Dodaj do ulubionych

Jak legalnie zamieszkac w Szwecji?

IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.09.01, 09:13
Chcialabym legalnie zamieszkac w Szwecji, z dzieckiem i moim facetem.

Od razu powiem, ze nie narzekam na Polske i warunki zycia, nie kalam wlasnego
gniazda itp., po prostu Szwecja bardziej mi odpowiada jesli chodzi o jakosc
zycia, jego tempo, Szwedzi wydaja bardzo mili i uczynni (oczywiscie Polacy tez,
ale to osobna sprawa), i zwyczajnie bardzo mi sie tam podoba.

Ale nie jestem informatykiem, lekarzem/pielegniarka, ani nie bardzo chce
zbierac truskawki/jagody.

Jestem grafikiem komputerowym, pracuje w agencji reklamowej (m.in. przygotowuje
publikacje wielojezyczne) - czy jest szansa, zebym znalazla tam prace w
zawodzie? Gdzie powinnam szukac? Co robic?

Znam troche jezykow obcych, nawet ciut-ciut szwedzki.

Bardzo Was wszystkich prosze o wskazowki i rady - bo nie bardzo mi sie chce
czekam az Polska wejdzie do UEsmile

pozdrawiam

Kati
Obserwuj wątek
    • Gość: sveana Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: 194.22.148.* 14.09.01, 12:55

> Chcialabym legalnie zamieszkac w Szwecji, z dzieckiem i moim facetem.

Ale ci sie niebawem oberwie od nienawidzacych Szwecje jej polskich rezydentow.....

>
      > Od razu powiem, ze nie narzekam na Polske i warunki zycia, nie kalam wlasnego
      > gniazda itp., po prostu Szwecja bardziej mi odpowiada jesli chodzi o jakosc
      > zycia, jego tempo, Szwedzi wydaja bardzo mili i uczynni (oczywiscie Polacy tez,
      >
      > ale to osobna sprawa), i zwyczajnie bardzo mi sie tam podoba.

Milo, ze masz takie zdanie, ale to nie wystarczy do otrzymania prawa pobytu.

>
      > Ale nie jestem informatykiem, lekarzem/pielegniarka, ani nie bardzo chce
      > zbierac truskawki/jagody.
      >
      > Jestem grafikiem komputerowym, pracuje w agencji reklamowej (m.in. przygotowuje
      >
      > publikacje wielojezyczne) - czy jest szansa, zebym znalazla tam prace w
      > zawodzie? Gdzie powinnam szukac? Co robic?

Ufff, takich to my tu mamy na peczki, ale co ci szkodzi nawiazac kontakt ze szedzkimi firmami tego typu (kazda taka szanujaca sie firma ma swoje URL, i moze, ale to jest taaaaakie moze, ktos sie skusi na zatrudnienie ciebie? Choc tez nie jest to pewne, ze od razu zwiaze to z zalatwianiem pobytu, bo teraz takie prace mozna spokojnie wykonywac we wlasnym domku i wysylac przez Internet.

>
      > Znam troche jezykow obcych, nawet ciut-ciut szwedzki.
      >
      > Bardzo Was wszystkich prosze o wskazowki i rady - bo nie bardzo mi sie chce
      > czekam az Polska wejdzie do UEsmile

Uchodzca politycznym nie jestes, za maz za Szweda sie nie wydajesz, pracodawca cie tu zaden nie potrzebuje - pozostaje ci pomarzyc tylko, niestety.

Ania
      • Gość: °°°°°°°° Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: 213.98.114.* 14.09.01, 15:24
        Gość portalu: sveana napisał(a):

>
        >
        > > Chcialabym legalnie zamieszkac w Szwecji, z dzieckiem i moim facetem.
        >
        > Ale ci sie niebawem oberwie od nienawidzacych Szwecje jej polskich rezydentow..
        > ...
        >
        > >
        > > Od razu powiem, ze nie narzekam na Polske i warunki zycia, nie kalam wlasn
        > ego
        > > gniazda itp., po prostu Szwecja bardziej mi odpowiada jesli chodzi o jakos
        > c
        > > zycia, jego tempo, Szwedzi wydaja bardzo mili i uczynni (oczywiscie Polacy
        > tez,
        > >
        > > ale to osobna sprawa), i zwyczajnie bardzo mi sie tam podoba.
        >
        > Milo, ze masz takie zdanie, ale to nie wystarczy do otrzymania prawa pobytu.
        >
        > >
        > > Ale nie jestem informatykiem, lekarzem/pielegniarka, ani nie bardzo chce
        > > zbierac truskawki/jagody.
        > >
        > > Jestem grafikiem komputerowym, pracuje w agencji reklamowej (m.in. przygot
        > owuje
        > >
        > > publikacje wielojezyczne) - czy jest szansa, zebym znalazla tam prace w
        > > zawodzie? Gdzie powinnam szukac? Co robic?
        >
        > Ufff, takich to my tu mamy na peczki, ale co ci szkodzi nawiazac kontakt ze sze
        > dzkimi firmami tego typu (kazda taka szanujaca sie firma ma swoje URL, i moze,
        > ale to jest taaaaakie moze, ktos sie skusi na zatrudnienie ciebie? Choc tez nie
        > jest to pewne, ze od razu zwiaze to z zalatwianiem pobytu, bo teraz takie prac
        > e mozna spokojnie wykonywac we wlasnym domku i wysylac przez Internet.
        >
        > >
        > > Znam troche jezykow obcych, nawet ciut-ciut szwedzki.
        > >
        > > Bardzo Was wszystkich prosze o wskazowki i rady - bo nie bardzo mi sie chc
        > e
        > > czekam az Polska wejdzie do UEsmile
        >
        > Uchodzca politycznym nie jestes, za maz za Szweda sie nie wydajesz, pracodawca
        > cie tu zaden nie potrzebuje - pozostaje ci pomarzyc tylko, niestety.
        >
        >
        > Ania

Jak widze to Ania zauwazyla ,ze wiekszosc postow to lipa i zaczyna odpowiadac
        adekwatnie! Gratulacje.
        • Gość: Kati Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.09.01, 16:14
          Gość portalu: °°°°°°°° napisał(a):

> Jak widze to Ania zauwazyla ,ze wiekszosc postow to lipa i zaczyna odpowiadac
          >
          > adekwatnie! Gratulacje.

Szczerze mowiac, nie wiem czego gratulujesz...crying

Pytam serio - oczekiwalam odpowiedzi serio.
          I o ile odpowiedz Sveany jest sensowna i na temat, to twoj tekst jest, delikatnie
          mowiac bezsensowny... Jesli taki mial byc - gratulujewink

Kati
          • Gość: Gadula Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: *.ym1.on.wave.home.com 14.09.01, 17:50
            Jedzcie z mezem do Szwecji jako turysci.Po przyjezdzie niech twoj maz zabije
            kijem bejzbolowym (bardzo popularny w polsce)kobiete i mezczyzne.Zabierzcie
            dokumenty i zerwijcie im skore z twarzy (patrz: Hannibal).WAZNE! Zdejmijcie
            dresy w ktore bedziecie ubrani ! Przyjemnego pobytu zyczy
            Gadula KPK
            (przepraszam zapomnialem sie zalogowac)
            • szpiro Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? 14.09.01, 23:37
              Gadula to straszny idiota.Wspolczoc, ze tylu dewiatow ma dostep do internetu.

Taka jest niestety dzisiejsza rzeczewistosc,ze osoby spaczone psychicznie

moga, korzystajac z anonimowosci , obrazac innych.

pOLSKA niedlugo wejdzie do unii i w tym Twoja szansa.
          • Gość: °°°°°°°° Re: Jak nauczyc sie nie wsadzac nosa.......... IP: 213.98.114.* 15.09.01, 02:39
            Gość portalu: Kati napisał(a):

> Gość portalu: °°°°°°°° napisał(a):
            >
            >
            > > Jak widze to Ania zauwazyla ,ze wiekszosc postow to lipa i zaczyna odpow
            > iadac
            > >
            > > adekwatnie! Gratulacje.
            >
            >
            > Szczerze mowiac, nie wiem czego gratulujesz...crying
            >
            > Pytam serio - oczekiwalam odpowiedzi serio.
            > I o ile odpowiedz Sveany jest sensowna i na temat, to twoj tekst jest, delikatn
            > ie
            > mowiac bezsensowny... Jesli taki mial byc - gratulujewink
            >
            > Kati

Post byl do Ani nie do Ciebie Kati z facetem ! Jak post byl bez sensu to
            poczytaj sobie swoj! Jak chcesz wiecej wiedziec o swoim poscie poczytaj dalsze
    • Gość: ? Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 14.06.02, 20:17
    • aka10 Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? 14.06.02, 20:32
      Jedyna mozliwoscia jest znalezienie pracy.Osobiscie polecam popisanie podan
      do roznych firm (agencji reklamowych?) i przedstawienie,co potrafisz i czy oni
      by ew. byli zainteresowani Toba i Twoimi umiejetnosciami.To samo dotyczy Twego
      meza.Duzo Polakow wlasnie na tej zasadzie tu zostaje.Pozdrowienia.
      • karelia Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? 14.06.02, 21:56
        po kompletnym zalamaniu sie koninktury na fachowcow z branzy IT , czarno
        widze. Takich fachowcow maja tutaj na peczki, W znanej mi firmie zwalniaja
        starszych (czytaj "drogich") fachowcow , wysylaja na wczesniejsze emerytury,
        zostawiaja mlodych. Musisz byc naprawde bbb dobrym fachwcem,albo bbb tanim i
        dobrym, zeby kupili twoje uslugi. Tutaj naprawde sa ludzie, ktorzy sie na tym
        znaja.
        Maz polski, w polsce spokoj i demokraca , jezyki? tutaj sa ludzie , co znaja
        po kolka i nikt nie robi wielkiego hallo na ten temat. Wszyscy mowia , hohoho
        niech no tylko Polska wejdzie do Eu to dopiero swat stanie otworem. No moze .
        Dla mlodych, wyksztalconych , twardych , zaradnych. Nie cieszylabym sie tak
        bardzo z tego EU, Przeciez wszyscy Polski nie opuszcza.
        A tak na marginesie to mnie sie bardzo Monaco podoba, chcialabym tam mieszkac.
        Czy cos z tego wynika? Absolutnie nic. Sa pewne granice....Chociaz moze ich
        tak wlasciwie nie ma? sami je wyznaczamy, jak ktos powiedzial....
        • Gość: Karolina Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: *.imit.kth.se 17.06.02, 14:34
          zeby starac sie o pobyt musisz miec udowodniony dochod. Rzeczywiscie w tej
          chwili slysze glownie o upadajacych firmach o maj maz fizyk( Szwed) ma problem
          ze znalezieniem pracy w STHLM. Pracy szuka sie poprzez rozsylanie ofert do
          firm. Wiekszosc ofert mozna znalezc na stronach internetowych.W STHKL jest
          najwiekszy rynek pracy ale tez chyba najwiekszy problem ze znaleziem sensownego
          mieszkania. Polityka mieszkaniowa w STHLM jest dosyc niejasna dla mnie ale
          negatywny efekt jest widoczny. Dlatego przy pisaniu ofert na poczatek wydaje mi
          sie ze latwiej jest o prace albo na poludniu- Lund. albo Lingkoping
          Norkoping..lun Sundsval na polnocy. Tam tez sytuacja mieszkaniowa jest duzo
          prostsza. W Szwecji przewiduje sie ze spoleczenstwo w ciagu 10 lat bardzo sie
          zestzrzeje - wiekszosc bedzie w wieku emerytalnym, wiec nawet jezeli
          koniunktura nie bedzie zbyt dobra, beda potrzebni ludzie do pracy. Zycze Ci
          powodzenia. Mozesz tez zapytac o dokladne informacje urzad migracyjny najlepiej
          napisz tam list. lub zadzwon. Wszyscy mowia po angielsku. Urzad znajduje sie w
          Norkoping. Adres i telefon znajdziesz na stronie internetowe. Migrationsverket
          www.migrationsverket.se/.
          • Gość: Marcin Re: Jak legalnie zamieszkac w Szwecji? IP: *.sympatico.ca 17.06.02, 15:52
            Gość portalu: Karolina napisał(a):

> zeby starac sie o pobyt musisz miec udowodniony dochod.
            Rzeczywiscie w tej
            > chwili slysze glownie o upadajacych firmach o maj maz
            fizyk( Szwed) ma problem
            > ze znalezieniem pracy w STHLM. Pracy szuka sie poprzez
            rozsylanie ofert do
            > firm. Wiekszosc ofert mozna znalezc na stronach
            internetowych.W STHKL jest
            > najwiekszy rynek pracy ale tez chyba najwiekszy problem
            ze znaleziem sensownego
            >
            > mieszkania. Polityka mieszkaniowa w STHLM jest dosyc
            niejasna dla mnie ale
            > negatywny efekt jest widoczny. Dlatego przy pisaniu
            ofert na poczatek wydaje mi
            >
            > sie ze latwiej jest o prace albo na poludniu- Lund.
            albo Lingkoping
            > Norkoping..lun Sundsval na polnocy. Tam tez sytuacja
            mieszkaniowa jest duzo
            > prostsza. W Szwecji przewiduje sie ze spoleczenstwo w
            ciagu 10 lat bardzo sie
            > zestzrzeje - wiekszosc bedzie w wieku emerytalnym, wiec
            nawet jezeli
            > koniunktura nie bedzie zbyt dobra, beda potrzebni
            ludzie do pracy. Zycze Ci
            > powodzenia. Mozesz tez zapytac o dokladne informacje
            urzad migracyjny najlepiej
            >
            > napisz tam list. lub zadzwon. Wszyscy mowia po
            angielsku. Urzad znajduje sie w
            > Norkoping. Adres i telefon znajdziesz na stronie
            internetowe. Migrationsverket
            > <a
            href="http://www.migrationsverket.se/."target="_blank">www.migrationsverket.
            > se/.</a>

Mozesz mi napisac jakie sa orientacyjne ceny domow na wsi
            lub malych miasteczkach,ile pieniedzy potrzeba
            miesiecznie do tzw.luznego zycia(bez ekstrawagancji i bez
            przesadnych oszczednosci zarazem)Wogole gdybys mogla
            podac jakies inne przyklady cen.Z gory dziekuje za
            odpowiedz i pozdawiam.
            • Gość: Karolina Re: do marcina IP: *.imit.kth.se 17.06.02, 17:33
              www.aftonbladet.se/vss/bostad/story/0,2789,166796,00.html
              to sa ceny hyr- wynajmu Köpa to kupowac ceny domow (dom hus, bostad) naprawde
              b. sie wahaja w zaleznosci od miejscowosci. Praktycznie wszystkie oferty mozna
              znalezc w internecie , napisz nazwe miejscowosci i bostad powinno Ci cos
              wyrzucic.
              Ceny w STHLM sa wyzsze niz gdzie indziej. Ale regula jest ze jezeli dom jest
              tanszy to czynsz jest wyzszy. Wiec zanim wpadnie sie w euforie trzeba sie
              dokladnie przyjrzec. W sumie to albo sie kupuje albo odnajmuje od panstwa( tzw.
              kontrakt pierwszej reki) i wtedy placi sie przystepny czynsz. Czynsz w
              okolicach StHLM za dom zaczyna sie od 6000 Koron miesiecznie- ceny
              elektrycznosci i wody sa zasadniczo nizsze niz w Polsce. Natomiast jezeli
              odnajmujesz od posrednika to masz cene czynszu bardzo wysoka. Ceny czynszu za
              mieszkanie z kontraktu pierwszej reki zaleza od metrazu- np. 60 m nie w centrum
              STHLM jest okolo 4000 Koron. Ceny zycia tez mocno sa zroznicowane. STHLM ma
              opinie drogiego miasta. Geteborg jest duzo tanszy. Lund tez jest dosyc drogi
              ale pobliskie Malmo jest juz tansze. Upssala jest ladna ale niewiele tansza od
              STHLM. O reszcie nie wiem.
              Moim zdaniem Zeby zyc na normalnym poziomie i cos moze odlozyc ( mozna to robic
              taniej ale ja mam na mysli to ze idziesz czasem do kina na piwo do knajpy-te sa
              tutaj bardzo drogie i masz samochod)to dla osoby samotnaej potrzeba wiecej niz
              16 000 koron- 12 000 po zaplaceniu czynszu daje spokojna sytuacje. jezeli jest
              rodzina i dwie osoby zarabiajce to spokojnie mozna sie utrzymac za mniejsza
              sume na osobe. z gruba jedna pensja na oplaty a druga na zycie. Ale znam ludzi
              ktorzy zaczynali znacznie w gorszej sytuacji i dali sobie rade. Generalnie
              najdrozsze jest jedzenie, ale kupujac w niezbyt drogich sklepach mozna chyba
              wydawac sumy tylko troche wyzsze niz w Polsce. Jedzac normalnie i specjalnie
              nie oszczedzajac sie ale tez nie szalejac dziennie wyzywienie to okolo 100
              koron. Mozna tez wydawac 20 koron dziennie.
              Cena samolotu najtanszego do Polski okolo 2200 koron, wejszcei na basen okolo
              40 koron luch 50 -60 koron, obiad w restauracji wieczorem okolo 100- 120 koron
              przejazd pociagiem zwyklym 600 km okolo 600 koron, cena kotleta schabowego
              okolo 15 koron, chleb okolo 10 koron, mleko 1 l okolo 7 koron, bilet
              komunikacji miejskiej za 1 miesiac w STHLM 500 koron, Lund jeden bilet 10
              koron,plyty CD okolo 100 koron, wizyta u lekarza w przychodni okolo 250 koron-
              jezeli ma sie ubezpiecznie jezeli nie od 500 koron. dodatkowe ubezpieczenie
              mienia np. tryg hansa 500 koron za pol roku. Meble lozka od 1700 koron w IKei.
              Stol tez mniej wiecej tyle. ale sa popularne second hand.
              nie wiem co wiecej
              pozdrawiam
          • Gość: sympatic Do Karoliny IP: *.sympatico.ca 17.06.02, 17:17
            To w Szwecji mieszkaja i zyja normalne Polki??? Zycze
            powodzenia.
            • Gość: Karolina Re: o dKaroliny IP: *.imit.kth.se 17.06.02, 17:34
              PS moze nie wszystkie wink ale sie zdarzaja.'
              milego dnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka