Dodaj do ulubionych

Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan....

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.06.02, 22:47
Witam serdecznie wszystkich zyczliwych i nie zyczliwych mojej okropnej i
skromnej osobie smile To juz jest pewne (99%, o ile samolot doleci), ze lece do
USA i to w przyszlym tygodniu...
W zwiazku z tym, ze zyczliwy Pan Konsul w Polsce pozwolil mi na ta wspaniala
podroz dopiero wczoraj... musialem zaczac szybko dzialac...

Problem nr 1 - BAGAZ - plecak czy walizka ? No wlasnie... z czym najlepiej i
najwygodniej meczyc sie po wspanialych ulicach NYC i calej reszcie Stanow??? Co
poradzicie ?

Problem nr 2 - 110 ~ 220 V - w Polsce nie ma w ogole maszynek do wlosow na 110
V - wszystko zaczyna sie od 220 V... Jako, ze to bardzo wazne dla mnie... czy
zatem w USA bez problemow kupie takowa maszynke do wlosow ?? Np. firmy
PHILIPS ?? +/- jaka moze byc cena tego urzadzenia.... ( NIE chodzi mi o
golarke do twarzy!!!!!)

Problem nr 3 - WTYCZKA/GNIAZDKO DO PRADU - czy majac urzadzenia typu ladowarka
do telefonu, jakas grzalka do wody... wszystko to z "polskimi" wtyczkami,
konieczne jest kupowanie jakiegos przejsciowego gniazdka ??? Widzialem dzis cos
takiego w Media Markt.... troche sie zdziwilem tymi bolcami, ktore stosuje sie
rzekomo w USA smile... u nas takie cos kosztuje w przelozeniu na $$$$$$$ - $20.

Problem nr 4 - LEKARSTWA - no wlasnie... planuje zabrac cos od bolu (kazdy
rodzaj i typ), cos od goraczki, cos od gardla, biegunka, opatrunki... czy warto
brac to wszystko z Polski ??? czy raczej nie panikowac i mozna kupic wszystkie
te rzeczy na miejscu - oczywiscie glowny nacisk klade na CENE tych rzeczy... no
i czy Pan INS na lotnisku nie wyrzuci mi tego do kosza na smieci???

Problem nr 5 - JEDZENIE - co mozna, a czego nie mozna wwiezc ??? Np. zupki
Knorra (pakowane, proszkowane zupki)... konserwy, wedlina w folii ??? - mozna
czy lepiej sobie darowac? Pytam, gdyz w pierwszych dniach zanim dojde do
siebie, trzeba bedzie cos jesc.. a nie wiem gdzie i jak i co sie tam kupuje smile
Aha... bedzie to weekend, wiec czy jest problem z zamknietymi sklepami ???

Problem nr 6 - DZWONIE DO POLSKI Z USA - jaka bedzie najlepsza i najtansza
opcja ???? Jakas karta ? Jakiej firmy, za ile i na jak dlugo wystarczy, jak
beda liczone jednostki?

Problem nr 7 - BEZPIECZENSTWO - czy metro, autobusy, np. w NY to bezpieczny
srodek komunikacji ??? Mam na mysli to, aby nie zarobic po pysku smileNo i gdzie
lepiej nie wchodzic w NY, ktore dzielnice ????

Problem nr 8 - NAJTANSZY SRODEK KOMUNIKACJI - ale zarazem w miare
bezpieczny ????

TYLKO PROSZE, jesli jest ktos KOGO bardzo wqrwiam niech pozostawi swoje zlosci
na pozniej... pytania sa konkretne i do powaznych osob...

Tymczasem pozdrawiam, a jesli cos jeszcze wpadnie mi do glowy to dopisze...

P.S. czy ktos wie, gdzie (jak daleko od NY??) lezy miasto MILLTOWN (New
Jersey) ????????

bastard
Obserwuj wątek
    • node Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 11.06.02, 23:10
      student,
      Moze USA jest w stanie wojny, ale bez przesady. smile

Lecisz na wakacje czy na stale? Troche robi to roznice w odpowiedziach.

> Problem nr 1 - BAGAZ - plecak czy walizka ? No wlasnie... z czym najlepiej i
      > najwygodniej meczyc sie po wspanialych ulicach NYC i calej reszcie Stanow??? Co

Walizki sa ogolnie pakowniejsze
      • Gość: drobiazg Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.sympatico.ca 11.06.02, 23:15
        Napewno na szkoleniu przed wyjazdowym powiedziano
        Ci, ze sie spuszcza wode po nie przed, bo o to nie pytasz. A
        swoja droga jak ty sie uchowales i nawet studia (???)
        jakies skonczyles. Moze cie na tych lekcjach nie bylo,
        moze dyskutowales z Cloe zamiast sie uczyc.
        • Gość: student Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.06.02, 23:38
          Gość portalu: drobiazg napisał(a):

> Napewno na szkoleniu przed wyjazdowym powiedziano
          > Ci, ze sie spuszcza wode po nie przed, bo o to nie pytasz. A
          > swoja droga jak ty sie uchowales i nawet studia (???)
          > jakies skonczyles. Moze cie na tych lekcjach nie bylo,
          > moze dyskutowales z Cloe zamiast sie uczyc.

Bo nie wyjechalem do Kanady i udalo mi sie wyjsc na ludzi !!!!

P.S. prosilem aby bylo bez zlosci i docinek.. no ale widocznie POLSKA JEZYK
          TRUDNA JEZYK...

serdecznie pozdrawiam.

• Gość: drobiazg Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.sympatico.ca 12.06.02, 00:29
            Gość portalu: student napisał(a):

> Bo nie wyjechalem do Kanady i udalo mi sie wyjsc na ludzi !!!!
            >
            > P.S. prosilem aby bylo bez zlosci i docinek.. no ale widocznie POLSKA JEZYK
            > TRUDNA JEZYK...
            >
            > serdecznie pozdrawiam.
            >

Studencie-dupku, kiedy przestaniesz traktowac internet jak
            polska parafie? Kiedy Polska stanie sie krajem ludzi
            wyksztalconych, a nie ciagle krajem ludzi ksztalcacych sie?
            • Gość: student Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.06.02, 00:33
              moze wtedy jak wszyscy madrzy ludzie, tacy jak Ty, wroca do Polski uczyc nas
              murzynow i tubylcow ... jak zyc wsrod ludzi

pozdrawiam

i delikatnie mowiac - OD......stosunkuj SIE ODE MNIE !!!!
            • Gość: Jurek Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.244.177.208.Dial1.NewYork2.Level3.net 15.06.02, 07:03
              Lepiej? Dowartosciowany? Ulzylo? smile)))))))))))))))))
              • Gość: drobiazg Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.sympatico.ca 15.06.02, 13:19
                Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Lepiej? Dowartosciowany? Ulzylo? smile)))))))))))))))))

Sure ze tak, ksieze proboszczu.
                • Gość: Jurek Re: Twoj pierwszy raz w USA !!!!! IP: *.246.104.80.Dial1.NewYork1.Level3.net 16.06.02, 02:38
                  i z siurem smile)))))))))))))))))))))) to sie nie ochlap kretynie ! smile)))))))))))))))
      • Gość: student Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.06.02, 23:27
        node napisał(a):

> student,
        > Moze USA jest w stanie wojny, ale bez przesady. smile
        > Lecisz na wakacje czy na stale? Troche robi to roznice w odpowiedziach.

Lece na WORK & TRAVEL... mam prace... itd... wiem, ze pytania sa dosc smieszne,
        ale na poczatek nie chce stracic za duzo pieniedzy zanim nie dostane I wszej
        wyplaty ( po 2 tyg.).. a bede mial ino $500 na poczatek.

> Walizki sa ogolnie pakowniejsze
        • node Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 11.06.02, 23:42
          > ALE JA O MASZYNCE DO OBCINANIA WLOSOW !!!!!!! a nie o suszarce !!!!!! @@@@@

Widzisz, glodnemu chleb na mysli... smile
          Ja mam dlugie wlosy, wiec mam raczej problem z suszeniem niz scinaniem smile
          Jezli jedziesz tylko na pare miesiecy, to chyba najtaniej bedzie ci chodzic do
          fryzjera. Maszynka i tak bedzie kosztowala $20-30 (w normalnym sklepie, nie mam
          doswiadczenia z Hindusami, ale zapewnie jeszcze taniej)

> OJJJJ zachce sie kawy lub herbaty i co??? bede ganiac gdzies ??? nawet nie wiem
          > jak bedzie wygladac miejsce gdzie bede spal.. wiec wole miec sobie grzalke smile
          > przeciez to nie wstyd smile

Jezeli masz zagwarantowane miejsce, to w najgorszym wypadku nie powinno byc nic
          z wyjatkiem ekspresu do kawy (zakladajac ze nie bedziesz mial kuchni).

> POMYSLALEM, ze jako nowicjusz moge miec trudnosci ze znalezieniem sklepu podcza
          > s weekendu...

Ja jak sie znajduje w mowym miejscu w nidziele po poludniu zawsze zaczepiam
          tubylca i pytam o lokalny sklep, coffee-shop i pharmacy/hardware. Jak juz to
          wiem, ze sie osiedlilem.

> Mamy zamiar zalozyc sobie konto/a....gdzies trzeba trzymac pieniadze.

A przed kontem potrzebny jest ci social security number. To jest sprawa numer
          jeden w poniedzialek rano. Caly proces trwa ok. dwoch tygodni, a bez tego
          drobiazgu jestes uziemiony
    • Gość: Mirko Kompas i latarka. Cóż to dla trapera! IP: 65.206.44.* 11.06.02, 23:27
      Gość portalu student napisał:

> Witam serdecznie wszystkich zyczliwych i nie zyczliwych mojej okropnej i
      > skromnej osobie smile To juz jest pewne (99%, o ile samolot doleci), ze lece do
      > USA i to w przyszlym tygodniu...
      > W zwiazku z tym, ze zyczliwy Pan Konsul w Polsce pozwolil mi na ta wspaniala
      > podroz dopiero wczoraj... musialem zaczac szybko dzialac...
      >
      > najwygodniej meczyc sie po wspanialych ulicach NYC i calej reszcie Stanow??? Co

Twój wybór. W N. Jorku jest dzisiaj 40 stopni + wilgoć. Na loty atlantyckie
      taryfa przewiduje dwie szt. bagażu po 35 kg + podręczny. Dasz radę tyle targać?

> Problem nr 2 - 110 ~ 220 V -
      > Problem nr 3 - WTYCZKA/GNIAZDKO DO PRADU -

Wszystko jest tu na 117 V. Niektóre pomieszczenia mają gniazdka do klimatyzatorów
      na 230V. Transformatorek 50 W, lub przetworniczkę tyrystorową kupisz u Chińczyka
      lub Hindusa za $5-10. Nie wszystkie urządzenia jednak tolerują 90 Hz.

> Problem nr 4 - LEKARSTWA - no wlasnie... planuje zabrac cos od bolu (kazdy
      > rodzaj i typ), cos od goraczki, cos od gardla, biegunka, opatrunki... czy warto
      >
      > brac to wszystko z Polski ??? czy raczej nie panikowac i mozna kupic wszystkie
      > te rzeczy na miejscu - oczywiscie glowny nacisk klade na CENE tych rzeczy... no
      i czy Pan INS na lotnisku nie wyrzuci mi tego do kosza na smieci???

INS jest od wiz. Od lekarstw i bagażu jest US Customs. ("Wopista" vs. Celnik)
      Oczywiście, że wszytko da się tu kupić i oczywiście, że jest drożej. Planujesz tu
      chorować? To już w ogóle Ci się nie opłaci. Weź niezbędne minimum, bo lekarstw -
      poza koniecznymi też tu nie wolno - jak niekonserwowanej żywności - przywozić.

> Problem nr 5 - JEDZENIE - co mozna, a czego nie mozna wwiezc ??? Np. zupki
      > Knorra (pakowane, proszkowane zupki)... konserwy, wedlina w folii ??? - mozna
      > czy lepiej sobie darowac? Pytam, gdyz w pierwszych dniach zanim dojde do
      > siebie, trzeba bedzie cos jesc.. a nie wiem gdzie i jak i co sie tam kupuje smile
      > Aha... bedzie to weekend, wiec czy jest problem z zamknietymi sklepami ???

NIE WOLNO ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI w tym warzyw, owoców i mięs. Wolno puszkowaną i
      wszysko inne jak te Twoje zupki.
      A zamiast tych zupek z torebki: jak smakowałby Ci chiński "szwedzki stół" - "All
      you can eat" czyli siedzisz, dokładasz i żresz i dokładasz aż nie możesz się
      ruszyć za $4-8 ?
      Pełno tu tego.

> Problem nr 6 - DZWONIE DO POLSKI Z USA - jaka bedzie najlepsza i najtansza
      > opcja ???? Jakas karta ? Jakiej firmy, za ile i na jak dlugo wystarczy, jak
      > beda liczone jednostki?

Karta tel. $2 za 30 min. z prywatnego tel. lub z 15 min. z automatu.
      Darmowy dostęp do Internetu z każdej biblioteki miejskiej/szkolnej.

> Problem nr 7 - BEZPIECZENSTWO - czy metro, autobusy, np. w NY to bezpieczny
      > srodek komunikacji ??? Mam na mysli to, aby nie zarobic po pysku smileNo i gdzie
      > lepiej nie wchodzic w NY, ktore dzielnice ????

W mieście N. Jork jest coś ze 12 mil. ludzi. Jest to kawał miasta. Ciężko
      odpowiedzieć. Zależy gdzie. Wieczorem autobusy jeżdżą rzadko. Metro - zależy
      która linia i kiedy.
      Na ogół jest jednak znacznie bezpieczniej (choć znacznie brudniej i obskurniej)
      niż aktualnie w dużych miastach w Polsce i w polskich środkach transportu
      publicznego.
      >
      > Problem nr 8 - NAJTANSZY SRODEK KOMUNIKACJI - ale zarazem w miare
      > bezpieczny ????

Metro czyli subway i autobus.

> TYLKO PROSZE, jesli jest ktos KOGO bardzo wqrwiam niech pozostawi swoje zlosci
      > na pozniej... pytania sa konkretne i do powaznych osob...
      >
      > Tymczasem pozdrawiam, a jesli cos jeszcze wpadnie mi do glowy to dopisze...
      >
      >
      > P.S. czy ktos wie, gdzie (jak daleko od NY??) lezy miasto MILLTOWN (New
      > Jersey) ????????

Na jakie lotnisko przylecisz? JFK? To daleko jak diabli (3-4 godziny jazdy i
      czekania - z przesiadkami.)
      Na Newark? Ok. godziny-dwóch jeśli od razu złapiesz autobusy.
      Jeśli z JFK - musisz się dostać do Port Authority Bus Terminal na 42 ulicy na
      Zach. stronie Manhattanu (West Side) i tam złapiesz autobus NJ Transit. Milltown
      to tzw South Jersey, niedaleko miasta South River. Jeśli przed lotniskiem JFK
      znajdziesz się o 18-tej jak to zazwyczaj z Europy bywa, w Milltown masz szansę
      być przed północą lub niewiele wcześniej.
      Wejdź pod maps.yahoo.com/ i wpisz Milltown, NJ i sobie zobaczysz.

Jeśli z Newarku - autobusem NJ Transit z lotniska do dworca NEWARK Penn Station i
      tam jakiś autobus NJ Transit dalej, do Milltown. Może też pociąg tam jakiś
      jeździ? Nie wiem. Pociągi to tu rzadkość. Tak czy owak samoloty z Europy
      przylatują popołudniu/wieczorem.
      Nie będziesz miał więc zbyt dużo czasu na gubienie się. Najlepiej jakby Cię ktoś
      podwiózł do Perth Amboy - to taka "polska miejscowość" niedaleko od Milltown.
      Pytaj rodaków jeszcze w samolocie czy ktoś czasem nie do Perth Amboy.

• Gość: Mirko Poprawka: 60 Hz. W USA jest 60 Hz! IP: 65.206.44.* 11.06.02, 23:29
        • Gość: student do MIRKO !!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.06.02, 00:24
          BARDZO CI DZIEKUJE !!!! Pomogles mi z tym Milltown... jedno co mnie zmartwilo,
          ze to jakas "dziura" !!!! no ale okaze sie na miejscu...

Co do maszynki to ze mnie zaden elektryk sad nie bede z tym grzebal bo wiem, ze
          zepsuje.... chyba zdecyduje sie na kupno maszynki w usa....

moja jest na ~230 V 50 Hz....

nie jest podpieta bezposrednio kablem... tzn. jest zasilacz... tak sobie
          pomyslalem ze moze by tylko to zmienic na ten 110V i bedzie po problemie...
          sama maszynka ma w sobie akumulatorki, ale sa dosyc slabe i dluga nie
          uciagna...

co Ty na to ???

adam

• Gość: Maciek Re: do MIRKO !!!! IP: *.cust.telepacific.net 12.06.02, 00:49
            > tak sobie
            > pomyslalem ze moze by tylko to zmienic na ten 110V i bedzie po problemie...

Tez tak kombinowalem, ale te ciecie maja inne srednice wyjsc z zasilacza. Jak policzylem ile by mnie wyniosl zasilacz
            z uniwersalnymi koncowkami to w koncu kupilem transformator za $15. Dziala juz drugi rok i co wazniejsze pasuje do
            wszystkiego.

Jak zamierzasz duzo jezdzic, to zrob sobie biblioteke uzytecznych URLi. Tutaj w odroznieniu do Polski bardzo duzo
            mozna zalatwic przez internet.
            www.mapquest.com
            www.greyhound.com
            www.expedia.com

No i znajdz polski kosciol. Wszyscy tam daja ogloszenia o robocie i pokojach.
    • node Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 11.06.02, 23:47
      > P.S. czy ktos wie, gdzie (jak daleko od NY??) lezy miasto MILLTOWN (New
      > Jersey) ????????

Uzyj www.mapquast.com zeby zobaczyc gdzie to jest. Ogolnie przydaje sie do
      poruszania sie po Stanach.
      • boczek33 Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 12.06.02, 01:22
        Nie napalaj sie tak okropnie ,ostygniesz i to SZYBKO jak bedziesz na
        miejscu !!!!
    • Gość: Aylid Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... IP: *.block2.tc1.rnktel.net 12.06.02, 02:45
      Na wiekszosc pytania juz Ci odpowiedziano.... Kilka dorbnych dodatkow .. bc
      moze sie przydadza...
      1. co do lekarstw, ubezpiecz sie w polsce od kosztow leczenia w USA, przecietna
      wizyta w izbie przyjec to OK $1000-$2000 wiec warto, rok temu PZU zwrocilo mi
      prawie $2000.. co do lekow tez warto wziac, jest ryzyko ze na granicy zabiora -
      ale tutaj drogie jak sto diabli sa wiec.... smile
      2. metro w NY od kiedy zaczal rzadzic Giuliani (czy jakkolwiek go sie pisze)
      jest jednym z bezpieczniejszych miejsc w NY...
      3. Karty telefoniczne do polski -nalezy szukac w polskich sklepach tam
      znajdziesz 90 min rozmowy za $5 bez oplaty za laczenie z centrum lub $7 min
      i 0.75 sciagane na poczatku polaczenia....
      4. New jersey stan jest na drugim brzegu rzeki... Z lotniska za $12-$15 trzeba
      przejechac bus'em (transit bus, lub jakos tak sie to nazywa) do Port Authority
      i stamtad bedzie napewno autobus dalekobierzny (Grey Hound, Peter Pan) do twego
      wymazonego miasteczka)
      • aniutek Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan 12.06.02, 02:55
        Student - sie ciesze, ze Ci sie udalo smile))))
        Kiedy bedziesz? o ile pamietam 21 czerwca - tak?
        zadzwon jak juz dolecisz to dopomoge Ci w zakupach maszynkowo- wtyczkowych wink mieszkam
        downtown a tu dobre ceny hehehehe
        hmmmm jakos sie ciesze, ze Cie poznam heheheheh
        trzymaj sie,
        anka
        • Gość: Mirko Chinatown... IP: *.union01.nj.comcast.net 12.06.02, 03:05
          Aniutek mieszka o rzut beretem od Chinatown (Canal Street) a tam te wszystkie
          wtyczki, transformatorki, przejściówki do wyboru i koloru. A i na "artystyczną"
          kolację z kobietą i jazzem na żywo mozna pójść. (No tylko, że Aniutek to chyba
          bez męża nie może...)
          Jak tam czegoś nie kupisz - to nigdzie nie kupisz - nawet za $1000. "Czajniki"
          (pardon, Chińczyki) - naród obrotny i najbardziej pracowity ze wszystkich.
          Chwała im za to.

Ty student a Ty wiesz, że moje dziecko leci stąd lada dzień do Bielska właśnie,
          do babci? I samo tak co roku. Oblatany dzieciak. No i widzisz jaki ten świat
          mały? Gdzie New Jersey a gdzie Krym...
    • aniutek Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan 12.06.02, 04:57
      Gość portalu: student napisał(a):
      >
      > poradzicie ?

plecak i duza torba

> Problem nr 2 - 110 ~ 220 V - w Polsce nie ma w ogole maszynek do wlosow na 110
      > V - wszystko zaczyna sie od 220 V... Jako, ze to bardzo wazne dla mnie... czy
      > zatem w USA bez problemow kupie takowa maszynke do wlosow ?? Np. firmy
      > PHILIPS ?? +/- jaka moze byc cena tego urzadzenia.... ( NIE chodzi mi o
      > golarke do twarzy!!!!!)

Century 21- maszynka do strzyzenia na pale smile $10-$15
      Cortlans St/Church St kolo Broadway
      > Problem nr 3 - WTYCZKA/GNIAZDKO DO PRADU - czy majac urzadzenia typu ladowarka
      > do telefonu, jakas grzalka do wody... wszystko to z "polskimi" wtyczkami,
      sama wtyczka $1 - kupowalam wczoraj dla kupla
      > konieczne jest kupowanie jakiegos przejsciowego gniazdka ??? Widzialem dzis cos
      > takiego w Media Markt.... troche sie zdziwilem tymi bolcami, ktore stosuje sie
      > rzekomo w USA smile... u nas takie cos kosztuje w przelozeniu na $$$$$$$ - $20.
      transformator zalezy jaki ale na Canal tez kolo $15
      >
      > Problem nr 4 - LEKARSTWA - no wlasnie... planuje zabrac cos od bolu (kazdy
      > rodzaj i typ), cos od goraczki, cos od gardla, biegunka, opatrunki... czy warto
      >
      > brac to wszystko z Polski ??? czy raczej nie panikowac i mozna kupic wszystkie
      > te rzeczy na miejscu - oczywiscie glowny nacisk klade na CENE tych rzeczy... no
      > i czy Pan INS na lotnisku nie wyrzuci mi tego do kosza na smieci???
      -czy wyrzuci, czy wolno tego nie wiem, ale przydac sie moze tutaj znacznie drozej
      >
      > Problem nr 5 - JEDZENIE -
      w USA tanie jak barszcz- daruj sobie dzwiganie a jak zatesknisz za swojskim smakiem to
      zawsze mozna skoczyc na Grenpoint czy do mnie wink
      >
      > Problem nr 6 - DZWONIE DO POLSKI Z USA - jaka bedzie najlepsza i najtansza
      > opcja ???? Jakas karta ? Jakiej firmy, za ile i na jak dlugo wystarczy, jak
      > beda liczone jednostki?
      karta ale jakie sa najlepsze nie wiem
      >
      > Problem nr 7 - BEZPIECZENSTWO - czy metro, autobusy, np. w NY to bezpieczny
      > srodek komunikacji ??? Mam na mysli to, aby nie zarobic po pysku smileNo i gdzie
      > lepiej nie wchodzic w NY, ktore dzielnice ????
      jest spoko, nie boj ryby.......
      >
      > Problem nr 8 - NAJTANSZY SRODEK KOMUNIKACJI - ale zarazem w miare
      > bezpieczny ????
      subway, bus kupuje sie karte na caly tydzien $17, lub dzien /chyba $4 ??/ bez limitu wejdz na
      www.mta.nyc.ny.us/ i wszystko jasne smile

pozdraw i daswidanija smile

• Gość: Mirko Kompas, tylko kompas i latarka IP: 65.206.44.* 12.06.02, 16:26
        Te, student-krajan, to na które z dwóch nowojorskich lotnisk w końcu
        przyfruwasz, dalekie JFK czy pobliskie (z New Jersey patrząc) Newark (EWR)?
        Tak czy owak:
        www.njtransit.com/
      • Gość: acost Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: 216.162.131.* 12.06.02, 19:41

Aniutek, ile placisz za mieszkanie jesli mozna spytac, bo planuje z Florydy
        przeniesc sie do NYC, szukam taniego mieszkanka na Manhattanie, czy 1300-1600$
        za sredniej wielkosci studio to norma?
        • Gość: aniutek Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.06.02, 00:28
          Gość portalu: acost napisał(a):

>
          >
          > Aniutek, ile placisz za mieszkanie jesli mozna spytac, bo planuje z Florydy
          > przeniesc sie do NYC, szukam taniego mieszkanka na Manhattanie,

bedziesz mial problem, ceny ostatnio z sufitu, ja place malo bo tylko maintenance- mieszkanie
          wlasne
          > czy 1300-1600$
          > za sredniej wielkosci studio to norma?
          jesli na manhattanie to raczej tak, kolega skorzystal z uslog brokera / $2K/ i dzieki temu ma
          super mieszkanie 2 bdr z patio za $1200 - na dluzsza mete sie oplaca. Bliski Brooklyn wcale
          nie tanszy, zrobil sie bardzo modny .... no ale to NY w koncu smile
          Moze inni z sasiedztwa beda mogli cos doradzic -j-23, hmmm moze MalMal .
          pozdrowki

• Gość: jot-23 Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.dyn.optonline.net 15.06.02, 14:41
            www.downtownny.com/living_proposed_residential_incentives.asp

w zasadzie, jesli bys chcial sie osiedlic w np. battery city --> jest tam bardzo
            fajnie, o ile nie boisz sie duchow, to jest ten grant, doplacaja $1000
            miesiecznie do twojego rentu przez dwa lata.

www.downtownny.com/ tu masz wiecej o downtown.

• Gość: aniutek Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 16.06.02, 04:41
              Gość portalu: jot-23 napisał(a):

> <a href="www.downtownny.com/living_proposed_residential_incentives.asp"t
              > arget="_blank">www.downtownny.com/living_proposed_residential_incentives.asp</a
              > >
              >
              > w zasadzie, jesli bys chcial sie osiedlic w np. battery city --> jest tam ba
              > rdzo
              > fajnie, o ile nie boisz sie duchow, to jest ten grant, doplacaja $1000
              > miesiecznie do twojego rentu przez dwa lata.
              >
              > <a href="http://www.downtownny.com/"target="_blank">www.downtownny.com/</a> tu
              > masz wiecej o downtown.
              >
              >
              >
              Jot-23 wielkie dzieki za link smile jestem ponizej Hauston, duchow niet ale zapylenie okrutne...
              moze wyciagne od "nich" pare $$..
              • Gość: .. .. .. Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.sympatico.ca 16.06.02, 05:18
                Gość portalu: aniutek napisał(a):

> Jot-23 wielkie dzieki za link smile jestem ponizej Hauston, duchow niet

Od razu poznac "stara" mieszkanke NYC. Taki zybi to by
                napisal Hjuston.
        • Gość: Jurek Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.244.177.208.Dial1.NewYork2.Level3.net 15.06.02, 06:49
          Proponuje Queens lub niektore czesci Brooklyn gdzies blisko metra ceny bedziesz mial nizsze i wogole pewnie
          lepiej. Ceny i namiar proponuje spradzic w www.NYTimes.com w Queens Rego Park, Maspeth, Elmhurst, Sunny
          Side, Astoria itp. so OK i szybkim polaczeniem z MidTown Manhattan...
        • Gość: jot-23 Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan IP: *.dyn.optonline.net 15.06.02, 14:43
          Gość portalu: acost napisał(a):

>
          >
          > Aniutek, ile placisz za mieszkanie jesli mozna spytac, bo planuje z Florydy
          > przeniesc sie do NYC, szukam taniego mieszkanka na Manhattanie, czy 1300-1600$
          > za sredniej wielkosci studio to norma?

jestes sam? swinging bachelor? hehe, najlepiej na manhattanie pozyc z rok albo
          dwa, niz przenosic sie od razu do jakiejs oblesnej sypialni w dzielnicach.
          najtaniej tak jak w innym poscie --> downtown.
    • baloo1 Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 12.06.02, 17:02
      Hej inzynierze !

Nic ci nie pomoge, bo nie ten kraj, ale korzystam z okazji , by ci zyczyc
      powodzenia ...

Baloo
      • Gość: student do Mirko i Baloo i Aniutka :)))).... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.06.02, 19:18
        1. Mirko...

Raz jeszcze dziekuje za okazana pomoc i chec odpowiedzi na moje pytania...
        Jesli chodzi o lotnisko - bedzie to Newark.. ale problem/szczescie w tym, iz w
        NY (Newark) bede o 22:00, po czym zostaniemy odebrani przez organizatora i
        zawiezieni na Columbia Univeristy... tam spedze 1wsza noc i w sobote mam
        szkolenie... po tym szkoleniu bedziemy juz "wolni"... ja wraz z kilkoma osobami
        planujemy zostac sobota /niedziela - niedziela/poniedzialek w NY... po czym w
        poniedzialek jedziemy juz do New Jersey... wiec podroz bedzie w NY - ale nie
        wiem dokladnie skad...

Dwie noce spedzimy w jakims HOSTLu - ceny 15-30$...

Jesli mozesz i nie masz przeciwskazan.. to prosze napisz na bqwert@interia.pl i
        podaj jakis namiar na Ciebie - moze numer tel. OCZYWISCIE nie jest mi to
        potrzebne by Cie nachodzic smile)))) ale zawsze moglbym zadzwonic i zapytac sie
        gdzie i jak sie udac, odnosnie transportu...

2. Baloo poki co nie dziekuje smile nigdy tego nie robilem zanim cos sie nie
        udalo smile wiec podziekuje juz po smile... Pewnie pojawie sie na FORUM jak juz
        troche sie oswoje z tym wszystkim...

3. Aniu... Jesli bedzie to mozliwe z Twojej strony, to bedzie mi jak i moim
        znajomym(1 lub 2 osoby + ja) bardzo milo spotkac sie z Toba... Tak jak juz
        pisalem - weekend chcemy spedzic w NY... wiec bedzie troche czasu by sie
        spotkac i porozmawiac... a nie ukrywam, ze Twoja pomoc w sprawie kupna taniej
        maszynki do wlosow bedzie niezmiernie przydatna smile)))))

ok.. pozdrawiam WSZYSTKIE MILE i ZYCZLIWE mi osoby smile Dzis byl dzien na
        wariackich papierach.. dentysta, lekarze, zakupy... a jeszcze tyyyyle przede
        mna sad

bastard
        • Gość: Ola do Studenta IP: *.corp.redshift.com 12.06.02, 20:49
          Nie przejmuj sie. Bedzie lepiej niz sadzisz. Amerykanie sa bardzo zyczliwi i
          uprzejmi. Duzo bardziej niz niektorzy rozmowcy na tym Forum. Staraj sie poznac
          ich jak najwiecej. To tez pomocne w nauce jezyka.
          Wiele towarow tutaj tanszych niz w Polsce ale to kwestia gdzie kupujesz.
          Maszynka w miare dobra do strzyzenia za $30, ale moze warto zajrzec do fryzjera
          za 6-10$ raz na 2 m-ce?
          Tez niezwykle tanie zupki itp w sklepach chinskich i wogole azjatyckich.
          Powodzenia. USA to wspanialy Kraj.
        • Gość: aniutek Re: do Mirko i Baloo i Aniutka :)))).... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.06.02, 01:13
          Studenciak czekam na maila lub tel, przyjedziesz 06/21 ?
          Trzymaj sie cieplo,
          anka
    • mineta123 Do studenta 13.06.02, 02:10
      Nie zapomnij o laleczkach z cepeli. Polonia amerykanska
      szczegolnie TO lubi.
      • Gość: Casey Re: Do studenta IP: *.proxy.aol.com 13.06.02, 20:28
        Student.
        Mam tu przed soba reklamowke ze sklepow "SEARS" smile)))

Maszynki do wlosow for sale:

WAHL with ccliper and trimer $17.99 reg $19.99
        Remington $19.99 reg $24.99

Trimmer do wasow i brodki(jesli je masz?)
        WAHL $9.99 reg $12.99

Golarki:

Panasonic, Wet or dry shaving - $29.99 reg $44.99
        WAHL $34.99 reg $39.99
        Norelko $39.99 reg $59.99
        WAHL $49.99 reg $54.99
        Norelko $79.99 reg $89.99
        Braun $99.99 reg $109.99
        To tak dla informacji jak bedziesz sie z chinczykami targowalsmile))))
        W New Jersey "sell tax" jest miejszy niz w NY, ale moze chinczyki nie tax-uja.
    • Gość: America Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... IP: *.proxy.aol.com 15.06.02, 04:08
      Student gdzie jestes. Czekamywink)))
      • jajecznica1 Re: Moj pierwszy raz w USA !!!!! ---> kilka pytan.... 15.06.02, 08:02
        tak ,tak ,juz na ciebie student te stare babska czekaja wiec po co sie tu
        glupkowato wypytujesz i zadajesz glupkowate pytania , alkohole [ te drogie]
        juz sa przygotowane , zabierz walize condomow , bo tu najtansze 6-7 $$ za
        paczuszke , moze w Polsce tansze !!??,kielbasy zostaw w spokoju tu jest od
        wyboru do koloru i lepszej jakosci niz w Polsce,zabierz swoja kielbase bedzie
        potrzebna - napewno !!! na huj ci karty telefoniczne , masz przeciez dostep do
        internetu u swoich "ciotek" ,co ci wiecej trzeba ???!!! a ci co sie pytaja w
        jakim celu tu jedziesz ?? - to daj im rzetelna odpowiedz ze nie na
        zadne "studia" tylko na "przygode" i polskie miganie sie od roboty ,bo w/g
        nie pisanej zasady po studiach w Polsce [ nie gdzie indziej] trzeba przez
        nastepne 2-3 lata w huja grac i sie opierdalac zamiast isc do roboty jak to to
        na calym swiecie bywa.
        • Gość: aniutek do kolesia pt jajecznica1 IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 15.06.02, 16:40
          to, ze jestes oslem - wiadomo, to jaki styl zycia prowadzisz- mozna wywnioskowac z twoich
          prymitywnych postow, placzesz sie to tu to tam- nudzi ci sie ??? to zrob to co najbardziej
          lubisz zamiast zatruwac tutaj atmosfere. spadaj na szczaw bo nawet burakiem nie jestes.
          • Gość: Szczawik Re: do kolesia pt jajecznica1 IP: *.proxy.aol.com 15.06.02, 18:15
            Gość portalu: aniutek napisał(a):

> to, ze jestes oslem - wiadomo, to jaki styl zycia prowadzisz- mozna wywnioskowa
            > c z twoich
            > prymitywnych postow, placzesz sie to tu to tam- nudzi ci sie ??? to zrob to co
            > najbardziej
            > lubisz zamiast zatruwac tutaj atmosfere. spadaj na szczaw bo nawet burakiem nie
            > jestes.

Jajecznica i szczaw; -jak to sie robi? wink)))

• Gość: king Re: do kolesia pt jajecznica1 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 18:34
              jak ktos ma zamiast mozgu jaja...
              wystarczy troche emocji, a jajecznica gotowa
              • jajecznica1 Re: do koledia - nagroda 15.06.02, 22:56
                Tak trzymac,bardzo trafna opowiedz,jestes ozdoba tego forum,wkrotce nagroda
                Nobla !!!
                • fiasco Re: do koledia - nagroda 15.06.02, 22:59
                  jajecznica1 napisał(a):

> Tak trzymac,bardzo trafna opowiedz,jestes ozdoba tego forum,wkrotce nagroda
                  > Nobla !!!

i piwo pod debem ..ze starosta i druchnami brzydkimi dziewczetami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka