Dodaj do ulubionych

Prezent na slub w Polsce

22.02.05, 02:49
Moja kuzynka w Polsce wychodzi za maz, ale nie beda mogla zawitac na jej
slub. Chcialabym jej wyslac jakis prezent. Wiadomo, ze czasu wartosci dolara
w Polsce juz dawno minely. Wiem od znajomych, ktorzy byli w podobnej sytuacji
i wyslali parze mlodej $300, ze jak potem sie okazalo ich gest zostal
wysmiany. Przekre to, bo kazdy ofiaruje to na co go stac, a znajomi zamoznymi
nie sa.

Pomyslalam moze, ze lepiej wyslac jakas konkretna rzecz, albo zamowic przez
internet w jakims polskim sklepie, z dostawa prosto do domu kuzynki.

Co mozecie mi poradzic? Jakie sa teraz 'modne' prezenty?
Czy cos ze sprzetu domowego? Czy moze jakis ladny album na zdjecia slubne?
Zestaw satynowych poszewek na posciel?

Bardzo prosze o rade.

Kamila
Obserwuj wątek
    • marylou3 Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 02:53
      zapytalabys sie na innym forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10678
      one wiedza lepiej
      • lulu13 Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 03:50
        cokolwiek nie wyslesz to i tak cie wysmieja i dupe ci obrobia ,mozesz byc
        pewna tego !! jesli nie masz wystarczajaco $$$ zeby im podstawic w dniu
        slubu nowiutkiego Merca to wcale nie sil sie na nic, wyslij zwykla kartke
        z zyczeniami !!
        • Gość: E.T. Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.dyn.optonline.net 22.02.05, 04:24
          Zgadzam sie z Lulu!!! Daj spokoj, nie warto sobie glowy zawracac, nawet tutaj $300 w prezencie to
          rzadkosc. Zreszta, moj kuzyn bral slub w Polsce, z gory wiedzial ze ani ja ani moje rodzenstwo nie
          pojedziemy a mimo to poprosil na swiadka mego brata (?!), dostal w prezencie pieniadze z
          zastrzezeniem ze maja byc przeznaczone na zakup dobrej lodowki (sam podal kwote, wcale nie mala
          po podobno w Polsce wszystko jest dwa razy drozsze niz tutaj) i co? pojechal w zagraniczna podroz
          poslubna a lodowki jak nie mial tak nie ma sad Z tego co, mozemy czesto przeczytac na forum Polska to
          kraina mlekiem i miodem plynaca, jesli trzysta to za malo to moze... niech teraz oni nam przysylaja, he
          he wink)
          • Gość: gosc Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.client.comcast.net 22.02.05, 04:42
            Prawda swieta. Polacy to dziady. Kraj dziadow i wyludzaczy. Studnia bez dna.
            Cokolwiek bys nie dala to i tak malo bo tam sie poprostu hooyovo zyje obojetnie
            ile masz kasy.
          • Gość: mlody_ormowiec Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 22.02.05, 06:12
            dostal w prezencie pieniadze z

> zastrzezeniem ze maja byc przeznaczone na zakup dobrej
            lodowki ........................................................................
            ............................. i co? pojechal w
            > zagraniczna podroz
            > poslubna a lodowki jak nie mial tak nie ma

po co im lodowka jak nie maja na ogrzewanie to w domu chlodno
            a jak maja to moga w siateczce za oknem wywiesic i sie chlodzi
            a lodowki faktycznie byly duzo drozsze niz tutaj,wszystkie artykuly przemyslowe
            sa duzo drozsze -juz sam VAT wrzuca 14-16% wiecej niz w USA
          • cmok-wawelski Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 07:00
            edytkus ty stara glupia ruro zastanow sie co piszesz
            • trunkovvy Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 16:50
              Miras, przeciez to jest jotek. Oh, czekaj, j-23 to edykus?
              • Gość: E.T. Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.dyn.optonline.net 22.02.05, 19:19
                Najwyrazniej nie tylko Kagan potrzebuje "to take a pill."
                www.clicksmilies.com/s0105/sehrgrosse/large-smiley-001.gif
    • endrju_lepper Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 09:15
      Kasa! Tylko kasa!
      Prezenty są, ale bardzo rzadko.
      Młodzi się spłukują i najczęściej chcą pokryć tą kasą koszty wesela.
      Czasem nawet uda im się zarobić, jak bogatą rodzinę mają.
      Każdy daje trochę na wyrost niż go naprawdę stać.
      300 USD to niecałe 1000 zł. Jedni tyle właśnie dają, inni więcej albo mniej.
      Zależy od powiązań rodzinnych. Najgorzej mają chrzestni - od nich się wymaga, by
      się postawili.
      Kuzynka w Polsce może swojej kuzynce dać i 500zł i 1000zł, zależy czy uchodzi za
      osobę zamożną czy nie.
      Jeśli ktoś jest bardzo zamożny i rodzina o tym wie to za 1000 zł mogą go
      rzeczywiście wyśmiać.
      Jeśli ktoś jest ubogi i z tego znany w rodzinie, docenią nawet 300 zł.
      Jeśli mieszkasz za granicą to rodzina może na to wziąć poprawkę i sądzić, że
      jest automatycznie zamożna. Daj 500 USD. powinno wystarczyć.
      Chyba, że ta rodzina w Polsce jest bardzo bogata, bo i to ma duże znaczenie.
      Wówczas Twój prezent może być najsłabszy.
      Dają i 200 zł i samochody, wszystko zależy od zamożności darczyńców i obdarowanych.

• Gość: zawiedziona Polska Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.33.99-84.rev.gaoland.net 22.02.05, 14:24
      Ile dac na slub-jak najmniej-150-200 dolarow to maksimum.
      Jest ku temu pare powodow:
      dasz 300-moglas dac 500
      dasz 500-moglas dac 700 i tak dalej
      Ile bys nie dala, zawsze bedzie za malo, o prezentach nawet nie mysl, chyba, ze
      byloby to 3-pokojowe nowe mieszkanie, bo w klitkach mlodzi tez nie beda
      mieszkac;
      Tak, ze i tak cie skrytykujac, a dajac nie wygorowana sume, masz malutkie
      szanse, ze w najblizszym czasie nie bedziesz zasypana zaproszeniami na inne
      sluby, tudziesz chrzciny i komunie od rodziny, z ktora nawet mieszkajac w kraju
      nie utrzymywalas glebszych wiezi.
      Sprobuj dac z 500-700 dolarow--zobaczysz szybko, jak mile widzianym gosciem
      stalas sie na wszystkich rodzinnych zjazdach!!! Oczywiscie nie wazne, ze cie
      nie bedzie, ze nie masz urlopu, zdrowia, ochoty-Ty sie i tak najmniej liczysz!
      A tak na marginesie, mase ludzi w Polsce do dzis pracuje za 600-700 zlotych
      czyli za niecale 200 dolarow miesiecznie to skad to przekonanie,ze 300 to
      prawie nic?
    • 11j Re: Prezent na slub w Polsce 22.02.05, 15:29
      daj 200 to jest i tak duzo+ kwiaty z Polameru na konkrety dzien i godzine
      lepiej sie sie nie wysilac i tak cie oleja
    • trunkovvy najlepiej daj im 22.02.05, 16:53
      kubek z napisem i zlotym obrzezem, najlepiej z Goodwill. Jak poszukasz to
      znajdiesz tam caly zestaw, oczywiscie kazdy inny i podobne kolorystycznie. Jak
      twoj car dealer ma jakis fajny breloczek z lampka taka do naciskania z boku,
      pif-pif, to tez warto. Zegarek kotry dostales za wziecie pozyczki o sie napewno
      spodoba. Acha, dobrze dawac kalendarze z Home Depot albo zestaw olowkow z
      npisem H&R Block, czy podobne. Beda cie calowali po nogach zebys nastepnym
      razem dala im $200...
      • Gość: wadera Re: najlepiej daj im-trunkowy!!!:)) IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 22.02.05, 17:01
        podobasz mi sie!!! i.......zgadzam sie z toba pod tym wzgledemsmile)

tymczasem pozdrawiam, Wadera
        • lulu13 ja nie dalem nic 22.02.05, 19:22
          oprocz wyslania ladnej kartki zyczeniowej z Hallmark za cale ....2 $ !!z
          moim podpisem i zyczeniami !i od tego momentu mam swiety spokoj !!
          • trunkovvy Re: ja nie dalem nic 22.02.05, 19:39
            pochwalam, ale uwazam ze to rozrzutnosc. Uwazam ze mogles wyslac kartke
            internetowa i efekt by byl taki sam. Zastanawiam sie czy ty nie jestes moim
            kuzynem?
        • trunkovvy Re: najlepiej daj im-trunkowy!!!:)) 22.02.05, 19:38
          Widzisz Wader, ja to wyprobowalem i oplacilo sie. Dalem moim, a to:
          --stoper, sztuk raz. reklamowka za jakas subskrypcje. niestety nie oddalilem
          sie zbyt szybko z miejsca akcji i mnie dorwali zebym przez dwie godziny czytal
          instrukcje i ustawial.
          --paczke puszek koka-wody-to-jest-to, sztuk szesc
          --piwo, sztuk cztery
          --pokazalem im moj paszpoer zeby sobie poogladali i nie gadali glupot po
          rodzinie.

Zysk: nigdy wiecej juz tych ryjow nie pojechalem ogladac. Podejrzewam ze teraz
          to sama moja obecnosc byla by szacowana na ok $10,000. Czekam az cena pojdzie
          wyzej a w miedzyczasie pozbylem sie kilku adwrsarzy (czesc ich pamieci), kilku
          sie rozpilo a kilku zyje w szczesliwym malzenstwie czyli separacji.

PS mam juz dwa fajne kubki ze zlotym otokiem ktore czekaja cierpliwie na moment
          az dozbieram nastepne 10 zeby byl komplet. maja troche rozne ksztalty ale
          wysokosc jest mniej wiecej jednakowa.
          • Gość: wadera Re: najlepiej daj im-trunkowy!!!:)) IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 22.02.05, 20:20
            Jak sie dopatrza, to im wytlumacz,ze to teraz bardzo trendy w USAsmile))
            Pozdrawiam
            • bruno5 Wysyla sie tylko pieniadze 22.02.05, 21:28
              30 lat temu wystarczylo 100$ teraz musisz wyslac 1000$ USD to w zupelnosci
              wystarczy.W Polsce daja co najmniej 1000zl.Tak ze to wystarczy bo musisz dac
              wiece przeciez jestes na bogatym zachodzie.
              • Gość: SKAPY ZE SZWECJI Re: Wysyla sie tylko pieniadze IP: *.skane.se 23.02.05, 02:14
                Ja tez daje reklamowki z pracy niech mnie obgaduja.Za pieniadze swoje zarobione
                ciezka prace wyjezdzam na urlop do Tajlandii.Nawet kartek nie wysylam.
    • Gość: Kaba65 Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:54
      Mozna wiele czasu spedzic na dyskusjach a i tak zalezy jacy sa ludzie ktorych
      chcesz Kamilo obdarowac.Moze sa tacy ze nie docenia twojego gestu albo tacy
      ktorym zrobisz duza frajde.Ja na Twoim miejscu nie dawalbym pieniedzy-lepiej kup
      jakis prezent.Wedlug mnie fajnym prezentem jest cyfrowy aparat fotograficzny.W
      Polsce to jeszcze dla wielu ludzi nowosc.A"mlodzi"ciesza sie soba,moze gdzies
      pojada,na swiat przyjda dzieci wiec bedzie co utrwalac ku pamieci.Ceny tego
      sprzetu sa tak rozne i z pewnoscia za ta kwote kupisz przyzwoity aparat.
      Pozdrawiam.
      • Gość: poland Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 22:36
        He he ,kupa polonijnego chamstwa i jedna mila Kaba65 z Polski
        daje to pewien obraz o tym kto emigruje .
        • Gość: KABA65 Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 18:56
          Wiesz poland,muszę Ci przyznać rację.Polonusi,którzy zabrali głos na forum
          traktuja nas jak darmozjadów wyciągających ręce po kasę.Niezbyt to ładnie z ich
          strony i niezbyt dobrze świadczy o ich rodzinach,znajomych.A może o nich samych?
          Czasami pieniądz zmienia ludzi,niestety na niekorzyść.Ilu z nich haruje po
          kilkanaście godzin na dobę by zaoszczędzić parę dolarków.Na obczyżnie są
          nikim.Wkładają dolarki do kabzy i nic więcej się nie liczy.Nic nie zwiedzaja-to
          kosztuje,niedojadają,mieszkają w byle jakich warunkach.Ale jak przyjeżdżają do
          Polski to ho,ho!Szpanują portfelem wypchanym forsą i ciuchami kupionymi na
          wyprzedażach.I oburzają się teraz,że na niektórych zrobiło to wrażenie.A
          przecież o to Wam chodziło...
          Drodzy polonusi my w Polsce żyjemy skromnie,ale nie znaczy że Wy jesteście
          jedynymi żywicielami rodzin w kraju.Mam możliwość wyjazdu do
          Kanady,USA,Wlk.Brytanii ale tam nie pojadę,bo wolę być skromnym człowiekiem ale
          we własnym kraju.
          • Gość: poland Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 20:50
            > Wiesz poland,muszę Ci przyznać rację.Polonusi,którzy zabrali głos na forum
            > traktuja nas jak darmozjadów wyciągających ręce po kasę.Niezbyt to ładnie z
            ich
            > strony i niezbyt dobrze świadczy o ich rodzinach,znajomych.A może o nich
            samych
            > ?

Niestety radykalna krytyka wobec polonusow jest w pelni uzasadniona ,
            tym badziej ze brak jest z tamtej strony jakichkolwiek glosow broniacych
            Polski , ale czego mozna sie spodziewac po dzieciach radzieckich zolnierzy,
            chyba tylko tego :

Smiec polonijny napisal :

> ten przecietny polak w wieku
            > okolo 40 tki ,ma juz tylko dwa kly na przodzie !! reszta jest zjedzona przez
            > pruchnice ! albo wystaja mu jakies druty i blachy srebrne z jamy ustnej
            > zrobione przez dentystow w PRLu,latwo takiego rozpoznac bo pdobnie jak
            > ci zza Buga !! i inne Sojuzniki co swieca zlotem w pysku , to nasi
            > blachami stienlles steel w buzce !! Aha !! zapomnialbym !! do tego
            > wszystkiego dochodzi oddech krokodyla !!!! ziejacy !! tanim piwem !! ,
            kapusta
            i papierosami !

• donk Na prezenty slubne w PL trza miec kase. 24.02.05, 11:48
      No bo wiesz Polaki nie lubiom se doopy szklem wycierac.
      Willa, Porszaki, te sprawy. Inne prezenty nie dawaj, bo siem na posmieswisko
      wioski wystawisz.
      p.s.
      Minimum TV plasmowy. hehehehe
      • Gość: njujorker do KABA 65 ! IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 24.02.05, 19:56
        ja mysle ze ty masz mozliwosci wyjazdu co najwyzej do swej babci w
        Tarnowie w okresie letnim zbierac agrest na kompot,nie pisz mi tu
        pie..w ze Canada i inne panstwa czekaja na ciebie i tylko ty im robisz
        wielka laske ze nie chcesz jechac ,hehehe ,kon by sie usmial ,nie pisz ze
        polonia jest skapa ,setki tysiace paczek rocznie jest wysylane z terenu
        USA i Canady ,poprzez Western Union i PKO SA wysylane sa setki tysiecy $$$ do
        krewnych zamieszkalych w Polsce. Jedno tylko jest pewne wy w kraju
        macie nadmierne oczekiwania !!,wybujala wyobraznie na temat Zachodu i
        rosnacych na drzewach $$$ wam sie wydaje ze wszyscy ci co kiedys
        wyjechali z Polski ,to nie maja co robic z pieniedzmi tylko szastac na
        prawo i lewo $$ i obdarowywac wszystkich krewnych przy byle nadazajacej sie
        okazji,i ze dla nas jedyna przyjemnosc to wyjazd do Polski na wies lub do
        miejskich blokowisk,jakby nie istnialy piekne Karaiby czy Floryda iwiele
        innych miejsc na swiecie.Za kazdy odruch pomocy dla krewnych, w zamian za to
        wiekszosc z nas dostaje w podziecce ,glupie uwagi o wartosci
        prezentow,widzimy obrazone geby, slyszymy wieczne nie konczace sie
        narzekania jak to trudno zyc w Polsce. AMEN !
        • Gość: KABA65 Re: do KABA 65 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:07
          njujorker szczekasz jak kundelek/przepraszam tudzież sympatyczne pieski/.Jednak
          nie wiem o co Ci chodzi? Chcesz obrazić mnie? Polaków?Pochwalić się jaki z
          Ciebie Onassis? Wydaje Ci się ze "zachód"czekał tylko na Ciebie a reszta jest
          niegodna pracowania tam?Co Ty nędzny człowieczku możesz wiedzieć o moich
          możliwościach wyjazdu?
          A propos kim Ty właściwie się czujesz? Polakiem chyba nie bo opluwasz rodaków w
          kraju i na dodatek nie wykazałeś się zrozumieniem polskiego tekstu/nie pisałam
          że polonia jest skąpa/Obywatelem anglojęzycznego kraju też chyba nie bo nawet
          swojego pseudo nie umiesz napisać w języku angielskim.
          W sumie bardzo rozczarowałam się forum POLONIA.Dominuje tu chamstwo i
          agresywność.Przynosicie wstyd narodowi polskiemu.
          Na tym kończę dyskusję,bo nie będę zniżać się do tego"światowego"poziomu.
          • nadau Re: do KABA 65 ! 25.02.05, 00:02
            A po co Ty KABA 65 w ogóle wdajesz się w dyskusję z tym kolonialnym bydłem?
            Musisz im przytakiwać! Tak jest, w Polsce to dolar marzenie większości.
            Z Polski nikt nigdzie nie wyjeżdża. Bieda, ot co. Tak jak media piszą.
            Większość Polaków przeżywa dzień tylko dzięki rodzinie na emigracji.
            A już najlepiej mają ci, którzy posiadają rodzinę w Oz.

Tak trzeba podtrzymywać ten mit.
            Inaczej polonusy się załamią, że niepotrzebnie wyjechały.
            Miało być przecież inaczej.
            Komuna, 1USD=100PLN, samochód z wypożyczalni, nietykalny paszport, zakupy w
            Peweksie, drogie restauracje, metkowe ciuchy, słowem superman z zachodu.
            A tu doopa. Goowno znaczą i tam i tu. Katastrofa.
            Nie dobijaj ich.
            A te 300 ziela to mogą sobie rzeczywiście w doope wsadzić.
            Ja więcej w weekend wydaję na żarcie i rozrywkę.
            Nie śmiał bym takiej sumy dać komuś na prezent ślubny.
            Ci emigranci tam to chyba z patologicznych polskich rodzin pochodzą.
            Nikt normalny już dawno nie emigruje.
            Tylko doopy, bez inicjatywy, nadające się tylko do azbestu.
            Może wreszcie te pieprzone wizy zniosą i reszta tego tałatajstwa, czyli ich
            rodziny też się stąd zabiorą.
            Zostaną tylko szczęściarze z jajami, tacy jak ja.
    • Gość: KABA65 Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:10
      Kamilo i Poland -mój ostatni post Was nie dotyczy.
    • skiela1 Re: Prezent na slub w Polsce 27.02.05, 03:18
      Jezeli nie bedziesz uczestniczyla w uroczystosci weselnej,wtedy nie obowiazuje
      prezent w postaci pieniedzy.W Polsce mile przyjmowane sa "kopertki"i zasada jest
      taka ze placisz za talerz(od osoby) plus extra DLA MLODYCH.W wiekszosci
      przypadkow rodzice mlodych pokrywaja koszty.Ja sugeruje zebys im cos ladnego
      kupila,oczywiscie dowiedz sie w czym gustuja,np.jaki kolor lazienki planuja
      wtedy mozesz im kupic piekny komplet (,dobrego gatunku),recznikow.Jestem pewna
      ze beda sie cieszyc.Nie sluchaj tych bzdur wypisywanych na forum.Bylam na slubie
      w Polsce kilka razy,prezenty byly przerozne i ani razu nie widzialam skwaszonej
      miny.Tu jeszcze gra role kultura czlowieka no ale to juz nastepny temat.
      • Gość: Szybki Re: Prezent na slub w USA. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 28.02.05, 02:01
        Jestem zaskoczony ze w Polsce na wesele $300.00 to jest za malo. W mojej opini
        to zalezy czy rodzina czy znajomi i czy bardzo dobrzy znajomi i jak bliska
        rodzina.

W USA przebywam czesto na weselach i w mojej opini dla mlodej pary(w rodzinie
        to $1000.00 jest wystarczajace).
        Dla znajomych to zalezy na ile nas stac. Ale z pewnoscia trzeba pokryc koszta
        (za talerz i extra).To daj na co Ciebie stac.

W tamtym roku bylismy na weselu w Chicago (mojej zony znajomeje corka wyszla za
        maz) to jak zwykle,samolot,hotel,samochod,zona nowa sukienke,buciki itd.) wiec
        do kopertki $500.00 a w koncu caly koszt tego wesela to $2000.00 .
        Pozd. z Kalifornii.
    • Gość: E.T. Re: Prezent na slub w Polsce IP: *.dyn.optonline.net 28.02.05, 05:53
      Cala prawda o zawrotnych kwotach prezentow slubnych:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=16502392&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=15972542&v=2&s=0
      Kaba, zupelnie nie zrozumialas o co tu chodzi, a chodzi o kulturalne "dziekuje" i docenienie prezentu
      jako prezentu zamiast krecenia nosem ze za malo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka