Dodaj do ulubionych

Mamy z Irlandii

31.12.04, 13:08
Czesc szukam mam z Irlandii.Mieszkam w Roscomon mam corke(5lat)i drugie
bedzie w marcu.Co sadzicie o opiece kobiet w ciazy i w ogole o tym
kraju.Ksenia
Obserwuj wątek
    • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 00:47
      Czesc Xsenna,

Ja mysle, ze to fajny kraj. Nie mieszkam tu dlugo, bo ponad 8 mieciecy, ale
      przezylam tutaj porod i ostatnie miesiace ciazy. Mam troche inne poglady na
      temat sluzby zdrowia tutaj niz to slysze od innych mam. Moze mi sie zmieni
      jeszcze..
      Mieszkam w Dublinie, wiec moze troche jest inaczej niz w Roscomon. Moja
      coreczka ma 3,5 miesiaca.

pozdrawiam
      Gosia
      • maja92 Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 10:49
        Hej Zapytajnick!!!

Welcome back!!!
        Jak Malenstwo?? Jak wszystko przechodzisz?
        • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 21.03.05, 17:55
          Hello,

U nas wszystko ok. Maja rozwija sie super.
          Wlasnie wrocilismy z nart, niestety Maja miala goraczke tzw 3 dniowke tam.
          Potem mnie dopadlo chorobsko no i tak przelezalam caly urlopik;-(...
          Teraz wypoczywam po urlopie...

a co u Ciebie Maja?

pozdr
          Gosia
          • maja92 Re: Mamy z Irlandii 22.03.05, 16:28
            Hej Gosia,

Zazdroszcze Ci urlopuwink)))))
            Ja probuje zachowac dni wolne na wrzesien kiedy Jonathan pojdzie do szkoly.
            Chce wziac dwa pierwsze tygodnie, by pobawic sie w matke chociaz przez ten czas
            i odprowadzic i odebrac dziecko ze szkoly w Jego pierwszych dniachwink))))
            Moja pani opiekunka sie ze mnie nasmiewa, ze ja chyba jestem bardziej przejeta
            ta szkola niz Jonowink))))

Wlasnie sobie uzmyslowilam - Boze jaka ja stara jestem!!!!! - dwojka moich
            dzieci juz bedzie w duzej szkole od wrzesnia!!!!!! Nie bedzie juz maluchow w
            moim domuwink)))))))))

Pozdrwienia,
            • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 28.03.05, 23:28
              eeee tam... kobieta jest jak wino...

mi ostatnio 30 stuknela..
    • jovanka_lena Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 15:11
      xsenna, ja mieszkam w dublinie od 5.5 roku, sluzba zdrowia w polsce znacznei
      lepsza ale raczej pryw niz panstwowa.... tu bywa roznie raczej srednio
      aczkolwiek z opieki polozniczej jestem zadowolona, wybralam opcje pryw wiec
      rachunek jest ogromny ale jestem zadowolona... mam termin na 18 marca a ty??
      • maja92 Re: Mamy z Irlandii 19.01.05, 15:23
        Jovanka_Lena,

Jezeli masz BUPA lub VHI to Ci zroca za rachunek ze szpitala.
        Ja w 2001 zaplacilam 480 funtow, ktore bylo uregulowane przez moja
        ubezpieczalnie.

Pozdrowienia,
      • xsenna czesc Jovanka 21.01.05, 20:00
        Ja mam na 23marca pierwsza mialam na 18marca,ale mialam cholestaze i Emma
        urodzila sie 5marca.Teraz robili mi wyniki i sa podwyzszone beda sprawdzac w
        poniedzialek i dostane sterydy,za bardzo niechce ale lekarz twierdzi ze tak
        lepiej bo moga juz wyjac w 34tyg.Co do opieki to dopiero teraz sie dowiedzialam
        ze moglam tez pryw teraz to i tak za pozno.Ostatnio troche narobilismy szumu w
        szpitalu bo niestety potraktowali mnie fatalnie jakis arab wogole nic nie umial
        nawet scanu wlaczyc jaja jak nie wiem co,no i caly czas musialam sie go pytac
        co on mowi nierozumialam go moze sie wkurzyl. Bardzo chetnie przeprowadzilabym
        sie do Dublina albo do Galwey ale moj maz tutaj ma swoj biznes wiec jestem
        skazana polakow jak mrowkow chodza pijani po ulicach!No i mam tu siostre z
        corka i mezem a takze tesciowa(na tej akurat mi nie zalezy).Jestem tutaj 5lat
        ale w Dublinie jeszcze nie bylam moj maz twierdzi ze to strata czasu .Jak
        chcesz to napisz na xsenna@gazeta.pl milo by bylo .Pozdrawiam Ksenia
    • przyszla_mama22 Re: Mamy z Irlandii 23.01.05, 20:32
      moj maz pojechal do COrk i moze mnie tam sciagnie moze jakas mama z irlandi mi
      napisze jak sa polacy traktowani w IRlandii czy lepiejjest jak w polsce mam
      corcie 9 mieeczna i bardzo bym prosila o jakies informacje
      • asku100 Re: Mamy z Irlandii 25.03.05, 22:42
        Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich, Ja jestem w Dublinie na stałe od 2,5
        miesiecy, mieszkamy w Dublinie. Moj mąz jest tam rok i do tej pory tylko go
        odwiedzałam. Teraz ja zaczynam moje życie w Irlandii.
        • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 28.03.05, 23:31
          pozdrawiam rowniez!
          I jak do tej pory? Jak sie mieszka?
          Ja tez jestem w Dublinie z tym, ze od 9 miesiecy.
          • maja92 Re: Mamy z Irlandii 29.03.05, 10:59
            Gosia,

oj to ja jeszcze starsze wino jestemwink)))))) moze ktos w koncu otworzy ta
            butelke, bo siem zepsujemwink)))))))))))))))))))

Witam nastepna Dublininakewink))) Ja juz 6 i pol roku koczuje w tym miesciewink))
            Jak wrazenia z pierwszych miesiecy?

Pozdrowienia,
            • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 29.03.05, 21:28
              ha ha ha, rozmieszylas mnie Maja!!!!wink)))

Ja chetnie bym otworzyla jakies winko. Powoli przerzucam moja Majke na butelke,
              to bede juz niedlugo mogla spozyc.
              Oj chce mi sie wyjsc potanczyc tez...
              • xsenna Re: Mamy z Irlandii 01.04.05, 15:38
                No czesc dziewczyny.Od dwoch tygodni jestem podwojna mamusia urodzilam synka
                Louisa,troche dlugo to trwalo porod bezbolesny bo mialam epidural ale potem
                troche kiepsko bylo,nie moglam przec wyciagneli go vacum do tego nacieli
                popekala mi szyjka i mialam lekki krwotok.Wyszlam w drugiej dobie a moje iron
                levels byly 7.4.Co mnie zszokowalo ze ja jako jedyna na sali karmilam piersia
                one wszystkie od samego poczatku butla.Nietwierdze ze mi to przeszkadza,ale
                patrzyly na mnie jak na kogos z kosmosu.No i jednak majac porownanie to chyba
                raczej wole cesarke.Moj maly duzo spi je i troszke marudzi.Pokarmie go pewnie z
                pol roku i wroce do pracy.Moja Emma caluje go caly czas i ogolnie to sprawuje
                sie dobrze czasem tylko mu dokucza.Pozdrawiam z Roscommon
                • zapytajnick Re: Mamy z Irlandii 02.04.05, 11:17
                  GRATULACJE!!!

No teraz to koniecznie musisz wtawic zdjeciawink.
                  No ja rodzilam 6 miesiecy temu i tez bylam jedna z niewielu karmiacych piersia.
                  Tu niestety nie ma 'tradycji' takiej. No ale kazdy robi jak mu pasuje.
                  Najwazniejsze, zeby maluszek byl zadowolony .

Troche mnie przestraszylas tym porodem. Biedna, musialas sie nacierpiec; vacum,
                  naciecie, krwotok.. szok! Ja rodzilam przez cesarke po 27 godzinach i po cichu
                  mam nadzieje, ze bedzie cesarka przy nastepnymwink

Gosia

ps; a z tym mierzeniem, to pewnie co szpital to obyczaj. Ja rodzilam w
                  Drogheda, nie chcielismy gniezdzic sie w Dublinie.
                  • xsenna Do zapytajnick. 02.04.05, 11:43
                    No czesc ja mialam pierwsza cesarke wiec wiem jak to jest tym razem chcialam
                    sprobowac wiesz taka madra bylam przed.Fajne przezycie ale gdybym wiedziala to
                    poprosila cc tym bardziej ze wiecej nie planuje.No ale bylo minelo.Mam pytanko.W
                    Polsce daje sie dziecku witaminy C,D A i B1,dajesz jakies tutaj rozchodzi mi sie
                    o vit D.Mojej Emmie daje abidec ale nie wiem czy dla niego byloby dobre.Czy
                    sciagnac sobie z kraju bo to wazne,co myslisz?
                    • zapytajnick Re: Do zapytajnick. 03.04.05, 21:30
                      Czesc Xsenna,

Jak bede mogla wybierac to wybiore cesarke..wink
                      Jesli chodzi o witaminy to podaje Majce po kropelce dziennie vit D3. Zaczelam
                      jej podawac od niedawna czyli od 6 miesiaca, no moze tydzien wczesniej.
                      Ja przwiozalam sobie z Polski, ale uwazaj bo jest na recepte. Babcia jedank
                      jakos zalawilawink

pozdr
                      Gosia
                      -
                  • maja92 Re: Mamy z Irlandii 04.04.05, 14:51
                    Xsenna,

Dolaczam sie do gratulacji.

Ciesze sie, ze koncem koncow meczarnia skonczyla sie dla Ciebie i masz
                    Malenstwo cale i zdrowe do bawieniawink))
                    Hm, co do cesarki - ja maja dwojke rodzilam "naturalnie", za pierwszym razem
                    troche peklam i dostalam 2 szwy a caly porod zajal mi 45 minut. Za drugim razem
                    zajelo mi 19 minut i Jonathan byl na zewnatrzwink)) Zero szwow, naciagania,
                    wyciaganiawink))
                    Nieeee, z momi sklonnosciami porodowymi nigdy bym sie na cesarke nie
                    zdecydowalawink))))))))

A co do karmienia piersia: t co ja zaobserwowalam po moich sasiadkach i
                    znajomych to raczej tak 50/50. Moja mala 7 miesieczna sasiadka jest karmiona
                    piersia, a znowu wnuk mojej pani opiekunki dostaje butle, ale jego mama ma 22
                    lata i ma inne "piorytety" w swoim zyciu......jej wybor.

No to Polonia nam sie rozrastawink))))))))))

Pozdrowienia,
                    • xsenna Re: Mamy z Irlandii 04.04.05, 19:18
                      Dzieki.Pochwalilam sie moim ze taki grzeczny a teraz zaczal swoje szalenstwa
                      nocne,no ale coz przeszlismy to raz to i drugi raz jakos sobie damy
                      rade.Witaminy tez sobie sciagne z receptami nie mam problemu a wiem ze lepiej je
                      dawac.Wogole to mam dosyc gosci czlowiek by sobie pospal a tu niestety nie da
                      rady.Jezu Majka gdybym ja miala taki porod jak ty to tylko rodzic.MOj byl
                      nietaki zly tylko zawsze chcialam naturalnie a tu mi powiedzieli,ze lepiej ze
                      znieczuleniem w razie gdyby mialo sie zkonczyc cesarka.Teraz juz lepiej sie
                      czuje,i jakos tak pozytywniej patrze na swiat.
                      • xsenna Chwale sie moimi dzieciakami. 15.04.05, 13:27
                        Wkoncu udalo mi sie,mam chwilke czasu wiec pochwale sie.Moje zycie polega na
                        karmieniu,i nic pozatym
                        • maja92 Re: Chwale sie moimi dzieciakami. 16.04.05, 11:04
                          Xsenna,

Sliczne pociechy maszwink Emma to ma oczy, ze zabij dla nichwink))
                          Jeszcze pare lat i nie bedziesz mogla drzwi zamknac, bo tylu wielbicieli bedzie
                          przychodzicwink))))))))))

Pozdrowienia,
                          • xsenna Re: Chwale sie moimi dzieciakami. 16.04.05, 15:33
                            Dzieki,gdybys zobaczyla zdiecie Emmy jak byla niemowlakiem to wygladala tak
                            samo,oczka byly srednie,mysle ze Louis tez takie bedzie mial,takze bedzie
                            nieciekawie bo to moj idolek.hi hi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka