Dodaj do ulubionych

slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w realu?

IP: *.oc.oc.cox.net 05.01.05, 04:24
WITAM WSZYSTKICH!!!

JESTEM W STANACH OD 2 LAT - Z POWODU BRAKU LEGALNEGO POBYTU I MARNEJ PRACYsmile
-CHCE OZENIC SIE Z AMERYKANKA

INTERESUJE MNIE JAK DO TEGO SIE ZABRAC - W SZCZEGOLNOSCI:JAK DLUGO SIE CZEKA
NA ZIELONA KARTE? CZY WAZNE JEST ZEBY MOJA SPRAWA ZAJAL SIE PRAWNIK? JAK W
SKOROCIE WYGLADAJA "INTERVIEW"- CO ZE WSPOLNYMI ROZLICZENIAMI LUB KONTAMI W
BANKU/KARTAMI KREDYTOWYMI???

OCZYWISCIE JEST TO SLUB TYLKO DLA PAPIEROW I NIE BEDZIEMY MIESZKAC RAZEMsmile
Z GORY DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI

MALKONTENTOM I MARUDA - ODRAZU DZIEKUJE I NIE WPISUJCIE SIE!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: usa.usa Re: slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w rea IP: *.client.comcast.net 05.01.05, 08:41
      jestem po slubie z obywatelem. dla sprostowania nie dla papierow. 60 dni na
      otrzymanie ID i social security. rok czasu do pierwszego interwiev na zielona
      karte. jak dobrze ci pojdzie to mozesz miec zielona karte do 2 lat.

adwokat i formalnosci troche kosztuja. nas pierwsza wizyta kosztowala 1800
      $.oprocz tego trzeba bylo dostarczyc dokumenty m.in wspolne zdjecia,
      rachunki,,badania, musicie miec wspolne konta bankowe itd i przede wszystkim
      sponsorstwo! a sprawa sie ciagnie.... musisz naprawde znac swojego malzonka
      zeby odpowiedziec na czasami bardzo intymne pytania imigration np.w jakiej
      pozycji sie kochacie, jaki kolor szczoteczki do zebow uzywa twoj wspolmalzonek
      i inne zaskakujace czasami pytania.

radze ci pomieszkac z twoja przyszla"malzonka" i poznac ja takze od intymnej
      strony bo tylko tak mozesz osiagnac swoj cel, mysle ze warto sie przemeczyc.

pozdrawiam.
    • Gość: sylwek Re: slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w rea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 09:57
      musisz mieszkac ze swoja zona ..inaczej mozesz wpasc w klopoty ,a i wez
      adwokata bo Twoja sprawa tego bedzie wymagac bo co innego jak bys byl na
      legalnym pobycie..
      • Gość: AAA Re: slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w rea IP: 207.134.92.* 05.01.05, 13:09
        Pzede wszystkim w jezyku polskim nie ma slowa REAL.Uzywanie takiego slowa to
        slang. Powszechny zreszta wsrod niedouczonej czesci Polakow, ktora nie mowi
        poprawnie po polsku a obcego jezyka nigdy sie nie nauczy bo nie zna jezyka
        ojczystego na tyle aby nauczycsie obcego. W jezyku polskim istnieje natomiast
        slowo RZECZYWISTOSC.Lepiej wic piszac po polsku uzywacpolskiego jezyka
        literackiego zwlaszcza jak sie chce byc traktowanym powaznie.
        • Gość: axx Re: slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w rea IP: *.155.popsite.net 06.01.05, 02:27
          Odpowiem Ci jak sie do tego zabrac. Otoz musi byc kobieta lub mezczyzna. Na razie chyba tylko w niektorych stanach sa panie lub panowie.
          Para idzie do Urzedu Stanu Cywilnego to polska nazwa ale zwykle ten wydzial znajduje sie w City Hall. W kazdym stanie male roznice. Zazwyczaj
          bez swiadkow. Oplata. Certyfikat . W USA jest wymagany prawem slub cywilny ale uwaga to najwazniejsza informacja. Dobrze jest do podbic
          slubem koscielnym. Oczywiscie dowolnej religii i w dowolnym kosciele uznanym zwyczajowo. Mozna przy okazji przejsc na inna wiare np. i zostac
          z miejsca zydem. Wydaja tez certifikat. Marylin Monroe taki miala "Certificate of Convertion".
          Prawnik nie jest potrzebny do tego jezeli znasz angielski w minimalnym stopniu. Zakladamy ze ona jest amerykanka.
          Musisz przez min 3 lata mieszkac z nia to znaczy nie mozesz zmienic adresu przez prawo jazdy np. Nikt oczywiscie nie bedzie ciebie szukal ale
          przed interview na obywatelstwo bedziesz musial wypelnic szczegolowy formularz gdzie przebywales i jak dlugo.
          i gdzie pracowales. Bardzo szybko otrzymasz wezwanie na pierwsze interview. Bedziesz dokladnie sprawdzony czy zaplaciles wszystkie mandaty,i
          inne np. czy stawiles sie w sadzie. Jezeli nie to bedziesz musial sie stawic i zaplacic. W ogole rozpatrywany bedziesz pod warunkiem ze legalnie
          wjechales do USA. Jezeli nielegalnie to bedziesz musial opuscic USA i zalatwiac z Polski. Na interview pierwszym bedziesz odpowiadal ale tylko Ty
          na serie pytan. Pytania sa standartowe i dotycza nazwisko,imie miejsce zamieszkania,wiek,kiedy wyjechales i seria pytan z aplikacji na koncu. Czy
          byles nazista lun komunista,czy i tak dalej chyba z 20.
          Wszystkie twoje odpowiedzi beda rejestrowane dzwiekowo i na video. Jezeli bedzie z toba prawnik to bedzie siedzial cicho a bedzie odpowiadal
          tlumacz. Oczywiscie zadne intymne pytania nie sa zadawane. Naprawde jest to zabronione i urzednik naprawde nie zapyta Ciebie czy Ja czy woli od
          tylu czy od przodu,do reki czy do buzi, nie musisz opowiadac jak strzelasz patelaszke czy jak ona robi tego blodzika. A moze cacao choix lubi bardzo.
          Nie tych pytan urzednik nie moze zadawac. Co moze zatem wzbudzac podejrzenia? Intercyza (umowa przedmalzenska) w ktorej strony zastrzegaja
          sobie podzial majatku. Np. ona ma dom a ty tylko czlonka (powiedzmy dobrego). Ona moze zastrzec sobie powiedzmy dla dzieci dom. I nic do tego
          nie masz. Ale dlaczego to zrobila. Tutaj moga sie zrodzic watpliwosci. Albo i nie. Najlepiej jak nic strony nie maja. 3 lata trzeba minimum utrzymywac
          podwojne konto czekowe. Dobrze jest sie wspolnie rozliczyc z podatkow. Bedziecie musieli dostarczyc zeznania podatkowe i Ty rowniez za
          wczesnieszy okres. Otrzymasz karte bardzo szybko bo stanowicie wspolnote finansowa. Ona i Ty bedziecie ograniczeni do pomocy stanowej. Ona
          bedzie mogla zaskarzyc Ciebie np. o utrzymywanie w przypadku choroby (dofinansowanie) Kazda ze stron bedzie mogla po smierci jednej ze stron
          np.Soocial Security czy 401 Plan. Aplikacje na obywatelstwo nalezy wypelnic prawie ze natychmiast wraz z wnioskiem o staly pobyt. Wtedy to
          znacznie przyspiesza sprawe a nie po otrzymaniu karty. Nie pamietam tylko terminu 30,60 lub 90 dni od zlozenia aplikacji na staly pobyt. Rowniez
          przez 3 lata nie mozesz wyjechac na dluzej. Jezeli tak sie stanie to dolicza ci znowu rok wyczekiwania. I tak bardzo szybko przeleca 3 lata. Pozniej pol
          roku i jestes obywatelem USA. Wtedy wszyscy moga Ci naskoczyc. Ale przez 3 lata mozna sie przyzwyczaic do kobiety. polubic ja naprawde i
          pokochac. Przeciez okazala sie zupelnie niezla. Moze jeszcze cos urodzic. Po co zmieniac cos co jest dobre. I zyli dlugo i szczesliwie czego zycze.
          powodzenia.
        • Gość: mati do AAA IP: *.oc.oc.cox.net 06.01.05, 04:38
          ty "miodek" idz marszcz malego i nie zawracaj gitary- bo to tematy nie dla ciebie
    • Gość: E.T. Re: slub z obywatelka U.S.A- jak to wyglada w rea IP: *.dyn.optonline.net 06.01.05, 03:32
      Moj maz jest Amerykaninem. Na interview pojechalismy bez prawnika, nie zadawano nam zadnych
      pytan. Urzedniczka jedynie poprosila o wpsolne rozliczenia podatkowe, wyciag z konta itp., przy
      ogladaniu i kopiowaniu od niechcenia porozmawiala z moim bardzo gadatliwym mezem na temat (z
      jego inicjatywy) jego znajomosci jez. polskiego i naszych planow na przyszlosc. W sumie cala wizyta
      trwala gora 10-15 min., a ja oprocz good morning i good bye nie musialam rzec slowa surprised

Acha, mialam ze soba pokazny album z naszymi zdjeciami ktory tez przejrzano. O zdjecia pytano tez
      przy drugim interview po dwoch latach, ale nie myslalam ze beda potrzebne wiec nie mialam. Bylam za
      to w, jeszcze niewidocznej, ciazy i nawet NIE poproszono o zaswiadczenie od lekarza surprised, a przeciez
      moglam sklamac ?!
      • Gość: Mati do E.T IP: *.oc.oc.cox.net 06.01.05, 04:40
        dziekuje bardzo - a jeszcze jedno pytanko - jak dlugo czekalas na zielona karte
        i na jaki okres ona zostala wydana?
        • Gość: E.T. Re: do E.T IP: *.dyn.optonline.net 06.01.05, 06:40
          Gość portalu: Mati napisał(a):

> jak dlugo czekalas na zielona karte
          > i na jaki okres ona zostala wydana?

Teraz to trwa chyba duzo krocej (jezeli znasz angielski sam wypelnij wsyzstkie formularze -sa na
          stronie urzedu imigracyjnego do wydruku, nie trac czasu i pieniedzy na agencje i prawnikow), ja
          czekalam najpierw rok na pierwsze interview, wtedy dostaje sie karte "tymczasowa" czyli po dwoch
          latach nalezy udowodnic ze wciaz sie jest w zwiazku, wowczas nastepuje drugie interview
          zatwierdzajace staly pobyt, i twtedy juz praktycznie z miejsca mozna skladac papiery na obywatelstwo.

Acha, nam oczywiscie naopowiadano roznych bajek (jak niektore w tym watku) i postraszono ze bez
          prawnika ani rusz. Tak wiec wybralismy sie do jednego, ale facet byl sensowny, popatrzyl, stwierdzil ze
          jako prawdziwe malzenstwo nie mamy sie czego obawiac i tylko ci ktorzy maja cos do ukrycia
          zatrudniaja adwokatow.

Moje przeprawy emigracyjne juz sie zakonczyly, ale przyznam ze urzednicy byli bardzo mili, pomocni,
          niczego nie utrudniali, nie stwarzali problemow. Jesli na "zone" znajdziesz kogos kogo znasz od
          dawna, i obydwoje bedziecie zachowywac sie swobodnie to nic wam nie grozi. Ale lepiej zebyscie sie
          znali juz od dawna, no i musisz miec zdjecia z roznych miejsc, czasow i sytuacji, na ktorych jestescie
          razem. Wcale nie musza byc bardzo intymne, wystarczy ze sie obejmujecie, blisko siedzicie, no slowem
          cos co pokazuje ze lacza was jakies uczucia. Dla ciekawostki dodam ze przy pierwszym inteview,
          zmeczeni dlugim oczekiwaniem na nasza kolej, poklocilismy sie i wcale a wcale nie wygladalismy jak
          zakochana para wink)) Kto wie, moze to pomoglo?

Nie jestem pewna, ale jesli po dwoch latach posiadania "tymczasowej" karty "zona" od ciebie zwieje lub
          wystapi o rozwod, a ty udowodnisz ze nie z twojej winy to i tak powienienes dostac GC.
          • Gość: Mati Re: do E.T IP: *.oc.oc.cox.net 06.01.05, 07:52
            jeszcze wielkie dzieki za odpis- ja tez wychodze z zalozenia ze nie taki wilk
            straszny jak go malujasmile
            niestety zycie tutaj bez green card nie nalezy do najlatwiejszych, zwlaszcza
            jesli posiada sie wieksze ambicje niz sprzatanie
            jak myslisz : czy ja jako facet, ktory bede na utrzymaniu zony w momencie
            slubu i po nim moge pracowac- nie majac jeszcze papierow?
            pozdrawiam
            • lulu13 dla kombinatorow mowimy NIE 06.01.05, 09:15
              tak jak wam kombinatorom juz depcza po pietach ,przepisy sa mocno zacisnione,
              i srube przykrecja po 9/11 !!! nie jest tak latwo jak wam sie wydaje ,
              przeskoczyc przepisy i w hooja zrobic urzednikow INS, nie myslcie ze oni [
              INS] sa tacy glupi jak wy jestescie mundrzy. ,dopadna was predzej czy
              pozniej i w kajdanki i na lotnisko za oszustwo urzednikow panstwowych !!
              • bryant26 [...] 06.01.05, 18:33
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • lulu13 eheheheh !! ZOMO w akcji 06.01.05, 18:43
                  odezwal sie nastepny zasrany ZOMOwiec !!!,ehehehehh
                  • Gość: E.T. Re: eheheheh !! ZOMO w akcji IP: *.dyn.optonline.net 06.01.05, 19:12
                    Lulu, daj spokoj. Zalozyciel watku najwyrazniej ma dosc lamania prawa i chce cos w zyciu osiagnac. Sa
                    pomysl, jesli dostanie pozwolenie na staly pobyt zacznie PLACIC PODATKI, nie cieszysz sie? wink)))
            • Gość: E.T. Re: do E.T IP: *.dyn.optonline.net 06.01.05, 19:10
              Gość portalu: Mati napisał(a):

> jak myslisz : czy ja jako facet, ktory bede na utrzymaniu zony w momencie
              > slubu i po nim moge pracowac- nie majac jeszcze papierow?

Od razu z formularzem do zielonej karty musisz wyslac formularza na pozwolenie na prace, to daja w
              przeciagu paru miesiecy.
              Moja znajoma miala podobna sytuacje, ona z ZK wyszla za maz za nielegalnego imigranta. Podobnie
              moja amerkanska kuzynka wyszla niedawno za Polaka (byl nielegalnie ale mial wlasna firme ?!), wiec
              glowa do gory smile Ale w tym pierwszym wypadku bylo troche chodzenia po sadach, okazalo sie ktos pod
              chlopaka podszywal i biedak musial splacac dziwne mandaty itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka