Dodaj do ulubionych

Odwoływanie lotów przez Wizz Air

27.05.06, 08:34
Dawno ,dawno temu kupilam dwa bilety lotnicze, dla mnie i dla mojego nie-
meza. Obydwa w roznych terminach. Moj byl na czerwiec, jego na lipiec.
Najpierw moj lot zostal odwolany, pozniej jego. Bilety rezerwowalismy jakies
8 miesiecy przed planowanym lotem, a kilka tygodni przed danym lotem,
odwolali te loty. Co ciekawe, moglam zmienic rezerwacje, chocby na nastepny
dzien. Roznica jest taka, ze wybrane loty byly na godzine 14, a te, do
ktorych niejako zostalam zmuszona, na godzine 8 rano. Ma to ogromne znaczenie
dla mnie, bo nie jestem w stanie dojechac autobusem na lotnisko na godzine 6
rano. Przyjdzie nam nocowac na lotnisku. Taka mala zmiana, wciaz za te sama
cene....
Zaskoczylo mnie to, ze dwa, calkiem rozne loty zostaly odwolane. Czy ktos ma
tez takie doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • pati.zop78 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 27.05.06, 23:17
      kurcze ale mnie teraz nastraszylas. za dokladnie 2 tyg lece z wizzairem do
      Polski. na szczescie rano. mam nadzieje, ze nie odwolaja, bo zupelnie mi inne
      terminy nie pasuja.
      ale mieliscie pecha. a skad byly loty?
    • effata Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 10:06
      Niestety mam też takie same doświadczenia i Wizzair się tłumaczył, że Etiuda im
      wymówiła używanie lotniska w godzinnach popołudniowych, czyli niby dla nich
      korzystniejszych. I też musiałam zmieniać na gwałt. I na dodatek musiałam
      jeszcze zmienić dzień, bo na ten sam już nie było miejsc sad Na szczęście mogłam
      sobie na to pozwolić, ale jak ktoś ma jakiś napięty plan, to klapa na całego.
      Wtedy im uwierzyłam, ale teraz mnie to dziwi. Myślałam, że to jednorazowe, że
      LOT ich wyrolował itp. Ale teraz to naprawdę wydaje mi się dziwne. Przecież
      muszą być jakieś umowy między nimi.
      --
      Don't guess.
      • yadrall Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 10:46
        Wydaje mi sie,ze jest to zwiazane z tym,ze Wizzar jakis czas temu zmienil caly
        rozklad lotow. Tyle,ze stalo sie to juz jak wele osob kupilo bilety. W tej
        chwili juz wszystkie loty Wizzara sa w innych godzinach (rannych) niz jeszcze
        np.3-4 miesiace temu.
        • effata Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 11:30
          Może i tak, tylko że mi się to przydarzyło ponad rok temu (w lutym'05) dlatego
          się dziwię, że wciąż te same problemy ...
          --
          Don't guess.
          • wredna_ja Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 13:05
            Lecialam juz kilka razy(ostanio koniec kwietnia),bilety kupuje juz 2-3 miesiace
            wczesniej i jak na razie nic takiego sie nie przytrafilo,na szczescie smile
            • natalia.brzeska Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 15:34
              wredna_ja napisała:

> Lecialam juz kilka razy(ostanio koniec kwietnia),bilety kupuje juz 2-3
              miesiace
              > wczesniej i jak na razie nic takiego sie nie przytrafilo,na szczescie smile

Jeśłi się kupuje bilet 8 miesięcy wcześniej trzeba się liczyć z tym, że zmieni
              się rozkład lotów. Zawsze jest nowy rozkład na zimę i potem na lato.
              Ja podobnie, jak przedmówczyni, kupuję 2 miesiące naprzód, latam średnio co 3
              tyg w dwie strony i jeszcze ani razu nic mi nie odwołali.

• aniek133 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 21:09
                > Jeśłi się kupuje bilet 8 miesięcy wcześniej trzeba się liczyć z tym, że
                zmieni
                > się rozkład lotów.

A... wiec sama jestem sobie winna, bo wczesniej kupilam bilety? Idac Twoim
                tokiem myslenia mozna byloby stwierdzic, ze w ogole (czy to pol roku, czy dwa
                miesiace, czy dwa tygodnie) kupujac wczesniej bilet kazdy pasazer powinien sie
                liczyc ze zmiana lotu,a to juz zakrawa na absurd.
                Moja logika mi mowi, ze dopoki nie maja ustalonego planu lotu to niech nie
                sprzedaja ludziom biletow i nie wprowadzaja ich w blad.
                • mamaly Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 28.05.06, 21:26
                  No mnie dziwi jedynie, że kupiłaś bilety z takim wyprzedzeniem czasowym, bo na
                  ogół tanie linie nie sprzedają biletów aż z takim wyprzedzeniem, ale może wizz
                  air jest wyjatkiem.
                  Co do wypowiedzi którejś z dziewczyn , że przy takim wyprzedzeniu należy się
                  liczyć ze zmianami całkowicie nie mogę się zgodzić. Linie lotnicze nie powinny
                  sprzedawać biletów bez ustalonego planu lotów, a jeżeli sprzedają to powinni
                  się tego planu lotów trzymać.

Oczywiście mogą wystąpić różne sytuacje, stąd pewnie właśnie zmiany. Nie
                  napisałaś z jakiego lotniska był planowany odlot, ale jeżeli z Etiudy to
                  niewykluczone, że zawiniło właśnie lotnisko (Przedsiębiorstwo Państwowe Polskie
                  Porty Lotnicze a nie LOT jak też ktoś napisał). Wizz air ma chyba cały czas
                  jakieś problemy z dogadaniem się w tym lotniskiem.

Ja leciałam z nimi tylko raz, w styczniu 2005 roku w godzinach porannych, bez
                  żadnych problemów. Potem ich loty już mi nie pasowały bo zmienili odloty na
                  godziny popołudniowe i nie mogłam sobie potem dopasować żadnego połączenia.

A.
                  • aniek133 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 00:03
                    Specjalnie sprawdzilam na potwierdzeniu rezerwacji, ze dokonalam jej 12
                    pazdziernika smile
                    Obydwa odwolane loty sa z Luton do Poznania.
                    Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz, ze skoro nastapily jakies zmiany to dlaczego
                    nie informuja o nich jak najwczesniej wszystkich pasazerow w tym samym terminie
                    tylko odpowiednio kilka tygodni przed odlotem???
                    Moj lot mial byc na 17.06 - zadzwonili jakos w kwietniu, mojego chlopaka lot
                    jest na polowe lipca i zadzwonili dopiero kilka dni temu. To jakas strategia i
                    celowe dzialanie.... Tak mi sie przynajmniej wydaje.....
                    Wiem niemal z gory, ze trudno byloby mi, gdybym zrezygnowala z lotu Wizz Air,
                    kupic teraz bilet na te sama, pierwotna date i to jeszcze w tej samej cenie!!!

A tak w ogole to taka wczesna rezerwacja lotow byla wynikiem dola, w jakiego
                    popadlam po powrocie do UK z wakacji w Polsce, wiec na pocieszenie zaplanowalam
                    kolejny wyjazd i kupno biletow smile) Dobrze wiem, ze cena biletu 8 miesiecy
                    wczesniej nie rozni sie od ceny tego samego biletu kupionego 2 miesiace
                    wczesniej.... (To tak, zeby mnie nikt nie posadzal o nadmierne skapstwo!) smile))
                    • mak4701 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 01:50
                      Dodam tak tylko, że ja latałam z Wizzairem 14 razy i nigdy nie trafiło mi sie odwołanie lotu. Jednak opóźnienia w wylotach to u nich normalkasmile
                      • jagienkaa Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 10:04
                        ja latam z Wizzairem też dość często i nigdy nie miałam nawet opóźnienia
                        większego niż pół godziny.Kupuję bilety na 2-4 miesiące przed wylotem.
                • natalia.brzeska Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 08:46
                  aniek133 napisała:

> > Jeśłi się kupuje bilet 8 miesięcy wcześniej trzeba się liczyć z tym, że
                  > zmieni
                  > > się rozkład lotów.
                  >
                  > A... wiec sama jestem sobie winna, bo wczesniej kupilam bilety? Idac Twoim
                  > tokiem myslenia mozna byloby stwierdzic, ze w ogole (czy to pol roku, czy dwa
                  > miesiace, czy dwa tygodnie) kupujac wczesniej bilet kazdy pasazer powinien
                  sie
                  > liczyc ze zmiana lotu,a to juz zakrawa na absurd.

Tak Aniu, trzeba się z tym liczyć. Nawet na ich stronie jest o tym wzmianka,
                  podobnie na potwierdzeniu które Ci wysyłają:

Changes to schedule

--------------------------------------------------------------------------------

Should we make a significant change to the scheduled flight time, which is
                  unacceptable to you, we may book you on an alternate flight or you will be
                  entitled to a refund of the value of the carriage not performed. Except as
                  otherwise provided by the applicable law, we shall have no further liability to
                  you.

• aniek133 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 09:12
                    No, taaaaak... Musze przyznac Ci racje - wzmianka jest. Ale ja dalej uwazam, ze
                    graja nie fair. Chocby z tym informowaniem pasazerow o zmianach - nie od razu
                    po dokonaniu zmian tylko kilka tygodni przed odlotem. No, ale czego ja chce od
                    tanich linii lotniczych. Powinnam sie cieszyc, ze dzieki nim stac mnie na
                    latanie smile
                    • natalia.brzeska Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 09:18
                      aniek133 napisała:

> No, taaaaak... Musze przyznac Ci racje - wzmianka jest. Ale ja dalej uwazam,
                      ze
                      >
                      > graja nie fair. Chocby z tym informowaniem pasazerow o zmianach - nie od razu
                      > po dokonaniu zmian tylko kilka tygodni przed odlotem. No, ale czego ja chce
                      od
                      > tanich linii lotniczych. Powinnam sie cieszyc, ze dzieki nim stac mnie na
                      > latanie smile

Ja też nie uważam, że to fair, tym bardziej ze chodzi tutaj o obracanie Twoimi
                      pieniędzmi. Oni liczą sie z tym, ze ludzie będą chcieli zwrot kasy (mają do
                      tego prawo) i chcą im oddać te pieniądze jak najpóźniej, aby jeszcze nimi
                      trochę poinwestować itp.

No ale trzeba się z tym niestety pogodzić, bo gdyby nie oni, to niestety tak
                      często, na dodatek za 130 PLN w dwie strony ze wszystkimi opłatami, to bym
                      sobie nie latała smile
                      • aniek133 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 09:42
                        Natalia, czym Ty latasz, ze 130 zlotych placisz? Tak tanio jeszcze nigdy nie
                        kupilam biletu. Ja zazwyczaj place ok. 60 funtow (Poznan lub Wroclaw).
                        • natalia.brzeska Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 09:44
                          aniek133 napisała:

> Natalia, czym Ty latasz, ze 130 zlotych placisz? Tak tanio jeszcze nigdy nie
                          > kupilam biletu. Ja zazwyczaj place ok. 60 funtow (Poznan lub Wroclaw).

Latam Wizzem Gdansk->Luton. Bilety kupuję na promocjach jak są za 54 lub 74 (ta
                          cena jest już ze wszystkimi podatkami i opłatami lotniskowymi). Jest to tzw Web
                          PROMO. Wychodzi o wiele taniej niż gdy jest np za 1 PLN, bo wtedy i tak opłaty
                          w dwie strony wychodzą ok 200 zł...

• mak4701 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 12:31
                            Ja równiez wypatruje sobie promocje i latam dosłownie za grosze - ale to tylko
                            dzieki temu ze moge latac kiedy chce i mam tylko na to ochote. Wypatruje sobie
                            promocje i lece. Tak jak teraz - tylko easyjetemsmile Jest to nerwujace - bo
                            czasami wizzair nie liczy sie z ludzmi - te opóznienia tez mnie doprowadzaja do
                            szału bo jakos inne linie moga wyleciec o czasie a wizzair prawie nigdy. Kiedys
                            miałam opóznienie 3 godzinne a kolezanka moja zamiast wyleciec z Luton o -
                            niepamietam juz - chyba ok 13 był wtedy lot - wyleciała ok 23. To juz wieeelka
                            przesada. Nigdy wiecej juz wizzairem nie poleciała. Ja jeszcze az tak
                            tragicznego opoznienia nie miałam - zreszta pomyslałam sobie ze kazdemu mogło
                            sie cos takiego przytrafic - wiec afery nie robiłam. Ale teraz przenosze sie na
                            easyjet bo jest tańszy.
                            • aniek133 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 15:33
                              Jesli rybka spelni moje trzy zyczenia to jedno z nich bedzie takie: niech
                              Easyjet lata do Wroclawia lub do Poznania smile)))
                              • mak4701 Re: Odwoływanie lotów przez Wizz Air 29.05.06, 15:52
                                Myślę, że to kwestia czasu. Easyjet bardzo szybko sie rozwija. Także
                                cierpliwoścismile)))
    • myszka785 Wizz Air &*%%%@@@@@... 29.05.06, 16:40
      leciałam 4 razy z małym dzieckiem - za każdym razem opóżnienia (trasa:
      Liverpool-Katowice i z powrotem)...
      oprócz tego rok temu w lipcu zmienili nam dzień lotu - zlikwidowali lot sobotni
      i zaproponowali piątek lub zwrot kasy... jako, że i tak musieliśmy lecieć to
      zmieniliśmy na piątek... mieszkamy w Irlandii Północnej więc zaplanowany był
      lot łączony z Easy Jetem (belfast-liverpool)... oczywiście Wizz Aira inne
      rezerwacje nie interesują więc na własny koszt musieliśmy zmienić easy jeta o
      jeden dzień - koszt 100Ł!!!
      jak już wracaliśmy z Polski po wakacjach oczywiście spóżnienie - chyba 3h?... w
      Liverpoolu okazało się, że zgubili naszą walizę, mało tego - nie zdążyliśmy już
      na ostatni easy jet do belfastu, więc pozostało nam albo koczowanie na lotnisku
      z 7 miesięcznym dzieckiem przez noc, albo hotel... hotel - koszt 25Ł/osoba...
      zmiana rezerwacji w easy jet z wieczornego lotu na poranny - już nie pamiętam
      ile, ale też coś 20Ł/osoba...
      a wszystko przez Wizz Air, spóżnienia i zmiany lotach sad
      wtedy lecieliśmy tą linią ostatni raz!
      teraz testujemy Centralwings -narazie lecieliśmy 2 razy i nie było opóżnień ani
      innych korowodów...
      następne loty Centralwingsem czerwiec/lipiec - i zobaczymy!...
      pozdr!
      • wredna_ja Re: Wizz Air &*%%%@@@@@... 29.05.06, 16:56
        No,to rzeczywiscie mozna sie zrazic...
        Ja tez lecialam kilka razy z malym dzieckiem(Dortmund-Warszawa-Dortmund)i
        najwieksze opoznienie to 10 minut wink Narazie nie mam sie o co "przyczepic" i
        nadal bede latala z Wizz Air smile
        • wredna_ja Re: Wizz Air &*%%%@@@@@... 29.05.06, 17:01
          A nie,mam co mnie wkurza-w chwili obecnej wyloty z Warszawy do Dortmundu sa o 6
          rano...dla mnie to duzo za wczesnie(liczac to,ze musze dojechac prawie 150 km do
          Warszawy + fakt,ze trzeba byc najpozniej 40 minut przed odlotem).Kiedys
          wylatywal przed dziesiata(rano).
          • aniek133 Re: Wizz Air &*%%%@@@@@... 29.05.06, 21:39
            Niedawno jeszcze chodzil mi po glowie taki pomysl, zeby wybrac sie na jakis
            weekend do Paryza czy Amsterdamu. Ja bym przyleciala tam z Polski, a moj
            chlopak z UK. Teraz widze, ze proba dolotu w tym samym terminie i o tej samej
            porze to chyba tylko mrzonka i nie ma nawet co liczyc na to, ze zarezerwujemy
            bilety o podobnej godzinie, zeby zaraz na lotnisku sie spotkac. To nie ma szans
            powodzenia!
            • natalia.brzeska Re: Wizz Air &*%%%@@@@@... 29.05.06, 22:19
              aniek133 napisała:

> Niedawno jeszcze chodzil mi po glowie taki pomysl, zeby wybrac sie na jakis
              > weekend do Paryza czy Amsterdamu. Ja bym przyleciala tam z Polski, a moj
              > chlopak z UK. Teraz widze, ze proba dolotu w tym samym terminie i o tej samej
              > porze to chyba tylko mrzonka i nie ma nawet co liczyc na to, ze zarezerwujemy
              > bilety o podobnej godzinie, zeby zaraz na lotnisku sie spotkac. To nie ma
              szans
              >
              > powodzenia!

Bez przesady. Mój brat ostatnio tak zrobił - on z UK, oni z Polski spotkali się
              na lotnisku o tej samej porze i mieli za godzinę samolot do Włoch. Wszystko się
              dobrze ułożyło. Najważniejsze, to być dobrej myśli, bo jak z góry będziesz
              zakładała, że się nie uda, to rzeczywiście najlepiej siedzieć w domu.
              Obecnie jest nowa dyrektywa i linie (nawet teraz te tanie) nie moga sobie ot
              tak odwoływać lotów. Te same przepisy obowiązują wszystkie linie, tak więc nie
              ma znaczenia, czy to tania, czy nie tania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka