Dodaj do ulubionych

6 mln osób, pragnie zamieszkać za granicą

11.01.06, 17:09

Aż 60 proc. Polaków w wieku 15-29 lat chciałoby wyjechać na Zachód i tam
pracować, tyle samo chciałoby się tam uczyć - wynika z badań przeprowadzonych
przez Pentor na zlecenie "Wprost". Jednocześnie aż 77 proc. badanych uważa, że
na Zachodzie łatwiej znaleźliby pracę. Aż 40 proc. młodych Polaków, czyli 6
mln osób, pragnie zamieszkać za granicą i podjąć tam pracę - wynika z kolei z
raportu PricewaterhouseCoopers. Wkrótce może wyjechać z Polski co trzeci
lekarz w wieku 25-35 lat (około 10 tys. osób) - podaje Adam Kozierkiewicz,
zajmujący się m.in. pracą polskich lekarzy za granicą.

www.wprost.pl/ar/?O=57003
Obserwuj wątek
    • graybar Re: 6 mln osób, pragnie zamieszkać za granicą 11.01.06, 17:17
      To bardzo budujace ze chca wyjezdzac. Nareszcie.
      Jeszcze bardziej budujace jest to, ze chca wracac. Tylko 22% chce wyjechac na
      stale.
      • aksiegowy Re: 6 mln osób, pragnie zamieszkać za granicą 11.01.06, 17:32
        Ja tez wyjechalem tylko na rok czy dwa. I nie wrocilem na stale. Jak ktos juz
        sobie jako tako tutaj poradzi to bedzie mu bardzo ciezko zostawic normalnosc i
        perspektywy na rzecz powrotu do PL
      • tekono Re: 6 mln osób, pragnie zamieszkać za granicą 11.01.06, 17:32
        > To bardzo budujace ze chca wyjezdzac. Nareszcie.
        > Jeszcze bardziej budujace jest to, ze chca wracac. Tylko 22% chce wyjechac na
        > stale.

ilu z tych co wyjechali wrocilo?
        szczegolnie teraz, kiedy w Polsce bezrobocie i beznadzieja?
      • flipflap Tylko 22% chce zostać !?!?!?!?! 11.01.06, 17:40
        Z sześciu milionów to trochę poniżej 1.5 miliona obywateli w sile wieku, na
        stale opuszczejących swój kraj. Te dane to znacznie więcej niż 20 lat temu.
        Nie wspominając że większość z tych co wyjadą, zadomowią się w swoich krajach i
        tyle ich będziecie widzieć. Większość rodaków nie ma pojęcia jak spokojne i
        łatwe jest życie w cywilizowanym kraju. Po okresie aklimatyzacji do nowych
        warunków ciężko będzie wracać do Polski.

I jeszcze jedno.

Czy to jest normalne że jedna szósta obywateli a jedna trzecia w sile wieku,
        chce opuścić swój rodzinny kraj w poszukiwaniu lepszych warunków?
        Może samo to świadczy o jakości tego kraju i ludzi, którzy nim rządili.

Co wy na to agigatorzy i klakierzy powiecie?
        • bruner96 Re: Tylko 22% chce zostać !?!?!?!?! 11.01.06, 17:46
          Przede wszystkim nalezy zaczac od tego,ze sa to "badania" robione na zlecenie
          tygodnika Wprost. Juz sam ten fakt podwaza sensownosc calej tej dyskusji, jako
          ze glupkowaty ten periodyk znany jest z drukowania idiotyzmow, powolywania sie
          na zrodla "naukowe" ktore przyprawiaja o zawrot glowy no i oczywiscie ze swych
          politycznych sympatii, ktorych lepiej nawet nie komentowac.
          Tak ze cala ta dyskusja- popluczyny tego artykulu rowniez ma malutki sens.
          • polonus5 Re: Tylko 22% chce zostać !?!?!?!?! 11.01.06, 18:25
            bruner96 napisała:

> Przede wszystkim nalezy zaczac od tego,ze sa to "badania" robione na zlecenie
            > tygodnika Wprost. Juz sam ten fakt podwaza sensownosc calej tej dyskusji, jako
            > ze glupkowaty ten periodyk znany jest z drukowania idiotyzmow, powolywania sie
            > na zrodla "naukowe" ktore przyprawiaja o zawrot glowy no i oczywiscie ze swych
            > politycznych sympatii, ktorych lepiej nawet nie komentowac.
            > Tak ze cala ta dyskusja- popluczyny tego artykulu rowniez ma malutki sens.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

www.ppr.pl/artykul.php?id=125244
            Polacy zalali Anglię
            Najwięcej nowych pracowników pochodzi z Polski - prawie 100 tys. osób.

Jacy Polacy najczęściej przyjeżdżają do pracy w Anglii? To głównie mężczyźni
            między 18. a 34. rokiem życia. Przeważają osoby, które nie założyły jeszcze
            rodziny. Większość pracuje na pełnym etacie. Aż 80% zarabia między 4,5 a 5
            funtów na godzinę. To najniższe stawki obowiązujące na Wyspach Brytyjskich.

Najczęściej nasi wybierają jako punkt docelowy Londyn, ale pracują także w
            bardziej odległych rejonach - jak Walia i Szkocja. Wbrew obawom Polacy nie
            nadużywają systemu opieki społecznej. Choć jest on ograniczony dla nowo
            przybyłych osób, to można występować o zasiłki np . na dzieci. Na 176 tys.
            nowych pracowników wpłynęło 1200 podań o zasiłki - najwięcej od Polaków.

Najwięcej naszych pracuje jako opiekunowie, hydraulicy i robotnicy. W Anglii
            pracuje kilkuset lekarzy i nauczycieli.

Dlaczego młodzi ludzie wyjeżdżają z Polski? Na to pytanie będzie się starał
            odpowiedzieć nowelowy film "Oda do radości".

www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=25913
            Dwudziestosześcioletnia Aga wraca w rodzinne strony po wielomiesięcznym pobycie
            w Anglii. Na dworcu wita ją Danka oraz mama. Sytuacja, którą Aga zastaje w domu
            schładza jej entuzjazm związany z powrotem. W kopalni, w której pracuje jej
            ojciec trwa strajk, a matka właśnie traci pracę w zakładzie fryzjerskim. Waldek
            - sympatia Agi - nie przychodzi przywitać ją na dworzec. Okazuje się, że nie
            jest już górnikiem tylko ochroniarzem kopalni. Waldek ma dla Agi niespodziankę.
            Prowadzi ją do mieszkania, które chciałby razem z nią wynająć, jednak nie stać
            go na wpłacenie zaliczki. Aga pokrywa koszty zaliczki. Trudna sytuacja w
            rodzinie staje się powodem, dla którego Aga postanawia zainwestować ciężko
            zarobione za granicą pieniądze we własny salon fryzjerski. Pomysł ten nie podoba
            się Waldkowi. Jednak Aga decyduje się pokonać otaczającą ją inercję.
            Jednocześnie nie może porozumieć się z ojcem wierzącym w solidarnościowe ideały
            i słuszność strajku.

• ontarian znaczy sie 6 milionow 11.01.06, 17:49
      ma w doopie patriotyzm
      razem z porucznikiem nasrau
      • prawdziwacholera2 Glupie rozdzieranie szat. Polska weszla do UE 11.01.06, 18:31
        po to, zeby ludzie mogli wyjezdzac i pracowac oraz mieszkac tam gdzie im sie
        podoba. Nie ma co robic rabanu.
        Lekarze wyjezdzaja? Bardzo dobrze, co roku koncza studia nastepni, lekarzy na
        pewno nie zabraknie. A jak zmieni sie system i studenci zaczna placic za studia
        dzienne to juz w ogole nie bedzie zadnego problemu, ksztal sie gdzie chcesz i
        jedz gdzie chcesz.
        • ontarian Re: Glupie rozdzieranie szat. Polska weszla do UE 11.01.06, 18:58
          Polska nie weszla do UE, tylko ja przyjeto
          i nie po to by mieszkali i pracowali gdzie chcom
          tylko po to by bo gatsze kraje
          mialy gdzie swoje buble wcisnac
          • _czosnek_ [...] 12.01.06, 11:53
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tekono Spoleczenstwo samo-pasozytnicze 11.01.06, 19:39
          Nie ma wiekszej tragedii w zyciu narodu,
          jak utrata duzej czesci lub calego pokolenia
          tego nigdy nie da sie nadrobic, historycznie skutki beda katastrofalne.

Wyjezdzaja i zostaja ludzie przedsiebiorczy, z dobrymi zawodami, znajomoscia jezyka

Zostaja w kraju optymisci, utopisci, ktorzy haruja w mobbing&ska za mierne
          grosze, placa okolo 50%podatku na rozbudowana do granic absurdu biurokracje, a z
          uratowanych przed panstwem pieniedzy to jak kupuja kawe placa nastepne 22% VAT.
          To sa ci najlepsi co zostaja, poza tym, rencisci, chorzy naprawde i chorzy na
          niby n rentach chorobowych z lapowke itd
          Kto utrzyma ten kraj, kiedy prawie 1/5 spoleczenstwa nie pracuje, a ci co
          pracuja zarabiaja grosze, nie oplaca sie nic, oprocz kombinowania i oszukiwania
          siebie nawzajem i "panstwa wyzyskiwujacego"
          Postepujaca globalizacja, obnazy slobosci spolecznestwa samo-pasozytniczego
          jeszcze bardziej...

argentynski model gospodarki coraz blizej
    • corgan1 a 15 mln osób pragnie być piekne 11.01.06, 19:29
      a 20 mln bogate. Tylko coś z tego wynika?
      • hotdog1 blokowiska 12.01.06, 02:12
        z okresu PRlu to dzisiejsze zaglebie biedy i i masowo wyjezdrzajacych do
        Rajchu mlodych ludzi w poszukiwaniu pracy i przygody. Z blokowisk wywodza
        sie gangi mlodocianych i przemytnicy kradzionych samochodow !!
        • annal_anna ja wracam na blokowiska 12.01.06, 02:21
          nie bedzie problemu z mieszkaniem
    • nadau Ja też chcem ! 12.01.06, 10:14
      6 mln. Dobre!
      Ha ha.
      Ja również podałem w ankiecie, że chcę pracoważ za granicą.
      Podobno 100% populacji w wieku 0d 1 do 5 lat też chce wyjechać za granicę.
      Jakoś przewidywania z poprzednich lat nie sprawdziły się, tak jak nie sprawdziły
      się sondaże przedwyborcze.
      • prawdziwystarywiarus Re: Ja też chcem ! 12.01.06, 10:24
        nadau napisał:

> 6 mln. Dobre!
        > Ha ha.
        > Ja również podałem w ankiecie, że chcę pracoważ za granicą.
        > Podobno 100% populacji w wieku 0d 1 do 5 lat też chce wyjechać za granicę.
        > Jakoś przewidywania z poprzednich lat nie sprawdziły się, tak jak nie sprawdził
        > y
        > się sondaże przedwyborcze.

Po prostu kłamiesz instynktownie, tak jak inni oddychają. Znienacka zapytany o cokolwiek, udzielasz
        odpowiedzi wręcz przeciwnej.

(1)G-7; (2)Kraje Rozwinięte; (3)Trzeci Świat; (4)Czwarta Rzeczpospolita

• bushwacker Re: Ja też chcem ! 12.01.06, 11:49
        chciec to jedna sprawa, nadawac sie to druga
        brak ci przedsiobiorczosci, znajomosci jezykow, procowitosci
        jestes typowym polaczkiem, leniwym, nietolerajnycjnym, zawistnym i zlosliwym,
        tacy prawie nigdy nie wyjezdzaja, tacy czuja sie najlepiej w lokalym smrodzie,
        takim wydaje sie, ze nigdzie nie zarobia tyle co w Polsce na koszukiwaniu na
        podatkach, na lapowkach, na robieniu w balona innych
        • starywiarus Re: Ja też chcem ! 12.01.06, 11:58
          bushwacker napisał:

> chciec to jedna sprawa, nadawac sie to druga
          > brak ci przedsiobiorczosci, znajomosci jezykow, procowitosci
          > jestes typowym polaczkiem, leniwym, nietolerajnycjnym, zawistnym i zlosliwym,
          > tacy prawie nigdy nie wyjezdzaja, tacy czuja sie najlepiej w lokalym smrodzie,
          > takim wydaje sie, ze nigdzie nie zarobia tyle co w Polsce na koszukiwaniu na
          > podatkach, na lapowkach, na robieniu w balona innych

W istocie, nadau nigdzie nie zarobi tyle co w Polsce na oszukiwaniu na
          podatkach, na łapówkach, na robieniu w balona innych. To właściwy człowiek na właściwym miejscu.
          • donk Re: Ja też chcem ! 12.01.06, 13:31
            Nadau siem na emigracjem nienadau. heheh
            • ontarian Re: Ja też chcem ! 12.01.06, 13:56
              na zagluszacza tez sie specjalnie nie nadaje
    • nadau Wszystkie wyemigrują niebawem do OZ... 12.01.06, 14:02
      w ramach White Australian Policy

www.arabia.pl/content/view/259658/2/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka