Dodaj do ulubionych

nauka liter

13.06.06, 01:03
czesc dziewczyny,
mam maly dylemat chcialabym zaczac uczyc moja mala literek ale zastanawiam
sie czy uczyc jej polskiej wymowy liter czy tez angielskie i konsekwentnie
pozniej czytania zaczac od nauki czytania po polsku czy po angielsku (
Alicja ma 2,5 roku) ja staram sie muwic do niej po polsku chodzimy do
angielskich playgroups ( wtedy mowie do niej po angielsku, maz mowi po
angielsku ( wiec nie chce namieszac dziecku w glowie).
Namieszalam ale podzielcie sie jak to robicie ze swoimi dziecimi
pozdrowienia
Edyta
Obserwuj wątek
    • kingamamaemilki Re: nauka liter 13.06.06, 02:13
      ja traktuje j.polski jako drugi jezyk i mala uczy sie literek po angielsku z
      Leap Frog video, zreszta takich sie bedzie uczyla w szkole, a czytanie po
      polsku traktuje jako drugozednoasc, nauczy sie ich i tak przez moje czytanie
      ksiazek, bo na codzien i tak jest otoczona angielskim i i tak tutaj bedzie
      mieszkac. zreszta potem dojdzie jej jeszcze francuski, wiec niech obydwa te
      jezyki traktuje na drugim miejscu.

pa,
      K.
    • edytkus Re: nauka liter 13.06.06, 08:02
      mam ten sam dylemat. Moja corka zna troche samoglosek po polsku ale w przedszkolu, bajkach, cd,
      zabawkach i ksiazkach edukacyjnych wszystko jest po angielsku i jak tu uczyc ze pilka jest na "p" skoro
      dziecko najczesciej slyszy "ball"? z jednej strony poprzedniczka ma racje, angielksi to pierwszy jezyk,
      ale z drugiej dobrze opanowany polski bedzie stanowil nie lada atut w przyszlosci a nawet pomoc np. w
      English spelling. Co innego gdy dziecko jest wychowywane w typowo polskiej rodzinie a co innego gdy
      w mieszanej gdzie angielski dominuje. Czy ktos zna przypadek aby dziecko z takiej mieszanej rodziny
      nauczylo sie poprawnej polszczyzny z czytaniem i pisaniem wlacznie? Szkoda ze nie ma
      elektronicznych zabawek z polska wymowa sad
      • daisy123 Re: nauka liter 13.06.06, 10:54
        Moze na tym forum popytasz:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37229
        na forum Wychowanie byla tez dyskusja o nauce czytania i byly rady specjalisty,
        mozesz wiec i tma zajrzec.
    • teddy_bear Re: nauka liter 13.06.06, 10:55
      w tej chwili szkoly ucza dzieci takze fonics rownolegle ze spellingiem czyli
      dzwiekow ktore sa oczywiscie takie same lub zblizone do polskich liter .
      Moje dziecko w reception juz to przeszlo i doskonale radzi sobie z
      rozroznianiem spellingu i dzwieku wiec jest to znakomita opdstawa do nauki
      polskich liter ( oczywiscie bez polskich specjalnych jak a z ogonkiem lub c z
      kreseczka )
    • magia Re: nauka liter 13.06.06, 12:17
      Podstawowa zasada w 2 jezycznych rodzinach: jeden rodzic = jeden jezyk, w innym
      wypadku mieszasz dziecku.
      Konsekwentnie trzymaj sie polskiego zarowno w domu jak i w playgroups.
      Angielskiego i tak sie nauczy a im starsza tym wiekszy problem z polskim bedzie
      miala zwlaszcza jesli otoczenie mowi w innym jezyku.
    • ma.pi Re: nauka liter 13.06.06, 13:38
      Jako matka posiadajaca dzieci juz chodzace do szkoly, poradzilabym Ci uczyc
      literek po angielsku. Przedewszystkim z tego powodu, ze niedlugo pojdzie do
      szkoly i tam tak beda uczyc.
      A jak sie nauczy po angielsku to zobaczysz, ze z polskimi nie ma zadnego
      problemu, bo ona juz je bedzie znala. Jedynie dodasz typowo polskie litery.

Pozdr.
    • rozyczko Re: nauka liter 13.06.06, 18:31
      Moja mala zaczelam uczyc mniej wiecej w tym samym czasie co Ty. Uczylam ja
      polskich literek i polskich nazw liczb, pomimo tego, ze mieszkalismy w Stanach.
      W tym wieku dzieci sa bardzo "chlonne" i przyswajaja wszystko bardzo szybko.
      Jesli nauczysz corke polskiego najpierw - zapamieta. Angielskiego I TAK BEDZIE
      MUSIALA nauczyc sie w szkole. W tej chwili moja Ola ma prawie 8 lat i jest w
      pelni 2 jezyczna. Bardzo bobrze czyta po polsku, troche gorzej pisze, ale polska
      ortografia wymaga DUZO cwiczenia smile Wierze, ze i ta czesc przyjdzie z czasem smile

Pozdrawiam i zycze powodzenia smile

p.s.

gdzies juz byla dyskusja ...i to dluga na ten temat
      • edytais Re: nauka liter 13.06.06, 19:23
        Ja radzilabym zaczac z polskim. Zaluje, ze sama tak nie zrobilam. Z polskim w
        domu coraz gorzej, bo ja jestem jedyna osoba mowiaca w tym jezyku.
        Corka zaczyna czytac, ale po angielsku. Mysle, ze jakby zaczela po polsku to
        pomogloby to w jej nauce polskiego. Poza tym czytanie po polsku jest
        latwiejsze i bardziej by zachecilo do czytania. </a>
    • kulju Re: nauka liter 13.06.06, 23:20
      Adam (2,5 roku) zna wszystkie litery i odroznia polska pisownie od angielsiej.
      Ale uczylismy sie nie nazw liter a dzwiekow i poza malymi wyjatkami brzmia one
      podobnie. Wiekszy nacisk kladlam na polski.
      Poniewaz Adas zaczal sam czytac i skladac 3-4 literowe wyrazy bardzo wczesnie
      (juz kilka miesiecy temu) wiec majac wiele pieknych ksiazek angielskich dla
      dzieci tez czytamy po angielsku. Jakos moj synek sobie radzi - tekst polski
      czyta po polsku, angielski po angielsku.Fajne sa drewniane klocki z literami, my
      mamy tez "sandpaper letters" takie litery z papieru sciernego, magnesy, litery z
      materialu, gabki, drewna. Adam ma tez puzzle z literkami. No i zakupilsmy kilka
      ksiazek z alfabetem po polsku.
      Adas lubi Alfabet z obrazkami
      sklep.nowaera.com.pl/Default.aspx?prod_id=191
      i Chotomskiej wierszyki dot. poszczegolnych liter Kram z literami
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/363439
      Z nowoscie zakupilismy Niesforny alfabet
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/458921
      i cos tam jeszcze mamy, ale teraz nie moge sprawdzic.
      Ja bym radzila uczyc po polsku, ale jesli zobaczycie jakis napis po angielsku to
      przeczytac go po angielsku.
      Pozdr,
      magda
      • edytaon Re: nauka liter 14.06.06, 01:47
        dziewczyny dziekuje za rady
        bedziemy probowac po polsku ona bardzo lubi literki i ksiazeczki dlatego chce
        zaczac ja uczyc , mamy super alfabet na scianie ( litery sa dos duze ) i czesto
        bawimy sie w odszukiwanie literek i ich nazywanie .Stad moj pomysl ze warto
        wykozystac jej zainteresowanie.
        pozdrawiam
        Edyta
      • edytaon Re: nauka liter 14.06.06, 01:51
        Magda mam pytanie
        czy zamawialas te polskie ksiazeczki z Kanadyczy kupilas je bedac w Polsce?
        Edyta
        • novalee1 Re: nauka liter 15.06.06, 10:03
          No wlasnie,mnie to tez interesuje.Nieczesto moge jezdzic teraz do Polski i
          musze znalezc jakis sposob zeby zaopatrzyc sie np.w zabawki polskomowiace.
          • edytaon Re: nauka liter - jeszcze jedno pytanie 15.06.06, 12:23
            mam jeszcze jedno pytanie
            moze znacie jakies strony do nauki jezyka polskiego
            szukalam ale nic nie znalazlam
            Edyta
        • kulju Re: nauka liter 15.06.06, 15:55
          Kupowalam w Polsce, ale przesylka z Polski 2-3 ksiazek kosztowac Cie bedzie
          pewnie ze 20-30 zl. Nigdzie w Kanadzie ciekawych polskich ksiazek dla dzieci nie
          widzialam. Ja kupuje w Merlinie systematycznie i co i rusz ktos nam przywozi.
          Teraz jestesmy w Polsce i znowu szalejemy z zakupami wink) i Adas czyta:
          www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=+Poci%B1g+z+literkami+&gdzieSzuk=fraza&ofertashock&dzial=1
          Pozdr,
    • aniaheasley Re: nauka liter 15.06.06, 14:42
      Dorzuce moja opinie:
      - nauka literek po angielsku
      - mama konsekwentnie mowi do dziecka po polsku nawet na angielskich playgroups.
      To jedyny sposob zeby dziecko nie zaczelo w pewnym momencie mowic do Ciebie
      tylko po angielsku.

- a w ogole to (nie czytalam innych wypowiedzi) czy to nie za wczesnie na
      literki w wieku 2.5 ?
      • ma.pi Re: nauka liter 15.06.06, 15:13
        aniaheasley napisała:

>
        > - a w ogole to (nie czytalam innych wypowiedzi) czy to nie za wczesnie na
        > literki w wieku 2.5 ?

Uuuffff ulzylo mi, chociaz jedna osoba mysli tak jak ja, bo juz myslalam, ze to
        cos ze mna nie tak. ;o)

Pozdr.
      • kulju za wczesnie czy nie 15.06.06, 15:37
        Ja uwazam, ze powinno sie postepowac zgodnie z zainteresowaniami dzieci. Jesli
        lubia samochodziki czy lalki, to prosze bardzo. Moj synek uwielbia ksiazki i
        nauczyl sie czytac wlasciwie sam. Czy za wczesnie na to, zeby 2,5 latek czytal?
        Moj czyta i nie bede mu ksiazek zabierac. W pokoju ma nie tylko literki, ale tez
        samochody, klocki, puzzle. Bawi sie tym czym chce. A ze chce czytac i zaczyna
        samodzielnie pisac? Przeciez nie bede mu tego zabraniac. Gdyby nie byl
        zainteresowany to tez uwazalabym, ze to za wczesnie na nauke. Bo wazniejsze jest
        w tym wieku samodzielnie jedzenie czy sikanie do nocnika, a nie czytanie.
        No to jeszcze moze dodam, ze Adam samodzielnie gra na cymbalkach proste melodie
        - ja musze miec nuty, a on gra ze sluchu. I co powiecie, ze mama wariatka, ze
        zmusza dziecko do nauki gry? Ja po prostu podsuwam mu pomysly i jesli go cos
        zainteresuje to prosze bardzo. A ze synek moj juz mnie przerosl w
        umiejetnosciach muzycznych...no coz musze sie z tym pogodzic wink
        Moj maz nie widzi roznicy miedzy ż,ź i dż a Adam sie z niego smieje i specjalnie
        powtarza ż ź z wink) i patrzy jak tata reaguje,

Pozdrawiam,
        Magda
        • edytkus Re: za wczesnie czy nie 15.06.06, 16:26
          Kulju, nie wierze ze Twoje dziecko potrafi czytac, wierze ze ROZPOZNAJE litery i krotkie slowa na zasadzie
          zapamietanych obrazow ale nie ze rozumnie czyta. Jesli chodzi o sluch muzyczny moze nastepny Chopin
          rosnie? smile
        • edytaon Re: za wczesnie czy nie 15.06.06, 17:04
          kulju napisała:

> Ja uwazam, ze powinno sie postepowac zgodnie z zainteresowaniami dzieci. Jesli
          > lubia samochodziki czy lalki, to prosze bardzo. Moj synek uwielbia ksiazki i
          > nauczyl sie czytac wlasciwie sam. Czy za wczesnie na to, zeby 2,5 latek
          czytal?
          > Moj czyta i nie bede mu ksiazek zabierac. W pokoju ma nie tylko literki, ale
          te
          > z
          > samochody, klocki, puzzle. Bawi sie tym czym chce. A ze chce czytac i zaczyna
          > samodzielnie pisac? Przeciez nie bede mu tego zabraniac. Gdyby nie byl
          > zainteresowany to tez uwazalabym, ze to za wczesnie na nauke. Bo wazniejsze
          jes
          > t
          > w tym wieku samodzielnie jedzenie czy sikanie do nocnika, a nie czytanie.
          > No to jeszcze moze dodam, ze Adam samodzielnie gra na cymbalkach proste
          melodie
          > - ja musze miec nuty, a on gra ze sluchu. I co powiecie, ze mama wariatka, ze
          > zmusza dziecko do nauki gry? Ja po prostu podsuwam mu pomysly i jesli go cos
          > zainteresuje to prosze bardzo. A ze synek moj juz mnie przerosl w
          > umiejetnosciach muzycznych...no coz musze sie z tym pogodzic wink
          > Moj maz nie widzi roznicy miedzy ż,ź i dż a Adam sie z niego smieje i
          specjalni
          > e
          > powtarza ż ź z wink) i patrzy jak tata reaguje,
          >
          > Pozdrawiam,
          > Magda
          zazdroszcze pobytu w Polsce my bylysmy zima
          no i udanych zakupow
          podobno gdzies kolo Smyka jest nowa super ksiegarnia nazywa sie Trafik
          Edyta
    • jaga9913 Re: nauka liter 15.06.06, 15:32
      Moja mala chodzi teraz do pierwszej klasy od 4 miesiecy. Juz z Polski pamietala
      kilka literek, poniewaz sama chciala sie dowiedziec pare literek. Na poczatku w
      szkole troszke jej sie mieszalo, ale teraz sama potrawi wymowic literke po
      polsku i angielsku. Wracajac do twojego listu, to wydaje mi sie,ze 2,5 roczku
      to jeszcze za malo na zmusznie dziecka do nauki literek. Wszystko w swoim
      czasie. dziecko samo sie musi zainteresowac. Mozesz np. uczyc sama pojedynczych
      slowek, ale tez mowia, ze mozna nauczyc dziecko zlej wymowy. To dobrze ze
      chodzi na te playgroups. Ja bym nic nie robila, niech mala uczy sie tam po
      angielsku, a na polskie literki jeszcze przyjdzie pora. Jak nauczy sie w szkole
      angielskich literek, to pozniej latwiej bedzie jej nauczyc sie polskich. Ja tak
      uwazam, a jak postapisz ty to juz twoja decyzja. pa
      • edytaon Re: nauka liter 15.06.06, 17:02
        moje dziecka jest naprawde trudno do czegos zmusic!
        ona sie chce bawic z literkami ( jak juz wspominalam)
        nie jest super zdolna a moze i jest ja nie mam cisinienia zeby miec w domu
        geniusza ale jak chce to czemu nie sprobowac?
        pozdrawiam
        Edyta
    • myslacytatus Re: nauka liter 20.01.18, 09:42
      polecam gry edukacyjne zdobywcy wiedzy. tutaj masz artykuł zdobywcywiedzy.pl/nauka-literek-dla-dzieci/ Mają demo tych gier edukacyjnych, każdy może wypróbować zanim kupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka