Dodaj do ulubionych

Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium)

IP: *.proxy.aol.com 14.11.02, 15:10
Witam!
Od 2 lat mieszkam w Monachium i ciekawa jestem jestem waszych wrazen z
tego 'zakatka' Niemiec.Jak wam sie tu zyje,jak Bawarczycy traktuja
obcokrajowcow (podobno 20% mieszkancow Monachium to obcokrajowcysmile,gdzie
spotyka sie polonia.Bede wdzieczna za informacje.
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: johnny Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: *.client.attbi.com 14.11.02, 16:48
      Jak mozna sie czuc dobrze w Niemczech ????
      • harhar cichy mily "zakatek"-Bawaria 14.11.02, 17:15
        Bawarczycy traktuja obcokrajowcow ze szczegolnym okrucienstwem.
        Tzw. Polonia zyje tu w ukryciu, a miejscem spotkan sa na ogol piwnice
        opuszczonych domow po drugiej stronie rzeki Isar, przy czym spotkania te
        odbywaja sie tylko 2 razy w roku:
        przy okazji Oktoberfest i Frühlingsfest("maly oktober"), poniewaz Bawarzy sa
        wtedy upojeni do granic swoim oblesnym bawarskim piwem (tylko oni pija to
        swinstwo).
        W metrze (tu niewiedziec czemu nazywanym U- lub S-Bahn|na calym swiecie, nawet
        w W-wie mowi sie na to metro) obcokrajowcom wolno jezdzic tylko w ostatnim
        wagonie i to tylko miedzy 9-10 rano (wtedy Bawarzy maja tzw. Brotzeit).

c.d.nie nastapi
        • Gość: Artur dymiace kominy krematorium IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 14.11.02, 17:31

hey harhar, dobre!
          a tak wogole Bayern jest istonie konserwatywny. dla nich obcokrajowcem sa
          wszyscy inni z poza Bayern, nawet Niemcy. CDU/CSU i do tego katolickie, czyli
          bardziej idiotycznej miesznki nie mozna sobie wyobrazi. na szyldach granicznych
          do Bayern jest napisane "wolne panstwo Bayern".
          OK, ale Bayern jest bogaty...i drogi. Monachium jest bardzo ladnym miastem,
          czynsze b. wysokie. W Niemczech mowi sie szpanerskie miasto.
          • Gość: Kazia Re: dymiace kominy krematorium IP: 216.191.187.* 14.11.02, 18:22
            Miejscem spotkan obcokrajowcow w Bawarii sa obozy koncentacyjne.Tam gdzie ich
            nie ma na pewno powstana.Bawaria jest bogata ( w obcokrajowcow)
            • Gość: ewa Re: dymiace kominy krematorium IP: *.proxy.aol.com 14.11.02, 19:14
              Gość portalu: Kazia napisał(a):

> Miejscem spotkan obcokrajowcow w Bawarii sa obozy koncentacyjne.Tam gdzie ich
              > nie ma na pewno powstana.Bawaria jest bogata ( w obcokrajowcow)
              Nie wiem czy wszyscy tu wypowiadajacy sie mieszkali jakis czas w Bawarii ,czy
              tylko maja taz:wene i chca cokolwiek napisac.Na kazdym kroku(kasjerki w
              sklepach,pielagniarki,lekarze,sasiedzi)spotykam obcokrajowcow i gdyby bylo im
              tu tak zle,to pewnie by sie wyprowadzili.
              prosze wiec o opinie ludzi ,ktorzy tu mieszkaja lub mieszkali ,a nie tylko
              slyszeli,ze tak jest.
              A Polonia spotyka sie przy tzw.stolach polskich,raz w mscu w ostatnia srode.
              Ewa
              • paw_dady Monachium nie jest takie zle 16.11.02, 20:04
                slyszalem, ze kolo kosciala jakiego nie wiem bo
                mieszkalem tylko 6miesiecyw Monachium ;o) ale spotkalem
                paru Polakow. Nigdy nie mialem problemow w Bawarii (i
                niemczech gdzie mieskzalem 2alta+) z tego powodu, ze
                jestem Polakiem. Powiem wiecej dawali mi mniejsze
                mandaty za 'przekroczenie dozwolonej predkosci' bo
                tlumaczylem, ze szef niemiec wymaga szybkosci ;o)

P.S. jak masz mozliwosc nie wybieraj polnocy Monachium
                bo tam buractwo ale czynsze tansze. Lepiej poludnie.Ja
                mieszkalem w Teuderingu OK. czysta dzielnica zadnej
                alkajdy ... tylko biergardeny i dilershipy BMW ;o)
                miwszkania umiarkowane 2 pokije nowy
                budynek,nieumeblowany 850Eur/mies warm miete/miejsce
                parkingowe.

pzr
            • Gość: Jozef Re: dymiace kominy krematorium IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.02, 19:18
              Bawarczycy maja swoj hymn,inne szkolnictwo i walczyli u boku Napoleona (razem z Polakami)przeciw Prusom i Rosji.
          • hallo_taxi Re: dymiace kominy krematorium 14.11.02, 19:44
            Gość portalu: Artur napisał(a):

>
            >
            > hey harhar, dobre!
            > a tak wogole Bayern jest istonie konserwatywny. dla nich obcokrajowcem sa
            > wszyscy inni z poza Bayern, nawet Niemcy. CDU/CSU i do tego katolickie, czyli
            > bardziej idiotycznej miesznki nie mozna sobie wyobrazi. na szyldach
            granicznych
            >
            > do Bayern jest napisane "wolne panstwo Bayern".
            > OK, ale Bayern jest bogaty...i drogi. Monachium jest bardzo ladnym miastem,
            > czynsze b. wysokie. W Niemczech mowi sie szpanerskie miasto.

Pierwsi do gazu ida rokendrolowi kudlacze.
            • Gość: jurek K harhar IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.11.02, 17:45
              harhar napisal:

>...(tu niewiedziec czemu nazywanym U- lub S-Bahn|na calym swiecie, nawet
              w W-wie mowi sie na to metro) ....<

Nie wiem jak jest na calym swiecie ale wiem, ze w:

- Londynie nazywa sie Underground (a popularnie zdaje sie tube)
              - Toronto, New York etc. nazywa sie Subway

Dlaczego wiec jest to takie smieszne, ze Niemcy nazwali to U-bahn ?

Nawiasem mowiac, Metro jest skrotem oryginalnej nazwy Metropolitain. Ciagle
              mozna znalesc ta originalna nazwe przy kilku wejsciach do paryskiego metra.

Mnie duzo bardziej smieszy "nowo-mowa" w Polsce, t.j. zastepowanie na gwalt
              slow polskich angielskimi.

Pare przykladow dla pana harhar:

- zamiast KIEROWNIK mowi sie teraz MANAGER
              - zamiast KIEROWNIK HANDLOWY mowi sie MANAGER KOMERCYJNY
              - zamiast SALON SPRZEDAZY SAMOCHODOW mowi sie DEALER (albo DEALERSHIP)
              - zamiast WYSTAWA mowi sie SHOW
              - zamiast BANK HANDLOWY mowi sie BANK KOMERCYJNY
              - zamiast FACHOWIEC mowi sie PROFESJONALISTA
              - zamiast MAKLER GIELDOWY mowi sie BROKER
              - zamiast WYNAJEM SAMOCHODU mowi sie LEASING
              - zamiast PIWIARNIA mowi sie PUB
              - zamiast ZUZEL mowi sie SPEEDWAY
              - zamiast CIEZAROWKA mowi sie TIR
              - zamiast PRZEBOJ mowi sie HIT
              - zaniast MILOSNIK albo KIBIC mowi sie FAN
              • Gość: jurek K Re: harhar IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.11.02, 17:48
                Aha, zapomnialem o najwazniejszym:

- zamiast INTERES mowi sie BUSINESS

[a to chyba dlatego, ze to brzmi bardziej "profesjonalnie" smile), n'est pas ?}
              • Gość: Artur Monachium jest... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 16.11.02, 17:54

...Medien-Stadt...tzn. jest obok Berlina jest z najwiekszych centrow
                produkcyjnych branzy Massmediow (chyba tak sie mowi po polsku).

Ze wzgledu na swoja wielkosc jest naturalnie tez wielkim osrodkiem kulturalnym.
                Oczywiscie nie mozna zapomniej BMW.

Policja jest bardzo malo tolerancyjna, czepiaja sie wszystkich i wszystkiego.

• Gość: jurek K Re: Monachium jest... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.11.02, 18:40

> ... Massmediow (chyba tak sie mowi po polsku). ...<

Dzieki Artur - nastepny przyklad polskiej "nowo-mowy"

- MASSMEDIA zamiast SRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
                • _szwedka Re: Monachium jest... 16.11.02, 20:34

> Oczywiscie nie mozna zapomniej BMW.

Jak Monachium to SIEMENS, przynajmniej dla kogos z mojej branzy wink))
                  Gdzie sie czlowiek nie obroci to tylko Siemens, Siemens, Siemens...

• Gość: Artur Siemens to Wieden IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 16.11.02, 20:36
                    _szwedka napisała:

> Gość portalu: Artur napisał(a):
                    >
                    > > Oczywiscie nie mozna zapomniej BMW.
                    >
                    > Jak Monachium to SIEMENS, przynajmniej dla kogos z mojej branzy wink))
                    > Gdzie sie czlowiek nie obroci to tylko Siemens, Siemens, Siemens...

.............caly Wieden to Siemens...z tego co wiem
      • paw_dady dzony lomza do azbestu! 16.11.02, 19:56
        Gość portalu: johnny napisał(a):

> Jak mozna sie czuc dobrze w Niemczech ????
        a nie do bawarii
        • Gość: johnny Re: dzony lomza do azbestu! IP: *.client.attbi.com 17.11.02, 17:51
          Chyba lubisz byc traktowany jak smiec (bo tak niemcy traktuja obcokrajowcow)
          • Gość: Jürgen Re: dzony lomza do azbestu! IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.02, 18:10

> Chyba lubisz byc traktowany jak smiec (bo tak niemcy traktuja obcokrajowcow)

Niemcy przyjmuja co roku tyle azylantow i uciekinierow,ile cala reszta Europy.Skad ci Auslendry wiedza,ze trzeba do Niemiec uciekac,a nie do Polski czy
            Francji???Chyba nie wiedza o tym,jak sie Polakow w tym kraju traktuje.
            • paw_dady Re: dzony lomza do azbestu! 18.11.02, 00:04
              Gość portalu: Jürgen napisał(a):

> Niemcy przyjmuja co roku tyle azylantow i
              uciekinierow,ile cala reszta Europy.S
              > kad ci Auslendry wiedza,ze trzeba do Niemiec uciekac,a
              nie do Polski czy
              > Francji???

proste bo Niemcy lepiej zyja dzieki planowi marshalla
              (jakbys nie wiedzial porownaj wschodnie i zachodnie
              landy gdzie CI SAMI Niemcy sa na roznych poziomach
              rozwoju...

>Chyba nie wiedza o tym,jak sie Polakow w tym kraju
              traktuje.

w tym znacyz jakim?
              • Gość: Marek Re: dzony lomza do azbestu! IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.02, 02:28
                paw_dady napisała:

> Gość portalu: Jürgen napisał(a):
                >
                > > Niemcy przyjmuja co roku tyle azylantow i
                > uciekinierow,ile cala reszta Europy.S
                > > kad ci Auslendry wiedza,ze trzeba do Niemiec uciekac,a
                > nie do Polski czy
                > > Francji???
                >
                > proste bo Niemcy lepiej zyja dzieki planowi marshalla
                > (jakbys nie wiedzial porownaj wschodnie i zachodnie
                > landy gdzie CI SAMI Niemcy sa na roznych poziomach
                > rozwoju...
                >
                > >Chyba nie wiedza o tym,jak sie Polakow w tym kraju
                > traktuje.
                >
                > w tym znacyz jakim?

Dostali tego jak kot naplakal.Tyle ile Holandia,z ta roznica ze Holendrzy,Anglicy i Francuzi wywiezli wczesniej z Niemiec co sie dalo.Anglia otrzymala 4 razy wyzsza pomoc.Czemu tam Azylanci masowo nie jada?.W NRD stopa zyciowa w komunizmie byla 2 x wyzsza niz w PL,a teraz stopa zyciowa jest tam 3-4 razy wyzsza.Czyli NRD w tych samych warunkach ustrojowych ,co PL czy CS
                byla duzo lepiej zorganizowana i na wyzszym poziomie ekonomicznym.
          • paw_dady bo ins inaczej traktuje ludzi? 18.11.02, 00:02
            he he bylem i usa i w rfn. w usa jest BARDZIEJ
            policyjnie i ins ma zawsze glupie pytnaia, jakbym to ja
            wlatywal odrzutowcami w drapacze chmur...
    • Gość: feainne Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.02, 20:38
      cze Ewasmile
      pracuje w Monachium, mieszkam w Augsburgu bo...taniej i jakos tak spokojniej
      pozdrawiam
    • jan.kran Re: Do Johnny 17.11.02, 19:59
      Jak dlugo mieszkales i gdzie? Ja 12 lat w Bawarii i ma zupelnie inne
      wrazenia.Sprichst Du gut Deutsch? Dass ist wichtig um das Land und die
      Leute zu kennen. Pozdrowienia.
      • Gość: johnny Re: Do Johnny IP: *.client.attbi.com 18.11.02, 16:00
        Ja dzieki Bogu mieszkam w Ameryce a w Niemczech bylem kilkanascie razy wiec
        moja opinia o tym kraju jest z pierwszej reki.
        Nienawidze tam jezdzic ale po drodze do Polski wypozyczam tam samochod wiec nie
        mam wyboru, choc ostatnia podroz odbylem bez samochodu i bylo calkiem dobrze
        wiec mozna sobie w Polsce bez samochodu tez zyc.
        Moj najlepszy kolega w Ameryce jest z pochodzenia Niemcem i ma podobne poglady
        jesli chodzi o swoj kraj w ktorym sie urodzil i wychowal
        • Gość: Mirek Re: Do Johnny IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.02, 17:07

> Ja dzieki Bogu mieszkam w Ameryce a w Niemczech bylem kilkanascie razy wiec
          > moja opinia o tym kraju jest z pierwszej reki.
          > Nienawidze tam jezdzic ale po drodze do Polski wypozyczam tam samochod wiec nie
          > mam wyboru, choc ostatnia podroz odbylem bez samochodu i bylo calkiem dobrze
          > wiec mozna sobie w Polsce bez samochodu tez zyc.
          > Moj najlepszy kolega w Ameryce jest z pochodzenia Niemcem i ma podobne poglady
          > jesli chodzi o swoj kraj w ktorym sie urodzil i wychowal

Trafiles kogos z niemieckim pochodzeniem?Dumny jestes?Nie ciesz sie,co 4 w USA deklaruje pochodzenie niemieckie (a ile ma takie naprawde?)I dobrze tak,bo to oni sa tymi najliczniejszymi nabywcami BMW,MB,Porsche na swiecie.(sentyment do wszystkiego,co niemieckie.)
          • Gość: johnny Re: Do Johnny IP: *.client.attbi.com 19.11.02, 15:50
            Ale ty duren jestes.
            Napisalem ci wyraznie o moim przyjacielu ktory ma w paszporcie miejsce
            urodzenia Hamburg wiec to chyba Niemcy.Wcale sie tym nie chwale bo i czym.
            Mam tu znajomych roznych nacji bo tu prawie kazdy jest z innego kraju wiec to
            zadna sensacja.
            Wyraznie napisalem ci o jego zdaniu na temat swojego kraju urodzenia i to
            wszystko (jesli uda ci sie to zrozumiec) Jeszcze jedno, mimo ze jest Niemcem
            jezdzi japonskim samochodem.
            • Gość: Mirek Re: Do Johnny IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 17:00

> Ale ty duren jestes.
              > Napisalem ci wyraznie o moim przyjacielu ktory ma w paszporcie miejsce
              > urodzenia Hamburg wiec to chyba Niemcy.Wcale sie tym nie chwale bo i czym.
              > Mam tu znajomych roznych nacji bo tu prawie kazdy jest z innego kraju wiec to
              > zadna sensacja.
              > Wyraznie napisalem ci o jego zdaniu na temat swojego kraju urodzenia i to
              > wszystko (jesli uda ci sie to zrozumiec) Jeszcze jedno, mimo ze jest Niemcem
              > jezdzi japonskim samochodem.

A pytales sie ,co mu sie nie podoba.Bo Polacy na tym forum w 90 % obsrawaja Polske i podawaja powody,czemu to robia.Ale nie dziwie sie,gdyz Polska nie sprzedaje tyle aut do Ameryki,wlasciwie nie sprzedaje nic,na co mogli by polscy
              emigranci w USA byc dumni.I wie ten niemiecki kolega,jaka opinie maja jego rodacy o USA,mimo ze 4 mln.Niemcow jedzie tam na urlop bez wizy,a jaka opinie
              o USA maja Polacy,mimo ze nie moga tam tak latwo wyjechac,bo potrzebuja wize.
              Wiec jak sie koledze chwalisz o Pulaskim i Kosciuszce,dodaj ,ze Polacy za to dostali obowiazek wizowy.Moze wtedy ten Niemiec zacznie chociaz troche byc dumny,ze jest Niemcem a nie toba!
    • lalka_01 Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) 18.11.02, 16:10
      Ja tam mieszkam w Badenii i specjalnie nie narzekam. Kraj jak kraj, jesli sie
      ma legalna prace, pieniadze na samochod, rowery i silownie - traktuja cie
      normalnie. Tzn. tak jak Niemca w Polsce...Na poczatku wszystko mnie smieszylo,
      teraz przywyklam. Trzeba sie samemu cenic - wtedy inni tez cie docenia.
      • Gość: Hugo Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: 216.191.187.* 18.11.02, 17:11
        Ja, moja rodzina oraz znajomi najczesciej spotykamy sie na komisariacie policji
        w Monachium.Zeby zyc trza krasc
        • Gość: Maxx Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.02, 17:42
          Uwierze w twoj post, pod warunkiem ze ty twoja rodzina i twoi
          znajomi to Polacy.
    • lolo27 Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) 18.11.02, 17:46
      <>..........Cudownie,fantastycznie.........panie,to raj panie......
      • Gość: Adamek Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 11:03
        Polakow Bawaria musi strasznie wkorwiac.Te krajobrazy,te cudowne zamki i ich ilosc ,ten Allgäu,te Alpy,Königssee i dziesiatki innych jezior typu Morskie Oko,dziesiatki szczytow typu Rysy czy Giewont,te wielkie podalpejskie jeziora Tegernsee,Walchensee,Chiemsee te wyspy na nich z 1000 letnimi klasztorami i pieknymi zamkami,te 1000 letnie miasteczka w nienaruszonym stanie z kompletnymi murami obronnymi i przedstawieniami historycznymi,walkami rycerskimi,te dziesiatki festynow odbywajace sie codziennie gdzies,ma sie czasami wrazenie,ze w niektorym miejscach czas sie zatrzymal,taka sielanka,a pare km.dalej High-Tech
        okolica.Samo pomykanie po autostradach kierunek Alpy to cos pieknego.Mijane
        czyste male miasteczka,lasy parenascie metrow wyzsze niz w Polsce,uporzadkowany
        krajobraz i te widoki.Polske sie szybko zapomni.
        • Gość: Ewa Re: Jak zyje wam sie w Bawarii (monachium) IP: *.proxy.aol.com 22.11.02, 11:31
          hej!
          dziekuje wszystkim za wypowiedzi.Pewnie zostaniemy w monachium na
          dluzej,przynajmniej w tej chwili wiele na to wskazuje.Pogoda jet wredna,ale za
          to inne warunki do pozazdroszczenia.E

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka