Dodaj do ulubionych

KOCHAM IRLANDIE - ale ............

30.05.02, 00:02
ale ....... jak tam wyjechać. Może ktoś z szanownych grupowiczów ma jakieś
informacje. Do jakiego portu lepiej, czy trzeba załatwiać wize , czy są jakieś
problemy itd. Chciałbym też zanleźć szkołę jezyka angielskiego - może ktoś ma
namiary. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: 193.120.126.* 30.05.02, 13:36
      hirwi napisał(a):

ale .......Irlandia cie nie kocha
    • Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: 193.120.126.* 30.05.02, 13:42
      hirwi napisał(a):

> ale ....... jak tam wyjechać. Może ktoś z szanownych grupowiczów ma jakieś
      > informacje. Do jakiego portu lepiej, czy trzeba załatwiać wize , czy są jakieś
      > problemy itd. Chciałbym też zanleźć szkołę jezyka angielskiego - może ktoś ma
      > namiary. Pozdrawiam

A co chcesz w tej Irlandii robic? Rozumiem ze uczyc sie; no to musisz znalezc
      szkole, a potem wize itp. Do ktorego portu? Jak wybierasz sie promem to
      praktycznie do wyboru masz dwa: Dublin lub Rosslare ale to polaczenia tylko z GB.
      Poza tym sprawdz ceny polaczen samolotowych szczegolnie Ryanair lataja na trasach
      do Europy i sa tani (wnioskuje ze chcesz tanio).
      A tak an marginesie to jak przyjedziesz to milosc ci przejdzie i to raz dwa. Bo
      ty kochasz ta Irlandie z obrazkow a nie ta ktora jest naprawde.
      Pozdro
      • hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ 30.05.02, 16:46
        Gość portalu: BB napisał(a):

> A co chcesz w tej Irlandii robic? Rozumiem ze uczyc sie; no to musisz znalezc
        > szkole, a potem wize itp.

Własnie w tym celu pisze - to ,że musze znaleźć szkole i wize to wiem !! Piszę po
        bliższe wskazówki - przykładowe szkoły - może ktoś już się tam uczy i mógłby
        (chciałby) dać namiary itd.
        > Do ktorego portu? Jak wybierasz sie promem to
        > praktycznie do wyboru masz dwa: Dublin lub Rosslare ale to polaczenia tylko z G
        > B.

Nie interesuje mnie połączenie przez GB - jadę do Irlandii - bo pomyślałem sobie
        (nie koniecznie dobrze - ale czasami zdarza mi sie myśleć), że tam właśnie będzie
        łatwiej sie dostać niż do GB (w grę wchodził jeszcze Londyn - lub inne miejsce w
        Anglii - ale kiedy słucham i czytam co sie dzieje na granicach i potem tam na
        miejscu ........

> Poza tym sprawdz ceny polaczen samolotowych szczegolnie Ryanair lataja na trasa
        > ch
        > do Europy i sa tani (wnioskuje ze chcesz tanio).

To , że mam sprawdzić ceny to też wiem - myślałem , że może ktoś je zna ????
        Ryanair - jedyna konkretna wskazówka w tym poście - dzięki - mniej więcej o
        takie odpowiedzi mi chodzi - naprawdę DZIĘKI !!!!

> A tak an marginesie to jak przyjedziesz to milosc ci przejdzie i to raz dwa. Bo
        > ty kochasz ta Irlandie z obrazkow a nie ta ktora jest naprawde.

Z obrazków czy nie - ja kocham tylko Polskę - konkretnie góry - temat postu jest
        po to , aby ktoś coś odpowiedział - bo wczesniejsze nie zadziałały. Czy kocham
        Irlandie - nie wiem - nie byłem nie znam ludzi !!! Wiem , że pięknym krajem jest
        Finlandia i są tam super ludzie - mimo , że troche sztywni. Byłem tam na tyle
        długo i poznałem ją od podszewki. O Irlandię chodzi mi tylko z tego względu, że
        nauczyć się języka i skończyć studia MBA (za granicą) można tylko w kraju gdzie
        mówi się w tym języku. Nie porywając się na wyjazd za ocean zostają tylko WB i
        Irlandia - o WB wiem tyle ile chce i to wystarczy - natomiast mało wiem o
        Irlandii - proszę więc o konkretne odpowiedzi - a nie pouczania i wywody typu "ty
        kochasz ta Irlandie z obrazkow a nie ta ktora jest naprawde".
        Ci ludzie mnie tam zupełnie nie obchodzą - niech sobie będą jacy są - a ja chce
        tylko zrealizować swoje zamierzenia.

> Pozdro
        Ja również pozdrawiam serdecznie - DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŹ - na razie jedyną i jak
        przypuszczam chyba ostatnią.

Chociaż może ........

• Gość: ? Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.05.02, 22:09
      ?
    • Gość: Hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.05.02, 10:55
      I co nie ma konkretów ?? Wiedziałem - na tym forum jest tylko czcze gadanie o
      ideałach - a konkretów )- słownie "zero"
      • Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: 193.120.126.* 31.05.02, 11:07
        Gość portalu: Hirwi napisał(a):

> I co nie ma konkretów ?? Wiedziałem - na tym forum jest tylko czcze gadanie o
        > ideałach - a konkretów )- słownie "zero"

Kolego luzuj, luzuj....
        Nie wszyscy sa tu zainteresowai. Nie wszyscy wiedza na temat jaki cie interesuje
        wystarczajaco duzo. Choc mieszkam w Irlandii to nie mam pojecia jak to jest ze
        studiami itp w tym kraju.
        Praktyczna uwaga:
        Jak bedziesz jechal przez Wielka Bryt to i tak spotkasz sie z Immigration
        Officerem (angielskim). Dlatego proponuje samolocik www.ryanair.com tan
        sprawdzisz ceny. Nie moge ci podac konkretnych cen bo sie zmieniaja i sa promocje
        itp. Rozwaz podroz z Polski do Brukseli i dopiero z Brukseli do Dublina za np.
        smieszne 50€ albo np teraz jest promocja i kosztuje to 29€ co daje troche ponad
        100 PLN smieszne nie?
        • hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ 31.05.02, 20:26

> Kolego luzuj, luzuj....

OK !! Przepraszam - akurat może Ciebie to trochę dotknęło - faktycznie czepiam
          sie a sam nie wiem czego i kogo.

> Nie wszyscy sa tu zainteresowai. Nie wszyscy wiedza na temat jaki cie interesuj
          > e
          > wystarczajaco duzo.

I tutaj możesz mieć racje - jednak sam przyznaj są tacy co coś wiedzą a piszą
          same bzdety - nie wiem co mają na celu ??. Poczekam jeszcze

Choc mieszkam w Irlandii to nie mam pojecia jak to jest ze
          > studiami itp w tym kraju.
          > Praktyczna uwaga:
          > Jak bedziesz jechal przez Wielka Bryt to i tak spotkasz sie z Immigration
          > Officerem (angielskim). Dlatego proponuje samolocik <a href="www.ryanair
          > .com"target="_blank">www.ryanair.com</a> tan
          > sprawdzisz ceny. Nie moge ci podac konkretnych cen bo sie zmieniaja i sa promoc
          > je
          > itp. Rozwaz podroz z Polski do Brukseli i dopiero z Brukseli do Dublina za np.
          > smieszne 50€ albo np teraz jest promocja i kosztuje to 29€ co daje
          > troche ponad
          > 100 PLN smieszne nie?

I bardzo mnie ucieszyła taka informacja - DZIĘKI - bedę starał się jechać przez
          Belgie - własciwie już kiedyś stwierdziłem , że sama podróż jest dosyć droga -
          gdyby udało sie ograniczyć (znacznie) koszty podróży to byłoby to do zniesienia.
          Troche już wiem !!
          Słyszałem też, że dobrze jest jechać (przez WB) z Brukseli pociągiem TGV do
          Londynu - tylko w temacie cen są na grupach tak rozbieżne zdania, że sam muszę
          jakoś dotrzeć do cennika.

W każdym razie pozdrawiam i ......
          Pozstaram się zachowac większą tolerancję !! (Zluzować smile )

• jot-23 Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ 31.05.02, 20:34
            hirwi napisał(a):

> Słyszałem też, że dobrze jest jechać (przez WB) z Brukseli pociągiem TGV do
            > Londynu - tylko w temacie cen są na grupach tak rozbieżne zdania, że sam muszę
            > jakoś dotrzeć do cennika.
            >

www.raileurope.com/us/rail/tgv/index.htm#search

cos nie ma pociagu relacji bruksela-londyn, ale np bruksela paryz jest dosc drogi
            $60 w jedna strone...albo jakos tak...sam sobie zobacz,
        • Gość: Radek Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.02, 12:15
          Witam!

Mam pytanie do BB...
          Piszesz, ze mieszkasz w Irlandii.
          Moze sie orientujesz jak jest z tematem: "Irlandia potrzebuje informatykow"
          (Prawda jest taka, ze slyszalem tez : Niemcy potrzebuja... Anglia ... USA...)
          Dlatego tez moje pytanie brzmi bardziej tak :
          1. Jak wyglada sprawa z zatrudnianiem obcokrajowcow?
          2. Ile kosztuja i trwaja procedury wizowe?
          3. Jaki status - pod wzgledem pracy - ma rodzina (zona) obcokrajowca w Irlandii.
          (wiem, ze w USA zona nie moze pracowac... chyba, ze jakas firma sama ja
          zatrudni na kontrakt (i oplaci prawnikow)

Pozdrawiam,
          Radek
          • Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: 193.120.126.* 07.06.02, 10:44
            Gość portalu: Radek napisał(a):

> Witam!
            >
            > Mam pytanie do BB...
            > Piszesz, ze mieszkasz w Irlandii.
            > Moze sie orientujesz jak jest z tematem: "Irlandia potrzebuje informatykow"
            > (Prawda jest taka, ze slyszalem tez : Niemcy potrzebuja... Anglia ... USA...)
            > Dlatego tez moje pytanie brzmi bardziej tak :
            > 1. Jak wyglada sprawa z zatrudnianiem obcokrajowcow?
            musisz miec work permit lub working visa, to drugie w ambasadzie na podstawie
            kontraktu z przyszlym pracodawca (informatycy, budowlancy konstruktorzy i
            architekci, pielegniarki itp) lub to pierwsze zalatwia twoj pracodawca w twoim
            imieniu ale juz na miejscu.
            > 2. Ile kosztuja i trwaja procedury wizowe?
            za wydanie wizy w ambasadzie ok 200 zl, czas trwania 2 tyg, na miejscu -opcja 1-
            trawa to odrobine dluzej ale nie wiem dokladnie -a i placi twoj pracodawca-
            > 3. Jaki status - pod wzgledem pracy - ma rodzina (zona) obcokrajowca w Irlandii
            Tak jak w USA, moze byc nie moze pracowac, chyba ze znajdzie sobie pracodawce
            ktory ... patrz wyzej
            > (wiem, ze w USA zona nie moze pracowac... chyba, ze jakas firma sama ja
            > zatrudni na kontrakt (i oplaci prawnikow)
            >
            > Pozdrawiam,
            > Radek

• Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ (PS) IP: 193.120.126.* 07.06.02, 10:49

> Gość portalu: Radek napisał(a):
              >
              > > Witam!
              > >
              > > Mam pytanie do BB...
              > > Piszesz, ze mieszkasz w Irlandii.
              > > Moze sie orientujesz jak jest z tematem: "Irlandia potrzebuje informatykow

______Poszukaj w watkach poprzednich ten temat byl juz walkowany^^^^^^^^^^^

• Gość: BB Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: 193.120.126.* 07.06.02, 13:56

__________PRZEDRUK Z GRUPY DYSK_____bez zgody autora___
            Ja tu mieszkam i pracuje od ponad roku. Teraz IT le¿y.
            Wszystko co mozesz dostac to 27000 IEP (przelicz na
            EURO 1 IEP = 1.27 EUR ) rocznie ale na kontrakcie nie
            na etacie. Ja mam etat i jestem super szczesliwy ale
            mam tzw. goracy stolek.

Polecam www.irishjobs.ie www.cpl.ie www.ireland.com

Ten ostatni adres jest najlepszy bo tam masz czyste
            ogloszenia firm a nie agencji. Na Irishjobs jest mase
            ofert ale to glownie agencje wsadzaja gowno zeby miec
            aktualna baze CV. Zreszta poszukasz to sam sie
            zorientujesz. Najlepiej zebys znal tu kogos kto Ci cos
            zalatwi ale nie jest lekko.

Generalnie zasada mowi - radz sobie sam jak umiesz.

Pamietaj o jednym - lunch to 5 EUR, mieszkanie z
            dwiema sypialniami w dublinie to 1200 EURO
            miesiecznie, Jedno piwo to ponad 3 EUR, a jedno EUR to
            3.6 PLN
            __________PRZEDRUK Z GRUPY DYSK_____bez zgody autora___
      • Gość: PawelD a w konsulacie i ambasadzie byles? IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 05.06.02, 23:44
        te... konkret...

Irlandia nie jest (jak sie wydaje stad) krajem nastawionym na emigracje - to
        nie marudz...
        a w konsulacie i ambasadzie byles?
        zwykle maja takie oferty

pozdr
        z Melbourne (gdzie typowe sa dowcipy o Irlandczykach)

Pawel
        • Gość: BB Re: a w konsulacie i ambasadzie byles? IP: 193.120.126.* 07.06.02, 10:47
          Gość portalu: PawelD napisał(a):

> te... konkret...
          >
          > Irlandia nie jest (jak sie wydaje stad) krajem nastawionym na emigracje - to
          > nie marudz...
          Oj Pawel mylisz sie i to bardzo; jest to kraj ktory przezywa inwazje emigrantow,
          wiele sie zmienilo przez ostatnie 10 latek, i Irlandczycy wracaja z saksow np. z
          Kangurolandu do kraju...
          > a w konsulacie i ambasadzie byles?
          > zwykle maja takie oferty
          >
          > pozdr
          > z Melbourne (gdzie typowe sa dowcipy o Irlandczykach)
          >
          > Pawel

• Gość: ?? Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.06.02, 11:58
      ??
      • Gość: hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.06.02, 17:33
        poczekam jeszcze troszkę na jakies posty - moze ktos cos napisze !!
    • Gość: mordyga Re: ja tez kocham Irlandie............ IP: *.bauboden.com, 05.06.02, 17:50
      ja tez kocham Irlandie bo dzisiaj zremisowala z Niemcami!!!
    • hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ 06.06.02, 23:17
      podwyższam post !! i czekam dalej !!
      • finmar Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ 07.06.02, 14:46
        Ej, ty lepiej siedz tam gdzie jestes... tak bedzie chyba lepiej. Miales caly
        tydzien (pierwszy post byl 30.05.2002) - mozna bylo dowiedziec sie w ambasadzie
        irlandii w w-wie (ale pewnie na telefon szkoda), mozna bylo przejrzec 50 sitow
        irlandzkich z ogloszeniami o prace, mozna bylo... a ty dalej czekasz az ci ktos
        gotowca na talerzu przyniesie smile czekaj dalej... w Polsce, bo tu tylko klopoty
        bedziesz mial - kto ci zalatwi prace? kto ci wynajmnie mieszkanie? kto ci kupi
        jedzenie? itd btw pozdrowionka z Dublina
        • Gość: hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.06.02, 23:39
          finmar napisał(a):

> Ej, ty lepiej siedz tam gdzie jestes... tak bedzie chyba lepiej.

Co będzie lepiej to ja wiem lepiej od Ciebie !!!

>Miales caly tydzien (pierwszy post byl 30.05.2002) - mozna bylo dowiedziec sie w
          >ambasadzie irlandii w w-wie (ale pewnie na telefon szkoda),

Powiem więcej - miałem więcej czasu - bo zainteresowany jestem już od roku - więc
          miałem rok czasu. W ambasadzie byłem - co chciałem sie dowiedzieć to sie
          dowiedziałem. NA telefon mi nie szkoda!!
          Czy Tobie sie wydaje, że jeżeli już ktoś pisze na forum to mu szkoda na telefon.
          Właśnie takich ludzi (??) na forum mi szkoda - wchodzą chyba tylko po to aby
          napisać zamiast coś konkretnego to jakiś bzdet ...... Piszę po to (wyjaśniam Ci
          teraz- jeżeli sie jeszcze nie zorientowałeś) aby pozanć kilka opinii - a nie
          wyjechać znając tylko jedną. (Twoją już znam - Wielkie Dzięki)

>mozna bylo przejrzec 50 sitow irlandzkich z ogloszeniami o prace, mozna bylo...
          >a ty dalej czekasz az ci ktos gotowca na talerzu przyniesie smile czekaj dalej... w
          >Polsce,

Wiem !! - przejrzałem. Tobie proponuje abyś siedział lepiej nad jakąś grą
          (najlepiej strzelanką - nie strategiczną bo może być za bardzo obciążająca
          umysł) - a nie pisał bzdety na forum !!

>bo tu tylko klopoty bedziesz mial - kto ci zalatwi prace? kto ci wynajmnie
          >mieszkanie? kto ci kupi jedzenie? itd btw pozdrowionka z Dublina

Jasne - jak siedzą tam tylko takie pajace jak Ty to zapewne tak !!!
          Pozdrowienia z Polski
          Edd

PS - Nie szkoda Ci czasu na takie bzdety !! ??
    • Gość: MK Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.bluewin.ch 09.06.02, 00:20
      Pozwole sobie zabrac glos jako ze mieszkam w tym kraju od 3 lat.
      Jak tam sie dostac? Najlepiej samolotem. Mozna korzystajac z normalnych linii
      lub tzw. low fare. W tym wypadku do dyspozycji jest Buzz (www.buzzaway.com) na
      odcinku Berlin - Londyn i Ryanair (www.ryanair.com) do Dublina. Tutaj cena
      zalezy od wielu czynnikow, generalnie najtaniej wychodzi w srodku tygodnia.
      Sa jeszcze autobusy ale to oznacza 36 godzin jazdy ...
      Dobre kursy jezykowe sa na UCD (university college dublin)www.ucd.ie
      Ponoc po wykupieniu odpowiedniej liczby godzin tygodniowo mozna legalnie
      pracowac.
      Kraj jest ok, poza pogoda, ludzie w porzadku - latwo sie zaaklimatyzowac.Duzo
      sie pije, zycie towarzyskie kwitnie. W nocy ulice w centrum Dublina sa
      zatloczone jak w ciagu dnia albo i bardziej.

I to by bylo na tyle.
      Powodzenia

• Gość: hirwi Re: KOCHAM IRLANDIE - ale ............ IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.06.02, 21:44
        Dziękuje bardzo za ten post - takich mniej więcej się spodziewałem !! Naprawde
        DZIĘKI !!!!! Pozdrawiam Ciebie serdecznie !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka