Dodaj do ulubionych

jak zrobic coreczke??!!

27.04.06, 14:38
Od jakiegos czasu zastanawiamy sie nad wlasciwym czasem na kolejne dziecko, mamy dwoch synkow i to dziecko jest ostatnim ktore planujemy, dlatego tez marzy mi sie coreczka smile
Szukam dobrych, rozsadnych i najlepiej sprawdzonych metod tego jak ja zrobic smile)) Bede wdzieczna za wszelkie informacje szczegolnie od tych ktorym sie to udalo.
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 18:17

Dwa dni (ewentualnie jeden dzien)przed owulacja bedzie dziewczynka (bo
      te 'zenskie' plemniki zyja dluzej i dozyja do owulacji. Meskie nie dozyja do
      tego dnia.
      W dniu owulacji bedzie chlopak. Sek w tym, aby dobrze wyliczyc dzien owulacji!
      Powodzenia.
      • mafulek Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 18:43
        Potwierdzam! "Zenskie" plemniki zyja dluzej ale sa wolniejsze - wiec "starac
        sie" trzeba na kilka dni przed owulacja - plemniki zenskie "poczekaja" sobie na
        jajeczko. U mnie sie sprawdzilo - tyle ze w druga strone bo chcialam chlopca :-
        ) Aczkolwiek wiadomo, ze moze byc roznie - czlowiek "strzela" a Pan Bog kule
        nosi smile
        • asica74 Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 18:47
          podobno dieta ma tez znaczenie:

www.hotlib.com/articles/show.php?t=How_Changing_Your_Diet_Can_Influence_The_Sex_Of_Your_Baby
    • xiv Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 18:24

oprocz owulacji podobnoz wazne sa pola elektromagnetyczne - nie pamietam
      dlaczego, ale wiecej pola, wieksza szansa na chlopca

a wiec musicie sie udac gdzies na lono natury...
    • basiak6 Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 20:40
      www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/038548562X/qid=1146163171/sr=8-2/ref=sr_8_xs_ap_i2_xgl/026-7301019-6961214
      Minimum 2-3 dni przed owu, nie mniejsmile Kolezanka mi tak tlumaczylasmile
      • monika_irl Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 22:26
        my "robiliśmy" córeczkę i 3 tygodnie temu urodziła się Alicja smile))
        tak jak dziewczyny pisały wcześniej musicie się zacząć starać przed owulacją,
        zacznijcie po prostu zaraz po skończeniu okresu, nam się udało
        życzę powodzenia
        • lianis Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 22:47
          dzieki dziewczyny za wszystkie porady z ktorych jedna przebija sie wyjatkowo smile
          chyba musze sie nauczyc wlasnego organizmu, bo wstyd przyznac matce dwojki dzieci ze niewiele wie o wlasnej owulacji, a wlasciwie o tym jak ja rozpoznac. sprobuje diety choc w sumie lubie po polowie z obu plci smile, mozemy poprobowac na lonie natury big_grin tym bardziej ze myslimy zaczac w wakacje coby miec wiosenne dziecie i od razu po okresie smile

a gdzies mi sie jeszcze obilo o uszy ze podobno czestotliwosc wspolzycia ma znaczenie, ze bardzo czesto wspolzyjaca para najczesciej ma corki ze wzgledu na to ze plemniki xx szybciej sie produkuja smile ktos cos o tym wie?
          • zapytajnick Re: jak zrobic coreczke??!! 27.04.06, 22:57
            z ta czestotliwoscia to nie wiedzialam. Pomyslalam, ze napisze bo u mnie sie
            sprawdzilo. Corka mieslismy po bardzo !!!goracych!!! dwoch tygodniach,
            natomiast synek nam sie urodzil mozna powiedziec po jednym strzalewink))).
            Z ta owulacja to nie bardzo u mnie sie sprawdzilo, bylam zdecydowanie przed
            owulacja a urodzil sie chlopiec. Tak samo u jedej znajomej.

Generalnie to chyba nie ma reguly. Mozna sobie pomoc w ten czy inny sposob, ale
            bedzie co ma byc i nikt tego nie zmieni (no chyba ze sztuczna selekcja).

Najwazniejsze zeby zdrowe bylo!
            • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 10:16

Z tym 'przed owulacja' zostalo odkryte przez jakiegos niemieckiego naukowca w
              1976 roku, bodajze i jest do dzis stosowane (skutecznie, pod warunkiem, ze sie
              zna swoj organizm i wie kiedy dokladnie wypada owulacja). Jesli, jednak 'nie
              wyjdzie' (jak u kolezanki piszacej przede mna), oznacza po prostu, ze owulacja
              z roznych powodow (moze to nawet byc zwykle przeziebienie) sie przesunela!
              • blige Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 17:42
                a co powiesz na blizniaki dwujajowe, kazde innej plci? CO wtedy z owulacja?
          • bachula_gr Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 10:06
            Lianis:
            >a gdzies mi sie jeszcze obilo o uszy ze podobno czestotliwosc wspolzycia ma
            > znaczenie, ze bardzo czesto wspolzyjaca para
            > najczesciej ma corki ze wzgledu na to ze plemniki xx szybciej sie
            > produkuja smile ktos cos o tym wie?

Cos w tym jest. Kiedys przeczytalam, ze statystycznie wiecej "wpadkowych"
            dzieci to chlopcy niz dziewczynki. Wsrod moich znajomych to by sie zgadzalo w
            100%. Wszyscy, ktorzy planowali i sie bardzo starali maja corki wink))
    • monika_irl Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 12:20
      ja też nie wiedziałam o częstotliwości, ale może to i prawda bo u nas też
      starania o córeczkę były baaaardzo częste smile))
      • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 13:17
        Czestotliwosc wplyw ma spory.
        Tez polecam ksiazke wspomniana powyzej.
        Wiele tam jest wyjasnione.
        Ale oczywiscie 100% gwarancji nie ma smile
        Jedynie zwiekszenie prawdopodobienstwa.
        My wspieralismy sie ta lektura dopiero przy szostym dziecku.
        By rodzynek nie zostal rodzynkiem wink
        Troche z ciekawosci i bez zbytnich oczekiwan.
        • lianis Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 17:22
          i jak wam wyszlo z tym rodzynkiem? ma towarzystwo? smile))
          • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 18:15
            a ma smile
            • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 18:18
              a do wylapywani owulacji polecam zwykly mikroskop smile
              Znacznie skuteczniejszy w moim doswiadczeniu niz testy owulacyjne.
              I tanszy jesli sie od dzieci pozyczy smile)
              • lianis Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 19:02
                a mozesz cos wiecej powiedziec z tym mikroskopem, co i jak smile
                • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 28.04.06, 23:00
                  Obserwujesz sluz badz sline w okolicy owulacji.
                  Po naniesieniu na szkielko trzeba poczekac az zaschnie ;-P
                  Przy obserwacji sluz plodny/przenikliwy bedzie mial strukture
                  przypominajaca lisc paproci.

Tak jak tutaj np.:
                  www.fertile-focus.com/saliva-ovulation-predictor.html
                  www.tryingtoconceive.com/store/cm.htm

Nieplodny-chaotyczna

Na tej samej zasadzie dzialaja te mikroskopy owulacyjne reklamowane na ww
                  stronie, ale zwykly rownie dobrze sie sprawdza wink
                  • basiak6 Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 00:07
                    Po co nanosic na szkielkosmile Ten owulacyjny jest rozciagliwy jak bialko jajka,
                    tuz przed owu jest wodnisty, ten nieplodny jest lepki i jest go malo. Bardzo
                    latwo to rozpoznac.
                    • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 00:15
                      Prawda, ale z moich obserwacji wynika,
                      ze rozciagliwy i przezroczysty(na oko)
                      moze byc przez dluzszy czas.
                      U mnie np. przez dobre 2-3 dni.
                      Jednak w tym jest tez stan przejsciowy.
                      Liscie paproci tylko przez pare godzin ;-p
                      Oczywiscie to nie ma az takiego znaczenia
                      w przypadku lianis, ale gdy sie robi obserwacje cyklu,
                      mozna sie tym posilkowac by dokladniej wyznaczyc dzien owulacji.
                      • basiak6 Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 21:39
                        Ale w UK chyba takich mikroskopow nie ma?
                        wlasnie to mnie ciekawi, skad wiedziec kiedy przejsciowy sluz normalna metoda
                        sprawdzania.
                        • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 21:44

Po prostu trzeba znac swoj organizm. ja dokladnie wiem kiedy mam owulacje.
                          Trudno dokladnie nazwac to uczucie, hmmm jakbym cos w podbrzuszu nosila... I
                          rzeczywiscie, sama obserwacja sluzu nie pomaga...
                        • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 29.04.06, 23:33
                          Ja pozyczylam od dzieci wink zwykly taki z powiekszeniem do 900x.
                          Ale sa tez te kieszonkowe do badania sliny chyba.
                          Natalia, masz racje.
                          Mozna tez rozpoznac po objawach czy ogolnym odczuciu
                          znoszenia jaka wink.
                          Ja mam tez np bole srodcykliczne czyli tzw middleschmirtz.
                          Z tym, ze u mnie wystepuja tuz po owulacji, gdy juz sluz jest przejsciowy
                          wiec mikroskop wiele mi wyjasnil big_grin
                          • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 01.05.06, 12:44
                            mama5plus napisała:

> Mozna tez rozpoznac po objawach czy ogolnym odczuciu
                            > znoszenia jaka wink.
                            >

Super okreslenie smile To wlasnie jest takie uczucie!
                          • basiak6 Re: jak zrobic coreczke??!! 01.05.06, 13:18
                            Jesli chodzi o Mittelschmerz to ja tez to mam, rowno w dzien owulacjismile
    • mamumilu Re: jak zrobic coreczke??!! 30.04.06, 00:45
      No my też najpierw robilismy córeczkę smile - trzeba pamietać żeby przestać dwa
      trzy dni przed owulacja bo wprawdzeie żeńskie plemniki są silniejsze ale męskie
      szybsze i jak nie wychamujecie na czas to będzie chłop! Nasz chłop był "
      wstrzelony" dokładnie w środek i jest jak ta lala smile zresztą same zobaczcie. No
      i metoda zadziałała u wszystkich moich koleżanke smile
      A z owulacją to musisz się obserwowac i liczyc - chyba że masz nieregularne
      cykle - mnie w czasie owulacji tak boli brzuch że sie ruszać nie mogę i zawsze
      wiem z której strony - ale to dobra informacja na chłopaka smile a na dziewczynę
      musze liczyć smile
      • mamumilu Re: jak zrobic coreczke??!! 30.04.06, 00:48
        wyhamujecie oczywiście wink
        • iza30_1979 Re: jak zrobic coreczke??!! 10.05.06, 22:03
          hej dziewczyny
          powiedzcie mi taka rzecz okres mam co 22 dni przez 5 dni wobec tego kiedy mam
          cykl owulacji szczerze ja nic nie czuje zadengo bolu zadnego wrazenia jak
          pisalyscie ze czujecie jakby znoszona jajo ja nic takiego nie mam nawet nie
          wiem kiedy dostaje okres nie mam zadnych boli z jednej strony dobrze ale z
          drugiej sie zastanawiam czy ze mna wszystko w porzadku sad((
          pozdrawiam
          • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 00:15

A po obserwacji śluzu też nie widzisz różnicy?
            • iza30_1979 Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 21:18
              nie bardzosad((
              skoro mam okres co 22 dni przez 5 dni to tak mniej wiecej nie mozna wyliczyc
              kiedy sie zaczyna owulacja??????
              nigdy mnie to nie interesowalo ale bedziemy sie teraz starac o dziecko a ja
              chcem miec dziewczynke pierwsza i skoro moge cos w tym kierunku zrobic to
              dlaczego nie
              pozdrawiam
              • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 21:24

Wychodzi na to, że owulację masz w 8mym dniu cyklu (14 dni przed spodziewaną
                miesiączką)
            • basiak6 Re: jak zrobic coreczke??!! - sluz 11.05.06, 23:34
              Obserwacja sluzu duzo daje, ja juz wiem kiedy zmienia sie w przejsciowy a kiedy
              juz jest owulacyjny, latwo rozpoznac. Po prostu kiedy robi sie przejsciowy czyli
              wodnisty, nie ma przytulanka. Dopoki jest lepki, trzeba za mezem gonicsmile
              Jak juz sie zrobi rozciagliwy na maksa (taki jest po tym wodnistym) to bedzie
              taki gora 1-1.5 dnia i w tym czasie jest owu albo tuz pod koniec. Potem nagle
              robi sie znow lepki i koniec.
              U mnie do dnia 14 jest lepki, dnia 14 i 15 jest wodnisty, a miedzy 15-16
              rozciagliwy. 17 juz jest lepki. Temperaturki to potwierdzaja. Nasze organizmy to
              male zegarkismile
    • kokolores Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 00:19
      Ostatnio gdzies mi sie o uszy obilo ,ze rodzina Beckham ,robi to na stojaco ,bo
      Viki chcialaby miec dziewczynke ,hehe!
      :o))))))))))

Koko
    • magdax78 Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 15:41
      czyli jak przewidujecie...14 dni liczac od I dnia miesiaczki bedzie
      dziewczynka smile??
      • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 17:33
        magdax78 napisała:

> czyli jak przewidujecie...14 dni liczac od I dnia miesiaczki bedzie
        > dziewczynka smile??

To zależy jakie długie masz cykle. Ja mam owulację 16go dc. tak więc u mnie 14
        dzień na dziewczynkę jak znalazł smile
        No i trzeba wziąć pod uwagę, że czasami owulacja moze się przesunąć, dlatego
        jeśli rzeczywiście chcesz wycelować, to lepiej zaopatrzyć się w tester, albo
        mikroskop.
        • magdax78 Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 17:54
          a jak dziala taki tester? chyba wykrywa moment owulacji a zeby poczac
          dziewczynke pasuje trafic na moment przed owulacja...
          • mama5plus Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 19:30
            Dlatego w przypadku dziewczynki jest troche trudniej bo musisz niejako
            `przewidziec` owulacje. Najlepiej poobserwowac kilka cykli i jesli masz
            owulacje regularnie w okreslonym dniu, probowac w kolejnym na 2 dni przed
            spodziewana owolacja.
            Rowniez rzekomo czestotliwosc ma znaczenie bo zubaza sie sperma czyli w
            pierwszej kolejnosci gina zwykle slabsze (meskie) plemniki i tym samym zenskich
            pozostaje wiecej wink
            Zubozyc ja mozna rowniez innymi sposobami ale nie wiem jak to wplywa ogolnie
            na jakosc plemnikow (nawet tych zenskich). Czy beda wystarczajaco silne/zdrowe
            by w ogole doszlo do zaplodnienia i by np nie ryzykowac poronieniem czy jakimis
            wadami u dziecka??

Ogolnie zenskie plemniki lepiej sobie radza i dluzej zyja nawet w
            niesprzyjajacym, kwasowym srodowisku, gdy sluz jest nieprzenikliwy wiec w/g
            ksiazkowej metody zaleca sie chyba zaczac starania od kilku dni po @ i czesto
            (codziennie czy czesciej jesli wolisz wink ) az do 1-2 dni przed spodziewana
            owulacja.
          • natalia.brzeska Re: jak zrobic coreczke??!! 11.05.06, 21:26
            magdax78 napisała:

> a jak dziala taki tester? chyba wykrywa moment owulacji a zeby poczac
            > dziewczynke pasuje trafic na moment przed owulacja...

Dokładnie 'moment przed owukacją', ale jak źle policzysz/albo będzie owulacja
            wcześniej i będzie Ci się wydawało, że jest 'przed' owulacją, a tak naprawdę
            będzie to akurat owulacja to chłopak murowany!
            • yasmin15 Re: jak zrobic coreczke??!! 12.01.07, 23:56
              Tak z ciekawosci pytam: udalo sie zrobic coreczke?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka