Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy w UK

07.05.05, 15:19
Mój slubny pare razy potkną sie na egzaminie na prawko (w Polsce),a teraz
wyjeżdzamy i raczej nie bedzie przyjezdzał do PL tylko po to aby zdać
egzamin. I w związku z tym mam pytanko: jak wyglada robienie prawa jazdy w
UK? Ile kosztuje kurs i egzamin? Czy to prawda,ze jest tam możliwość
zrobienia czegos na kształt "tymczasowego prawa jazdy",które pozwala na
prowadzenie auta w obecnosci innego kierowcy? Jak to sie załatwia i za ile?
Poradzcie prosze. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 15:56
      yadrall napisała:

> Mój slubny pare razy potkną sie na egzaminie na prawko (w Polsce),a teraz
      > wyjeżdzamy i raczej nie bedzie przyjezdzał do PL tylko po to aby zdać
      > egzamin. I w związku z tym mam pytanko: jak wyglada robienie prawa jazdy w
      > UK? Ile kosztuje kurs i egzamin?

mnie kosztowalo £500 wszystko razem, ale mialam ekspresowy kurs (tylko 20H),
      tzn. do teorii sam sie przygotowuje kandydat a jazdy mozna zrobic pod opieka
      kogos kto ma skonczone 21 lat i conajmniej 3 lata posiada pelne angielskie
      prawo jazdy i oczywiscie trzeba dokupic odpowiednie ubezpieczenie, ktore nie
      jest tutaj tanie.
      Mniej godzina jazdy kosztowala £19. A egzaminy cos miedzy £30 a £40 kazdy.
      Samemu trzeba sie tez zaopatrzyc w materialy do nauki.

Czy to prawda,ze jest tam możliwość
      > zrobienia czegos na kształt "tymczasowego prawa jazdy",które pozwala na
      > prowadzenie auta w obecnosci innego kierowcy? Jak to sie załatwia i za ile?

tak jak napisalam wyzej to tymczasowe pozwala uczyc sie jezdzic a nie byc
      kierowca ( np. nie mozna z takim jezdzic po autostradzie). ale trzeba miec to
      tymczasowe, zeby w ogole wsiasc do auta, nawet do L.
      > Poradzcie prosze. Dzieki

Kinga
    • ewunia_uk Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 16:02
      yadrall napisała:

> Czy to prawda,ze jest tam możliwość
      > zrobienia czegos na kształt "tymczasowego prawa jazdy",które pozwala na
      > prowadzenie auta w obecnosci innego kierowcy?

Ten "inny kierowca" musi miec pelne brytyjskie prawo jazdy i inne wymogi tak
      jak napisala Kinga.

Nie ma czegos takiego jak "obowiazkowe jazdy", ja np. nigdy nie bylam na ani
      jednej jezdzie z instruktorem, uczyl mnie wlasnie taki "inny kierowca", moj
      owczesny chlopak.
    • agazat Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 16:13
      A egzamin mozna zdawac w swoim samochodzie
      • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 16:21
        tak, tylko musi spelniac jakies wymogi, tylko nie pamietam juz co

Kinga
      • violus73 Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 20:33
        ja zdawalam naszym samochodem, calkiem zwyczajnym (no moze nie calkiem bo
        ogromnym volvosmile, ale nie bylo zadnych szczegolnych wymogow, oprocz L
        oczywiscie. Zdawalam 6 lat temu, tez uczyl mnie kierowca, moj maz, ktory mial
        polskie prawo jazdy, ale chyba powinien miec brytyjskie.
    • vase Re: Prawo jazdy w UK 07.05.05, 21:16
      Ja wlasnie jestem na tym etapie, bo w srode 18 maja mam egzamin (teorie).
      Zaplacilam £25. (3 lata temu tez zdawalam (b. latwy, zdalam 100%) ale, ze
      minely 2 lata, a ja nie wzielam praktycznego - to musze powtarzac i teorie)
      Jazdy - jak juz dziewczyny pisaly, podchodza pod £20 za godzine. Natomiast nie
      trzeba w ogole jezdzic z instruktorem. Jak sie czujesz na silach - to od razu
      przystepujesz do egzaminu. (Oczywiscie po pozytywnie zdanej teorii)
      Natomiast to tymczasowe prawo jazdy (provisional) jest bezplatne. Na poczcie
      pobierasz formulke (Driving Licence Application Form), wypelniasz i wysylasz ze
      zdjeciem do DVLA. Po jakichs 2 tyg. przysylaja Ci wlasnie to provisional
      driving licence. I dopiero z nim mozesz zaczac uczyc sie jezdzic. Czy to z
      instruktorem, czy znajomym.
      • monia72 a co z polskim samochodem? 07.05.05, 22:42
        Przeprowadzilismy się niedawno do UK - polskim, zarejestrowanym i ubezpieczonym
        w Polsce samochodem. Jak długo można nim jeździć w UK. Czy trzeba mieć samochód
        na angielskiej rejestracji? Z kierownicą po tej innej stronie? Pozdrawiam
        • grazia.eni Re: a co z polskim samochodem? 07.05.05, 23:08
          Głowy nie daję sobie uciąć, ale w ciągu pół roku trzeba go zarejestrować tutaj.
          Wyczytałam to na forum, ale myślę, że się jeszcze ktoś dopisze na ten temat
          dokładnie. Sama jestem ciekawa.
        • basiak6 Re: a co z polskim samochodem? 07.05.05, 23:34
          Trzeba zarejestrowac w ciagu 6 miesiecy i lepiej to zrobic bo ostatnimi czasy
          tego pilnuja, zreszta sasiedzi zawsze lubia donosic na takie rzeczy bo nie ma
          sie wtedy nalepki ze zaplacilo sie 'road tax' a aby zaplacic road tax trzeba
          miec ubezpieczone auto w UK a aby je ubezpieczyc, trzeba je zarejestrowac.
          Mysmy jedno z aut kupili w Niemczech i tu zarejestrowali, koszty wysokie bo
          przerobka lusterka z prawej i licznikow, i paru innych rzeczy, no i pierwsza
          rejestracja i ubezpieczenie odbywa sie na numer seryjny auta a to robia tylko 2
          ubezpieczalnie (AA i jakas inna ale licza sobie slono za pierwszy rok
          ubezpieczenia, cos okolo 900 funtow, dopiero po tym pierwszym roku mozna szukac
          tanszych).
          Drugie auto juz kupilismy tutaj i mimo ze drozsze niz na kontynencie, ominely
          nas koszty z przerobka i rejestracja.
          Tylko ze teraz mamy auta z kierownicami po roznych stronachsmile
          • mrufkaa Re: a co z polskim samochodem? 07.05.05, 23:52
            co do wyrabiania provisional d. l. to zasady ostatnio zmienily sie o tyle, ze
            DVLA zatrzymuje twoj paszport ( do 3 tyg.) i wysyla ci go poczta na dres, ktory
            podalas jako swoj staly. To w celu weryfikacji prawdziwosci dokumentu, maja
            teraz osobny departament, do ktorego wysylaja paszporty a tam specjalisci je
            lustruja. Mieli sporo falszywych paszportow, na podstawie ktorych wystawili
            prawa jazdy a te z kolei sa uznawanym dokumentem tozsamosci w UK. Wiec
            zmienili zasady.
            Warto wiedziec, bo 2-3 tygodnir bez paszportu to dosc dlugo.
            • aleimch Re: a co z polskim samochodem? 08.05.05, 09:05
              Aha Jestem pewna na 100% nie trzeba wysylac paszportu!! Zamiat tego wystarczy
              dowod osobisty +dodatkowo potrzebny jest podpis osoby mieszkajacej w UK od 6
              miesiecy ktora Cie zna od przynajmniej 2 lub 3 lat. NIe musi to byc obywatel UK.
              Ja podpisalam sie na zdjeciu mojego narzeczonego (wyslal dowod osobisty i moj
              podpis na zdjeciu i oczywiscie dostal prawko). Niestety nie moze to byc maz lub
              zona.

pozdrawiam
          • jgrze Re: a co z polskim samochodem? 11.05.05, 15:20
            A jak oceniacie możliwości sprzedania teraz takiego "pokręconego" auta? My
            mamay bowiem cięzki zgryz z polskim samochodem, który jest dość kosztowny i w
            związku z tym trudny do sprzedania w Polsce. Natomiast po tym jak dowiadywałam
            się w DVLA, co im trzeba dostarczyć i ocenilismy ile to moze kosztowac, mamy
            pewne opory, zwłaszcza, że nie zamierzamy nim tu jeździć do technicznej
            śmierci wink. A wydaje nam się, że takie przerobione auto trudno będzie sprzedac
            zarówno tu jak i na kontynencie. No, chyba, ze sie je pzrerobi z powrotem smile.

Pozdrawiam, Asia
            • kingaolsz Re: a co z polskim samochodem? 11.05.05, 17:08
              Jesli to jest auto "modyfikowane" czy tuningowane ( chyba sie tak to nazywa?)
              to musicie sie tez liczyc z tym, ze ubezpieczenie na takie auta jest wyzsze.

Pozdr
              Kinga
      • aleimch Re: Prawo jazdy w UK 08.05.05, 09:01
        Witam serdecznie,

Zeby zrobic prawo jazdy w UK trzeba tu mieszkac 6 miesiecy. teoria kosztuje ok
        25, praktyczny ok 42. NIe trzeba chodzic na kurs etc. Trzeba rowniez dostarczyc
        samochod na egzamin np. ze szkoly jazdy.
        Tymczasowe prawo jazdy wydawane jest wszystkim przystepujacym do egzaminu.
        Prawo jazdy zalatwia sie na poczcie, wysylajac dokumenty plus jakies ID.
    • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 08.05.05, 12:18
      Wlasnie sprawdzilam na stronie DVLA i za provisional DL placi sie £38 ( nie
      jest za darmo)

tu jest link:
      www.dvla.gov.uk/drivers/applydl.htm#cost
      tu jest wszystko o egzaminach:
      www.dsa.gov.uk/
      z dokumentow tozsamosci mozna wyslac: paszport, ID ( czyli nasz dowod), akt
      urodzenia
      zwracaja z reguly po 14 roboczych dniach ( u mnie tak bylo)

a i jedna wazna rzecz, wywylajac im podanie i dokumenty, dobrze jest zaloczyc
      juz oplacona koperte, zeby odeslali dokumenty "ubezpieczone" , bo jesli nie
      wysle sie im takiej zaadresowanej koperty z oplacona przesylka specjalna, to
      wysla je zwyklym listem 2 klasy. Moj znajomy nie wyslal tej koperty i stracil
      paszport.

tu sa wymogi jakie musi spelniac auto do egzaminu:

www.dsa.gov.uk/Category.asp?cat=103
      i oplaty za egzaminy:

www.dsa.gov.uk/Category.asp?cat=30
      Na razie na tyle mialam czas, zeby poszperac, bo jak czesto bywa, kazdy wie
      inaczej. Strony DVLA i DSA sa chyba dosc miarodajnym zrodlem informacji.

Pozdr
      Kinga
    • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 08.05.05, 12:21
      Tu jest o importowaniu aut:

www.dvla.gov.uk/vehicles/exptimpt.htm
      Kinga
    • rkucharzak Re: Prawo jazdy w UK 09.05.05, 22:41
      Miałam to samo pytanie zadać tylko bardziej szczegółowo. Napiszcie mi czy ktoś
      wie o czymś takim jak: Przyjeżdzam do UK dostaję prawo jazdy tymczasowe poczym
      odwiedzam Polske i na podstawie tego otrzymuje prawo jazdy normalne Polskie?
      Jestem teraz na etapie zdawania egzaminu i mam tego dosyć.Poprostu nie wiem czy
      zdążę przed wyjazdem do UK. Wiadomo, że zdawanie egzaminu na prawko to los na
      loterii. Pozdrawiam
      • jagienkaa Re: Prawo jazdy w UK 09.05.05, 22:58
        nie sądzę że tak można w końcu w Polsce nie ma odpowiednika prawa jazdy
        tymczasowego. A tymczasowe nie uprawnia do jeżdżenia tak ot sobie (kinga chyba
        wcześniej wyjaśniała na jakiej zasadzie można na nim jeździć). Zresztą to nie
        jest TEMPORARY driving permit tylko PROVISIONAL d.p.
        Za to polskie prawo jazdy można wymienić na brytyjskie w ciągu 2 tygodni tylko
        wtedy zabierają polskie. I odwrotnie - chcąc wymienić brytyjskie na polskie,
        zabiorą je.
        • yadrall Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 13:10
          Jak wyglądaja formalności jezeli mam normalne prawojazdy Polskie i chce je
          wymienic na Brytyjskie? Co i gdzie musze wysłać lub załatwić?
          Rozumiem,że załatwienie provisional DL kosztuje,ale gdzie ja mam te peniądze
          wysłać? Jakimś przekazem czy na konto,bo chyba nie mam włozyc do koperty i
          wysłać z tym drukiem i zdieciami + paszportem.
          • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 13:30
            Jak masz polskie prawo jazdy, to w UK na poczcie dostajesz druk D1, wypelniasz
            go, dolaczasz czek na ( chyba) £38 i wysylasz razem z polskim prawkiem. Po
            kilku tygodniach dostajesz angielskie prawko , a polskie jest odeslane do
            urzedu, ktore je wydalo.
            Oplaca sie jesli potrzebujesz prawko jako potwierdzenie adresu.
            Jesli nie potrzebujesz to mozna do 70 r.z. poslugiwac sie w UK "europejskim"
            prawem jazdy. Nawet oplaca sie tak, jesli masz zamiar jezdzic samochodem w UK,
            bo ubezpieczenie bedzie liczylo posiadanie tego dokumentu od momentu wydania w
            Polsce, a jesli wymienisz to od momentu wymiany, co podraza ubezpieczenie.
            Mam nadzieje, ze dosc zrozumiale napisalam.
            Jagienka wymieniala prawko polskie na angielskie, wiec wie pewnie wiecej.

Pozdr
            Kinga
            • yadrall Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 13:44
              Dzieki,ale jeszcze jedno: jak mam wystawic czek jak własnie prawko potrzebyje
              do założenia konta (jako to potwierdzenie adresu)??? Nie mozna tego wysłać
              jakoś inaczej?
              I druga kwestia co ma do rzeczy przy ubezpieczeniu kiedy zostało wydane prawko?
              Przecież poprzednie mogłam zgubić lub zniszczyć,a uprawnienia do prowadzenia
              autka są niezmienne? W Polsce przy ubezpieczeniu samochodu liczy sie czas od
              otrzymania uprawnień.a nie daty wydania prawajazdy (w PL juz było przerabiane
              obowiazkowe wymienianie prawajazdy ze wzgledu na zmiane przepisów, wiec nawet
              jak ktoś miał prawko np. 30 lat to tez musiał wymienic,wiec co miałby być
              traktowany jak młokos co dopiero zdał egzamin?)
              • kasia799 Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 13:56
                Mozesz zaplacic za pomoca postal order (wtedy wychodzi odrobine drozej)
                Kupujesz je na poczcie
                Z podaniem musisz rowniez wyslac paszport
              • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:23
                yadrall napisała:

> Dzieki,ale jeszcze jedno: jak mam wystawic czek jak własnie prawko potrzebyje
                > do założenia konta (jako to potwierdzenie adresu)??? Nie mozna tego wysłać
                > jakoś inaczej?

postal order mozna na poczcie zalatwic tez

> I druga kwestia co ma do rzeczy przy ubezpieczeniu kiedy zostało wydane
                prawko?
                >
                > Przecież poprzednie mogłam zgubić lub zniszczyć,a uprawnienia do prowadzenia
                > autka są niezmienne? W Polsce przy ubezpieczeniu samochodu liczy sie czas od
                > otrzymania uprawnień.a nie daty wydania prawajazdy (w PL juz było przerabiane
                > obowiazkowe wymienianie prawajazdy ze wzgledu na zmiane przepisów, wiec nawet
                > jak ktoś miał prawko np. 30 lat to tez musiał wymienic,wiec co miałby być
                > traktowany jak młokos co dopiero zdał egzamin?)

w Anglii zasady ubezpieczania sa inne niz w Polsce
                liczy sie wiek, dlugosc posiadania prawka ( nie tyle wymiana zgubionego itp,
                ale ile masz w danym kraju, tak jest i to nie ja wymyslilam, Jagienka moze
                potwierdzic, ze nie uwzglednili jej "polskich" lat do ubezpieczenia), marka
                samochodu, jego wiek, wyposazenie, wielkosc silnika, grupa ubezpieczeniowa.
                Nawet adres pod ktorym mieszkasz ma znaczenie ( to gdzie trzymasz samochod).

Tak jest i tyle.

Pozdr
                Kinga
                • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:26
                  Acha , ubezpiecza sie kierowce na dany samochod a nie sam samochod. Ewentualnie
                  po kilku latach bezwypadkowej jazdy ubezpieczalnie rozszerzaja ubezpieczenie
                  na "wszystkie samochody" , czyli kierowca moze jezdzic kazdym.

Kazda ubezpieczalnia ma tez inne zasady. Moga Ci odmowic ubezpieczenia
                  samochodu. Np. masz za krotko prawo jazdy, albo za tani samochod ( niektore
                  wymagaja zaby wartosc auta byla min. £1000).

Pozdr
                  Kinga
                  • pati.zop78 Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:52
                    1. sa ubezpieczalnie, w ktorych mozesz od razu wykupic ubezpieczenie na
                    wszystkie samochody, ale to wtedy kosztuje majatek.
                    2. Norwich Union uwzglednia polskie prawko (tzn. zaliczaja lata jazdy w Polsce)
                    3. czasem ma znaczenie jaki zawod wykonujesz. jesli zbyt stresujacy,
                    ubezpieczenie jest wyzsze
                    4. jezeli mieszkasz w uk na stale europejskim prawkiem mozesz poslugiwac sie
                    tylko przez 3 lata (info od brytyjskiej drogowki)
                    • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:55
                      pati.zop78 napisała:
                      >4. jezeli mieszkasz w uk na stale europejskim prawkiem mozesz poslugiwac sie
                      > tylko przez 3 lata (info od brytyjskiej drogowki)
                      >

w mojej "ksiazeczce" z DVLA jest informacja, ze wazne jest 3 lata albo do 70
                      urodzin, w zaleznosci, ktory okres czasu jest wiekszy.

Pozdr
                      Kinga
                      • pati.zop78 Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 15:24
                        czy to nie dotyczy tylko angielskiego prawka?
                        nie moge teraz tego znalezc w mojej ksiazeczce.
                        w grudniu 2004 mialam wypadek. moja wina. sprawdzali dokumenty i powiedzieli mi,
                        ze europejskie prawko nalezy wypelnic przed uplynieciem 3 lat. gdyby Polska nie
                        byla w UE musialabym wymienic w ciagu roku.
    • teddy_bear Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:04
      a czy trzeba byc rezydentem zeby wymienic prawo jazdy ?
      • kasia799 Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:16
        Mam informacje sprzed dwoch lat i pisza ze trzeba byc (6 m-cy)
      • kingaolsz Re: Prawo jazdy w UK 06.06.05, 14:18
        Nie trzeba byc rezydentem.

Kinga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka