Dodaj do ulubionych

polacy w niemczech

IP: *.MS1.srv.t-online.de 15.02.01, 23:02
Prawie kazdego dnia slysze jezyk polski w Münster. Najciekawsze jest to ze nie mam prawie zadnego kontaktu z polonia w Niemczech a mimo tego mam wrazenie ze co 20 czlowiek pochodzi z Polski. Czy ktokiolwiek zna dokladne dane dotyczace lidzby osob polskiego pochodzenie w BRD.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: polacy w niemczech IP: 10.1.79.83, 212.184.173.* 16.02.01, 13:05
      oficjalne zrodla niemieckie mowia , ze ludzi poch. polskiego (inkl. spätaussiedler) jest niecale 2 Miliony (1,5 - 1,9)
      mieszkam w Berlinie - mam to samo wrazenie co ty - a w Firmie gdzie pracuje jest samych Ppolakow
      35 osob (na 750 lacznie)
      • Gość: Maul Re: polacy w niemczech IP: *.euv-frankfurt-o.de 01.03.01, 17:50
        Mieszkam we Frankfurcie nad Odrą i myślę że codziennie spotykam ok. 1000
        (słownie stu) Polaków.Myśle,że jest nas tutaj grubo ponad tysiąc,a miasto to ma
        około 60 tys. mieszkańców i... jest to dawne NRD.
        • Gość: Mat z Berlina do Krakowa IP: 152.163.205.* 09.05.01, 04:06
          Czesc,
          Mieszkam w NY. Na wakacje wybieram sie do Polski- w sierpniu. Zamierzam leciec
          do Berlina lub Frankfurtu- taniej, a z tamtad pociagiem lub autobusem do
          Krakowa. Czy mozecie mi powiedziec ile kosztuje bilet i jak dlugo sie jedzie do
          Krakowa. Jeszcze jedno, nie znam zadnego slowa po niemiecku. Przy okazji
          chacialbym zwiedzic Berlin albo Frankfurt- czy jest warto?
          Dzieki
      • Gość: Tereska HELMUT KOHL to HENOCH KOHN z galicyjskich Zydow, wysoki Brat mason IP: *.nas1.ana2.gblx.net 06.05.01, 00:57
        Helmut Schmidt, Zyd, byl porucznikiem w Luftwaffe, co, o dziwo, nie
        przeszkodzilo mu byc kanclerzem Republiki Bonskiej.
        Ucz sie Polaku, kto rzadzi i zabierz sie do pracy nad soba!
        • Gość: alcapon Re: HELMUT KOHL to HENOCH KOHN z galicyjskich Zydow, wysoki Brat mason IP: *.KA1.srv.t-online.de 09.05.01, 09:30
          dla przecietnego polaka kazdy nie polak jest z pewnoscia zydem z nadrenii
    • Gość: thor Re: polacy w niemczech IP: *.MS1.srv.t-online.de 16.02.01, 20:56
      tez mieszkam w muenster.ja zapytam inaczej czy sa w ogole polacy.bo okazuje sie ze wielu ma dziadka babcie innego pochodzenia.wydaje mi sie ze polacy uciekli z polski po wojnie do ameryki.resztki umieraja powoli.oprzewiduje upadek panstwa polskiego.po mpolaczeniu z unia to wlasnie nastapi.ale sami tego chcemy chcemy tych mercedesow itd.dobra na razie rozgaduje sie.ciao jade do holland
      • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.01, 18:10
        Mieszkam w niemczech od 15 lat kiedys bylam dumna slyszac polska mowe jak szybko sie to zmienilo wiem tylko ja kiedy wyszly kawaly o kradzionych samochodach przemycanych poapierosach i tanich dziewczynkach wstydzilam sie i nieraz nie reaguje na polska mowe ale gdzies w duchu jestem dumna ze swojego polskiego pochodzenia zaznaczam jestem orginalna Polka z polskim paszportem w Niemczech.
        • Gość: Jacek Re: polacy w niemczech IP: *.pace.edu 18.02.01, 23:23
          Jeszcze bedziesz dumna z Polakow. Tutj w Stanach wszyscy sie z Niemcow nabijaja, a wg. statystyk polonijne rodziny maja o 10% wyzsze dochody niz te pochodzenia niemieckiego.
          • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.01, 08:41
            Jacku wy w Stanach macie status emigrantow a my chociaz jestesmy uchodzcami politycznymi z lat 80 i z nieograniczonym prawem pobytu w niemczech to jestesmy zlem koniecznym dla wladz niemieckich podobno zabieramy pracowitym Niemca miejsca pracy a ja i moj maz chociaz jestesmy tu od 15 lat jeszcze nie bylismy bezrobotnymi na pieniadze tez nie nazekamy a ci pracusie siedza po urzedach i ciagle placza ze maja za malo i nie ma dla nich pracy.Wy mozecie byc dumni ze swojej poloni my z niektorych polonusow tez ale to sa wyjatki masz szczescie byc w innym kraju moze jestes bardziej szczeskiwszy czego ci zycze i zazdroszcze ci tej dumy tez bym tak chciala baj baj
            • Gość: Misia Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.01, 16:59
              Do Ewy: To kto Cie tu trzyma?
              • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.01, 08:35
                Do Misi:nic mnie tu nie trzyma po prostu zle zrozumialas co napisalam chcialabym zeby nas tez uznano za np. emigrantow ty moze jestes niemka z odzysku a to calkiem co innego nie chce cie obrazac ale nikt mnie nie musi stad wyzucac jak bede chciala to sama wyjade ale tu sa moje dzieci i maz i narazie zostane kometarz jest niepotrzebny baj baj
                • Gość: Piotr Re: polacy w niemczech IP: unknown, 193.27.48.* 21.02.01, 15:34
                  Hi Ewa, mieszkam tu 12 lat i tez, tak jak Ty jestem
                  Polakiem z polskim paszportem. Nie chce byc tu uznany
                  za emigranta (bardzo mizerny status) tylko za kogos
                  kto jest im potrzebny bo cos umie i trzeba mu za to niezle placic. A urzednicy ? Nie przejmuj sie nimi. Wielu z nich nam zazdrosci widzac nasze dochody. Pomijajac wyjatki urzednicy sa tutaj uprzejmi. Warunek: trzeba samemu zachowywac sie z szacunkiem i nie traktowac partnera z gory.
                  powodzenia!
                  • jowiszka Re: polacy w niemczech 21.02.01, 17:12
                    A ja mieszkam w Polsce i powiem Wam ze jestescie szczesciarzesmile a dlaczego??? Bo w naszym pieknym kraju juz niestety nie da sie zyc a to co sie dzieje wokol to po prostu szokuje, bezrobocie jest olbrzymie a wynagrodzenia ledwie wystarczaja na zycie. Ja akurat mieszkam w warszawie i nie jest najgorzej ale mieszkalam w lodzi i tam nic sie nie dzije. Ludziom jest ciezko , mniej sie smieja ciesza i bawia bo powodow do radosci coraz mniej.
                    Ja sama zaczynam sie zastanawiac czy nie wyjade do jakiegos normalnego kraju gdzie mozna godnie zyc i czy wogole taki istnieje?????
                    • Gość: Dorota Re: polacy w niemczech IP: 134.225.161.40, 134.225.16.* 21.02.01, 18:15
                      Jowiszko! Nie wyjezdzaj z takich powodow, bo to samo moza cie spotkac w innym kraju. Myslisz, ze tu ludziom tez nie jest czasem ciezko przetrzymac od pierwszego do pierwszego? Nie wszystko zloto co sie swieci!
                    • Gość: iGrek-Jo Re: polacy w niemczech IP: *.netcom.ca 22.02.01, 02:15
                      Polecam Hamburg, a w szcegolnosci turecka
                      dzielnice. Mozna tam spotkac sporo Polek, ktore
                      lubia spacerowac przez dlugie godziny. Tam
                      naprawde sie mozna zabawic!
                    • Gość: Leslaw Re: polacy w niemczech IP: *.uk.neceur.com 18.04.01, 15:30
                      Jowiszka jak sie nie boisz uczciwej pracy i masz troche oleju w glowie to
                      wyjezdzaj.
                      Ja sie obawiam ze Polacy koniecznie chca piatego rozbioru Polski i wszystko
                      robia aby go osiagnac.
                      • Gość: andy Re: polacy w niemczech_jowiszka IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 08.05.01, 12:35
                        Jowiszko zmykaj masz jedno zycie po pierwsze trzeba chciec
                        ja jestem w Stuttgarcie
                  • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.01, 08:45
                    Hi Piotr i reszta dziekuje za odpowiedz nieraz milo jest poczytac co pisza madzy ludzie tak jak pisalam nikt mnie tu nie tzyma zostalam tylko ze wzgledu na mojich synow wyjechali z Polski jako mali chlopcy i teraz by im bylo ciezko zaczynac tam wszystko od nowa do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic tak bylo i ze mna nie nazekam a tylko mnie denerwoje niektore zachowanie naszych rodakow przyklad ;jedzcie do Hamburga tam spotkacie polki spacerujace iczekajace na okazje; a ze w Pölsce dla ludzi tam mieszkajacych jest ciezko tez wiem bo cala rodzina meza mieszka w Polsce i my tez 2 razy do roku jedziemy do naszego kraju i nieraz im wspolczujemy dlatego jak sie napatrzymy to lzej jest tu wracac kochani dziekuje za te kilka slow ktore do mnie napisaliscie jest lzej jak czlowiek wie ze nie jest sam intrenet to swietna sprawa pozdrawiam i czekam na wiecei baj baj
          • Gość: toler Re:Do Jacka- polacy w niemczech IP: 63.113.35.* 07.04.01, 00:18
            Gość portalu: Jacek napisał(a):

&#62 Jeszcze bedziesz dumna z Polakow. Tutj w Stanach wszyscy sie z Niemcow nabijaja
            &#62 , a wg. statystyk polonijne rodziny maja o 10% wyzsze dochody niz te pochodzeni
            &#62 a niemieckiego.

...Jacek...mieszkam w USA Chicago od 1983 i jezeli ktos sie nabija z Niemcow to
            moze komediach wojennych....i shows typu Saturday Night Live....
            ...wrecz przeciwnie, Niemcy ciesz sie ogromnym respektem we wzystkich warstwach
            spolecznych USA...nie pomijajac czlonkow sil zbrojnych USA ktorzy stacjonowali w
            Niemczech...
            ...jezeli chodzi o statystyki na temat wysokosci dochodow...pamietaj ze do
            niemieckiego pochodzenia przyznaje sie ok 40 mln Amerykanow...trudno jest wiec
            "mierzyc" prawdziwe dochody itd.

....Jacek..byl taki czas kiedy Solidarnosc walczyla z PRL kiedy przez moment
            Polaska interesowano sie w Stanach.....
            te czasy minely....przecietni Amerykanie bez watpienia maja wiekszy respekt do
            Niemcow i mieszkancow EU generalnie, niz do mieszkancow bylego "obozu"
            sockalistycznego

...czyli po prostu Jacek nie opowiadaj bzdur

i zycze powodzenia na studiach !!!

pozdrawiam
            toler
          • Gość: Rudi Re: polacy w niemczech IP: 139.30.70.* 10.05.01, 11:09
            Jezeli ktos ma wysze dochody, to oznacza ze jest lepszym czlowiekem, ma
            szceszliwe zicie ?
        • Gość: adam Re: polacy w niemczech IP: *.jura.uni-erlangen.de 20.03.01, 18:19
          Nie mart sie EWa.
          Podobnie odczuwam. Mysle jednak ze zmieni sie to szybko.
          Nie tyle statystki co aroganckie traktowanie Polakow wplywa na popularnosc takich a nie
          innych zartow.
        • maro+ Re: polacy w niemczech 15.04.01, 03:30
          jeszcze się odkujemy na tych szwabach,
          • Gość: andy Re: polacy w niemczech IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 08.05.01, 15:38
            maro+ napisał(a):

&#62 jeszcze się odkujemy na tych szwabach,

ciekawe jak? ukradniemy im mercedesy?
            "szwab"
        • Gość: alcapon Re: polacy w niemczech IP: *.KA1.srv.t-online.de 09.05.01, 09:43
          chcialbym wiedziec czym rozni sie oryginalna polka od polki nieoryginalnej i
          co to jest za pojecie - "polak oryginalny".
          czy jest to czlowiek wyrozniajacy sie od innych ludzi jakimis wyjatkowymi
          cechami , czy tez jest to czlowiek mieszkajacy w polsce odrozniajacy sie od
          innych mieszkancow tego kraju.
          czy oryginalnym polakiem moze byc np. mieszkaniec kanady albo zwiazku
          radzieckiego, czy tylko obecnej peerel
          proponuje by ktos zdefiniowal "polaka oryginalnego" albo wymienil
          najistotniejsze cechy, ktore powinien on posiadac

slyszalem, ze powoluje sie do zycia tzw. "karte polaka", czy oznacza to, ze
          polakiem bedzie mogl byc tylko ten kto taka karte posiada, zas reszta zostanie
          uznana za cyganow polskiego pochodzenia, czy kosciuszko tadeusz bedzie mogl byc
          uznany za polaka, kiedy takiej karty nie posiadal?

poza tym proponuje, by wszyscy ludzie na ziemskim globie byli polakami
    • Gość: jurek Re: polacy w niemczech IP: *.MS1.srv.t-online.de 22.02.01, 00:06
      osobiscie nigdy nie spotkalem sie z stanowiskiem antypolskim w niemczech. byc moze moi znajomi, ktorzy studiowali byli kulturalnie na troche wyzszym poziomie. to takie proste przypuszczenie... nawet w momencie poszukiwania pracy jako akademik nigdy nie otrzymalem negatywnej odpowiedzi ze wzgledu na moje pochodzenie. osoboscie tysiac razy zastanawialem sie czy moja decyzja pozostania w BRD byla rozsadna. trudne pytanie... niestety moje obecna sytuacja przedstawia sie o wiele pozytywniej w BRD niz w RP. w niemczech moj dyplom i tytul doktorski cos sa warte, tymczasem w polsce nie beda one w najblizszym czasie uznane. najbardziej niepokojace jest to uczucie, ze jestem w pewnym stopniu RP cos winny. czas niestety nie stoi w miejscu. moja decyzja o przebiegu nastepnych kilkunastu lat powinna byc podjeta w przeciagu nastepnych 12 miesiecy. jakiekolwiek warianty powrotu do polski byly by zaprzeczeniem ostatnich 10 lat.
      • Gość: Malgosia Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.01, 23:13
        Mieszkam Reutlingen, ok 40 km od Sztutgartu.
        Mam wielu niemieckich znajomych, ale z Polakami -
        niestety zadnych kontaktow. Zameldujcie sie
        koniecznie!!!
        • Gość: do Małgo Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.01, 08:39
          mieszkam w Waiblingen. Chętnie nawiążę kontakt.
    • Gość: Hanys Re: Polacy w Niemczech IP: *.netcom.ca 22.02.01, 02:44
      Achtung: Bundesfeeling!
    • Gość: krystyna Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.01, 10:55
      Do Jurka
      Co znaczy nastepujacy fragment Twojego listu: "W Niemczech moj
      dyplom i tytul doktorski cos sa warte (to rozumiem), tymczasem w
      Polsce nie beda one w najblizszym czasie uznane"?
      • Gość: jurek Re: polacy w niemczech IP: *.MS1.srv.t-online.de 22.02.01, 23:51
        w 1999 roku skonczylem studia stomatologji w münster. 2000 po Rigorosum ostatecznie zdobylem tytul DR. obecni jestem w drugim roku pracy zawodowej. powoli zastanawiam sie co rozpoczac po zakonczeniu Assistentenzeit. niestety ani dyplom ukonczenie studiow ani moja Promotion nie sa uznawane w Polsce. musialbym zdac pare egzaminow na uczelni w RP aby otrzymac ( prawdopodobnie) prawo pracy. rzec jasna mam oczywiscie do dnia dzisiejszego poski paszport. tytul doktorski moge probowac zdobyc na studiach doktoranckich. niestety w calej tej zagmatwaninie losow brakuje mi podstawowego skladnika CZASU. przypuszczam ze te sprawy mogly by sie ciagnac okolo dwoch lat. niestety...
        • Gość: Placek Re: polacy w niemczech IP: *.proxy.aol.com 23.02.01, 01:12
          Do Jacka.

Jacek, moze troche bardziej precyzyjnie. Ile ma rodzina polonijna sredniego dochodu miesiecznego? I od jakich rodzin ma wiecej (co rozumiesz przez: pochodzenia niemieckiego?)

• Gość: Dupek Re: polacy w niemczech IP: 207.134.200.* 23.02.01, 01:53
            1. Osoba pochodzenia niemieckiego to eufemizm na: VolksDeutsch.
            2. Czy antysemityzm w Niemczech jeszcze istnieje?
            3. Kogo Niemcy bardziej nie lubia: Zydow czy Turkow?
            • Gość: Rudy Re: polacy w niemczech IP: *.proxy.aol.com 23.02.01, 13:52
              Do Dupka.

Co do antesymityzmu w RFN.

Sprawy Zydow sa w Niemchech traktowane z wielka ostroznoscia. Nawet gdy Izrael walil do przesady w Palestynczykow zaden polityk sie nie porwal na krytyke. Gdy niedawno w Essen spora grupa Arabow zaczela obrzucac na znak protestu tutejsza synagoge w ciagu 2 min. bylo tu tyle glin ze chyba na jednego demonstranta przypadalo trzech policjantow. Zapakowali ich sprawnie do busow i czesc. Co do normalnego spoleczenstwa to mysle ze wyleczyli sie juz z antysemityzmu. Przynajmniej spora czesc. Synagogi czy zydowskie sklepy nie budza zadnych emocji czy niecheci. Znam kupe Niemcow (mieszkam tu od 15 lat) i nigdy nie spotkalem sie z jakims przejawem antysemityzmu. Nie chce przez to powiedziec ze antysemityzm nie istnieje. Jest go poprostu tyle co w innych krajach Zachodu. Od czasu do czasu jakis lazega namajue swastyke na murze cmentarza lub jacys terrorysci podworkowi rzuca butelke z benzyna na podworko synagogi. Najgorzej bylo wtedy z tym granatem w Düsseldorfie. Ludzie byli zaszokowani. I do tego czuli spojrzenie calego swiata. Pozniej taki glupi wybryk zajmuje pol dziennika a po dzienniku zrobia jeszcze jakis dodatkowy program o swojej wlasnej histori. Nieuwazam ich za jakis wyjatkowych antysemitow czy nazistow. Sa tacy jak inne spoleczenstwa. Zalezy jak ich widzimy. Jak np. reaguja ludzie na amerykanina ktory w pokoju ma rozwieszona flage i jest dumny ze swego kraju? Mowia ze jest dobrym patriota. Gdy to samo zrobi Niemiec nazwie sie go nazista.
              • Gość: iwona Re: polacy w niemczech IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 23.02.01, 14:38
                jestem od 28 lat w niemczech, i moge tylko powiedziec ze w" sferach srednich i wyzszych"
                nalezy do dobrego tonu o zwyczajach, obrzedach zydowskich wszystko wiedziec, jeszcze lepiej uzywac pare jidish slow, no i zeby wszystko bylo koszche
                • Gość: Dupek Re: polacy w niemczech IP: 207.134.200.* 24.02.01, 22:54
                  Niemcy to cywilizowany kraj.
                  • Gość: Jumak Re: polacy w niemczech IP: *.toronto.navipath.net 25.02.01, 17:42
                    Ja do niemiec jezdze tylko zeby cos podpiepszyc,zyje z tego niezle,ja lubie niemieckie slkepy bo one zapewniaja mi dobre zycie.
                    • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.01, 18:26
                      No wlasnie tacy ludzie jak ty psoja nam opinie na ktora my pracujemy cale lata nasze dzieci wstydza sie uzywac ojczystego jezyka powinienes sie wstydzic takie zeczy tu wypisywac.Ja wiem ze w Polsce jest ciezko ale my tu ciezko na nasze zycie pracujemy i nie chodzimy krasc moze niektorzy ale to jest wyjatek zastanow sie dobze moze warto pomyslec o czyms innym baj baj
                      • maro+ Re: polacy w niemczech 15.04.01, 03:53
                        Ewa, Niemcy opierdolili nas podczas drógiej wojny ze wszystkiego, łącznie z
                        utratą wolności. Ja mam to gdzieś co sobie szwabki myślą o nas. Mam nadzieje,
                        że ich teraz młodzi Polacy choć w części okradną. Ostatnio słyszałem o polskiej
                        grópie, która taranem okradała sklepy jubilerskie, ponada setkę. Inna grópa,
                        chyba w Austrii ukradła 27 kg złota. I bardzo dobrze. Ja tam szwabów nie
                        żałuje, za te wszystkie krzywdy które nam wyrządzili dla mnie mogą zostać w
                        samych majtkach, choć wiem, że jest to raczej złudna nadzieja.
                        • Gość: Piotrus Re: polacy w niemczech IP: *.proxy.aol.com 15.04.01, 11:10
                          Ale ty jestes glupiutki!Nastepny ktory sobie wbil do glowy ,ze Polska byla
                          przed II W.S. bogatym krajem.Twoj wywod przypomina mi
                          reportaz "Wiadonosci"sprzed paru lat ze Slubic.Dziennikarz pyta paru chlopcow
                          dlaczego kradna po niemieckiej stronie granicy,odpowiedz:my odbieramy to co nam
                          Niemcy zabraly wczasie II W.S.,a wiec kamery ,video,telewizory itd.A
                          jednak,Polska byla bogata i miala technike na wysokim poziomie!Ha!Ha!
                          Ha!.............................
                          • maro+ Re: polacy w niemczech 15.04.01, 15:21
                            Pitrusiu, porównaj sobie Polske przed i po wojnie i przestań pierdolić jakieś
                            bzdety zakuty palancie. Straciliśmy ponad 3mln Polaków w tym głównie elite.
                            Został zniszczony dorobek kilkuset wieków. Niemcy i sowieci jeżeli nie zniszyli
                            to okradli wszystkie polskie muzea i biblioteki, majątki ziemskie. Straciliśmy
                            na korzyść sowietów około 70 tyś km2 ziemi. Po wojnie mieliśmy sterte grózów i
                            sowietów nad karku, którz przez następne 40 lat uczyli nas pokory. A ty
                            beszczelnie pytasz co straciliśmy? Najwidoczniej uczyłeś się historii w
                            głębokim komuniźmie kiedy uczono, że Rosja przyszła nam na pomoc 17,września
                            39' i że przed wojną panowała jedna wielka anarchia i bieda i że to nasz
                            ukochany Stalin przyszedł nam z pomocą.
                            • Gość: Piotrus Re: polacy w niemczech IP: *.proxy.aol.com 15.04.01, 21:02
                              Jezeli Polska przed II W.S.liczyla ok.35mln mieszkancow to bycmoze 5 mln zyla
                              dostatnio wiecej nic.Wiekszosc zamieszkiwala wsie,gdzie panowala bieda ze az
                              piszczalo.Gdyby bylo inaczej nieudalo by sie tak latwo wprowadzic komunizmu w
                              Polsce.Podam ci przyklad:tz.przymusowi robotnicy rolni z Polski po wkroczeniu
                              Armi Cz.na tereny Niemiec choc byli wolni nie chcieli wracac do domu bo tam
                              mieli zawsze biede,ijuz na przedwiosniu nie bylo co jesc niestety.Co do
                              komunizmu ,to najlatwiej powiedziec ci Ruscy wprowadzili go na czolgach,ale bez
                              Polakow nigdy nie byloby komunizmu w Polsce.Ja rozumiem ze lepiej sie zyje z
                              takim mitem ,ze bylismy bogaci,wielcy ,silni,tolerancyjni-a widzisz z ta
                              tolerancja to bylo tak jak teraz na tym Forum.I dotego jeszcze 1/3 Polski to
                              ziemie zabrane Niemca, obojetnie jaka do tego dorobisz ideologie!
                              • maro+ Re: polacy w niemczech 16.04.01, 13:03
                                Polacy mieli gówno do gadanie po IIWW. Karty rozdawały trzy mocarstwa. Poza tym
                                wybory portyjne po wojnie zostały jawnie sfałszowane, zgadnij kto wygrał. Chyba
                                nie musze na koniec przypomniać o UB(w którym około 14% procent było Żydów) i
                                ich działalności, oraz o stacjonującej w Polsce do lat 90-tych 'przyjaznej'
                                armii sowieciej.
                                Kto nie chciał wracać z niemieckich obozów pracy, gdzie ty to wyczytałeś. Moi
                                dwaj dziatkowie podczas wojny uciekli z takich obozów. Jeden co prawda zrobił
                                to w wyjątkowo głópi sposób po prostu uciekł i wrócił do domu, ale jakoś mu się
                                upiekło.
                                Co do ziemi, nie rób z siebie kolejny raz idioty. Polska tą ziemie dostała w
                                rekompensacie za ziemie utracone na wschodzie. W dodatku ziemie które
                                otrzymaliśmy to w przeważająjącej wielkości 5,6 klasa, czyli zwykły biały
                                piach. Pozatym jeszcze nas okradli, bo dostaliśmy o 70 000 km2 mniej ziemi, niż
                                mieliśmy przed wojną.
                                • Gość: Piotrus Re: polacy w niemczech IP: *.proxy.aol.com 16.04.01, 13:56
                                  W tym momecie ,gdy mieszasz w to Zydow,nie mam nic wiecej do powiedzenia
                                  Prawdziwy Polaku!
                                  • maro+ Re: polacy w niemczech 17.04.01, 00:20
                                    temat aktywnego uczestnictwa Żydów w UB jest naprawde tródny, szczególnie gdy
                                    jest się pochodzenia żydowskiego
                            • Gość: Van_daen Stalin dobroczynca Polski IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.01, 00:49
                              maro+ napisał(a):

&#62 Pitrusiu, porównaj sobie Polske przed i po wojnie i przestań pierdolić jakieś
                              &#62 bzdety zakuty palancie. Straciliśmy ponad 3mln Polaków w tym głównie elite.

Pooolskie ELITY - Kon by sie usmial !!
                              Nazisci wycieli polaka MOZG w postaci 3 mln polskich Zydow
                              strata polskich katoli to raczej odciazenie reszty tego pseudospoleczenstwa od
                              pijakow , zlodzieji i religijnych polglowkow.

&#62 to okradli wszystkie polskie muzea i biblioteki, majątki ziemskie. Straciliśmy
                              &#62 na korzyść sowietów około 70 tyś km2 ziemi.

Stalin dal wam w prezencie 150 tys km2 innej ziemi .. i co najbardziej boli , to
                              nie to , ze zabrali ja ruscy - bo oni przynajmniej wygrali wojne , ale to , ze
                              ziemia ta dostala sie w rece odwiecznych tepych zlodziejaszkow , ktorzy niczym
                              sobie na to jak zwykle nie zasluzyli a jeszcze Rosjan-dobroczyncow opluwaja.

&#62 Po wojnie mieliśmy sterte grózów i
                              &#62 sowietów nad karku, którz przez następne 40 lat uczyli nas pokory. A ty
                              &#62 beszczelnie pytasz co straciliśmy? Najwidoczniej uczyłeś się historii w
                              &#62 głębokim komuniźmie kiedy uczono, że Rosja przyszła nam na pomoc 17,września
                              &#62 39' i że przed wojną panowała jedna wielka anarchia i bieda i że to nasz
                              &#62 ukochany Stalin przyszedł nam z pomocą.

Wyraznie niedoceniasz roli Stalina - to on niedopuscil aby w "domu wariatow"
                              rzadzili wariaci i tym samym zamiast posluchac Molotowa i wymazac te polskie
                              paskodztwo z mapy , wziol Polske za RYJ i uratowal egzystencje bekarta na
                              nastepne kilkadziesiat lat !

Pozostaje miec tylko nadzieje , ze teraz UE uratuje Polske od obdarcia ze skory i
                              przygarnie tego polskiego barana - aby go regularnie strzyc !!
                              Polska napewno zostanie w ramach UE najpoterzniejszym producentem nowoczesnych
                              technologi jak np. EUROPALETY smile) .. bedzie miala oprocetowanie na poziomie
                              trzykrotnie wzyszym niz reszta Europy i wzrost gospodarki dwukrotnie wyzsze niz
                              inni !
                              Zaloze sie , ze zaden polski "mozg" nie wpadnie na pomysl aby zapytac gdzie sa te
                              zyski z wzrosu gospodarczego ? ... itd , az bedziecie jesc wlasne materace
                              i nie nadejdzie dzien zaplaty w mysl zasady "oko za oko , zab za zab"
                              Tak Wam dopomoz Bog.

• Gość: Gerhard Re: polacy w niemczech IP: 195.116.26.* 27.04.01, 10:03
                      To siedź w tym swoim Toronto, czy gdzieś tam i nie przyjeżdżaj.
                  • Gość: . Re: polacy w niemczech Odp do Dupka IP: *.tdsb.on.ca 09.04.01, 19:47
                    Ty Dupku! Niemcy to rzeczywiscie cywilizowany kraj! Ze lzami w oczach sluchaja
                    Bacha aby w przerwie wrzucic do pieca pare zydkow ( no bo zimo w filharmonii !)
                    Cheers
                • Gość: Zezol Re: Polacy w Niemczech IP: 216.223.129.* 07.03.01, 22:37
                  I to wlasnie chodzi! Jedynym praktycznie sposobem na obnizenie bezrobocia w
                  Polsce jest wejscie Polski do EWG-ie. Powstana tysiace miejsc pracy: radcy,
                  doradcy, tlumacze, lacznicy (tzw. emisariusze), sekretarki, itd. A co
                  najwazniejsze - specjalisci od dzwonkow gazowych moga z powrotem liczyc na
                  zatrudnienie!
                  • Gość: ADAM Re: Polacy w Niemczech IP: *.jura.uni-erlangen.de 20.03.01, 18:22
                    Czlowieku
                    poczytaj troche, EWG juz nie ma. Dzsiaj mowi sie o Unii Europejskiej.

Gość portalu: Zezol napisał(a):

&#62 I to wlasnie chodzi! Jedynym praktycznie sposobem na obnizenie bezrobocia w
                    &#62 Polsce jest wejscie Polski do EWG-ie. Powstana tysiace miejsc pracy: radcy,
                    &#62 doradcy, tlumacze, lacznicy (tzw. emisariusze), sekretarki, itd. A co
                    &#62 najwazniejsze - specjalisci od dzwonkow gazowych moga z powrotem liczyc na
                    &#62 zatrudnienie!

• Gość: Hyrzy Re: Nasi w Rajchu IP: *.ilap.com 20.03.01, 18:48
                      ADAM napisał: "Czlowieku poczytaj troche, EWG juz nie
                      ma. Dzsiaj mowi sie o Unii Europejskiej."

I na tym polega problem ze sie mowi. Od mowienia to jest
                      wielu specow. A stare przyslowie mowi: bez pracy nie ma
                      kolaczy.
              • Gość: Anonymus Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.01, 13:31
                granat na syngoge w Düsseldorf rzucili Arabowie!!!!!!!!!
                Sprawców schwytano!

Gość portalu: Rudy napisał(a):

&#62 Do Dupka.
                &#62
                &#62 Co do antesymityzmu w RFN.
                &#62
                &#62 Sprawy Zydow sa w Niemchech traktowane z wielka
                ostroznoscia. Nawet gdy Izrael
                &#62 walil do przesady w Palestynczykow zaden polityk sie
                nie porwal na krytyke. Gdy
                &#62 niedawno w Essen spora grupa Arabow zaczela obrzucac
                na znak protestu tutejsza
                &#62 synagoge w ciagu 2 min. bylo tu tyle glin ze chyba na
                jednego demonstranta prz
                &#62 ypadalo trzech policjantow. Zapakowali ich sprawnie do
                busow i czesc. Co do nor
                &#62 malnego spoleczenstwa to mysle ze wyleczyli sie juz z
                antysemityzmu. Przynajmni
                &#62 ej spora czesc. Synagogi czy zydowskie sklepy nie
                budza zadnych emocji czy niec
                &#62 heci. Znam kupe Niemcow (mieszkam tu od 15 lat) i
                nigdy nie spotkalem sie z jak
                &#62 ims przejawem antysemityzmu. Nie chce przez to
                powiedziec ze antysemityzm nie i
                &#62 stnieje. Jest go poprostu tyle co w innych krajach
                Zachodu. Od czasu do czasu j
                &#62 akis lazega namajue swastyke na murze cmentarza lub
                jacys terrorysci podworkowi
                &#62 rzuca butelke z benzyna na podworko synagogi.
                Najgorzej bylo wtedy z tym grana
                &#62 tem w Düsseldorfie. Ludzie byli zaszokowani. I do tego
                czuli spojrzenie calego
                &#62 swiata. Pozniej taki glupi wybryk zajmuje pol
                dziennika a po dzienniku zrobia j
                &#62 eszcze jakis dodatkowy program o swojej wlasnej
                histori. Nieuwazam ich za jakis
                &#62 wyjatkowych antysemitow czy nazistow. Sa tacy jak
                inne spoleczenstwa. Zalezy j
                &#62 ak ich widzimy. Jak np. reaguja ludzie na amerykanina
                ktory w pokoju ma rozwies
                &#62 zona flage i jest dumny ze swego kraju? Mowia ze jest
                dobrym patriota. Gdy to s
                &#62 amo zrobi Niemiec nazwie sie go nazista.

• Gość: Kanada Re: polacy w niemczech IP: *.rdc1.on.home.com 25.02.01, 19:22
      Wy tam w Niemczech macie dobrze - tylko kroczek do Polski, mozna skoczyc nawet na weekend.
      • Gość: Ewa Re: polacy w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.01, 19:32
        Masz racje Kanada ale przez ta bliskosc nieraz sa same problemy masz tabun rodzinny w odwiedzinach no i na urlop nie masz ochoty jechac nigdzie indziej jak do Polski bo i tanio i blisko ale tak wszystko razem to nie nazekamy idzie zyc pozdrawiam baj baj
        • Gość: rob Re: polacy w niemczech IP: *.ipt.aol.com 26.02.01, 07:10
          A ja mieskam w Los Angeles i zaluje ze oposcilem Europe mimo tutejszego klimatu.
    • Gość: Roksana Re: Polacy w Niemczech IP: *.ilap.com 27.02.01, 16:41
      Mam intratna propozycje do pracy w rozrywce z agencji w Monachium. W zwiazku z tym mam pytanie: Czy mieszkancy stolicy Bawarii, miejsca pierwotnych sukcesow Adolfa Hitlera, zmienili coskolwiek nastawienie do obckrajowcow od tamtych czasow?
      • Gość: Misiek Re: Polacy w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 27.02.01, 17:24
        Roksana, mozesz spokojnie walic na Bayery. Monachium jest bardzo otwartym i przyjaznym dla wszyskich miastem, a do tego bardzo ladnym. Z Adolfem nie laczy tego miasta juz nic, chyba ze tylko dawna jego knajpa ktora jeszcze do dzisiaj stoi. Pozatym jest OK
        • Gość: Roksana Re: Polacy w Niemczech IP: *.ilap.com 27.02.01, 18:42
          Dzieki za odpowiedz, Misiu. Mam pracowac w nocnym lokalu prowadzonym przez Turkow. Mowia, ze sie da dobrze zarobic. Co o tym sadzisz?
          • Gość: Wojtek. Re: Polacy w Niemczech IP: *.pool.mediaWays.net 27.02.01, 19:22
            Roksana martwie sie o ciebie Praca w nocnym lokalu prowadzonym przez Turkow.
            Jako barmanka czy...tylko pytam.
            • Gość: Grazyna Nie martw sie o Roksane IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.01, 22:10
              ... bo zmysla
              • Gość: Misiek Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.proxy.aol.com 28.02.01, 00:04
                Roksana, bar nocny prowadzony przez Turkow to mi smierdzi na kilometr przepraszam za slowo, tanim burdelem. Wiec daj sobie lepiej spokoj.
                • Gość: Roksana Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.ilap.com 28.02.01, 20:37
                  Lepiej placa niz Polacy? Czy Turcy smierdza?
                  • Gość: Monika Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.access.de.clara.net 28.02.01, 22:25
                    Wiesz co Roksana. Moze przejedz sie tam po prostu i
                    sama sie przekonaj, ale upewnij sie czy bedziesz
                    mogla w razie czego wrocic, a moze sie nie upewniaj
                    jesli lubisz przygode. W tureckim lokalu z pewnoscia
                    niejedna przezyjesz. Pa
                    • Gość: Ewa OBAWA O ROKSANE IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.01, 09:33
                      Roksana nie zapomnij o oddaniu Turkowi swojego paszportu ba jak w cytacie z
                      Czterech Pancernych "DROGI POWROTNEJ NIE MA"tak bedzie i dla ciebie Na mojej
                      ulicy nie w Monachium ale NRW mieszkala Polka ktora pracowala "Agencji
                      towarzyskiej"wrocila dwa miesiace temu do Polski gola i wesola no moze w
                      cudzyslowie pomogla jej policja bo jak nie chciala wiecej i chciala swoj
                      paszport i pieniadze to ten naslal policje na jej mieszkanie i okazalo sie ze
                      byla tu nielegalnie. dlatego zastanow sie co robisz jezeli chcesz tego
                      swiadomie twoja sprawa ale niech potem nie pisza w gazecie ze jeszcze jedna
                      naiwna niewiedzaca o calej sprawie zostala dziewczyna zostala uwieziona w
                      BURDELU dam sobie reke uciac ze 80%wie co robi baj baj
                      • Gość: Roksana Re: OBAWA O ROKSANE IP: 216.223.129.* 01.03.01, 15:36
                        Niestety nie ogladalam "Czterech pancernych" ale
                        zawsze mi sie podobali mezczyzni w mundurze.
                        • Gość: BP Re: OBAWA O ROKSANE IP: *.proxy.aol.com 01.03.01, 15:55
                          Roksana, jak ci skasuja pracodawcy paszport to
                          wczesniej czy pozniej poznasz paru przystojnych panow
                          w mundurze, beda nawet tacy mili ze cie na lotnisko
                          zielonym autem odwiaza, jak w Monachium to ani chybi
                          bedzie BMW
                          • Gość: Dorota Re: OBAWA O ROKSANE IP: 134.225.161.38, 134.225.16.* 01.03.01, 18:47
                            hi hi hi....
                          • Gość: Roksana Re: OBAWA O ROKSANE IP: *.ilap.com 02.03.01, 23:31
                            Klawo, zawsze to taniej niz taryfa.
                    • Gość: Roksana Re: Nie martw sie o Roksane IP: 216.223.129.* 01.03.01, 19:40
                      Monika, wyglada na to ze niezle sie w tych sprawach
                      orientujesz. Jak sie z ta tematyka tak dobrze
                      zapoznalas?
                      • Gość: Aro Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.addcom.de 01.03.01, 23:29
                        To lepsze niż film "Zbuntowany Anioł" (serial z polsatu)
                        • Gość: marek Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.01, 17:05
                          Roksana a moze ty bys chciala w Polskim lokalu
                          pracowac?tylko moze jeden minus dla ciebie-nie
                          wpuszczamy: smierdzieli,ruskow i przypalonych
                          • Gość: Piotr Re: Nie martw sie o Roksane IP: unknown, 193.27.48.* 06.03.01, 15:16
                            Roksana robi sobie z was wszystkich jaja. Czy tego
                            nie widzicie? A poza tym w Niemczech, poza zyciem
                            nocnym jest duzo ciekawych rzeczy, wiec moze warto
                            zmienic temat ?
                            • Gość: Mietek Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.ilap.com 06.03.01, 15:44
                              Nie nalezy tego bagatelizowac. Jesli dziewczyna ma
                              konkretne pytanie to dlaczego jej nie pomoc, prawda?
                              Bylo nie bylo pomagac to bardzo po chrzescijansku! Ja
                              sam gdybym mogl to bym jej pomogl, ale jestem tu
                              wciaz nielegalnie.
                            • maro+ Re: Nie martw sie o Roksane 15.04.01, 04:04
                              Piotrek to chyba wszyscy widzą, rzadko zdarza się kurva która umie włączyć
                              komputer. Jest to poprostu jakiś zafajdany jajcarz o niemieckim rodowadzie.
                              hou, hou, zafajdany niemiecki kundelek który lubi sobie poszczekać, no nie?
                              • Gość: p.Rostak Re: Nie martw sie o Roksane IP: *.netcom.ca 19.04.01, 01:09
                                Ciekaw jestem co z sie dzieje z ta biedna
                                dziewczyna (dawno sie jurz nie odzywala). Mam
                                nadzieje, ze jest bezpieczna. Morze foldzdojcze cos
                                o niej wiedza?
    • Gość: Rudy Re: Polacy z Rury IP: *.ilap.com 06.03.01, 22:09
      Czy Wy tez obchodzicie Barburke?

PS. Nasi gornicy w Australii traktuja to swieto
      bardzo powaznie.
      • Gość: ania malzenstwo mieszane IP: 10.3.1.4, 212.76.33.* 09.03.01, 16:55
        pytam osob ktore mieszkaja w niemczech i sie troche
        orientuja
        otoz z moja siostra chce sie chajtac pakistanczyk
        ktory mieszka w niemczech - nie jestem rasistka ale
        islam mnie przeraza ...... gosciu stwarza dobre
        wrazenie i jest konkretny - bardzo chcial poznac
        nasza rodzine
        co o tym msylec ??????????????????
        moze wy cos poradzicie ?
        • Gość: Mike Re: malzenstwo mieszane IP: unknown, 194.64.220.* 09.03.01, 18:22
          stanowczo odradzam. wybijcie to dziewczynie z glowy!
          • Gość: Muni Re: malzenstwo mieszane (do Ani) IP: *.proxy.aol.com 10.03.01, 00:13
        • Gość: Hyrzy Re: malzenstwo mieszane IP: *.ilap.com 12.03.01, 16:57
          Ja bym ja do tego goraco zachecal. To bardzo mili i niekonfliktowi ludzie. Kto
          wie, moze kiedys ja nawet zabierze do Pakistanu, a wtedy bedzie mogla poznac
          jego pozostale zony. Moze nawet zaprosza Was na wizyte ...
          • Gość: DJ Cool Legalizacja w Niemczech IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.03.01, 18:09
            10 lat probuje otrzymac karte stalego pobytu , bez skutku poniewaz Polska
            jest demokratycznym krajem i podobno jest dobrobyt( opinia mediow i rzadu )
            Czy macie jakis pomysl ???
            • Gość: Prawnik Re: Legalizacja w Niemczech IP: 134.60.10.246, 134.60.246.* 27.03.01, 14:01
              Pomysl jest bardzo prosty. Wystarczy, ze twoi
              przodkowie mieszkali
              w Generalnym Gubernatorstwie albo w Rzeszy przed 1939.
              Mamsz obywatelstwo Niemieckie zgodnie z prawem. Dobrze
              sprawdz i wynajmij prawnika.
          • Gość: Thomas Re: malzenstwo mieszane IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.03.01, 19:31
            Jak uzyskac green card w Niemczech ?
            • Gość: Hyrzy Re: malzenstwo mieszane IP: *.ilap.com 12.03.01, 21:09
              Hajtnij sie z Pakistanka, ktora ma taka karte i chce Ci ja dac.
            • Gość: Niemiec Re: malzenstwo mieszane IP: 134.60.10.246, 134.60.246.* 13.03.01, 14:32
              Najprostrza metoda to nie robic nic. Z Polskim
              obywatelstwem masz
              nikla szanse na integracje, a wkrotce znajdziesz sie i
              tak w polskiej
              Unii poprzez ustawe o obywatelstwie.
              Poprostu nie rob nic i czekaj. Pracy i tak nie
              znajdziesz jesli "zalatujesz"
              Polska.
            • Gość: Van_daen Re: malzenstwo mieszane IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.01, 01:02
              Gość portalu: Thomas napisał(a):

&#62 Jak uzyskac green card w Niemczech ?

Zobacz na strony IHK .. sa tam linki od tych ktorzy zukaja fachowcow
              z branzy IT w Polsce

www.ihk.de

• Gość: JACEK Re: malzenstwo mieszane IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.01, 13:26
          Nie wiem czy slaszalas, co to jest Kanakenbraut? W Ameryce to moze by i to
          przeszlo ale w Europie a w szczegolnosci w Niemczech beda z was drwic i palcami
          wytykac. Milosc minie a problemy i to dosc spore pozostana. Przede wszystkim
          szkoda dzieci, bo beda miec b.nikle szanse na 100% integracje. Tego nikt nie
          powie, ale za plecami bedzie zawsze "Der Farbige".
          Inaczej patrzy sie na kogos, kto sie Kowalski nazywa a inaczej Mustafa Abdul...
          To jest naturalnie niesprawiedliwe, ale takie sa realia. Nie zeniac sie,
          zaoszczedzisz sobie tylko klopotu.
        • Gość: iza Re: malzenstwo mieszane IP: 24.130.4.* 07.04.01, 01:01
          Gość portalu: ania napisał(a):

&#62 pytam osob ktore mieszkaja w niemczech i sie troche
          &#62 orientuja
          &#62 otoz z moja siostra chce sie chajtac pakistanczyk
          &#62 ktory mieszka w niemczech - nie jestem rasistka ale
          &#62 islam mnie przeraza ...... gosciu stwarza dobre
          &#62 wrazenie i jest konkretny - bardzo chcial poznac
          &#62 nasza rodzine
          &#62 co o tym msylec ??????????????????
          &#62 moze wy cos poradzicie ?

Jesli on jest religijny (muzulmanin), to twoja siostra nie ma szans na bycie
          rownouprawnionej partnerki zyciowej. Oficjalnie Islam jest przychylny kobietom i
          ich praw, ale rzeczywistosc jest niestety zupelnie inna. Nie znam zadnego
          muzulmanskiego kraju, gdzie prawa kobiet sa choc w czesci zblizone do praw
          mezczyzn.

• Gość: Prostak Re: Polacy z Rury IP: *.netcom.ca 14.03.01, 03:33
        Gość portalu: Rudy napisał(a):

&#62 Czy Wy tez obchodzicie Barburke? Nasi gornicy w Australii traktuja to swieto
        &#62 bardzo powaznie.

Boze, dodaj mi mocy. Niech sobie robia w Australii co im sie podoba. My tutaj robimy co
        mozemy, zeby nikt nas nie rozpoznał jako Polakow (zmiana nazwisk, mieszane
        małzenstwa, itp.). Na dodatek wypłynela teraz ta sprawa odszkodowan ("niemieckie
        firmy zebrały 5 mld marek na odszkodowania"wink i po prostu nie jest lekko. Barburka zeszła
        w tym roku niezdedy na drugi plan.

• Gość: gogo Prostaccy Niemcy w Kanadzie IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.01, 12:04
          Gość portalu: Prostak napisał(a):

Boze, dodaj mi mocy. Niech sobie robia w Australii co im sie podoba. My tutaj r
          &#62 obimy co
          &#62 mozemy, zeby nikt nas nie rozpoznał jako Polakow (zmiana nazwisk, mieszane
          &#62 małzenstwa, itp.). Na dodatek wypłynela teraz ta sprawa odszkodowan ("niemiecki
          &#62 e
          &#62 firmy zebrały 5 mld marek na odszkodowania"wink i po prostu nie jest lekko. Barbur
          &#62 ka zeszła
          &#62 w tym roku niezdedy na drugi plan.

Prostak, niezdedy prostacka to mistyfikacja, jesli ma sie IP z koncowka .ca
          &#62
          &#62
          &#62
          &#62
          &#62
          &#62
          &#62
          &#62

• Gość: Prostak Re: Prostaccy Niemcy IP: *.netcom.ca 17.03.01, 19:25
            GoGo, a co to jest IP?
            • Gość: x Re: Prostaccy Niemcy IP: 213.6.36.153, 62.104.210.* 24.03.01, 23:03
              Gość portalu: Prostak napisał(a):

&#62 GoGo, a co to jest IP?

Ip jest INTELYGENTNY PROSTAK.

• Gość: Prostak Re: Prostaccy Niemcy IP: *.netcom.ca 25.03.01, 15:13
                Df to durny foldzdojcz.
                • Gość: muzzik Re: Prostaccy Niemcy IP: 213.64.203.6, 213.64.250.* 26.03.01, 23:53
                  Jak podoba Wam sie okreslenie "Volkswagendeutsch"? Nie pamietam kto pierwszy
                  uzyl tego terminu, ale zdaje sie, ze prasa niemiecka. Nie wiem czy chodzi tylko
                  o przesiedlencow z Polski czy tez tych z bylego ZSRR. A moze ktos z uczestnikow
                  FORUM mnie oswieci.
                  • Gość: mesco Re: Prostaccy Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.01, 13:16
                    o volksdeutschach troche wiem.
                    Rzekomy prawnik pieprzy mowiac ze kazdy z generalnej
                    guberni ma prawo do niemieckiego obywatelstwa.
                    Dlaczego tak malo ludzi polskiego pochodzenia jest w
                    Niemczech z Warszawy, Lublina i Krakowa ???
                    Wiekszosc jest ze Slaska i z Mazur. Na Mazurach mialy
                    powstac kolochozy to i polecono Mazurom przesiedlic
                    sie do Niemiec!!!!!!!!!!!!!!
                    Niezapomnajcie o przesladowaniach Polakow, bylych
                    obywateli niemieckich, w Polsce po 1945 roku.
                    Dzieci np. urodzone w 1932 roku milay w 45 13 lat one
                    znaly tylko niemieckie piosenki i zabawy! Rodzicom
                    wlepiano horrendlane kary pieniezne, to sie nie maco
                    dziwic ze duzo wyjechalo po 56 do Niemiec , tam
                    niebylo kar za mówienie po polsku!
                    A moji dziadkowie mieli paszporty austriackie, potem
                    zrobiono z nich Niemcow. W 48 dziadek zostal zwolniony
                    z pracy bo nie byl Polakiem, a do Niemiec nie mogl
                    wyjechac. To i podpisal przymusowo podanie o
                    obywatelstwo polskie, którego ja teraz nie moge sie
                    pozbyc.
                    poradz mi prawnik

• Gość: Prawnik Re: Prostaccy Niemcy IP: 134.60.10.246, 134.60.246.* 09.04.01, 13:35
                      Takie jest prawo. Prosze po prostu stosowac fakty
                      dokonane.
                      Wyjechac do Niemiec i walczyc z w urzedach,
                      poprzez prawnika. Granice Polska przekroczyc na sile.
                      W Raichu ten kto chce z Niemieckim pochodzeniem jest
                      repatriantem.
                      • Gość: mesco Re: Prostaccy Niemcy -idiota prawnik IP: 212.185.214.* 09.04.01, 17:37
                        Prawnik: Takie jest prawo. Prosze po prostu stosowac fakty
                        dokonane. Wyjechac do Niemiec i walczyc z w urzedach,
                        poprzez prawnika. Granice Polska przekroczyc na sile.
                        W Raichu ten kto chce z Niemieckim pochodzeniem jest
                        repatriantem.

mesco: prawnik jestes debilem anie jurysta. Ja juz jestem w Reichu i ta od
                        wiela, wiela lat.
                        Repatriant mo´wi sie o Polakach z ZSRR, ja nie jestem repatriantem tylko
                        uciekinierem ! tak sie mówilo o ludziach w PRL ktorzy wyjechali z paszportem za
                        granice i nie wrocili do tego syfu.

Prawnik ja chcialem porade prawna bo nas zmusili do polskiego obywatelstwa a
                        jednoczesnie ma moc ustawa z 1951 roku !!!!! o pozbawieniu obywatelstwa
                        polskiego ludzi majacych obywatelstwa innych krajow. Chodzilo tu o Polakow w
                        ZSRR!!!!!!!!!!!!!.
                        Ludzie uswiadomcie to sobie i pomyslcie o Polakch w Kazachstanie i przestancie
                        sie martwic o Polakow w Nowym Jorku.

• Gość: Prawnik Re: Prostaccy Niemcy -idiota prawnik IP: 134.60.10.246, 134.60.246.* 09.04.01, 22:10
                          To swietnie, beda mogl Pan, Panie Mesko wkrotce
                          mieszkac "otoczony
                          murami Unii". Obywatelstwo nie bedzie gralo wiekszej
                          roli.
                        • Gość: Yo Re: Prostaccy Niemcy -idiota prawnik IP: *.netcom.ca 10.04.01, 03:35
                          Polacy z Nowego Jorku pracuja w kesonach i nic im juz nie pomorze
                          (chyba ze tani pogrzeb).
                          • Gość: Nico Re: Prostaccy Niemcy -idiota prawnik IP: *.physik.uni-ulm.de 15.04.01, 16:44
                            Polacy z Nowego Yorku nie pracuja w kesonach.
                            To agenci Jej Krolewskiej Mosci, Krolowej X
                    • Gość: Yo Re: Prostaccy Niemcy IP: *.netcom.ca 10.04.01, 03:31
                      Co Ty mesco masz za pojebana rodzine, wlosy deba staja ...
                      • Gość: gogo Re: YO DEBIL IP: *.enter.net 10.04.01, 04:35
                        yo ty debilu polacy z Nowego Jorku to ci ktorych niebawem spotkasz na wlasnym
                        podworku w Polsce w USA sa na szczescie amerykanie polskiego pochodzenia a tym
                        powodzi sie bardzo dobrze TO CIE BOLI GLUPKU BEZ IQ
                      • Gość: mesco Re: Prostaccy Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.01, 15:26
                        na której czsci ciala staja ci te wlosy, idioto
                        • Gość: Miagi Re: Prostaccy Niemcy IP: *.proxy.aol.com 15.04.01, 12:27
                          Ludzie, bijcie sie, bedzie mieso smile
                          • Gość: Kunio Do Mesko! IP: 207.188.79.* 16.04.01, 18:58
                            O co biega z ta Twoja rodzina?
                            • Gość: p.Rostak Re: Do Mesko! IP: *.netcom.ca 17.04.01, 00:31
                              Gos´c´ portalu: Kunio napisa?(a):
                              &#62 O co biega z ta Twoja rodzina?

Nikt nie wybiera sobie rodziny. Gosc sie po prostu wrodzil w kiepska
                              rodzine. Moje kondolencje mesco!
                              • Gość: mesco Re: Do Mesko! IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.01, 16:05
                                ja sie nie wrodzila w jakas rodzine. Tylko chodzi tu o przymusowe obywatelstwo
                                polskie. Zboczyliscie z tematu .

Gość portalu: p.Rostak napisał(a):

&#62 Gos´c´ portalu: Kunio napisa?(a):
                                &#62 &#62 O co biega z ta Twoja rodzina?
                                &#62
                                &#62 Nikt nie wybiera sobie rodziny. Gosc sie po prostu wrodzil w kiepska
                                &#62 rodzine. Moje kondolencje mesco!

• Gość: Van_daen Re: Do Mesko! IP: 217.80.210.* 01.05.01, 01:56
                                  Gość portalu: mesco napisał(a):

&#62 ja sie nie wrodzila w jakas rodzine. Tylko chodzi tu o przymusowe obywatelstwo
                                  &#62 polskie. Zboczyliscie z tematu .
                                  &#62

Mesko nie ma przymusowego obywatelstwa !!
                                  zawsze mozesz isc do polskiej ambasady w Koeln i zrzec sie go ,
                                  wiaze sie to z pewnymi oplatami jako , ze musza pozprawdzac i upozadkowac Twoje
                                  sprawy w Polsce.
                                  Jezeli jestes przesiedlencem i masz jeszcze obywatelstwo RFN , to pomimo mojej
                                  calej niecheci do tego kraju odradzal bym Ci takie pochopne dzialanie.
                                  Polskie obywatelstwo to na dzisiaj maszynka do produkcji pieniedzy
                                  lepsza niz przed rokiem akcje internetu.

W chwili obecnej ceny na grunty w Polsce sa prawie za bezcen , nie warto sie
                                  unosic nacjonalizmem tylko Kupowac jako Polak ile wlezie ,
                                  dzielic na kawalki i zakladac spolki z rolnikami RFN o kapitale mieszanym -
                                  Polaczki dobrze wiedza co jest grane
                                  , ale dopuki za wczesnie nie sprzedasz "firmie" swojego wiekszosciowego udzialu
                                  moga Ci skoczyc na rure.

Wypiac sie na obywatelstwo Polskie
                                  bedziesz mial czas jak juz beda w uni ,obrut bedzie dozwolony i bedziesz mogl
                                  spokojnie zrealizowac zyski.

• Gość: whp Re: Do Mesko! IP: *.BI1.srv.t-online.de 02.05.01, 12:15
                                    test celem rozeznania dojscia i szybkosci
                                  • Gość: Bauer Re: Do Mesko! IP: *.netcom.ca 06.05.01, 01:21
                                    Do konia Van_daen. mesko moze jest glupi, ale na
                                    pewno nie jest rolnikiem! To jest jeszcze jedna
                                    wsza, ktora trzyma sie kurczowo Polski, ale
                                    jednoczesnie narzeka ile sie da na tzw.
                                    przymusowe obywatelstwo. A ile innych
                                    obywatelstw tam mozna miec w tym Rajchu. Nein,
                                    keine, verboten! Sam pracuje ze Szwabami, ktorzy
                                    narzekaja ze musieli sie zrzec szwabskich
                                    papierow, zeby dostac kanadskie. Polska akurat
                                    nie ma nic przeciw temu, zeby miec inne
                                    obywatelstwo. Ot i co!
                                    • Gość: mesco Re: Do Mesko! IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.01, 18:17
                                      Gość portalu: Bauer napisał(a):

&#62 Do konia Van_daen. mesko moze jest glupi, ale na
                                      &#62 pewno nie jest rolnikiem! To jest jeszcze jedna
                                      &#62 wsza, ktora trzyma sie kurczowo Polski, ale
                                      &#62 jednoczesnie narzeka ile sie da na tzw.
                                      &#62 przymusowe obywatelstwo. A ile innych
                                      &#62 obywatelstw tam mozna miec w tym Rajchu. Nein,
                                      &#62 keine, verboten! Sam pracuje ze Szwabami, ktorzy
                                      &#62 narzekaja ze musieli sie zrzec szwabskich
                                      &#62 papierow, zeby dostac kanadskie. Polska akurat
                                      &#62 nie ma nic przeciw temu, zeby miec inne
                                      &#62 obywatelstwo. Ot i co!

bauer, daj sie porzadnie wyruchac jakiemus bialemu niedzwiadkowi
                                      to ci kurwica przejedzie
                                      mesco

• Gość: killer z Berlina do Krakowa IP: *.proxy.aol.com 09.05.01, 04:08
      Czesc,
      Dzieki
    • Gość: Mat z Berlina do Krakowa IP: 152.163.205.* 09.05.01, 04:08
      Czesc,
      Dzieki
      • Gość: alcapon Re: z Berlina do Krakowa IP: *.KA1.srv.t-online.de 09.05.01, 09:23
        nie radze nikomu autobusem lub pociagiem, pociagiem w polsce sie nie jezdzi,
        lepiej furmanka. berlin trzeba zobaczyc, frankfurtu sie nie zwiedza. nie radze
        pociagiem szczegolnie z frakfurtu, wiecznosc. dojczmarka tania, lepiej leciec
      • Gość: L. Re: z Berlina do Krakowa IP: *.mpip-mainz.mpg.de 09.05.01, 13:03
        Frankfurt nie jest zbyt ciekawym miejscem do
        zwiedzania. Co do podrozy stad. Pociagi w Niemczech sa
        dosc drogie i wyjdzie ci niewiele taniej niz
        samolotem, a czas i komfort podrozy... no coz nie ma
        nawet co porownywac. Zreszta z Frankfurtu i tak musisz
        dojechac pierw do Berlina, a tam dopiero przesiasc sie
        na cos do Polski. Z Frankfurtu jest bodajze jeden
        pociag bezposredni do Polski, konkretnie do Wroclawia.
        Autobusy do Polski sa tanie (okolo 100-150 marek,
        nie pamietam dokladnie, musialabym sprawdzic), ale nie
        sadze zeby byla ci w smak kilkunastogodzinna podroz,
        czesto z kilkugodzinnym opoznieniem.
        Jesli wiec juz zastanawiasz sie co wybrac Berlin, czy
        Frankfurt, to zdecydowanie doradzam Berlin. Blizej
        Polski i wiecej mozliwosci dostania sie tam, chyba ze
        jednak zdecydujesz sie na samolot takze z Niemiec do
        Polski.
        • Gość: mesco Re: z Berlina do Krakowa IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.01, 14:24
          z frankfurtu jak juz mówiono jest dosc drogo.
          Z berlina juz jest taniej bilet kosztuje do granicy okolo DM 30
          polski bilet mozesz kupic w pociagu ale muszisz miec zlot´woki przy sobie.
          pociagi sa tanie w Polsce, jazda jest dosyc zabawna, sluszysz rózne rzeczy o
          polityce swiatowej, o których ci sie nawet nie snilo.
          jak pociagi jezdza zobacz na
          www.pkp.pl
          juz strona pkp jest zabawna, reklamuja swoje uslugi lokomotywa parowa. Co tez i
          odpowiada prawdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka