IP: *.turboline.skynet.be 18.10.01, 19:07
Wlasnie przejrzalem dolaczony w tym tygodniu do Knacka (to tutejszy tzw
opiniotworczy tygodnik) CD-ROM na temat Polski i Europaliow. Troche o historii,
z tym ze historia Poski zaczyna sie od III rozbioru, minimum o sztuce, no i
przede wszystkim obszerny blurb promocji turystyki. Obok takich pewniakow jak
Warszawa i Krakow, znalazly sie tam... Kowary. Nie ma Szczecina, za to jest
Szczekin (sic!). Na sciezce dzwiekowej pare kawalkow Chopina w aranzacji dosc
niezwyklej a na deser link do zainstalowania nowego serwisu Microsoftu MSN spot.
Ciekaw jestem opinii innych o Europaliach i, jesli dostali w swoje rece plyte,
takze o tym dziele. Mnie ta wizytowka Polski niezbyt sie podobala. Bede mial co
jutro w robocie tlumaczyc...
Obserwuj wątek
    • Gość: i. Re: Europalia IP: *.chello.be 18.10.01, 22:43
      doki, az jutro zakupie to cudo...w sumie juz bylo tyle wpadek, ze az smutno o tym
      opowiadac...po prostu przykro.
      zreszta jakies dwa tygodnie temu mozna bylo przeczytac w "the bulletin" ze polka
      jest tancem polskim. brawo!
      szkoda tylko ze europalia w taki sposob tylko oddala nas od europy zamiast
      przyblizyc...

Gość portalu: Doki napisał(a):

> Wlasnie przejrzalem dolaczony w tym tygodniu do Knacka (to tutejszy tzw
      > opiniotworczy tygodnik) CD-ROM na temat Polski i Europaliow. Troche o historii,
      >
      > z tym ze historia Poski zaczyna sie od III rozbioru, minimum o sztuce, no i
      > przede wszystkim obszerny blurb promocji turystyki. Obok takich pewniakow jak
      > Warszawa i Krakow, znalazly sie tam... Kowary. Nie ma Szczecina, za to jest
      > Szczekin (sic!). Na sciezce dzwiekowej pare kawalkow Chopina w aranzacji dosc
      > niezwyklej a na deser link do zainstalowania nowego serwisu Microsoftu MSN spot
      > .
      > Ciekaw jestem opinii innych o Europaliach i, jesli dostali w swoje rece plyte,
      > takze o tym dziele. Mnie ta wizytowka Polski niezbyt sie podobala. Bede mial co
      >
      > jutro w robocie tlumaczyc...

• Gość: Magda Re: Europalia IP: *.wanadoo.be 21.10.01, 21:54
        Wydaje mi sie ze zbyt przejmujemy sie opakowaniem, niz zawartoscia. Prawda
        historyczna i scisle fakty i tak nikogo tu interesuja. Istotne jest ze o
        Polsce przez jakis czas ludzie beda mysleli - jesli cos z tego wyniosa to tym
        lepiej - ale to nie jest najistotniejsze. Wazne zeby Polska zaczela byc
        postrzegana nie tylko jako kraj wodki, kielbasy i mafii samochodowych.
        Powinnismy rozglaszac wokol siebie informacje o Europaliach, jakie by one nie
        byly.

Magda
        • Gość: Doki Re: Europalia IP: *.unknown.uunet.be 22.10.01, 08:26
          Tak a propos Europaliow, dlaczego tyle wydarzen jest po
          walonskiej stronie i w Brukseli, a po flamandzkiej byl
          K. Lupa i Trebunie-Tutki. Trudno po pracy jechac na
          koncert, chocby swietny, z Antwerpii do Namen.
          Troche szkoda...
          • Gość: Mina Re: Europalia IP: *.turboline.skynet.be 26.10.01, 07:15
            Ja sie w ogole zastanawiam, po jaka cholere strona polska dzialala pod
            haslem "jestesmy Europejczykami". Po co koncentrowac sie na podobienstwach,
            przeciez wszystkim juz sie to przejadlo. Ja zarazam (z sukcesem) najblizsza
            okolice polskoscia eksponujac zto, co nas wyroznia, i to jest strzal w
            dziesiatke. A Europalia to 5 mln pln wyrzucone w bloto. Zly czas, fatalna
            promocja, wieczne klotnie strony polskiej i belgijskiej, brak pomyslu na motym
            przewodi. Kto to robil??? Po prostu zero profesjonalizmu. I tez sie musze
            tlumaczyc.
            • Gość: Magda Re: Europalia IP: *.wanadoo.be 27.10.01, 21:30
              Nie jest tak fatalnie. Mam mnostwo znajomych w Brukseli i La Louviere ktorzy
              Europalia sobie chwala - chodzana koncerty i wystawy i chrzania nieporozumienia
              po stronie polskiej czy belgijskiej. Chca sie czegos dowiedziec o Polsce - i
              to niekoniecznie calej prawdy historycznej. A ze pora niedobra? A jaka bylaby
              dobra????
              Pozdrawiam.

Magda
              • Gość: STYRO Re: Europalia IP: *.uc.nombres.ttd.es 28.10.01, 00:38
                Przynajmniej cos sie u Was dzieje... Ja po blisko 3 latach pobytu w Hiszpanii
                poszedlem na koncert Mazowsza, wczesciej nic sie nie dzialo. Mazowsze jak
                zawsze - swietne - lezka w oku sie zakrecila, ale organizacja - FATALNA. W
                polsce 50 lecie LKSu w pipidowce OSP lepiej przygotuje. Do konca nie wiadomo
                bylo, gdzie sie koncert odbedzie, chcieli Tatro Real, ale trzeba tam rezerwy
                robic na 2 lata naprzod... Koncert byl zamkniety czyli tylko dla wybranych - na
                zaproszenia.. Nie macie pojecia ilu moich znajomych chcialo iusc na mazxowsze i
                nie mogli... A na sali byly wolne miejsca. Malo tego, rozmawialem z gosciem z
                kapeli z Mazowsza, mowil, ze jeszcze przez 3 dni zostaja w Madrycie, przez ten
                czas mogli zagrac pare koncertow dla polonii i nie tylko, zas np. ambasada jako
                organizujacy moglaby zarobic mnostwo kasy... Nic z tego - nikt nie pomyslal...
                Beda za to - jak powiedzial - snuli sie od baru do baru... Po czym podsumowal,
                ze koncert byl fajny, ale zespol jest zawiedziony, bo chcialby wiecej razy
                wystapic... Bo koncercie przewidziany byl bankiet, niestety z braku miejsca
                sie nie odbyl... Jeszcze cos - atrakcja wieczoru mial byc Kwachu, nie
                przyjechal, byl takze byly premier tadeusz Mazowiecki.. Wejdzcie na strone
                ambasady w madrycie - pisze tam, ze J. Kwasniewska zainauguruje jakos tam
                wystawe, ze koncert odbedzie sie w teatro Real, ze bedzie wsrod gosci Kwachu z
                zona, czlonkowie hiszpanskiej rodziny krolewskiej. Jak wiecie zadna z tych osob
                na koncercie nie byla... Ja pewnie na moje urodziny zaprosze Papieza, madonne i
                Pamele Anderson i oglosze to na swojej stronie... Polska organizacja?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka