Dodaj do ulubionych

Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY

14.12.02, 13:59
Epokowe wydarzenie jakim jest zaproszenie Polski do Unii Europejskiej
stawia w zupelnie nowym swietle dyzurny temat na tym Forum jakim sa
obywatelstwo i paszporty polskie.

Temat ten podnoszony jest czesto przez emigrantow paranoidalnych ktorych
swiat zamknal sie w betonie epoki komunizmu. W pojeciu starych wiarusow
epoki komuny pozostala ona nadal a paszport czy obywatelstwo polskie sa tego
symbolem ktorego nalezy sie jak najszybciej pozbyc. Oczywiscie sa to obecnie
skojarzenia absurdalne i maniakalne a ich powtarzanie utwierdza jedynie
maniakow co do ich slusznosci.

Historia splatala jednak ciezkiego psikusa Prawdziwym Starym Wiarusom
epoki komunizmu. Przyjecie do Unii oznacza bowiem ogromny wzrost wartosci
paszportu i obywatelstwa polskiego, i to w bardzo konkretnym wymiarze dla
kazdego. Kazdy obywatel kraju czlonkowskiego jest bowiem prawnie rowniez
obywatelem Unii Europejskiej na mocy traktatu z Maastricht. Oznacza to
szereg przywilejow w stosunku do obywateli krajow zamorskich. W stosunku
do innych krajow Unii obywatelstwo polskie staje sie calkowicie rownoprawne.

Praktycznie juz za 18 miesiecy obywatel polski nie bedzie musial ubiegac
sie o wizy i pozwolenia na prace i pobyt na przyklad w Londynie czy w
Sztokholmie. Bedzie mogl swobodnie osiedlac sie i brac udzial w wyborach
lokalnych i do parlamentu europejskiego na terenie Unii.

Historyczny psikus dla starych wiarusow polega wiec na tym ze negujac
wartosc obywatelstwa czy paszportu polskiego, beda jednoczesnie negowali
wartosc obywatelstwa unijnego a przez to i wartosc obywatelstwa kazdego z
krajow Unii! W szerszym wymiarze bedzie to oznaczalo negowanie europejskiego
kregu panstwowego i cywilizacyjnego. Rzecz jasna jesli ktos nie lubi EUropy
bo woli rozne jackowa czy kangurowa to droga za oceany jest otwarta. Jednak
dla rosadnie myslacych pozbywanie sie przy okazji rowniez obywatelstwa
europejskiego byloby objawem dziwnej aberracji i kukunamuniu.

A na stole negocjacyjnym Unii lezy traktat konstytucyjny ktory powinien
zostac ukonczony w roku 2003. Traktat ten wzmacnia jeszcze pozycje obywateli
Unii oraz koncepcje obywatelstwa unijnego. Trzeba wiec troche poczekac i
zobaczyc czy juz na tym etapie Unia pod nowa nazwa wprowadzi formalny
dokument w postaci paszportu United Europe podobnie jak wprowadzila
europejskie plyty rejestracyjne na autach czy walute. Byc moze na to trzeba
bedzie poczekac dluzej, ale wobec takich perspektyw wartosci obywatelstwa i
paszportu polskiego nie da sie juz negowac bez narazania na poddanie sie
badaniom psychiatrycznym.
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 14.12.02, 14:02
      Poczekamy az Polska wejdzie do Unii i Unia uzna polskie procedury paszportowe.
      Ciekawe, czy wtedy ruszy fala rodakow za chlebem czy tez nie?
      • komentator Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 14.12.02, 14:41
        luiza-w-ogrodzie napisała:

> Poczekamy az Polska wejdzie do Unii i Unia uzna polskie procedury
        paszportowe.

Cos sie placze, Unia juz dokonala przegladu polskiego prawa.

> Ciekawe, czy wtedy ruszy fala rodakow za chlebem czy tez nie?

Widac placza ci sie jeszcze po glowie lektury z podstawowki. Czy ma chodzic o
        tez obywatele polscy beda mogli swobodnie podejmowac prace na terenie Unii?
        Alez jako obywatele Unii oczywiscie, przy czym bedzie to praca na chleb
        do kanapki z bezcholesterowa margaryna oraz beztluszczowa poledwiczka
        wolowa. Wszak trza bedzie dbac o zdrowie hehe.
        • munde Dziekuje Millerowi !!! 14.12.02, 15:39
          Mimo ze komuchow nienawidze, a ta szuja zawsze komuchem dla mnie bedzie.
          Ale nie o to chodzi teraz.

Komentator zdaje sie zapominac, ze emigrant np . z paszportem amerykanskim (
          Jak ja) bedzie teraz dodatkowo mial paszport unijny.
          Bo my, Komentatorze, zamiaszkali za granica Polski i jednoczesnie badacy
          Amerykanami, Australijczykami czy Kanadyjczykami, rowniez dostaniemy paszporty
          tzw. unijne.Czyli jestesmy obywatelami na ogol jednego poteznego panstwa (
          slabeusze imigrantow nie przyjmowali) i jeszcze do tego zjednoczonej Europy !!!!
          Czy Ty sobie zdajesz sprawe z perspektyw, jakie to stwarza NAM ?
          Ludziom z pieniedzmi i majatkami, posiadanymi dzis? Czesto z amerykanskim czy
          australijskim doswiadczeniem korporacyjnym? Z praktyczna biegla znajomoscia
          jezyka? Z dyplomami uczelni w USA lub Kanadzie ???
          Nawet nie wiesz, jaka mi sprawila radosc wiadomosc z Kopenhagi.
          Teraz czekam na pozytywny wynik referendum.
          Za 5 lat koncze swa zawodowa przygode korporacyjna. O wiele za mlody na
          emeryture, zbyt leniwy by pracowac cale zycie, stane przed piekna perspektywa.
          Zabiore swe pieniadze z US jesli nie bede chcial tu juz zyc i wyjade
          zamieszkac gdziekolwiek w Europie.
          W zaleznosci od nastawienia- osiedle sie w niedrogiej Grecjii i palcem do konca
          zycia nie rusze, lub kupie sobie bar, sklep lub wypozyczalnie rowerow na
          przyklad w Niemczech lub Austrii.
          To bedzie wtedy aktywniejszy rodzaj emerytury.
          A Ty ( mam nadzieje) bedziesz dalej zap...alal, bo w 5 lat niczego sie nie
          dochrapiesz, nawet uwzgledniwszy fakt, ze Polska to Europa.
          Tak ze drodzy moi, wejscie do UE dla emigrantow ma nawet bardziej pozytywny
          wydzwiek niz dla krajowych.
          Pytanie, kiedy zdadza sobie z tego sprawe i zaczna tego zazdroscic na tyle by
          nam szkodzic, tworzac jakies bariery np. w uzyskaniu "nowych" paszportow ?
          • komentator Brawo munde, masz wspaniale perspektywy 14.12.02, 21:34
            Munde cos nie bardzo rozumie o co chodzi w polemice z emigrantami
            paranoidalnymi ale rozumie ze polskie obywatelstwo nabiera wartosci w
            expresowym tempie.

Emigranci paranoidalni munde to ci co chca sie pozbyc tego obywatelstwa w
            expresowym tempie bo wydaje im sie ze komuna nadal istnieje a kraina nad
            Wisla jest be. To im wlasnie trzeba pokazywac czarno na bialym ze odrzucajac
            to obywatelstwo odrzucaja Europe. Byc moze przez to paranoje da sie uleczyc
            chociaz rokowania sa slabe.

Ty mozesz miec naturalnie dobre samopoczucie ze kolo historii podrzucilo
            ci w koncu podwojny szczesliwy los: jako obywatel kraju zamorskiego i unii
            bedziesz prawdziwym obywatelem swiata. Mieszkajac na terenie Unii bedziesz
            mogl sie swobodnie poruszac, placic ta sama waluta a jedyna trudnosc jaka
            pozostanie to jezyki chociaz i w tej dziedzinie euroenglish bedzie coraz
            bardziej rozpowszechniony. Czyli za piec lat czeka cie duzo przyjemnych
            rzeczy, nie zapomnij tylko odnowic europejskiego paszportu gdy juz pokaza sie
            tez napisem European Union!
            • munde Re: Brawo munde, masz wspaniale perspektywy 15.12.02, 15:50
              komentator napisała:

> Munde cos nie bardzo rozumie o co chodzi w polemice z emigrantami
              > paranoidalnymi ale rozumie ze polskie obywatelstwo nabiera wartosci w
              > expresowym tempie.

Komentator, nie umrzyj mi tylko na atak serca przed faktem. Dzis ( prykre)
              nadal Twe obywatelstwo jest warte tyle ile bylo miesiac temu. W drodze do
              Angliinp. przejdziesz przesluchania jak na Alei Szucha w okupacje.

> Emigranci paranoidalni munde to ci co chca sie pozbyc tego obywatelstwa w
              > expresowym tempie bo wydaje im sie ze komuna nadal istnieje a kraina nad
              > Wisla jest be. To im wlasnie trzeba pokazywac czarno na bialym ze odrzucajac
              > to obywatelstwo odrzucaja Europe. Byc moze przez to paranoje da sie uleczyc
              > chociaz rokowania sa slabe.

To nie paranoja, Komentator, to to czego Ty ciagle mimo "lawinowych dobrych
              wiesci i expresowego tempa ciagle niea zalapujesz...
              To wolnosc, Komentator. Nie kumasz uparcie tego, ze jesli ktos chce oddac swe
              obywatelstwo, to powinien moc to zrobic. Bo ma rowniez swiete prawo do tego, by
              obywatelstwo polskie czy unijne olewac blyszczaca struga moczu.

> Ty mozesz miec naturalnie dobre samopoczucie ze kolo historii podrzucilo
              > ci w koncu podwojny szczesliwy los

Podrzucam Komentator to najwyzej ja swe jajka w bokserkach spacerujac po NY.
              Natomiast los mi nic nie podrzucil jesli chodzi o cokolwiek z morzem. Na
              wszystko pracowalem, chociaz uczciwie przyznam, ze niezbyt ciezko.

: jako obywatel kraju zamorskiego i unii
              > bedziesz prawdziwym obywatelem swiata.

Komentator, ja nim juz jestem od dawna. To kwestia swiadomosci a nie tego, ze
              kilkoma podpisami byc moze kiedys dadza Ci prawo do unijnego paszportu.

Mieszkajac na terenie Unii bedziesz
              > mogl sie swobodnie poruszac, placic ta sama waluta a jedyna trudnosc jaka
              > pozostanie to jezyki chociaz i w tej dziedzinie euroenglish bedzie coraz
              > bardziej rozpowszechniony. Czyli za piec lat czeka cie duzo przyjemnych
              > rzeczy, nie zapomnij tylko odnowic europejskiego paszportu gdy juz pokaza sie
              > tez napisem European Union!

Ja moge robic to wszystko juz teraz bez zadnych przeszkod. Lub z niewielkimi i
              nietrudnymi do pokonania przeszkodami.
              To wam ma podobno spasc na glowe manna i dlatego tak sie unosisz z zachwytu.
              Bo na rzecz "Polski w Europie" zrobiles osobiscie dokladnie tyle samo co ja-
              czyli nic. Czyli to troche wygrana w Totolotka .
              Tylko ze ja odbiore premie w calosci- a odbiore ja takze, jesli Polska za 20
              lat nadal bedzie totalnym pariasem Europy- a Ty odbierzesz ja BYC MOZE i w
              mniejszym stopniu niz ja, bo z potraceniami.
            • munde Komentator, podrzut jaj i gwiazdy w oczach 15.12.02, 15:51
              komentator napisała:

> expresowym tempie.

Mieszkajac na terenie Unii bedziesz

• Gość: Bral Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.proxy.aol.com 14.12.02, 16:13
      Komentator nie bij piany, juz raz odszedles w nieslawie z tego forum, bo
      ugiales sie pod ciezarem argumentow wlasnie tych emigrantow, ktorych
      opluwasz w kazdym twoim poscie. Mam nadzieje, ze pamietasz to i pamietaja
      inni.
      Czekam na obelgi, ulzyj sobie w swoim stylu......
      • Gość: Zorro Re: droga za oceany jest otwarta IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.12.02, 17:46
        Komentator, ty palancie,
        Przede wszystkim droga za oceany NIE JEST otwarta.
        Najwyrazniej niczego nie zrozumiales od twojego ostatniego pobytu na tym forum.
        W twojej ciasnej glowie nie miesci sie, ze nasze stanowisko nie zalezy od tego
        ILE WART JEST POLSKI PASZPORT. Nawet gdyby dawal mi wolny wstep do kazdego
        miejsca na swiecie, to ja chce miec prawo wolnego wyboru do poslugiwania sie
        paszportem kanadyjskim. Dla takich bezkregowcow jak ty, takie decyzje zaleza od
        tego "co moze mi ten paszport dac/ulatwic". Wegetuj sobie dalej w swoim blotku
        i otworz forum dla gastarbeiterow.
        • bulldog3 Re: droga za oceany jest nadal zamknieta 14.12.02, 23:23
          i nie ludz sie nadzieja ze tak szybko bedzie otwarta !!! to ze Polska
          wchodzi do Unii to tylko bicie piany tak jak bylo z NATO i co ?? jest
          dzisiaj ??? armia dalej nosi kalasznikowy na plecach zamiast amerykanskich M-
          16 bo nie ma pieniedzy i nie bedzie ich wystarczajaco nadal !! w innych
          dziedzinach !! a te co naplyna z Unii szybko zostana zmarnowane ,przepite i
          przejedzone [ Gierek i jego epoka sie klania !!] Natomiast praca na rynku Unii
          bedzie !! - owszem ale dla wysokiej klasy specjalistow i to jeszcze nie
          licznych ktorzy za psie pieniadze beda zapieprzac na miejscu Anglika czy
          Niemca tylko ze tym razem bedzie juz to legalne !! bez obawy ze ktos
          podkabluje na policje !!!
    • Gość: Jurek Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.210.212.95.Dial1.NewYork1.Level3.net 14.12.02, 23:36
      Pan jest smieszny panie komentator a nie Stary Wiarus i ta tzw. reszta. Nierozumie czego pan to w tak
      prostej sprawienie nie umie zrozumiec... Ludzie ktorzy opuscili Polske dawno temu i zasiedlili sie w
      innych krajach gdzie tez przyjeli obywatelstwa uwarzaja sie za obywateli tych nowych krajow - tam
      mieszkaja tam sie duza ilosc ich wyksztalcila tam maja rodziny i tam sa prawnymi obywatelami tych
      krajow. Ci ludzie w dalszym ciagu maja duzy sentyment to Polski (pomijajac politykow), ale uwazaja sie
      za obywateli krajow zasiedlenia gdzie glosuja mieszkaja i zyja. Ci ludzie (ja jestem jedna z nich) nie
      glosuja a moga w wyborach Polskich, bo uwazaja ze nie maja prawa do tego.

Mnie np. paszport Polski, Unijny czy tez zloty ani nie grzeje ani nie ziebi - bo mam juz jeden dokument
      podrozy jakim jest paszport (w moim przypadku USA). Moze tez troche przedwczesnie jeszcze bo jeszcze
      musi byc referendum, ale juz Rodakom w Polsce gratuluje wejscia do Uni Europejskiej, bo zeczywiscie
      beda wkoncu mogli rozszezyc swoje szukanie pracy o kilka ladnych panstw, co mysle tez w pewnym
      momencie zmieni wizje Polaka zarobkowicza na wizje zwyklego turysty ktory bez zadnych problemow,
      szykan poprostu chce podrozowac po swiecie. Dlatego mam taka nadzieje ze Polacy jako narod to
      wykozystaja.

Inna juz bardziej samolobna ale nie do konca nadzieja jest ta ze po wejsciu do Unii Europejskiej duzo
      rzadowych oszolomow myslacych jeszcze kategoriami PRLu sie poprostu wykruszy lub po poprostu
      wyleci, i ze inni z Unii beda miec wiekszy wplyw na sam ksztalt co do niektorych praw ustaw RP. Mysle ze
      madrasci gomulki wkoncu beda wymazane a na niej miescu wpisane prawa dla obywateli a nie dla
      wladzy.

Pozdrawiam a Polsce i Rodakom gratuluje nastepnego dobrego kroku w dobrym kierunku - aby takich
      wiecej!!!
    • Gość: jerseyboy Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.ipt.aol.com 14.12.02, 23:53
      komentator napisała:

> Epokowe wydarzenie jakim jest zaproszenie Polski do Unii Europejskiej
      > stawia w zupelnie nowym swietle dyzurny temat na tym Forum jakim sa
      > obywatelstwo i paszporty polskie.
      >
      > Temat ten podnoszony jest czesto przez emigrantow paranoidalnych ktorych
      > swiat zamknal sie w betonie epoki komunizmu. W pojeciu starych wiarusow
      > epoki komuny pozostala ona nadal a paszport czy obywatelstwo polskie sa tego
      > symbolem ktorego nalezy sie jak najszybciej pozbyc. Oczywiscie sa to obecnie
      > skojarzenia absurdalne i maniakalne a ich powtarzanie utwierdza jedynie
      > maniakow co do ich slusznosci.
      >
      > Historia splatala jednak ciezkiego psikusa Prawdziwym Starym Wiarusom
      > epoki komunizmu. Przyjecie do Unii oznacza bowiem ogromny wzrost wartosci
      > paszportu i obywatelstwa polskiego, i to w bardzo konkretnym wymiarze dla
      > kazdego. Kazdy obywatel kraju czlonkowskiego jest bowiem prawnie rowniez
      > obywatelem Unii Europejskiej na mocy traktatu z Maastricht. Oznacza to
      > szereg przywilejow w stosunku do obywateli krajow zamorskich. W stosunku
      > do innych krajow Unii obywatelstwo polskie staje sie calkowicie rownoprawne.
      >
      > Praktycznie juz za 18 miesiecy obywatel polski nie bedzie musial ubiegac
      > sie o wizy i pozwolenia na prace i pobyt na przyklad w Londynie czy w
      > Sztokholmie. Bedzie mogl swobodnie osiedlac sie i brac udzial w wyborach
      > lokalnych i do parlamentu europejskiego na terenie Unii.
      >
      > Historyczny psikus dla starych wiarusow polega wiec na tym ze negujac
      > wartosc obywatelstwa czy paszportu polskiego, beda jednoczesnie negowali
      > wartosc obywatelstwa unijnego a przez to i wartosc obywatelstwa kazdego z
      > krajow Unii! W szerszym wymiarze bedzie to oznaczalo negowanie europejskiego
      > kregu panstwowego i cywilizacyjnego. Rzecz jasna jesli ktos nie lubi EUropy
      > bo woli rozne jackowa czy kangurowa to droga za oceany jest otwarta. Jednak
      > dla rosadnie myslacych pozbywanie sie przy okazji rowniez obywatelstwa
      > europejskiego byloby objawem dziwnej aberracji i kukunamuniu.
      >
      > A na stole negocjacyjnym Unii lezy traktat konstytucyjny ktory powinien
      > zostac ukonczony w roku 2003. Traktat ten wzmacnia jeszcze pozycje obywateli
      > Unii oraz koncepcje obywatelstwa unijnego. Trzeba wiec troche poczekac i
      > zobaczyc czy juz na tym etapie Unia pod nowa nazwa wprowadzi formalny
      > dokument w postaci paszportu United Europe podobnie jak wprowadzila
      > europejskie plyty rejestracyjne na autach czy walute. Byc moze na to trzeba
      > bedzie poczekac dluzej, ale wobec takich perspektyw wartosci obywatelstwa i
      > paszportu polskiego nie da sie juz negowac bez narazania na poddanie sie
      > badaniom psychiatrycznym.

Komentator, ty naprawde nic nie rozumiesz czy tylko nie chcesz zrozumiec?
    • Gość: mc Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.02, 01:52
      komentator ty palancie kiedy w koncu wyniesiesz sie z tego forum i dasz ludziom
      swiety spokoj. Spierdalaj na drzewo banany prostowac, moze z tego bedzie
      wiecej pozytku. Polska da sobie rade bez twoich dennych komentarzy tak samo jak
      emiganci.
      mc.
    • Gość: Bral Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.proxy.aol.com 15.12.02, 04:26
      Staremu Wiarusowi i reszcie zawsze zalezalo, zeby nasi rodacy w kraju zyli
      jak ludzie z nalezna im godnoscia. Wladza ma w duzym powazaniu
      przstrzeganie prawa, KONSTYTUCJE - vide ostatnia gniot o abolicji podatkow
      nad ktorym pracowaly "teeeegie glowy".Sadzili ze to przejdzie i nikt nie
      bedzie w stanie tego zakwestionowac- a jednak....
      Wejscie do UE jest szansa dla Polski, rozlozona jednak w latach - nie
      nastapi cud nad Wisla od razu - tego sie nie nalezy spodziewac - bo Europa
      musi zagniezdzic sie w Polsce i w mentalnosci wladzy. Wejscie do Unii przez
      obecna wladze jest traktowane jako przyslowiowe antidotum na zbizajace sie
      niechybne bankructwo Polski. Miller zapowiedzial, ze jezeli Polska nie
      wejdzie do UE to jego rzad podda sie do dymisji, nie z powodow honorowych-
      tylko ze ze strachu przed ewentualnym ich obaleniem przez niezadowolny
      narod.
      Korzysci z przystapienia do UE jakie moga z tego wyplynac, to
      UCYWILIZOWANIE calago aparatu urzedniczego, wyciagniecie z zapasci calego
      wymiaru sprawiedliwosci -
      sadow i prokuratury - odpolitycznienie tych organow -wyelimowanie korupcji
      / oby calkowite/ z tych instytucji.
      Od Okraglego Stolu jakos samoistnie w Polsce to nie nastapilo mimo
      zmienajacych sie ekip rzadzacych - musi im ktos z zewnatrz pokazac, nakazac i
      egzekwowac skutecznie. Sama wladza sie do tego nie kwapi. Oj nie !
      Jedno co mnie niepokoi, to data 13 GRUDNIA. Ta data kojarzy mi sie ze
      zniewoleniem narodu polskiego. Czyzby w ten sposob chciano wymazac z
      pamieci narodu ten dzien i by data ta kojarzyla sie z podpisaniemem
      porozumien a nie z ohyda zgotowana przez komunistow ?

• bulldog3 Bral !! -to sa pobozne zyczenia !!! 15.12.02, 04:40
        Niestety to sa tylko pobozne zyczenia to o czym piszesz !!!! mentalnosci
        narodu wyksztaltowanej na przestrzeni pol wieku nie zmienisz w ciagu kilku
        lat !!!
        na to potrzeba pokolenia !!!! czyli conajmniej 40 lat zeby ci ludzie nad
        Wisla zaczeli inazcej myslec !! i zadna Unia tu w niczym nie pomoze, polski
        urzednik dalej bedzie pracowal tak samo jak za gierka jak za gomulki i jak za
        Jaruzelskiego !! - nie zmienisz mentalnosci i przyzwyczajen budowanych przez
        ponad 50 lat !!!!!!!!!! - jedno co ten kraj potrzebuje i to natychmiast od
        zaraz to - poteznego kopa w d..e !!!!!!!!! i obudzenia sie z dobrym
        wstrzasem !!! nawet kosztem kolejnych strajkow czy protestow !! inaczej dalej
        sie bedzie wszystko slimaczyc jak do tej pory !!!
        • Gość: Bral Re: Bral !! -to sa pobozne zyczenia !!! IP: *.proxy.aol.com 15.12.02, 06:26
          To wlasnie mialam na mysli, ze kiedys moze to sie moze wreszcie stanie,
          trudno mi przewidziec ile lat, wiec napisalam lata. Moze to zabrac dwa, trzy
          pokolenia ....
          Zgadzam sie z Toba w calosci. Kiedy beda strajki i niepokoj wywolany
          nieudolnoscia i ignorancja obecnej wladzy to wskaze sie kozla ofiarnego - to
          UE- obiecali a nie daja...

bulldog3 napisał:

> Niestety to sa tylko pobozne zyczenia to o czym piszesz !!!! mentalnosci
          > narodu wyksztaltowanej na przestrzeni pol wieku nie zmienisz w ciagu kilku
          > lat !!!
          > na to potrzeba pokolenia !!!! czyli conajmniej 40 lat zeby ci ludzie nad
          > Wisla zaczeli inazcej myslec !! i zadna Unia tu w niczym nie pomoze, polski
          > urzednik dalej bedzie pracowal tak samo jak za gierka jak za gomulki i jak za
          > Jaruzelskiego !! - nie zmienisz mentalnosci i przyzwyczajen budowanych przez
          > ponad 50 lat !!!!!!!!!! - jedno co ten kraj potrzebuje i to natychmiast od
          > zaraz to - poteznego kopa w d..e !!!!!!!!! i obudzenia sie z dobrym
          > wstrzasem !!! nawet kosztem kolejnych strajkow czy protestow !! inaczej dalej
          > sie bedzie wszystko slimaczyc jak do tej pory !!!
          • borigo Re: Bral !! -to sa pobozne zyczenia !!! 15.12.02, 06:33
            To Ty bracie jeszcze kozla ofiarnego szukasz? Niepotrzebnie, naprawde!
            Przeciez oni chca dwa i pol miliarda skladki, krwiopijce!
            Na chuj nam taka Unia?
            • Gość: michal Re: Bral !! -to sa pobozne zyczenia !!! IP: *.client.attbi.com 15.12.02, 07:16
              Co ty pierdolisz frajerze mozg ci sie lasuje, najwazniejsza jest moja dupa.
    • prawdziwystarywiarus Ppor.K. - test kwalifikacyjny na posadę w Brukseli 15.12.02, 12:19
      1. Opisz własnymi słowami sześć najważniejszych niezgodności pomiędzy ustawą
      o obywatelstwie polskim z dn. 15 lutego 1962 roku a Europejską Konwencją o
      Obywatelstwie (European Convention on Nationality, Convention européenne sur la
      nationalité, ETS No. 166) podpisaną przez Polskę dnia 29 kwietnia 1999 roku

www.polonijny-bank-danych.org.pl/publikacje/ekoo.html
      Podczas egzaminu wolnmo posługiwać się tekstem oficjalnej wykładni Konwencji
      przez Radę Europy.

conventions.coe.int/Treaty/en/Reports/Html/166.htm

2. Który z wyżej wymienionych aktów prawnych – ustawa, czy Konwencja -
      bedzie miał wyższą wage w postępowaniu przed sądami unijnymi. (pytanie
      pomocnicze 2a – podaj, jaki procent spraw wniesionych do Europejskiego
      Trybunału Praw Człowieka w Starsburgu przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej,
      Rezczypospolita Polska przegrała do dnia 1 grudnia 2002 roku).

3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na dalszym rozpaczliwym
      uchylaniu się po r. 2004 przez Rzeczypospolitą Polską od ratyfikacji ETS 166.

4. Oblicz sumę odszkodowań, jakie zostaną zasądzone przez Europejski
      Trybunał Praw Człowieka w latach 2004-2007 w bezpośrednim następstwie
      nowelizacji Ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o paszportach, która weszła w
      życie 22 lipca 2002 r. (Dz. U. z 2002 rNr 62, poz. 557), wchodzącej obecnie w
      życie od dn. 1 stycznia 2003 r. Zwróć specjalną uwagę na odszkodowania
      przysądzane przez Trybunał za opieszałość działania administracji państw
      członkowskich.

www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=4038

• komentator Polskie Prawo a Unia 15.12.02, 13:24
      Warunkiem akceptacji przystapienia do Unii byl szczegolowy przeglad
      polskiego prawa i jego dostosowanie do norm unijnych. Kraje Unii uznaly
      ze prawo polskie spelnia niezbedne wymogi jesli chodzi o prawa obywateli.

Dodatkowo obywatele uzyskuja w Unii protekcje ze strony trybunalow unijnych.

Jezeli polskie przepisy o obywatelstwie czy paszportach lub ich stosowanie sa
      niezgodne z prawem europejskim czy unijnym istnieje oczywiscie mozliwosc ich
      zaskarzenia. Droga do tego jest otwarta dla kazdego.

Naotmiast temat tego watku jest inny i dotyczy wartosci obywatelstwa polskiego.
      Mocno lansowany przez prawdziwych starych wiarusow z epoki komuny postulat
      zrzekania sie obywatelstwa od reki jest zupelnie marginalny a nawet moglby
      powodowac rozliczne klopoty prawne.

Wobec znacznego wzrostu wartosci obywatelstwa polskiego procedura tego typu
      bylaby oczywiscie wykorzystywana najczesciej przez osoby chore psychicznie.

Budziloby to liczne watpliwosci co do mozliwosci jej stosowania, koniecznosc
      badania poczytalnosci i przedstawiania wynikow badan psychiatrycznych.

Rzecz jasna odpowiednie prawo moze byc zmienione i jest to bardzo
      prawdopodobne w zwiazku pracami nad konstytucja Unii ktora bedzie wymagala
      formalnego uznania podwojnego obywatelstwa.
      • Gość: ZKanady Re: Polskie Prawo a Unia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.02, 14:23
        Komentator,
        czy ty jestes absolwentem tej szkoly gdzie dzieci waadzy warszawki
        posylaja dzieci by pozniej mogly dostac prace wBrukseli?
        Jezeli tak to was tam slabo ucza. Na marginesie, gdzie szanowni rodzice
        krztaltowali swoja swiadomosc?

Postepowanie warszawki to skok na kase i zwykla zawisc. Jak ja bedac w Kanadzie
        mam ciagac waadze po sadach (ktore to sady nigdy nie zostale zlustrowane) by
        pozniej miec mozliwosc zgloszenia sprawy to trybunalu unijnego? Taka jest
        procedura.

> zrzekania sie obywatelstwa od reki jest zupelnie marginalny a nawet moglby
        > powodowac rozliczne klopoty prawne.

Nie jest marginalny dla tego ktory chce sie tej smyczy pozbyc. A dlaczego ma
        byc prawnie klopotliwy? NIC mnie z Polska nie laczy prawnie!

>
        > Wobec znacznego wzrostu wartosci obywatelstwa polskiego procedura tego typu
        > bylaby oczywiscie wykorzystywana najczesciej przez osoby chore psychicznie.
        >
        > Budziloby to liczne watpliwosci co do mozliwosci jej stosowania, koniecznosc
        > badania poczytalnosci i przedstawiania wynikow badan psychiatrycznych.
        >
        > Rzecz jasna odpowiednie prawo moze byc zmienione i jest to bardzo
        > prawdopodobne w zwiazku pracami nad konstytucja Unii ktora bedzie wymagala
        > formalnego uznania podwojnego obywatelstwa.

Jaka pokretna logika komentatorze. To zmiencie prawo teraz. Czy wszystko co
        normalne w Polsce musi byc wymuszone z zewnatrz?
      • Gość: Jurek Re: Polskie Prawo a Unia IP: *.152.174.130.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.12.02, 19:24
        komentator napisała:

> Rzecz jasna odpowiednie prawo moze byc zmienione i jest to bardzo
        > prawdopodobne w zwiazku pracami nad konstytucja Unii ktora bedzie wymagala
        > formalnego uznania podwojnego obywatelstwa.

I tu wlasnie jest te dobro wejscia Polski do Uni Europejskiej gdzie oszolomy nawet najsilniejsi beda
        jakas mniejszoscia - Szkoda tylko ze potrzeba zawasze kogos z zewnatrz aby Polska
        odpowiednio kierowac... Mysle ze wkoncu (jak zeczywiscie po pozytywnym referendum a togo min sobie
        zycze), prawa beda zmieniane aby sluzyc ludziom a nie rzadom. A moja skromna propozycja to zaczac od
        tych pod ktorymi medrcy jak gomulka zlozyli swoj podpis.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje Polsce i rodakom dobrego kroku a dobrym kierunku (wejscia do UE),
        aby takich wiecej.
    • Gość: Maria Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.dialo.tiscali.de 15.12.02, 14:41
      Komentatorze,

i ty w tak donioslym momencie zamiast cieszyc sie z historycznego zwrotu w
      dziejach Ojczyzny potrafisz sie cieszyc tylko tym, ze nam tu, emigrantom
      paranoidalnym "historia psikusa" wykrecila?

Nam, ktorzy jestesmy juz w EU "historia psikusa wykrecila", bo i Polska do EU
      wchodzi????

Zmierz goraczke, czlowieku.
      • munde Komentator, podrzut jaj i gwiazdy w oczach. 15.12.02, 15:55
        komentator napisała:

> expresowym tempie.

>Mieszkajac na terenie Unii bedziesz

• Gość: Wolny Re: Komentator, podrzut jaj i gwiazdy w oczach. IP: *.dialsprint.net 15.12.02, 21:53
          Wasz pseudo-"sukces" to mi dopiero zadaliscie poruczniku cios… -U ha ha - U ha
          ha.
          Na ringu bokserskim, macie tow.PP za krytkie rece, a czas sprawi wam wlasny
          nokalt.

Ubawilem sie szczerze, ale takze patrze z politowaniem na wasze wypociny to mam
          dalej wrarzenie jak bym czytal "Trybune". Poruczniku Komentatorze wyscie tak od
          siebie czy "wysciom" podpowiadali redaktory z "tribuny"?

Juz pomine fakt ze, mieszanie "kijem w mrowisku sie nie udalo"- poniewaz
          posypala sie forumowiczow lawina krytyki wobec partyjnego betonu.

Ja zas zadnego sukcesu nie widze, nawet chociaz tyle ile macie brudu za
          paznociami tow. Kom! O czym za chwile.

Przede wszystkim Litwa dostanie wiecej na kazda glowe ob. tego panstwa- Polska
          jest na drugim miejscu. Malo tego tam sie powaznie nie zachwycaja tylko
          powaznie zastanawiaja jak sie wziasc do roboty, aby nadrobic dystans do obecnie
          istniejacych panstw unijnych - realisci.

Po drugie, juz prezydent Kwasniewski przyznal sie w wywiadzie dla
          Rzeczpospolitej, ze tak powiem, bedzie ciezko i trzeba zakasac rekawy-majac
          nadzieje- powtorze NADZIEJA (ktos powiedzial: "nadzieja matka glupich"), ze
          dorowna za kilkanascie lat do Hiszpani czy Portugalii i wtedy mozna bedzie
          mowic o jakims tam sukcesie.

Po trzecie finansowy "zastrzyk-sukces" (jak morfina dla konajacego trupa),
          Polska dostala ponad 30 lat temu znacznie wiekszy, ale w efekcie najwiekszej
          biurokracji i korupcji warsziawskiej postepujacej w ostatnich latach do
          kwadratu., doprowadza Polske do ruiny.

Przypomina mi to scenke jak przechodzien podaje w NYC lezacemu na ulicy
          biedakowi butelke z odrobina na dnie "lysky", na co lezacy odpowiada: "thanks
          God, You save my life" (dzieki Boze, uratowales moje zycie).

Po czwarte, Miller nie przyjechal do domu z walizka euro-money, a z lista
          dokumentow do ktorych trzeba bedzie sie dostosowac. Na pieniazki bedzie trzeba
          poczeeeeeeekaaac az cale jeden-2003 (w grudniu podsumowanie dziury B ) i pol
          roku-2004, a to z punktu ekonomicznego to szmat czasu. Jeszcze duza szansa, ze
          przez kraj przetoczy sie lawina zbuntowanego narodu, ktory nie podaza za
          zmianami. Na scene polityczna wynuza sie Lepper, jak to powiedzial z kublem
          zimnej wody oraz LPR, ktora podstawia noge.
          Caly mechanizm finasowy swietnie reclacjonuje, prof E. Pietrzak doradca
          ekonomiczny prezydenta RP, a nie tylko Unia NIE spieszy sie jak rowniez Polska,
          patrz tutaj: RZ 14.12.02 Nr 291-
          www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021214/publicystyka/publicystyka_a_1.html

Miller juz stracil zaufanie w spoleczenstwie, poza podwyzka wlasnej pensji nie
          zrobil dla kraju zupelnie nic. Nadzieja, ze za 1-1/2 roku podsypie ziarno co
          rozdziobia kruki i wrony tj. pol miljona urzedniczej nomenklatury, pseudo-
          patriotow martwiacych sie o wlasna D..e, zeby nie wyleciec zza biurka. Po
          wejsciu do UE konieczna bedzie redukcja ilosci darmozjadow. ( prosze nam Kom.
          PP powiedziec ile dokladnie urzednika przypada na glowe mieszkanca Unii, a ile
          urzednikow w Polsce?).

Jak juz wspomnial niemal kazdy forumowicz, przyjdzie czas na placenie skladek
          unijnych, splat dlugow zaciagnietych z banku swiatowego, miljardy pieniedzy na
          zobowiazania wynikajacego z czlonkostwa w NATO, itd itp, ale rowniez trzeba
          przyjac srednia 3% swiatowa dewaluacje roczna co przy niespodziewanym ogolno
          swiatowym kryzysie moze stac sie gwozdziem do trumny. Bez investycji i wlasnej
          konkurencyjnej produkcji "G…o" sie da zrobic. Wielki znak zapytania jak sie
          bedzie miala konkurencja zaopatrzenia w surowce, klania sie Gazprom i nie
          wyjasnine, podejzane stosunki Millera z Moskwa. To szeroki temat osobny. W
          koncu jescze zblizaja sie wybory przezydenckie w Polsce, zadje sie cala uwage
          pochlonie szturm na Belweder…

W UE juz macie zapewnione np. zmiejszona sprzedaz mleka, pewnie dla tego, ze
          mleko smakuje tak samo jak mleko w Angli. Prosze sobie wyobrazic Francuza w
          restauracji gdzie podali mu "polskie winko", nie dosc problem przeczytac co
          oznaczaja dziwaczne nazwy na etykietach, ale juz widze jak dostaje rostroju
          zoladka. Niemca, ktory otwiera polska szynke i zalatuje mu naturalny zapach
          polskiej tradycyjnej gnojowki. Polskie piwko z tej samej wody zrodlanej
          infekowanej sciekami niczym z tej samej studzienki blisko studzienki gdzie
          polska krowka umazana po pachy gnojem wali prosto pod siebie, Albo zielona
          kielbaska, hm, pewnie nowy wytwor z z kapusty. Cukrzycy europejscy zapewne
          uciesza sie polskim cukrem nieoczyszczonym, ktory trzeba mlotkiem rozbijac.
          Uciesza sie rowniez, iloscia "pseudo-turystow" ze wschodu, lawina emigrantow
          szturmujaca polska granice na wschod od Bialegostoku, o czym mozna dokladnie
          przeczytac w najnowszym wydaniu Wprost. Unia zapewne sie ucieszy fala
          terrorystow.

Po piate, trzeba bedzie ostro sie wziasc do roboty z konkurencyjnymi panstwami
          przyszlymi czlonkami Unii. W tym wyscigu nie decyduje wielkosc terytorjalna.

----------------------------
          Ale dosyc tego.
          ***Wroce do ciosu, odam:
          lewym sierpowym z poprawka prostym w sam nos.***
          ---------------------------

Chcialbym sie zapytac, jakie znaczenie ma polski paszport obecnie i jaki bedzie
          mial w pozniejszym terminie? Biorac pod uwage znowelizowana pzpr-owska ustawe o
          trybie wydawania paszportow w ktorej mowa, ze zawiera WADY. Co ciekawe nie ma w
          tej Ustawie nic o tym, ze to bedzie burgundowy z gwiazdkami!!!?

Juz widze pp. Kom. podczas np. przekraczania granicy niemieckiej z francuska
          stwierdzono wade i porucznik wraca do domu - kupa smiechu - wam sie marzy, ze
          unia wywali na zbity pysk wszystkich obywateli pochodzenia polskiego za Odre?

Co za kraj, co za pzpr-owskie czasy w panstwie, ktore nie moze wyprodukowac
          paszportu bez WAD, z gory musi sie zastrzec.

Jakie znaczenie ma wydany paszport w Koziej Wolce, jesli tysiace obywateli
          posiada juz paszport unijny, za pol ceny, zwlaszcza kiedy terytorjum UE sie
          powiekszy? Czy macie w planie nie wpuszczac do Polski obywateli Uni pochodzenia
          polskiego bez widocznego miejsca wydania, ewentualnie zatrzymac, po
          stwierdzeniu w nim WAD i NIE WYPUSCIC po zasileniu polskiego fiskusa podwojnym-
          podatkiem?

O wartosci i szczesliwosci posiadania paszportu wydanego w Koziej Wolce,
          nalepiej zapytajcie pp. Kom.
          6 000 000 obywateli polskich wlaczajac ich dzieci, zgloszonych o emigracyjna
          wize, wyjazdu na stale do Stanow Zjednoczonych Ameryki. Zapytajcie o mozliwosci
          i perspektywy porownawczo-rozwojowe tych emigrantow w Unii, a mozliwosciami w
          USA ????

Prosze mi to ladnie zreferowac, a jesli macie problemy skonsultujcie to z
          Gertrychem, Stachanczykiem i redaktorami Trybuny.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Komentator, podrzut jaj i gwiazdy w oczach. 16.12.02, 00:15
            Komentator, podrzut jaj i gwiazdy w oczach i nic wiecej.
            Komentator cierpi na depresje maniakalna i wszedzie widzi paranoidalnych
            Polonusow. Nie widzi natomiast ludzi, ktorzy wyjechali z Polski, przyzwyczaili
            sie do wolnosci wyboru i sposobu zycia ulatwiajacego sprawy administracyjne
            obywatelom i teraz chca, aby w Polsce bylo tak samo. Chca, zeby w Polsce zylo
            sie na tym poziomie, jak w krajach, do ktorych emigrowali. Dopoki jednak na
            stolkach w Polsce beda siedziec urzedasy pokroju Tow. Komentatora, nie widze
            szansy na poprawe.
            • prawdziwystarywiarus Paszport z gwiazdami w oczach 16.12.02, 03:05
              Jak euroentuzjasta euroentuzjasciewinszuje wam, ppor.Komentatorze. Ciesze sie,
              ze polski paszport bedzie mial odtad kolor i bukiet dobrego burgunda, a nie
              polskiej dupy zbitej polska policyjna pala.

MSW RP tez sie cieszy, i dlatego modyfikuje od 1 stycznia 2003 ta pale –
              pardon, kryteria wydawania tych paszportow. Szkoda tylko, ze niebawem trzeba je
              bedzie ciupasem znowu zmieniac, jako niezgodne z prawami Unii.

MSW mianowicie udaje, ze poza polskimi nie istnieja zadne inne akty stanu
              cywilnego.MSW zyczy sobie otrzymac od kazdego petenta dokumentarne dowody:

- zarejestrowania w polskim USC wszystkich dzieci urodzonych za
              granica z jednego lub obu rodzicow z obywatelstwem polskim;

- zarejestrowania w polskim USC wszystkich zwiazkow malenskich
              zawartych za granica;

- zatwierdzenia przez polskie sady powszechne wszystkich rozwodow
              uzyskanych za granica.

Poniewaz prawo polskie nie zna pospolitej zachodniej instytucji rozwodu za
              porozumieniem stron, bez orzekania o winie, nowa fanaberia MSW oznacza, ze w
              zasadzie kazdy, kto sie kiedykolwiek rozwiodl na Zachodzie, ma to zrobic od
              nowa, w polskim sadzie, bo inaczej MSW mu nie da nowego polskiego paszportu.
              Jesli ktos sie rozwiodl juz dawno, nie ma pojecia o miejscu pobytu b. malzonki,
              a w dodatku ozenil sie ponownie, to tym gorzej dla niego: w swietle prawa
              polskiego jest bigamista i paszportu nie dostanie, zapewne za kare.

Prawo unijne mowi, ze jesli malzenstwo lub rozwod jest wazne w jurysdykcji, w
              ktorej je zawarto lub prawomocnie orzeczono rozwod, to jest wazne w kazdym
              kraju czlonkowskim Unii. MSW lamie to prawo.

To samo z aktami stanu cywilnego – prawo Unii nie zna ukochanej przez polskie
              urzedy instytucji tzw. umiejscowienia, za slona oplata,zagranicznych aktow
              urodzenia lub malzenstwa. Akty stanu cywilnego wydane w jednym kraju
              czlonkowskim sa automatycznie wazne we wszystkich innych, niezaleznie od tego,
              co sobie naten temat roi MSW RP.

Akty stanu cywilnego wydane poza Unia wymagaja umiejscowienia WYLACZNIE w razie
              UZASADNIONEGO podejrzenia o falszerstwo. Ciezar dowodu spoczywa na panstwie,
              nie na obywatelu – tj. to nie Polak ma udowodnic, ze jego argentynska metryka
              slubu i brazylijskie metryki jego dzieci sa prawdziwe, tylko MSW RP ma mu
              udowodnic ze sa falszywe.

Pierwszy Polak, ktoremu MSW RP odmowi polskiego paszportu za to, ze nie chcial
              sie drugi raz rozwodzic ze swoja byla zona, z ktora uz raz sie rozwiodl przed
              wielu laty, skasuje spore odszkodowanie w Strasburgu, poniewaz odmowa paszportu
              pod tak durnym pretekstem bedzie oznaczala pogwalcenie jego zagwarantowanego
              prawem Unii prawa do swobodnego poruszania sie i zamieszkania w dowolnym kraju
              czlonkowskim.

Jak sie MSW bedzie upierac, ze oni wiedza lepiej niz Strasburg, to Trybunal
              zacznie w koncu przysadzac karne odszkodowania po pareset tysiecy euro,
              sciagalne z polskich skladek czlonkowskich Unii.

Podobnie sie sprawa ma z majaczeniem, ze metryki urodzenia i slubu maja byc
              tylko polskie, bo inne sa niedobre. To wymaganie dodatkowo jeszcze gwalci
              polski kodeks postepowania cywilnego, ale czego mozna sie spodziewac po kraju,
              w ktorym mozna byc jednoczesnie autorem ustawy sprzecznej z Konstytucja i
              wicepremierem.

Przy okazji, MSW uroilo sobie, ze bedzie wydawac nowe paszporty wylacznie
              posiadaczom numeru PESEl, a jak kto nie ma, to bedzie musial wystapic o wydanie
              mu numeru. Tu znowu slychac dzwonek od kasy w strasburskim Trybunale: PESEL
              dziala na podstawie ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych (od 2000
              roku; przedtem przez 15 lat, 1985-2000, PESEL dzialal calkowicie pozaprawnie).
              Ustawa o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych nalezy do prawa wewnetrznego
              RP, a tym samym nie moze obowiazywac poza jej jurysdykcja terytorialna. Proba
              rozszerzenia jurysdykcji administracyjnej poza jurysdykcje terytorialna jest
              oparta na fikcyjnym zalozeniu, ze nie istnieja obywatele polscy mieszkajacy
              stale poza Polska, a tylko oobywatele polscy przebywajacy czasowo za granica.

Poniewaz sady unijne opieraja orzecznictow na stanie faktycznie istniejacym, a
              nie na majaczeniach MSW RP, a obywatel panstwa czlonkowskiego Unii moze stale
              mieszkac gdzie zechce, zywot argumentacji MSW przed sadami Unii bedzie krotki
              jak zywot motyla.

Maksymalna wydajnosc nowej linii do produkcji paszportow polskich wynosi
              podobno 20 000 paszportow miesiecznie. W obiegu znajduje sie okolo 5 mln
              paszportow wydanych w latach 1991-95, ktorych 10-letnia waznosc uplywa w latach
              2001-2005.Aby w ciagu 4 lat wydac 5 mln nowych paszportow, nalezaloby ich
              wydawac 1 250 000 rocznie, czyli pieciokrotnie wiecej niz wydajnosc urzadzen.
              Nawet jesli MSW bedzie personalizowac paszporty na trzy zmiany, 24/7/365, to
              jest tylko 720 000 paszportow rocznie.

Czy obywatel Polski bedzie czekal na paszport miesiacami? Orzecznictwo
              Trybunalu w Strasburgu zawiera liczne precedensy kar za opieszalosc
              administracji panstwowej. Nikomu w RP nie pomoze tlumaczenie, ze przeciez
              obywatel dostal w miedzyczasie paszport tymczasowy, wyscibolony recznie w
              Konsulacie RP za oddzielna slona oplata.

Do panopticum polskiego zamordzymu dodano rowniez przepis, ze Straz Graniczna
              RP bedzie mogla nie wypuscic z Polski, i podjac nieokreslone dzialania przeciw
              osobom, ktorych paszport bedzie zawieral blizej nieokreslone wady. Znaczy,
              obywatel Zjednoczonej Europy bedzie odpowiadal za bledy polskiego urzedu, ktory
              wydal mu rzekomo wadliwy paszport? Graj, piekny Cyganie...

A moze pusci sie rzecz na zywiol, i juz wkrotce kazdy kapral SG RP bedzie
              jezdzil samochodem BMW 745iL kupionym za niedostrzeganie rzekomych wad
              paszportow?

A bientot a Strasbourg, cher Komentator.

PS. W miedzyczasie prosze pozdrowic od nas dziure budzetowa i krajowych
              defraudantow funduszow PHARE i SAPARD. Tych ostatnich prosze pozdrowic od
              Olafa. OLAF = Office de la Lutte Anti-Fraud w Brukseli, gdzie polscy
              inspektorzy nie beda z partyjnego klucza, a raczej z USA, Kanady i Australii,
              korzystajac w mysl porady ppor. Komentatora z faktu posiadania cennego
              obywatelstwa Unii.

Poniewaz ci inspektorzy nie beda brali, niech ppor. Komentator szepnie kumplom,
              by defraudowali szybko, bo czasu juz malo.

• dobermar Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 17.12.02, 02:23
      Co za debile z tych emigrantów (głównie zza wielkiej wody). Dobrze, że z ich
      nie ma tutaj na miejscu w kraju, bo z takimi debilami to ja kontaktu bym nie
      chciał mieć.
      • Gość: jurek K Brawo tow. Komentator IP: 207.236.126.* 17.12.02, 02:46
        Dziekujemy Wam, tow. Komentator, za artykul wyjasniajacy. Nam, zyjacym tutaj na
        t.zw. "Zgnilym Zachodzie" wydawalo sie, ze jak Polska wtapi do Shengen to:

- jako wstepujacy do klubu (UE) Polska bedzie sie musiala dostosowac do praw
        obowiazujacych dotychczas w klubie a nie odwrotnie. Czyli, ze to Polska bedzie
        musiala zniesc wizy dla np. Kanady czy tez Australi.

- poza tym taki np. Stary Wiarus (obywatel podwojny) bedzie mogl leciec z
        australijskim paszportem i BEZ polskiej wizy, do np. Berlina. A tam wsiadzie
        sobie w pociag i wjedzie do Polski - bez kontroli na Odrze. I bez polskiej wizy.

- a ja rowniez (tym razem obywatel pojedynczy, t.j. tylko kanadyjski) polece
        sobie do Berlina z kanadyjskim paszportem i BEZ polskiej wizy. A w Berlinie
        wsiade sobie w pociag i fiu .... jak mi sie bedzie chcialo, to wjade do Polski,
        bez wizy.

- a wy, tow. Komentator, dalej bedziecie potrzebowali wizy, zarowno do Bialych
        Niedzwiedzi, jak i do Kangurow i Kiwi, jak rowniez do Jankesow. I to dlugo
        jeszcze.

Pozdrowionka

jurek K

P.S. Po artykule wstepnym tow. Komentatora widac, ze "trawka" dostarczana
        ostatnio do kantyny MSWiA jest "dobrej" jakosci.
      • prawdziwystarywiarus Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 17.12.02, 12:29
        dobermar napisał:

> Co za debile z tych emigrantów (głównie zza wielkiej wody). Dobrze, że z ich
        > nie ma tutaj na miejscu w kraju, bo z takimi debilami to ja kontaktu bym nie
        > chciał mieć.

Doberman pisze się przez "n", a nie przez "r". Poza tym od dobermana wymagane
        jest przycięcie uszu i ogona. Idź do domu, przytnij i wroć, to pogadamy.
    • prawdziwystarywiarus Schengen - ppor. Komentator - do nogi!!! 17.12.02, 12:42
      Szkopuł w tym, najdroższy poruczniku Komentatorze, że obywatele Australii i
      Kanady mają od wielu lat wjazd bezwizowy do wszystkich krajów strefy Schengen,
      na mocy odpowiednich porozumień dwu- i wielostronnych, ratyfikowanych przez
      Radę Europy. Wy natomiast na razie g... macie , i dopiero coś od grupy Schengen
      chcecie dostać. A jak chcecie dostać, to się będziecie musieli zachowywać
      odpowiednio.

Wam, poruczniku, Rada Europy we właściwym czasie powie, w krótkich żołnierskich
      słowach, że jak chcecie wejść do Schengen, to macie się dostosować do
      istniejącego w Schengen status quo, to znaczy, że macie zaniechać wymagań
      wizowych wobec obywateli wszystkich państw, od których żadne z państw Schengen
      ich nie wymaga. Bo widzicie, poruczniku, to jest tak, że to wy się ubiegacie o
      wejście do Schengen, a nie Schengen o status powiatu u was, więc to wy
      bedziecie się musieli dostosować do Schengen, a nie odwrotnie

Jako warunek przyjęcia do Schengen będziecie musieli znieść kontrolę wjazdową i
      wyjazdową na Odrze oraz na granicach ze Słowacją i Republiką Czeską. Co wtedy
      zrobicie, żeby wyłapywać waszych domniemanych zbiegłych poddanych? Wyćwiczycie
      dobermany do wywąchiwania końcówki nazwiska "ski" w kanadyjskim paszporcie
      trzymanym w kieszeni spodni? Wprowadzicie masowe obławy na ulicach z
      legitymowaniem złapanych? Powodzenia.
      • Gość: Kociak Re: Schengen - ppor. Komentator - do nogi!!! IP: *.138.popsite.net 18.12.02, 00:18
        prawdziwystarywiarus napisał:

> Szkopuł w tym, najdroższy poruczniku Komentatorze, że obywatele Australii i
        > Kanady mają od wielu lat wjazd bezwizowy do wszystkich krajów strefy
        Schengen,
        > na mocy odpowiednich porozumień dwu- i wielostronnych, ratyfikowanych przez
        > Radę Europy. Wy natomiast na razie g... macie , i dopiero coś od grupy
        Schengen
        >
        > chcecie dostać. A jak chcecie dostać, to się będziecie musieli zachowywać
        > odpowiednio.
        >
        > Wam, poruczniku, Rada Europy we właściwym czasie powie, w krótkich
        żołnierskich
        >
        > słowach, że jak chcecie wejść do Schengen, to macie się dostosować do
        > istniejącego w Schengen status quo, to znaczy, że macie zaniechać wymagań
        > wizowych wobec obywateli wszystkich państw, od których żadne z państw
        Schengen
        > ich nie wymaga. Bo widzicie, poruczniku, to jest tak, że to wy się ubiegacie
        o
        > wejście do Schengen, a nie Schengen o status powiatu u was, więc to wy
        > bedziecie się musieli dostosować do Schengen, a nie odwrotnie
        >
        > Jako warunek przyjęcia do Schengen będziecie musieli znieść kontrolę wjazdową
        i
        >
        > wyjazdową na Odrze oraz na granicach ze Słowacją i Republiką Czeską. Co wtedy
        > zrobicie, żeby wyłapywać waszych domniemanych zbiegłych poddanych?
        Wyćwiczycie
        > dobermany do wywąchiwania końcówki nazwiska "ski" w kanadyjskim paszporcie
        > trzymanym w kieszeni spodni? Wprowadzicie masowe obławy na ulicach z
        > legitymowaniem złapanych? Powodzenia.

Jedyny problem to ze kraje zachodniej Europy dokonuja odprawy paszportowej
        podczas wjazdu danej osoby do ich kraju a w Polsce jest odwrotnie. W Polsce
        dokonuja bardziej szczegolowej odprawy paszportowej podczas wyjazdu. Hmmm...
        Przypomina mi to komune. Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?
        • prawdziwystarywiarus Re: Schengen - ppor. Komentator - do nogi!!! 18.12.02, 11:21
          Gość portalu: Kociak napisał(a):
          >
          > Jedyny problem to ze kraje zachodniej Europy dokonuja odprawy paszportowej
          > podczas wjazdu danej osoby do ich kraju a w Polsce jest odwrotnie. W Polsce
          > dokonuja bardziej szczegolowej odprawy paszportowej podczas wyjazdu. Hmmm...
          > Przypomina mi to komune. Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?
          ============================

"Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?"

No shit, Sherlock? Troche czasu panu koledze zabralo dojscie do tego
          niewatpliwie trafnego wniosku.

Komuna sie panu koledze przypomina? Procesy myslowe pana kolegi sa jak
          najbardziej w porzadku, slusznie sie przypomina:

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=291419
          PAP 2002-08-29 (14:37)

"...do służby w organach bezpieczeństwa PRL przyznali się zaś: komendant główny
          Straży Granicznej Józef Klimowicz ...

W Polsce, jak zawsze, urzednikom myli sie rzadzenie z panowaniem. Unia jest
          potrzebna, zeby z tym zrobic porzadek. W przeciwnym razie, w krotkim czasie
          przecwiczycie wiazanke tancow bialoruskich.
          • Gość: Kociak Re: Schengen - ppor. Komentator - do nogi!!! IP: *.138.popsite.net 18.12.02, 18:48
            prawdziwystarywiarus napisał:

>
            > "Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?"
            >
            >
            > No shit, Sherlock? Troche czasu panu koledze zabralo dojscie do tego
            > niewatpliwie trafnego wniosku.
            >
            > Komuna sie panu koledze przypomina? Procesy myslowe pana kolegi sa jak
            > najbardziej w porzadku, slusznie sie przypomina:
            >
            > <a href="wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?
            wid=291419"target="_blank">wiad
            > omosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=291419</a>
            > PAP 2002-08-29 (14:37)
            >
            > "...do służby w organach bezpieczeństwa PRL przyznali się zaś: komendant
            główny
            >
            > Straży Granicznej Józef Klimowicz ...
            >
            >
            >
            >
            > W Polsce, jak zawsze, urzednikom myli sie rzadzenie z panowaniem. Unia jest
            > potrzebna, zeby z tym zrobic porzadek. W przeciwnym razie, w krotkim czasie
            > przecwiczycie wiazanke tancow bialoruskich.

Po pierwsze, pani kolezance, prosze, jestem kobieta.

Po drugie, pulapka paszportowa nie jest wymierzona w tych co mieszkaja za
            granica ale w tych ktorzy mieszkaja w Polsce. Bo tak naprawde komunisci chcac
            kontrolowac tych z Zachodu uzywali by raczej szantazu nie wpuszczania ich do
            Polski pod jakims tam pretekstem. To, ze ktos nie dostanie wizy do Polski i
            kloci sie z Polakami mieszkajacymi w Polsce, nazwijmy to "plays in the hands of
            polish government". Po polsku okreslilabym to ze ktos inny wykonuje za nich
            brudna robote.
            W zwiazku z powyzszym Polacy w Polsce nie maja nic przeciwko kontroli
            paszportow przy wyjezdzie. Normalnie, powinni by sie oburzac i domagac
            prawdziwie demokratycznego systemu, a w ten sposob ciesza sie ze to nie ich a
            Polonie sie kontroluje.
            • Gość: John Kowalski Do kobiety kociaka IP: *.wpt.ptd.net 19.12.02, 00:26
              Drogi Kociaku wink))

"Po drugie, pulapka paszportowa nie jest wymierzona w tych co mieszkaja za
              granica ale w tych ktorzy mieszkaja w Polsce."

Kompletna nieznajomosc tematu smile))
              Wyjasniam:
              1. Pulapka paszportowa to wpuszczanie do Polski na amerykanskim paszporcie i
              nie wypuszczanie z Polski na tym samym amerykanskim paszporcie jesli sie nie ma
              paszportu polskiego do tego (nawet sie rymuje).
              2. Szantaz paszportowy to nie udzielanie wiz przez konsulaty do kanadyjskich i
              australijskich paszportow w celu wymuszenia wyrobienia polskiego paszportu.

"W zwiazku z powyzszym Polacy w Polsce nie maja nic przeciwko kontroli
              paszportow przy wyjezdzie. Normalnie, powinni by sie oburzac i domagac
              prawdziwie demokratycznego systemu, a w ten sposob ciesza sie ze to nie ich a
              Polonie sie kontroluje."

A skad Polacy maja wiedziec jak dziala system demokratyczny jesli Polska nie ma
              z nim zadnego historycznie znaczacego doswiadczenia? W zwiazku z tym kontrole
              przy wyjezdzie sa uznawane za normalne. Polacy uwazaja tez ze teraz to wszystko
              jest OK, bo za komuny to o paszporcie mozna bylo sobie tylko pomazyc (styl
              myslenia "komentatora" z tego forum).
              • prawdziwystarywiarus Posluchaj, kotku, jak wyjasniaja. 19.12.02, 03:30
                Gość portalu: John Kowalski napisał(a):

> Drogi Kociaku wink))
                >
                > "Po drugie, pulapka paszportowa nie jest wymierzona w tych co mieszkaja za
                > granica ale w tych ktorzy mieszkaja w Polsce."
                >
                > Kompletna nieznajomosc tematu smile))
                > Wyjasniam:
                > 1. Pulapka paszportowa to wpuszczanie do Polski na amerykanskim paszporcie i
                > nie wypuszczanie z Polski na tym samym amerykanskim paszporcie jesli sie nie
                ma
                >
                > paszportu polskiego do tego (nawet sie rymuje).
                > 2. Szantaz paszportowy to nie udzielanie wiz przez konsulaty do kanadyjskich
                i
                > australijskich paszportow w celu wymuszenia wyrobienia polskiego paszportu.
                >
                > "W zwiazku z powyzszym Polacy w Polsce nie maja nic przeciwko kontroli
                > paszportow przy wyjezdzie. Normalnie, powinni by sie oburzac i domagac
                > prawdziwie demokratycznego systemu, a w ten sposob ciesza sie ze to nie ich a
                > Polonie sie kontroluje."
                >
                > A skad Polacy maja wiedziec jak dziala system demokratyczny jesli Polska nie
                ma
                >
                > z nim zadnego historycznie znaczacego doswiadczenia? W zwiazku z tym kontrole
                > przy wyjezdzie sa uznawane za normalne. Polacy uwazaja tez ze teraz to
                wszystko
                >
                > jest OK, bo za komuny to o paszporcie mozna bylo sobie tylko pomazyc (styl
                > myslenia "komentatora" z tego forum).
              • Gość: Kociak Re: Do Kowalskiego IP: *.138.popsite.net 19.12.02, 03:51
                Gość portalu: John Kowalski napisał(a):

> Kompletna nieznajomosc tematu smile))
                > Wyjasniam:
                > 1. Pulapka paszportowa to wpuszczanie do Polski na amerykanskim paszporcie i
                > nie wypuszczanie z Polski na tym samym amerykanskim paszporcie jesli sie nie
                ma
                >
                > paszportu polskiego do tego (nawet sie rymuje).
                > 2. Szantaz paszportowy to nie udzielanie wiz przez konsulaty do kanadyjskich
                i
                > australijskich paszportow w celu wymuszenia wyrobienia polskiego paszportu.
                >
                > >
                > A skad Polacy maja wiedziec jak dziala system demokratyczny jesli Polska nie
                ma
                >
                > z nim zadnego historycznie znaczacego doswiadczenia? W zwiazku z tym kontrole
                > przy wyjezdzie sa uznawane za normalne. Polacy uwazaja tez ze teraz to
                wszystko
                >
                > jest OK, bo za komuny to o paszporcie mozna bylo sobie tylko pomazyc (styl
                > myslenia "komentatora" z tego forum).

To prawda ze tematu paszportowego nie znam od "podszewki" ale na tyle na ile go
                poznalam nie moge doszukac sie prawdziwej pulapki dla Polonii. Glupio
                sformulowane prawo, tak, ale przykladow na to ilu osobom odmowiono wiz czy
                wyjazdu z Polski niestety nie. Ja mowie tutaj o factach. Ja np. jezdze do
                Polski co 2 lata i zawsze posluguje sie paszportem amerykanskim i nigdy nie
                mialam problemu z wjazdem, wyjazdem, szantazem itp... Moja corka, w polowie
                obywatel polski, tez nie.
                Spotkalam w ubieglym roku na lotnisku we Frankfucie rodzine polska z Canady,
                rowniez mieli paszporty canadyjskie i podejrzewam wizy w nich, bo mowili ze
                bali sie ze wiz nie dostana. Wtedy wlasnie po raz pierwszy zetknelam sie z
                informacja na temat polskiego obywatelstwa i paszportow.
                Ponadto, kiedy jade do Polski, mowie po polsku do celnikow. Na pytanie,
                urodzona w Polsce?, odpowiadam TAK. Mowi pani po polsku? TAK. Jak dlugo
                zamierza/ja pani/stwo zostac w Polsce, odpowiadam TAAAAK dluuugooo. Po prostu
                nigdy nie mialam problemow z moim obywatelstwem polskim. Byc moze ludzie,
                ktorzy kontaktuja sie z konsulatem, i konsul mowi, obywatele polscy na polskich
                paszportach do Polski tylko, nie staraja sie o wize ale o paszport polski. I
                tym samym Polska zarabia.
                Jesli konsul odmowi wizy, a czytalam ze Polak moze wjechac do Polski bez
                paszportu, mowiac "Jestem Polakiem", to z wjazdem nie powinno byc problemu. A
                jesli pana wpuszcza bez wizy i bez paszportu to na pewno pana wypuszcza.
                Niedawno w gazetach polskich pisano o czlowieku w areszcie polskim, ktory
                wygral sprawe przeciwko Polsce bo nie wydano mu przepustki na pogrzeb kogos z
                rodziny. Czy uwaza pan ze konsulat odmowi panu wizy jesli chce pan pojechac do
                Polski na pogrzeb? Bylaby to bardzo kosztowna odmowa.

Anyway, taka organizacja ktora sie nazywa Council of Europe do ktorej Polska
                tez nalezy zajmuje sie sprawami podwojnego obywatelstwa, sluzby wojskowej
                itd... Nie wiem czy oni juz to zniesli, ale zrzeczenie sie obywatelstwa kiedys
                trwalo bardzo dlugo i wymagalo bardzo skrupulatnego udowodnienia, ze dana osoba
                juz nie mieszka w danym kraju. Prawdopodobnie ten sam system jaki ma Polska.
                Ale oni mieli pracowac nad tym i ulepszyc ten system zrzekania sie
                obywatelstwa. Nie wiem czy to zrobili bo ja czytalam o tym wiele lat temu, i
                jesli Polska w dalszym ciagu wymaga tony dokumentacji to byc moze ten stary
                system w dalszym ciagu obowiazuje. Jesli pana to interesuje to na tej stronie
                znajdzie pan na pewno jakies informacje na ten temat.
                To wszystko na dzisiaj.
                • prawdziwagadula Re: Do Kowalskiego 19.12.02, 03:56
                  SPOCZNIJ
                • Gość: Wolny Re: Do Kowalskiego IP: *.dialsprint.net 19.12.02, 06:16
                  >>>
                  Jedyny problem to ze kraje zachodniej Europy dokonuja odprawy paszportowej
                  podczas wjazdu danej osoby do ich kraju a w Polsce jest odwrotnie. W Polsce
                  dokonuja bardziej szczegolowej odprawy paszportowej podczas wyjazdu. Hmmm...
                  Przypomina mi to komune. Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?
                  <<<

Odp.
                  Nie tyle co przypomina, to jest fakt polskie prawo siega czasow wladyslawa
                  gomulki, z czym obecnym wladzom nadzwyczaj wygodnie. Za posrednictwem wielce
                  nawiedzonych nawet probuje nam tu udowodnic, ze tak musi byc i kuniec-kropka.
                  Komuna miala racje, prawo komunistyczne tez maialo racje i nie wazne czy nowa
                  konstytucja mowi innaczej. Wlasna Konstytucje ulepia sie jak plasteline w
                  ministerstwach odpowiednio zaloczonymi rosporzadzeniami przez specow post-kom i
                  bylych czlonkow pzpr, przy czym dekrety spadaja jak ulegalki z gruszy.
                  Daje to szerokie pole kazdej "pindzie urzedniczej" szerokie pole do
                  przejechania sie po obywatelu(ce) lub bujania sie na krzesle ze smiechu, nalezy
                  sie zastanawic czy kazda z nich podarza ze znajomoscia ciupasem zmieniajacych
                  sie dyrektyw od gory?

Ale kociacku zaraz za chwile zaprzeczsz:

>>>Po drugie, pulapka paszportowa nie jest wymierzona w tych co mieszkaja za
                  granica ale w tych ktorzy mieszkaja w Polsce. Bo tak naprawde komunisci chcac
                  kontrolowac tych z Zachodu uzywali by raczej szantazu nie wpuszczania ich do
                  Polski pod jakims tam pretekstem.
                  <<<

Wykazujesz kompletny brak wiedzy w temacie.

Za brak paszportu polskiego na terenie polski, grozi kara do 5 tysiecy PLN.

Jesli ktos w kanadzie wypelnil wniosek wizowy to sklamal w nim, ze posiada
                  rownoczesnie polskie obywatelstwo, co doatkowo daje polskim wladzom na terenie
                  polski przywilej wpakowania nawet do wiezienia - patrz Kodeks karny. To ze od
                  czasu do czasu sluzba graniczna patrzy przez palce lamiac wlasne prawo jest
                  glownie powodem obaw przed awantura miedzynarodwa. Probe fale zatrzyman jaka
                  sluzby przeprowadzily latem 2000 roku, spowodwaly nie juz 2-1/2 letnia nie
                  konczaca sie dyskusje na wszystkich forach - walka z propaganda zrodlem z
                  MSWiA.

Nie zycze Ci Kociaku, ale nie znajomosc polskich przepisow i ewentualnej
                  wpadki moze okazac sie powaznym szokiem. Jesli chodzi o swiadome bezpieczenstwo
                  na terenie jakiego kolwiek kraju warto bys zaznajomila sie z ostrzerzeniem
                  wchodzac na strone State Department -Warning - przy okazji porownaj sobie to
                  bezpieczenstwo wjazdu do Polski np z Iranem, albo na Kube ect.

Proponuje wiec na poczatek przeczytaj ,a potem zabieraj glos:

Obywatelstwo i Paszporty: Pytania i Odpowiedzi:
                  www.forumpolonia.com/konsultacje/pytania.htm

A odnosnie obecnej procedurze pozbycia sie ciezaru przeczytaj tutaj:

Strona pierwsza:
                  www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?s=3e01464aefe5ffff;act=ST;f=2;t=110

Strona druga:
                  www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?s=3e01464aefe5ffff;act=ST;f=2;t=110;st=10

Mam nadzieje, ze po dokladnym zapoznaniu sie z tematem rozwieje Twoje
                  watpliwosci.
                  • Gość: Wolny Re: Do Kobiety Kociaka IP: *.dialsprint.net 19.12.02, 06:25
                    Przepraszam John'a - to mialo byc do Kociaczka

Gość portalu: Wolny napisał(a):

> >>>
                    > Jedyny problem to ze kraje zachodniej Europy dokonuja odprawy paszportowej
                    > podczas wjazdu danej osoby do ich kraju a w Polsce jest odwrotnie. W Polsce
                    > dokonuja bardziej szczegolowej odprawy paszportowej podczas wyjazdu. Hmmm...
                    > Przypomina mi to komune. Czyzby Polska dalej kontrolowala swoich obywateli?
                    > <<<
                    >
                    > Odp.
                    > Nie tyle co przypomina, to jest fakt polskie prawo siega czasow wladyslawa
                    > gomulki, z czym obecnym wladzom nadzwyczaj wygodnie. Za posrednictwem wielce
                    > nawiedzonych nawet probuje nam tu udowodnic, ze tak musi byc i kuniec-kropka.
                    > Komuna miala racje, prawo komunistyczne tez maialo racje i nie wazne czy
                    nowa
                    > konstytucja mowi innaczej. Wlasna Konstytucje ulepia sie jak plasteline w
                    > ministerstwach odpowiednio zaloczonymi rosporzadzeniami przez specow post-kom
                    i
                    >
                    > bylych czlonkow pzpr, przy czym dekrety spadaja jak ulegalki z gruszy.
                    > Daje to szerokie pole kazdej "pindzie urzedniczej" szerokie pole do
                    > przejechania sie po obywatelu(ce) lub bujania sie na krzesle ze smiechu,
                    nalezy
                    >
                    > sie zastanawic czy kazda z nich podarza ze znajomoscia ciupasem zmieniajacych
                    > sie dyrektyw od gory?
                    >
                    > Ale kociacku zaraz za chwile zaprzeczsz:
                    >
                    > >>>Po drugie, pulapka paszportowa nie jest wymierzona w tych co mieszk
                    > aja za
                    > granica ale w tych ktorzy mieszkaja w Polsce. Bo tak naprawde komunisci chcac
                    > kontrolowac tych z Zachodu uzywali by raczej szantazu nie wpuszczania ich do
                    > Polski pod jakims tam pretekstem.
                    > <<<
                    >
                    > Wykazujesz kompletny brak wiedzy w temacie.
                    >
                    > Za brak paszportu polskiego na terenie polski, grozi kara do 5 tysiecy PLN.
                    >
                    > Jesli ktos w kanadzie wypelnil wniosek wizowy to sklamal w nim, ze posiada
                    > rownoczesnie polskie obywatelstwo, co doatkowo daje polskim wladzom na
                    terenie
                    > polski przywilej wpakowania nawet do wiezienia - patrz Kodeks karny. To ze od
                    > czasu do czasu sluzba graniczna patrzy przez palce lamiac wlasne prawo jest
                    > glownie powodem obaw przed awantura miedzynarodwa. Probe fale zatrzyman jaka
                    > sluzby przeprowadzily latem 2000 roku, spowodwaly nie juz 2-1/2 letnia nie
                    > konczaca sie dyskusje na wszystkich forach - walka z propaganda zrodlem z
                    > MSWiA.
                    >
                    > Nie zycze Ci Kociaku, ale nie znajomosc polskich przepisow i ewentualnej
                    > wpadki moze okazac sie powaznym szokiem. Jesli chodzi o swiadome
                    bezpieczenstwo
                    >
                    > na terenie jakiego kolwiek kraju warto bys zaznajomila sie z ostrzerzeniem
                    > wchodzac na strone State Department -Warning - przy okazji porownaj sobie to
                    > bezpieczenstwo wjazdu do Polski np z Iranem, albo na Kube ect.
                    >
                    >
                    > Proponuje wiec na poczatek przeczytaj ,a potem zabieraj glos:
                    >
                    >
                    >
                    > Obywatelstwo i Paszporty: Pytania i Odpowiedzi:
                    > <a
                    href="http://www.forumpolonia.com/konsultacje/pytania.htm"target="_blank">ww
                    > w.forumpolonia.com/konsultacje/pytania.htm</a>
                    >
                    >
                    >
                    > A odnosnie obecnej procedurze pozbycia sie ciezaru przeczytaj tutaj:
                    >
                    > Strona pierwsza:
                    > <a href="www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
                    s=3e01464aefe5ff
                    > ff;act=ST;f=2;t=110"target="_blank">www.forumpolonia.com/cgi-
                    bin/ib3/ikonboard.
                    > cgi?s=3e01464aefe5ffff;act=ST;f=2;t=110</a>
                    >
                    > Strona druga:
                    > <a href="www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
                    s=3e01464aefe5ff
                    > ff;act=ST;f=2;t=110;st=10"target="_blank">www.forumpolonia.com/cgi-
                    bin/ib3/ikon
                    > board.cgi?s=3e01464aefe5ffff;act=ST;f=2;t=110;st=10</a>
                    >
                    >
                    >
                    > Mam nadzieje, ze po dokladnym zapoznaniu sie z tematem rozwieje Twoje
                    > watpliwosci.
                    • Gość: Kociak Re: Wolny i inni rewolucjonisci... IP: *.138.popsite.net 19.12.02, 19:07
                      Gość portalu: Wolny napisał(a):

> > Nie tyle co przypomina, to jest fakt polskie prawo siega czasow wladyslawa
                      >
                      > > gomulki, z czym obecnym wladzom nadzwyczaj wygodnie. Za posrednictwem wiel
                      > ce
                      > > nawiedzonych nawet probuje nam tu udowodnic, ze tak musi byc i kuniec-krop
                      > ka.
                      > > Komuna miala racje, prawo komunistyczne tez maialo racje i nie wazne czy
                      > nowa
                      > > konstytucja mowi innaczej. Wlasna Konstytucje ulepia sie jak plasteline w
                      > > ministerstwach odpowiednio zaloczonymi rosporzadzeniami przez specow post-
                      > kom
                      > i
                      > >
                      > > bylych czlonkow pzpr, przy czym dekrety spadaja jak ulegalki z gruszy.
                      > > Daje to szerokie pole kazdej "pindzie urzedniczej" szerokie pole do
                      > > przejechania sie po obywatelu(ce) lub bujania sie na krzesle ze smiechu,
                      > nalezy
                      > >
                      > > sie zastanawic czy kazda z nich podarza ze znajomoscia ciupasem zmieniajac
                      > ych
                      > > sie dyrektyw od gory?
                      > >
                      > > Za brak paszportu polskiego na terenie polski, grozi kara do 5 tysiecy PLN

> > Jesli ktos w kanadzie wypelnil wniosek wizowy to sklamal w nim, ze posiada
                      >
                      > > rownoczesnie polskie obywatelstwo, co doatkowo daje polskim wladzom na
                      > terenie
                      > > polski przywilej wpakowania nawet do wiezienia - patrz Kodeks karny. To ze
                      > od
                      > > czasu do czasu sluzba graniczna patrzy przez palce lamiac wlasne prawo jes
                      > t
                      > > glownie powodem obaw przed awantura miedzynarodwa. Probe fale zatrzyman ja
                      > ka
                      > > sluzby przeprowadzily latem 2000 roku, spowodwaly nie juz 2-1/2 letnia nie
                      >
                      > > konczaca sie dyskusje na wszystkich forach - walka z propaganda zrodlem z
                      > > MSWiA.
                      > >
                      > > Nie zycze Ci Kociaku, ale nie znajomosc polskich przepisow i ewentualnej
                      > > wpadki moze okazac sie powaznym szokiem. Jesli chodzi o swiadome
                      > bezpieczenstwo
                      > >
                      > > na terenie jakiego kolwiek kraju warto bys zaznajomila sie z ostrzerzeniem
                      >
                      > > wchodzac na strone State Department -Warning - przy okazji porownaj sobie
                      > to
                      > > bezpieczenstwo wjazdu do Polski np z Iranem, albo na Kube ect.
                      > >
                      > >
                      > > Proponuje wiec na poczatek przeczytaj ,a potem zabieraj glos:

> > Obywatelstwo i Paszporty: Pytania i Odpowiedzi:
                      > > <a
                      > href="http://www.forumpolonia.com/konsultacje/pytania.htm"target="_blank">ww
                      > > w.forumpolonia.com/konsultacje/pytania.htm</a>

> > A odnosnie obecnej procedurze pozbycia sie ciezaru przeczytaj tutaj:

> > Mam nadzieje, ze po dokladnym zapoznaniu sie z tematem rozwieje Twoje
                      > > watpliwosci.

Jakie watpliwosci? Ja nie mam zadnych watpliwosci co do tego ze obowiazujace
                      prawo paszportowe jest stare i prawdopodobnie, niekonstytucyjne. Z takimi
                      prawami na co dzien Polacy w Polsce musza sie jednak zyc. I oni moga to prawo
                      paszportowe zmienic. Albo osoby ktore nie w teorii ale w praktyce zostaly
                      zatrzymane w Polsce, zaplacily kary w wysokosci 5,000zl, lub te ktorym
                      odmowiono wiz. I strona, o ktorej piszesz takiej statystyki niestety nie
                      podaje. Wypowiedzi na tej stronie sa wypowiedziami osob, ktorym sie to prawo
                      nie podoba ale nie osob, ktore faktycznie odniosly jakies straty materialne czy
                      psychiczne z tego powodu.
                      Jesli chodzi o mnie to od momentu kiedy otrzymalam obywatelstwo amerykanskie i
                      zaczelam jezdzic do Polski, a bylo to jakies 20 lat temu, to samo prawo
                      obowiazywalo co teraz i jezdzilam wtedy do Polski bez problemow i robie to
                      teraz bez problemow. Kiedy faktycznie zatrzymaja mnie na lotnisku lub ukarza
                      kara pieniezna, to wtedy zaczne sie martwic.
                      Ale teraz z kim to ja mam walczyc i o co?
                • Gość: John Kowalski ODPOWIEDZ KOCIAKOWI IP: *.wpt.ptd.net 20.12.02, 00:31
                  Droga kobieto,

Piszesz:
                  "Ja mowie tutaj o factach. Ja np. jezdze do Polski co 2 lata i zawsze posluguje
                  sie paszportem amerykanskim i nigdy nie mialam problemu z wjazdem, wyjazdem,
                  szantazem itp... Moja corka, w polowie obywatel polski, tez nie."

I ja tez nie mialem klopotow - az do wrzesnia tego roku, kiedy to na wlasnej
                  skorze doswiadczylem pulapki paszportowej. Przed tym, podobnie do ciebie,
                  myslalem ze pulapka paszportowa to histeria ktora wybuchla na podstawie
                  jakiegos odosobnionego przypadku. Okazalo sie inaczej. Pulapka paszportowa
                  istnieje i ma sie coraz lepiej.

Ostatnie rozporzadzenia o paszportach ktore wchodza w zycie w Polsce od nowego
                  roku sa eskalacja pulapki paszportowej. Obserwatorzy polonijni wyczuwaja w nich
                  przygotowania do wprowadzenia tzw. poll tax, ktory obejmowalby wszystkich
                  przymusowych obywateli polskich (przymusowych, bo obywatelstwa praktycznie nie
                  mozna sie zrzec). Sprawy moga wygladac tak, ze chcac jechac do Polski, nie
                  tylko trzeba bedzie miec polski paszport (zeby byc stamtad wypuszczonym) ale
                  moze rowniez pieczatke w paszporcie, ze np. poll tax zostal zaplacony.
                  Mozliwosc takiego wariantu jest mozliwa i prawnie otwarta poprzez paragraf w
                  nowych przepisach mowiacy ze straz graniczna moze zatrzymac na podstawie "wad"
                  (wada moze byc brak czegos) w paszporcie. Jakie to maja byc "wady" ze Bogu
                  ducha winny posiadacz "wadliwego" paszportu ma za nie odpowiadac jest bardzo
                  zagadkowe i dajace do myslenia. Jak narazie odpowiedz znaja tylko uczestnicy
                  tajnych narad rzadowych w Warszawie. Gadki na temat celowosci opodatkowania
                  Polonii kraza jednak zbyt dlugo zeby nie laczyc ich z nowymi rozporzadzeniami.

"Ponadto, kiedy jade do Polski, mowie po polsku do celnikow. Na pytanie,
                  urodzona w Polsce?, odpowiadam TAK. Mowi pani po polsku? TAK."

To sa nielegalne pytania weryfikujace obywatelstwo. Mialas szczescie ze
                  kapralowi nie chcialo sie przejsc do punktu drugiego jakim jest aktualne
                  zastosowanie pulapki paszportowej. Nastepne pytanie kaprala powinno
                  brzmiec: "prosze okazac polski paszport" i tu wlasnie zaczelaby sie cala
                  sprawa. Mialas po prostu szczescie ze kapralowi sie nie chcialo. Stosowanie
                  pulapki jest wyrywkowe. Szanse na zostanie jej ofiara sa wieksze jesli nie ma
                  kolejki do budki kapralskiej. Wtedy kapral widzi ze ma czas pobawic sie z
                  ofiara i ma mozliwosc zatrzymania jej bez wzbudzenia podejrzen wsrod
                  obserwatorow w kolejce.

"Byc moze ludzie, ktorzy kontaktuja sie z konsulatem, i konsul mowi, obywatele
                  polscy na polskich paszportach do Polski tylko, nie staraja sie o wize ale o
                  paszport polski."

Mysle ze tu masz troche racji. Duzo ludzi daje sie zastraszyc i ulega przed
                  pogrozkami. Mowie tu o Polish-Americans, bo Kanadyjczycy i Australijczycy nie
                  maja wyboru. Od jakiegos czasu bezpardonowo nie wystawia sie im wiz do Polski.
                  Ale nawet jesli wizy takie by dostawali to wtedy zaczyna dzialac w ich
                  przypadku pulapka paszportowa. Jesli bowiem kapral stwierdzi polskie
                  obywatelstwo na granicy to wiza nie pomoze i wymagany bedzie polski paszport.
                  Pulapka i szantaz paszportowy robia sie bardziej rygorystyczne z uplywajacym
                  czasem.

"Jesli konsul odmowi wizy, a czytalam ze Polak moze wjechac do Polski bez
                  paszportu, mowiac 'Jestem Polakiem', to z wjazdem nie powinno byc problemu. A
                  jesli pana wpuszcza bez wizy i bez paszportu to na pewno pana wypuszcza."

W swietle tego co napisalem powyzej to gra w ruska ruletke.

"Niedawno w gazetach polskich pisano o czlowieku w areszcie polskim, ktory
                  wygral sprawe przeciwko Polsce bo nie wydano mu przepustki na pogrzeb kogos z
                  rodziny. Czy uwaza pan ze konsulat odmowi panu wizy jesli chce pan pojechac do
                  Polski na pogrzeb?"

Tak. Konsulaty odmawiaja wystawienia wizy nawet w takich przypadkach. Te
                  przypadki byly relacjonowane na internetowych witrynach polonijnych. To sa
                  fakty.

Kobieto Kociaku, jestes tak samo naiwna jak ja przed staniem sie ofiara pulapki
                  paszportowej. Ta naiwnosc wynika z tego ze zycie latami w systemie
                  demokratycznym (w moim wypadku 20 lat) wyksztalcilo w nas zupelnie inne
                  spojrzenie na swiat niz to ktore jest ciagle obecne w umyslach Polakow w
                  Polsce. Polska nie ma zadnego znaczacego historycznego doswiadczenia z
                  demokracja. Chwyty ponizej pasa, zamordyzm wladz i ich monarchistyczne zapedy
                  sa ciagle nierozpoznawalne w Polsce jako naruszenie praw jednostki i sa
                  uznawane za normalke, zarowno przez spolecznosc jak i wladze.

Jezeli chodzi o podroze do Polski to radze trzymac sie od tego kraju z daleka.
                  Jesli ktos musi juz jechac to tylko na paszporcie amerykanskim. My, obwatele
                  amerykanscy polskiego pochodzenia swoje paszporty mamy i innych nie
                  potrzebujemy. Wszystkich na granicach nie zatrzymaja. Wladze w Polsce licza na
                  to ze z czasem liczba ludzi z polskimi paszportami wzrosnie do takiego poziomu
                  ze bedzie mozna stosowac szykany na lotniskach do calej reszty tych ktorzy
                  polskiego paszportu nie maja, gdyz beda w mniejszosci.

Wciskanie obcych polskich paszportow jest nielegalne i poza tym umozliwia
                  wladza w Warszawie gromadzenie danych o obywatelach amerykanskich. Dane te moga
                  byc wykorzystane do kompilowania informacji dla wywiadu polskiego oraz do
                  tworzenia danych potrzebnych do egzekwowania ewentualnego poll tax. Poza tym
                  wyrabiajac polski paszport wnosimy swoje dane do polskiego systemu
                  komputerowego PESEL potwierdzajac wlasnorecznie swoje obywatelstwo polskie. Nie
                  wspomne juz o lamaniu przysiegi ktora zlozylismy podczas ceremonii
                  naturalizacyjnej.

Wobec powyzszych faktow, posiadanie obywatelstwa polskiego stalo sie
                  niepotrzebnym i uciazliwym balastem. Miejmy nadzieje, ze wkrotce Unia
                  Europejska albo ureguluje sprawy podwojnych obywatelstw, ktore leza u podstawy
                  stosowania pulapki paszportowej, albo ulatwi procedure zrzekania sie
                  obywatelstwa polskiego. Jak narazie rzad polski sam nie jest zainteresowany
                  rozwiazaniem tych spraw.
                  • Gość: Kociak Re: Do J. Kowalskiego IP: *.138.popsite.net 20.12.02, 05:01
                    Czy ty wiesz co ten numer PESEL zawiera? Jesli jednych sie wpuszcza i wypuszcza
                    a innych nie byc moze zalezy to od tego jakie kontakty dana osoba utrzymuje
                    nadal z Polska. Np. ktos, kto ma dom w Polsce, konto w banku, business,
                    przebywa w Polsce dluzej niz powinien, czyli generalnie, utrzymuje z Polska
                    wiezi, musi poslugiwac sie polskim paszportem, no i oczywiscie ktos kto sie
                    dobrowolnie przyzna do obywatelstwa polskiego. Natomiast wszystkim innym nie
                    robia problemow.

Ponadto, z ciekawosci zadzwonilam do State Dept. i zapytalam czy w przypadku
                    zatrzymania na lotnisku konsulat amerykanski pomoze takiemu osobnikowi.
                    Powiedziala mi ta pani ze tak. Jesli osoba nie popelnila zadnego innego
                    przestepstwa a znalazla sie w wyjatkowej sytuacji, jak np. tej paszportowej, to
                    oczywiscie konsulat bedzie interweniowal. Pomimo tego ze ta osoba ma
                    obywatelstwo polskie i wedlug niej Polska ma wieksza wladze nad ta osoba to
                    jednak szczegolnie w przypadkach jak powyzej, w ktorych dana osoba nie ma
                    zadnych wiezi z Polska konsulat nie zostawi takiego czlowieka bez pomocy. Ale
                    jesli przewozi ktos narkotyki, dokonuje innych przestepstw, ma jakies zalegle
                    kary w Polsce, to wtedy tez konsulat moze pomoc troche ale zazwyczaj
                    ograniczaja sie tylko do znalezienia adwokata itp...

Wyjezdzam jutro do Aspen spedzic swieta wiec nie bede mogla dyskutowac wiecej
                    na ten temat az dopiero w styczniu.

Niemniej zycze wam wszystkim udanych swiat i jak najlepszego Nowego ROku, bez
                    polskich paszportow. Good luck.
                    • Gość: John Kowalski Do Kociaka IP: *.wpt.ptd.net 20.12.02, 17:56
                      Kociak,

Mam nadzieje ze jeszcze przeczytasz to przed wyjazdem:

"Czy ty wiesz co ten numer PESEL zawiera? Jesli jednych sie wpuszcza i
                      wypuszcza a innych nie byc moze zalezy to od tego jakie kontakty ....."

Numer PESEL maja miec wszyscy ktorzy po wojnie wyrobili sobie polski paszport.
                      Glowna funkcja tego numeru to stwierdzanie obywatelstwa polskiego.

Podczas mojej przeprawy ze straza graniczna we wrzesniu tego roku, przy
                      wyjezdzie sprawa sie rozbijala o to czy jestem obywatelem polskim. Kapral
                      zagrozil mi zatrzymaniem, powtarzam: ZATRZYMANIEM, jesli sprawdzajac z PESEL
                      wyjdzie ze mam obywatelstwo polskie.

Beznadziejnosc tej procedury jest taka ze jesli nawet nie mialbym obywatelstwa
                      polskiego to i tak nie mozna wierzyc ich systemowi komuterowemu. Przciez moze
                      byc tam blad, co w polskim balaganie jest bardzo mozliwe.

Jesli chodzi o kontakty z konsulatem amerykanskim to mozesz miec ten kontakt po
                      prostu uniemozliwiony w czasie "wyjasniania okolicznosci". Nie pozwola ci
                      zadzwonic. A jak cie wypuszcza z powrotem na terytorium Polski w celu
                      wyrobienia sobie paszportu to bedzie juz po ptakach. Samolot odlecial. Siedz
                      teraz i kombinuj jak tu uciec z Polski po raz drugi.

Wesolych Swiat w Aspen!
    • Gość: wowa Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY IP: *.dial.mtl1.sprint-canada.net 17.12.02, 18:01
      Ile zmarnowanego czasu energi pieniedzy , po to aby wrocic do miejsca wyjscia .Zostal niesmak ,nieufnosc i przez
      to zamiast jechac na miesiac do polski pojedzemy na tydzien na kube Do europy poczekamy az unia zrobi porzadek
      z ustawami pamietajacego wielkiego wodza tow .s.szpanujcie dalej pozdowcie tow w rzadzie i dziure
      budrzetowa
      • anders2 Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 20.12.02, 08:32
        Nie cieszcie sie przedwczaesnie z unijnych paszportow, bo wcale nie jest
        powiedziane, ze unia bedzie respektowala podwujne obywtelstwa.

• prawdziwystarywiarus Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 20.12.02, 12:48
          anders2 napisał:

> Nie cieszcie sie przedwczaesnie z unijnych paszportow, bo wcale nie jest
          > powiedziane, ze unia bedzie respektowala podwujne obywtelstwa.
          >

Juz respektuje.
          patrz: Europejska Konwencja o Obywatelstwie (ETS 166)
          www.polonijny-bank-danych.org.pl/publikacje/ekoo.html
          Rozdział V. Wielokrotne obywatelstwo
          Artykuly 14-17

Ciekawy jest zwlaszcza art.17, przyznajacy prawo do podwojnej opieki
          konsularnej, ktora cholernie kluje w oczy waaadze III RP. Miedzy innymi z tego
          powodu Polska podpisala Konwencje 29 kwietnia 1999 roku, ale jej do dzis nie
          ratyfikowala. Nota bene, obowiazujaca polska ustawa o obywatelstwie ma mnostwo
          punktow sprzecznych z Konwencja (patrz np. Rozdział IV. Postępowanie w sprawach
          obywatelstwa) i rowniez z tego powodu bedzie musiala ulec zmianie po wstapieniu
          do Unii.

• ga_dula Re: Polska-Unia OBYWATELSTWO I PASZPORTY 21.12.02, 15:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka