Dodaj do ulubionych

Kanada->USA

IP: *.sympatico.ca 02.01.03, 02:56
Oczywiscie wiem, ze wokol kryzys, ale czasami zastanawiam sie czy nie nie
przeniesc sie z tej odretwialej Kanady do USA lub gdzie indziej np. Europy
Zachodniej. Ilu z was sprobowalo, ilu zawrocilo lub przenioslo sie do Europy?
Taki quiz dla zadowolonych lub nieszczesliwych (watpie aby ktos czul sie
nieszczesliwy opuszczajac Kanade).

Obserwuj wątek
    • Gość: Aki Re: Kanada->USA IP: *.174-200-24.mtl.mc.videotron.ca 02.01.03, 06:05
      Hej! Tez mieszkam w Kanadzie, ale nie czuje odretwienia.Myslisz, ze
      przeniesienie sie do USA albo Europy cos zmieni?Jesli Ty masz w sobie dosc
      zycia zaden kraj nie jest dla Ciebie odretwialy, odretwiale moaze byc wszedzie
      dla kogos kto nie stara sie urozmaicic swojego zycia. Mieszkalam przedtem w
      Anglii,jestem osoba aktywna, ktora zawsze znajdzie cos ciekawego dla siebie,
      wiec moze Ty powinienes ruszyc sie z miejsca a nie szukac wyjscia w
      przeprowadzce.
      • Gość: Lysy Re: Kanada->USA IP: *.client.attbi.com 02.01.03, 06:42
        Gość portalu: Aki napisał(a):

> Hej! Tez mieszkam w Kanadzie, ale nie czuje odretwienia.Myslisz, ze
        > przeniesienie sie do USA albo Europy cos zmieni?Jesli Ty masz w sobie dosc
        > zycia zaden kraj nie jest dla Ciebie odretwialy, odretwiale moaze byc
        wszedzie
        > dla kogos kto nie stara sie urozmaicic swojego zycia. Mieszkalam przedtem w
        > Anglii,jestem osoba aktywna, ktora zawsze znajdzie cos ciekawego dla siebie,
        > wiec moze Ty powinienes ruszyc sie z miejsca a nie szukac wyjscia w
        > przeprowadzce.

Pewnie masz racje ale musisz przyznac ze gdy przejedzies ze stanow to Kanada
        wydaje sie raczej taka odretwiala czy moze zaspana takie przynajmniej sa moje
        wrazenia( nie mialem okazji tam pomieszkac dlozej niz pare dni wiec moge sie
        mylic)

• Gość: h Re: Kanada->USA IP: *.as10.nwbl1.wi.voyager.net 02.01.03, 06:28
      Wyjedz do Stanow.Mieszkalem w Kanadzie 7 lat (mam obywatelstwo) 1 zaluje kazdej
      chwili spedzonej w Kanadzie. Podobne odczucia ma wielu moich znajomych.
      • mirko_w A może macie tam za zimno? 02.01.03, 06:33
        To wtedy faktycznie wio na Południe (od granicy US|CA czy Europy)...

Co rozumiesz pod "przenieść się"? Przeemigrować? Legalnie? Facetom z budki INS
        na pytanie "na jak długo?" powiesz: "na lata lub na stałe"?
      • don5 Pracowac w USA, zyc w Kanadzie 02.01.03, 07:31
        Przemieszkalem 5 lat w USA. Przyznam zarobilem wiecej niz by mi sie udalo w
        Kanadzie. Ale, wrocilem z przyjemnoscia bo:

1. W Kanadzie czuje sie bezpiecznie moge spokojnie spacerowac z dziecmi
        bez ogladania sie za siebie. Jest gdzie spacerowac. W USA wszelkie public
        miejsca to syf kila i mogila.
        2. Brak porzadnych parkow miejskich w USA. A jezeli sa to przypominaja te
        z Kalkuty.
        3. Mam gdzie isc z dzieciakami na basen publiczny, wysokiej klasy sa w
        Kanadzie a w USA malutkie i syfiaste i przeludnione .
        4. Ide do lekarza jak katar dostaje a nie jak mam zawal serca (USA).
        5. Dobre jedzenie w Kanadzie
        6. Za darmo mam taka szkole dla dzieci jak w USA za 500$ na miesiac.
        7. Ladne I czyste sklepy w Kanadzie jak w Europie w USA brudne jak w
        Kalkucie albo calkiem jak w PRL..
        8. Lepsze I tansze mieszkania w Kanadzie

Ci co wyjechali zaluja tego I na stale nie zostana w USA bo nienawidza to
        miejsce oprocz $$$, nic tam nie ma dla ludzi.
    • Gość: 10cc To late........................................... IP: *.bc.hsia.telus.net 02.01.03, 09:14
      skonczyl sie mit ameryki
    • ole_k Re: Kanada->Europa 02.01.03, 14:43
      Gość portalu: Antonow napisał(a):

> Oczywiscie wiem, ze wokol kryzys, ale czasami zastanawiam sie czy nie nie
      > przeniesc sie z tej odretwialej Kanady do USA lub gdzie indziej np. Europy
      > Zachodniej. Ilu z was sprobowalo, ilu zawrocilo lub przenioslo sie do Europy?
      > Taki quiz dla zadowolonych lub nieszczesliwych (watpie aby ktos czul sie
      > nieszczesliwy opuszczajac Kanade).

Europa ma sens, USA jest zdretwialy jak bambus a nie Kanada.
      Kanada jest krajem cywilizowanym. USA to trzeci swiat,

olek
      • Gość: johnny Re: Kanada->Europa IP: *.client.attbi.com 02.01.03, 17:27
        Ja tez jestem obywatelem Kanady mieszkajacym w USA (z zielona karta)i tez mysle
        powoli o powrocie do Kanady.
        Mam tu kilkuznajomych w podobnej sytuacji co ja i tylko jedna osoba nie mysli o
        powrocie ale on ma tu cala rodzine.
        Zgadzam sie z Don5, on to dobrze wszysto ujal. Mieszkajac w Chicago znalazlem
        tylko 2 baseny i 5 sztucznych lodowisk a to jest miasto o chyba 6 mln. ludzi.
        Mieszkajac w Kanadzie w znacznie mniejszym miescie w promieniu 5 km. od
        mojego domu mialem 2 baseny i 4 sztuczne lodowiska i to jakie.
        Jezdzac samochodem po miescie po roku trzeba wymieniac resory bo stan
        tutejszych drog jest straszny.
        Za ubezpieczenie place $150 miesiecznie ale to niewiele pokrywa wiec modle sie
        tylko by nie zachorowac powaznie.
        Ceny domow oraz podatki za domy sa bardzo wysokie duzo wyzsze niz w Kanadzie.
        Za bardzo przecietny dom placi sie $3500 - $4000 podatku rocznie i zawsze sie
        zastanawialem na co te pieniadze sa wydawane.
        Jedyna rzecz jaka tu dobrze robia to sprzatanie sniegu z ulic.
        Wczoraj ogloszono ze w 2002 roku w Chicago spadla ilosc morderstw do 624 ale ta
        liczba to tylko miasto Chicago a gdzie sa podmiejskie okolice w ktorych mieszka
        kilka milionow ludzi.
        Ciekaw jestem jak te statystyki wygladaja w Kanadzie.
        Jedyny plus mieszkania w USA jest taki ze jest tu znacznie latwiej znalezc prace
        Osobiscie zostane tu jeszcze maksimum 2 lata bo przelicznik dolarowy jest
        bardzo kozystny dla posiadaczy US$ i mam nadzieje ze taka sytuacja jeszcze sie
        jakis czas utrzyma.
        • znikad Re: Kanada->USA 02.01.03, 17:59
          Gość portalu: johnny napisał(a):

> Wczoraj ogloszono ze w 2002 roku w Chicago spadla ilosc morderstw do 624 ale
          ta
          > liczba to tylko miasto Chicago a gdzie sa podmiejskie okolice w ktorych
          mieszka
          >
          > kilka milionow ludzi.
          > Ciekaw jestem jak te statystyki wygladaja w Kanadzie.

W 2002 w Toronto zamordowano 60 osob - okropnie duzo wedlug calej torontonskiej
          policji, a miasto ma teraz nieco ponad 3 mln. mieszkancow, z reszta suburbii -
          ponad 5 mln.
          Ja tam wole Kanade od Stanow ale co wy ludzie - nie wiecie, ze trawa jest
          zawsze zielensza u sasiada? Jak sie mieszka tu, to chce sie byc tam i na
          odwyrtke. A potem sie kupuje dom, ma dzieci i psa, i glupie mysli juz nie
          przychodza tak czesto do glowy.
        • don5 Re: Kanada->Europa 02.01.03, 18:01
          Johnny, tak jest USA to tylko zielone. Dokladnie juz to przeanalizowalem.
          Jesli ktos mi da chociaz jeden argument na plus dla USA to moge szybko
          mu wyjasnic ze sie myli (oprocz klimatu i $).
          Po zamianie na kanadyjskie jestes panem w Kanadzie ze spokojna glowa a to w
          zyciu chodzi. Porzadny health insurance kosztuje 800$ na miesiac w USA i tez
          jeszcze musisz doplacac do wizyty u lekarza. To co pracodawca w USA oferuje to
          masz 100 lepsze w Kanadzie za darmo prawie.

Przestepczosc w Kanadzie jest b. niska 10-50 razy mniejsza niz w duzych
          miastach USA.
          Ale na jakosc zycia wiele rzeczy sie sklada. Generalnie to co w USA maja b.
          bogaci w Kanadzie ma prawie kazdy.
        • ping-pong Re: Kanada->Europa 02.01.03, 22:03
          Gość portalu: johnny napisał(a):

> Ja tez jestem obywatelem Kanady mieszkajacym w USA (z zielona karta)i tez
          mysle
          > powoli o powrocie do Kanady.
          > Mam tu kilkuznajomych w podobnej sytuacji co ja i tylko jedna osoba nie mysli
          o
          >
          > powrocie ale on ma tu cala rodzine.
          > Zgadzam sie z Don5, on to dobrze wszysto ujal. Mieszkajac w Chicago znalazlem
          > tylko 2 baseny i 5 sztucznych lodowisk a to jest miasto o chyba 6 mln. ludzi.
          > Mieszkajac w Kanadzie w znacznie mniejszym miescie w promieniu 5 km. od
          > mojego domu mialem 2 baseny i 4 sztuczne lodowiska i to jakie.
          > Jezdzac samochodem po miescie po roku trzeba wymieniac resory bo stan
          > tutejszych drog jest straszny.
          > Za ubezpieczenie place $150 miesiecznie ale to niewiele pokrywa wiec modle sie
          > tylko by nie zachorowac powaznie.
          > Ceny domow oraz podatki za domy sa bardzo wysokie duzo wyzsze niz w Kanadzie.
          > Za bardzo przecietny dom placi sie $3500 - $4000 podatku rocznie i zawsze sie
          > zastanawialem na co te pieniadze sa wydawane.
          > Jedyna rzecz jaka tu dobrze robia to sprzatanie sniegu z ulic.
          > Wczoraj ogloszono ze w 2002 roku w Chicago spadla ilosc morderstw do 624 ale
          ta
          > liczba to tylko miasto Chicago a gdzie sa podmiejskie okolice w ktorych
          mieszka
          >
          > kilka milionow ludzi.
          > Ciekaw jestem jak te statystyki wygladaja w Kanadzie.

W Montrealu okolo 50 morderstw rocznie, 1.8 mln mieszkancow.
          • jot-23 Re: Kanada->Europa 02.01.03, 22:10
            ping-pong napisał:

>
            > W Montrealu okolo 50 morderstw rocznie, 1.8 mln mieszkancow.

manhattan - podobna populacja, w tamtym roku, 82 morderstwa, najmniej od XIX
            wieku...

• ole_k Re: Kanada->Europa 03.01.03, 04:49
              jot-23 napisał:

> ping-pong napisał:
              >
              > >
              > > W Montrealu okolo 50 morderstw rocznie, 1.8 mln mieszkancow.
              >
              > manhattan - podobna populacja, w tamtym roku, 82 morderstwa, najmniej od XIX
              > wieku...
              >
              >

Manhattan to nie caly NY pacanie. W Toronto sa dzielnice gdzie krajm jest 0-owy
              • Gość: Tomek Re: Kanada->Europa IP: *.broadcom.com 07.01.03, 16:57
                Ktore to sa dzielnice?
                • prawdziwagadula Re: Kanada-> 07.01.03, 17:16
                  Gos´c´ portalu: Tomek napisa?(a):

> Ktore to sa dzielnice?

Oczywiscie "Roncze Waly"
            • Gość: Milosevic Re: 82 morderstwa na Manhattanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.03, 15:34
              jot-23 napisał:

> ping-pong napisał:
              >
              > >
              > > W Montrealu okolo 50 morderstw rocznie, 1.8 mln mieszkancow.
              >
              > manhattan - podobna populacja, w tamtym roku, 82 morderstwa, najmniej od XIX
              > wieku...

A te 3 tys. w WTC to gdzie sie miesci w twojej statystyce?
              Czyz to tez nie jest urok bycia Amerykaninem?
              Okreslone kregi trzymaja za pysk srodki przekazu i osrodki decydenckie. Skutek
              taki, ze was nienawidzi okolo polowy mieszkancow planety. Co prawda tylko ta
              uboga polowa, ale bombe mozna skonstruowac z byle czego.

Milosevic
              • jot-23 Re: 82 morderstwa na Manhattanie 03.01.03, 15:42
                Gość portalu: Milosevic napisał(a):

> A te 3 tys. w WTC to gdzie sie miesci w twojej statystyce?
                > Czyz to tez nie jest urok bycia Amerykaninem?
                > Okreslone kregi trzymaja za pysk srodki przekazu i osrodki decydenckie.
                Skutek
                > taki, ze was nienawidzi okolo polowy mieszkancow planety. Co prawda tylko ta
                > uboga polowa, ale bombe mozna skonstruowac z byle czego.
                >
                > Milosevic

nienawisc to dobre uczucie, slabym ludziom pozwala znalezc latwe ujscie dla
                swoich frustracji i niepowodzen...i jakos w ten sposob moga wegetowac z dnia na
                dzien, zreszta co ci mam lumaczyc, ty to wlasnie reprezentujesz...

• prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->MEXICO 02.01.03, 17:13
      ameryka sie rozsypuje, europa sie jednoczy ale w rozsypce tez, australia konic
      swiata gdzie psy dupami szczekaja. proponuje meksyk, cieplo i nic nie trzeba
      robic.
    • maly.ksiaze Re: Kanada->USA 02.01.03, 20:58
      No i na dodatek to: www.cbc.ca/stories/2003/01/02/marijuana030102

Czyz to nie jest lepiej w Kanadzie?

Pozdrawiam,

mk.
    • america Kanada jest wspanialym krajem ale................. 03.01.03, 05:51
      USA jest tez dobre troche gorsze coprawda od Kanady pod wieloma wzgledami. Ale
      piekna kasa, duza kasa w banku tem ma wiele urokow.
      A pozniej mozna sobie zyc gdzie sie chce.

Pozdrowienia dla Kanady pachnacej zywica.

America
    • Gość: Terra Nova Re: Kanada->USA IP: 199.243.100.* 03.01.03, 17:36
      Gość portalu: Antonow napisał(a):

> Oczywiscie wiem, ze wokol kryzys, ale czasami zastanawiam sie czy nie nie
      > przeniesc sie z tej odretwialej Kanady do USA lub gdzie indziej np. Europy
      > Zachodniej. Ilu z was sprobowalo, ilu zawrocilo lub przenioslo sie do
      Europy?
      > Taki quiz dla zadowolonych lub nieszczesliwych (watpie aby ktos czul sie
      > nieszczesliwy opuszczajac Kanade).
      >

Masz racje Antonow, trzeba stad spierdalac jak najdalej...Kanada to kraj
      pachnacy jakas popieprzona komuna. Przenosze sie do Wloch juz w przyszlym
      roku (Mediolan).
      • ttc Re: Kanada->USA 03.01.03, 17:56
        Gość portalu: Terra Nova napisał(a):

> Gość portalu: Antonow napisał(a):
        >
        > > Oczywiscie wiem, ze wokol kryzys, ale czasami zastanawiam sie czy nie nie
        > > przeniesc sie z tej odretwialej Kanady do USA lub gdzie indziej np. Europy
        >
        > > Zachodniej. Ilu z was sprobowalo, ilu zawrocilo lub przenioslo sie do
        > Europy?
        > > Taki quiz dla zadowolonych lub nieszczesliwych (watpie aby ktos czul sie
        > > nieszczesliwy opuszczajac Kanade).
        > >
        >
        >
        > Masz racje Antonow, trzeba stad spierdalac jak najdalej...Kanada to kraj
        > pachnacy jakas popieprzona komuna. Przenosze sie do Wloch juz w przyszlym
        > roku (Mediolan).

Nie chce niszczyc koledze marzen (bo warto je miec) ale jezeli uwazasz ze w
        Kanadzie to "jakas pieprzona komuna" to moge Tobie zagwarantowac ze Kanada to
        szczyt kapitalizmu w porownaniu z Wlochami. Milych snow zyczy ttc
      • znikad Re: Kanada->USA 03.01.03, 18:10
        Gość portalu: Terra Nova napisał(a):

> Masz racje Antonow, trzeba stad spierdalac jak najdalej...Kanada to kraj
        > pachnacy jakas popieprzona komuna. Przenosze sie do Wloch juz w przyszlym
        > roku (Mediolan).

Ze tez ludzie wciaz zyja zludzeniami! Skoro juz raz wyemigrowales czlowieku
        Terra Nova to powinienes wiedziec, ze wszedzie jest jakis syf. Taki syf albo
        inny syf ale kraju bez zadnego syfu po prostu nie ma. Dlaczego uwazasz, ze
        wloski syf bedzie ci latwiej znosic niz kanadyjski? Jak ja nie lubie naiwniakow!
        • Gość: johnny Re: Kanada->USA IP: *.client.attbi.com 03.01.03, 19:22
          Moze w porownaniu z USA Kanada wyglada na socjalistyczny kraj ale daleko jeszcze
          Kanadzie do Europy.
          Ktos kto wraca z Pln.Ameryki do Europy w poszukiwaniu materialnego szczescia
          jest chyba niepoczytalny.
          Przeczytaj sobie dzisiejszy wywiad w GW Anny Rabinowicz z pewnym profesorem
          z Niemiec i moze ci sie oczy otworza.Silne zwiazki zawodowe potrafia kazdy kraj
          doprowadzic do ruiny i to czeka cala socjalistyczna Europe
          • Gość: Canadian Re: Kanada->USA IP: *.sympatico.ca 03.01.03, 21:37
            A ja sie zastanawiam jak to jest z ta Kanada. Jestem tutaj po dwoch latach
            nieobecnosci. Na codzien mieszkam w tym plugawym LA.
            Ale jednak w Toronto jezdza mnostwo starych samochodow. Benzyna kosztuje 75c za
            litr. W sklepie zaplacilem 15% podatku kupujac duperele. Drogi dziurawe jak
            wszedzie. W Mississauga na skrzyzowaniu Eglinton i Hurontario nieskoszona od
            lata trawa. Stoja takie badykle po metr wysokie.

Liczac te wszystkie podatki to ktos jest jeszcze na tyle glupi ze mowi o
            bezplatnej Health Care???? Ludzie obudzcie sie. Benzyna 2 razy drozsa.
            Samochody drogie: Honda Accord w USa kosztuje 23.5k, ta sama w KAnadzie 38k.
            A zarobki sa podobne bez przelicznika 1.6. Na Karaiby z USa pojade za $800 a z
            Kanady x1.6...

Wlasnie w TV podali ze RCMP (kanadyjska federalna policja) nie ma na buty. W
            tym roku policajnci niedostali zimowych butow.
            Bogaty kraj?

Pozdrowienia ze snieznego Toronto

Canadian
            • Gość: Canadian Re: Kanada->USA IP: *.sympatico.ca 03.01.03, 22:00
              I jeszcze jedno skad sie wzielo w ludziach jakies durne przekonanie o
              bezplatnej sluzbie zdrowia???
              Dentysta moze jest za darmo? Oczywiscie ze nie. Owszem wizyta u lekarza nic
              nie "kosztuje" (nie trezba wyjac pieniedzy z portfela w gabinecie) aole
              lekarstwa moze sa za darmo??? Oczywiscie ze nie.
              Ci piewcy Kanady jak beda tankowali beznzyna juz niedlugo za 80 centow niech
              moze przeczytaja te malusienkie nalepki na dystrybutorach z wyjaznieniem ile
              procent z ceny jest podatkiem. Uwaga! Wujdzie ze okolo 35 centow z litra...
              I wy macie sluzbe zdrowia za darmo... Smiechu warte... Obudzice sie ludzie
              wreszcie.
              • Gość: wolf sympatico.ca IP: *.bc.hsia.telus.net 07.01.03, 18:10
                kiszczak,gadula i inne wcielenia wyrwij sie najpierw do USA a potem komentuj
                fjucie, bo majaczysz jak potluczony
                • zojka5 ?? 07.01.03, 18:14
                  Czy przeniesc sie do Usa? Czy mu dac czy nie dac czy wesela poczekac?Czy lepiej
                  byc mlodym i zdrowym , czy starym i chorym????A moze najlepiej se pospiewac!
                  • hungry_wolf Re: ?? 07.01.03, 18:29
                    zojka5 napisała:

> Czy przeniesc sie do Usa? Czy mu dac czy nie dac czy wesela poczekac?Czy
                    lepiej
                    >
                    > byc mlodym i zdrowym , czy starym i chorym????A moze najlepiej se pospiewac!

najlepiej jest podlubac w nosie i ponarzekac ze w USA jeszcze lepiej
                • canadian Re: sympatico.ca 07.01.03, 18:24
                  Co tu jest majaczeniem moglbys wyjasnic?
                  • hungry_wolf Re: sympatico.ca 07.01.03, 18:31
                    canadian napisał:

> Co tu jest majaczeniem moglbys wyjasnic?

przeczytaj co napisales jeszcze raz a jak nie kapujesz co napisales to juz
                    wiecej nie czytaj i nie pisz bo to nie ma sensu
                    • canadian Re: sympatico.ca 07.01.03, 18:35
                      jak nie masz nic do powiedzenia to idz ciac drzewa bo to tylko wam zostalo w BC
                      • hungry_wolf Re: sympatico.ca 07.01.03, 18:37
                        canadian napisał:

> jak nie masz nic do powiedzenia to idz ciac drzewa bo to tylko wam zostalo w
                        BC

a co to jest BC?
                        • Gość: lea Re: sympatico.ca IP: *.170-130-66.que.mc.videotron.ca 07.01.03, 18:46
                          balwan cebulasty
              • Gość: Karlik Re: Kanada->USA IP: *.cpe.quickclic.net 07.01.03, 23:52
                Gość portalu: Canadian napisał(a):

> I jeszcze jedno skad sie wzielo w ludziach jakies durne przekonanie o
                > bezplatnej sluzbie zdrowia???
                > Dentysta moze jest za darmo? Oczywiscie ze nie. Owszem wizyta u lekarza nic
                > nie "kosztuje" (nie trezba wyjac pieniedzy z portfela w gabinecie) aole
                > lekarstwa moze sa za darmo??? Oczywiscie ze nie.
                > Ci piewcy Kanady jak beda tankowali beznzyna juz niedlugo za 80 centow niech
                > moze przeczytaja te malusienkie nalepki na dystrybutorach z wyjaznieniem ile
                > procent z ceny jest podatkiem. Uwaga! Wujdzie ze okolo 35 centow z litra...
                > I wy macie sluzbe zdrowia za darmo... Smiechu warte... Obudzice sie ludzie
                > wreszcie.
                No to dlaczego Polacy wUsa majacy pobyt staly ,jak zachoruje wyjezdzaja na
                leczenie do Polski?,jak jest tak dobrze jak tu zachwalasz te swoje stany to
                dlaczego ludziom jest tak zle?,i po kilku latach sa klebkami nerwow!
                • canadian Re: Kanada->USA 08.01.03, 01:04
                  Jeszcze chyba nie byles chory w Kanadzie.
                  Czy nie dotarlo do Ciebie, ze jak nie masz ubezpieczenia w pracy to za
                  lekarstwa placisz sam? A dentysta moze za darmo jest?
                  Malo chyba wiesz o szpitalach w Kanadzie a zwlaszcza w Ontario.
                  Slyszales o niedoborze lekarzy? Wiesz, ze w niektorych miastach nie ma mowy o
                  znalezieniu lekarza rodzinnego? Slyszales, ze w maju na Uniwerki przyjezdzaja
                  agenci i werbuja na pniu pielegniarki? Slyszales ze lekarze sie wynosza?
                  A slyszales, ze w tej bogatej Kanadzie spadaja 50 letnie helikoptery, ktorych
                  celem jest niesienie pomocy? A czy slyszales dyskusje w parlamentach federalnym
                  i prowincjonalchnych.

Proponuje zainteresuj sie krajem w ktorym mieszkasz a potem cos pisz.
                  Chyba, ze jestes tak zaslepiony propaganda sukcesu liberalow ze nic nie
                  widzisz.
                  • hungry_wolf Re: Kanada->USA 08.01.03, 02:52
                    canadian czy ty wogole byles na swiecie oprocz Polski i Kanady. Widze ze osle
                    nie masz pojecia o USA ni kuta.
                    Nie zabieraj glosu kolego w tym temacie bo ludzie boki zrywaja.

Kanada jest 500% lepsza od USA pod kazdym wzgledem , siedzisz na welfrze rusz
                    wiec tylkiem smierdzacym troche i oswiec swoje szare komorki.
                    A najlepiej wy..dalaj do USA bo ngdy tym jeszce nie byles najlepiej na welfare
                    amerykanska. Zobzczysz jak medycyna amerykanska wyglada. Tam nie ma opieki
                    zdrowotnej tam to sie nazywa insurance calkiem jak na samochod.
                    • canadian Re: Kanada->USA 08.01.03, 03:35
                      chlopczyku ja juz mieszkam w USA. Placenie kanadyjskich podatkow za nic
                      zostawiam takim palantom jak ty.
                  • Gość: Karlik Re: Kanada->USA IP: *.cpe.quickclic.net 10.01.03, 00:51
                    canadian napisał:

> Jeszcze chyba nie byles chory w Kanadzie.
                    > Czy nie dotarlo do Ciebie, ze jak nie masz ubezpieczenia w pracy to za
                    > lekarstwa placisz sam? A dentysta moze za darmo jest?
                    > Malo chyba wiesz o szpitalach w Kanadzie a zwlaszcza w Ontario.
                    > Slyszales o niedoborze lekarzy? Wiesz, ze w niektorych miastach nie ma mowy o
                    > znalezieniu lekarza rodzinnego? Slyszales, ze w maju na Uniwerki przyjezdzaja
                    > agenci i werbuja na pniu pielegniarki? Slyszales ze lekarze sie wynosza?
                    > A slyszales, ze w tej bogatej Kanadzie spadaja 50 letnie helikoptery, ktorych
                    > celem jest niesienie pomocy? A czy slyszales dyskusje w parlamentach
                    federalnym
                    >
                    > i prowincjonalchnych.
                    >
                    > Proponuje zainteresuj sie krajem w ktorym mieszkasz a potem cos pisz.
                    > Chyba, ze jestes tak zaslepiony propaganda sukcesu liberalow ze nic nie
                    > widzisz.

Te twoje teksty to nic tylko walenie kota za pomoca mlota,sluzba zdrowia jak
                    narazie nie jest taka zla,i trzyma sie niezle,a te pyszczki co tak japia,to po
                    prostu lobby ktore jest zainteresowane prywatyzacja tegoz,bo nie umia scierpiec
                    patrzac na USA ile kasy im ucieka i jak ludzi czyli potencjalnych
                    poacjetow,mogliby golic z dolarow,poddales sie tej propagandzie,i zatraciles
                    trzezwosc oceny,no ale sie nie dziwie bo mieszkasz na poludniu,i nie wiesz co
                    jest grane,wiec z samej skromnosci powinienes sluchac krajowcow co tu mieszkaja
                    a nie jeszcze japac ze wiesz lepiej,helikoptery?,tak sa potrzebne do
                    ratownictwa,i patroli,niema lekarzy?,cos tu juz pieprzysz kompletnie,w kazdej
                    wiekszym skupisku ludzkim znajdziesz lekarza,albo jakas nurse,naczytales sie za
                    duzo propagandy i majaczysz,lepiej bybylo gdybys sie zajal tym calym twoim
                    syfem w Stanach,wychodzilo by ci lepiej bo jestes na miejscu,oceniac Canada
                    zostaw tym co tam mieszkaja.
                    • canadian Re: Kanada->USA 10.01.03, 00:58
                      Jedno napisane przez ciebie zdanie swiadczy ze poza propaganda Chretiena nie
                      masz pojecia co sie dzieje w tym Kraju. Jeste po prostu "A citizen" i tyle.
                      Poczytaj wiecej na temat niedoboru lekarzy i pielegniarek.
                      Sa miasta w Kanadzie gdzie nie dostaniesz sie do lekarza i jest nawet ich
                      federalna lista. Zrob sobie research zamiast ogladac CBC na okraglo.

Mr Chretien sie cieszy bo dobrze wyszkolil sobie spoleczenstwo w tym ciebie.
    • hungry_wolf Re: Kanada->Alberta 07.01.03, 21:08
      Mieszkam w Albercie.
      Benzyna 59 centow za litr
      tax 7% (California 8.5%)
      HealtCare prawie darmo
      Dobry samochod osobowy 19 tys
      Karaiby za 500 stowek
      • _radca_ Re: Kanada->Alberta 08.01.03, 00:01
        A ty jestes chory na cos glodny wilczku, ze sie ekscytujesz ubezpieczeniem?

Widac jestes poczatkujacym emigrantem ze cie Karaiby podniecaja.
        • hungry_wolf Re: Kanada->Alberta 08.01.03, 02:55
          _radca_ napisał:

> A ty jestes chory na cos glodny wilczku, ze sie ekscytujesz ubezpieczeniem?
          >
          > Widac jestes poczatkujacym emigrantem ze cie Karaiby podniecaja.

Tak zjadbym canadiana bo ten sie podnieca Karaibami a nie dziewczynami wiec
          mieso spermom mu nie smierdzi jak tobie.
      • permaloso Re: Kanada->Alberta 09.01.03, 04:41
        hungry_wolf napisał:

> Mieszkam w Albercie.

> Benzyna 59 centow za litr
        Prawdopodobnie taniej gdyz Alberta ma wlasna rope
        > tax 7% (California 8.5%)
        Zgadza sie, nie mieli nigdy provintional tax - prawda
        ?..placisz federalny
        > HealtCare prawie darmo
        Polemizowal bede, ale pozniej
        > Dobry samochod osobowy 19 tys
        co znaczy dobry samochod ??...podaj marke...Lexus ??
        > Karaiby za 500 stowek
        Na ile dni??..3 dni i 2 noce bez wyzywienia w okresie
        ospalosci turystycznej lub huraganow ?

Jezeli chodzi o "darmowy health care"..ile % placisz
        income tax?..federalnego i provincjoalnego.
        Jaki interest placisz na car loan lub mortgage?
        Jak dlugo musisz pracowac na ksiazke do ktorej jest
        doliczany tax?...ile centow podatku jest umieszczane z
        twej kieszeni aby utrzymac CBC?
        I pomimo ze placisz wiecej i dluzej inne benefits
        zanikly...skonczyly sie stare czasy..Alberta byla chyba
        pierwsza prowincja ktora od welferowskiego koryta
        odgonila leniwe mamy-Qurwy.
        Jak dlugo sie czeka na operacje w Canadzie ??...czekalem
        tam na wyciecie woreczka zolciowego 3 miesiace zwijajac
        sie z bolu...tutaj w USA zrobia mi potrojny bypass
        chodzby jutro...
        To wszystko odnosi sie do reszty Canady..z wyjatkiem
        prowincji atlantyckich gdzie sales tax jest 22%
        Good Luck
        • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->Alberta ->spermaloso 09.01.03, 07:02
          Ok Spermaloso, w USA mozesz miec bypas za 5 minut ale nie masz 500 Tys dolarow
          na to, wiec zdechniesz.
          W Kanadzie ci zrobia operacje za nim zdechniesz. Proste co?
          • Gość: johnny Re: Kanada->Alberta ->spermaloso IP: *.client.attbi.com 09.01.03, 07:46
            Operacje ktora zagraza twojemu zyciu w Kanadzie tez bedziesz mial szybko.
            Ja mialem dwie operacje w Kanadzie na kolano i przepukline i za kazdym razem
            czekalem okolo 5 tygodni i jakos do dzis zyje.
            Mialem kilku znajomych lekarzy w Kanadzie i w mam kilku w USA.
            Roznica miedzy nimi jest taka ze ci z USA sa milionerami a ci z Kanady tylko
            bardzo dobrze oplacanymi zawodowcami i dlatego sa nieszczesliwi.
            A teraz przedstawiciele amerykanskiego przemyslu farmaceutycznego glowia sie
            nad tym jak ukrocic sprzedaz przez internet lekow dla pacjentow z USA.
            Z tych firm internetowych korzysta co roku kilkaset tysiecy amerykanow bo leki
            w Kanadzie sa znacznie tansze.
            Ja sam jezdze do Kanady leczyc zeby bo mam tam swojego sprawdzonego dentyste i
            jest znacznie tanszy
            • Gość: @ Re: Kanada->Alberta ->spermaloso IP: *.sympatico.ca 10.01.03, 00:27
              Johnny Ty to jeszcze jestes OK bo placisz swojemu dentyscie, ale pare lat temu
              podano do wiadomosci, ze kilka tysiecy falszywych Helth Card jest w posiadaniu
              Amerykanow, ktorzy przyjezdzaja sie leczyc do Ontario. Niby ich medycyna jak w
              Rosji- na najwyzszym poziomie, tylko na aspiryne nie starcza.
              • Gość: Karlik Re: Kanada->Alberta ->spermaloso IP: *.cpe.quickclic.net 10.01.03, 01:00
                Nie tylko to ale sa organizowane autobusy turystyczne dla Jankesow ,zeby mogli
                wykupic lekarstwa w Kanadzie,a tak na marginesie ,to daje sie zauwazyc ze
                najwiecej ludzi wargoli na Kanade,ktorzy mieszkaja w USA!,jak ten co sie
                podpisuje canadien,ilez on ma do powiedzenia na ten temat,martwi sie o
                helikoptery?itp,smiechu warte.
                • canadian Re: Kanada->Alberta ->spermaloso 10.01.03, 01:20
                  inteligencja to ty nie grzeszysz ale nic dziwnego jak sie mieszka w dymach
                  stelco i brofasco
                  • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->Alberta ->spermaloso 10.01.03, 02:18
                    canadian napisał:

> inteligencja to ty nie grzeszysz ale nic dziwnego jak sie mieszka w dymach
                    > stelco i brofasco

Jaka wiec jest przyczyna twojego niskiego IQ "canadan" a raczej gnojek na TN
                    visa w USA
                    • jajecznica1 Re: Kanada-> pachnaca zywica 10.01.03, 02:34
                      nie przejmuj sie kolego !!! - Kanada to jest tylko pachnaca zywica !! nic
                      pozatym !! drozyzna tam nie samowita,podatek od podatku i podatkiem
                      pogania !!,benzyna tak samo droga jak w Polsce czyli za gallon 2,5US$ a w USA
                      1,45$ czyli o polowe taniej,sprzet tv dwa razy drozszy niz w USA wszelkie
                      rzeczy elektroniczne dwa razy drozsze !!,ciuchy markowe trzy razy drozej niz w
                      USA Za to 1 US$ = 1.55 $ canadian ,heheheheh !! niezle prawda ?? mozemy tam
                      jezdzic z USA i mamy polowe za darmo !! spanie zarcie i w..nie !!
                      • canadian Re: Kanada-> pachnaca zywica 10.01.03, 03:00
                        Benzyna 75c/litr to wychodzi gdzies $2.90 za galon.
                        A poza tym nic dodac nic ujac.
                      • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada-> pachnaca zywica 10.01.03, 03:15
                        jajecznica1 napisał:

> nie przejmuj sie kolego !!! - Kanada to jest tylko pachnaca zywica !! nic
                        > pozatym !! drozyzna tam nie samowita,podatek od podatku i podatkiem
                        > pogania !!,benzyna tak samo droga jak w Polsce czyli za gallon 2,5US$ a w USA
                        > 1,45$ czyli o polowe taniej,sprzet tv dwa razy drozszy niz w USA wszelkie
                        > rzeczy elektroniczne dwa razy drozsze !!,ciuchy markowe trzy razy drozej niz
                        w
                        > USA Za to 1 US$ = 1.55 $ canadian ,heheheheh !! niezle prawda ?? mozemy tam
                        > jezdzic z USA i mamy polowe za darmo !! spanie zarcie i w..nie !!

Skad te cyfry wzieles ja place w Californi 2.20 $ za galon, 600$ za szkole
                        podstawowa dla corki,400 $ health insurance, 1400 $ rent za 2 pokojowe
                        mieszkanie a zarabiam 1900 $ na reke. I co ty na to?
                        • permaloso Re: Kanada-> pachnaca zywica 10.01.03, 03:30
                          Skad te cyfry wzieles ja place w Californi 2.20 $ za galon,
                          Zmien stan, najtanszy jest TN
                          600$ za szkole
                          podstawowa dla corki
                          Nigdy nie zaluj na edukacje

400 $ health insurance
                          Znajdz prace gdzie masz insurance benefits

1400 $ rent za 2 pokojowe
                          mieszkanie
                          Kup dom i wynajmuj piwnice innym

a zarabiam 1900 $ na reke. I co ty na to?
                          Malo zarabiasz i z tego co widze to zyjesz na minusie
                          caly czas
                          Smutne to sad
                        • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada-> pachnaca zywica 10.01.03, 03:35
                          Zpomnialem dodac to wszystko jest na miesiac.
                          Moj kolega placi podatek za dom 6000$ na rok. Moj kolega nie ma wcale healt
                          insurance bo jest otyly i chca od niego taka sume pieniedzy ktorej nie ma i nie
                          bedzie nigdy go stac na to. Welcome to USA.
                          W Kanadzie by placil 1500 rocznie podatku za taki sam dom plus mial by opieke
                          zdrowotna w z prawdziwego zdarzenia a nie koszmar po amerykansku.
                          Taka jest prawda. Pamietajcie jak wam sie cos ze zdrowiem trafi wspomniecie
                          moje slowa.
                          A trafi sie kiedys, czlowiek to nie zelazo tylko kupa miesa sklonnego do chorob.
                    • canadian Re: Kanada->Alberta ->spermaloso 10.01.03, 02:58
                      Niskie IQ i TN?
                      Jakos nie bardzo to gra.
                      Zobacz sobie kto dostaje TN.
                      • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->Alberta ->spermaloso 10.01.03, 03:18
                        canadian napisał:

> Niskie IQ i TN?
                        > Jakos nie bardzo to gra.
                        > Zobacz sobie kto dostaje TN.

IQ nie ma nic do wyksztalcenia
                        • canadian Re: Kanada->Alberta -> 10.01.03, 07:30
                          No to widac ze u ciebie brakuje jednego i drugiego.

Co do interest rates to zapomniales "inteligencie" ze w Kanadzie mozna zamknac
                          rate na 5 lat tylko.
                          Acha, i zapomniales ze w USA interest placony za dom odlicza sie od podatku a w
                          Kanadzie nie.

Kanada chyli sie ku upadkowi i czas najwyzszy gdyz poza podatkami i kiepska
                          sluzba zdrowia jest zgnita od wewnatrz.
                          • don5 Re: Kanada->Albania-> 10.01.03, 08:12
                            canadian napisał:

> No to widac ze u ciebie brakuje jednego i drugiego.
                            >
                            > Co do interest rates to zapomniales "inteligencie" ze w Kanadzie mozna
                            zamknac
                            > rate na 5 lat tylko.
                            > Acha, i zapomniales ze w USA interest placony za dom odlicza sie od podatku a
                            w
                            >
                            > Kanadzie nie.
                            >
                            > Kanada chyli sie ku upadkowi i czas najwyzszy gdyz poza podatkami i kiepska
                            > sluzba zdrowia jest zgnita od wewnatrz.

Skoro jest ci tam dobrze to siedz ciulu sobie tam niech cie diabli tam wezma a
                            my w Kanadzie wiemy swoje.
                            Ja widzialem w USA masowa biede wsrod ludzi nawet tych co im sie wydaje ze
                            dobrze zyja.
                            Szarzy ludzie z pomarszczonymi twarzami, wypaleni bez usmiechu jak w komunie w
                            Rumuni. Bez zebow, bez lekarzy bez zasilkow bez kultury. Zadluzeni po uszy,
                            zmeczeni praca alba brakiem pracy.
                            Zmeczeni niestabilnoscia zycia. Brakiem mozliwosci wizyty lekarza kiedy sie
                            chce co dla dzieci jest najwazniejsze. Z niesamowicie drogimi lekarstwami.
                            Czy nie widzisz jak ludzie sa nedznie ubrani. Idz do dzielnicy gdzie domy
                            kosztuja 600 tys, stare ubrania z przed 20-40 lat jak dziady wygladaja bo na
                            nic innego ich nie stac jak na morgicz.

Ty tez chodzisz fjucie jeszcze w jesionce w jodelke a moze z grepliny jak
                            wszyscy w USA. Pasujesz tam jak ulal. Rusz sie troche bo sie obudzisz w Albanii

hahahahaha
                            • canadian Re: Kanada->Albania-> 10.01.03, 16:17
                              Glabie kapusciany nawet nie wiesz ze 80% produkcji przemyslowej Kanady jest
                              eksportowane do USA?
                              Widzialem Ciebie don jak spales na Yonge. Coraz wiecej takich jak ty biedakow
                              co siedza w bibliotece za dnia zeby sie ogrzac bo ich nie stac placic po 300
                              dolarow na ogrzewanie domu.
                              Kanady jest coraz biedniejsza, jest to zwykla kolonia USA. Bez Amerykanow nawet
                              tylka p[odetrzec sie nie da.
                          • Gość: johnny Re: Kanada->Alberta -> IP: *.client.attbi.com 10.01.03, 17:19
                            Widze ze w USA jeszcze domu nie kupowales bo piszesz bzdury.Z tym odliczaniem
                            interest rate za dom to nie jest tak jak pisza w USA. Jesli w ciagu roku
                            twoj interest za splate domu wynosi np. $10 000 to mozesz sobie tylko odpisac
                            mala czesc z tego a nie caly interest. Gdyby tak bylo to prawie nikt nie placil
                            by podatkow.
                            Druga rzecz to w Kanadzie nigdy nie placilo sie podatku za dom w ktorym
                            mieszkasz tzn. jesli sprzedales go za wiecej niz kupiles.
                            O ile wiesz nikt w Ameryce nie mieszka w domu 30 lat wiec posiadanie
                            zamknietego mortgage na 30 lat nie ma zadnego znaczenia a w tym wypadku Kanada
                            ma rowniez lepiej gdyz ktos kto np. po uplywie 3 lat kupuje od ciebie dom moze
                            rowniez przejac mortgage z istniejacym interest rate a w USA to jest niemozliwe.
                            Interest rate bedzie kupujacy placil taki jaki w obecnym czasie obowiazuje.
                            A sprawdz sobie jeszcze tzw. closing costs w USA. To jest rozboj w bialy dzien.
                            W Kanadzie nigdy nie placilem wiecej niz $ 1000 a poza tym jesli bedziesz kiedys
                            kupowal dom w USA to modl sie by obok ciebie nie zaczeli kupowac domow murzyni
                            bo wtedy wszyscy biali zaczna sie powoli wyprowadzac i mozesz nie dostac takiej
                            ceny za jaka ten dom kupiles.

• canadian Re: Kanada->Alberta -> 10.01.03, 17:44
                              No to wracaj do Kanady jak Ci zle w USA i placisz takie STRASZNE podatki.
                              jedno mnie dziwi skoro USA jest wedlug Ciebie drozsze od Kanady dlaczego
                              emigracja jest na poludnie a nie odwrotnie?
                              • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->Alberta -> 10.01.03, 18:51
                                canadian napisał:

> No to wracaj do Kanady jak Ci zle w USA i placisz takie STRASZNE podatki.
                                > jedno mnie dziwi skoro USA jest wedlug Ciebie drozsze od Kanady dlaczego
                                > emigracja jest na poludnie a nie odwrotnie?

Bo Kanada nie wpuszca takich przyglupow jak canadian. No i dobrze bo srednie IQ
                                w Knadzie przez to sie nie obniza powaznie.
                                Polmozgi musza sobie radzic na poludniu w syfie.
    • Gość: lea Re: Kanada->USA IP: *.170-130-66.que.mc.videotron.ca 10.01.03, 14:14
      odpowiadam na list o ubraniu itp..jak tu przyjechalam to mialam szok z tego
      ubrania tez,teraz po 15 latach zycia tutaj,jak wracam z pracy zrzucam mundurek
      jak to nazywam i wkladam byle co wygodne-lece tak po zakupy etc...po prostu
      ubranie przestalo byc dla mnie wazne-a nawet smieszy mnie jak kolezanka jechala
      do polski to kupila kilka markowych ciuchow,bo co by powiedzieli w polsce,tak
      widzisz, inne rzeczy zaczely byc wazniejsze niz glupie szmaty,raz wzielam
      pozyczke w polsce na kozuch-teraz sama w to nie moge wierzyc ze bylam taaaka
      glupia,
      • Gość: Kalosz Re: Kanada->USA IP: 216.191.187.* 10.01.03, 17:30
        Hahaha idioci.Jakie to Polskie ....zarznac sie ..i o co?????
        Wszedzie dobrze gdzie ma sie prace, spokoj, i forse..w USA masz wiecej forsy, w
        Kanadzie spokoju a gdzie indziej co innego.. nie mozna miec wszystkiego
        naraz...Wyrywek z dzisiejszej Gazety "Metro Toronto".Toronto jest obecnie
        nalepszym miastem w Ameryce Polnocnej jezeli chodzi o biznes.Wzrost gospodarczy
        jest o wiele wyzszy niz w USA...kanadyjczycy sa najszczesliwszymi ludzmi na
        ziemi (according to UN)...
        • canadian Re: Kanada->USA 10.01.03, 17:39
          Nastepny propagandysta na wikcie Janka Kretyna.
          Jak oni tacy szczesliwi to dlaczego spierdalaja do USA?
          • Gość: Kalosz Re: Kanada->USA IP: 216.191.187.* 10.01.03, 17:59
            Kto s p i e r a l a ? Jezeli dostaniesz $200K w Ugandzie to pojedziesz czy nie?
          • prawda_w_oczka_kole Re: Kanada->USA 10.01.03, 18:54
            canadian napisał:

> Nastepny propagandysta na wikcie Janka Kretyna.
            > Jak oni tacy szczesliwi to dlaczego spierdalaja do USA?

Tak jak ty spierdoliles? Tak to nikt juz nikt nie spierdala przyglupie.
            • Gość: johnny Do canadian IP: *.client.attbi.com 10.01.03, 19:18
              Ja juz kiedys pisalem ze prowadze tu interes wiec trudno by mi bylo sie tak z
              dnia na dzien powrocic do Kanady i nigdy nie twierdzilem ze Kanada jest idealna.
              Generalnie rzecz biorac to w Kanadzie jest spokojniej, bezpieczniej i bardziej
              uczciwiej ale w USA dzieki temu ze jest mniej rzadowych regulacji panuje
              wolna amerykanka i mozna wiecej zarobic.
              Ja mam zamiar pobyc tu jeszcze ze 2 max 3 lata i wroce do Kanady.
              Mam nadzieje tylko ze w miedzyczasie powaznie nie zachoruje i ze kanadyjski
              dolar sie nie odbije i bedzie stal tak jak dzis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka