka madra bylam przed.Fajne przezycie ale gdybym wiedziala to poprosila cc tym bardziej ze wiecej nie planuje.No ale bylo minelo.Mam pytanko.W Polsce daje sie dziecku witaminy C,D A i B1,dajesz jakies tutaj rozchodzi mi sie o vit D.Mojej Emmie daje abidec ale nie wiem czy dla niego byloby dobre.Czy sciagnac sobie z kraju bo to wazne,co myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Do zapytajnick. 03.04.05, 21:30 Czesc Xsenna, Jak bede mogla wybierac to wybiore cesarke.. Jesli chodzi o witaminy to podaje Majce po kropelce dziennie vit D3. Zaczelam jej podawac od niedawna czyli od 6 miesiaca, no moze tydzien wczesniej. Ja przwiozalam sobie z Polski, ale uwazaj bo jest na recepte. Babcia jedank jakos zalawila pozdr Gosia - Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Mamy z Irlandii 04.04.05, 14:51 Xsenna, Dolaczam sie do gratulacji. Ciesze sie, ze koncem koncow meczarnia skonczyla sie dla Ciebie i masz Malenstwo cale i zdrowe do bawienia)) Hm, co do cesarki - ja maja dwojke rodzilam "naturalnie", za pierwszym razem troche peklam i dostalam 2 szwy a caly porod zajal mi 45 minut. Za drugim razem zajelo mi 19 minut i Jonathan byl na zewnatrz)) Zero szwow, naciagania, wyciagania)) Nieeee, z momi sklonnosciami porodowymi nigdy bym sie na cesarke nie zdecydowala)))))))) A co do karmienia piersia: t co ja zaobserwowalam po moich sasiadkach i znajomych to raczej tak 50/50. Moja mala 7 miesieczna sasiadka jest karmiona piersia, a znowu wnuk mojej pani opiekunki dostaje butle, ale jego mama ma 22 lata i ma inne "piorytety" w swoim zyciu......jej wybor. No to Polonia nam sie rozrasta)))))))))) Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Mamy z Irlandii 04.04.05, 19:18 Dzieki.Pochwalilam sie moim ze taki grzeczny a teraz zaczal swoje szalenstwa nocne,no ale coz przeszlismy to raz to i drugi raz jakos sobie damy rade.Witaminy tez sobie sciagne z receptami nie mam problemu a wiem ze lepiej je dawac.Wogole to mam dosyc gosci czlowiek by sobie pospal a tu niestety nie da rady.Jezu Majka gdybym ja miala taki porod jak ty to tylko rodzic.MOj byl nietaki zly tylko zawsze chcialam naturalnie a tu mi powiedzieli,ze lepiej ze znieczuleniem w razie gdyby mialo sie zkonczyc cesarka.Teraz juz lepiej sie czuje,i jakos tak pozytywniej patrze na swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Chwale sie moimi dzieciakami. 15.04.05, 13:27 Wkoncu udalo mi sie,mam chwilke czasu wiec pochwale sie.Moje zycie polega na karmieniu,i nic pozatym Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Chwale sie moimi dzieciakami. 16.04.05, 11:04 Xsenna, Sliczne pociechy masz Emma to ma oczy, ze zabij dla nich)) Jeszcze pare lat i nie bedziesz mogla drzwi zamknac, bo tylu wielbicieli bedzie przychodzic)))))))))) Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Chwale sie moimi dzieciakami. 16.04.05, 15:33 Dzieki,gdybys zobaczyla zdiecie Emmy jak byla niemowlakiem to wygladala tak samo,oczka byly srednie,mysle ze Louis tez takie bedzie mial,takze bedzie nieciekawie bo to moj idolek.hi hi Odpowiedz Link Zgłoś