Dodaj do ulubionych

Hojność Kanadyjczyków !!!

15.06.06, 14:50
W 2004 roku 22 miliony Kanadyjczyków, czyli 85 procent populacji w wieku
powyżej 15 lat, wpłaciło 8,9 miliarda dolarów dotacji na cele charytatywne
i dla organizacji niedochodowych.
Jeśli chodzi o wysokość dotacji, to średnio w Kanadzie wynosi ona 400 dolarów.

W 2004 roku 12 milionów Kanadyjczyków przepracowało społecznie ogółem dwa
miliardy godzin. 66 procent Kanadyjczyków należy do różnych organizacji,
stowarzyszeń czy innych form zorganizowanych grup społecznych. Z tego tytułu
uczęszczają na różne spotkania czy zebrania.

www.gazetagazeta.com/artman/publish/article_13401.shtml
Obserwuj wątek
    • ss.ertes Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 15.06.06, 14:51
      a jaki procent trafia do potrzebujacych? Mnie sie cos zdaje ze nadal niewielki,
      takna between 01% a 0.01%
      • moped Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 15.06.06, 21:09
        Grubo sie mylisz i jak zwykle wypowiadasz swoja opinie na braku podstawowych
        danych.

Mnostwo ludzi udziela sie spolecznie w Kanadzie..
        poczawszy od community, parish do organizacji oraz firm-czyli miejsca pracy.

Swoja wypowiedzia ukazujesz sie jako zgorzknialy czlowiek, ktory sam siebie
        odstawil na boczny tor i nie bierze udzialu w zyciu lokalnej spolecznosci...
        Przemawia przez ciebie satyra oraz osmieszanie ludzkiej inicjatywy..
        dobrej woli, ...skad my to znamy...z PRL-u?

Rozejrzyj sie wokol swego miejsca zmaieszkania i zobaczysz ile to orgaizacji
        charytatywnych dziala, organizacji po za rzadowych...

Jeszcze jedno- zobacz jak ludzie sa nastawieni zyczliwie do drugiej osoby!
        Zobacz - jak malo sie marnuje- chociazby taka prosta sprawa jak "garage sale"
        czy tez oddanie uzywanej odziezy do Salvation Army, Value Village czy tez
        Interfaith...przeciez kazdy moglby to wyrzucic...
        Powiesz - bo moze zaraobic kilka $$$- a ja tobie odpowiem i co z tego...
        a przy okazji ktos potrzebujacy za grosze ma dobra rzecz, kotra pomogla
        zaoszczedzic!

Przestan byc CYNIKIEM!

Duzo mozesz sie nauczyc od ludzi w Kanadzie i skoncz z swoim cynizmem!!!!
        • caesar_pl Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 16.06.06, 07:16
          Jest to prawda,ze w Kanadzie,w przeciwienstwie do Europy,ksieza,duchowni sa skazani na hojnosc swoich owieczek,bo nie dostaja panstwowej wyplaty?Albo pomylilem z USA...?
          • pis.doff Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 16.06.06, 09:03
            nie pomyliles. w obecnej chwili datki spadly bo brak pieniedzy. nastepuje
            szybkie zezwierzecenie w obliczu walki o wlasna rodzine zeby nie wyladowala na
            ulicy. Przecietne rwanie pieniadza oznacza podwyzke cen o 30% na uslugach.
            • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 16.06.06, 09:31
              pis.doff napisał: "Przecietne rwanie pieniadza oznacza podwyzke cen o 30% na
              uslugach."

Poprosze o jakies konkrety; na przyklad, cena uslugi dzisiaj i dziesiec lat
              temu.
              Zapomina sie Wam o tym, ze nie wszyscy ksieza, przynajmniej w Kanadzie, zeruja
              na nieszczesnych "owieczkach". Na przyklad, ksiadz matki mojej kolezanki
              odmowil przyjecia jej finansowej ofiary znajac sytuacje materialna tej rodziny.
              Wiem z innych przykladow, ze ten ksiadz nie byl wyjatkiem. Zatem ciekaw jestem
              podparcia Twojej tezy o "szybkim zezwierzeceniu".

• pis.doff Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 18.06.06, 19:35
                popatrz dookola i wyciagnij wniski. To sie nazywa doswiadczenie zyciowe.
                • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 19.06.06, 06:53
                  pis.doff napisał: "popatrz dookola i wyciagnij wniski."

Domyslam sie, ze tytul tego postu oznacza sarkazm. Akurat w sprawie
                  Kanadyjczykow masz niewiele powodow do sarkazmu. Poza Europa zachodnia trudno
                  dostrzec tak duza przestrzen publiczna jaka zauwazam w Kolumbii Brytyjskiej. Ta
                  przestrzen zbudowana jest na pracy spolecznej, checi pomagania ludziom mniej
                  bogatym niz my. Wyciagam wnioski, Pis.doff. Doswiadczenie zyciowe mowi mi, ze
                  Kanadyjczycy sa hojni.
          • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 17.06.06, 07:07
            a co to ma do rzeczy?
            • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! Bardzo duza!!! 17.06.06, 07:08
              ups nie do tego postu
    • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 16.06.06, 09:12
      Polonus,
      Obawiam sie, ze poziom tej "hojnosci" jest zanizony. Przynajmniej w BC, ludzie
      udzielaja sie spolecznie tak, ze to nie jest brane pod uwage w narodowych
      przegladach. To o czym mowie, to roboty dla partii polityczcznych wykonywane
      przez "spolecznych" funkcjonariuszy tych partii; mamusie obawiajace sie, ze im
      sie dzieciaki potopia w miejskim basenie wiec nadzorujace caly basen; moi
      koledzy organizujacy spotkania "na temat" i mowcy na takich spotkaniach. Jak
      zwykle, mam zastrzezenia do Kanady jak do kazdego panstwa, ale Kanadyjczycy nie
      pozwalaja mi na zarzucanie im braku troski o wszystkich obywateli.
      Szacunek dla listka klonowego w swiecie zdaje sie nie byc przypadkiem.
      • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 17.06.06, 07:04
        Nie ujmujac Kanadyjczykom (tak trzymajcie)chcialbym dodac, ze Amerykanie tez sa
        bardzo hojnym narodem. Niezliczona ilosc organizacji harytatywnych, czesto
        nawet male przyjecia koncza sie skladkami na rozne dobroczynne cele. W pracy
        skladamy sie co tydzien dla tych w potrzebie. Uiszczenie pomocy materialnej
        powinno byc jednak byc nastepstwem edukacji otrzymujacych pomoc. Np Afryka
        okazala sie rosnaca studnia bez dna. Korupcja oraz wykorzystywanie zasobow na
        inne cele napedza ten metlik.
        • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 17.06.06, 07:15
          kudurunu napisał: "chcialbym dodac, ze Amerykanie tez sa bardzo hojnym narodem"

I wyniki jakichs badan wskazuja ze ludnosc w US jest bardzo zainteresowana w
          dotowaniu wolnego czasu na zwalczanie roznych problemow spolecznych w jej
          kraju.

Jednak, ostatnio "cierpie" na zwiekszony kontakt z ludnoscia US. Jezeli
          twierdzisz, ze jednym z problemow miedzynarodowej pomocy jest sprawa braku
          edukacji wsrod tych, ktorym pomagamy, to popatrz na poziom edukacji tych,
          ktorzy, w dobrej wierze, pomagaja.
          • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 17.06.06, 08:54
            popatrz na poziom edukacji tych,
            ktorzy, w dobrej wierze, pomagaja... Czy to znaczy, ze niewyedukowani, a dobrze
            prosperujacy nie maja prawa do pomocy tym w potrzebie? Jestes smieszny, a nawet
            troszke glupkowaty smile
            • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 02:56
              kudurunu napisał: "Czy to znaczy, ze niewyedukowani, a dobrze prosperujacy nie
              maja prawa do pomocy tym w potrzebie?"

Nie przyszloby mi do glowy odbieranie Ms. Bush (zdaje sie, ona ma jakies BA lub
              MA w edukacji lub naukach bibliotekarskich, co praktycznie oznacza analfabetyzm
              zwazywszy na to ze jej rodzina zaplacila za ten dyplom) prawa do pomagania
              potrzebujacym (sarkazm). Moja glupota zaprowadzila mnie do zastanawiania sie
              dlaczego Ms. Bush pomaga w nauce czytania dzieciom, ktore jej maz skazuje na
              biede. Domyslam sie, ze to nie ma nic wspolnego z PR (sarkazm).
            • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 03:00
              kudurunu napisał: "niewyedukowani, a dobrze prosperujacy"

Jak mi jeszcze powiesz skad ci "niewyedukowani" maja srodki na dobre
              prosperowanie...
              • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 06:57
                Upierasz sie przy wlasnej niewiedzy, nawet sobie zaprzeczasz aby udowodnic
                swoje. Jak widac nawet Bushowi niezle sie powodzi, wiec o co Ci chodzi? Mowiac
                w moim poscie o edukacji uzywajacych nasza pomoc nie mam na mysli
                uniwersyteckiego wyksztalcenia Afrykanow, ktorzy nie odrozniaja pisma od
                graffiti, a racjonalnym wykorzystaniu zasobow w utrzymaniu jak najdluzej i jak
                najwiecej ludzi przy zyciu np studnie i rozwoj rolnictwa, a nie zakup karabinu
                aby okrasc tych co cos jeszcze maja.
                • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 07:46
                  kudurunu napisał: "nawet Bushowi niezle sie powodzi, wiec o co Ci chodzi?"

Wlasnie o to mi chodzi. Ten facio odnosil kleske za kleska ekonomiczna, sam
                  podzielil sie z nami uwagami na ten temat, ale jego zone stac na prace
                  spoleczna. W sredniej klasie jak ktos ma pecha w sprawie decyzji ekonomicznych
                  to jego zona nie ma czasu na wysiakanie nosa pracujac na rodzine ZA PIENIADZE.
                  Szczesliwie, ta rodzina to wynalazek US, nie Kanady.

"nie mam na mysli uniwersyteckiego wyksztalcenia Afrykanow, ktorzy nie
                  odrozniaja pisma od graffiti"
                  To samo wciaz mowi sie o Polakach w US. Mamy tu cala mase kawalow o Polakach
                  przykrecajacych zarowki. Od kogos kto jest przedmiotem takich kawalow nie
                  oczekiwalbym rasistowskich odzywek.

Bardzo wielu Kanadyjczykow nie dzieli Twoich rasistowskich pogladow. Dzieki
                  temu i Polakom i "Afrykanom" latwiej sie zyje w Kanadzie. To jeden z aspektow
                  dyskutowanej tutaj hojnosci Kanadyjczykow.
                  • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 19:27
                    Ten facio odnosil kleske za kleska ekonomiczna... I nadal jest milionerem oraz
                    wiele bogatszy niz 6 lat temu. Nie utozsamiaj Busha z reszta Ameryki.

Bardzo wielu Kanadyjczykow nie dzieli Twoich rasistowskich pogladow...Pewnie
                    dlatego moje dotacje na biednych grubo przewyzszaja $1000 rocznie. Reszta
                    swiata razem wzieta razem z Kanada nie pomaga wiecej Afryce niz USA, to sa
                    fakty, a Ty w Kanadzie baw sie w bingo o celach dobroczynnych i snij, ze $ na
                    te cele uratuje komus zycie.

Dzieki temu i Polakom i "Afrykanom" latwiej sie zyje w Kanadzie. Pewnie dlatego
                    Kanadyjczycy stoja w kolejce o pozwolenie na prace w USA.

• polonus5 Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 19:36
                      kudurunu napisał:

Kanadyjczycy stoja w kolejce o pozwolenie na prace w USA.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                      badz bardziej konkretny i napisz gdzie ta kolejka moze sie zalapie -smile)))))

• ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 19:52
                      kudurunu,
                      Mam wrazenie, ze wybrales sobie niewlasciwego wroga.
                      Nie mam przesadow rasowych, ciesze sie kiedy ludzie pomagaja mniej szczesliwym
                      i nie lubie milionerow typu Bush. Czepiasz sie mnie o szczegoly, ktorych nie
                      dales mi mozliwosci wyjasnic.

"Kanadyjczycy stoja w kolejce o pozwolenie na prace w USA."
                      Ja nie stoje. Gorzej, jako US obywatel stalem w kolejce do uzyskania pozwolenia
                      na prace w Kanadzie. Mozliwe, ze to stwierdzenie nie skloni Cie do traktowania
                      mnie jako szalenca ale do zadawania pytan.
                      • caesar_pl Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 20:50
                        Amerykanie 10 razy wiecej ofiaruja na osobe niz Niemcy,ale podobno pracownicy Czerwonego czy Maltanskiego Krzyza nie dostaja panstwowej pensji,jak w Niemczech...
                      • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 01:11
                        Nie ja ghotir wyciagam pijedyncze zdania z kontekstu i odwracam ich znaczenie.
                        Chciales przyklad niewyedukowanej osoby a dobrze prosperujacej, to Ci go
                        podalem w najlepszym przykladzie, a znam takich wiecej smile Nie ja tez
                        rozdmuchuje to do spisku miedzynarodowego. Nie ja mieszam polityke ze
                        szlachetnoscia ofiarodawcow. W moim pierwszym poscie w tym watku radosnie
                        przyjolem ofiarnosc Kanadyjczykow, a spotkalem sie z atakami.
                        • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 01:30
                          kudurunu napisał: "radosnie przyjolem ofiarnosc Kanadyjczykow, a spotkalem sie
                          z atakami."

Przykro mi z powodu atakow na Ciebie wobec informacji, ze Kanadyjczyczy pracuja
                          spolecznie. Jedyne co moge tutaj zrobic to powiedzec, ze obserwuje iz obywatele
                          BC naprawde wkladaja wiele wysilku w prace spoleczna.

POrzadnie mnie kopnij jezeli widzisz, ze odwracam znaczenie wyrwanych z
                          kontekstu opinii.

To ja podalem Ci przyklad glupawej ale dobrze ekonomicznie prosperujacej osoby.

"Nie ja mieszam polityke ze szlachetnoscia ofiarodawcow." I szkoda. Bez takiego
                          mieszania szlachetnosc pozostaje na poziomie lokalnym ale NGOs (non-
                          governmental organizations) i rzady, glownie rzad wspomnianego tutaj przyglupa,
                          manipuluja ciezko zarobionymi na poziomie lokalnym dolarami. Czesto wychodzi na
                          to, ze lokalne dolary poplecznikow pozyczek dla biednych kobiet w trzecim
                          swiecie pomagaja wielkim bankom, ktore udupiaja lokalne inicjatywy w trzecim
                          swiecie. Bardzo prosze, mieszaj polityke ze szlachetnoscia ofiarodawcow, to
                          jedyny sposob na upewnienie sie, ze pieniadze szlachetnych ofiarodawcow laduja
                          tam gdzie ci ofiarodawcy zycza sobie aby ich pieniadze wyladowaly.
                          • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 02:35
                            Zgadzam sie z Toba w wielu wzgledach ale jednak wolalbym rozdzielic polityke od
                            pracy spolecznej. Prywatni ludzie i organizacje moga wiecej zdzialac niz
                            najlepszy rzad demokratyczny. Gdzie polityka wklada swoje palce tam sie rodzi
                            korupcja, manipulacja na kogo i co wiecej przeznaczyc pieniedzy. Wysylajac same
                            pieniadze bez planowego ich uzycia wywoluje wiecej zametu i niezgody, a nawet
                            lokalne wojny.
                            • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 06:46
                              kudurunu napisał: "wolalbym rozdzielic polityke od pracy spolecznej"

To sentyment wielu ludzi zaangazowanych w prace spoleczna. Powtarzam: szkoda.
                              Prywatne organizacje moga zdzialac bardzo wiele ale ich pole manewru jest
                              ograniczane przez polityke, duza i mala. Przekonalismy sie o tym szczegolnie
                              spektakularnie obserwujac co stalo sie z NGOs, prywatnymi organizacjami
                              obiecujacymi nam nie mieszac pracy spolecznej z polityka. Te organizacje sa
                              zmuszane do mieszania tych dwoch spraw bo operuja w politycznym swiecie. Czesto
                              dobre intencje ich czlonkow obracaja sie przeciwko tym intencjom bo ci
                              czlonkowie maja bardzo mgliste pojecie o politycznym swiecie, w ktorym operuja.

W pewnym sensie wciaz jestem czlonkiem grupy zwanej tutaj "pracownikami
                              socjalnymi". Formalnie wyszedlem z tej grupy bo, m.in. do pasji doprowadzaly
                              mnie dobre intencje moich kolegow i niezrozumienie rzeczywistosci polityczno-
                              ekonomicznej, w ktorej te ich intencje byly i sa skazane na zaglade.

Ten przydlugawy wywod sluzy mi jako podstawa do stwierdzenia, ze jezeli
                              rzeczywiscie chcesz pomoc innym ludziom to musisz nie tylko rozumiec polityke
                              ale takze grac w nia.
                              • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 08:27
                                Przyznaje Ci racje. Powinienem napisac (ale bylo za pozno) wylaczyc politykow
                                nie polityke. Polityka organizacji charytatywnych powinna opierac sie
                                przedewszystkim na racjonalnym wykorzystaniu zasobow oferujacych do poprawienia
                                bytu tym w potrzebie. Nie powinnismy utrzymywac rzadow panstw, a pomagac
                                umierajacym z glodu. Statystyki pokazuja, ze odkad miedzynarodowa oraz
                                niekontrolowana pomoc wzrosla do dziesiatek mld USD, problem sie zwiekszyl
                                wielokrotnie, do katastrofalnej ilosci glodujacych i wojen o nasza pomoc.
                                • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 19.06.06, 08:38
                                  kudurunu napisał: "Polityka organizacji charytatywnych powinna opierac sie
                                  przedewszystkim na racjonalnym wykorzystaniu zasobow oferujacych do poprawienia
                                  bytu tym w potrzebie. Nie powinnismy utrzymywac rzadow panstw, a pomagac
                                  umierajacym z glodu."

Amen, jak jeden z moich ulubionych profesorow kwitowal moje dotyczace
                                  moralnosci stwierdzenia.
                    • ghotir Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 18.06.06, 21:08
                      kudurunu napisał: "Ten facio [Bush] odnosil kleske za kleska ekonomiczna... I
                      nadal jest milionerem oraz wiele bogatszy niz 6 lat temu."

Co nam to mowi? ano to, ze zaslugi (merit) nie stanowia o pozycji czlowieka w
                      naszym, podobno opartym na zaslugach, systemie.
    • normalski1 Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 17.06.06, 07:08
      USA nawet nie paci skladek na UN !
      • kudurunu Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 17.06.06, 08:55
        Czy USA to typowy obywatel, czy karzdy normalski jest normalny?
      • edytkus Re: Hojność Kanadyjczyków !!! 20.06.06, 03:42
        normalski1 napisał:

> USA nawet nie paci skladek na UN !

a co USA ma z UN, ktore m.in. nie placi podatkow?!

w 2005 USA na cele charytatwyne przeznaczylo $260.82 mld

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka