Dodaj do ulubionych

Studia w USA

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 07:34
Mam prośbę...Moze ktos mi doradzi?
Chcialabym rozpoczac studia w USA, interesuja mnie kierunki zwiazane z
informatyka (programowanie, webdesign, itp). Aktualnie studiuje cos
kompletnie z tym niezwiazanego, na szczescie pochlaniajacego malo czasu,
pozostawiajac go w wystarczajacej ilosci na prace zwiazana z informatyka.

Chcialabym wiedziec, na ktorych uczelniach warto studiowac. Jakie jest czesne
(tak mniej wiecej)? Jakie sa koszta zycia - utrzymania w stanach. Jak sie
oni zapatruja na troszke starszych studentow - nie 18-latkow? No i jakie
egzaminy na ile punktow trzeba zdac zeby moc tam studiowac.

Jesli ma ktos jakies informacje na ten temata bardzo prosze o pomoc.......

Obserwuj wątek
    • Gość: Rzorz Re: Studia w USA IP: *.union01.nj.comcast.net 18.01.03, 14:07
      Jako kibic informatyki po angielsku z dostepem do Internetu powinienes sie
      dowiedziec blyskawicznei sam nie uwazasz? Inaczej bedzie z ciebie kozia d. a
      nie informatyk. N.p. "cost of college" wpisane w www.google.com daje
      www.scholarshipworkshop.com/estimate.htm

calculator.mohawkc.on.ca/ czy
      www.jccmi.edu/StudentDevelopment/Orientation/cost.html itd.

Zacznij od wirtualnego MIT. Jest za darmo i bez wizy.
    • lolo271 Re: Studia w USA 18.01.03, 14:10
      <>...Dlaczego chcesz komplikowac sobie zycie?
      Wiele uczelni Europejskich ksztalci w tym kierunku.......
      I pieniadze sa wieksze..........
      • Gość: IN_ Re: Studia w USA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.03, 19:46
        Jako ludzie potrafiacy czytac powinniscie zauwazyc ze jestem dziewczyna wink
        W internecie moge znalezc duzo informacji... nawet bardzo duzo. Glownie
        interesuje mnie jednak to na ktorej uczelni warto studiowac ten kierunek. W
        kraju wiem ktora szkola jest dobra a ktora nie... niestety nie wiem jak jest w
        USA. Poza tym moze znajdzie sie ktos na forum kto tam studiuje... a informacje
        z pierwszej reki sa dla mnie bardzo wartosciowe.
        Szkol w USA jest kilka tysiecy... raczej trudno mi je wszystkie porownac wink
        Pzdr.
        • jk Re: Studia w USA 18.01.03, 20:08
          Gość portalu: IN_ napisał(a):

> Jako ludzie potrafiacy czytac powinniscie zauwazyc ze jestem dziewczyna wink

moze to cos z toba? ;o))) bo widze, ze ja nie bylem pierwszy, ktory sie
          pomylil smile)))))
    • Gość: kjs Re: Studia w USA IP: *.tnt27.mia5.da.uu.net 18.01.03, 20:35
      nie wiem, jak jest dokladnie z informatyka, ale wiem, ze musisz miec naprawde
      duzo kasy, jezeli chcialabys sobie tu przyjechac jako student miedzynarodowy.
      Czesne za szkole jest mniej wiecej 3 razy wieksze od tego, ktore ja place (jako
      rezydent FL), koszta akademika sa astronomalne (przypuszczam, ze ok. $1200 na
      miesiac, to oczywiscie zalezy od rodzaju uczelni). Jezeli jedziesz do rodziny,
      albo do znajomych - beda oni musieli udowodnic, ze maja wystarczajaco duzo kasy
      na koncie, zeby w razie czego moc zaplacic za opieke medyczna dla Ciebie (w
      mojej szkole jest to ok. $20,000 na rok - do udowodnienia, ze sie ma, w razie
      czego). Wiem rowniez, ze zanim pojdziesz do Amerykanskiej ambasady w Polsce
      musisz juz byc przyjeta do szkoly, inaczej nie wydadza Ci wizy. Wiekszosc
      uczelni ma wewnetrzne wstepne egzaminy, cos w rodzaju TOEFL, troche jednak
      zmodyfikowane, + egzamin z matematyki. Rozne uczelnie moga miec rozne dodatkowe
      wymagania. Wiekszosc z nich ma serwis internetowy, na ktorym mozesz sie
      dokladnie wypytac o wymagania i koszta. Przypuszczam, ze mozesz tez znalezc
      strony z rankingami uniwersytetow w Stanach. Z tego co wiem szkoly stanowe
      naleza do jednych z lepszych, pomijajac te powszechnie znane typu Princeton
      itp. Ale wszystko mozesz znalezc na internecie.
    • Gość: kjs Re: Studia w USA IP: *.tnt27.mia5.da.uu.net 18.01.03, 20:52
      dodam jeszcze, ze na FAU (Florida Atlantic University) czesne dla rezydentow
      Florydy wynosi troche ponad $80.00 za godzine kredytowa, takich godzin musisz
      miec zazwyczaj ok. 120. $80.00 x 120 x 3(potrojna stawka dla studentow
      miedzynarodowych) = 28,800.00 - tyle bys zaplacila za 4-letnie studia. Dodaj do
      tego ksiazki, na ktore ja zazwyczaj wydaje ok. $80.00-$100.00 za przedmiot (3
      godziny kredytowe) - to dodatkowe $3,200. Oczywiscie niektore ksiazki sa troche
      drozsze, niektore troche tansze. Zeby sie moc utrzymac na FL powinnas miec ok.
      $1,500 na mieszkanie i jedzenie, zakladajac, ze nie bedziesz miala zadnych
      wielkich wymagan, jezeli chodzi o standard zycia. Do tego musisz wziac pod
      uwage, ze nie przezyjesz w takim stanie, jak FL bez samochodu, gdyz publiczny
      transport jest dosyc ubogi. Podsumowujac 4-ro letnie studia (zakladajac, ze
      zrobisz je rzeczywiscie w 4 lata) i koszta utrzymania beda Cie w sumie
      kosztowaly ok. $104,000.00. Radze rozgladnac sie za dobra szkola w Europie,
      albo najpierw pomyslec, jak sie stac rezydentem USA. Koszta beda o wiele
      nizsze.
      Jezeli chodzi o wiek - ja zaczelam szkole w wieku 24 lat, chodze z ludzmi,
      ktorzy sa grubo po 30-ce (i z takimi, ktorzy jeszcze legalnie pic nie moga),
      nikt nie ma z roznica wieku problemu, tu sie na takie rzeczy nie zwraca uwagi.
      Zycze powodzenia, mam nadzieje, ze moje informacje byly w jakims stopniu
      pomocne. Kjs.
      • Gość: pola Re: Studia w USA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 22:06
        Milo sie Ciebie czyta kjs smile Juz sie balam, ze nikt sensownie na ten post nie
        odpowie.
        • paszkwil Re: Studia w USA 19.01.03, 15:33
          wiec kiedy przyjezdzadsz, droga Zuzanno? Lepiej kup sobie psa, bo kota to juz
          widac, ze masz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka