maknop 14.06.05, 07:15 mam wszystkie dokumenty: P60, P45, payslipy. Tylko jeden problem: co mam z nimi teraz zrobic??? Prosze o pomoc... Nie chce korzystac z pomocy zadnego biura.. Gdzie to wyslac? gdzie sie ewent. zglosic? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: podatek w UK 14.06.05, 10:03 masz czas do 31 stycznia 2006 żeby wysłać tzw tax return (self assessment). Tutaj masz info: www.taxaid.org.uk/self_assessment.cfm?secnav=4 www.taxaid.org.uk/self_assessment.cfm?secnav=3 Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: podatek w UK 14.06.05, 11:20 > masz czas do 31 stycznia 2006 żeby wysłać tzw tax return (self assessment). i tak, i nie do 31 stycznia masz czas na rozliczenie, ale: - jesli pracowalas na etacie - nie musisz sie rozliczac - jesli zlozysz zeznanie podatkowe do 30 wrzesnia to IR wyliczy podatek (nadplate, niedoplate) "regula kciuka" jest taka - jesli IR nie wyslalo Ci papierów do wypelnienia podatkow w 80% przypadków nie musisz nic robic [a jesli wyslalo Ci papiery i zarabiasz wiecej niz 50k lub jestes dyrektorem - to radze sie skonsultowac z ksiegowym] Odpowiedz Link Zgłoś
aliciap Re: podatek w UK 14.06.05, 16:12 kolo mnie jest inland revenue takie advise centere (warren street/euston square) i poszlam do nich z moim p60 i p45 , zapytac co zrobic, odrazu wypelnilam tam dokumenty i kazali czekac na kase, moze zrob tak samo,nic nie kosztuje,nawet znaczka na koperte Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: podatek w UK 15.06.05, 00:33 tez tak zrobilam w zeszlym roku. zabierz P60 i P45. wypelnisz tam formularz. moga tez spytac o wszystkie twoje adresy w ciagu minionego roku + daty przeprowadzek. rozlicza cie w ciagu 6 tyg. czasem zdaza sie, ze nie wysylaja czeku od razu. po 3-4 tyg mozesz isc zapytac, czy juz cie rozliczyli. jesli tak, wysla ci czek w ciagu kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś