Dodaj do ulubionych

do dziewczyn z UK

19.09.06, 16:20
zdaje sie ze od wczoraj macie nowe przepisy: www.britax.co.uk/law.htm
Obserwuj wątek
    • hanula Re: do dziewczyn z UK 19.09.06, 22:02
      Owszem, szkoły rozdają ulotki na ten temat, więc myślę, że każda mama dziecka w tym wieku dostała odpowiednie informacje.
      • edytkus Re: do dziewczyn z UK 20.09.06, 01:27
        hanula napisała:

> szkoły rozdają ulotki na ten temat,

fajny pomysl

> myślę, że każda mama dziecka w
        > tym wieku dostała odpowiednie informacje.

miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly wink
        • hanula Re: do dziewczyn z UK 20.09.06, 20:37
          > miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly wink

No, chyba nie tak trudno zrozumieć, że dziecko ma być w foteliku...

Swoją drogą ja dziś miałam problem, bo wiozłam troje dzieci, ergo jedno z
          przodu, i nie wiedziałam, czy lepiej poduszkę powietrzną włączyć czy wyłączyć.
          Akurat tego tematu ulotka nie omawia...
          • edytkus Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 04:07
            hanula napisała:

> > miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly wink
            >
            > No, chyba nie tak trudno zrozumieć, że dziecko ma być w foteliku...

mialam na mysli mamy-emigrantki nie mowiace po ang. wink

> Swoją drogą ja dziś miałam problem, bo wiozłam troje dzieci, ergo jedno z
            > przodu, i nie wiedziałam, czy lepiej poduszkę powietrzną włączyć czy wyłączyć.
            > Akurat tego tematu ulotka nie omawia...

jesli fotelik instalowalas tylem do kierunku jazdy (co sie robi przy dzieciach kotre nie skonczyly jeszcze
            roku) wtedy poduszke trzeba wylaczyc. W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12
            roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu (statystycznei najniebezpieczniejsze
            miejsce w aucie) a jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic:
            www.hsph.harvard.edu/press/releases/press10302000.html
            • hanula Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 11:52
              > W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12
              > roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu

To jak mam w takim razie przewieźć troje dzieci samochodem? Nie zamontuję trzech fotelików z tyłu.

> (statystycznei najniebezpieczniejsze miejsce w aucie) a
              > jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic:

To dlaczego powinna zostać włączona?
              • edytkus Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 14:54
                hanula napisała:

> > W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12
                > > roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu
                >
                > To jak mam w takim razie przewieźć troje dzieci samochodem? Nie zamontuję trzec
                > h fotelików z tyłu.

najprosciej byloby nabyc wieksze auto. Wg waszych nowych przepisow jesli nie ma miejsca na trzy
                foteliki mozesz zapiac dziecko zwyklym pasem (jesli dziecko ma wiecej niz 4 lata mozesz juz kupic
                podkladke), ale tu juz musisz sama zdecydowac czy chcesz miec dziecko z tylu na podkladce ktora nie
                chroni jak fotelik czy z przodu z mordercza poduszka lub bez niej ale ogromnym ryzykiem tragicznych
                skutkow zderzenia czolowego.

> > (statystycznei najniebezpieczniejsze miejsce w aucie) a
                > > jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic:
                >
                > To dlaczego powinna zostać włączona?

mimo wszystko poduszka to mniejsze zlo, w razie wypadku sa wieksze szanse na przezycie dziecka
                (jak pisano w linku szczegolnie w pzedziale 9-12 lat), tak wiec z przodu posadz najstarsze dziecko
                • hanula Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 11:14
                  > najprosciej byloby nabyc wieksze auto.

Jasne, jak tylko wygram na loterii. smile)) Swoją dwójkę wożę z tyłu, ale akurat musiałam odebrać dziecko koleżanki z przedszkola, nie będę na taką okazję kupować nowego samochodu.

> mimo wszystko poduszka to mniejsze zlo

No więc właśnie jakoś nie jestem przekonana. Poduszki wywołują wiele kontrowersji, bo nawet dorosłych potrafią poranić w wypadku. Dziecko w foteliku jest lepiej chronione niż dorosły przypięty zwykłym pasem i intuicja mi podpowiada, że poduszka żadnej korzyści by dziecku nie przyniosła. Ale oczywiście mogę się mylić.
                  • edytkus Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 16:50
                    hanula napisała:

> nie będę na taką okazję kupow
                    > ać nowego samochodu.

jasne ze nie, lepiej autobus - cale przedszkole sie zmiesci wink)))

> Dziecko w foteliku jest lepi
                    > ej chronione niż dorosły przypięty zwykłym pasem i intuicja mi podpowiada, że p
                    > oduszka żadnej korzyści by dziecku nie przyniosła.

niby sie zgadzam, ale nigdy nic nie wiadomo. Najbezpieczniej wozic dzieci z tylu, wiec mam nadzieje
                    ze na przodzie posadzilas dziecko kolezanki? Ja bym tak zrobila, wrednie ale moje najwazniejsze.
                    Zeszlej zimy moja corka poszla z babcia na impreze w polskim kosciele, tesciowa miala zadzwonic
                    kiedy mam po nie przyjechac. Czekam i czekam a tu staja we drzwiach - podwiozla je matka
                    chlopczyka (on 4 lata, moja 3), ktora posadzila swoje dziecko z przodu, a moje w fotelik tego chlopca.
                    Oczywiscie jestem zadowolona ze moje dziecko bylo bezpieczne (o ile fotelik i dziecko byly dobrze
                    przypiete) ale sama bym nawet nie proponowala podwiezienia nie majac do tego warunkow.

Pare lat temu w USA byl bardzo glosny przypadek gdzie w auto czekajace na czerwonym swietle uderzyl
                    inny samochod. W tym pierwszym na przednim siedzeniu byla chyba 8 letnia dziewczynka. Nie
                    pamietam czy dziecko zginelo czy jest roslinka, w kazdym razie kontakt z nagle napelniona poduszka
                    okazal sie fatalny.
                    • hanula Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 19:18
                      > Najbezpieczniej wozic dzieci z tylu, wiec mam nadzieje
                      > ze na przodzie posadzilas dziecko kolezanki? Ja bym tak
                      > zrobila, wrednie ale moje najwazniejsze.

Ja mam akurat odwrotnie, dziecka koleżanki pilnuję zawsze najpilniej. Z przodu siedziało moje najmłodsze, ma najlepszy fotelik. smile
                      • edytkus Re: do dziewczyn z UK 23.09.06, 04:43
                        hanula napisała:

> ma najlepszy fotelik. smile

Przy zderzeniu czolowym fotelik moze nie pomoc. Pamietaj ze:
                        1. nie jestes jedynym kierowca na drodze
                        2. zadaniem fotelika jest tylko i wylacznie przytrzymanie dziecka w miejscu

www.discoverchiropractichawaii.com/_layout/car-accident.jpg
                        ycwebserver.york-county.org/sheriff/CrimeStoppers/car%20accident.jpg
                        static.howstuffworks.com/gif/car-insurance-ch.jpg
                        geminipix01.tripod.com/JustinsNeon/000_0067.JPG

W NYC jest teraz bardzo glosna sprawa gdzie pijany kierowca czolowo zderzyl sie z limuzyna, zginal
                        kierowca limuzyny oraz 7 letnia dziewczynka. Jak wiadomo limuzyny sa dlugie, w tym wypadku
                        pierwsza polowa auta zostala splaszczona na grubosc paru cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka