Dodaj do ulubionych

Polacy w Finlandii...

IP: *.benelog.pl 16.05.01, 09:43
...jak wam sie tam zyje? Odezwijcie sie!
Obserwuj wątek
    • Gość: kalpapoj Re: Polacy w Finlandii... IP: 134.65.105.* 16.05.01, 09:54
      Terve. My w FINLANDII za duzo nie lubimy gadac.
      • Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 16.05.01, 09:59
        Moi! Wiem ale "nocne polakow rozmowy"...
        • Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 16.05.01, 10:01
          tzn. oczywiscie "Polakow"
          • Gość: Krzysio Re: Polacy w Finlandii... IP: 216.104.228.* 16.05.01, 10:17
            Gość portalu: Dora napisał(a):

Moi Moi Moi !

jakie nocne ? przciez w maju to nawet w Helsinkach nie ma nocy wink

BTW jesli jestes w 'Wielkich Helsinkach' to dobrym miejscem jest:
            a) Zetor (he he a gdzie by mogli byc Polacy wieczorem )
            b) kiedys bylo przynajmniej hotel ( wink w Espoo -> Privatel. Mila spelunka i cale
            mnostwo polakow.

c) Ew. kluby nokijskie (troszke naszych tam tez mozna spotkac)
            d) czasami w Serenie tez ale rzadko

pzr

> tzn. oczywiscie "Polakow"

• Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 16.05.01, 10:21
      Heippa!Zyje sie. Teraz byle do Juhannusa...

A w ogole to kto ma rekord w mieszkaniu jak najdalej na Polnoc?

Ja jestem z Tampere, wiec bije Helsinki na glowe hehe.
      • Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 16.05.01, 10:33
        Gość portalu: frijk napisał(a):

> Heippa!Zyje sie. Teraz byle do Juhannusa...
        >
        > A w ogole to kto ma rekord w mieszkaniu jak najdalej na Polnoc?
        >
        > Ja jestem z Tampere, wiec bije Helsinki na glowe hehe.

A ja z Polski(Gdansk) hehe wink)

• Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 16.05.01, 10:46

> > Ja jestem z Tampere, wiec bije Helsinki na glowe hehe.
          > A ja z Polski(Gdansk) hehe wink)

No, wy z tropikow blisko Afryki, gdzie wam do bialych nocy i niedzwiedzi haha.

• Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 16.05.01, 10:51
            O przepraszam, niedzwiedzia to mamy (ale niestety w oliwskim zoo).
            Tak poza tym to cale poprzednie wakacje spedzilam w Jarvenpaa k/Helskinek i
            noce biale faktycznie..biale.
            • Gość: m Re: Polacy w Finlandii... IP: 172.22.146.* / 172.22.232.* / *.ext.nokia.com 16.05.01, 13:24
              hej Frijk, ja tez jestem w Tampere, przyznam, ze troche tu nudnawo.
              • Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 16.05.01, 13:33
                Gość portalu: m napisał(a):

> hej Frijk, ja tez jestem w Tampere, przyznam, ze troche tu nudnawo.

Sorry, ze sie wtracam ale slyszalam ze to ladne miasto (?)

• Gość: m Re: Polacy w Finlandii... IP: 172.22.146.* / 172.22.232.* / *.ext.nokia.com 16.05.01, 13:57
                  to prawda, miasto jest ladne otoczone dwoma jeziorami co wlasciwie nie jest niczym
                  nadzwyczajnym w Finlandii.
                  • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 17.05.01, 07:51

W Tampere/Finlandii nudnawo??? Wlasnie to ze nic sie nie dzieje
                    TO jest TO!!! Mozna pojsc na spacer po lesie albo nad jezioro,
                    w Tampere miejsca na to jest. Trzeba sie przestawic na inny styl,
                    full relax - jak mam ochote na akcje bez nudy to ogladam polska
                    telewizje hehe.

Czy jest ktos bardziej na Polnoc niz Tampere?

Terveisia kaikkille...
                    • Gość: marnik Re: Polacy w Finlandii... IP: *.focal-chi.corecomm.net 25.05.01, 03:17
                      witam
                      Bylem w finlandii w czerwcu i lipcu 95 roku, zjezdzilem prawie cala finlandie
                      od helsinek do rovaniemii (nie pamietam jak sie to pisze), piekny kraj, mili
                      ludzie, wspaniala czystosc powietrza, otoczenia etc... malo ktory kraj moze
                      poszczycic sie taka ekologia, gdybym mogl jeszcze raz zmienic miejsce
                      zamieszkania napewno byla by to finlandia...... teraz mieszkam w usa, tesknie
                      za polska, a czasami snia mi sie po nocach cudowne dni spedzone w finlandii...
                      pozdrawiam
                      • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 25.05.01, 09:19

No, bez przesady... zeby wiedziec cos o mieszkaniu w Finlandii
                        musialbys tez pomieszkac np. w grudniu i styczniu. Ogolnie rzecz
                        biorac jest wtedy ciemnawo i zimnawo.

Ludziom temperamentnym na polnocy jest raczej nudno i niedobrze.

Testy do sprawdzenia czy by sie pasowalo: chodzic codziennie na
                        dlugie spacery, po lesie, samotnie. Posiedziec godzinke nad jeziorem
                        i gapic sie jak sie odbija niebo w wodzie. Malo gadac przez tydzien.
                        • Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 25.05.01, 12:35
                          Chyba jak wszedzie choc zimy tez nie straszne jade do Gdanska to bedzie
                          weselej.Pozdrawiam
                        • Gość: Dora Re: Polacy w Finlandii... IP: *.benelog.pl 25.05.01, 14:31

> Testy do sprawdzenia czy by sie pasowalo: chodzic codziennie na
                          > dlugie spacery, po lesie, samotnie. Posiedziec godzinke nad jeziorem
                          > i gapic sie jak sie odbija niebo w wodzie. Malo gadac przez tydzien.

...na rowerze wszedzie jezdzic , pic hektolitry kawy dziennie, siedziec w saunie
                          i kwasne mleko popijac do pizzy no i faktycznie malo gadac, bo to jakas nieludzka
                          mowa. Pozdrawiam.
                          • Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 25.05.01, 16:44
                            Jesli ktos kocha przyrode cisze oraz samotnosc to tutaj to wszysko znajdzie ,co
                            do mleka kwasnego to chodzi chyba o maslanke ktora jest bardzo gesta i smaczna
                            jak ktos ja lubi.Ludzie faktycznie sa malomowni.Czy masz zamiar zamieszkac w
                            krainie 1000 jezior?
                            • Gość: Rodak Re: Polacy w Finlandii... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 21:21
                              Gość portalu: mimi napisał(a):

> Jesli ktos kocha przyrode cisze oraz samotnosc to tutaj to wszysko znajdzie ,co
                              >
                              > do mleka kwasnego to chodzi chyba o maslanke ktora jest bardzo gesta i smaczna
                              > jak ktos ja lubi.Ludzie faktycznie sa malomowni.Czy masz zamiar zamieszkac w
                              > krainie 1000 jezior.
                              Tak,oczywiscie ,ze chce.To wspanialy,ekologiczny czysty,cichy kraj.
                              • Gość: marnik Re: Polacy w Finlandii... IP: *.focal-chi.corecomm.net 26.05.01, 02:46
                                kocham las, jezioro, otoczeniowa czystosc, samotnosc ( w sensie odludzia)
                                kocham poprostu to z czym spotkalem sie w krainie 1000 jezior.....
                                Ja wybralem usa, poprostu tak wyszlo, ale finlandia to finlandia i napewno
                                jeszcze nie raz ja odwiedze.....
                                pozdrawiam
                                PS. Bylem kilkadziesiat kilometrow za rovaniemii i dla ludzi mieszkajacych w
                                malej wiosce bylo zdziwieniem, ze ja POLAK dostarlem tak daleko na polnoc, mile
                                to wspominam, zostalem zaproszony do domu z okraglych pali jak najblizsza
                                rodzina.
                                • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 26.05.01, 08:43
                                  Gość portalu: Dora napisał(a):
                                  > > Testy do sprawdzenia czy by sie pasowalo: chodzic codziennie na
                                  > > dlugie spacery, po lesie, samotnie. Posiedziec godzinke nad jeziorem
                                  > > i gapic sie jak sie odbija niebo w wodzie. Malo gadac przez tydzien.
                                  > ...na rowerze wszedzie jezdzic , pic hektolitry kawy dziennie, siedziec w
                                  > saunie i kwasne mleko popijac do pizzy

faktycznie to tez.

> no i faktycznie malo gadac, bo to jakas nieludzka mowa. Pozdrawiam.

A to juz zalezy od punktu widzenia. Mowa egzotyczna i dziwnie brzmiaca ale dla
                                  tubylcow polska mowa jest tez taka a na dodatek strasznie chrzesci i syczy wiec
                                  brzmi nieprzyjemnie.

> kocham las, jezioro, otoczeniowa czystosc, samotnosc ( w sensie odludzia)
                                  > kocham poprostu to z czym spotkalem sie w krainie 1000 jezior.....
                                  > Ja wybralem usa, poprostu tak wyszlo, ale finlandia to finlandia i napewno
                                  > jeszcze nie raz ja odwiedze.....

Masz blizje do podobnych wrazen:
                                  Minnesota jest zblizona krajobrazowo, a Alaska to jakby polnocna Finlandia.

A propos egzotycznej mowy:

Terveisia Tampereelta
                                  Pozdrowienia z Tampere <- odpowiednik 'z' jest na koncu wyrazu
                                  • Gość: marnik Re: Polacy w Finlandii... IP: *.focal-chi.corecomm.net 26.05.01, 20:36
                                    Masz blizje do podobnych wrazen:
                                    Minnesota jest zblizona krajobrazowo, a Alaska to jakby polnocna Finlandia.

na alasce nie bylem, a minesota hmmmmm
                                    to jak porownac finskie gospodarstwo z gospodarstwem z pod wschodniej granicy
                                    polski.....
                                    jednym slowem syf!!!!
                                    a krajobraz zgadza sie... jest bardzo podobny do finlandii...
                                    jeszcze jedno pytanie:
                                    dlaczego finowie nie jedza szczupakow.....????

• Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 26.05.01, 08:53
                                Gość portalu: Rodak napisał(a):

> Gość portalu: mimi napisał(a):
                                >
                                > > Jesli ktos kocha przyrode cisze oraz samotnosc to tutaj to wszysko
                                > > znajdzie ,co do mleka kwasnego to chodzi chyba o maslanke ktora jest bardzo
                                > > gesta i smaczna jak ktos ja lubi.Ludzie faktycznie sa malomowni.Czy masz
                                > > zamiar zamieszkac w krainie 1000 jezior.
                                > Tak,oczywiscie ,ze chce.To wspanialy,ekologiczny czysty,cichy kraj.

No, lepiej za duzo nie idealizowac. Ciezka lape ekologicznje przyrody czuje sie w
                                zimie, Ciemnawo w koncu roku jest, psychika robi sie mroczna, przez to w saunie
                                trza sie pocic. Nic sie nie dzieje, moze byc nudno.
                                Ja daje sobie nieco czadu, ogladam polska TV z Polsatu Cyfrowego i Cyfry+.

• Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 26.05.01, 17:35
                                  Na jesienne wieczory i wczesnie zapadajacy zmrok mozna kupic specjalna lampe
                                  ktora emituje swiatlo ktorego nam brak o tej porze roku i wszelkie dolegliwosci
                                  z tym zwiazane powinny ustapic.
                                  • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.cs.tut.fi 28.05.01, 08:20

> Na jesienne wieczory i wczesnie zapadajacy zmrok mozna kupic specjalna lampe
                                    > ktora emituje swiatlo ktorego nam brak o tej porze roku i wszelkie dolegliwosci

> z tym zwiazane powinny ustapic.

Probowale(a)s? Ja mam taka lampe Philipsa, w duzym stopniu pomaga ale
                                    i tak brak swiatla daje nieco po czubie.

Na lato mam za to szczelne rolety w oknach i dzieki temu spie normalne
                                    8 godzin.

• Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 28.05.01, 09:47
                                      Probowalam,lecz podobnie w okresie letnim sa niezbedne rolety i dobrze jak sa
                                      jeszcze ciemnego koloru.Musze tez powiedziec ze mym bliskim ta jasnosc nie
                                      przeszkadza mogo spac bez zaciemniania bo niemaja klopotow z bezsennoscia,ja
                                      natomiast musze miec ciemno bo nie zasne choc i jak jest ciemno tez sa
                                      trudnosci.Pozdrawiam
                                      • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.cs.tut.fi 28.05.01, 13:53

> Probowalam,lecz podobnie w okresie letnim sa niezbedne rolety i dobrze jak sa
                                        > jeszcze ciemnego koloru.Musze tez powiedziec ze mym bliskim ta jasnosc nie
                                        > przeszkadza mogo spac bez zaciemniania bo niemaja klopotow z bezsennoscia,ja
                                        > natomiast musze miec ciemno bo nie zasne choc i jak jest ciemno tez sa
                                        > trudnosci.Pozdrawiam

Kolor rolet ma male znaczenie - jest duzo sklepow gdzie maja i robia rolety
                                        (kaihdin) na wymiar. Te rolety sa ze specjalnego materialu ktory absolutnie
                                        nic nie przepuszcza (podobno jest w nim folia aluminiowa?). Ja mam biale rolety
                                        a jest full ciemnosc. No a jak ma sie problemy ze spaniem w ogole to rolety nie
                                        pomoga

• Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 28.05.01, 17:33
                                          Bede musiala sprobowac Twej rady bo jest sprawdzona choc potrwa to jeszcze
                                          zanim sie przeprowadzimy w inne miejsce.Plastikowe zaluznie nie spelniaja tego
                                          wymogu a w bialym kolorze to wogole.Moze jest to temat na forum o zdrowiu lecz
                                          pomieszcaenie w jakim spimy i jego jasnosc odgrywa duze znaczenie, gdyz ma
                                          wplyw na szyszynke ktora wytwarza hormon Melatoniny reagujacy na swiatlo oraz
                                          ciemnosc.Ja spie jak Napoleon 4 godziny na dobe moze juz tak musi byc a chciala
                                          bym jak Ty 8
                                          • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.dmi.tut.fi 28.05.01, 19:35
                                            Biale noce sa nieludzkie a spanie 4 godz na dobe wykonczy cie psychicznie.

Zadne zaluzje ani roletki nie pomoga. Poniewaz zbliza sie sezon to polecam
                                            odwiedzenie specjalistycznych kaihdin biznesow. Zamowi sie za pare stowek
                                            rolety z nadmiarem zeby z bokow swiatlo nie lecialo i spanie jest super!

• Gość: mimi Re: Polacy w Finlandii... IP: *.inet.fi 29.05.01, 13:07
                                              Narazie wszystko jest pod kontrola EEG tez ok.lecz trzeba to obserwowac oby twa
                                              przepowiednia nie stala sie faktem.Zostalam przekonana i w jednym pomieszczeniu
                                              w ktorym spie zamowie rolety na wymiar oczywiscie dwie stowki to nie majatek
                                              jak maja przyniesc efekt.Te biale noce to faktycznie zmora ludzkosci.Pozdrawiam
                    • Gość: A. Re: Polacy w Finlandii... IP: *.tampere.fi 29.05.01, 14:21
                      Alez w TRE, oprocz spacerow wokol jezior i lasow, naprawde mozna robic duzo rzeczy. Trzeba tylko czytac
                      miejscowe gazety.
                      Pozdrowienia dla wszyskich rodakow w TRE.
                      A.
                      • Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.cs.tut.fi 30.05.01, 09:44
                        Gość portalu: A. napisał(a):

> Alez w TRE, oprocz spacerow wokol jezior i lasow, naprawde mozna robic duzo rz

No tak moze byc, ale my w Hervancie to mamy blizej do lasu.

> eczy. Trzeba tylko czytac miejscowe gazety.

Masz na mysli program kin i TV?

Z polskich rozrywek jest kosciol i proboszcz Piotrek.

> Pozdrowienia dla wszyskich rodakow w TRE.
                        > A.

Za duzo nas tu nie ma.
                        • Gość: A. Re: Polacy w Finlandii... IP: *.tampere.fi 30.05.01, 10:19
                          Gość portalu: frijk napisał(a):

> Gość portalu: A. napisał(a):
                          >
                          > > Alez w TRE, oprocz spacerow wokol jezior i lasow, naprawde mozna robic duz
                          > o rz
                          >
                          > No tak moze byc, ale my w Hervancie to mamy blizej do lasu.

Chyba przesadzasz, 20 min. do centrum to nie az tak dluga podroz wink
                          >
                          > > eczy. Trzeba tylko czytac miejscowe gazety.
                          >
                          > Masz na mysli program kin i TV?

Sa jeszecze koncerty, mase wystaw itp. TRE to miasto studenckie, duzo dzieje sie na uniwersytecie i w
                          Herwancie. Weekendowa Aamulehti opublikowala wlasnie przewodnik po wszystkich letnich imprezach
                          w TRE i okolicach.

> Za duzo nas tu nie ma.

Od jakis dwoch lat uniwersytet przezywa zalew Polakow. Jestesmy jedna z najliczniejszych grup
                          narodowosciowych wsrod exchangees wink))) Wiekszosc z nich mieszka wlasnie w Herwancie.

• Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.cs.tut.fi 30.05.01, 14:25

> Od jakis dwoch lat uniwersytet przezywa zalew Polakow. Jestesmy jedna z najlicz
                            > niejszych grup narodowosciowych wsrod exchangees wink))) Wiekszosc z nich
                            > mieszka wlasnie w Herwancie.

Fakt, troche ludzi sie kreci i coraz wiecej przybywa. Ale ja nie mowie o tych co
                            sa na doskoku lecz mieszkaja na stale w tej wsi Hervinsko kolo Tamperowa hehe.

W ogole, jesli jestes doskakiewiczem i czytasz miejscowe gazety to gratuluje.
                            Zwykle tacy sa kompletnie wyalienowani i nie maja pojecia co sie dzieje a przez
                            to zle sie czuja.

• Gość: A. Re: Polacy w Finlandii... IP: *.tampere.fi 31.05.01, 10:22
                              Moi,

> W ogole, jesli jestes doskakiewiczem i czytasz miejscowe gazety to gratuluje.
                              > Zwykle tacy sa kompletnie wyalienowani i nie maja pojecia co sie dzieje a przez
                              > to zle sie czuja.

Mieszkam tu troche dluzej, ale nie zgodze sie, ze wszyscy ktorzy tu przyjezdzaja na wymiane sa
                              wyalienowani. Zalezy od charakteru, no i w duzej mierze od celow. Jesli ktos wyjechal z Polski na
                              semestr albo dwa, aby przez caly czas przebywac w grupie Polakow, to juz problem takiej osoby.
                              Integrowac mozna sie na wiele sposobow, uniwersytet, politechnika, a takze Nokia (jako glowne
                              skupiska obcokrajowcow) daja do tego wiele okazji.

• Gość: frijk Re: Polacy w Finlandii... IP: *.cs.tut.fi 01.06.01, 14:23
                                > Mieszkam tu troche dluzej, ale nie zgodze sie, ze wszyscy ktorzy tu przyjezdzaj
                                > a na wymiane sa
                                > wyalienowani. Zalezy od charakteru, no i w duzej mierze od celow. Jesli ktos wy
                                > jechal z Polski na
                                > semestr albo dwa, aby przez caly czas przebywac w grupie Polakow, to juz proble
                                > m takiej osoby.
                                > Integrowac mozna sie na wiele sposobow, uniwersytet, politechnika, a takze Noki
                                > a (jako glowne
                                > skupiska obcokrajowcow) daja do tego wiele okazji.

Pewnie. Ale w wiekszosci co sie widzi, ludzie sa nawet dlugo a czuja sie
                                odizolowani. Chyba glownie bariera jezykowa bo niby mozna sie porozumiec po
                                angielsku, szczegolnie jak sie przbya w tych miedzynarodowych skupiskach, ale
                                to nie wystarcza. To jest ta roznica jak sie czuje obco i swojsko. A jak ktos
                                sie zasiedzial to na Hervancie sie czuje jak na swojej wiosce.
    • Gość: Bombek Tak z ciekawosci ... IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 27.05.01, 20:08
      Czy to prawda, ze finski jest jezykiem bardzo trudnym
      i dla Polaka prawie niemozliwym do opanowania ??
      • Gość: frijk Re: Tak z ciekawosci ... IP: *.cs.tut.fi 28.05.01, 08:29
        Gość portalu: Bombek napisał(a):

> Czy to prawda, ze finski jest jezykiem bardzo trudnym
        > i dla Polaka prawie niemozliwym do opanowania ??

Kompletna bzdura. Ludzie ucza sie chinskiego, hebrajskiego i
        arabskiego, a finski ma te same litery, wymowa prawie fonetyczna.
        Tylko wyrazy i struktura gramatyczna sa inne hehe.

A Finowie narzekaja ze polski jest strasznie trudny i prawie
        niemozliwy do opanowania.

Eli suomen kieli ei ole niin vaikea kuten puolalaiset luulevat.
        Czyli finski jezyk nie jest tak trudny jak polacy sadza.

Samouk
        • Gość: Dora Re: Tak z ciekawosci ... IP: *.benelog.pl 28.05.01, 09:02
          Zgadzam sie, struktura jezyka jest bardzo logiczna i jest malo wyjatkow, akcent
          na pierwszej sylabie, brak rodzajnikow (w ogole rodzaju!) sprawia ze nie
          stosunkowo szybko mozna nauczyc sie mowic w miare poprawnie. To prawie jak
          matematyka, jesli oczywiscie mozna przyrownac jezyk do matematyki. W kazdym
          razie mi nauka szla dosc latwo, niestety tu w Polsce prawie wszystko
          zapomnialam i bardzo zaluje...pozdrow.
          • Gość: mimi Re: Tak z ciekawosci ... IP: *.inet.fi 28.05.01, 09:53
            Gdybys Doro chciala sobie przypomniec to w dobrej ksiegarni znajdziesz
            odpowiedni podrecznik do nauki jezyka finskiego bo jak piszesz podstawy juz
            masz i nie powinno byc z ty problemu.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka