Dodaj do ulubionych

do mam w Anglii

09.01.07, 17:25
Proszę o pomoc! Mój mąż od września pracuje w Anglii na biało przez agencję.
ja mam 10 miesięczne dziecko i tutaj w Polsce pobierałam żałosny zasiłek na
dziecko 48 zł miesięcznie, we wrześniu też przyznano mi becikowe jako dodatek
do rodzinnego za niskie dochody za zeszły rok. Teraz wyjeżdżam do męża, tam
zmierzamy starać się o zasiłki, ale nie wiem czy muszę dostarczyć tam
zaświadczenie że tu nie pobieram zasiłku? W gminie powiedziano mi że muszę
dostarczyć zaświadczenie od kiedy mąż pracuje i jakie ma dochody zwrócić
wszystkie otrzymane w tym czasie pieniążki i dopiero wówczas wydany zostanie
mi dokument że nie pobieram zasiłku. Czy nie mogę ot tak po prostu
zrezygnować z zasiłku?
Obserwuj wątek
    • monikaipatrycja Re: do mam w Anglii 09.01.07, 23:44
      • monikaipatrycja Re: do mam w Anglii 10.01.07, 00:08
        Witam.Po przyjeździe do Angli będzie ci przysługiwał zasiłek podstawowy na
        dziecko w wysokości 17,45funta tygodniowo.Z tego co się orientuję to ten
        zasiłek przysługuje nawet gdy jedno z rodziców pracuje w UK,a drugie jest w
        Polsce wraz z dzieckiem.Po prostu się należy i już,ale wtedy nie wolno pobierać
        zasłków w Polsce.Tutaj składasz deklarację że nie pobierasz zasiłków w żadnym
        innym kraju.Prawdopodobnie będą citakże przysługiwały inne zasiłki ale te już
        zależą od wysokości zarobków twojego męża.
        Co do tego zaświadczenia z gminy to nie jestem pewna czy rzeczywiście jest
        potrzebne,aby dostać zasiłek w Angli.Oni o to pytają ale ja zadnych potwierdzeń
        na piśmie nie składałam.Po prostu napisałam że nie pobieram a jak chcą to niech
        sprawdzą.
        Nie bardzo rozumiem dlaczego urzędniczka w gminie sugeruje że będziesz musiała
        zwrócić pieniążki?Przecież becikowe chyba dostaje się po urodzeniu dziecka, a
        Twój mąż chyba w tym czasie nie był za granicą?Poza tym dziecko urodziło się w
        Polsce więc ma prawo do becikowego.Inna sprawa z zasiłkiem który pobierałaś w
        wysokości 48zł.Jeśli stwierdzą że Twój mąż ma za duże dochody mogą żądać zwrotu.
        Najlepiej niech się mąż sam zorientuje na miejscu czy potrzebujesz to
        zaświadczenie z gminy aby uzyskać zasiłek w Angli.Mogę podesłać namiar do
        dobrego biura zajmującego się takimi sprawami.Pewnie wystarczy konsultacja
        telefoniczna.
        Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka