Dodaj do ulubionych

USA - visa O-1

16.08.02, 22:11
czy ktoś z forum ma doswiadczenie w zdobywaniu takiej wizy i wie wiecej o
korzysciach z tego wynikajacych, na stronie ambasady nie ma za duzo
informacji. Dla wyjasnienia jestem sportowcem, startowalem w Mistrzostwach
Europy, zdobylem punktowane miejsce ale medalu nie zdobylem sad
Nie wymieniam dyscypliny, bo przestałbym byc incognito. W kazdy razie poziom
w Europie w mojej dyscyplinie jest wyższy niz w stanach a pieniądze odwrotnie.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: USA - visa O-1 16.08.02, 22:20
      topten napisał:

> czy ktoś z forum ma doswiadczenie w zdobywaniu takiej wizy i wie wiecej o
      > korzysciach z tego wynikajacych, na stronie ambasady nie ma za duzo
      > informacji. Dla wyjasnienia jestem sportowcem, startowalem w Mistrzostwach
      > Europy, zdobylem punktowane miejsce ale medalu nie zdobylem sad
      > Nie wymieniam dyscypliny, bo przestałbym byc incognito. W kazdy razie poziom
      > w Europie w mojej dyscyplinie jest wyższy niz w stanach a pieniądze odwrotnie.
      > Dziekuje

A co by sie stalo jakbys przestal byc incognito? Trener Walczak by zabral
      kieszonkowe?
      • Gość: Jankes Re: USA - visa O-1 IP: *.broadcom.com 16.08.02, 22:58
        A tak powaznie (hehe j-23 smile ) to mam znajomych ktorzy mieli ta wize.
        To oczywiwscie zalezy od kategorii na ktora mozesz sie zalapac.
        Takie rzeczy z reguly zostawia sie temu kto Cie by ewentaulnie sposnorowal gdyz
        nie jestem pewien czy ta wize mozesz doastac na wlasne podanie.

Jankes
    • Gość: Jankes Re: USA - visa O-1 IP: *.broadcom.com 16.08.02, 23:00
      Tu masz wiecej info.
      Pierwszy paragraf najwazniejszy:

What is O-1 visa?
      The O-1 visa is a non-immigrant employment-based visa classification for
      foreign nationals who can demonstrate the sustained national or international
      acclaim and recognition for achievements in the science, education, business or
      athletics. It requires the employer file a Petition for a Nonimmigrant Worker
      (Form I-129), along with evidence of the individual’s extraordinary ability.
      The "extraordinary ability in the field of science, education, business, or
      athletics means a level of expertise indicating that the person is one of the
      small percentage who have arisen to the very top of the field of endeavor."
      What are qualifications?

Employment must be in a capacity that requires the extraordinary ability. The
      job offer letter must state the nature of the events or activities in which the
      individual will be engaged, and it must specify the dates, for which work
      authorization is being requested; no more than three years on initial
      applications, one year on all subsequent petitions.
      A written consultation /advisory opinion from a peer group, or recognized
      expert, in the field in the individual's area of ability. An example might be a
      letter(s) of support from a renowned researcher(s), as evidenced by detailed
      curriculum vitae and publication list; that attest to the qualifications and
      work to be done by the O-1 petitioner.
      Evidence that the professor or researcher is recognized nationally and
      internationally as outstanding in their academic field. This evidence should
      consist of at least three (or more) of the following:
      Receipt of major prizes or awards for outstanding achievements in the academic
      field;
      Membership in academic associations which require outstanding achievements of
      their members;
      Participation on a panel, or individually, as the judge of the work of others
      in the same or an allied field;
      Citations in professional publications, written by others about the
      individual's work in the field;
      Authorship of scholarly books or articles, in journals with international
      circulation, in the field;
      Original scientific or scholarly research contributions to the academic field;
      Evidence of previous employment in a critical or essential capacity for
      organizations having a distinguished reputation (e.g. NSF or Department of
      Defense research grants);
      Evidence of high salary or other significantly high remuneration for services
      in relation to others in the field
    • topten Re: USA - visa O-1 17.08.02, 00:25
      Co by się stało gdybym się przedstawił? nie wiem, pewnie nie miałbym wyjścia i
      zostałaby mi rzeczywiście tylko ucieczka z Polski z przymusu, a nie z własnej
      woli. Wystarczy poczytać niektóre wypowiedzi na forum, i już odechciewa się
      używania swojego prawdziwego imienia, nie mówiąc o nazwisku. I tak się dziwię,
      że minęło już kilka godzin i nie ma jeszcze obraźliwych epitetów, a może to
      wizyta papieża tak uduchowiła naród, że jest taki spokojny?
      Może trochę za mało napisałem jakich danych oczekuje.
      Wydaje mi się, że ze zdobyciem jakiś papierów w USA nie powinno być problemów
      ale tak jak napisałem - wydaje mi się - nie byłem tam nigdy, więc nie znam
      waszych realii. Wiem, że potrzebne jest zaproszenie od jakiejś organizacji
      sportowej ze stanów ale myślę, że da się to załatwić.
      Mam w planie wystartować w jakichś zawodach zaliczanych do mistrzostw USA,
      zająć czołowe miejsce smile i to powinno wystarczyć - czy się mylę?
      Przyjadę do Was w każdym razie na wizie turystycznej.
      Interesuje mnie tylko czy są ludzie na forum, którzy mają już takie
      doświadczenia za sobą.
      Nie ukrywam mam zamiar posiedzieć jakiś czas w USA i zarobić na sporcie to
      chyba nie grzech. Nie ukrywam, że nie interesuje mnie coś takiego jak
      obywatelstwo USA a tylko podobizny prezydentów tego kraju najlepiej w dużej
      ilości. Wiem, że od nagród finansowych i opłat za starty trzeba płacić podatki
      a do tego potrzebna jest chyba visa O-1. A może się myle i nic takiego nie
      potrzeba i mogę startować na normalnej turystycznej? Mam przed sobą (odpukać)
      jeszcze wiele lat na sport, więc czas na przeprowadzki jeszcze mam.
      Pozdrowienia.
    • Gość: Jankes Re: USA - visa O-1 IP: *.broadcom.com 17.08.02, 00:29
      A swoja droga to sporo sportowcow polskich tu siedzi.
      Nie masz tam znajomosci zeby Ci wytlumaczyli?.
      Chociazby Otylia...
      • topten Re: USA - visa O-1 17.08.02, 01:00
        Gość portalu: Jankes napisał(a):

> A swoja droga to sporo sportowcow polskich tu siedzi.
        > Nie masz tam znajomosci zeby Ci wytlumaczyli?.
        > Chociazby Otylia...

nie znam pływaków, z wodą mam do czynienia tylko wtedy gdy pada deszcz.
        A i jescze jedno nie miejcie mi za złe, że być może w moich słowach są jakieś
        nutki chwalenia się czy zbytniej wiary w siebie. To jest choroba z której nie
        chcę się wyleczyć i nawet nie będe próbował. Uważam, że ktoś kto nie jest pewny
        siebie i nie wierzy, że będzie mistrzem świata w tym co robi nie powinien po
        prostu nawet zaczynać, no bo jaką mam mieć motywację, że będe najlepszy na
        swojej ulicy lub w swoim mieście, już po kilku miesiącach treningu byłem w
        czołówce Polski, a nie podwórka więc nie krytykujcie mnie za wypowiedzi ze
        śladem samouwielbienia.
        pozdrawiam
        • aniutek Re: USA - visa O-1 17.08.02, 01:08
          topten napisał:

> Gość portalu: Jankes napisał(a):
          >
          > > A swoja droga to sporo sportowcow polskich tu siedzi.
          > > Nie masz tam znajomosci zeby Ci wytlumaczyli?.
          > > Chociazby Otylia...
          >
          > nie znam pływaków, z wodą mam do czynienia tylko wtedy gdy pada deszcz.
          > A i jescze jedno nie miejcie mi za złe, że być może w moich słowach są jakieś
          > nutki chwalenia się czy zbytniej wiary w siebie. To jest choroba z której nie
          > chcę się wyleczyć i nawet nie będe próbował. Uważam, że ktoś kto nie jest pewny
          >
          > siebie i nie wierzy, że będzie mistrzem świata w tym co robi nie powinien po
          > prostu nawet zaczynać, no bo jaką mam mieć motywację, że będe najlepszy na
          > swojej ulicy lub w swoim mieście, już po kilku miesiącach treningu byłem w
          > czołówce Polski, a nie podwórka więc nie krytykujcie mnie za wypowiedzi ze
          > śladem samouwielbienia.
          > pozdrawiam

etam, ciesz sie i wierz w sukces : )
          niestety nie umiem Ci pomoc, jedyne co przychodzi mi do glowy to moze skontaktuj sie /
          chopciazby via internet/ z klubami z Twojej dyscypliny/wyszukiwarka- dyscyplina, clubs in
          US/ Napisz do nich, kim jestes , jakie masz osiagniecia i co chcesz od nich. Po prostu.
          Ale juz imieniem i nazwiskiem ; )
          • topten Re: USA - visa O-1 17.08.02, 01:49
            aniutek napisała:

> niestety nie umiem Ci pomoc, jedyne co przychodzi mi do glowy to moze
            skontakt
            > uj sie /
            > chopciazby via internet/ z klubami z Twojej dyscypliny/wyszukiwarka-
            dyscyplina
            > , clubs in
            > US/ Napisz do nich, kim jestes , jakie masz osiagniecia i co chcesz od nich.
            Po
            > prostu.
            > Ale juz imieniem i nazwiskiem ; )

dzieki aniutek, mój pomysł z USA jest nowy, więc dopiero wczoraj zrobiłem to co
            mówisz. Dostałem odpowiedź tego samego dnia - że owszem mogę liczyć na pomoc,
            ale nic o systemie wizowym i zasadach z tym związanych w tym klubie nie wiedzą
            stąd moje pytanie na forum. Na marginesie to klubów u Was dostatek więc są na
            pewno takie gdzie mają dużo doświadczeń w tym temacie ale ich jeszcze nie
            odkryłem. Nie ukrywam, że liczę głównie na siebie, a nie na to, że ktoś poda mi
            wszystko na talerzu. Ale i tak na forum jest sezon ogórkowy więc chyba mogę Wam
            trochę pozawracać głowę.
            • Gość: tato Re: USA - visa O-1 IP: *.rrcnet.com 17.08.02, 02:29
              topten napisał:

> aniutek napisała:
              >
              > > niestety nie umiem Ci pomoc, jedyne co przychodzi
              mi do glowy to moze
              > skontakt
              > > uj sie /
              > > chopciazby via internet/ z klubami z Twojej
              dyscypliny/wyszukiwarka-
              > dyscyplina
              > > , clubs in
              > > US/ Napisz do nich, kim jestes , jakie masz
              osiagniecia i co chcesz od nic
              > h.
              > Po
              > > prostu.
              > > Ale juz imieniem i nazwiskiem ; )
              >
              > dzieki aniutek, mój pomysł z USA jest nowy, więc
              dopiero wczoraj zrobiłem to co
              >
              > mówisz. Dostałem odpowiedź tego samego dnia - że
              owszem mogę liczyć na pomoc,
              > ale nic o systemie wizowym i zasadach z tym
              związanych w tym klubie nie wiedzą
              >
              > stąd moje pytanie na forum. Na marginesie to klubów u
              Was dostatek więc są na
              > pewno takie gdzie mają dużo doświadczeń w tym temacie
              ale ich jeszcze nie
              > odkryłem. Nie ukrywam, że liczę głównie na siebie, a
              nie na to, że ktoś poda mi
              >
              > wszystko na talerzu. Ale i tak na forum jest sezon
              ogórkowy więc chyba mogę Wam
              >
              > trochę pozawracać głowę.

...........Jessssssuuuuuuuuu,"Boysy"z Hameryki
              juz pomagaja nastepnemu..............
              Ten to chyba skonczy jeszcze lepiej niz student!
              • Gość: jot-23 Re: USA - visa O-1 IP: *.dyn.optonline.net 17.08.02, 02:41
                Gość portalu: tato napisał(a):

> ...........Jessssssuuuuuuuuu,"Boysy"z Hameryki
                > juz pomagaja nastepnemu..............
                > Ten to chyba skonczy jeszcze lepiej niz student!

hahaha.....tato , nie smuc sie ze pogardzil takim oczywistym wyborem jak
                wlochy, aby zarabiac pieniadze, widocznie nie pilkarz... a wlasnie! to dobra
                zabawa! topten ty nam daj jeszcze troche clues smile wierzymy ci na slowo, wiec
                plywanie odpada... druzynowe sporty tez... hehe biegi tez nie....

to moze zimowe co? ale czy sa mistrzostwa europy w zjazdach
                narciarskich...hmmm chyba puchar tylko...wiec odpada..... "liczysz na siebie"
                wiec boks, zapasy i takie gdzie jest konieczny staly trener tez....

poza tym jest prowadzony turniej mistrzostw USA, i przyniosi to jakie takie
                $$$..... muszem pomyslec smile na spokojnie tak jak mowisz....smile
                • Gość: Jankes Re: USA - visa O-1 IP: *.oc.oc.cox.net 17.08.02, 02:44
                  hehe Abwehra dziala.
                  topten zostaniesz rozgryziony

my nie som jakies tom glupoki ze wioski podkarpackiej psiajucha!

smile
                  • Gość: tato Re: USA - visa O-1 IP: *.rrcnet.com 17.08.02, 02:48
                    Gość portalu: Jankes napisał(a):

> hehe Abwehra dziala.
                    > topten zostaniesz rozgryziony
                    >
                    > my nie som jakies tom glupoki ze wioski podkarpackiej
                    psiajucha!
                    >
                    > smile
                    .......... oooooo,z tym to bym polemizowal.........
                    • Gość: Jankes Re: USA - visa O-1 IP: *.oc.oc.cox.net 17.08.02, 02:49
                      No to polemizuj. Nie ma sprawy.
          • Gość: ktos Re: USA - visa O-1 IP: *.tnt4.portland.or.da.uu.net 17.08.02, 05:05
            aniutek napisała:

> topten napisał:
            >
            > > Gość portalu: Jankes napisał(a):
            > >
            > > > A swoja droga to sporo sportowcow polskich tu siedzi.
            > > > Nie masz tam znajomosci zeby Ci wytlumaczyli?.
            > > > Chociazby Otylia...
            > >
            > > nie znam pływaków, z wodą mam do czynienia tylko wtedy gdy pada deszcz.
            > > A i jescze jedno nie miejcie mi za złe, że być może w moich słowach są jak
            > ieś
            > > nutki chwalenia się czy zbytniej wiary w siebie. To jest choroba z której
            > nie
            > > chcę się wyleczyć i nawet nie będe próbował. Uważam, że ktoś kto nie jest
            > pewny
            > >
            > > siebie i nie wierzy, że będzie mistrzem świata w tym co robi nie powinien
            > po
            > > prostu nawet zaczynać, no bo jaką mam mieć motywację, że będe najlepszy na
            >
            > > swojej ulicy lub w swoim mieście, już po kilku miesiącach treningu byłem w
            >
            > > czołówce Polski, a nie podwórka więc nie krytykujcie mnie za wypowiedzi ze
            >
            > > śladem samouwielbienia.
            > > pozdrawiam
            >
            > etam, ciesz sie i wierz w sukces : )
            > niestety nie umiem Ci pomoc, jedyne co przychodzi mi do glowy to moze
            skontakt
            > uj sie /
            > chopciazby via internet/ z klubami z Twojej dyscypliny/wyszukiwarka-
            dyscyplina
            > , clubs in
            > US/ Napisz do nich, kim jestes , jakie masz osiagniecia i co chcesz od nich.
            Po
            > prostu.
            > Ale juz imieniem i nazwiskiem ; )

aty korwo jak nic sensownego do powiedzenie niemasz to uzyj geby do czegos
            pozytecznego i zatkaj sobie cipsko, bedzie mniej smierdziec....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka