Dodaj do ulubionych

Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow

IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 15.09.02, 10:21
Gdziekolwiek wyemigrowaliscie szanowni Polonusi lepiej tam zostancie i nie
wracajcie.
W Polsce jest juz taki bajzel,bieda,beznadzieja i syf,ze Boliwia w Ameryce
Poludniowej to przy nich kraj bogactwa i porzadku. Jest tu prawie 4-milionowe
bezrobocie,17% zyje i umiera w skrajnej nedzy ( zwlaszcza na wsi ),52% zyje
na granicy minimum socjalnego,male i srednie firmy bankrutuja pod brzemieniem
wysokich podatkow,inwestowac zagraniczny Kapital juz nie chce
itp.
Ostrzegam zyczliwie i pozdrawiam.
ps. zreszta sami wiecie jaka tu mentalnosc panuje....)))
Obserwuj wątek
    • _gracja Re: panujaca mentalnosc 15.09.02, 10:27
      no wlasnie jaka mentalnosc panuje w polsce? ciekawe
      • Gość: rex Re: panujaca mentalnosc IP: *.user.nortelnetworks.com 15.09.02, 16:42
        mentalnosci nie znam i nie chce poznac ale dziekuje za ostrzezenie, zostaje tu
        gdzie jestem i nie wracam
      • Gość: jot-23 Re: panujaca mentalnosc IP: *.dyn.optonline.net 15.09.02, 16:44
        _gracja napisał(a):

> no wlasnie jaka mentalnosc panuje w polsce? ciekawe

mentalnosc mentalnoscia, ale poczytac mozna , ku pokrzepieniu serc

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=19&w=2792670
        • Gość: rex Re: panujaca mentalnosc IP: *.user.nortelnetworks.com 15.09.02, 16:47
          groza i wstyd totalny, dlatego nie wracam i niechce miec z 'nimi' nic
          wspolnego, sorry
          • Gość: ona Re: z nimi? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 16:52
            nie bedziemy sie napraszac rexunio, siedz w swoich dobrobytach,

ach dziekuje, ach przepraszam ,kici,kici
            • Gość: rex Re: z nimi? IP: *.user.nortelnetworks.com 15.09.02, 17:00
              nie ma sprawy, pojedz troche poza granice tego pieknego kraju zobacz co to
              znaczy normalnie zyc zobacz jak sie normalni ludzie zachowuja a potem napisz,
              po 20 latach zycia w wielu krajach swiata poza Polska, podzielam opinie
              o 'nich' i 'ich' zachowaniu,.. moze w nastepnym pokoleniu bedzie lepiej,
              przeczytaj prosze te notke Helgi o pobycie Polakow w Turcji, to typowe, powiem
              Ci tyle, ze bycie Polakiem zagranica to nie zaszczyt i NIC nie zawdzieczam
              swojej tzw. ojczyznie, tyle, ze sie tam urodzilem, bycie Polakiem zagranica to
              obciach, niski kredyt i w banku i zaufania, nic osobistego ale dzieki
              zdecydowanej wiekszosci Polakow i 'ich' zachowaniu zaganica mnie sie tez
              dostalo, wim na pewno, ze dla Francuza, Aglika czy Amerykanina jest 100% wiecej
              szans na poczatku, a tylko wytrwala praca i zyskanie szacunku i zaufania
              przychodzi pozniej, na to trzeba wiele lat pracy ale Ty o tym nic nie wiesz
              • Gość: ona Re: a teraz autentyk IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 17:20
                rex nie wiem ale duzo sie domyslam, wystarczy poczytac niektore tutaj posty,
                ogarnia mnie zawsze zdziwienie i pzrerazenie

a teraz autentyk: zachowanie niemcow w duzym banku krakowskim

grupa niemcow weszla z jakimis euroczekami, kilka osob przy okienku a kilka
                nudzi sie i oglada bank, jeden z nich wyjmuje apaart fotograficzny i robi
                zdjecia, ktos z obslugi natychmiast zawiadamia straznikow, straznik podchodzi w
                towarzystwie panienki znajacej jezyk niem i tlumaczy sie mu ze o prosze tutaj
                jest zakaz fotografowania, jest nawet znak graficzny pzrekreslony ap.
                fotograficzny. Nie wolno fotografowac tutaj !!!
                Niemiec niemrawo cos baka. Efekt byl taki ze nawet nie pzreprosil. Ja sie
                wlaczylam i mowie ze powinien oddac nam film, ale reszta obslugi byla tak
                spanikowana ze ostatecznie wyszli z tym
                Byla to I pol lat 90 tych w polsce

• marcee_ma_ciote Re: a teraz autentyk 15.09.02, 18:45
                  Gość portalu: ona napisał(a):

> rex nie wiem ale duzo sie domyslam, wystarczy poczytac niektore tutaj posty,
                  > ogarnia mnie zawsze zdziwienie i pzrerazenie
                  >
                  > a teraz autentyk: zachowanie niemcow w duzym banku krakowskim
                  >
                  > grupa niemcow weszla z jakimis euroczekami, kilka osob przy okienku a kilka
                  > nudzi sie i oglada bank, jeden z nich wyjmuje apaart fotograficzny i robi
                  > zdjecia, ktos z obslugi natychmiast zawiadamia straznikow, straznik podchodzi w
                  >
                  > towarzystwie panienki znajacej jezyk niem i tlumaczy sie mu ze o prosze tutaj
                  > jest zakaz fotografowania, jest nawet znak graficzny pzrekreslony ap.
                  > fotograficzny. Nie wolno fotografowac tutaj !!!
                  > Niemiec niemrawo cos baka. Efekt byl taki ze nawet nie pzreprosil. Ja sie
                  > wlaczylam i mowie ze powinien oddac nam film, ale reszta obslugi byla tak
                  > spanikowana ze ostatecznie wyszli z tym
                  > Byla to I pol lat 90 tych w polsce
                  >

Dobrze, ze nie fotografowali budki droznika w Klaju. Tez
                  bylby wstyd.
            • pala_cyk_i_lata_renka Marcee, zrob mi laske 16.09.02, 18:49
              • Gość: marcee Re: Marcee, zrob mi laske IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 19:37
                coz tym naszym wyjazdem do Londynu Munde? zblizamy sie powoli do konca roku...
                • pala_cyk_i_lata_renka Re: Marcee, zrob mi laske 17.09.02, 04:44
                  Gość portalu: marcee napisał(a):

> coz tym naszym wyjazdem do Londynu Munde? zblizamy sie powoli do konca roku...

A masz za co przyleciec ?

• Gość: marcee Re: Marcee, zrob mi laske IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 20:12
                    Czy mam wyslac swoj cennik??

jest tam tez pozycja WYJAZD a wzcesniej przyjazd do krakowa, ale to juz
                    zarezerweowal PAn Yonder dal siebie , nawet zaliczke pzryslal
                    ale cala gama pozostala cennika do wyboru...
                    • pala_cyk_i_lata_renka Re: Marcee, zrob mi laske 17.09.02, 21:10

> Czy mam wyslac swoj cennik??

Tak, poprosze.
                      >
                      > jest tam tez pozycja WYJAZD a wzcesniej przyjazd do krakowa, ale to juz
                      > zarezerweowal PAn Yonder dal siebie , nawet zaliczke pzryslal
                      > ale cala gama pozostala cennika do wyboru...
                      • Gość: marcee Re: Marcee, zrob mi laske IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 07:26
                        a ja prosze cie o jedno
                        badz bez roz szczesliwy ze mna
        • Gość: o_kurna Re: wiem kto to bydlo robil IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 16:50
          marcee_ma_ciote

to w jego stylu
    • Gość: PawelD byles w Boliwii?? IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 15.09.02, 22:56
      ja nie...

ale NAPRAWDE jest wielka roznica w porownaniu np. z Tailandia...

wiem ze jest teraz ciezko, ale moze nie tak beznadziejnie

nie daj sie!

Pawel
      (latwo mi pisac - pomyslisz) z Melbourne
      • Gość: jot-23 Re: byles w Boliwii?? IP: *.dyn.optonline.net 15.09.02, 23:35
        Gość portalu: PawelD napisał(a):

> ja nie...
        >
        > ale NAPRAWDE jest wielka roznica w porownaniu np. z Tailandia...
        >
        > wiem ze jest teraz ciezko, ale moze nie tak beznadziejnie
        >
        >
        > nie daj sie!
        >
        > Pawel
        > (latwo mi pisac - pomyslisz) z Melbourne

mam przeczucie, ze tak jak "kanada pachnaca zywica" uformowala "nasze"
        wyobrazenia o kanadzie, taka sama przysluge dla boliwii zrobil film "butch
        cassidy i sundance kid" smile))
        • bulldog3 trafne poglady 16.09.02, 02:05
          Rex - masz bardzo trafne poglady jeszcze dlugo za polska nacja bedzie sie
          ciagla opinia jak smrod w gaciach ,jako o narodzie niechlujnych
          ludzi ,pijakow i zlodzieji !!! Przykro o tym pisac ale taka jest
          prawda,przecietny anglik, niemiec, czy amerykan tak sobie kojarzy tuzinkowa
          postac polaka. Ostatnio mialem okazje pracowac z ludzmi z Republiki
          Dominikany [ w sumie malo wyksztalceni wyspiarze] ale pierwsze co mnie sie
          pytali to ile wodki pije na weekend ???? !!!! -szok !!!slowo Polak kojarzy im
          sie tylko z pijacym na umor czlowiekiem !!! Przykre !!!!
          • Gość: gadula Re: trafne poglady IP: *.sympatico.ca 16.09.02, 02:18
            bulldog3 napisał:

> Rex - masz bardzo trafne poglady jeszcze dlugo za polska nacja bedzie sie
            > ciagla opinia jak smrod w gaciach ,jako o narodzie niechlujnych
            > ludzi ,pijakow i zlodzieji !!! Przykro o tym pisac ale taka jest
            > prawda,przecietny anglik, niemiec, czy amerykan tak sobie kojarzy tuzinkowa
            > postac polaka. Ostatnio mialem okazje pracowac z ludzmi z Republiki
            > Dominikany [ w sumie malo wyksztalceni wyspiarze] ale pierwsze co mnie sie
            > pytali to ile wodki pije na weekend ???? !!!! -szok !!!slowo Polak kojarzy im
            > sie tylko z pijacym na umor czlowiekiem !!! Przykre !!!!

Powiedziales im, ze Polak potrafii???
          • Gość: burak Re: trafne poglady IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 09:26
            bulldog zaszczekal
            przecietny anglik, niemiec, czy amerykan tak sobie kojarzy tuzinkowa
            postac polaka.

Przecietny amerykanin nie wie co to Polska a Polacy obchodza go tyle co
            zeszloroczny snieg.To nasza polska megalomania sprawia ze mamy takie problemy.
            Opinie o anglikach kraza tutaj ze np. dentystow nie widza w zyciu i sa z
            powaznymi ubytkami w jamie ustnej.Czy to prawda ?Nie wiem .
            A wiesz jaka opinie maja niemcy u polakow?
            • Gość: XYZ Re: trafne poglady IP: 216.193.168.* 16.09.02, 15:04
              Trafne spostrzezenie 99% ludzi nie wie gdzie jest Polska i nie potrzebne im to
              jest do zycia,

Polakom z Polski wydaje sie iz sa pepkiem Swiata.
              Za malo skromni z nadmiernie wybujala wyobraznia wlasnej wartosci
              • Gość: marcee Re: nietrafne poglady IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 19:40
                bzdura, bzdura, bzdura
                nic sie nam nie wydaje
                my tylko widzimy ze u was tez jest niezgorsze badziewie
                a wy widzicie wylazcnie ze my jestesmy prostaki, nieokrzesane w dodatku
                • marcee_ma_ciote Re: nietrafne poglady 16.09.02, 20:03

>wy widzicie wylazcnie ze my jestesmy prostaki, nieokrzesane w dodatku

Niestety to prawda, glupia cipo!
                  • marcee_ma_chuja Nie moge juz zniesc polskiego prostactwa 16.09.02, 20:09
                  • Gość: marcee Re: nietrafne poglady IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 07:22
                    glupolu , nie blagaj mnie o zuzyty tampon, no naprawde brak slow do ciebie
                    zbozcencu

jak tam lobotomia?

dalej zbierasz podpaski i tampony?
                • Gość: PawelD nie dajmy sie zwariowac ani podzielic... IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 16.09.02, 21:00
                  zarowno chamstwo jak i kulturalni, sympatycznie ludzie sa i tu it, i tam tez...

wybaczcie te oczywistosc, ale w ferrworze klotni wielu o tym zapomina...

P.
          • canadian Re: trafne poglady 17.09.02, 00:39
            Uwazaj Bulldog bo ratlraka spuszcze ze smyczy
    • Gość: Mickey Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow IP: 170.144.4.* 17.09.02, 00:26
      udlawcie sie swoim dobrobytem leszcze, plujcie jadem na Polske!!!
      zaden z was pozytek.
    • Gość: A40 Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow/i wszys IP: 2.4.STABLE* / 10.169.127.* 17.09.02, 04:30
      Masz duzo racji, teraz jeszcze ta zla sytuacja sie pogarsza gdy ekonomia na
      swiecie ogolnie sie spolaryzowala, na tych co maja kapital i nie chca
      inwestowac ( ryzykowac) a tych co sa uzaleznieni od miejsca pracy ( pracy coraz
      mniej).
      Nie tracmy wiary w lepsze jutro, to jedyna recepta na dzisiejsze czasy aby
      jutro bylo lepsze.
      W kazdym kraju jest zle gdy sie nie ma pracy....
      Jest takie stare przyslowie # u dobrego gospodarza to i pies ma dobrze#
      Pozdrawiam
    • Gość: noder Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow IP: *.ny325.east.verizon.net 18.09.02, 01:34
      Wiekszosc rodakow w Polsce to zakompleksiony narod, najwazniejsza jest opinia
      innych nacji na nasz temat. Zawsze to samo, czy juz ona nas mowia ? czy juz
      dostrzagaja ? pelno tego w TV i gazetach, jakis wywiad z pilkarzem innej nacji
      z zachodniego klubu i zawsze jest pytanie " a jak gra Polak ? czy dobrze ci
      sie z nim gra i czy pamietasz jak dostaliscie od nas w dupe ? "
      Mina wieki zanim sie cos zmieni, stara generacja musi umrzec ! tego narzekania
      juz nie mozna wytrzymac, to jest narodowy sport. Kiedy rozmawiasz z kims to
      zawsze uslyszysz ze wszystko jest do dupy, nic sie nie uklada a potem trzeba
      obalic duze jasne, i nie ma znaczenia ze to srodek tygodnia. W drodze do domu
      ze starego miasta ( 15 minut piechota ) minalem 6 kompletnie wstawionych osob.
      Godzina 17 miasto zasypia ! Zamykane sa sklepy, nic juz nie mozna kupic. To
      jest niby drobna sprawa ale bardzo denerwujaca jak ktos sie przyzwyczai do
      tego ze moze cos kupic po skonczeniu pracy.
      Na pewno kazdy kto byl w kraju moze dolozyc swoje spostrzenia.

Jeszcze jedno, za granica nie jestesmy Amerykanami, Kanadyjczykami, Niemcami
      ale tez nie jestesmy juz Polakami w Polsce.
      • ayme bzdury 18.09.02, 08:04
        noder co za glupoty wypisujesz chyba byles w Polsce na jakims zadupiu -co jak
        co ,ale sklepow w duzych miastach w Polsce jest pelno, i sa czynne bardzo
        dlugo.tutaj gdzie mieszkam moge pomarzyc o takich godzinach otwarcia!
        • Gość: noder Re: bzdury IP: *.ny325.east.verizon.net 18.09.02, 13:15
          Polska to nie tylko duze miasta ! dla ciebie to bzdury, dla innych
          rzeczywistosc.
      • Gość: gwizder Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 16:51
        mi sie tu dobrze zyje, ucze sie za swoja kase, pracuje BO CHCEM I SZUKALEM
        PARCY, wielu ludzi sie przewinelo przez moja firme na nizszych stanowiskach i
        nie pracuja BO BYLI LENIWI I CHCIELI ZA DUZO. moze to jest ta 4 milionowa
        zaspana rzesza. A z tego co zaobserwowalem to ludzie na wsi lepiej zyja niz w
        miescie i bujaja sie lepszymi wozkami. oczywiscie idealnie nie jest, ale gdzie
        jest? jak sie komus powoidlo gdzies tam to ok, ale ja wole pracowac na kompie
        i zyc na nizszym poziomie niz stac 8 godzin przy tasmie produkcyjenj (PRZEZ
        CALE ZYCIE) i byc nikim. KWESTIA WYBORU
        • pat3 Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow 18.09.02, 16:55
          Gość portalu: gwizder napisał(a):

> mi sie tu dobrze zyje, ucze sie za swoja kase, pracuje BO CHCEM I SZUKALEM
          > PARCY, wielu ludzi sie przewinelo przez moja firme na nizszych stanowiskach i
          > nie pracuja BO BYLI LENIWI I CHCIELI ZA DUZO. moze to jest ta 4 milionowa
          > zaspana rzesza. A z tego co zaobserwowalem to ludzie na wsi lepiej zyja niz w
          > miescie i bujaja sie lepszymi wozkami. oczywiscie idealnie nie jest, ale
          gdzie
          > jest? jak sie komus powoidlo gdzies tam to ok, ale ja wole pracowac na kompie
          > i zyc na nizszym poziomie niz stac 8 godzin przy tasmie produkcyjenj (PRZEZ
          > CALE ZYCIE) i byc nikim. KWESTIA WYBORU

przewialo cie synek na dworcu w Kielcach?
          • Gość: marcee Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 20:08
            a ciebie pat3 pzrewialo pzrez jakas amaeykanska rozpadowe typu dzielnica dla
            zcarnuchow??? wole dwozrec w kielcach
            • Gość: Karlik Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow IP: *.cpe.quickclic.net 18.09.02, 23:32
              Moze ten cytat Was wszystkich pogodzi -"Polska to piekny kraj ,ale ludzie co
              tam mieszkaja,robia go obrzydliwym",pyrsk.
              • ckdezerter Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow 19.09.02, 10:37
                Wielu z Was Polonusi pluje i bluzga na Polskę. Ale Ci co tutaj na forum rózne
                glupoty wypisuja to ludzie ktorym się za granica nie powiodlo i poprostu musza
                gdzieś dac upust swojej goryczy. Ci ktorym sie udalo nie siedza na necie i nie
                wypisuja glupot, oni zajmuja sie praca, rodzina i swoim domem z ogrodkiem.
                Ktos pisal ze w Polsce nie mozna nic kupic po 17, to chyba musial przebywac na
                strasznym zadupiu. Ja mieszkam w srednim miescie ok. 200 tys mieszkancow i
                wierzcie mi ze zakupy spokojnie mozna robic do 21. Juz niedlugo Tesco otworzy
                swoj hipermarket i wtedy bedzie mozna kupowac cala noc. Czytalem na tym forum
                wypowiedz Polaka w Australi ktory dopiero po 6 latach znalazl prace w swojej
                branzy (elektronika). Dobrzy informaty w miescie takim jak moje zarabiaja
                ok. 600-700 $ na rękę, w Warszawie sa to kwoty nawet powyżej 1000$, to calkiem
                niezla kasa jak na polskie warunki. Teraz odpowiedzcie czy lepiej dla kogos po
                studiach zostac w Polsce czy wyjechac do krainy kangurow i zapieprzec przy
                naprawianiu dachow i miec nadzieje ze moze za kilka lat bedzie robil to do
                czego tak ciezko sie przygotowywal.
                Niedawno bylem sluzbowo w Warrington (takie miasteczko sasiadujace z
                Manchesterem) i podczas kolacji pewien Hindus ktory przylecial ze Stanow
                powiedzial:
                "There ara many Polish people in the US, not Swidish but just Polish (na
                kolacji bylo rowniez dwoch Szwedow). When I was studying in NY I saw many of
                them in Green Point"

wtedy ja spytalem:

"Green Point isn't a nice place to live, is it?"

odpowiedz:

"Definitely, not. Frankly speaking that district is the horrible pits"

Tak wiec wszystkim rodakom z Green Point zycze wytrwalosci w dazeniu do celu no
                i zeby wreszcie spelnil sie wam ten upragniony "Amerykanski sen", moze wtedy
                wyplynie z Was cala gorycz i nie bedziecie opluwac rodakow na tym forum i gdzie
                indziej.
                • pat3 Re: Prawda o obecnej Polsce dla Polonusow 19.09.02, 10:59
                  ckdezerter napisał:

> Wielu z Was Polonusi pluje i bluzga na Polskę. Ale Ci co tutaj na forum
                  rózne
                  > glupoty wypisuja to ludzie ktorym się za granica nie powiodlo i poprostu
                  musza
                  > gdzieś dac upust swojej goryczy. Ci ktorym sie udalo nie siedza na necie i
                  nie
                  > wypisuja glupot, oni zajmuja sie praca, rodzina i swoim domem z ogrodkiem.
                  > Ktos pisal ze w Polsce nie mozna nic kupic po 17, to chyba musial przebywac
                  na
                  > strasznym zadupiu. Ja mieszkam w srednim miescie ok. 200 tys mieszkancow i
                  > wierzcie mi ze zakupy spokojnie mozna robic do 21. Juz niedlugo Tesco otworzy
                  > swoj hipermarket i wtedy bedzie mozna kupowac cala noc. Czytalem na tym forum
                  > wypowiedz Polaka w Australi ktory dopiero po 6 latach znalazl prace w swojej
                  > branzy (elektronika). Dobrzy informaty w miescie takim jak moje zarabiaja
                  > ok. 600-700 $ na rękę, w Warszawie sa to kwoty nawet powyżej 1000$, to
                  calkiem
                  > niezla kasa jak na polskie warunki. Teraz odpowiedzcie czy lepiej dla kogos
                  po
                  > studiach zostac w Polsce czy wyjechac do krainy kangurow i zapieprzec przy
                  > naprawianiu dachow i miec nadzieje ze moze za kilka lat bedzie robil to do
                  > czego tak ciezko sie przygotowywal.
                  > Niedawno bylem sluzbowo w Warrington (takie miasteczko sasiadujace z
                  > Manchesterem) i podczas kolacji pewien Hindus ktory przylecial ze Stanow
                  > powiedzial:
                  > "There ara many Polish people in the US, not Swidish but just Polish (na
                  > kolacji bylo rowniez dwoch Szwedow). When I was studying in NY I saw many of
                  > them in Green Point"
                  >
                  > wtedy ja spytalem:
                  >
                  > "Green Point isn't a nice place to live, is it?"
                  >
                  > odpowiedz:
                  >
                  > "Definitely, not. Frankly speaking that district is the horrible pits"
                  >
                  > Tak wiec wszystkim rodakom z Green Point zycze wytrwalosci w dazeniu do celu
                  no
                  >
                  > i zeby wreszcie spelnil sie wam ten upragniony "Amerykanski sen", moze wtedy
                  > wyplynie z Was cala gorycz i nie bedziecie opluwac rodakow na tym forum i
                  gdzie
                  >
                  > indziej.

kazdy ma prawo wypowiadac swoje prawdy;
                  poniewaz temat dotyczy Polski miales prawo odezwac sie na tym forum
                  -w pelni usprawiedliwione
                  (co innego panoszaca sie tu ta suka Marcee;
                  chyba ja ktos uwiazal do budy w Kocmyrzowie, ze tak od rana szczeka
                  |biedaczka, a marzyly jej sie Kielce)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka