edytkus 19.09.06, 16:20 zdaje sie ze od wczoraj macie nowe przepisy: www.britax.co.uk/law.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanula Re: do dziewczyn z UK 19.09.06, 22:02 Owszem, szkoły rozdają ulotki na ten temat, więc myślę, że każda mama dziecka w tym wieku dostała odpowiednie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: do dziewczyn z UK 20.09.06, 01:27 hanula napisała: > szkoły rozdają ulotki na ten temat, fajny pomysl > myślę, że każda mama dziecka w > tym wieku dostała odpowiednie informacje. miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: do dziewczyn z UK 20.09.06, 20:37 > miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly No, chyba nie tak trudno zrozumieć, że dziecko ma być w foteliku... Swoją drogą ja dziś miałam problem, bo wiozłam troje dzieci, ergo jedno z przodu, i nie wiedziałam, czy lepiej poduszkę powietrzną włączyć czy wyłączyć. Akurat tego tematu ulotka nie omawia... Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 04:07 hanula napisała: > > miejmy nadzieje ze mamy rozumialy co czytaly > > No, chyba nie tak trudno zrozumieć, że dziecko ma być w foteliku... mialam na mysli mamy-emigrantki nie mowiace po ang. > Swoją drogą ja dziś miałam problem, bo wiozłam troje dzieci, ergo jedno z > przodu, i nie wiedziałam, czy lepiej poduszkę powietrzną włączyć czy wyłączyć. > Akurat tego tematu ulotka nie omawia... jesli fotelik instalowalas tylem do kierunku jazdy (co sie robi przy dzieciach kotre nie skonczyly jeszcze roku) wtedy poduszke trzeba wylaczyc. W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12 roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu (statystycznei najniebezpieczniejsze miejsce w aucie) a jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic: www.hsph.harvard.edu/press/releases/press10302000.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 11:52 > W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12 > roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu To jak mam w takim razie przewieźć troje dzieci samochodem? Nie zamontuję trzech fotelików z tyłu. > (statystycznei najniebezpieczniejsze miejsce w aucie) a > jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic: To dlaczego powinna zostać włączona? Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: do dziewczyn z UK 21.09.06, 14:54 hanula napisała: > > W przeciwnym razie powinna zostac wlaczona ALE dzieci do 12 > > roku zycia w ogole nie powinny jezdzic na przednim siedzeniu > > To jak mam w takim razie przewieźć troje dzieci samochodem? Nie zamontuję trzec > h fotelików z tyłu. najprosciej byloby nabyc wieksze auto. Wg waszych nowych przepisow jesli nie ma miejsca na trzy foteliki mozesz zapiac dziecko zwyklym pasem (jesli dziecko ma wiecej niz 4 lata mozesz juz kupic podkladke), ale tu juz musisz sama zdecydowac czy chcesz miec dziecko z tylu na podkladce ktora nie chroni jak fotelik czy z przodu z mordercza poduszka lub bez niej ale ogromnym ryzykiem tragicznych skutkow zderzenia czolowego. > > (statystycznei najniebezpieczniejsze miejsce w aucie) a > > jakikolwiek kontakt z poduszka powietrzna moze je zabic: > > To dlaczego powinna zostać włączona? mimo wszystko poduszka to mniejsze zlo, w razie wypadku sa wieksze szanse na przezycie dziecka (jak pisano w linku szczegolnie w pzedziale 9-12 lat), tak wiec z przodu posadz najstarsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 11:14 > najprosciej byloby nabyc wieksze auto. Jasne, jak tylko wygram na loterii. )) Swoją dwójkę wożę z tyłu, ale akurat musiałam odebrać dziecko koleżanki z przedszkola, nie będę na taką okazję kupować nowego samochodu. > mimo wszystko poduszka to mniejsze zlo No więc właśnie jakoś nie jestem przekonana. Poduszki wywołują wiele kontrowersji, bo nawet dorosłych potrafią poranić w wypadku. Dziecko w foteliku jest lepiej chronione niż dorosły przypięty zwykłym pasem i intuicja mi podpowiada, że poduszka żadnej korzyści by dziecku nie przyniosła. Ale oczywiście mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 16:50 hanula napisała: > nie będę na taką okazję kupow > ać nowego samochodu. jasne ze nie, lepiej autobus - cale przedszkole sie zmiesci ))) > Dziecko w foteliku jest lepi > ej chronione niż dorosły przypięty zwykłym pasem i intuicja mi podpowiada, że p > oduszka żadnej korzyści by dziecku nie przyniosła. niby sie zgadzam, ale nigdy nic nie wiadomo. Najbezpieczniej wozic dzieci z tylu, wiec mam nadzieje ze na przodzie posadzilas dziecko kolezanki? Ja bym tak zrobila, wrednie ale moje najwazniejsze. Zeszlej zimy moja corka poszla z babcia na impreze w polskim kosciele, tesciowa miala zadzwonic kiedy mam po nie przyjechac. Czekam i czekam a tu staja we drzwiach - podwiozla je matka chlopczyka (on 4 lata, moja 3), ktora posadzila swoje dziecko z przodu, a moje w fotelik tego chlopca. Oczywiscie jestem zadowolona ze moje dziecko bylo bezpieczne (o ile fotelik i dziecko byly dobrze przypiete) ale sama bym nawet nie proponowala podwiezienia nie majac do tego warunkow. Pare lat temu w USA byl bardzo glosny przypadek gdzie w auto czekajace na czerwonym swietle uderzyl inny samochod. W tym pierwszym na przednim siedzeniu byla chyba 8 letnia dziewczynka. Nie pamietam czy dziecko zginelo czy jest roslinka, w kazdym razie kontakt z nagle napelniona poduszka okazal sie fatalny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: do dziewczyn z UK 22.09.06, 19:18 > Najbezpieczniej wozic dzieci z tylu, wiec mam nadzieje > ze na przodzie posadzilas dziecko kolezanki? Ja bym tak > zrobila, wrednie ale moje najwazniejsze. Ja mam akurat odwrotnie, dziecka koleżanki pilnuję zawsze najpilniej. Z przodu siedziało moje najmłodsze, ma najlepszy fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: do dziewczyn z UK 23.09.06, 04:43 hanula napisała: > ma najlepszy fotelik. Przy zderzeniu czolowym fotelik moze nie pomoc. Pamietaj ze: 1. nie jestes jedynym kierowca na drodze 2. zadaniem fotelika jest tylko i wylacznie przytrzymanie dziecka w miejscu www.discoverchiropractichawaii.com/_layout/car-accident.jpg ycwebserver.york-county.org/sheriff/CrimeStoppers/car%20accident.jpg static.howstuffworks.com/gif/car-insurance-ch.jpg geminipix01.tripod.com/JustinsNeon/000_0067.JPG W NYC jest teraz bardzo glosna sprawa gdzie pijany kierowca czolowo zderzyl sie z limuzyna, zginal kierowca limuzyny oraz 7 letnia dziewczynka. Jak wiadomo limuzyny sa dlugie, w tym wypadku pierwsza polowa auta zostala splaszczona na grubosc paru cm. Odpowiedz Link Zgłoś